Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Προβλέπουν έλλειμμα-μαμούθ !

Με κατάρρευση κινδυνεύουν μεσοπρόθεσμα τα δημόσια οικονομικά της χώρας, όπως υποστηρίζει έκθεση της Κομισιόν για τις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στην έκθεση- σοκ σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση και από τους 27 εταίρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης διατηρησιμότητας- πρόκειται για δείκτη που συνυπολογίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το αναλογιστικό έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος- είναι για την Ελλάδα 14,1% του ΑΕΠ, έναντι 6,5% του ΑΕΠ που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος! Μάλιστα, οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει με βάση τις ανοιξιάτικες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκτιμούσαν πολύ χαμηλότερα το έλλειμμαστο 5,1%- ενώ τώρα έχει γίνει φανερό ότι θα κινείται περί το 12%, βάσει και των εκτιμήσεων του διοικητού της Τραπεζης της Ελλάδος! Οι Βρυξέλες, πάντως, ανησυχούν έντονα για τα στοιχεία γύρω από την ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν που θα συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες της πλατείας Συντάγματος και της Τραπέζης της Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρισθεί η κατάσταση τουλάχιστον ως προς το έλλειμμα πριν ανακοινωθούν οι φθινοπωρινές προβλέψεις, στις 3 Νοεμβρίου.

Η Ν.Δ. έχει... νεύρα!

Με τεντωμένα νεύρα αναμένουν στη Ν.Δ. το νέο χρονοδιάγραμμα και την αλλαγή πλαισίου για την εκλογή αρχηγού από την κομματική βάση, ενώ φωτιές στο εσωκομματικό σκηνικό ανάβει ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος στρέφεται ανοικτά κατά του κ. Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε θερμό επεισόδιο μεταξύ του πρώην υπουργού και του απερχόμενου πρόεδρου της Ν.Δ. την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρηγίλλης, Τη σύγκρουση με τον κ. Καραμανλή για τους χειρισμούς που έχουν γίνει με φόντο τη διαδοχή, αποκάλυψε χθες ο κ. Μεϊμαράκης σε συζητήσεις που είχε με βουλευτές και δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ορκωμοσίας της νέας Βουλής. «Μπορούσε και έπρεπε να γίνει τακτικό Συνέδριο. Εγώ πήγα και το είπα στον πρόεδρο: Να πάμε σε τακτικό. Διαφορετικά τι θα πάμε να κάνουμε στο Συνέδριο; Να μαζευτούμε, να μιλήσουμε τρεις ώρες και να φύγουμε; Εκείνος μου είπε “είσαι τρελός”»!, ανέφερε ο πρώην υπουργός. Το επιχείρημα του κ. Καραμανλή ήταν, κατά τον κ. Μεϊμαράκη, ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να συγκληθεί τακτικό Συνέδριο, με δεδομένη την απόφασή του να αποχωρήσει από την κομματική ηγεσία. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός επέμεινε και ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να συνεδριάσει άμεσα η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει τη σύγκληση τακτικού Συνεδρίου (σ.σ. που προϋποθέτει την εκλογή νέων συνέδρων).
http://www.tanea.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ…

Σύντροφε Πρόεδρε…
Κάτι είχα ψυλλιαστεί από τα πριν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είχα φανταστεί, αυτό, που εκτυλίσσεται, από τη μέρα που ορκίστηκε η κυβέρνησή μας.
Πού το πας και πού θα το φτάσεις ; Εμάς, τους, εννοείται, συνεργάτες σου, μας σκέφτεσαι καθόλου ;
Σ΄ έβλεπα, τον προηγούμενο καιρό, στις γυμναστικές σου, τα ποδήλατά σου, τις ιστιοσανίδες σου και τ΄ άλλα exteme sports και χαιρόμουνα για την κατάσταση της υγείας σου και το προπονημένο σώμα σου : πού να φανταστώ, όμως, πως αυτή η σκληρή προπόνησή σου γίνονταν, με το βλέμμα στραμμένο, στην επόμενη μέρα, στην περίοδο της κυβερνητικής εξουσίας ;
Είναι γεγονός, πως προεκλογικά, δεν μας ενόχλησες ιδιαίτερα, αφού το τρέξιμό μας επιβάλλονταν από τις προσωπικές μας επιδιώξεις και ανάγκες. Το σκηνικό άλλαξε, όμως, αμέσως μετά τη νίκη και κυρίως, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησής μας.
Μια ολόκληρη – πρώτη ημέρα, στο όρθιο, στο περπάτημα (και με ταχύ βήμα), στην πάρλα, στο ψάξιμο, στις παραλαβές, στις χαιρετούρες…
Το τηλεφώνημά σου στις 2 τη νύχτα, δεν μας ξύπνησε, μιας και τότε, μόλις, μπαίναμε στο σπίτι μας, μας ήρθε ταμπλάς, όμως, με το πρόσταγμά σου : «…αύριο πρωί, στο γραφείο στις 8 !...».
Η αρχική μου χαρά για την συμμετοχή μου στο κλιμάκιο τη Ηλείας, περιορίστηκε δραστικά, όταν μας υποχρέωσες να κατεβούμε από τ΄ αυτοκίνητα, πάνω από ένα χιλιόμετρο μακριά, προκειμένου να διασχίσουμε πεζοί, το χώρο, που ήταν οι κάτοικοι της περιοχής, για να βρεθούμε κοντά τους και ανάμεσά τους, να τους δούμε και να τους ακούσουμε.
Χωρίς ανάσα, άρχισες τις παρουσιάσεις και τις ομιλίες κι εμείς εκεί, δίπλα σου όρθιοι… Μετά το λόγο σου, ξεκίνησαν οι ομιλίες των υπουργών κι εσύ εκεί, από κάτω, στην άκρη …όρθιος ! Πού, να τολμήσει να καθίσει σε καρέκλα, κανείς μας, με τον πρωθυπουργό όρθιο ;… Δυόμισι ώρες και πλέον, ορθοστασία ! ΄Εβλεπα τους βουλευτές και τους δημάρχους θρονιασμένους και αραχτούς και ξεροστάλιαζα στα πονεμένα πόδια μου. ΄Ηταν βλέπεις κι εκείνος ο Κουτσούκος, που μας είχε πάρει χαμπάρι και μας περιέπαιζε με χειρονομίες, νοήματα και γελάκια… Τον καριόλη !...
Ο γυρισμός δεν περιελάμβανε σπίτι και ξεκούραση, αλλά υπουργείο και δουλειά… Το τηλεφώνημα για το πρωϊνό ξύπνημα, στην ώρα του, στις 2. Η σκέψη, που έκανα για, πιθανά, μαγνητοφωνημένο μήνυμά σου, δεν κολλάει, καθώς απευθύνεσαι στον καθένα με τ΄ όνομά του, και πιάνεις και κουβέντα, άρα τηλεφωνείς ζωντανά !
Βρε, μπελάς, που μας βρήκε !...
Πάνω που άρχιζα να βάζω τη φαντασία μου να ταξιδεύει, σε μελλοντικές ημέρες, ηπιότερες και πιο ξεκούραστες, ήρθε, σαν βόμβα, το προσκλητήριο, για βραδινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διαδικασία, που την προδίκασες, ως συνηθισμένη από ΄δω και πέρα…
Και σαν να μην έφτανε αυτό, εγκαινίασες, χθες μόλις, αιφνιδιαστικές επισκέψεις σου στα Υπουργεία και μάλιστα απογευματινές ώρες ! ΄Αρα, μονίμως σε επιφυλακή και με το φόβο της μπούκας σου, όλοι μας !...
Για όνομα του Θεού και της Παναγίας, σε ελληνικό κυβερνητικό σχήμα του 2009, έχω μπει ή στο Επαναστατικό Συμβούλιο του Λένιν, στα 1920 ;

Για νάχουμε, καλό ερώτημα, Πρόεδρε, ανασχηματισμό, κάθε πότε προβλέπεις ;
http://logoplokies.blogspot.com

Τα επτά ακραία σημεία του πλανήτη

1. To πιο θερμό μέρος του πλανήτη
Έρημος Λουτ (Ιράν)
Μεγαλύτερη θερμοκρασία: 71 °C

Το συγκεκριμένο θέμα για το πιο είναι το πιο ζεστό μέρος της Γης έχει απασχολήσει τους επιστήμονες.

Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το Αλ Αζιζάια στη Λιβύη, όπου έχει καταγραφεί θερμοκρασία που άγγιξε τους 57,8 βαθμούς Κελσίου, αλλά σύμφωνα με έναν δορυφόρο της ΝASΑ, το ρεκόρ αυτό έχει καταρριφθεί από τους 71 βαθμούς Κελσίου που καταγράφηκαν στην έρημο Λουτ του Ιράν.

Η έρημος αυτή καλύπτει μια περιοχή 480 χιλιομέτρων και αν τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πιο ζεστή θερμοκρασία που έχει "κάψει" ποτέ την επιφάνεια του πλανήτη. Σε λίγο, βέβαια, με όλες αυτές τις καιρικές ανωμαλίες, δεν αποκλείεται να σπάσει και αυτό το ρεκόρ...

2. Το πιο απομακρυσμένο μέρος από το κέντρο της Γης
Βουνό Τσιμποράσο (Εκουαδόρ)
Ύψος: 6.310 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας


Όλοι ξέρουν ότι το Έβερεστ είναι η πιο ψηλή βουνοκορφή του κόσμου, με κορυφή που αγγίζει τα 8.848 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας! Όμως δεν υπάρχουν πολλοί που γνωρίζουν το βουνό (και ανενεργό ηφαίστειο) Τσιμποράσο στο Εκουαδόρ.

Μπορεί το Τσιμποράσο να είναι πιο... κοντό από το Έβερεστ στα "χαρτιά" αλλά είναι το πιο ψηλό βουνό του κόσμου, αν υπολογίσουμε την απόσταση που χωρίζει την κορυφή του με το κέντρο της Γης. Αυτό συμβαίνει επειδή η γη δεν είναι σφαίρα, αλλά σφαιροειδής με πεπλατυσμένους πόλους.

Ως σφαιροειδής, η γη είναι πιο πλατιά στον Ισημερινό και το Τσιμποράσο βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον Ισημερινό, και σε αυτή τη θέση υψώνεται στα 6.384 μέτρα από το κέντρο της γης. Με λίγα λόγια το Τσιμποράσο "νικάει" το Έβερεστ- σε ότι αφορά την απόσταση από το κέντρο της Γης- για 2 χιλιόμετρα!

3. Ο ψηλότερος καταρράκτης της Γης
Σάλτο Άνχελ (Βενεζουέλα)
Ύψος: 984 μέτρα

Ο ψηλότερος καταρράκτης βρίσκεται στη Βενεζουέλα, και τα νερά του πέφτουν στον ποταμό Κέρεπ, ο οποίος καταλήγει στον ποταμό Τσουρούν. Αν το όνομα Σάλτο Άνχελ δεν σας λέει κάτι, τότε ίσως η "διεθνής" αγγλική ονομασία του, Angel Falls, να ξυπνήσει τη μνήμη σας.

Το ύψος του καταρράκτη είναι τόσο μεγάλο, που μεγάλη ποσότητα του νερού εξατμίζεται πριν προλάβει καν να φτάσει στο έδαφος, δημιουργώντας ένα κύμα ομίχλης, το οποίο γίνεται αισθητό από απόσταση 1.5 χιλιομέτρου!

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πολυαναμενόμενη ταινία Up (Ψηλά Στον Ουρανό) οι φανταστικοί καταρράκτες Paradise Falls, είναι ουσιαστικά το Σάλτο Άνχελ και οι παραγωγοί μελέτησαν πολύ την περιοχή πριν τη δημιουργία της ταινίας.

4. Το πιο κρύο κατοικίσιμο μέρος της Γης
Οϊμιάκον (Ρωσία)
Χαμηλότερη θερμοκρασία: ? 71,2 °C


Το μικρό χωριό που βρίσκεται στη Δημοκρατία της Σακά στη Ρωσία έχει 800 μόνιμους κατοίκους και αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι ότι εκεί καταγράφηκε η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κατοικίσιμο μέρος του πλανήτη!

Συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου του 1926, το θερμόμετρο έπεσε στους -71,2 βαθμούς Κελσίου, και εκτός από το προαναφερθέν ρεκόρ, έσπασε κι ένα άλλο: εκείνο της χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο της γης.

Σημειώνουμε, πάντως, ότι η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει "χτυπήσει" ποτέ τη Γη ήταν το 1983 στην Ανταρκτική. Το θερμόμετρο "πάγωσε" στους -89,4 °C.

5. Το πιο ξηρό μέρος του κόσμου
Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο (Ανταρκτική)

Oι "Dry Valleys" είναι μια περιοχή 4.800 τ.χλμ. που καλύπτει το 0.03 % της Ανταρκτικής και έχουν πάρει το όνομά τους λόγω της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας της περιοχής και της ανυπαρξίας χιονιού ή παγετώνα.

Εδώ και 2 εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει πέσει ούτε μια σταγόνα βροχής, και με την εξαίρεση μιας μικρής περιοχής, όπου υπάρχει ένας ποταμός και μερικές μικρές λίμνες, στις Ξηρές Λίμνες Μακ Μάρντο δεν υπάρχει ίχνος νερού πουθενά.

Οι μοναδικές αυτές συνθήκες κλίματος οφείλονται στους καταβατικούς ανέμους της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι άνεμοι παρατηρούνται όταν παγωμένος και πυκνός αέρας έλκεται στην επιφάνεια της γης λόγω των δυνάμεων της βαρύτητας! Οι άνεμοι αυτοί φθάνουν σε ταχύτητα τα 320 χλμ/ώρα και εξατμίζουν κάθε υποψία υγρού στοιχείου, αφήνοντας την γη ξερή και εντελώς στεγνή.

6. Το πιο απομακρυσμένο κατοικίσιμο νησί του πλανήτη
Τρίσταν ντα Κούνια (Μεγ. Βρετανία)
Απόσταση: 3.218 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή ήπειρο

To πιο μακρινό νησί του κόσμου βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, και είναι τόσο μικρό (65 τ.χλμ.) που δεν έχει καν αεροδιάδρομο.

Ο πληθυσμός του είναι περίπου 300 μόνιμοι κάτοικοι, από τους οποιούς οι περισσότεροι υποφέρουν από κληρονομικό και χρόνιο άσθμα και γλαύκωμα.

Το νησάκι ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία και παρόλο που οι κάτοικοι μπορούν να κάνουν online παραγγελίες, η διανομή τους αργεί ιδιαίτερα.

Ίσως αυτό να είναι το... τίμημα για να κατοικείς σε ένα (σχεδόν) ιδιωτικό νησί στη μέση του πουθενά!

7. Το μεγαλύτερο βάθος της θάλασσας
Τάφρος των Μαριαννών (Ινδονησία- Ιαπωνία)
Βάθος: 11.035 μέτρα υπό το βυθό


Αν η κορυφή του Έβερεστ είναι το πιο ψηλό σημείο της γης, τότε η Τάφρος των Μαριαννών πρέπει να είναι ακριβώς το αντίθετο: το πιο βαθύ, πιο χαμηλό σημείο της γης.

Βρίσκεται στα δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού, και πήρε το όνομα της από τα Νησία των Μαριαννών που βρίσκονται κοντά. Η τάφρος απλώνεται στα 2.550 χιλιόμετρα κι έχει πλάτος 69 χιλιόμετρα.

Το πιο βαθύ σημείο της, το λεγόμενο Challenger Deep, φτάνει τα 11.035 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι το σημείο όπου οι δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες του Ειρηνικού συναντιώνται. Σε αυτό το σημείο η πίεση φτάνει τα 108,5 MPa, δηλαδή είναι πάνω από χίλιες φορές υψηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση της επιφάνειας.

Για να καταλάβετε το ακριβές μέγεθος, αρκεί να πούμε ότι αν τοποθετούσαμε το όρος Έβερεστ σε αυτή τη θέση του Ειρηνικού Ωκεανού δεν θα φαινόταν καν η κορυφή του, αφού θα βρισκόταν 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του νερού (δείτε φώτο)!

http://cocktailnews.blogspot.com

Ιατρικό ανακοινωθέν !!!

Οι παραπάνω «θεράποντες πολιτικοί » παρουσιάζουν καθημερινά το ιατρικό ανακοινωθέν σχετικά με την πορεία της ΝΔ στα δελτία ειδήσεων.
http://greki-gr.blogspot.com/

ΤΑ ΔΕΚΑ ΠΡΩΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή στην συνεδρίαση της 13ης του Οκτώβρη ιεράρχησε τα πρώτα, άμεσα μέτρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να λάβει για την Κέρκυρα. Την υλοποίηση αυτών των μέτρων θα θέσει υπόψη του κεντρικού κομματικού μηχανισμού και υπόσχεται ότι θα διεκδικήσει την υλοποίησή τους. Τις επόμενες μέρες, μετά συνεννόηση, αντιπροσωπεία μελών της Ν.Ε. θα επισκεφθεί τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ή άλλους υπεύθυνους του κόμματος.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ: 1. Ασυμβίβαστο των ατόμων που θα επιλεγούν για την στελέχωση των θέσεων κρατικών Οργανισμών και υποψηφιότητάς τους για Δήμαρχοι, Νομάρχες ή αιρετοί Περιφερειάρχες εφόσον προχωρήσει ο θεσμός της εκπροσώπησης της Περιφέρειας με αιρετό Περιφερειάρχη. Επίσης ασυμβίβαστο με υποψηφιότητα βουλευτή.

Δραστική μείωση μηνιαίων απολαβών και κάθε άλλης νόμιμης παροχής. Αυστηρός θεσμοθετημένος έλεγχος εξόδων τους.
2. Διατήρηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Ενίσχυσή της με νησιωτικές πολιτικές.
3. Να φύγουν άμεσα τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη. Να φύγουν τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα.
4. Πρόσληψη προσωπικού στο Νοσοκομείο, όλων των ειδικοτήτων, ικανού να λειτουργήσει το Νέο Νοσοκομείο με την δυνατότερη ασφάλεια.
5. Αναβάθμιση της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα με ταχύτερα και ποιοτικώς αναβαθμισμένα πλοία μέχρι τουλάχιστον το Πάσχα του 2010.
Άμεσα διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές που εξυπηρετούν τα Διαπόντια νησιά μας (Ερείκουσα, Οθωνοί και Μαθράκι), αλλά και τους Παξούς.
6. Ικανή στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου ώστε κάθε καταγγελία από εργαζόμενο να ελέγχεται άμεσα και να δίνεται λύση.
7. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την UNESCO.
8. Αναθεώρηση του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ) για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού.
9. Αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τους αγρότες. Ειδική μέριμνα ώστε οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν στους δικαιούχους χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία των αγροτών.
Τέλος:
10. Αρχή ένταξης του οδικού άξονα Βορρά-Νότου της Κέρκυρας στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών ώστε χάραξη, μελέτες, απαλ-λοτριώσεις και οικονομικός προϋπολογισμός να αποτελέσουν προτεραιότητα της κυβέρνησης για το Νομό.

Είναι λίγα, αλλά είναι η αρχή.
Θα επανέλθουμε σύντομα με νέες διεκδικήσεις ώστε σταδιακά να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις σε επίπεδο Νομού.

http://ne.pasok.gr/kerkyra

Παπανδρέου: Νέος εκλογικός νόμος και τέλος στα ρουσφέτια

Να αντισταθούν στις πιέσεις για ρουσφέτια ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, αναγγείλοντας παράλληλα νέο εκλογικό νόμο στα πρότυπα του γερμανικού συστήματος. Ένα νέο τρόπο λειτουργίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου. Ζήτησε από τους «160» να αντισταθούν στις πιέσεις για ρουσφέτια και να υπηρετούν «την αυθεντική βούληση του λαού», καθώς επίσης να έχουν στενή και ουσιαστική συνεργασία με την κυβέρνηση, στην οποία θα ασκούν έλεγχο. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής, καθώς και αλλαγή εκλογικού νόμου, στα πρότυπα του γερμανικού συστήματος. Για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ο πρωθυπουργός μίλησε για την εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου στα ελληνικά δεδομένα. Επισήμανε ότι θα πρόκειται για ένα καθαρό και απλό σύστημα, με στόχο την αυτονομία της πολιτικής και την επίτευξη ενός γερού χτυπήματος στο μαύρο χρήμα, με στόχο την απελευθέρωση του βουλευτή. Όσον αφορά στις αλλαγές που αφορούν τη νομοθετική λειτουργία της Βουλής, ο Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κοινοβουλίου και του ρόλου του βουλευτή:

- θα εφαρμοστεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο
- θα υπάρχουν δύο αναγνώσεις κάθε νομοσχεδίου
- κάθε νομοσχέδιο θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση ποιότητας, με στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεών του
- δεν θα επιτρέπεται η ενσωμάτωση τροπολογιών σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του στις αρμόδιες επιτροπές
- οποιαδήποτε αναγκαία τροπολογία σε νομοσχέδιο θα εισάγεται στη Βουλή ως αυτόνομο νομοσχέδιο «έστω κι αν αφορά την τροποποίηση ενός και μόνο άρθρου».

Επίσης, η Βουλή θα ενημερώνεται για όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να υπάρχει ισχυρός έλεγχος για την προστασία του δημόσιου χρήματος, καθώς και για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Επιπλέον, η Βουλή θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο της ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των σχέσεων κράτους και ΜΜΕ. Ακόμη, η Βουλή θα είναι αρμόδια για τους διορισμούς στις Ανεξάρτητες Αρχές, ενώ θα έχει λόγο και στο ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Για πολλά από αυτά τα μέτρα που θέλουμε να εφαρμόσουμε είναι αναγκαία Συνταγματική Αναθεώρηση», παρατήρησε ο Γ.Παπανδρέου, ωστόσο πρόσθεσε ότι πολλά είναι αυτά που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Ο ρόλος του βουλευτή

Ο πρωθυπουργός τόνισε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ότι «το πάθος μας δεν είναι για την εξουσία, αλλά για την Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι με τη συνεργασία βουλευτών και κυβέρνησης θα επιτευχθεί ο στόχος των μεγάλων αλλαγών και τομών για τις οποίες έδωσε εντολή ο ελληνικός λαός. Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε την ιστορική ευθύνη που έχει το ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή σελίδας και δήλωσε ότι «θα υπηρετήσουμε αυτήν την εντολή από όποια θέση βρεθούμε, είτε στην κυβέρνηση, είτε στη Βουλή». Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τους «160» εγγυητές της εφαρμογής της αρχής «πρώτα ο πολίτης» και επισήμανε ότι έχουν καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτεία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο πρωθυπουργός είπε πως αναγνωρίζει τις πιέσεις που θα ασκηθούν στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για ρουσφέτια - «ειδικά μετά την εξαετή διακυβέρνηση της ΝΔ» - σημειώνοντας ότι οι πελατειακές σχέσεις οδηγούν σε διαφθορά και αδικία. «Επιτέλους αλλάζουμε σελίδα» υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, για να χειροκροτηθεί από τους βουλευτές. Αναφέρθηκε, δε, αναλυτικά στο κράτος δικαίου που οραματίζεται, ένα κράτος ευνομίας, ισοπολιτείας, που βασίζεται σε κοινές αρχές και κανόνες που θα ενώνουν τους πολίτες και θα διασφαλίζουν την αξιοπρέπειά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποβάθμιση του βουλευτή, που καλείται απλώς να επικυρώσει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, θα σταματήσει. Επισήμανε ότι ο λόγος του βουλευτή θα έχει βαρύτητα και πρέπει να εκφράζεται συντεταγμένα με στόχο τη διαμόρφωση των πολιτικών της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των βουλευτών με την κυβέρνηση ζήτησε ουσιαστική συνεργασία και έλεγχο των πράξεων της. Αυτό προϋποθέτει περισσότερη δουλειά, προειδοποίησε τους «160» ο πρωθυπουργός. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε καθημερινή επικοινωνία των βουλευτών με τους πολίτες και αυθεντική έκφραση της βούλησης του λαού, ενώ προανήγγειλε στενή συνεργασία του ιδίου με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και ζήτησε και από τους βουλευτές να συνεργάζονται στενά με το γραμματέα της ΚΟ, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος, Χρήστο Παπουτσή και Πέτρο Ευθυμίου, καθώς και με τη διευθύντρια της ΚΟ Ρεγγίνα Βάρτζελη. Αναφερόμενος στις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Οι δεσμεύσεις μας άρχισαν να εφαρμόζονται και ήδη βλέπουμε τα πρώτα χαμόγελα των πολιτών. Έτσι θα προχωρήσουμε. Τα όποια - ανθρώπινα - λάθη μας θα τα διορθώνουμε στην πορεία, αλλά δεν θα μας σταματήσει τίποτα». Ο Γ. Παπανδρέου ευχήθηκε στους βουλευτές του: «Καλή επιτυχία, για μια παραγωγική θητεία για το καλό του τόπου», ενώ ζήτησε «πολλή δουλειά για να αλλάξουμε την Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός κατέληξε, λέγοντας: «Μαζί με όλους τους Έλληνες, θα τα καταφέρουμε».

http://www.tanea.gr

Σοκ με Κυργιάκο !

Ο διεθνής αμυντικός όπως έδειξαν οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε υπέστη μερική ρήξη χιαστών κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει για περισσότερο από τρεις μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης. Ο "Sotis" έτσι θα χάσει τους αγώνες-μπαράζ στις 14 και 18 Νοεμβρίου με τη "γαλανόλευκη" με τον Ότο Ρεχάγκελ να μην έχει στην διάθεση του μία από τις πιο αξιόπιστες λύσεις στο κέντρο της άμυνας. Παράλληλα και ο προπονητής της Λίβερπουλ Ράφα Μπενίτεθ θα μπορεί να τον υπολογίζει ξανά από το 2010 στους αγώνες της αγγλικής ομάδας.
http://sport24.gr

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ NBA...

Πλουσιότερος σε εμπειρίες επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα ο Ολυμπιακός, μετά και το δεύτερο παιχνίδι στις ΗΠΑ με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς (ηττήθηκε με 111-94). Και μπορεί ο Τζος Τσίλντρες να ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στο ταξίδι στο ΝΒΑ, αλλά το μεγάλο κέρδος ήταν για άλλους παίκτες, ιδιαίτερα τους νεώτερους όπως ο Κώστας Παπανικολάου και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Ο «Παπ» ξεκίνησε «πενταδάτος» και μάλιστα ανέλαβε το μαρκάρισμα του Λε Μπρον Τζέιμς, ενώ ο «Σόφο» βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Σακίλ Ο΄ Νιλ, τον οποίο μάλιστα προσπάθησε να κόψει. Τελικά τον σταμάτησε με φάουλ και μάλιστα τον... έστειλε πίσω από το καλάθι, με τον άσο των Κλίβελαντ να φτάσει στην τρίτη σειρά των καθισμάτων!Πάντως και οι Αμερικανοί είπαν καλά λόγια για την ελληνική ομάδα, με τον Λε Μπρον Τζέιμς να μην αποφεύγει την κλασική ερώτηση για το αν θα κάνει το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να παίξει στον Πειραιά: «Τώρα με περιμένει μια μεγάλη σεζόν. Όταν περάσει αυτό και γίνω φρι έιτζεντ θα είμαι έτοιμος να τακτοποιήσω το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε ο «βασιλιάς» των Κλίβελαντ. Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Γιαννάκης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του γι΄ αυτή την εμπειρία: «Θεωρώ πως κερδίσαμε πολλά από αυτό το ταξίδι. Όταν παίζεις με ομάδες που έχουν την ταχύτητα και τη δύναμη όπως οι Σαν Αντόνιο Σπερς και οι Κλίβελαντ Καβαλίερς έχεις μόνο να κερδίσεις. Οι Σαν Αντόνιο Σπερς είναι μια ομάδα που έχει υπομονή και πιο ορθολογικές επιλογές στην επίθεση. Οι Κλίβελαντ από την άλλη, είναι μια ομάδα πολύ πιο αθλητική» κατέληξε ο «Δράκος».

Σε ρυθμούς «λάτιν» ο Obama

Φανερά ανακουφισμένος ύστερα από την έγκριση των μεταρρυθμίσεων για τη υγεία από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, ο Μπαράκ Ομπάμα το'ριξε στο χορό. Ήταν βραδιά «λάτιν» στο Λευκό Οίκο και η οικογένεια Ομπάμα, ανταποκρίθηκε άμεσα στο μουσικό κάλεσμα και επί σκηνής μάλιστα συνοδεύοντας τους προσκεκλημένους της, μεταξύ των οποίων οι καλλιτέχνες Γκλόρια Εστεφαν, Τζένιφερ Λόπεζ, Λος Λόμπος και Έβα Λογκόρια.

Κομισιόν προς Τουρκία: «επιταχύνετε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις»

Να επιταχύνει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να περιορίσει το ρόλο του στρατού κάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τουρκία, στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή της πορεία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η Κομισιόν ζήτησε επίσης ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο. Η Κομισιόν ζήτησε από την Τουρκία να συμπεριφερθεί «δίκαια» απέναντι στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Dogan Yahin στην διαμάχη του με την κυβέρνηση για επιβολή προστίμου-μαμούθ που η ΕΕ φοβάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ελευθερία του Τύπου. Ειδικότερα, η έκθεση δήλωσε ότι η Αγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο στον τρόπο χειρισμού ανθρωπιστικών θεμάτων και στο θέμα της κουρδικής μειονότητας, τόνισε, πάντως ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν.

ΕΛΛΑΔΑ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: 2 - 1

Η Εθνική Ελλάδας ναι μεν νίκησε με σκορ 2-1 την αντίστοιχη ομάδα του Λουξεμβούργο, αλλά το αποτέλεσμα (0-0) που έφερνε την ίδια ώρα η Ελβετία με το Ισραήλ δεν έφερε χαμόγελα στον Ρεχάγκελ και τους ποδοσφαιριστές. Ετσι, η Ελβετία κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο και σφράγισε το απ' ευθείας εισιτήριο για πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αντίθετα, η ελληνική ομάδα έμεινε δεύτερη και τον ερχόμενο Νοέμβριο (14 και 18) θα δώσει μάχη στα μπαράζ για την παρουσία της στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.