Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

«Φορολόγηση στην Εκκλησία. Αμήν και πότε»

«Φορολόγηση στην Εκκλησία. Αμήν και πότε». Ήταν ένα από τα πολλά και ευρηματικά, συνθήματα στα πλακάτ των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί έξω από την εκκλησία της Μικρής Παναγίας (Παναγούδας) Θεσσαλονίκης, την ώρα που ο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος, χοροστατούσε στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.
Ρεπορτάζ-Φωτορεπορτάζ
Αρίστος Αναγνώστου
Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα μέσω facebook για μια ειρηνική διαδήλωση υπέρ της φορολόγησης της Εκκλησίας και της περιουσίας της, του διαχωρισμού των σχέσεών της με το κράτος, αλλά και την τιμωρία των ρασοφόρων που έχουν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση Βατοπεδίου. Η Ομάδα Facebook, «ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ», είναι μια κίνηση πολιτών που συναντήθηκαν στο διαδίκτυο και ενώθηκαν κάτω από ένα κοινό σκοπό: την άσκηση κοινωνικής πίεσης στην Εκκλησία προκειμένου να συντρέξει οικονομικά στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Η ομάδα, που αυτή τη στιγμή αριθμεί 89.000 μέλη, αποφάσισε να κάνει τα "κλικ" της πράξη, κατεβαίνοντας σε μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά την Κυριακάτικη Λειτουργία και ενώ το κήρυγμα Άνθιμου βρισκόταν σε εξέλιξη και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση (από την ΕΡΤ3).
«Φορολογώντας υψηλά την τεράστια περιουσία της εκκλησίας οι φόροι για τους πολίτες και το κρατικό έλλειμμα θα μειωθούν αισθητά! Θέλουμε να επιβληθεί το δίκαιο και να σταματήσει η συνεχής προκλητικότητα των υψηλόβαθμων κληρικών που προτρέπουν τους πολίτες στην φιλανθρωπία, ενώ οι ίδιοι στέλνουν δισεκατομμύρια σε offshore λογαριασμούς και δεν φορολογούνται αρκετά για τα ακίνητα και τα έσοδα τους. Την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία καταρρέει, αυτοί αρνούνται να συνεισφέρουν στο κράτος αυτό που τους αναλογεί, περιφρονώντας έτσι το κοινό, περί Δικαίου, αίσθημα και το Σύνταγμα της χώρας», δήλωσαν στο tvxs μέλη της ομάδας «ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ».
Τα αιτήματα
Μεταξύ των αιτημάτων της Ομάδας ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ» είναι:
-Η υψηλή φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας και των εσόδων της.
-Η δωρεάν χρήση των κτηρίων της Εκκλησίας για Σχολεία και Νοσοκομεία.
-Η κατάργηση μισθών των υψηλόβαθμων ρασοφόρων.
-Η ποινική τιμωρία των κληρικών, δικαστικών και πολιτικών που ευθύνονται για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και παρόμοιων περιπτώσεων
-Ο έλεγχος του τρόπου κτήσης της Εκκλησιαστικής περιουσίας
Στο μεταξύ, σχετικό ψήφισμα της ομάδας, θα επιδοθεί τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Άνθιμος: «Κομματική η διαδήλωσις»
Πιστοί: «Φυσικά και να φορολογηθεί η Εκκλησία»
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μόνο προς το τέλος του κηρύγματός του αναφέρθηκε στο θέμα της φορολόγησης χαρακτηρίζοντάς την ως υπερβολή. «Κάτι τέτοιο θα βλάψει το σοβαρό έργο αγάπης και φιλανθρωπίας της Εκκλησίας, ενώ θα προκαλέσει και προβλήματα στη μισθοδοσία του κλήρου. Σε αντίθεση με τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που τα έξοδα μισθοδοσίας τους καλύπτονται από το κράτος, στην περίπτωση των Μητροπόλεων και των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων καλύπτονται από την Εκκλησία», ανέφερε ο κ. Άνθιμος, ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την παρουσία των διαδηλωτών στο προαύλιο της Εκκλησίας αρκέστηκε να απαντήσει: «Η ενέργεια είναι κομματική. Ξέρω από πού προέρχεται».
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος δεν βρήκε συμμάχους ανάμεσα στο συντηρητικό (κατά τεκμήριο) εκκλησίασμα και τους πιστούς, οι οποίοι όχι μόνο δεν λοιδόρησαν τους διαδηλωτές, αλλά στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν υπέρ της φορολόγησης της Εκκλησίας. Μερικοί, μάλιστα, εξ αυτών και με σαρκαστική διάθεση: «Μια ζωή μας μάθανε να δίνουμε στην Εκκλησία. Τώρα, σε περίοδο κρίσης που όλους μας ξεζουμίζουν, είναι η ώρα να πληρώσει και η Εκκλησία», δήλωσε στο tvxs μια πιστή που κοντοστάθηκε για να διαβάσει τα συνθήματα. «Μέχρι τώρα η Εκκλησία «έκανε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», πρόσθεσε μια άλλη κυρία. «Αν δεν κλάψει το παιδί, φαΐ δεν παίρνει. Μπράβο παιδιά, συγχαρητήρια για την ιδέα σας», ήταν η παρατήρηση ενός ακόμη εκ των πιστών που είχε «ανοίξει πηγαδάκι» με τους διαδηλωτές.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αντισυνταγματική η φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας
Στο μεταξύ, αντισυνταγματική και ανήθικη χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τη φορολόγηση με 20% των όσων εισπράττει η Εκκλησία, και προειδοποιεί με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Προτείνω να ισχύσει ο λογιστικός προσδιορισμός, με βάση τα έσοδα και τα έξοδα, και να φορολογηθεί η Εκκλησία με 20%, επί του υπολοίπου, του καθαρού», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews: «Το κράτος μας λέει, δεν ξέρω τι έσοδα έχεις, εγώ θέλω το 20% από αυτά που εισπράττεις. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Και πολεμιέται τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι όμως και ανήθικο. Πως θα πας να πάρεις από τον άλλον το 20%, όταν μπορεί να μην βγάζει τα έξοδά του;», αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει παραμύθι ότι η εκκλησία διαθέτει περιουσία 25 εκατ. ευρώ: «Ελάτε να μας τα δείξετε και να μας πείτε που τα βρίσκετε όλα αυτά. Ελάτε να τα μετρήσουμε». Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να του πει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «η υπομονή μας εξαντλήθηκε».

1 σχόλια :

αριστοφανης είπε...

καλημερα ..και χαιρετισμους απο την αλεπου του Ολυμπου..καλο το αρθρο σου...σας υπενθυμιζω ..ειστε στα αγαπημενα του μπλογκ μου ..τα λεμε