Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ - Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ !

«ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΝΕ ΤΟ ΦΑΪ ΑΠ’ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες. Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν.»
Μπέρτολτ Μπρέχτ



“Επιτέλους” ! Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλό-πουλος, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε σε επιτήρηση θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια ! Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα (των εργαζομένων) και με την επιτήρηση;
Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν τέλος πάντων τα λεφτά;


Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα :


• Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μας – των εργαζομένων – εισόδημα δεν αυξήθηκε καθόλου, ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;
• 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις € ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα ‘ναι.
• Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις € το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007. Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις €. Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκατ. €.
• Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις € στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.
• Την τετραετία 2004 – 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις € σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων.)

• Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις € και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 δις.
• Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις € από ΦΠΑ.
• Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις € ετησίως.
• Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις € στο δημόσιο.
• Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις €, η Πειραιώς 2 δις € κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις – καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας.
• Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κλπ. Ο Θοδ. και Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους -που ήταν η καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $. Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων και αξίας πάνω από 100 εκατ.$. Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα. Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ., του Κούστα 60 εκ., του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Δημ. Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κλπ. Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 € τη μέρα !
• Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού ). Η Μαρ. Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV), o Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900), o M.Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ., ο Ρέστης ένα των 47 εκ., ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. κι η Γ. Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι. Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ. € !
• Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. € κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ν’ αποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και Έθνος, 9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κλπ). Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. € και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.
• Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουϊτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!
• Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δις € και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις €. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά. Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.
• Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε ότι αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις €, για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.

Δεν αναφέρομαι καθόλου στις μίζες και στα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις € της «Ακρόπολης» κλπ) γιατί είναι γνωστά. Άλλωστε έχει επιληφθεί κι η ελληνική …«δικαιοσύνη».
Ούτε στα 28 δις € που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το κράτος σαν κοινοί τοκογλύφοι.
Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα αλλά είμαστε δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι. Δυο κόσμοι μέσα στην ίδια χώρα.

Από τη μια ο κόσμος μας: ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία κι εξευτελισμοί στους χώρους δουλειάς, ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, συντάξεις των 400€ , μισθοί των 700 €, σύνταξη στα 67, δάνεια και κάρτες, τα φροντιστήρια των παιδιών, η βενζίνη στα 1,4 €, ο 14ος μισθός που κόβεται , η κατάργηση των συμβάσεων, ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο.
Κι απ’ την άλλη ο κόσμος τους: τραπεζίτες, επενδυτές, golden boys, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ, θαλαμηγοί, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Luis Vitton και Hermes, η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλη, σαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες», όπως λένε κι οι Active Member. Ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής , σαπίλας και παρακμής.

Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για μας. Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν. Φταίμε όμως κι εμείς γιατί όπως λέει κι η παροιμία «αν δεν εγονάτιζε η καμήλα δεν τηνε φορτώνανε». Η επίθεση που δεχόμαστε από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ –ΕΕ και κεφαλαιοκράτες (διεθνείς και εθνικούς) δε θα σταματήσει ποτέ από μόνη της. Τώρα πρέπει να αναχαιτίσουμε την επίθεση, τώρα να διεκδικήσουμε αναδιανομή του πλούτου, έξοδο από τη ληστρική Ε.Ε. του κεφαλαίου. Για να επιστρέψει πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα που κάποτε πλανιόταν, όπως έλεγε ο Μαρξ. Για ν’ αρχίσουν πάλι να τρέμουν οι ξεσαλωμένες, σήμερα, κυρίαρχες τάξεις.

Γιάννης Κυριακάκης
Οικονομολόγος, εκπαιδευτικός


Στην εποχή της Σύγκλισης


Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία.

Ζούμε το τέλος της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Παρακολουθούμε μουδιασμένοι την κατάρρευση του Ελληνικού Κράτους, τη διάλυση του Δημοσίου Τομέα.

Όλοι γνωρίζαμε ότι αργά ή γρήγορα, κάποιος θα τραβούσε το χαλί με το οποίο καλύπταμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας.

Τα λάθη της Αλλαγής, της Κάθαρσης, του Εκσυγχρονισμού και της Επανίδρυσης.

Ζούμε αυτό που η Αριστερά πάντα ευχόταν. Ζούμε της δικής μας γενιάς τα Πολυτεχνεία, χωρίς να γνωρίζουμε ποια Χούντα πρέπει να γκρεμίσουμε.

Αυτή τη φορά η λιτότητα δεν επιβάλλεται για να εξασφαλίσουμε την είσοδο μας στην ΟΝΕ ή για να ολοκληρώσουμε τα Ολυμπιακά Έργα. Και ίσως είναι καλύτερα έτσι...

Σήμερα, ο στόχος είναι πολύ πιο σύνθετος. Στόχος είναι η Σύγκλιση με την Ευρώπη και τον Δυτικό Κόσμο. Η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί την υπογραφή της και να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε.

Στην εποχή της Σύγκλισης, θα αλλάξουν όλα,θα αλλάξουμε όλοι. Δεν χωρούν παλιές πολιτικές,δεν χωρούν παρηκμασμένες πολιτικές και ιδεολογίες.

Τα πρώτα χρόνια αυτής της εποχής, θα βρουν στο τιμόνι το ΠΑΣΟΚ,γιατί αυτό αποφασίστηκε στις τελευταίες εκλογές της Μεταπολίτευσης. Μέχρι τις επόμενες εκλογές, θυμηθείτε το...


Όλα θα έχουν αλλάξει και το πρόσημο αυτής της αλλαγής θα το καθορίσουμε εμείς.
parapolitiki

Περι ποταμων ο λογος!

Έκαψαν το μαγαζί που τραγουδά ο Σάκης Ρουβάς

Σε εμπρησμό αποδίδεται η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 07:00 στο «S Club», το νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται ο Σάκης Ρουβάς, επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης 22. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κοντά στην πίστα βρέθηκαν δύο μπιτόνια με βενζίνη, ενώ ο νεαρός φύλακας του καταστήματος δήλωσε πως κάποιοι τον προπηλάκισαν, τον χτύπησαν και.. τράπηκαν σε φυγή με μηχανή μεγάλου κυβισμού.

Η φωτιά ξεκίνησε από το βάθος της τεράστιας αίθουσας, με καναπέδες και τραπεζοκαθίσματα να γίνονται παρανάλωμα και τα ποτά στο μπαρ να φουντώνουν τις φλόγες. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος των ζημιών στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κέντρο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Επί τόπου έσπευσαν 12 οχήματα της πυροσβεστικής με 40 άνδρες, που έσπασαν μέχρι και την είσοδο του διπλανού καταστήματος προκειμένου να φτάσουν γρήγορα στην πύρινη εστία. Οι αρχικές εκτιμήσεις απέδιδαν το συμβάν σε βραχυκύκλωμα, ενώ πλέον το ανακριτικό της πυροσβεστικής ερευνά τα αίτια του εμπρησμού.

Φοβερά στενοχωρημένος είναι ο Σάκης Ρουβάς από το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάκης ενημερώθηκε για το περιστατικό από το τηλέφωνο και έμεινε άναυδος. Παρόλο που δεν δει ακόμα στον κατεστραμμένο πλέον χώρο, δηλώνει σοκαρισμένος από το απρόσμενο γεγονός, ενώ αμέσως εξέφρασε την ανησυχία του για τους εργαζόμενους του καταστήματος, που μπορεί να μείνουν χωρίς δουλειά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
http://trelokouneli.blogspot.com

Αμφίβολος ο Νίνης στον “τελικό” με την Αγγλία


Εξαιρετικά απίθανο είναι το ενδεχόμενο να αγωνιστεί ο μέσος του Παναθηναϊκού στον κρίσιμο αγώνα της Εθνικής Ελπίδων με την Αγγλία για τα προκριματικά του “EURO 2011”.
Χωρίς τον Σωτήρη Νίνη πραγματοποιήθηκε η τελευταία προπόνηση της Εθνικής Ελπίδων στο Ντονκάστερ εν όψει της αναμέτρησης με την Αγγλία για τον 9ο όμιλο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2011. Ο μέσος του Παναθηναϊκού τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να δίνετε εξαιρετικά αμφίβολος για τον αγώνα της Τετάρτης στο “Keepmoat Stadium” (20:00).
Ο αγώνας είναι πολύ σημαντικός καθώς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στην πρώτη θέση του ομίλου με 13 βαθμούς, ενώ οι Άγγλοι είναι δεύτεροι με 11 και ένα παιχνίδι λιγότερο. Από το αποτέλεσμα του αγώνα θα κριθεί η πρώτη θέση που οδηγεί στην τελική φάση και η Εθνική Ελπίδων θέλει μόνο τη νίκη για να είναι σίγουρη. Η κρισιμότητα του αγώνα φαίνεται και από την απόφαση του Ότο Ρεχάγκελ να θέσει στην διάθεση της UNDER -21 τους Μήτρογλου, Κουτσιανικούλη, Πλιάτσικα και Νίνη. Ο τελευταίος είχε σκοράρει στο 1-1 του πρώτου ματς στην Τρίπολη.
totefteri

Αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο

Περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό περιλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει σε λίγη ώρα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι περικοπές θα είναι της τάξεως του 35% στο Δώρο του Πάσχα και το επίδομα άδειας και 30% στο Δώρο των Χριστουγέννων. Εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών αναφέρουν ότι οι περικοπές αυτές αντιστοιχούν στο 65% του 14ου μισθού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περικοπές θα ισχύσουν στους μισθούς των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αλλά όχι και στον ιδιωτικό τομέα.
Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό. Επίσης συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να εξειδικεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, επίσης, θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
ana-mpa

Τα μέτρα, οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι

Με δεδομένη την κυβερνητική επιλογή των σκληρών περιοριστικών μέτρων για όλους, η διαπίστωση είναι προφανής : Στα κυβερνητικά επιτελεία και δη στα οικονομικά, αντιπαρατέθηκαν τον τελευταίο καιρό δύο λογικές αντιμετώπισης της κρίσης. Η μια που έλεγε «μαλακά περιοριστικά μέτρα, συνδυασμένα με άλλα τόνωσης της αγοράς και αναπτυξιακής κίνησης, για να βγούμε σιγά σιγά από το τούνελ». Και η άλλη που έλεγε «σκληρά, άμεσα και αποδοτικά στο έλλειμμα μέτρα τώρα, μέτρα που μας επιβάλλουν, γιατί η χώρα έχει άμεση ανάγκη να δανεισθεί φθηνά για να επιβιώσει, αλλιώς θα χρεοκοπήσει. Και μετά να πάμε σε μέτρα ανάπτυξης». Είναι προφανές, ότι επικράτησε η δεύτερη επιλογή, που χρωμάτισε και τα σκληρά μέτρα και τους δραματικούς τόνους στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Σε τέτοιες δύσκολες ώρες για την πατρίδα και τους πολίτες, ουδείς δικαιούται να μασάει τα λόγια του και να εξωραϊζει τα πράγματα.

Να πούμε λοιπόν πικρές αλήθειες :




Τα μέτρα της Κυβέρνησης βρίσκονται σε αναντιστοιχία με προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος. Όχι τόσο για αυτά που είπε, όπως για παράδειγμα το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν». Αυτό θεωρώ ότι ήταν και είναι σωστό. Λεφτά υπάρχουν στην αχαλίνωτη φοροδιαφυγή των πολλών και στις αχόρταγες τσέπες των λίγων. Η αναντιστοιχία προεκλογικών δεσμεύσεων και κυβερνητικών έργων αφορά κυρίως αυτά τα δυσάρεστα, που το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δεν είπε ότι θα κάνει και όμως τώρα τα κάνει. Βαριά φορολογία σε όλους με έμμεσους φόρους, μειώσεις αμοιβών, ουσιαστική κατάργηση του 14ου μισθού, αύξηση του ΦΠΑ. Καθαρά πράγματα λοιπόν. Αναντιστοιχία υπάρχει. Τα μέτρα είναι σκληρά. Και τα μεγαλύτερα προβλήματα, που έρχονται, είναι η περαιτέρω πτώση της αγοράς, η ύφεση της οικονομίας , το κλείσιμο επιχειρήσεων, η αδυναμία πληρωμών και κυρίως η αύξηση της ανεργίας. Με ελπίδα, ότι αυτά θα είναι προσωρινά και θα αναταχθούν αργότερα. Ίδωμεν…

Όλα αυτά όμως δεν οφείλονται στο ότι ο Παπανδρέου είναι πολιτικός απατεώνας ή πολιτικός μαζοχιστής. Αλλά στο ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Γιατί είναι προφανές, ότι βρέθηκε μπροστά σε κατάσταση που αλλιώς την περίμενε και αλλιώς του προέκυψε. Ήξερε, ότι το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από το 6% που έλεγε προεκλογικά η Κυβέρνηση της ΝΔ αλλά δεν περίμενε ότι θα το βρει κοντά στο 13%. Ήξερε ότι η χώρα έχει μεγάλο δημόσιο χρέος αλλά βρέθηκε μπροστά σε πρόσθετα μεγάλα ποσά κρυφού χρέους. Ήξερε ότι οι περιβόητες αγορές των κερδοσκόπων, σε τέτοιες περιπτώσεις, πιέζουν για να κερδίσουν αλλά βρέθηκε μπροστά σε ένα διεθνές κερδοσκοπικό πάρτι, με επίκεντρο την Ελλάδα και απώτερο στόχο το ευρώ και την ισχύ της ευρωζώνης. Ήξερε ότι ο κεντρικός πυρήνας της ευρωζώνης θα πιέσει για ελληνικά περιοριστικά μέτρα αλλά βρέθηκε μπροστά σε στυγνό εκβιασμό «η παίρνετε μέτρα δημοσιονομικής ασφυξίας ή δανεισμός γιοκ, δηλαδή πτώχευση». Για όλους αυτούς και άλλους παράπλευρους λόγους, η Κυβέρνηση προτίμησε να φανεί αναντίστοιχη με προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ παρά να οδηγήσει την χώρα στην καταστροφή, ούτως εχόντων των πραγμάτων.
Οι αιτίες της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει φτάσει η οικονομία της χώρας είναι πολλές και διαχρονικές, όπως αντίστοιχα και οι αίτιοι, τα πολιτικά και επιχειρηματικά-κερδοσκοπικά πρόσωπα. Με αποκορύφωμα βεβαίως την τελευταία εξαετή διακυβέρνηση από την ΝΔ του κ. Καραμανλή, που αντί να διορθώσει τα προβλήματα της χώρας, όπως υποσχέθηκε, τα διόγκωσε, τα χειροτέρεψε και τα έφτασε στο μη παρέκει. Αυτά στο εσωτερικό. Γιατί υπάρχουν τεράστιες ευθύνες ξένων δυνάμεων, που καταλήστευσαν την χώρα μας, επικουρούμενοι από την κουφότητα, την ανεπάρκεια, την δουλικότητα ή και την δολιότητα προσώπων και ομάδων της εξουσίας στην Ελλάδα.

Yπάρχουν λοιπόν πολιτικές ευθύνες, που αναλογικά μπορούν και πρέπει να καταλογισθούν. Και, αν προκύψουν και ποινικές, να καταλογισθούν και αυτές, όπου ανήκουν. Υπάρχουν όμως και οι μεγάλες και ασφυκτικά διογκωμένες τσέπες διαφόρων. Τσέπες τραπεζιτών, μεγαλοεπιχειρηματιών, τσέπες οφ σόρ και μεγαλοκομπιναδόρων. Που πρέπει να εντοπισθούν και να κληθούν να πληρώσουν αδρά.
Υπάρχουν βεβαίως και οι πολλές και μεγάλες κατηγορίες των συστηματικά και επι πολλά χρόνια φοροφυγάδων. Άλλοι από αυτούς από ανάγκη και άλλοι από άμετρη κερδοσκοπία, έκλεβαν και κλέβουν ΦΠΑ, άλλους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το κράτος αλλά και από όλους τους συνεπείς επαγγελματίες και φορολογούμενους. Εδώ η τσιμπίδα πρέπει να τους πιάσει όλους. Και να τους υποχρεώσει να πληρώνουν, ανάλογα μα τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις τους.
Όλα αυτά αποτελούν απαίτηση των πολιτών. Και προϋπόθεση, για να γίνουν – όσο γίνουν – ανεκτά τα σκληρά μέτρα από τους πολλούς.




Δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι η κατηγορία των εργαζομένων με τις μεγαλύτερες ασφάλειες όπως η σίγουρη και μόνιμη δουλειά. Και την μεγαλύτερη ευκολία βελτίωσης αποδοχών, λόγω ισχυρού συνδικαλισμού και λόγω του ότι οι απεργίες τους ακυρώνουν την λειτουργία του κράτους. Ακόμη στο δημόσιο, κυρίως στις ΔΕΚΟ συναντώνται οι κραυγαλέα υψηλές και χαριστικές αμοιβές σε μερικές περιπτώσεις. Από την άλλη όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι και ο ευκολότερος σάκος του μπόξ για κάθε σκληρή κυβερνητική επιλογή, όπως είναι τα τωρινά μέτρα. Και ο λόγος είναι προφανής. Οι περικοπές στις όποιες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων είναι σίγουρα και απόλυτα ποσά χρημάτων για τα δημόσια ταμεία, αφού απλά το κράτος-εργοδότης , όσα περικόπτει και δεν πληρώνει τόσα κερδίζει. Ενώ π.χ. στην φορολογία, η απόδοση είναι ερωτηματική και εξαρτάται από το πόσοι και πόσα θα πληρώσουν, πόσοι και πόσο θα φοροδιαφύγουν κ.λ.π. Λοιπόν, άλλο πράγμα να βλέπουμε τις εκτρωματικές καταστάσεις στο δημόσιο και άλλο να χτυπάμε συλλήβδην τους δημόσιους υπάλληλους και να δημιουργούμε συνθήκες ιδιότυπου κοινωνικού εμφύλιου.


Τώρα με δεδομένα όλα αυτά, είναι απόλυτη ανάγκη η Κυβέρνηση να κινήσει άμεσα διαδικασίες :

Για φροντίδα στους άνεργους, που θα γίνουν περισσότεροι

Για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ώστε το ταχύτερο να ανακουφισθεί και να δουλέψει η αγορά και η παραγωγική οικονομία.

Για διευκόλυνση των μικροεπαγγελματιών και των δανειοληπτών από τις τράπεζες, για να επιβιώσουν, να μη κλείσουν, να απασχολούν προσωπικό και να δίνουν φόρους.

Εάν τέτοιες πρωτοβουλίες δεν αναληφθούν το ταχύτερο, τότε είναι πολύ πιθανό να μην αποδώσουν τα σκληρά μέτρα, παρά μόνο καταστροφική κοινωνική έκκρηξη.

Το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν" είναι κοντά μας...

Η πιο δραματική ομιλία του Πρωθυπουργού.
Αυτό που ακούγεται σαν εφιάλτης, η χρεωκοπία, είναι ένα αληθινό σενάριο, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την δραματική πράγματι ομιλία του στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός μίλησε τόσο πολύ καθαρά για το κίνδυνο, να μη μπορεί πια το κράτος να δανειστεί και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Και για πρώτη φορά χρέωσε ευθύνες όχι μόνο στην Ν.Δ. αλλά και στις κυβερνήσεις του δικού του κόμματος."Δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο για μη πληρωμή του 14ου μισθού, αλλά ακόμη και του 4ου", είπε. Αύριο το μεσημέρι θα ανακοινωθούν τα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα κι απ΄αυτά που περιμέναμε, και θα υποχρεωθούμε θέλουμε δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε..