Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τις ευρωεκλογές από Έλληνες του εξωτερικού

Παρατείνεται μέχρι και τις 14 Απριλίου 2009 η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009. Σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Η παράταση δόθηκε λόγω της αυξημένης προσέλευσης των ενδιαφερομένων στις προξενικές αρχές των χωρών της ΕΕ και με γνώμονα τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής τους στις προσεχείς ευρωεκλογές.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ...

http://infognomonpolitics.blogspot.com

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ !Σκληρός εκβιασμός tour operators : επιδοτείστε τις πτήσεις μας !

Αυτά που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στις συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων κρατών τουριστικών προορισμών και μεγάλων Tour Operators , σε τίποτε δεν θυμίζουν διπλωματία, τεχνικές marketing , brand name promotion , destination management, ή οτιδήποτε άλλο από τα βαρύγδουπα που ακούμε σε τουριστικά συνέδρια και σε υπουργικές συνεντεύξεις. Τα πράγματα είναι ωμά και απλά. Όπως ακριβώς είναι η γλώσσα του χρήματος. Πρόκειται για έναν αριθμό, έναν μαγικό αριθμό που θα ανοίξει τις τουριστικές αγορές. Εμείς θα σας αποκαλύψουμε πως ακριβώς έχουν τα γεγονότα, τι παιγνίδι παίχθηκες πίσω τη βιτρίνα των διεθνών τουριστικών εκθέσεων όσο οι συμμετέχοντες χόρευαν δημοτικούς χορούς, καντρίλιες και κέρναγαν περνό.
Μεγάλοι tour operators προκειμένου να διατηρήσουν τα δρομολόγια των charters προς τις χώρες προορισμών -και την Ελλάδα φυσικά-απαιτούν από τις Κυβερνήσεις επιδότηση των πτήσεων τους. Για την Ελλάδα , λένε οι πληροφορίες μας , το πακέτο ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ!! Μετά τους «εκβιασμούς» των ΤΟ προς τους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων για μειώσεις τιμών στο 15- 20% , ήρθε η ώρα να βάλουν χέρι και στο διαφημιστικό ταμείο των χωρών προορισμού επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να διακινδυνέψουν μείωση κερδών λόγω της κρίσης και της ρευστότητας της τουριστικής αγοράς. Αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των πραγματικών διαπραγματεύσεων , αποδεικνύεται ότι ούτε εκθέσεις, ούτε διαφήμιση, ούτε έντυπα, ούτε εκπομπές και δημογραφικά ταξίδια παίζουν ,στην ουσία, κανένα ρόλο για την προσέλκυση τουριστών! Αποδεικνύεται ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτε περισσότερο από τουριστικά πανηγύρια τύπου «σε δουλειά να βρισκόμαστε, ταξίδια να κάνουμε, χρήμα να κυκλοφορεί, να περνάμε καλά». Οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε υπουργικά γραφεία και σουίτες 5αστερων ξενοδοχείων.
Σχεδόν τα πάντα στη διεθνή τουριστική αγορά κινούνται γύρω από τις επιθυμίες και τους στόχους των μεγάλων tour operators (λέγε με TUI) ! Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουμε και αλλάξουμε ρότα, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το αδιέξοδο. Οσο αδύναμος είναι ένας προορισμός, όσο υστερεί στη προβολή και στο brand name του, τόσο ευάλωτος γίνεται στις διαθέσεις των ΤΟ. Ας δούμε όμως πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου 2009.
Στο παρασκήνιο των μεγάλων τουριστικών events (εκθέσεων) ανά την Ευρώπη, παίχτηκε σκληρό παιγνίδι μεταξύ των TO και των Υπουργών Τουρισμών των χωρών υποδοχής τουριστών. Κάθε χρόνο γίνεται αυτό. Κάθε χρόνο οι ΤΟ τσεπώνουν και κάποιο δωράκι από τις Κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα αυτό το δωράκι στοίχιζε- μέχρι προ της κρίσης -200-250.000 ευρώ για κάθε μεγάλο ΤΟ. Εφέτος όμως , που τα πράγματα στη τουριστική αγορά είναι εξαιρετικά ρευστά, το μικρό δωράκι πρόκειται να γίνει ένα μεγάλο πακέτο με έξη μηδενικά.
Η φετινή σχιζοφρένεια της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, εξ αιτίας :
* Της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
* Της ανάπτυξη συστημάτων Online κρατήσεων που δίνουν την δυνατότητα στον τουρίστα να αναζητήσει μόνος το καλύτερο κατάλυμα με τη καλύτερη τιμή
* Της έλλειψης εμπιστοσύνης των τουριστών προς τους ΤΟ και τα πακέτα που προσφέρουν
* Της ανάπτυξη πτήσεων charters σχεδόν προς όλα τα αεροδρόμια του κόσμου που δίνουν την δυνατότητα μειωμένων εισιτηρίων και για μεμονωμένους τουρίστες
* Της μακράς αναμονής των τουριστών που ακόμα δεν κλείνουν κατάλυμα περιμένοντας μεγαλύτερες προσφορές, έχει κάνει τους ΤΟ να μην ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται. Πρόκειται για καταστάσεις που οι θεωρητικοί του τουρισμού τις περίμεναν την επόμενη 5ετία. Όμως λόγω της παγκόσμιας κρίσης εμφανίστηκαν τώρα. Και τώρα απαιτούνται λύσεις και λύσεις βέβαια δεν υπάρχουν.
Εφέτος οι ΤΟ ζουν έναν απίστευτο εφιάλτη: Διαπιστώνουν ότι τα πακέτα τους κινδυνεύουν να μείνουν στο ράφι - όχι μόνο εξ' αιτίας της κρίσης αλλά και γιατί ανεξαρτητοποιούνται «τα πρόβατα» -χάρης στο Internet - και δεν μπαίνουν στο μαντρί των κερδοφόρων «τουριστικών πακέτων» αφού το 30% των Αγγλων τουριστών το 2009 θα κλείσουν κατάλυμα μέσω internet. Δυστυχώς όμως η άλλη πλευρά, αυτή των τουριστικών προορισμών , δεν είναι έτοιμοι να αξιοποιήσει προς όφελός της την κατάσταση. Στους προορισμούς δεν έχουν δημιουργηθεί αυτόνομοι μηχανισμοί διακίνησης τουριστών και παραμένουν εξαρτημένοι από τους ΤΟ. Aπό αυτή την δύσκολη κατάσταση οι ΤΟ θέλουν να την περάσουν εντελώς ανώδυνα, εντελώς αναίμαχτα δια της απαίτησης των ... κρατικών επιδοτήσεων.
Ανταγωνιστικές με τη χώρα μας αγορές «τα' σκασαν» ήδη . Έδωσαν το μπαξίσι και δρέπουν τώρα τους καρπούς της υψηλής τουριστικής διπλωματίας τους. Θυμάστε προηγούμενο δημοσίευμα μας που αναφέραμε ότι η Τουρκία παρουσιάζει αύξηση κρατήσεων 19% και η Αίγυπτος 25%; Θέλετε την απάντηση στη σπαζοκεφαλιά;
Η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Τουρκία έδωσαν ένα δωράκι 1.000- 3.500 ευρώ (ανάλογα τον αριθμό των επιβατών) σε κάθε άφιξη charter. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί με τη απαλλαγή από τα τέλη αεροδρομίου. Ενώ η Κροατία θα δίνει επιδότηση 20 ευρώ για κάθε κεφάλι τουρίστα που θα προσγειώνεται στη χώρα με charter. Αυτή είναι η «υψηλή διπλωματία» και όχι τα κεράσματα με μαντολάτο στο Βερολίνο, στη Μόσχα ή στο Μιλάνο. Οι πέριξ της Ιερουσαλήμ κατοικούντες, είναι βέβαιοι ότι τις επόμενες ημέρες θα επέλθει συμφωνία και μεταξύ της ηγεσίας του Ελληνικού Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης και των μεγάλων ΤΟ. Θα αποδοθεί η «επιδότηση» και θα ανοίξουν οι ουρανοί για τα charters. Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στη Κεφαλονιά:
Το 86% των τουριστών προέρχονται από τη Βρετανική αγορά, οπότε τα στοιχεία που θα αναφέρουμε στη συνέχεια θα αφορούν τη συγκεκριμένη αγορά προέλευσης τουριστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008 , προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς 714 αεροσκάφη προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο και έφεραν 138.065 Βρετανούς τουρίστες.
Τα μέχρι σήμερα στοιχεία των αφίξεων αεροσκαφών charters στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς , αποκαλύπτουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ακυρώσεις, ότι μάλλον θα κινηθούμε στον ίδιο αριθμό αφίξεων charters. Από τις άλλες χώρες οι πτήσεις προς το νησί μας θα είναι σχεδόν όσες και το 2008. Είναι σημαντικό για το τουριστικό μέλλον του νησιού μας ότι διατηρείται ο ίδιος αριθμός αφίξεων αεροσκαφών και το 2009 , γιατί έτσι περιορίζεται η ζημιά για τα επόμενα τρία χρόνια. Μόλις το deal Κυβέρνησης - Τour operators ολοκληρωθεί , θα οριστικοποιηθούν και οι πτήσεις. Θεωρείται βέβαιο από τους γνωρίζοντες ότι το deal Ελλάδας με τους μεγάλους ΤΟ θα κλείσει τις επόμενες ημέρες , με μια αφαίμαξη από τον κρατικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ που θα θεωρηθούν «διαφημιστική δαπάνη».
Και αφού ολοκληρωθεί το deal ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση του «κοπαδιού». Θα επιλέξουν οι τουρίστες τα τουριστικά πακέτα των ΤΟ ή θα λειτουργήσουν αυτόνομα επιλέγοντας από το internet προορισμούς και χρησιμοποιώντας τα charters μόνο για τη μεταφορά τους;
Τα στοιχεία της Βρετανικής αγοράς δείχνουν ότι οι Βρετανοί εφέτος Πάσχα θα κάνουν στη πατρίδα τους αφού τα Βρετανικά θέρετρα παρουσιάζουν αύξηση κρατήσεων μέχρι και 75% σε σχέση με το 2008 και 2007. Αυτό δείχνει ότι χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες περνάνε σε μια νέα αντίληψη: Επιλογή τουριστικού προορισμού τη τελευταία στιγμή, περιμένοντας στη γωνία και με το «ποντίκι του υπολογιστή τους στο χέρι- για προσφορές και εκπτώσεις. Αν μη τι άλλο, αυτή τη σαιζόν δεν πρόκειται να πλήξουμε μιας που δεν θα ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει την επόμενη ημέρα...
Οι ελπίδες μας στον... Άγιο!

Δημοσκόπηση της Alco για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




WWF-NANTES,FRANCE-1600 PANDA

1600 πάντα κατέκλεισαν σήμερα την κεντρική πλατεία της πόλης Nantes, της Γαλλίας. Τοποθετήθηκαν απο την WWF για να τα δει ο κόσμος και να νοιαστεί για τα απειλούμενα ήδη και την ατμόσφαιρα. Για να νοιαστούμε περισσότερο για τον πλανήτη δηλαδή. Το θέαμα ήταν πολύ εντυπωσιακό.

ΟΛΑ ΚΑΛΑ...


«Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα πριν τη συνάντηση, επισημαίνοντας πως αποτελεί μία αφορμή για την επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.Συνεχίζοντας, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν εμπνευστεί από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική επανάσταση.Μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αρχές και θα συνεχίσουμε χέρι-χέρι και στον 21ο αιώνα, ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια υπενθύμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ.Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας είναι πολύ κρίσιμη σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οικονομική κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια και κατέληξε, λέγοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη φιλία του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις ιστορικά ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο ιστορικές, όσο και σύγχρονες.Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, επίσης, την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των δύο χωρών.

Δεκατρείς νεκροί σε επίθεση στη Νέα Υόρκη

Ένας άνδρας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι ο ηγέτης των Πακιστανών Ταλιμπάν, Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε κέντρο μεταναστών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, που στοίχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους. «Δύο από τους άνδρες μου, ο ένας εξ αυτών Πακιστανός, ο δε άλλος ξένος, πραγματοποίησαν την επίθεση αυτή», υποστήριξε ο άνδρας μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως ο δεύτερος δράστης κατόρθωσε να διαφύγει. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος άκουσε το μαγνητοφωνημένο μήνυμα, αναγνώρισε τη φωνή του Μεχσούντ.

«Κουκούλωμα ή πρόωρες»

Στο δίλημμα «κουκούλωμα ή εκλογές» έχει εγκλωβιστεί πλέον η κυβέρνηση με την υπόθεση Παυλίδη, ενώ σύρεται στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο. Το Μαξίμου αναζητεί διέξοδο στη «συνείδηση» των βουλευτών, ενώ ακόμη και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου αναγνωρίζουν ότι δρομολογούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν και σε πρόωρες εκλογές. Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός δέχεται, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, έντονες πιέσεις να παραιτηθεί προκειμένου να διατηρήσει η Ν.Δ. την οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών, αλλά ο ίδιος αρνείται, προκαλώντας νευρικό κλονισμό σε Μαξίμου και Ρηγίλλης.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Καραμανλή-Obama, στο Στρασβούργο

Η οικονομική κρίση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ενεργειακή ασφάλεια ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν τη συνάντηση ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το πέρας των επίσημων εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον Μπάρακ Ομπάμα να δηλώνει προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ τον Έλληνα πρωθυπουργό» και συνέχισε λέγοντας ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μία αφορμή για την επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

ΝΟΔΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ .... ένα από τα παρακάτω 3 πράγματα πρέπει να συμβαίνει!!!

Άμεση σχέση φαίνεται να έχουν οι πληροφορίες που αφορούν το σημερινό κουίζ της Κερκυραϊκής Αλεπούς με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Κέρκυρας, ως απάντηση στις πρόσφατες αναφορές του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τηλ.Χυτήρη. Καταρχήν, είναι σημαντικό το γεγονός της επίσκεψης του Τηλ.Χυτήρη και των δηλώσεων του για την τοπική οργάνωση της Ν.Δ. αφού αποτέλεσε και την αφορμή για εμφάνιση της ΝΟΔΕ Κέρκυρας. Τώρα αν εμφανίστηκε γιατί θίχτηκε η οργάνωση από τα λεγόμενα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ ή διότι οι πιέσεις και τα παράπονα μελών και σημαντικών στελεχών της, τείνουν να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας θα το δείξει ο χρόνος.
Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα τα οποία είναι δεδομένα και γνωστά. Όπως είναι οι λιγοστές συνεδριάσεις της ΝΟΔΕ Κέρκυρας και οι σπάνιες τοποθετήσεις της οργάνωσης σε φλέγοντα τοπικά αλλά και εθνικής εμβέλειας θέματα. Επίσης, η πλήρης απραξία των απλών στελεχών της οργάνωσης τους οποίους ενεργοποιούν μόνο όταν υπάρχει κάποια υψηλή παρουσία εκ της πρωτεύουσας. Κάποιοι λένε ότι αν δεν ήταν και η πρόσφατη υπουργοποίηση του Βουλευτή Κέρκυρας Νίκου Δένδια η οργάνωση θα βρισκόταν σε απόλυτο λήθαργο. Από την άλλη μεριά, η απουσία της ΝΟΔΕ Κέρκυρας σε κρίσιμα τοπικά θέματα τουρισμός, οικονομία, απεργίες, συμπαράσταση σε ομάδες πολιτών που αγωνίζονται, περιβάλλον, γεωργία και ανάπτυξη είναι καταφανής. Όλος ο κομματικός μικρόκοσμος της οργάνωσης περιφέρεται γύρω από τα κτίρια της νομαρχίας, της περιφέρειας και του λιμανιού.
Ένα από τα παρακάτω 3 πράγματα πρέπει να συμβαίνει :
Είτε δουλεύουν πραγματικά σκληρά για το καλό του τόπου και των πολιτών και δεν έχουν χρόνο για τα στελέχη τους Είτε γνωρίζουν πως το πλοίο κατευθύνεται προς ύφαλο και δεν έχουν λόγο και χρόνο να πηδήξουν. ¨Είτε τέλος θεωρούν πώς έχουν ήδη προσαράξει σε αβαθή και περιμένουν το ΄΄κατάλληλο ρεύμα΄΄. Ότι και αν συμβαίνει πάντως, τα στελέχη τους και οι πολίτες ζουν στιγμές ευφορίας και πλούτου, όπως τους υποσχέθηκαν, και άρα μπορούν να περιμένουν.