Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

Το «πρόβλημα ΚΚΕ»

Δεν είναι κακή ιδέα αυτή του ΚΚΕ για «πόλεμο στον πόλεμο» . Ούτε καινούργια. Την τελευταία φορά που την ενεργοποίησαν οι κομμουνιστές ήταν το 1939, όταν υπό την επιφοίτηση του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου είχαν κηρύξει «τον πόλεμο στον πόλεμο» των δυτικών δημοκρατιών εναντίον του Χίτλερ. Αλλά αυτό είναι το ωραίο μαζί τους: πάντα έχουν ένα άθλιο παράδειγμα να θυμηθούν.
Φυσικά, τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αφού συνέπραξαν με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κωνσταντόπουλου για να ανέβει η ΝΔ στην εξουσία, έβαλαν όση πλάτη μπορούσαν να την κρατήσουν εκεί. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ (υπό τον Αλαβάνο και τον Τσίπρα, πλέον) πήρε κάποια στιγμή τις αποστάσεις του. Τώρα, είναι προφανές ότι στο ΚΚΕ ετοιμάζουν νέο γύρο αντιπαράθεσης με τη νέα κυβέρνηση.
Να ξεκαθαρίσω κάτι: είναι απόλυτο δικαίωμά τους. Κάθε κόμμα έχει τη δημοκρατική ευχέρεια να επιλέγει τους φίλους και τους αντιπάλους του. Δεν πιστεύω ότι ισχύουν οι παλιές ιδεολογικές γραμμές και δεν θεωρώ ότι ένας κομμουνιστής είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φιλικότερα προς τη ΝΔ ή προς το ΠαΣοΚ ή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας πολιτεύεται για πάρτη του, συμπεριφέρεται όπως του γουστάρει και κρίνεται γι΄ αυτό.
Από την άλλη πλευρά όμως, ακριβώς όπως ουδείς δικαιούται να επιβάλλει στο ΚΚΕ τις επιλογές του, ούτε αυτό έχει το δικαίωμα να επιβάλλει στους άλλους τις δικές του. Δεν του αρέσει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό; Ας μην περάσει ούτε απ΄ έξω! Αλλά αν θα κάνουν οι άλλοι διάλογο, αυτό δεν είναι δική του δουλειά.
Μόνο που εκεί ακριβώς εντοπίζεται το «πρόβλημα ΚΚΕ». Δεν είναι ότι έχει απόψεις, οι οποίες συμβαίνει να αποδοκιμάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού- από το 92,5% στις τελευταίες εκλογές... Είναι ότι θέλει να επιβάλει τις απόψεις αυτές στους υπολοίπους.
Πώς; Με κάτι δασύτριχες αρλούμπες ως ιδεολογικό περίβλημα. Στο όνομα μιας υποθετικής εκπροσώπησης κάποιων ταξικών συμφερόντων, τη στιγμή που καμία τάξη της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει αναθέσει κατά πλειοψηφία την εκπροσώπησή της στο ΚΚΕ. Αλλά κυρίως με τη φασαρία, με τη φωνή και με το ζόρι.
Με άλλα λόγια, το «πρόβλημα ΚΚΕ» δεν είναι οι λύσεις που προτείνει αλλά ότι το ίδιο αποτελεί πρόβλημα στο οποίο χρειάζεται μια λύση. Διότι, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, αυτό το πρόβλημα αρχίζει να έχει κοινωνικό κόστος το οποίο πληρώνουμε όλοι.
http://www.tovima.gr/

Λιγες μερες μετα…..


http://asimonis.wordpress.com

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ…

Στα λίγα πετυχημένα, των τελευταίων του εκπομπών, ο Λαζόπουλος είπε, χθες κι αυτό το ουσιώδες : «εδώ, όπως πάει η κατάσταση, οι έλληνες ανακαλύπτουν, πως, ενώ ψήφισαν τον Γιώργο Παπανδρέου, πάει να τους προκύψει, με το ζόρι, σαν πρωθυπουργός ο Χοακίν Αλμούνια !...».
Αυτό που γίνεται με τις Βρυξέλλες, δεν έχει ξαναγίνει, με τις αναφορές τους, τις επισημάνσεις τους και τις πιέσεις τους να ξεπερνούν, κάθε προηγούμενο και κάθε όριο.
Ανεξάρτητα αν υπάρχουν δικαιολογίες και αν έχουν γίνει πολιτικές και λογιστικές απατεωνιές, τόσο σφοδρή και συντονισμένη επίθεση ενάντια σε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, δεν έχει υπάρξει ποτέ ! Οι αλμουνηδοτρισέδες τα δίνουν όλα, προκειμένου να εμποδίσουν τη νόθευση της συνταγής, δηλαδή, την εφαρμογή πολιτικών, που ξεφεύγουν από την πεπατημένη, που χαλάνε τη «σούπα» και την πιάτσα, που αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του νεοφιλελευθερισμού…
Στην προσπάθειά τους αυτή, οι ευρωπαίοι εκβιαστές, βρίσκουν βοηθούς τους και τους εγχώριους «εφιάλτες», τόσο σε πολιτικό, όσο και σε δημοσιογραφικό επίπεδο, σε μια ενορχηστρωμένη παρέμβαση των μίσθαρνων εκφραστών της οικονομικής νομενκλατούρας, ν΄ αναγκάσουν το ΠΑΣΟΚ σε υποχώρηση !
Για δυο τάσεις στην κυβέρνηση, χλιμιντράει συνέχεια από το παράθυρό του ο ανεκδιήγητος Πρετεντέρης, σε μια καθοδηγούμενη επιδίωξή του, να παρουσιάσει εσωτερικό ρήγμα. Το θράσος του, δε, γίνεται απύθμενο, όταν αναφερόμενος στους επιμένοντες στην υλοποίηση της εξαγγελμένης πολιτικής και των προεκλογικών δεσμεύσεων, τους λοιδορεί και τους ειρωνεύεται.
Βέβαια, θάναι ο ίδιος, μαζί με το θλιβερό σινάφι του, που θα κατηγορεί με βαριές και πομπώδεις εκφράσεις, τον Γ. Παπανδρέου, για εγκατάλειψη των υποσχέσεών του, στην περίπτωση που κάνει την στροφή και θάναι αυτός και οι όμοιοί του, τότε, που θα προδικάζουν την πτώση του λόγω εξαπάτησης- όπως θα λένε - του εκλογικού σώματος !...
Σε συνθήκες, όπως, οι σημερινές, υπάρχουν πολλές δυνατότητες ελιγμών, τις οποίες μπορεί μια κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί, υπάρχει, όμως και μια πάγια διαδικασία, η οποία δίνει την απαραίτητη δύναμη και το βασικό στήριγμα, για να ανταπεξέλθει στις πιέσεις και τους εκβιασμούς : η προσφυγή στο λαό !... Όχι, βέβαια, με νέες εκλογές – η λαϊκή βούληση είναι νωπή – αλλά με την πλήρη ενημέρωσή του και σ΄ ό, τι αφορά την υπάρχουσα (και κληρονομηθείσα) κατάσταση και σχετικά με τις επιλογές, που μπορούν να γίνουν, χωρίς να υπάρξει εγκατάλειψη της ουσίας της εξαγγελθείσης πολιτικής.
Είναι, πράγματι, ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο οι «άλλοι» προσπαθούν να του προσδώσουν τα χαρακτηριστικά του διλλήματος κι αυτό δεν πρέπει να το καταφέρουν !...
http://logoplokies.blogspot.com

Γιώργος καλεί... ΠΑΣΟΚ

Να καθησυχάσει το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς διογκώνεται το κλίμα της αμφισβήτησης των επιλογών για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό συγκαλεί σήμερα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τον Άγιο Δομίνικο, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, στην πρώτη, μετά τις νικηφόρες εκλογές του Οκτωβρίου, συνεδρίαση.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να πείσει το κόμμα για την αναγκαιότητα της σχετικής διαδικασίας η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος, σε δύο επίπεδα:

1. Στο επίπεδο των επιλογών 2. Στο επίπεδο της ταχύτητας στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού.

Οι ενστάσεις που διατυπώνει το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ είναι ότι όπως φάνηκε από τις επιλογές των πρώτων 40 γενικών και ειδικών γραμ ματέων, δύο είναι τα κριτήρια που έπαιξαν ρόλο: οι πολιτικές σχέσεις των επιλεγέντων με κορυφαίους υπουργούς ή το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και δευτερευόντως ο βαθμός της... μη σχέσης με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές, αλλά και τα κομματικά στελέχη (και ειδικότερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης) που έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα σε επαφή με την οργανωμένη βάση έχουν γίνει αποδέκτες έντονης κριτικής για το γεγονός ότι όπως φάνηκε από τις αρχικές επιλογές, η σχέση κάποιου ενδιαφερομένου με το ΠΑΣΟΚ αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα έναντι άλλων υποψηφίων.

Πάγκαλος: Είχαν δίκιο
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παπανδρέου κινείται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega δικαίωσε την αντίδραση των βουλευτών στο πάγωμα των μισθών και την παρέμβαση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστου Παπουτσή, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κάνει πίσω ολοταχώς. Όπως είπε, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να είχε μελετήσει καλύτερα τα μισθολογικά θέματα και πρόσθεσε ότι είχαν δίκιο οι βουλευτές που αντέδρασαν, γιατί αυτοί δέχονται τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Στο μεταξύ, μετά και τις νέες καθυστερήσεις στην επιλογή των γραμματέων, απορία προκαλεί το γεγονός ότι παρατείνεται η εκκρεμότητα ενώ δεν υφίσταται ο βασικός λόγος που προέβαλλε όλες αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση ως αιτία των καθυστερήσεων: ο μεγάλος όγκος των βιογραφικών που απέστειλαν οι ενδιαφερόμενοι (οι περίφημες 23.000 αιτήσεις!). Όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, από το πλήθος των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ελάχιστες ήταν αξιοποιήσιμες. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Πάγκαλος επιρρίπτει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στους υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου τις λίστες με τις προτάσεις τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, και κάτω από την πίεση των στελεχών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σήμερα ή αύριο στη δημοσιότητα μια ακόμη δόση διοριζόμενων γενικών και ειδικών γραμματέων.

Αντιδράσεις για Ζορμπά
Η κυβέρνηση προσπάθησε χθες να κατευνάσει τις αντιδράσεις από τον διορισμό του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά ως επικεφαλής ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία θα προπαρασκευάσει τη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το Σώμα αυτό θα ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και θα έχει επικεφαλής γενικό γραμματέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι για τον διορισμό του κ. Ζορμπά έπαιξαν ρόλο η εμπειρία και η γνώση του, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο διορισμός του κ. Ζορμπά ως επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι θα διοριστεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.
ΤΑ ΝΕΑ

UEFA: Στη δημοσιότητα η «μαύρη» λίστα

Τη λίστα με τους αγώνες που θεωρούνται στημένοι σε Champions League και Europa League έδωσε στη δημοσιότητα η UEFA το απόγευμα της Τετάρτης. Ανάμεσα στις ομάδες είναι η Ραπίντ Βιέννης και η Φενέρμπαχτσε, ενώ πρόκειται για εφτά αναμετρήσεις το καλοκαίρι του 2009, μία από το Champions League και οι υπόλοιπες Europa League.

Αναλυτικά η λίστα με τους αγώνες είναι η εξής:

Στάμπαεκ - Τίρανα για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Μπνέι Γιεχούντα Τελ Αβίβ - Ντίναμπουργκ για τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League και ο επαναληπτικός του
Βλάζνια - Ραπίντ Βιέννης για τον 20 προκριματικό γύρο του Europa League και ο επαναληπτικός του
Λουμπλιάνα - Μέταλουργκ Ντόνετσκ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
Φενέρμπαχτσε - Βούνταπεσρ Χονβέντ για τον 30 προκριματικό γύρο του Europa League.