Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Μη δώσεις φακελάκι. Κατήγγειλέ το!

«Πλήρωσε και θα εξυπηρετηθείς…». Αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη που επικρατεί στο σύστημα υγείας στη χώρα μας, αφού καθημερινά πραγματοποιείται πλήθος παρανομιών και διακίνησης «μαύρου χρήματος» χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο...
 Αποτέλεσμα είναι ακόμα και την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα να σφίξουν το ζωνάρι, κάποιοι να γίνονται ακόμη πλουσιότεροι χάριν των ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρουν και παράλληλα να διαφεύγουν της φορολογίας. Οπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.741 άτομα σε όλη τη χώρα, 3 στους 10 πολίτες που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες δημόσιας υγείας αναγκάστηκαν να καταβάλουν «μαύρο χρήμα» από την τσέπη τους, δηλαδή φακελάκι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις έπειτα από απαίτηση των γιατρών. Στην έρευνα διαπιστώνεται ότι οι παραοικονομικές συναλλαγές ανέρχονται σε 32,4% των περιπτώσεων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ όλα τα χρήματα που καταβάλλονται στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας του ΕΣΥ και πολυϊατρεία των ασφαλιστικών ταμείων) διαφεύγουν των επίσημων καταγραφών δεδομένου ότι δεν προβλέπεται τιμολόγηση υπηρεσιών. Ετσι στα κέντρα υγείας η παραοικονομία αγγίζει το 12,2% και στα πολυϊατρεία των ασφαλιστικών ταμείων το 10,6%. Και στον ιδιωτικό τομέα της υγείας όμως, όπου ούτως ή άλλως πρέπει κανείς να πληρώσει από την τσέπη του, η παραοικονομία ανθεί. Το «μαύρο χρήμα» κυμαίνεται στις ιδιωτικές κλινικές στο 13,5% των περιπτώσεων, στα διαγνωστικά ιδωτικά κέντρα στο 19%, ενώ στους ιδιώτες ιατρούς και οδοντιάτρους στο 36%. Οι έλληνες ασθενείς παρ’ ότι υποτίθεται ότι απολαμβάνουν ένα δημόσιο και ελεύθερο για όλους σύστημα υγείας, στην πράξη έχουν πολλές δυσκολίες. Η καταβολή του «μαύρου χρήματος» γίνεται κυρίως για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Το ζητούν οι γιατροί Οπως προκύπτει από την έρευνα, 8 στους 10 ασθενείς που έδωσαν άτυπα χρήματα σε δημόσιο νοσοκομείο, το έπραξαν για να μπορέσουν να νοσηλευθούν και να μειώσουν το χρόνο αναμονής σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης, 2 στους 10 που πλήρωσαν «φακελάκι», το έκαναν για να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης. Η πρακτική μάλιστα αυτή παρατηρείται και στον ιδιωτικό τομέα αφού, και στις ιδιωτικές κλινικές, το 24% των χρηστών που κατέβαλαν άτυπες πληρωμές είχαν ως κίνητρο την καλύτερη αντιμετώπιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αίτημα για την καταβολή «μαύρου χρήματος» διατυπώνεται από τους ίδιους τους αποδέκτες. Μόνο στο 13,6% των περιπτώσεων οι ασθενείς έδωσαν χρήματα από μόνοι τους σε δημόσιο νοσοκομείο για να ευχαριστήσουν το γιατρό και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν, αφού παλαιότερη έρευνα (Λιαρόπουλος και συνεργάτες) είχε δείξει ότι το 18% των ασθενών έδιναν χρήματα στο γιατρό οικειοθελώς για να τον ευχαριστήσουν. Αντίθετα, το 45,9% των ασθενών που έδωσαν φακελάκι σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα, προέβησαν σε αυτήν την κίνηση μετά την παροχή των υπηρεσιών υγείας επειδή τους ζητήθηκε, ενώ το 40,5% πριν λάβουν τις υπηρεσίες, επίσης επειδή τους ζητήθηκε.
Στα πολυϊατρεία των ασφαλιστικών ταμείων παρατηρούνται επίσης αντίστοιχα φαινόμενα και πρακτικές, καθώς 6 στους 10 ασθενείς που κατέβαλαν χρήματα το έκαναν ύστερα τις υπηρεσίες που έλαβαν επειδή τους το ζήτησε ο ιατρός και 3 στους 10 πριν ακόμη εξετασθούν, επίσης μετά από αίτημα του ιατρού. Αντίστοιχα ποσοστά προκύπτουν και στα κέντρα υγείας, ενώ και στις δύο κατηγορίες φορέων το 12% – 13% των ασθενών έδωσαν χρήματα με ίδια πρωτοβουλία, χωρίς δηλαδή να το απαιτήσει ευθέως κανείς. Απαιτήσεις για φακελάκι έχουν όμως κάποιοι γιατροί και στον ιδιωτικό τομέα. Απ’ όσους ασθενείς επισκέφθηκαν ιδιωτική κλινική και χρειάσθηκε να δώσουν χρήματα χωρίς απόδειξη, στο 58% των περιπτώσεων τους ζητήθηκε από το γιατρό μετά την παροχή των υπηρεσιών και στο 38% πριν από την παροχή των υπηρεσιών. Από το υστέρημά τους Το ανησυχητικό όμως είναι ότι ακόμη και εν μέσω οικονομικής κρίσης ζητούνται χρήματα από ανθρώπους που δεν είναι εύποροι, αφού 2 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα χαρακτηρίζουν την οικονομική τους κατάσταση από κακή μέχρι πολύ κακή και 5 στους 10 έως μέτρια. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι πολλοί απ’ όσους αναγκάστηκαν να δώσουν «φακελάκι» επιβαρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η δυνατότητά τους να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων προέβησαν σε άτυπες πληρωμές για υπηρεσίες υγείας (46,6%) χαρακτηρίζουν την επίπτωση της πρακτικής αυτής στο εισόδημά τους και στις συνθήκες διαβίωσης ως σημαντική. Μέτρια χαρακτηρίζει την επίδραση το 22,8%, μικρή το 23,3%, ενώ το 7,4% των ερωτώμενων δηλώνουν πως αυτή η πρακτική δεν επιδρά στο εισόδημά τους ή στις συνθήκες διαβίωσης. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος / Σχεδιασμός έρευνας: Κυριάκος Σουλιώτης Φορέας: Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Επιστημονικός υπεύθυνος: Αν. καθηγητής Γιάννης Τούντας) Δειγματοληψία και συλλογή των δεδομένων: ΚΑΠΑ RESEARCH Στοιχεία έρευνας: Διενεργήθηκε την περίοδο από Δεκέμβριο 2009 έως Ιανουάριο 2010 σε δείγμα 2.741 ατόμων, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή στις 13 περιφέρειες της χώρας. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό και περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, ενώ η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. fuckelaki.blogspot.com
pelasgia 

Που χάθηκες βρε;

Τους 3 πρώτους μήνες μας τον παρουσίαζαν ως εκείνο το "πολιτικό κεφάλαιο" που θα παραμείνει σιωπηλό και κάποια στιγμή θα αξιοποιηθεί.
Τους επόμενους 3 μήνες μας τον παρουσίαζαν ως τον πληγωμένο γίγαντα της Ραφήνας που θα βγει να μιλήσει και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Πριν 1 μήνα, ο Σαμαράς τον διέγραφε. Μην μας ρωτάτε γιατί. Ρωτήστε τους επικοινωνιολόγους του Σαμαρά που του το πρότειναν.
Εδώ και μερικές εβδομάδες, τον ξέχασαν όλοι. Καλοκαίρι έρχεται βέβαια, μπορεί να μην ξέρουν καν που είναι. Στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι πάντως δεν πήγε. Τι να ξέρει εξάλλου αυτός; Στο γραφείο του δούλευε ο Αγγέλου; 
Πάντως, μας έχει λείψει. Ήταν ο αγαπημένος "πελάτης" της Παραπολιτικής αν και ο Σαμαράς έχει όλα τα φόντα να τον ξεπεράσει. Στις καρδιές όμως, ήταν και θα είναι ο Καταλληλότερος... 
Υ.Γ Ας ελπίσουμε ότι η Realnews της Κυριακής θα έχει κάνενα 2σελιδο με φωτογραφίες του. Για εμάς τα "αρρωστάκια" βρε παιδί μου...
parapolitiki 

ΠΡΟΘΥΜΟΤΑΤΟΣ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ !

Χορηγίες siemens οδηγός προς άσχετους

3.840.000 ευρώ για κινητά στο υπουργείο Πολιτισμού επί Ν.Δ!

cellphone_talk

Άλλο ένα σκάνδαλο απίστευτης σπατάλης αποκαλύφθηκε σε υπουργείο και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο καθώς αφορά συνδέσεις υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, ενώ αφορά και την  περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.
Την περίοδο 2004 ως το 2009 σπαταλήθηκαν για τα κινητά των στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού 3.840.000 ευρώ!
Το ποσό αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Το Βήμα” μεταφράζεται σε πάνω από 750.000 ευρώ το χρόνο ή 64.000 ευρώ το μήνα.
Τα στοιχεία κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Π. Γερουλάνο και δείχνουν ότι τα κινητά αυτά χρησιμοποιούνταν από υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και συνεργάτες τους στον ΕΟΤ ή την ΕΡΤ.
Προφανώς, με ευκολία οι "συνεργάτες" μπορούν να καταχωρηθούν στο βιβλίο Γκίνες καθώς έσπασαν κάθε... ρεκόρ ομιλιτικότητας.

Βρήκαν «στέγη» στη Βουλή οι οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές

Σε δύο νέα γραφεία, στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής, θα στεγάζονται οι οκτώ -πλέον- ανεξάρτητοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, μετά από σχετικό αίτημά τους προς τον πρόεδρο του σώματος Φίλιππο Πετσάλνικο.
Παράλληλα, ελήφθη μέριμνα ώστε να λαμβάνουν ενημέρωση για τις εργασίες της Βουλής, την οποία λάμβαναν -μέχρι πρότινος- μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων στις οποίες ανήκαν.
Πέραν των τεσσάρων βουλευτών της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ που αποχώρησαν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Φώτης Κουβέλης, Αθανάσιος Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός), τους οκτώ -συνολικά- ανεξάρτητους βουλευτές συμπληρώνουν οι τρεις που τέθηκαν εκτός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου και η διαγραφείσα από την ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο σημαιοφόρος μας στο Mundial της Αφρικής!!!


Είναι 16 ετών. Κατάγεται από την Θράκη και θα είναι ένας από τους σημαιοφόρους της τελετής έναρξης.
Ούτε αθλητής, ούτε προπονητής ή άλλος παράγων του ποδοσφαίρου δεν έμελλε να είναι ο πρώτος Ελληνας που θα παρελάσει το απόγευμα μέσα στο κατάμεστο «Σόκερ Σίτι» υπό το βλέμμα 97.000 θεατών.
Χάρη στα παιχνίδια της μοίρας ή καλύτερα του...Ρlaystation, η τιμή έλαχε στον 16χρονο Γιώργο Τουρλιάδη από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος δήλωσε συμμετοχή «έτσι, για πλάκα» σε διεθνή διαγωνισμό του δημοφιλούς ηλεκτρονικού παιχνιδιού της Sony και με έκπληξη είδε τον εαυτό του να κερδίζει τη θέση του σημαιοφόρου στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ.
aletri 

Υποκρισία !

Παραπέμπεται για κακούργημα ο πρόεδρος του ΟΤΕ

Για το κακούργημα της απιστίας παραπέμπεται σε δίκη, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης.
Το εδώλιο έδειξαν οι δικαστές και στον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ Γιώργο Ιωαννίδη, ενώ οι δικαστές απήλλαξαν επτά μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ.
Η υπόθεση αφορά στην υπογραφή τεχνικών συμβάσεων που θεωρήθηκαν υπερτιμολογημένες καθώς υπεγράφησαν το 2007 με μεγαλύτερο τίμημα από αυτό που είχε καταλήξει η διεύθυνση διαχείρισης δικτύου και συντήρησης του ΟΤΕ.

Γ.Παπακωνσταντίνου: «Προχωράμε σωστά και γρήγορα»

Κατηγορηματικός ως προς την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι και η δεύτερη και η τρίτη δόση του δανείου από την τρόικα είναι εξασφαλισμένη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη, επανέλαβε ότι η μείωση του ελλείμματος στο πρώτο πεντάμηνο κατά 39% υπερβαίνει το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση και απέδωσε το αποτέλεσμα κυρίως στη μείωση των δαπανών. Τα έσοδα του προϋπολογισμού, είπε ο υπουργός, εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με πέρσι, όχι όμως στο ύψος που είχαν προβλεφθεί.
«Προχωράμε σωστά και προχωράμε και στους χρόνους», επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για μείωση του ελλείμματος από το 13,6 στο 8,1%.
Τέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα με την πρώτη αξιολόγηση που θα υποβάλει η τρόικα τον Ιούλιο, λέγοντας ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί ή υλοποιηθεί οι περισσότερες από τις 28 δράσεις που πρέπει να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Ιουνίου. Προς τον σκοπό αυτό πρόκειται να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες τρία νομοσχέδια, για τη δημοσιονομική ευθύνη, για την σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των διοικητικών αποφάσεων με δημοσιονομικό κόστος.
ΤΑ ΝΕΑ