Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΤΥΧΑΙΟ...;;;ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ...

Η ημερήσια πληροφόρησή μας αποτελεί αντικείμενο διόγκωσης της μιζέριας αλλά και του όλου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας όσο και η υπόλοιπη «γηραιά» ήπειρος. Τα Μ. Μ. Ε. έχουν καταφέρει να μας τρομοκρατούν εξαπολύοντας, σε καθημερινή βάση και δίχως «απουσία»…, «τορπίλες» όξυνσης των όσων αντιμετωπίζουμε σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε ή ορθότερα, μας ανάγκασαν να βρεθούμε λόγω των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης τα οποία και υιοθετήθηκαν έπειτα από το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και του Δ. Ν. Τ.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών έχει αρχίσει να καταγράφεται η σύγχρονη ελληνική μυθολογία …με τη βοήθεια, πάντοτε, των «έγχρωμων» τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι συμμετέχοντας σε ανιαρές και διαρκώς μεταβαλλόμενες πολιτικές συμμαχίες «σπιλώνουν» ακόμα περισσότερο το πολιτικό σύστημα το οποίο ήδη διακρίνεται από σήψη, δολοπλοκία, αδιαφάνεια και διαφθορά…
Μύθος πρώτος: Εντός ολίγων μηνών χρεοκοπία.
Κάποιοι πόνταραν και συνεχίζουν να ποντάρουν διαδίδοντας «ψίθυρους» άγχους και απελπισίας σχετικά με επερχόμενη χρεοκοπία και πτώχευση της χώρας μας με το «έτσι θέλω…» ώστε να αποφύγουν προσωπικό τους «ναυάγιο» οικονομικό… Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Αυτό που πραγματικά δηλώνει παρόν αποτελεί το γεγονός ότι αυτοί οι απρόσωποι «κάποιοι»…, που δεν είναι άλλοι από…τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ταμεία, θεωρούν τη χρεοκοπία ως δεδομένη και οι πιο μετριοπαθείς εξ αυτών ως την πιο ρεαλιστική λύση.
Προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση και του δεύτερου μύθου θα πρέπει να γίνει αναφορά στον οικονομικό όρο CDS (Credit Default Swaps) ώστε να γίνει αντιληπτό και από αναγνώστες οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερες επαφές με τις αρχές της πολιτικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για συμβόλαια παραγωγών χρηματοοικονομικών προϊόντων. Άρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη, είτε επιχειρήσεις, τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης. Σε περίπτωση που υπάρξει η υπόνοια ή η εκτίμηση ότι ο εκδότης του ομολόγου θα δυσκολευτεί να το αποπληρώσει, τότε η τιμή του αντίστοιχου ασφαλίστρου (CDS) ανεβαίνει.
Μύθος δεύτερος: Δε θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε διότι θα χάσουν τα χρήματά τους.
Καταρχήν, αν ισχύει ο συγκεκριμένος μύθος τότε δεν ισχύει ο πρώτος και το ανάποδο. Η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα κεφάλαια που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, όπως διαβάσαμε και στον πρώτο μύθο, έχουν ασφαλίσει τα χρήματά τους μέσω CDS έναντι χρεοκοπίας άρα είτε πτωχεύσουμε είτε όχι, κάνει το ίδιο για αυτούς αφού τα κέρδη τους είναι διασφαλισμένα.
Μύθος τρίτος: Αν κηρύξουμε πτώχευση και γυρίσουμε στη δραχμή θα έχουμε απώλεια των χρημάτων μας της τάξεως του 30%.
Αυτό που πραγματικά θα γίνει σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ είναι ότι οι καθημερινές συναλλαγές θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ, οι καταθέσεις θα παραμείνουν σε ευρώ ως συνάλλαγμα και το μόνο που θα προσμετρείται σε δραχμές θα είναι το μηδαμινό σχεδόν χρέος μας, αφού θα έχουμε κηρύξει πτώχευση, και το «έλλειμμα» το οποίο θα έχει θετικό πρόσημο εξαιτίας του ότι ένα τεράστιο ποσό αποπληρωμής δανείων θα έχει διαγραφεί με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός της χώρας μας θα ήταν κατά πολύ «ελαφρύς» και light…
Βέβαια, θα αντιμετωπίζαμε κάποια δυσκολία όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ-δραχμής αλλά αυτό θα έβρισκε λύση έπειτα από σωστές τοποθετήσεις αποθεματικών μας, μετατροπή δηλ. ευρώ σε δολάριο ή χρυσό. Το ευρώ θα κατρακυλούσε μετά την έξοδό μας από την Ο. Ν. Ε. ακόμη και έναντι της δραχμής!!! Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ισχύουν τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη (ας κρατηθώ, ας μην αναφέρω το παρατσούκλι…) ότι δηλ. θα χάσουμε το 30% των χρημάτων μας, τότε θα πρέπει να αναφέρουμε στον ίδιο, ο οποίος και προφανώς είναι στην κοσμάρα του και «αποστειρωμένος» από το ελληνικό περιβάλλον και την ελληνική κοινωνία…όπως και πολλοί ακόμα, αν έχει καταλάβει πόσο επί τοις εκατό είναι η ήδη υπάρχουσα απώλεια από τα κυβερνητικά μέτρα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση του πληθωρισμού και τι πρόκειται να χάσουμε ακόμη…;;;
Μύθος τέταρτος: Τα μέτρα θα διαρκέσουν για τρία χρόνια και από το ναδίρ θα επιστρέψουμε στο ζενίθ.
Η χώρα καλείται να πραγματοποιήσει τρία οικονομικά ρεκόρ παγκόσμιας κλάσεως…
Αναλυτικότερα:
1ο παγκόσμιο οικονομικό ρεκόρ: να καταφέρει η χώρα μας να φτάσει σε ανάλογο οικονομικό επίπεδο ώστε να «εκδιώξει» το Δ. Ν. Τ. εντός τριετίας… Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με άλλη χώρα του κόσμου όπου το Δ. Ν. Τ. «κράτησε το τραπέζι» για λιγότερο από 15-20 χρόνια μέχρις ότου η οικονομία να ανακάμψει.
2ο παγκόσμιο οικονομικό ρεκόρ: να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα κατά 11 μονάδες εντός τριών ετών, όπως προβλέπει και το μνημόνιο. Επίσης δεν υπάρχει χώρα - όπου ακόμη και με τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες των προηγούμενων χρόνων - να έχει κατορθώσει κάτι παρόμοιο, πόσο μάλλον η χώρα μας η οποία και χαρακτηρίζεται από μειωμένη ανάπτυξη, μείωση των επενδύσεων, αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής συγκυρίας διεθνώς, κατά τα τελευταία έτη.
3ο παγκόσμιο οικονομικό ρεκόρ: να πείσει τις αγορές ότι τα ελληνικά ομόλογα αξίζουν, ώστε σε χρονικό ορίζοντα τριετίας να «ξαναβγεί» στη διεθνή αγορά για να δανειστεί. Καμία μα καμία χώρα της οποίας τα ομόλογα έχουν χαρακτηριστεί ως «junk» - σκουπίδια, άχρηστα δηλ. - από τους οίκους αξιολόγησης δεν έχει καταφέρει να γυρίσει πίσω σε θετικές αξιολογήσεις.
Γιατί, λοιπόν, το Δ. Ν. Τ. προσπαθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για το οποίο παραδέχεται ότι δε θα πετύχει…;;; Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Η Ε. Ε. δεν είχε κανέναν μηχανισμό για να πραγματοποιήσει υποτίμηση, κίνηση στην οποία θα μπορούσε να προβεί οιαδήποτε άλλη χώρα σε παρόμοια περίπτωση.
Είναι λοιπόν, τα όσα βιώνουμε τον τελευταίο καιρό τυχαία…;;; Δε νομίζω…

ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
Απόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης
Μεταπτυχιακός Τ.Α.Β. Ιονίου Πανεπιστημίου
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου

(Καυλι)κράτηδες...


Φτάνουν σιγά- σιγά στα αυτιά όλων μας, κυρίως μέσα από τους δήμους της περιφέρειας, τα πρώτα ονόματα που έχουν καταθέσει υποψηφιότητες για να διεκδικήσουν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτο σχόλιο από αυτά που έμαθα εγώ; Απογοήτευση.
Δικαίωση, γιατί από την πρώτη στιγμή είχα τονίσει ότι το μεγάλο στοίχημα, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα, είναι το πολιτικό προσωπικό που θα καλεστεί να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση.
Ανησυχία, γιατί αυτό το πολιτικό προσωπικό δυστυχώς μπορεί να καταδικάσει στην πράξη το όλο εγχείρημα.
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι;
Απαρχαιωμένοι αυτοδιοικητικοί κοτζαμπάσηδες, με κύρια χαρακτηριστικά την διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα.
Άνεργα κομματόσκυλα που δεν βρήκαν θέση στον κρατικό μηχανισμό και είπαν να αποκεντρωθούν.
Νεοψώνια του κομματικού σωλήνα, αποστειρωμένα από την πραγματικότητα και την έννοια κοινωνική δυναμική που βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως σκαλοπάτι αυτό- βαυκαλισμού.
akiskaratrantos.blogspot.com
pelasgia 

Το κόμμα των κουμπάρων το παίζει τώρα θύμα...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNYqu6SkxJ2KmrJm4hwHGEpQkRZfmWDvizfxJk7m801OnpaPgKGKb1J5GT_gZMipu9owV1bYQT09MWDukp6OyHTcYE9OU31DZrzuenpIgJKjTO91j2HKeAYmu7lmRg1zkYpCW09WkInA/s1600/%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BB%CE%AE%CF%82.jpg 
Έχουμε και λέμε: 1 σκάνδαλο η Siemens, 1 σκάνδαλο το Βατοπέδι, 5 τα κόμματα, 5 τα πορίσματα ΚΑΙ 5 τα... φάσκελα μας κάνουν 11555, που σημαίνει κοροϊδία! Τυχαίο; Δεν νομίζω! Οι άνθρωποι βαθιά νυχτωμένοι και μη έχοντας καταλάβει τίποτε απολύτως για το τι πιστεύει η κοινωνία για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίζουν να μας βγάζουν τη γλώσσα. Κι όχι μόνο να μας βγάζουν τη γλώσσα, αλλά να βάζουν και την παλάμη μπροστά στη μύτη τους και να κουνούν τα δάχτυλα. Αντί να καθήσουν κάτω, να βγάλουν ένα πόρισμα και να πουν, «ναι, ήταν σκάνδαλο» αυτό της Μονής Βατοπεδίου και οι υπεύθυνοι ήταν αυτοί οι επτά, οκτώ, εννιά, δέκα. Και εμείς με πλήρη επίγνωση του τι λέμε, προτείνουμε ότι από αυτούς τους δέκα, ας πούμε, πρέπει να παραπεμφθούν σε Προκαταρκτική (Προανακριτική) Επιτροπή οι μισοί. Και ελάτε να βρούμε τρόπους αυτοί οι 5 οι επίορκοι, οι άθλιοι, οι ποταποί, τα βδελύγματα της πολιτικής, να καθίσουν στο σκαμνί, προκειμένου να έχουν την τύχη που τους πρέπει...

Τoυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Ομπρέλα προστασίας
Αυτό δεν έγινε. Ούτε και θα γίνει. Όσο τα κόμματα και οι πολιτικοί διακρίνονται από «κομματικό πατριωτισμό» και θέτουν πάνω από την κάθαρση της δημόσιας ζωής την υπεράσπιση του μαγαζιού και των ανθρώπων του, λυπάμαι, αλλά θα βρισκόμαστε συνεχώς μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Αρχηγοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τη διαφάνεια και την εκκαθάριση της κόπρου του Αυγείου, δεν δέχονται να κάνουν ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Τι να πω άλλο δηλαδή, για τον Σαμαρά, ας πούμε; Μας έπρηξε μήνες για τους απόβλητους του κόμματος «που πλήγωσαν την παράταξη και δεν έχουν θέση σ΄ αυτή» και μετά μερικούς τους ονόμασε κιόλας (τον Βουλγαράκη και τον Ρουσόπουλο) και έρχεται η ώρα της κρίσης, του πορίσματος, και απλώνει μια τεράστια ομπρέλα και τους χώνει όλους από κάτω. Δεν έχει ευθύνες κανείς από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και όχι μόνο δεν έχει ευθύνες κανείς, αλλά εισηγείται να παραπεμφθούν στην Προανακριτική ο... Παπακωνσταντίνου και ο Ξυνίδης! Να το ξαναπώ: η Νέα Δημοκρατία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που ουσιαστικά την έριξε, θεωρεί υπεύθυνους τον Παπακωνσταντίνου, τον Ξυνίδη. Α, και τον Ακη! Ωραία κάθαρση. Εύγε. Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν, δεν ξέρω...

Δεν έχουν καταλάβει τίποτα!

Ξέρω όμως πού πηγαίνει το πράγμα. Η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να τα ισοπεδώσει όλα, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια αμυντική στάση ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και εμάς στο συμπέρασμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τίποτε δεν έχει καταλάβει για το τι της συνέβη τον περσινό Οκτώβριο. Και πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν τα σκάνδαλα και τα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί σ΄ αυτά τα ίδια πρόσωπα στα οποία τώρα παρέχει πλήρη κάλυψη. Και μην πει κανείς όχι, γιατί τι νόημα έχουν όλα αυτά που κάνουν και λένε; Εδώ μόλις προχθές ο Πανάρας ο εκπρόσωπος κατήγγειλε τον Γιώργο ότι το παίζει εισαγγελέας και προσπαθεί να στήσει τη Νέα Δημοκρατία στον τοίχο! Κατάλαβες, αναγνώστη μου; Το κόμμα των κουμπάρων, των κολλητών και των φίλων, που δεν άφησαν τίποτε όρθιο και έκλεψαν μέχρι τα πόμολα από τις πόρτες, το παίζει τώρα θύμα. Ε, πιστεύει κανείς ύστερα από αυτό ότι μπορεί να πάει το πράγμα μπροστά; Εγώ όχι. Το ίδιο φαντάζομαι κι εσύ...

Γιατί πέφτει στην παγίδα;
Το τρελό είναι ότι αυτό που βλέπουμε όλοι, δηλαδή ότι όρος επιβίωσης για το σημερινό πολιτικό προσωπικό είναι να πείσουν τους πολίτες ότι όντως είναι αποφασισμένοι να τιμωρήσουν όσους έκλεψαν ή έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, δεν το βλέπουν αυτοί που πρώτοι θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για την επιβίωσή τους. Και άντε πες, ο Σαμαράς δεν το βλέπει, γιατί έχει διάφορους που τον τραβούν από τα μανίκια ή του φορούν βαρίδια στα πόδια. Ο Γιώργος όμως; Γιατί πέφτει σ΄ αυτή την παγίδα, της σκανδαλολογίας. Εγώ δεν σου λέω ότι δεν πρέπει να βρεθεί η αλήθεια και να πάνε κάποιοι από αυτούς που βουτήχτηκαν στα σκάνδαλα φυλακή. Αλλά μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα; Εχουμε τέσσερα, μη σου πω και πέντε, χρόνια τώρα που ασχολούμαστε ως λαός μόνο με τα σκάνδαλα. Ο κλέψας του κλέψαντος σε όλες τις κλίσεις. Την ώρα που η χώρα βουλιάζει και δεν ξέρει κανείς τι τέξεται η επιούσα (που λένε και οι ελληνομαθείς), εμείς έχουμε βάλει το μάτι στην κλειδαρότρυπα και ψάχνουμε να βρούμε πόσα δωμάτια έχει το σπίτι του Ακη στην Ακρόπολη...

Ιστορικό ανέκδοτο
Τι θέλω να πω; Οτι αντί η χώρα να έχει μια πολιτική ηγεσία που θα την κουβαλήσει στην πλάτη της και θα την οδηγήσει σε ένα απάνεμο λιμάνι, για να προφυλαχτεί από την τεράστια κρίση που την απειλεί, έχει ακριβώς τους πολιτικούς ηγέτες που της... αξίζουν! Αναρωτιέμαι αν έχει απασχοληθεί κανένας τους με το τι θα λένε γι΄ αυτούς, ας πούμε, τα σχολικά βιβλία σε 50 ή 100 χρόνια. Το 2060 ή το 2110! Νομίζει κανείς ότι θα αναφέρονται στην τάδε κατάθεση του δείνα μάρτυρα της Χ Εξεταστικής; Ή στο άνοιγμα του Ψ λογαριασμού που ανήκει στον άθλιο κλέφτη πολιτικό Ω; Εγώ λέω όχι. Κι όποιος έχει αντίρρηση ή αμφιβολία ας ανατρέξει σε μια άλλη παρόμοια καταστροφική για την Ελλάδα περίοδο, την εποχή του «Τζουμπέ» Βούλγαρη ή του Θ. Δηλιγιάννη που ακολούθησε. Το ότι δεν κατάφεραν να σωθεί η χώρα από την πτώχευση και τη μιζέρια θα λένε τα βιβλία. Γιατί αυτό είναι το μείζον για τον ιστορικό του μέλλοντος. Τα άλλα είναι το περιθώριο της Ιστορίας. Και θα καταγραφούν ως ιστορικό ανέκδοτο. Μαζί με τους πρωταγωνιστές τους!...

Να ξαναβρεί τη φρεσκάδα του
Και να σου πω, αναγνώστη μου; Εγώ στενοχωριέμαι για τον Γιώργο, που γέννησε τόσες ελπίδες στον απλό τον κόσμο με το που ανέλαβε, και είμαστε τώρα οκτώ μήνες που κυβερνάει και ο κοσμάκης του γυρίζει την πλάτη. Λες και κυβερνάει οκτώ χρόνια ή ότι είναι υπεύθυνος γι΄ αυτήν τη φοβερή κατρακύλα που έχουμε πάρει ως κοινωνία και ως χώρα. Θέλω να ελπίζω ότι οι αποδοκιμασίες της περασμένης Παρασκευής στο Ηρώδειο θα τον ξυπνήσουν από τον λήθαργο στον οποίο φαίνεται να βρίσκεται. Οτι θα βρει τη χαμένη του φρεσκάδα και θα δώσει όραμα στον κόσμο, που τόσο το έχει ανάγκη. Οτι θα καταφέρει να κινητοποιήσει τις πιο υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για να γυρίσουμε το παιχνίδι, που φαίνεται να είναι χαμένο από τα αποδυτήρια. Θέλω να ελπίζω. Αλλά αυτό λίγη σημασία έχει. Το θέμα είναι να θέλει κι εκείνος... 
ΤΑ ΝΕΑ

ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ !...

Θα μπορούσε να λέει...



-Αν σας πω ότι αμάρτησα για τα παιδιά μου, θα με πιστέψετε;
Δια την αντιγραφήν
Ο Ταχυδρόμος

Ωρα Ελλάδος στο Πορτ Ελίζαμπεθ

Χωρίς τον Σωτήρη Κυργιάκο θα παραταχθεί η Εθνική μας ομάδα στο πρώτο της παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με αντίπαλο τη Νότιο Κορέα.

Η ενδεκάδα που επέλεξε ο Ρεχάγκελ, είναι η εξής: Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Βύντρα, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Τζιόλης, Γκέκας, Χαριστέας, Σαμαράς.

Γίνεται αντιληπτό, πως στο μυαλό του Γερμανού προπονητή υπήρχε η λέξη «ταχύτητα». Την έχουν  οι Κορεάτες, δεν την έχει σε μεγάλο βαθμό ο Κυργιάκος και έτσι το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας αποτελείται από Βύντρα και Αβραάμ.

ΙΣΩΣ ΝΑ είναι το φινάλε της προπονητικής του καριέρας η διοργάνωση του Μουντιάλ. Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Το γεγονός όμως πως διανύει το 72ο έτος της ζωής του και το ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η παραμονή του στον πάγκο της Εθνικής αποτελούν σημαντικά μείον γι΄ αυτόν.

Είναι ο γηραιότερος προπονητής της διοργάνωσης και αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή του σε Μουντιάλ. Οπαδός του δόγματος «να μη δεχθούμε γκολ με οποιονδήποτε τρόπο», ετοιμάζεται να θωρακίσει την ομάδα αμυντικά. «Και με ισοπαλία έχουμε ελπίδες για την επόμενη φάση» αναφέρει συχνά τον τελευταίο καιρό.

Ο Γερμανός θέλει στο Μουντιάλ να μην επαναληφθούν όσα στο Εuro 2008. Κακές εμφανίσεις, τρεις ήττες στη σειρά, πέντε γκολ εις βάρος της Εθνικής και μόλις ένα που σημείωσε. Γεγονότα που σαφώς τσαλάκωσαν την εικόνα που έχει χτίσει την τελευταία 10ετία στον πάγκο της ομάδας.
ta nea

Η ζωή μας στην εποχή του φθηνού ευρώ

http://4.bp.blogspot.com/_Y_B0CqD1lUY/SJ_pOjRYHII/AAAAAAAAAb0/gtDnFqRqBoA/s400/euro.jpgΧαμόγελα ικανοποίησης κρύβονται πίσω από τις εκφράσεις ανησυχίας για την πτωτική πορεία του ευρώ, σε πολλές χώρες της ευρωζώνης. Ειδικά μάλιστα στην Ελλάδα, η ικανοποίηση είναι πρόδηλη, καθώς το ευρώ προσφέρει επιτέλους στην ελληνική οικονομία το όπλο που χρειαζόταν και της είχε ως τώρα στερήσει: την υποτίμηση!
Η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο κατά 21%, έναντι του υψηλού της προηγούμενης χρονιάς, κάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτομάτως φθηνότερα κατά το ίδιο ποσοστό για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν δολάρια ή νομίσματα συνδεδεμένα με το δολάριο. Πρόκειται για μια ισχυρή ένεση ανταγωνιστικότητας, την οποία χρειαζόταν όλη η Ευρώπη, αλλά πάνω από όλους η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γνωστός οικονομολόγος Ν. Ρουμπινί είπε πως η υποτίμηση αυτή ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η διάλυση του ευρώ, βοηθώντας την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Αποτρέπει τη διάλυση
Η ειρωνεία είναι πως το ευρώ κατρακύλησε το τελευταίο διάστημα ακριβώς επειδή οι αγορές φοβήθηκαν- υποτίθεται- ότι η ευρωζώνη θα διαλυθεί μετά την αποτυχία της στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τελικά, η κατρακύλα του ευρώ αποτρέπει- αν πιστέψουμε τον Ρουμπινί- τη διάλυση. Ωστόσο, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Μόλις οι χώρες της ευρωζώνης άρχισαν, η μία μετά την άλλη, να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα λιτότητας για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι αγορές επιτέθηκαν και πάλι στο ευρώ, για άλλο λόγο αυτή τη φορά: γιατί τα μέτρα λιτότητας θα επιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη και, άρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων της.

Στην πραγματικότητα, αυτό που προκαλεί ανησυχία στους ιθύνοντες της ευρωζώνης, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι η ισοτιμία του ευρώ αυτή καθεαυτή, αφού παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο της ισοτιμίας από τη δημιουργία του το 1999, αλλά η ταχύτητα με την οποία υποχωρεί. Και αυτό γιατί υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ευρωζώνης και αποσταθεροποίηση του συστήματος.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν η αποσταθεροποίηση μπορεί να προκαλέσει κινδύνους, αλλά προς το παρόν οι περισσότερες προβλέψεις συγκλίνουν σε ένα «αναπαυτικό» επίπεδο κοντά στα σημερινά. Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Βloomberg μεταξύ 18 αναλυτών, η ισοτιμία θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,20 δολ. στα τέλη του χρόνου και στο 1,22 - 1,23 δολ. στα τέλη του 2011.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις που επικαλούνται τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα, το προσεχές διάστημα το επίπεδο ισορροπίας είναι μεταξύ 1,05 και 1,15 δολ., άρα υπάρχει ακόμη δρόμος προς τα κάτω.

Φάρμακο για τη στασιμότητα
«Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, θεωρώ ότι η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ είναι πολύ επωφελής» υποστηρίζει ότι κ. Δημήτρης Μαρούλης, διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Αlpha Βank. «Παρά το γεγονός ότι είναι αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, είναι ο μόνος μηχανισμός που θα αποτρέψει τη στασιμότητα της οικονομίας».

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα ενισχυθεί κατά 1% φέτος και κατά 1,2% το 2011. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση των εξαγωγών των «16» της ευρωζώνης επιταχύνθηκε στο 2,5% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009 όταν είχαν αυξηθεί κατά 1,7%. Ισως αυτό είναι ένα δείγμα των θετικών επιδράσεων της ισοτιμίας του ευρώ.

Πριμ στον τουρισμό
Στην Ελλάδα, όπως λέει ο κ. Μαρούλης, «το όφελος είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες». Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα ενισχύεται μέσω της ασθενούς ισοτιμίας του ευρώ με δύο τρόπους:

● Πρώτον, γιατί βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της χώρας, έναντι των χωρών εκτός ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τουρισμός, τομέας στον οποίο η χώρα αποκαθιστά την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση π.χ. με την Τουρκία και την Αίγυπτο, ενώ γίνεται ελκυστικότερη για τους αμερικανούς τουρίστες, όπως και για τους Ρώσους- που κυρίως συναλλάσσονται με δολάρια- και τους Αραβες. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σε τρίτες χώρες.

● Δεύτερον, γιατί η Ελλάδα επωφελείται και από την ανάπτυξη των άλλων χωρών της ευρωζώνης στις οποίες εξάγει και πωλεί υπηρεσίες.

Ισως πρέπει να περιμένουμε πριν βγάλουμε συμπεράσματα για τις πρακτικές επιδράσεις της υποτίμησης, αλλά ενθαρρυντική ένδειξη ίσως αποτέλεσε η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 4,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό
Στον αντίποδα των όχι ασήμαντων αρνητικών παρενεργειών είναι ο πληθωρισμός. Οι τιμές των καασίμων που έχουν πάρει φωτιά με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φόρων τα τελευταία χρόνια, φουντώνουν ακόμη περισσότερο, αφού τιμολογούνται με το «ακριβό« δολάριο. Και αν η τιμή 1,5 ευρώ το λίτρο της βενζίνης μπορεί να ξεπεραστεί με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν ισχύει το ίδιο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο χειμώνας θα είναι οδυνηρά ακριβός εξαιτίας αυτού του λόγου.

Και δεν είναι μόνο τα καύσιμα. Μία σειρά από προϊόντα επηρεάζονται από τις τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και άλλων πρώτων υλών που εισάγονται από «χώρες του δολαρίου». Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος σε 4,4% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Αlpha Βank- πολύ υψηλότερα από την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει όμως άλλωστε και ένα παράπλευρο όφελος για την οικονομία. Αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ και, άρα, μειώνει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές συμφωνούν ότι το ισοζύγιο μεταξύ των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων από την υποτίμηση του ευρώ είναι, στην περίπτωση της Ελλάδας, συντριπτικά θετικό καθώς το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να μη διολισθήσει η χώρα σε βαθιά ύφεση.
ΤΑ ΝΕΑ

NELSON MANDELIS ... "Long Walk to Freedom"


O Νέλσον Μαντέλα -πριν γίνει πρόεδρος της Νότιας Αφρικής- ήταν στη φυλακή για 27 χρόνια, εξαιτίας του αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων. Με τον Τάσο Μαντέλη τι θα γίνει;;;
Θα μπεί στην στενή ή ......
 
... θα αθωωθεί θριαμβευτικά ;;;