Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ !

Διαβάζω για την τρέλα με τα φωτοβολταϊκά. Χιλιάδες αιτήσεις από αγρότες που θέλουν να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειες τους με Φ/Β και να πουλήσουν το παραγόμενο ρεύμα στη ΔΕΗ.

Προς θεού δεν έχω τίποτα εναντίων των φωτοβολταϊκών σαν ιδέα. Είναι ένας τομέας που τον ξέρω πολύ καλά γιατί εργάστηκα χρόνια στο εξωτερικό, σε σχετική εταιρία και γι' αυτό το λόγο κάνω αυτή τη παρέμβαση.

Τα Φ/Β αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες για την απεξάρτηση των χώρων της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα αλλά, για άλλη μια φορά, την χώρα μας τη διακρίνει απίστευτη προχειρότητα και άγνοια των πολιτικών της. Τα Φ/Β για να πετύχουν, τόσο για τον επενδύτη όσο και για τη χώρα, μπορούν να εγκατασταθούν με 2 τρόπους. Ο πρώτος είναι σε πολύ μικρές εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη, στα πλαίσια του σχεδίου της ΕΕ για "Πράσινες Πόλεις" και ο δεύτερος είναι σε μεγάλες εγκαταστάσεις που τροφοδοτούν το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Πέρα από τις όποιες πιθανές μειώσεις των τιμολογίων που μπορεί να αποφασίσει η ΔΕΗ για τους μικρούς παραγωγούς που θα σπείρουν στο χωράφι τους Φ/Β, ο μεγάλος κίνδυνος είναι η ΚΛΟΠΗ. Αυτό έγινε σαφές στην Ισπανία όπου οι εγκαταστάσεις έγιναν με την ιδία προχειρότητα. Χιλιάδες αγρότες αντί να σπείρουν, έβαλαν Φ/Β βασισμένοι στον νόμο που τους έδινε υψηλές τιμές πώλησης του ρεύματος. Μέσα σε λίγες νύχτες ολόκληρες εγκαταστάσεις έγιναν άφαντες. Με ένα φορτηγάκι ένας κλέφτης δεν ήθελε παρά 1-2 ώρες να ξεμοντάρει ένα σταθμό και μετά να πουλήσει τα πλαίσια των Φ/Β για αλουμίνιο και τις βάσεις για σίδηρο.

Μην μου πει κανένας ότι σε αυτή τη χώρα που κλέβουν ράγες από τον ΟΣΕ και καπάκια από τους υπονόμους για να τα πουλήσουν για σίδηρο και ξεσκάβουν καλώδια του ΟΤΕ για να πουλήσουν τον χαλκό δεν θα κλέψουν τα φωτοβολταϊκά.

Άρα, κάποιος που ενδιαφέρεται για την επένδυση στο χωράφι του, θα πρέπει ή να μένει πολύ κοντά και να βάλει κάμερες και συναγερμό για να μπορεί να τρέξει ή αν μένει μακριά να προσλάβει μόνιμη φύλαξη. Ας προσθέσει λοιπόν και αυτά τα κόστη στον προϋπολογισμό του. Εννοείται ότι θα το ασφαλίσει βέβαια. Οι ασφαλιστικές περιμένουν αυτήν την αγορά σαν μάννα εξ' ουρανού. Ας ψάξει κάποιος σε χώρες που υπάρχουν αναλογες εγκαταστάσεις για τους όρους ασφάλισης μικρών Φ/Β σταθμών και πως μεταβλήθηκαν οι όροι μετά τις πρώτες κλοπές.

Η χώρα μας είναι πραγματικά ευλογημένη και ενεργειακά αλλά όπως σε όλα τα άλλα πράγματα που μας προσφέρει ο τόπος μας, δεν ξέρουμε να το εκμεταλλευτούμε.

Έχουμε υψηλότατο ηλιακό δυναμικό. Η Ελλάδα είναι η χώρα του Ήλιου. Μερικοί μεγάλοι Φ/Β σταθμοί των 5-50 MW θα άλλαζαν το ενεργειακό τοπίο της χώρας. Δεν είναι ανάγκη να τους κάνουν μεγαλοεταιρίες. Με κρατική βοήθεια θα μπορούσε να είναι πολυμετοχικές εταιρίες από μικροεπενδυτές όπως έχουν κάνει στην Γερμανία. Σκεφτείτε ότι δεν έχει διαφορά το μέγεθος του σταθμού στα βασικά τρέχοντα έξοδα. Ένα μόνο άτομο χρειάζεται για τη φύλαξη και τη βασική συντήρηση ενός Φ/Β σταθμού, είτε είναι 100 kW, είτε είναι 5 MW.

Είμαστε μια χώρα με υψηλότατο αιολικό δυναμικό, άλλα οι τουρμπίνες έχουν εγκατασταθεί στα πιο λάθος σημεία και είναι πολύ λιγότερες απ' όσες είχαν υποσχεθεί οι εταιρίες που υπέγραψαν τις συμβάσεις. Άλλα δεν θα πω για το θέμα...

Έχουμε ένα Αιγαίο που προσφέρει σταθερή κυματική ενέργεια ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟ. Στο Αιγαίο μπορεί να έχουμε τρικυμία άλλα ποτέ τυφώνα που να μπορεί να καταστρέψει την εγκατάσταση κυματικής ενέργειας. Είναι η πλέον ιδανική θάλασσα για εκμετάλλευση της ενέργειας των κυμάτων. Τι έχουμε κάνει γι' αυτό ? Τίποτα !...

Είμαστε μια γεωργική χώρα που θα μπορούσαμε να κυριαρχούμε στις ενεργειακές καλλιέργειες και τα βιοκαύσιμα. Αντ' αυτού ο αγρότης είναι ανενημέρωτος, το υπουργείο καθυστερεί και μειώνει τις κατανομές και οι οικολογικές οργανώσεις φωνάζουν για τα καταραμένα βιοκαύσιμα.

Θα σταθώ λίγο σ' αυτό. Πριν μερικά χρόνια οι οικολογικές οργανώσεις μάχονταν κατά των Φ/Β. Είχα ακούσει ότι η παραγωγή τους μολύνει το περιβάλλον, ότι η εγκατάσταση τους καταστρέφει το οικοσύστημα, ότι η αντανάκλαση του ηλίου θα ρίχνει τα αεροπλάνα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Τώρα έχουν αγκαλιάσει τα Φ/Β που θα είναι η σωτηρία του πλανήτη. Πως έγινε αυτό ? Είδαν το φως το αληθινό ? Όχι, κάτι άλλο είδαν και χαμογέλασαν και ο νοών...

Με τα βιοκαύσιμα και τις ενεργειακές καλλιέργειες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί ο αντίπαλος είναι πολύ ισχυρός. 7 αδελφές εταιρίες που αγοράζουν τα πάντα με το μαύρο χρυσό τους, έχουν στο τσεπάκι από πολιτικούς μέχρι ...«ιδεολόγους». Γι' αυτό, καλά λόγια για τα βιοκαύσιμα θα ακούσουμε όταν αρχίσουν και αυτοί να τα πουλάνε, στις τιμές που θέλουν.

Κλείνω με κάποιες παραινέσεις. Ίσως κάποιος να ακούσει...

Προς αυτούς που σκέφτονται να επενδύσουν με μικρούς σταθμούς στα Φ.Β :
Βάλτε κάτω όλα τα κόστη και μη ξεχνάτε τα κόστη φύλαξης και συντήρησης. Είναι πολύ ωραίο όνειρο το «θ
α κάνω μια επένδυση και μετά θα αράξω και θα πληρώνομαι» άλλα μπορεί να βγει απατηλό.

Προς τους κυβερνώντες :

Ο όρος «Πράσινη Ανάπτυξη» δεν είναι μόνο ένα πιασάρικο σύνθημα που τυχαίνει να ταιριάζει και με το χρώμα του κόμματος σας. Είναι ένα πραγματικό μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και να προσφέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη της χώρας με τις πηγές που απλόχερα της έχουν χαριστεί.

Δημιουργήστε πλαίσιο για πολυμετοχικές εταιρίες μικροεπενδυτών στα Φ/Β που να τους προστατεύει από την τραπεζική ασυδοσία. Μεγάλες εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν σε πολλές μη καλλιεργήσιμες περιοχές. Σε κάθε σταθμό Φ/Β σταθμό άνω των 5MW τα λειτουργικά έξοδα πρακτικά μηδενίζονται.

Διερευνήστε τις δυνατότητες της κυματικής ενέργειας του Αιγαίου και λύστε το γόρδιο δεσμό των αιολικών, με τις συμβάσεις μαϊμού που έχουν υπογραφεί.

Δώστε κίνητρα στα βιοκαύσιμα και τις ενεργειακές καλλιέργειες. Δεν αντικαθιστούν τις κλασσικές καλλιέργειες άλλα αντίθετα προφέρουν επιπλέον εισόδημα στον αγρότη στη μεμψισπορά. Ενημερώστε τους αγρότες γι' αυτό. Αντί να προσπαθείτε να καθυστερείτε και να μειώνετε τις κατανομές πρέπει να τις αυξήσετε. Μπορούμε να παράγουμε ένα σημαντικό ποσοστό των δικών μας καυσίμων κίνησης αντί να τα αγοράζουμε χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο η παράγωγη τροφίμων.

Είμαστε πολύ μακριά από το ποσοστό του 20% αναγνώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτεί η ΕΕ και ήδη συζητάνε να αυξήσουν το ποσοστό σε 30%. Αντί να πληρώνουμε τεράστια πρόστιμα σε λίγα χρόνια, ας κάνουμε έργα που θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την οικονομία.

Σταματήστε να είστε δέσμιοι των πετρελαϊκών εταιριών και όσων δεν θέλουν να δουν μια ισχυρή ενεργειακά Ελλάδα. Έχουμε τις πηγές να μην προσκυνάμε κανέναν τους...
Αγγελική

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.

http://www.isotimia.gr/files/ArticlePhotos/korina/piggy%20bank.jpgΔιαβάστε το άρθρο των ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΠΑΤΣΙΩΡΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ στην σημερινή ΑΥΓΗ.

Παραθέτω δύο - τρία ενδεικτικά αποσπάσματα απο το άρθρο για όσους επιμένουν ακόμα ότι η "αναδιάρθρωση" του χρέους και η έξοδος απο το Ευρώ είναι μια κάποια λύση...

"...Η έξοδος από το ευρώ και η αναγκαστική υποτίμηση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων. Δηλαδή μια αναδιανομή, με όρους απόλυτης υπεραξίας, προς όφελος του κεφαλαίου.
Δεν θα μιλάμε πλέον για «γενιά των 700 ευρώ», αλλά για «γενιά των 350 ευρώ»!
Μια τέτοια θέση, όταν εκφέρεται από την αριστερά, αποτελεί μια πρόταση ταξικής συμμαχίας με τις πιο καθυστερημένες μερίδες του κεφαλαίου που στηρίζονται στην εξαγωγή απόλυτης υπεραξίας. Καλούνται δηλαδή οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν αποτελέσματα χειρότερα του Μνημονίου, με το επιχείρημα ότι, «πιθανότατα», θα υπάρξει μεγέθυνση της καπιταλιστικής οικονομίας (από την οποία κατόπιν και αυτοί θα ωφεληθούν)..."

"...Έξοδος από το ευρώ σημαίνει αναγκαία στάση πληρωμών προς τους πάντες. Η ίδια η έξοδος από το ευρώ δεν είναι «απλό τεχνικό ζήτημα».
Πολύ πριν υπάρξει η αναγγελία υποτίμησης, όταν θα αρχίσουν οι κάτοχοι πλούτου να διαμορφώνουν την αντίληψη ότι σχεδιάζεται έξοδος από το ευρώ, θα εμφανιστεί μαζική φυγή κεφαλαίων..."

"...α) Τα νοικοκυριά των εργαζομένων θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους και θα διατηρούν ευρώ σε ρευστή μορφή. Με την υπόθεση ότι κατά μέσο όρο το κάθε νοικοκυριό θα αποσύρει μόνο 500-1000 ευρώ, θα έχουμε απόσυρση 17,5-35 δισ. ευρώ (από σύνολο καταθέσεων 225 δισ. ευρώ). Ουσιαστικά θα διαμορφωθεί μια οικονομία δύο νομισμάτων με μαύρη αγορά και μεσάζοντες, που θα δώσει στην υποτίμηση ορμή κερδοσκοπικού πυρετού.

β) Οι καπιταλιστές θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, αναμένοντας την υποτίμηση. Τότε θα μπορούν να αγοράσουν τις πάγιες εγκαταστάσεις της οικονομίας μισοτιμής: Συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ενίσχυση της οικονομικής ισχύος του απέναντι στην εργασία..." 

alzap 

Χαστούκι από ΔΝΤ-ΕΕ στον Ούγγρο Σαμαρά


Ο Βίκτωρ Ορμπάν πριν λίγους μήνες εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, κερδίζοντας τους Σοσιαλιστές, που επί των ημερών τους η χώρα προσέφυγε στο ΔΝΤ, με πολύ μεγάλη διαφορά. Είχε υποσχεθεί "επαναδιαπραγμάτευση" των όρων του δανεισμού της χώρας από το ΔΝΤ, γρήγορη "έξοδο" από αυτό κλπ.

Αυτά είχε δει τότε ο Σαμαράς, όπως έχουμε γράψει, κι αποφάσισε να εφαρμόσει το... "Κάν'το όπως ο Βίκτωρ". Έτσι άρχισε να μιλάει για "έξοδο από το μνημόνιο" και άλλα τέτοια φαιδρά, υποσχόμενος ό,τι κι ο Ορμπάν.

Δυστυχώς για τον φίλο Βίκτωρα η προσγείωση από το προεκλογικό λαϊκισμό στην μετεκλογική πραγματικότητα ήρθε γρήγορα. Το ΔΝΤ δεν σηκώνει "μαγκιές" τέτοιου τύπου, ούτε ασχολείται με τις οικονομικές ακροβασίες κανενός Ορμπάν, Σαμαρά ή Λαζαρίδη. Θέλει αποτελέσματα. Έτσι πάγωσε το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ουγγαρίας προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος. Η αναστολή των συζητήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την Ουγγαρία σημαίνει ότι η χώρα παύει να έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλεπόταν από το συνολικό πακέτο των 25,1 δισ. δολαρίων, μέχρι να συμμορφωθεί.

Αυτά, για να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ανευθυνότητας του Προέδρου Αντώνη.
rigillis.blogspot.com 
Περισσότερα για το θέμα εδώ 

ΠΑ.ΡΙΖ.Α. ...


PARIZA

Κίνημα Υπουργών κατα της Βάσως

Το αντάρτικο της Βάσως στη Βουλή και οι σφοδρές επιθέσεις της κατά υπουργών έχουν φέρει σε οριακό σημείο τις σχέσεις της με τον πρωθυπουργό. Η επί Ανδρέα Παπανδρέου "σιδηρά κυρία", θεωρεί "παιδάκια" αρκετούς υπουργούς και δεν το κρύβει, με αποτέλεσμα εκείνοι να μεταφέρουν εντονότατη δυσαρέσκεια στο Μαξίμου.

Ο Παπακωνσταντίνου, ο Σαχινίδης, η Λούκα και η Μαριλίζα, έχουν ενημερώσει το γραφείο του Παπανδρέου ότι κρατιούνται με χίλια ζόρια για να μην εκραγούν και προκληθεί μείζον θέμα. Από την ένταση των διαβημάτων τους είναι σαφές ότι δεν θα.. παίζουν για πολύ ακόμη το ρόλο του Τζαννετάκου στις ελληνικές ταινίες -του κρπαζοεισπράκτορα, δηλαδή!

Η Βάσω σε όλα αυτά αντιτείνει ότι απλώς κάνει τη δουλειά της ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής: ελέγχει τους υπουργούς και θα συνεχίσει να το κάνει! Αρα, η "χειροβομβίδα" βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού. Σχεδιάζει να μιλήσει ο ίδιος στη Βάσω -λένε από το Μαξίμου.

Αν δεν το κάνει ή δεν την πείσει να ρίξει τους τόνους -πράγμα καθόλου εύκολο- αναμείνατε σύντομα "κίνημα" υπουργών εναντίον της!
veto300

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός για την πορεία εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση, σε συνεντεύξεις του στον διεθνή Τύπο. Ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό η επανεκλογή του στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά η μετατροπή της στην πιο διαφανή χώρα του κόσμου.
  Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που διατυπώθηκε σε ντοκιμαντέρ που μετέδωσε το γαλλο-γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑRTE, εκτίμησε πως η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον οικονομικό σκόπελο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα GUARDIAN, υπό τον τίτλο "ο Παπανδρέου αναλαμβάνει ολύμπιο έργο", ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ήταν γνώστης του υψηλού χρέους και ελλείμματος της χώρας, αλλά δεν είχε ιδέα για το βάθος και το εύρος των προβλημάτων. "Η διάσωση της Ελλάδας από αυτή την κρίση ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα πολύ ομαλοποιημένο δρόμο", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του: "Στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να παίρνεις σκληρές αποφάσεις...
Οι επιλογές που είχαμε ήταν οι εξής: Χρεοκοπούμε ή παίρνουμε τα μέτρα αυτά; Χάνουμε τις συντάξεις ή διασώζουμε ό,τι μπορούμε; Ήταν ερώτημα "υπαρξιακό", ή θα εξακολουθούσαν οι δημόσιοι υπαλληλοι να αμοίβονται ή αυτή η δυνατότητα θα χανόταν" λέει ο κ. Παπανδρέου που δηλώνει επίσης ότι η επανεκλογή του δεν είναι αυτοσκοπός και εξωτερικεύει την πίστη του να "μετατρέψει την Ελλάδα στην πιο διαφανή χώρα του κόσμου με τα πάντα δημοσιευμένα στο διαδίκτυο". 
fimotro 
kapistri