Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Αλεξάκης Αλέξανδρος: «ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΕΝΟΣ»

Σε καιούς χαλεπούς, όπου ο πολιτισμένος κόσμος υποτάσσεται αδιαμαρτύρητα στην ισχύ των όπλων και η κοινωνική αντίληψη περί αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τείνει προς εξαφάνιση, 6 πλοία με 800 συνολικά ανθρώπους αποφάσισαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια 10.000 τόνων στη Γάζα. Ο «Στόλος της Ελευθερίας», όπως ονομάστηκε η διεθνής πρωτοβουλία μετάφερε οικοδομικά υλικά και χιλιάδες τόνους ανθρωπιστικού υλικού για τους εγκλωβισμένους κάτοικους της Γάζας. Στελεχωμένος από άτομα αποφασισμένα να δώσουν, χείρα βοηθείας σε μία λωρίδα γης στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει από το 2007 σκληρό αποκλεισμό και μία ακτίνα ελπίδας σε ανθρώπους που επί 4 χρόνια έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εγκλωβισμένοι από ένα Έθνος το οποίο ενώ βίωσε το ολοκαύτωμα, φαίνεται αποφασισμένο να προκαλέσει ακόμα ένα.
Μιλάμε πραγματικά για μία γενναία προσπάθεια τεράστιας σημασίας η οποία τελικά κατέληξε σε αιματηρό φιάσκο μετά την φονική επιδρομή του Ισραηλινού στρατού εναντίων των πλοίων. Μία προμελετημένη επίθεση η οποία εκδηλώθηκε σε διεθνή ύδατα και αποτελεί ενέργεια διεθνής πειρατείας. Δεκάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν και πάνω από 60 τραυματίστηκαν από τον Ισραηλινό στρατό, ο οποίος επιστράτευσε φονική βία εναντίων αόπλων και ειρηνικών ακτιβιστών. Ωμή βία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανέναν και κάθε προσπάθεια υπεράσπισης είναι κατακριτέα. Μιλάμε για μία στυγνή δολοφονία αθώων πολιτών, για μία στρατιωτική απόβαση σε καράβια τα οποία μοναδικό σκοπό είχαν την μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ένα Έθνος το οποίο πραγματικά βίωσε τον αφανισμό, να φέρεται με αυτό τον τρόπο.
Η αιματηρή αυτή επίθεση είναι καταδικαστέα και θα πρέπει να γίνει έρευνα από τον ανύπαρκτο ΟΗΕ ώστε να επιρριφτούν οι όποιες ευθύνες στην Ισραηλινή κυβέρνηση. Διαφορετικά θα μιλάμε για πλήρη υποκρισία και απραξία της διεθνής κοινότητας, της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ αν μείνουν μόνο σε δηλώσεις καταδίκης της αποτρόπαιης αυτής πράξης. Ας δείξουν έστω και καθυστερημένα την στήριξη τους στον Παλαιστινιακό λαό. Διότι εκτός από την άτιμη αυτή πράξη προς τον στόλο, η επιχείρηση αυτή του Ισραηλινού στρατού θέτει πλέον σε άμεσο κίνδυνο την Ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την έξυπνη τακτική της Τουρκικής κυβέρνησης δημιουργούν νέα δεδομένα στην περιοχή που σίγουρα θα πυροδοτήσει περισσότερο την παρούσα κατάσταση. Αναφέρομαι φυσικά στην καθαρή εκμετάλλευση, της όλης προσπάθειας, από την Τουρκία με μοναδικό γνώμονα το ίδιον όφελος. Μία χώρα η οποία στον βωμό της επεκτατικής πολιτικής της δεν είχε πρόβλημα να θυσιάσει μερικούς αθώους Τούρκους πολίτες. Έχοντας πλέον αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει το πολυπόθητο Ο.Κ όσον αφορά την αναγνώριση του Ψευδοκράτος από Ευρώπη μεριά, βλέπουμε μία αλλαγή πλεύσης προς τα Αραβικά κράτη. Μία προσέγγιση σε λαούς ιδίων θρησκευτικών αντιλήψεων, την οποία χειρίζεται ο Ερντογάν με τρομερή μαεστρία. Αγωνιζόμενη δηλαδή, η Τουρκία για την άρση του αποκλεισμού που υφίστατο η Γάζα είναι σίγουρο ότι θα το ταυτίσει με τα παράνομα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμόχωστου με μοναδικό σκοπό να αρθεί και από αυτά η διεθνής απομόνωση του Ψευδοκράτους.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες ενός διπλωματικού ξεσαλώματος άνευ προηγουμένου. Βλέπουμε μία Τουρκία η οποία έχει σκοπό να αναλάβει πλέον ηγετικό ρόλο. Εκεί εστιάζεται το πρόβλημα και μόνο τυχαίο δεν είναι που η πλειονότητα των θυμάτων του στόλου της Ελευθερίας ήταν Τούρκοι πολίτες. Ένα παιχνίδι στρατηγικής ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία που στο τέλος την πλήρωσαν πάλι αθώοι πολίτες. Μήπως τελικά Τουρκία και Ισραήλ γνώριζαν ότι οδεύουν σε σύγκρουση;;; Ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί ενώ ο Ερντογάν είχε διατυμπανίσει ότι στην αποστολή των τουρκικών πλοίων θα συμμετείχαν βουλευτές και ευρωβουλευτές του κυβερνητικού ισλαμικού κόμματος, την τελευταία στιγμή, τους υποχρέωσε να αποσυρθούν ;;;
Σύμφωνα με το Αμερικανικό ινστιτούτο γεωστρατηγικών αναλύσεων Stratfor, το τραγικό γεγονός της 31 Μαΐου ήταν καθαρά ένα γεωστρατηγικό Power game μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Η Τουρκική πλευρά επιχειρούσε να προβάλει το δράμα των Παλαιστινιακών διεκδικώντας έτσι τον ρόλο του ισχυρού υπερασπιστή τους, ενώ οι Ισραηλινοί εμφάνιζαν την νηοπομπή ως υποστηρικτές τρομοκρατών. «Η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες στη Μέση Ανατολή και θα έβγαινε κερδισμένη, είτε το Ισραήλ επέτρεπε στο ανθρωπιστικό κομβόι να αποβιβαστεί στη Γάζα είτε όχι», εκτιμά το αμερικανικό Ινστιτούτο, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.
Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες των παραπάνω θα φανούν σύντομα. Σκοπός όλων θα πρέπει να είναι η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και η αναγνώρισή της. Οι νεκροί ακτιβιστές της 31 Μαΐου ας είναι το σπίρτο το οποίο θα ανάψει το καντηλάκι της ειρήνης και της ομόνοιας στην περιοχή. Και ας έχουμε κατά νου πως όταν ένας λαός σβήνει αβοήθητος, πολιορκημένος από στεριά, θάλασσα και αέρα, η ανθρωπότητα δεν δικαιούται να περηφανεύεται για την ελευθερία και τον πολιτισμό της.

Αλεξάκης Αλέξανδρος
ΜΕΛΟΣ Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Alexakis_Alexandros@yahoo.com

Θυμώνω σήμερα

http://www.perizitito.gr/images/T/b83670.jpg

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΙΒΑΧΤΗ
Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με πειράζει περισσότερο… H διαφθορά, η απάτη, η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η έλλειψη ηγετών, πραγματικά αναρωτιέμαι καθημερινά τι είναι αυτό που πραγματικά με ενοχλεί. Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει πολλά. Έχουμε δει πολιτικούς να χρηματίζονται (όχι πως δεν το περιμέναμε), έχουμε δει απατεώνες να συγκαλύπτουν ο ένας τον άλλο, έχουμε δει νόμους με παραθυράκια για να ξεφεύγουν όλα τα λαμόγια. Έχουμε δει μέρα με τη μέρα να ξεπουλάνε τη χώρα μας, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Ακούσαμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι εισηγήσεις τους οδηγούν τον κάθε 25χρονο, μετά από πολλά χρόνια σπουδών, να δουλεύει για επιχειρηματίες «λαμόγια» για 500 ευρώ! Φυσικά όλα αυτά χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και χρειάζεται πολύ μελάνι για να γραφτούν. Και πάλι όμως, δεν ξέρω τι είναι αυτό που με εξοργίζει πιο πολύ απ’ όλα. Μπορεί να είναι ότι από μικρός άκουγα πάντα μια φωνή που μου έλεγε να διαβάζω για να γίνω σπουδαίος, να κάνω πάντα το καλό, να πηγαίνω στην Εκκλησία κάθε Κυριακή, να έχω ευγενής τρόπους και να λέω την αλήθεια, γιατί αυτή τελικά κερδίζει. Μια φωνή που μπορεί να έβγαινε από διαφορετικά στόματα, είχε όμως πάντα τον ίδιο ήχο, την ίδια σπαστική μελωδία. Μια φωνή που με στοίχειωνε στα όνειρά μου και μετά βγήκε από το υποσυνείδητό μου και έγινε ο τρόπος ζωής που έπρεπε να ακολουθήσω!!!
Θυμώνω σήμερα που σπούδασα κάτι που δε μου αρέσει, αλλά με σκοπό να μου αποφέρει περισσότερα χρήματα. Θυμώνω που οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μου, αντί να με ξυπνήσουν, μού ‘λεγαν όλοι το ίδιο νανούρισμα. Θυμώνω με την Εκκλησία, που όλες οι διδαχές τους είναι παραμύθια για να τα πιστεύουμε εμείς, ενώ εκείνοι φορούν χρυσά ράσα. Θυμώνω με τους γονείς μου, που μου πρόσφεραν τα πάντα, αλλά δε φρόντισαν να μου προσφέρουν την εκπαίδευση που πραγματικά θα ήθελα και μια καλή ασφάλιση. Θυμώνω με τους πολιτικούς που μιλούν για θυσίες, ενώ οι ίδιοι φτιάχνουν τη μια βίλα μετά την άλλη και παραγεμίζουν τους λογαριασμούς τους. Θυμώνω με τους ηγέτες-υποχείρια της νέας τάξης πραγμάτων. Θυμώνω...
Η πικρή αλήθεια είναι ότι θυμώνω με τον ίδιο μου τον εαυτό. Θυμώνω με εμένα που δεν έχω τη δύναμη να πω ένα όχι σε όλα αυτά και δεν έκανα τίποτα μέχρι σήμερα. Θυμώνω που τους έκανα πλάτες για να παίξουν με τη ζωή μου και το μέλλον μου. Δηλώνω ένοχος, ψάχνω τη λύτρωση. Ελπίζω και πιστεύω ότι ο Μπερμάν είχε δίκιο όταν είπε «ότι το ζήτημα είναι πως εκεί που μια εποχή βλέπει χάος και έλλειψη συνοχής, μια μεταγενέστερη ή πιο σύγχρονη εποχή μπορεί να ανακαλύψει νόημα και ομορφιά». Ήρθε η ώρα μας, ήρθε η ώρα για τον ηγέτη-αλχημιστή, που θα μετουσιώσει την αδικία και τη διαφθορά σε κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι φόβοι του Ποιητή

Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι και μια ωραία πρωία – μεσούντος κάποιου Ιουλίου – βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας «δώστε τη χούντα στο λαό».
Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.
Φοβάμαι τους ανθρώπους που σου ΄κλείναν την πόρτα μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.
Φοβάμαι τους ανθρώπους που γέμιζαν τις ταβέρνες και τα ΄σπάζαν στα μπουζούκια κάθε βράδυ και τώρα τα ξανασπάζουν όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη και έχουν και «απόψεις».
Φοβάμαι τους ανθρώπους που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν και τώρα σε λοιδορούν γιατί λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.
Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους... Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο!!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ 
( Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 1925 – Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005)

Στο ΣτΕ τον Οκτώβριο η υπόθεση Τόλη Βοσκόπουλου


Επτά αιτήσεις του τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλου, με τις οποίες ζητάει να αναιρεθούν οι καταδικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, θα συζητηθούν στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 13 Οκτωβρίου.
Ο τραγουδιστής ζητά αναίρεση των αποφάσεων με τις οποίες του επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα και πρόσθετος φόρος από την ΙΓ΄ΔΟΥ Αθηνών για τη χρονική περίοδο 1993 - 1997.
Η ΔΟΥ εντόπισε ανακριβείς φορολογικές δηλώσεις και μη έκδοση δελτίων παροχής υπηρεσιών προς νυκτερινά κέντρα διασκεδάσεως, προς τη δισκογραφική εταιρεία του τραγουδιστή και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Για τη διακρίβωση της φοροδιαφυγής η ΔΟΥ προέβη σε άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών τόσο του ίδιου του Τόλη Βοσκόπουλου, όσο και της τότε συζύγου του Τζούλιας Παπαδημητρίου.
Το χρέος του Τόλη Βοσκόπουλου στην Εφορία είναι 5,5 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις.
Εισηγητής των υποθέσεων έχει οριστεί ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Γράβαρης 
ΤΑ ΝΕΑ

Οι συνήθεις κραυγές για το εργασιακό

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmk35yxawzuNfVvpOn3SEIeKWIWGlNj8a1GwnGZZJhEJA9T5JCDsEJYDb1l2QP8Aohdp-I7poaeNgWqGi4kBUYJ614Xif_HfSkdITuO-ub-lrcoOWuC2ik_MVoqMuRm0-HOIlt98kVdHLz/s400/ZP-2009-1.jpg

Tου Πασχου Μανδραβελη
Κατ' αρχάς, πρέπει να τονίσουμε ότι η χώρα δεν σώζεται από τις αλλαγές στο εργασιακό, αλλά ούτε καταστρέφεται όπως σκούζουν διάφοροι στα κανάλια. Χρειάζεται συνδυασμός μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να γίνουν τώρα όλες μαζί, επειδή ακριβώς είχαν μπει στο ράφι τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, με τη δεδομένη εργατική νομοθεσία είχαμε καταφέρει να έχουμε υψηλή ανεργία των νέων και χαμηλή παραγωγικότητα. Το τελευταίο αποτυπώνεται στην κρίση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μια κρίση για την οποία δεν συζητάμε καθόλου και η οποία αποτυπώνει τη θέση μας στον οικονομικό χάρτη της υφηλίου. Εισάγουμε προϊόντα αξίας 35 δισ. ευρώ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή το έλλειμμα είναι 15% του ΑΕΠ. Την τελευταία φορά που αυτό το έλλειμμα είχε ανέβει στο 8% ήταν το 1985. Γι' αυτό υποτιμήσαμε τη δραχμή κατά 15% και κάναμε ένα πάγωμα μισθών και συντάξεων, με πληθωρισμό 25%.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα νέα μέτρα κάνουν τις απολύσεις ευκολότερες. Αληθές, αλλά ταυτόχρονα κάνουν ευκολότερες και τις προσλήψεις· ειδικά των νέων. Η κινδυνολογία περί μαζικών απολύσεων των 50άρηδων είναι η συνήθης των καναλιών, δηλαδή αστήρικτη. Κατ' αρχάς, ο μεγάλος όγκος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες στις οποίες υπάρχουν στενοί προσωπικοί δεσμοί εργοδοσίας - εργαζομένων. Κατά δεύτερον, ουδείς απολύει έναν ειδικευμένο εργαζόμενο για να πάρει έναν λίγο φθηνότερο για να τον εκπαιδεύσει και αν αποδώσει μετά από καιρό. (Σ.σ.: η ανειδίκευτη εργασία, έτσι κι αλλιώς, προσφέρεται χρόνια τώρα λάθρα από τους μετανάστες.) Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, το μόνο που θα κάνουν το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις είναι να χαμηλώσει το ρίσκο μιας πρόσληψης.
Γι' αυτό πρέπει να ακούμε βερεσέ τις κινδυνολογίες των συνδικαλιστών περί έκρηξης της ανεργίας στο 20% εξαιτίας των μέτρων. Η ανεργία αυξάνεται, όχι γιατί γίνεται πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας (τα μετρα είναι ακόμη σε διαβούλευση), αλλά διότι δεν υπάρχουν λεφτά για να συντηρηθούν διάφορες αντιπαραγωγικές θέσεις εργασίας, όπως π.χ. στο Δημόσιο. Αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να το περάσουμε, για να κάνουμε την οικονομία παραγωγική και με πραγματικές θέσεις εργασίας.

Θα μπορούσαν να λένε...


-Αργύρη, έμαθα ότι τα έβαλες με τις αλλοδαπές πουτάνες που ανέβηκαν στο "Αβέρωφ". Μπράβο...
-Ε... τι ήθελες να 'λεγα, για μας τις ντόπιες  πουτάνες της πολιτικής που
είμαστε χειρότερες κι έχουμε κάνει την Ελλάδα μπουρδέλο;

Δια την αντιγραφήν
Ο Ταχυδρόμος

Κατατέθηκε το ν/σ για την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων, πράξεων στο Διαδίκτυο

ΥΠ.ΕΣ.: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ KAI TOYΣ ΟΤΑ

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο. Αντικείμενο του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα Διαύγει@», είναι η εισαγωγή της υποχρέωσης ανάρτησης των νόμων, των προεδρικών διαταγμάτων, και των πράξεων που εκδίδουν πρόσωπα και όργανα στο διαδίκτυο και η δημιουργία των προϋποθέσεων και διαδικασιών για τη διασφάλιση ευρύτατης δημοσιότητας αυτών.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου «η υποχρέωση ανάρτησης των πράξεων και αποφάσεων στο διαδίκτυο δεν υποκαθιστά το ισχύον σύστημα της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή άλλες μορφές δημοσιότητας που ήδη προβλέπει η νομοθεσία (όπως π.χ. ανάρτηση σε κοινοτικό κατάστημα, δημοσίευση στον τύπο). Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου ενισχύεται και συμπληρώνεται αυτό το σύστημα


Όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου υποχρέωση ανάρτησης των νόμων και των πράξεων στο Διαδίκτυο έχουν «ο Πρωθυπουργός, τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία, οι Υπουργοί και Υφυπουργοί, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς (των Γραμματέων των Περιφερειών συμπεριλαμβανομένων)», ενώ «στους υπόχρεους περιλαμβάνονται τόσο τα αιρετά όργανα όσο και τα νομικά πρόσωπα αλλά και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ».

Παράλληλα, προκειμένου οι πολίτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αποφάσεις καθιερώνεται πλέον η δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (άρθρο 7 του σχεδίου νόμου. Η πρόσβαση στην πληροφόρηση και πιο συγκεκριμένα στα κανονιστικά και άλλα κείμενα που ο νομοθέτης έχει κρίνει ως δημοσιευτέα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως συνιστά συνταγματικό δικαίωμα, η απόλαυση του οποίου δεν επιτρέπεται να εξαρτάται από την επιβολή και καταβολή αντιτίμου ή συνδρομής.

Τι άλλο υποχρεώνονται οι δημόσιοι φορείς να αναρτούν στο Διαδίκτυο

Εκτός όμως από τις πράξεις και τις αποφάσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο στο Διαδίκτυο πρέπει να αναρτώνται:

α) Προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί και οι επιμέρους δαπάνες Υπουργείων, κεντρικών και περιφερειακών δημοσίων υπηρεσιών, φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών. Η διαφάνεια των δαπανών, του προϋπολογισμού και της εκτελέσής του είναι κρίσιμο εργαλείο αποτελεσματικότητας και ελέγχου.

β) Διορισμοί και μεταβολές ως προς τα πρόσωπα στις διοικήσεις των Υπουργείων και των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

γ) Η συγκρότηση επιτροπών, ομάδων εργασίας, ομάδων έργου καθώς και οι προβλεπόμενες αμοιβές των μελών τους, ώστε να υπάρχει διαφάνεια τόσο ως προς τη δράση της διοίκησης όσο και ως προς το κόστος που συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό η συγκρότηση και λειτουργία τέτοιων επιτροπών.

δ) Οι προκηρύξεις επιλογής προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι προκηρύξεις για επιλογή και πλήρωση θέσεων διευθυντικών στελεχών φορέων του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των οργάνων, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Αντίστοιχα δημοσιοποιούνται πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων σε προκηρύξεις και διαγωνισμούς επιλογής προσωπικού, όπου αυτό προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, αλλά και περιλήψεις πράξεων υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων και στελεχών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής

ε) Οι πράξεις που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους αλλά και στοιχείων που αφορούν διακηρύξεις, αποφάσεις και πράξεις κατακύρωσης και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών του Δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

στ) Οι πράξεις δωρεών, επιχορηγήσεων, παραχώρησης χρήσης δημόσιας και κοινοτικής περιουσίας ή περιουσιακών στοιχείων τόσο του δημοσίου όσο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης α'και β' βαθμού.

ζ) Οι πράξεις αλλαγής χρήσης γης κοινόχρηστου κτήματος, καθορισμού εθνικών δρυμών και δασικών εκτάσεων, χαρακτηρισμού εκτάσεων ως αναδασωτέων και οι ανακλήσεις των χαρακτηρισμών αυτών, καθορισμού αιγιαλού, παραλίας, λιμνών, ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων.. Για τον ίδιο λόγο συμπεριλαμβάνεται η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο καθορισμού βιομηχανικών ζωνών, σύνταξης και έγκρισης πολεοδομικών μελετών και Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου, έγκρισης και καθορισμού ΖΟΕ, έγκρισης και τροποποίησης ρυμοτομικών σχεδίων, προσδιορισμού ή τροποποίησης ορίων οικισμού και έγκρισης της μεταφοράς αυτού, καθορισμού και τροποποίησης όρων δόμησης, χορήγησης, αναστολής χορήγησης, τροποποίησης και ανάκλησης οικοδομικών αδειών, χωροθέτησης, καθορισμού αρχαιολογικών χώρων, χαρακτηρισμών κτιρίων ως διατηρητέων, πράξεις σύνταξης και έγκρισης πολεοδομικών και ρυμοτομικών σχεδίων.

Άλλες διατάξεις

Με το νομοσχέδιο επιλύονται επίσης μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν την απόσπαση ειδικών στο Συνήγορο του Πολίτη, διαρθρωτικές αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές περικοπές στις δαπάνες λειτουργίας της υπηρεσίας (δυνατότητα αναστολής λειτουργίας των γραφείων τύπου εξωτερικού, κατάργηση θέσεων συμβούλων επί θητεία κλπ) αλλά και τον νέο τρόπο προσλήψεων στην ΕΡΤ

Για να διαβάσετε το σχέδιο νόμου κάντε κλίκ εδώ : sxedio_nomou_diaygeia.doc

Για να διαβάσετε την αιτιολογική έκθεση κάντε κλικ εδώ : aitiologiki_ekthesi.ypes.doc
aftodioikisi