Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΚΕΡΚΥΡΑ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Το πανέμορφο νησί μας γιορτάζει το Πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα Επίσκοπο Τριμυθούντος τον Θαυματουργό.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ - ΣΠΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΕΣ.

Τίποτα δεν είναι ίδιο...

Πόνος, απορία, οργή για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό. Μια κατάθεση ψυχής σε τρεις χειρόγραφες σελίδες γραμμένες από το χέρι μιας μαθήτριας της Γ' Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη, εκεί όπου φοίτησε για κάποια χρόνια ο 15χρονος. Είχαν διαγώνισμα χθες το πρωί στο τμήμα της, στα Μαθηματικά. Λίγο αργότερα εκείνη παρέδωσε την κόλλα της. Τρεις σελίδες χωρίς αριθμούς καιεξισώσεις, γεμάτη από λέξεις, συναισθήματα και σκέψεις για όλα αυτά που έγιναν τις τελευταίες δυο ημέρες. Αποσπάσματα δημοσιεύει σήμερα η «Ε»:

«Οχι, δεν διάβασα. Και ούτε θα είχα την ενέργεια να γράψω. Τα ίδια γυρνάνε στο μυαλό μου ξανά και ξανά. Πάνε πάνω από 24 ώρες που σκέφτομαι το ίδιο πράγμα. 15 χρονών, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Το είδαν οι κολλητές μου. Στη Μεσολογγίου. Τον ήξερα μόνο φατσικά. Ηξερα τους κολλητούς του όμως......Εγώ δεν ήμουν εκεί. Είχα πάει Ψυρρή. Ηξερα ότι οι άλλες ήταν Εξάρχεια. Κανείς δεν είχε βγει από την υπόλοιπη παρέα. Ισως κάτι να ήξεραν παραπάνω. Ούτε εγώ ήθελα να πάω Εξάρχεια. Είπα "θα περάσω μετά". Η Α... βρέθηκε στον δρόμο μου και ήρθε και μου 'πε "15 χρονών παιδί νεκρό στη Μεσολογγίου". Ο νους μου πήγε στους δυο Ν..., είναι οι μικρότεροι εκεί πέρα. Για τρεις ώρες μετά ζήτημα να έβγαλα δέκα κουβέντες. "Ποιος είναι;", "Πώς είναι η φάτσα του;", "Είναι ο αδελφός του Τ...;", "Δεν πιστεύω να 'ναι ο Ν...". Τα τηλέφωνα βάραγαν όλο το βράδυ από παντού. Κλείσαν τα Εξάρχεια. Τα κορίτσια ήταν ακόμα εκεί. Και εγώ δεν ήμουνα κοντά τους. Γιατί δεν ήμουν κοντά τους; Δεν ήθελα να το δούνε αυτό. Δεν ήθελα να τους σημαδέψει μια τέτοια εικόνα.

Μακάρι να μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια στις φρίκες, να μην αφήνουμε τον άλλον να βλέπει, για να μην βλέπει εφιάλτες. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το διεστραμμένο ύφος του κάθε τέρατος. Ακουγα. Ακουγα για το υπόλοιπο βράδυ, τα κρατούσα μέσα μου δεν έλεγα τίποτα. Σοκ. Επαιρνα τα κορίτσια τηλέφωνο. Μου έλεγαν τι έγινε: "Πριν 10 λεπτά σε αυτό το σημείο καθόμασταν. Εσκασε ένα περιπολικό και άρχισε το παιδί να το κοροϊδεύει. Ο μπάτσος μετά από φωνές σημάδεψε από ενάμιση μέτρο απόσταση. Τρεις σφαίρες. Μία τον πέτυχε στην καρδιά. Κοίταξε επάνω και σωριάστηκε πίσω. Λίγο ακόμα κατάφερε να αναπνεύσει. Μετά; Ασθενοφόρα, Λιποθυμίες. Η Κ... έπαθε κρίση πανικού. Η Τ... έκλαιγε, οι άλλες δύο... σοκ. Και στον αέρα να κυκλοφορούν οι λέξεις: Πέθανε - Παιδί - μίσος - οργή - μα είναι νεκρός - Πέθανε σας λέω - εκδίκηση. Μετά καπνός.

Σπάστε τα ΟΛΑ. Σπάστε, σπάστε να γίνει η Αθήνα μαύρη σ' ένα βράδυ. Να μην υπάρχει τίποτα αύριο. Να ξεκινήσουν όλα από το μηδέν. Πώς τόλμησε ο δολοφόνος, πώς το σκέφτηκε; Εχει χρέος να αυτοκτονήσει. Να πεθάνει με τον χειρότερο τρόπο. Να ζήσει μια ζωή μέσα από τύψεις, τη χειρότερη ζωή. Να αυτοκτονήσει. Για αυτούς που το είδαν, για τους κολλητούς του, για την οικογένειά του. Να αυτοκτονήσει αυτός και κάθε άλλος μαλάκας που μας θέλει νεκρούς. ΜΙΑ ΜΑΣ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ; ΕΜΕΙΣ 10! ΕΚΔΙΚΗΣΗ! ΟΛΑ ΕΔΩ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ. Κανένας από σας δεν θέλω να έχει το θράσος να με κοιτάξει στα μάτια. Μην μου μιλήσει κανένας σας. Την ασφάλειά μου πλέον εξασφαλίζουν μόνο οι φίλοι μου και αυτοί που θεωρώ οικογένεια......Με αυτή τη σκέψη κοιμήθηκα...
Ξύπνησα 8. Δεν ήμουν σίγουρη για το τι συνέβαινε αλλά σηκώθηκα πήγα... κάπως μηχανικά. Βρήκα τις άλλες. Το ξέραμε όλες. Τίποτα πλέον δεν είναι ίδιο. Ούτε σε μας ούτε στον κόσμο. Δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να κλάψει ούτε να συνειδητοποιήσει τι γινόταν. Κάθισα μαζί τους.Είδα τον Ν... τον κολλητό του. Σηκώθηκα. Τον αγκάλιασα. Δεν είπαμε τίποτε άλλο. Τον έσφιξα και με έσφιξε. Τα μάτια του ήταν πρησμένα. Γιατί Ν... μου να το έχεις δει αυτό; Το πιο σκληρό πράγμα στον κόσμο. Εσπασα. Ας καιγόταν όλη η Αθήνα, ας γινόντουσαν όλα μαύρα, δεν με νοιάζει. Δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια πρόσωπα. Δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες σκέψεις.

Η πορεία ξεκινά. Αποφασίζουμε να πάμε μαζί με την Ρ......Δεν άργησαν οι ηλίθιοι να ρίξουν χημικά. ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ; Τα παιδιά καίγαν, καίγαν, καίγαν. Καπνοί παντού. Και εμείς τρέχαμε. Πατησίων, Αλεξάνδρας, στενά, στενά κι άλλα στενά. Μας κυνηγά διμοιρία. Ποιον κυνηγάς ρε; κάτσε στα αυγά σου! Αυτή η μέρα είναι για τον Αλέξανδρο. Κάνε πίσω επιτέλους......Τρέξιμο, τρέξιμο. «Μπαίνουμε μέσα στα Εξάρχεια». Βρήκαμε κάποιους δικούς μας. Και εκεί βρεθήκαμε ξαφνικά. Στο σημείο. Στη Μεσολογγίου και η Ρ... πάγωσε. Και από πίσω να μας ακολουθούν. Ε, όχι και εδώ ρε. Γιατί πατάς εδώ;

Την πήρα από το χέρι να την κάνω να τρέξει......Μέσα σε όλους τους καπνούς η Ρ... τρέχει πίσω από τους ΜΑΤάδες και ουρλιάζει: "Είμαι 17! Σκοτώστε με! Αντε! Δολοφόνοι". Ρ..., φύγε έρχονται από στενά. Τρέχει. Η συνέχεια έχει σημασία; Δε νομίζω. Απλά περνάνε οι ίδιες σκέψεις από το μυαλό μου... Σε τι κόσμο μεγαλώνουν τα παιδιά; Γιατί μας θέλουν νεκρούς; Δεν θέλω να ξαναγίνει αυτό. Πώς θα αντιδράσω; Πώς θα τους κάνω να μετανιώνουν που γεννήθηκαν; Πώς θα κάνω τον κόσμο να καταλάβει; Γιατί με θέλουν νεκρή; Εκεί ήταν που γύρισα σπίτι. Και η μόνη ασφάλεια ήταν η αγκαλιά της μάνας μου. Και έκλαιγα, έκλαιγα μέχρι σήμερα. Ασε με τώρα μη μου μιλάς. Τίποτα δεν είναι ίδιο, απλά άσε με να κλάψω. Και μη με κοιτάξεις στα μάτια γιατί η θλίψη μου θα γίνει οργή».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/12/2008

Ομορφη πόλη άσχημα καίγεσαι...

Ενα τραγουδί του κ.Γιώργου Σαρρή με αφορμή των γεγονότων του Σαββάτου.

http://www.youtube.com/watch?v=8GRJBXgW4U8

Απεβίωσε ο Τάσος Παπαδόπουλος

Στη 13.08 εξέπνευσε, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες, ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το 2003 ως το 2008. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Ιανουαρίου 1934 και σπούδασε νομικά στο Gray's Inn του Λονδίνου.

"The Guardian" και "Economist" για τις ταραχες στην Ελλάδα.

The Guardian
Εφηβοι που πετούν πέτρες, αυτοκίνητα και κτίρια πυρπολημένα και η ελληνική αστυνομία να εκτοξεύει δακρυγόνα. Αυτές είναι οι εικόνες της Ελλάδας που προβλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αναταραχή όμως άρχισε καιρό πριν ο πυροβολισμός της αφροσύνης σκοτώσει τον δεκαπεντάχρονο Αλέξανδρο - Ανδρέα Γρηγορόπουλο. Η Ν.Δ. έδωσε μεγαλόσχημες υποσχέσεις περί μεταρρυθμίσεων για να ξανακερδίσει τις εκλογές, ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγές του 2007. Στη συνέχεια, όμως, οι ψηφοφόροι κατακλύσθηκαν από σκάνδαλα, το ένα μετά το άλλο, είδαν εκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων να χάνονται. Είδαν την εγκληματικότητα στη βίαιη μορφή της να αυξάνεται και ένα σύστημα που αντί να διασφαλίζει την ευνομία, την τάξη και την ασφάλεια σε ένα κράτος δικαίου, να καθιστά αδύνατη την απονομή δικαιοσύνης. Η κακοδιαχείριση και η κακοδιοίκηση ευθύνονται για την ουσιαστική ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι καταδικασθέντες βουλευτές, οι τρομοκράτες, οι βιαστές και πολλοί δολοφόνοι, που εκμεταλλεύονται την καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης.Η κακοδιοίκηση είναι επίσης εκείνη που δίνει την άδεια στην αστυνομία να εφορμήσει και να κλείσει μέσα σε μια εβδομάδα τη Stanleybet UK, επειδή τόλμησε να ανταγωνιστεί μονοπώλιο αθλητικών στοιχημάτων αξίας 7 δισ. ευρώ, το 34,4% των οποίων κατέχει το ελληνικό κράτος.
Πρόκειται για μια κυβέρνηση που δεν προστατεύει, δεν υπηρετεί, δεν σέβεται καν τον λαό της. Είναι κυβέρνηση για τον εαυτό της, εξ ου και ο κόσμος απαντά αναλόγως. Φοροδιαφεύγει, αρνείται να καταβάλει τις εισφορές για την περίθαλψη, μολύνει το περιβάλλον, εμπαίζει τους νόμους, δωροδοκεί, εποφθαλμιά θέσεις στο Δημόσιο, κάνει ό,τι τού αρέσει και μένει ατιμώρητος.Κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης σπεύδουν να ονοματίσουν όποιον κατεβαίνει στους δρόμους. Είναι «ακροαριστερός» ή και «αυτοαποκαλούμενος αναρχικός», μολονότι οι νεαροί αυτοί είναι κατά κύριο λόγο κακοποιά στοιχεία, κουκουλοφόροι ή βαριεστημένα πλουσιόπαιδα, με την ίδια νοοτροπία του χούλιγκαν που συναντά κανείς σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, και αγνοούν αυτόν καθεαυτό τον ορισμό της λέξης αναρχία. ,
Οταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο ή κάποιος αθώος πεθαίνει, τότε η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στους υφισταμένους - εν προκειμένω στους δύο αστυνομικούς. Ενας υπουργός υποβάλλει παραίτηση, κανείς όμως δεν επιβάλλει αποτελεσματικά μέτρα, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δυσαρέσκεια και την απόγνωση, που πυροδότησαν αυτήν ή προηγούμενες βίαιες ταραχές. Κοντολογίς, το ελληνικό κράτος αδυνατεί να ελέγξει τους διαδηλωτές και αιτία είναι ο συνδυασμός διεφθαρμένης πολιτικής και χαλαρής πειθαρχίας που τους δημιούργησε.Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος απηύθυνε έκκληση για την επάνοδο στην τάξη, είπε ότι η αστυνομία θα τηρήσει αμυντική στάση, δηλαδή σχεδόν ομολόγησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη, την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης για την προστασία αθώων ανθρώπων που φοβούνται για την ασφάλειά τους, την περιουσία τους, το βιος τους. Η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής είναι κάτι που δεν συγχωρείται στη δημοκρατία, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Μια χώρα, όμως, που ανέχεται την παρατεταμένη βία, δεν μπορεί να προστατέψει ή να τιμήσει την ελευθερία.
Αλλο πράγμα οι διαδηλώσεις και άλλο η σκόπιμη στρατολόγηση μέσω Διαδικτύου, οι εκρήξεις βομβών, οι απαγωγές και οι ομηρείες.Η «Καθημερινή» χαρακτήρισε τις ταραχές «τις χειρότερες από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974». Από τη διαπίστωση πηγάζει το ερώτημα αν η δημοκρατία υφίσταται πραγματικά στη χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της. Ενίοτε, στις πραγματικές δημοκρατίες ο λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει.
Αναρχία στην Αθήνα.

The Economist
H Ελλάδα υπερηφανεύεται για την υψηλή ποιότητα της στιβαρής δημοκρατίας της. Παρά τη δυσφορία για τον αριθμό των διαδηλώσεων που προκαλούν μποτιλιάρισμα έξω από τη Βουλή κάθε χρόνο -ο μέσος όρος σύμφωνα με αναφορές είναι δύο την εβδομάδα- οι πολιτικοί διατείνονται ότι ο σύγχρονος ενθουσιασμός των Ελλήνων διαδηλωτών υπογραμμίζει τη συνέχεια από τη χρυσή εποχή της αρχαίας Αθήνας. Ορισμένες διαδηλώσεις καταλήγουν σε βιαιότητες. Αυτή την εβδομάδα, όμως, έλαβαν άνευ προηγουμένου έκταση, αφού ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ένας μαθητής 15 ετών, πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό στα Εξάρχεια -μια αφρόντιστη κεντρική συνοικία, γνωστή ως το στέκι των αναρχικών- το Σάββατο της 6ης Δεκεμβρίου. Το να εκτοξεύεις ύβρεις κατά των αστυνομικών οχημάτων που περιπολούν στην περιοχή το Σαββατόβραδο είναι παράδοση για ορισμένους νέους Αθηναίους.Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν άμεσα στους μεγάλους δρόμους του κέντρου, καθώς οι αναρχικοί πυρπολούσαν αυτοκίνητα, έσπαζαν βιτρίνες στολισμένες για τα Χριστούγεννα και έριχναν μολότοφ μέσα στα μαγαζιά.
Πέρα από την Αθήνα, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά γραφεία σε άλλες δώδεκα πόλεις. Εως το βράδυ της Τρίτης, μετά τέσσερις μέρες ταραχών, η ανάπαυλα παρέμενε μακρινός στόχος. Οι εκκλήσεις για ηρεμία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αγνοήθηκαν. Ο κ. Καραμανλής μοιάζει ευάλωτος. Η Ν.Δ. ελέγχει μόλις 151 έδρες από τις συνολικά 300 της Βουλής και υστερεί κατά 4 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Η προσωπική δημοτικότητα του πρωθυπουργού παρέμεινε υψηλότερη από εκείνη του κ. Παπανδρέου, αλλά εάν η κοινωνική αναταραχή συνεχιστεί, θα υποχωρήσει και αυτή. Οι οικογένειες που διοικούν τις μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των υποστηρικτών της Ν.Δ. και έχουν εξοργιστεί με την αδυναμία της αστυνομίας να προστατέψει τις περιουσίες τους. Το χειρότερο; Η αναταραχή ήλθε να κορυφώσει την οργή κατά της κυβέρνησης μετά σειρά οικονομικών σκανδάλων.
Το μεγαλύτερο λάθος του κ. Καραμανλή ήταν ότι αγνόησε την κοινωνική μεταρρύθμιση, ειδικά στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της αστυνόμευσης. Καθώς η παγκόσμια οικονομική ύφεση αρχίζει να έχει επιπτώσεις στη χώρα, οι νέοι Ελληνες παρακολουθούν τους γονείς τους να αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει στο εξωτερικό, το ελληνικό πανεπιστήμιο προσφέρει φτωχή ποιότητα διδασκαλίας και αν δεν έχεις τα μέσα, οι πιθανότητες να βρεις δουλειά είναι ισχνές. Το ποσοστό ανεργίας των νέων αποφοίτων είναι 21%, σε σύγκριση με το 8% του συνόλου της εργατικής δύναμης.«Ανθηση» των αναρχικώνΗ φτωχή αστυνόμευση επέτρεψε την «άνθηση» των αναρχικών στα Εξάρχεια, που έχουν εξελιχθεί σε παράδεισο των εμπόρων όπλων και των κακοποιών. Οι διαδηλωτές εκμεταλλεύτηκαν επίσης το συνταγματικό «παράθυρο» που απαγορεύει στην αστυνομία να εισέλθει σε χώρους πανεπιστημίων. Τις τελευταίες ημέρες, οι διαδηλωτές ανασυντάσσονταν πίσω από τα οδοφράγματα στο Πολυτεχνείο και συγκέντρωναν νέα εφόδια βομβών μολότοφ προτού ορμήσουν πάλι στους δρόμους.
Η απόπειρα του κ. Καραμανλή να καταργήσει «το πανεπιστημιακό άσυλο» προ διετίας απέτυχε επειδή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη διακομματική υποστήριξη που χρειαζόταν για να αλλάξει το Σύνταγμα.Ενα άλλο πακέτο εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων κατέρρευσε, επειδή η πλειοψηφία των ακαδημαϊκών αρνήθηκε να ανεβάσει το επίπεδο διδασκαλίας και να υποβληθεί σε εξετάσεις. Καθώς οι διαδηλωτές αφηνίαζαν μεταξύ εργαστηρίων και αμφιθεάτρων, οι καθηγητές, όπως και οι πολιτικοί, θα έπρεπε να εύχονταν να είχαν προσπαθήσει πιο σκληρά.