Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ο κ. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ, ΤΟ ΜΑΙΗΛ ΤΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ...

...η FIDELITY INVESTMENTS INTERNATIONAL και κάποιες σκέψεις.
Δουλεύω σε τράπεζα και είμαι σε θέση να γνωρίζω καλά τι σημαίνει και πως μεταφράζεται ο πανικός και η ανασφάλεια όταν κυκλοφορούν φήμες για χρεωκοπία. Σε περιόδους κρίσης αυτές οι φήμες είναι η χαρά του κερδοσκόπου σε όλα τα επίπεδα. Είναι επίσης η καταστροφή του μικρομέτοχου και του μικροκαταθέτη. Ο πανικός που δημιουργείται δημιουργεί το τέλειο σκηνικό για να μπουν στο παιχνίδι οι μεγάλοι κερδοσκόποι και να (ξανα)αγοράσουν πολύ φτηνότερα αυτό που πούλησαν πολύ ακριβότερα.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα μαιηλ απο κάποιο υποτιθέμενο μεγαλοστέλεχος τράπεζας που "στοιχειοθετημένα" έκανε την πρόβλεψη χρεωκοπίας της χώρας στις 25 Μαρτίου. Ακολούθησε και δεύτερο μαιηλ απο το ίδιο πρόσωπο στο ίδιο μοτιβο που "εξηγούσε" τους λόγους της πράξης του. Σε λίγες ώρες ένας μηχανισμός δούλεψε, συμπαρασύροντας και κάμποσους αφελείς, και το μαιηλ της χρεωκοπίας έφτασε παντού.

Στη συνέχεια και μετά την εισαγγελική παρέμβαση το ίδιο πρόσωπο επανεμφανίστηκε με νέο μαιηλ για να μας πει ότι έκανε πλάκα γιατί ήταν άνεργος εργάτης και βαριόταν και δεν ήξερε τι άλλο να κάνει...

Στο μεταξύ η πρόβλεψη του "τραπεζίτη" για χρεωκοπία ήταν το θέμα συζήτησης παντού.

Νομίζω ότι έχει την αξία του, καθοριστική θα έλεγα, ο χρόνος αποστολής του μαιηλ. Δύο μέρες πριν την άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ. Ξεχάστε για λίγο την σημερινή εικόνα και πηγαίνετε στις εφημερίδες και τα sites στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Όλοι προεξοφλούσαν ότι στην άτυπη σύνοδο ΔΕΝ θα παίρνονταν σοβαρές αποφάσεις και ότι τα θέματα της Ελλάδας για επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων θα έμπαιναν για ουσιαστική συζήτηση στην σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου. Με προοπτικές μάλιστα αρνητικές για τη χώρα μας.

Αν ήθελες επομένως να δημιουργήσεις πρόβλημα με τη φημολογία, το μέσον της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ο καταλληλότερος χρόνος. Ο πρωθυπουργός θα πήγαινε στην άτυπη σύνοδο μέσα σε ένα όργιο φημών που τις αναπαρήγαγαν και κάποιες εφημερίδες και θα γύρναγε χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα μέχρι τις 25 Μαρτίου. Δεκαπέντε μέρες δηλαδή που θα έδιναν "αξιοπιστία" στις φήμες για αβεβαιότητα και επικείμενη χρεωκοπία...

Στο press.gr κάποιος κ. Ελευθερίου σημειώνει τις πληροφορίες του για την ανάμιξη στελέχους της ΝΔ στην όχι και τόσο αθώα και πλακατζίδικη ιστορία του "μαιηλ της χρεωκοπίας"
Δεν ξέρω ποιό είναι το στέλεχος αυτό. Ξέρω ωστόσο μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία την FIDELITY INVESTMENTS που επωφελείται απο τέτοιες καταστάσεις στη χώρα μας και κερδοσκοπεί ασύστολα ποντάροντας στην κρίση πανικού που δημιουργείται, και κατά τη γνώμη μου μερικές φορές δημιουργεί η ίδια, στις αγορές.

Η εταιρεία αυτή είχε καταγγελθεί, μαζί με τρεις ακόμα εταιρείες, πριν απο ένα περίπου χρόνο ότι έκανε χοντρό "παιχνίδι" με τα ελληνικά ομόλογα σε βάρος της χώρας μας. Το σχετικό δημοσίευμα των NEW YORK TIMES είναι αποκαλυπτικό...
Ας δούμε ωστόσο και κάτι ακόμα. Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε απο την Εθνική, για να ακυρωθεί απο την Alpha σε λίγες ώρες, η πρόταση συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Το τίμημα της συγχώνευσης ιδιαίτερα ελκυστικό για τους μετόχους της Alpha και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει την άρνηση. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό, ασανσερ οι μετοχές στο χρηματιστήριο, για πλήγμα στην οικονομία φώναζαν οι πάντες, για καταστροφή της εικόνας της χώρας στις αγορές. Και πάλι κάποιοι πουλούσαν πανικόβλητοι και κάποιοι αγόραζαν φτηνά. Και πάλι όσοι επενδύουν σε ελληνικά "ομόλογα χρεωκοπίας" είδαν τα χαρτιά τους να αναβαθμίζονται.

Το ερώτημα όλων όσων ασχολήθηκαν τοτε με την περίπτωση αυτή ήταν απλό και λογικό. Καλά δύο μήνες συζητούσαν οι δύο τράπεζες δεν είχαν καταλάβει ότι δεν συμφωνούσαν για την συγχώνευση και ότι δεν υπήρχε λόγος να εξαγγελθεί ; Η Εθνική μας είπε ότι αιφνιδιάστηκε και ότι θεωρούσε την αποδοχή της πρότασης δεδομένη. Η Alpha επικαλέ-στηκε απλώς διαφωνία μετόχων.

Σήμερα με ανακοίνωσή της η Alpha για συναφές θέμα αποκαλύπτει την συγκλονιστική για μένα ΑΛΗΘΕΙΑ. Μας λέει ότι για την συγχώνευση δεν αντέδρασαν οι μικρομέτοχοι που θα κέρδιζαν πολλά απο την υλοποίησή της αλλά δύο απο τους κυριότερους μεγαλομετόχους. Ο ένας μαντεύετε ποιός είναι. Η FIDELITY INVESTMENTS... Και ασφαλώς με δεδομένο το σπορ της κερδοσκοπίας η συγκεκριμένη εταιρεία ήξερε πως θα έβγαζε πολύ μεγαλύτερα κέρδη εκμεταλευόμενη την αναταραχή στις αγορές παρά απο την όποια συγχώνευση. Παράλληλα με τη έμμεση χρέωση της αποτυχίας στην κυβέρνηση άνοιξαν και άλλες ευκαιρίες για παιχνίδια με τα ελληνικά ομόλογα και τα spreads... Έτσι λοιπόν μεθοδεύτηκε η ψεύτικη εικόνα της επικείμενης συμφωνίας για να ανατραπεί την τελευταία στιγμή απο την FIDELITY, μεγαλομέτοχο της Alpha, και να δημιουργηθεί το μπάχαλο που δημιουργήθηκε. Κερδοφόρο πολλαπλά για κάποιους...

Καλά θα πείτε, κανείς δεν ξέρει και δεν βλέπει το ρόλο της FIDELITY για να πει μια κουβέντα;

Τι να σας πω δεν ξέρω πολλούς που ξέρουν, ξέρω ωστόσο κάποιον που είναι απίθανο να μην ξέρει.

Κι αυτός δεν είναι άλλος απο τον κ. Νότη ΜΗΤΑΡΑΚΗ σύμβουλο του κ. ΣΑΜΑΡΑ και αναπληρωτή τομεάρχη για την Οικονομία της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί, βλέπετε, ο κ. Νότης Μηταράκης ήταν για 8 χρόνια και μέχρι πριν λίγους μήνες απο τα επιφανέστερα στελέχη της FIDELITY INTERNATIONAL αλλά και αντιπρόεδρος στην Ένωση Τραπεζιτών του Λονδίνου. (Μπορεί να είναι ακόμα, δεν είδα πουθενά ότι παραιτήθηκε...)
Αναζητώντας λοιπόν το στέλεχος της ΝΔ που κρύβεται πίσω απο το μαιηλ δημιουργίας κλίματος χρεωκοπίας και προσδιορίζοντας κάποιον που ωφελείται απο αυτό, (η FIDELITY INVESTMENTS), ο κ. Νότης για ακατανόητους λόγους σφηνώθηκε στο μυαλό μου. Ελπίζω βεβαίως να μην είναι έτσι.

Απο την άλλη και για το άλλο μεγάλο θέμα της συγχώνευσης των τραπεζών θέλω να πιστεύω ότι εγκαίρως και πολύ νωρίς ο κ. Μηταράκης είχε ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για το παιχνίδι που παιζόταν... Γι αυτό άλλωστε τον πήρε ως εξ΄απορρήτων σύμβουλό του ο κ. Σαμαράς του Χρύσανθου και του Φαήλου. Έτσι δεν είναι;



Υ.Γ.
Που αλλού είναι μέτοχος η FIDELITY INVESTMENTS αλλά και ο κ. Μηταράκης ως εκπρόσωπος της εταιρείας; Μα στην MARFIN του κ. Βγενόπουλου.
Μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε - είμαστε κ. Σαμαρά μας του Φαήλου και του Χρύσανθου...

ΟΝΕΙΡΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ !...

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ ο Θεόδωρος Πάγκαλος...

Η πράσινη Tίνα σε περιοχή …Natura!

ΤΣΟΥΤΣΟΥΝΑΜΙ !

Παπανδρέου: Διανύουμε την πιο δύσκολη πολιτικά περίοδο

Η περίοδος που διανύουμε «είναι η πιο δύσκολη πολιτικά περίοδος», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες σε υπουργική σύσκεψη, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, αλλά και τον ευρύτερο προγραμματισμό της κυβέρνησης.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «τώρα μπαίνουμε στην καρδιά των προβλημάτων», ότι «έχουμε μπει σε ένα τούνελ», εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «θα βγούμε από αυτό».
Και ζήτησε από τους συμμετέχοντες και όχι μόνο υπουργούς, να αναδεικνύουν συνεχώς τον πυρήνα της αποστολής της κυβέρνησης, που είναι οι υποσχέσεις απέναντι στον ελληνικό λαό.
Εχθρός μας στην προσπάθεια αυτή, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν είναι μόνο τα διάφορα κατεστημένα συμφέροντα, εναντίον των οποίων επιτέθηκε, αλλά, όπως ανέφερε, «είναι οι ίδιες οι νοοτροπίες που έχουν καλλιεργηθεί για χρόνια», κατονομάζοντας την «αδράνεια», την «ακινησία» και τη «δύναμη της συνήθειας», που πρέπει να σπάσουν.
Ο κ. Παπανδρέου όρισε ως σημαντικό σταθμό τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι μέχρι τότε, αλλά και μέχρι τον επόμενο προϋπολογισμό, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διάστημα για το κόμμα και την κυβέρνηση, ενώ, στο μεταξύ, θα έχει προηγηθεί η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, καθώς θα έχει κλείσει το κεφάλαιο που γράφεται τώρα, θα γίνει λεπτομερής συζήτηση σε κυβέρνηση και κόμμα για τα επόμενα βήματα και τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, εντάσσεται και το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του χρέους. 
ta nea