Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Πάκης και Αντώναρος


To γράψαμε και χθες.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο άνθρωπος που σφράγισε με το απαράμιλλο ύφος του μια ολόκληρη εποχή, ήταν εκείνος που διέκοπτε συνεχώς τον πρωθυπουργό στη χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή.

Βρήκαμε και τη σχετική φωτογραφία όπως βλέπετε. Όλα τα λεφτά είναι και η συμμετοχή του Πάκη στη φωτογραφία ο οποίος έχει το ύφος "λύνω σταυρόλεξο και σας έχω χεσμένους".

Μας θύμισαν για λίγο τη θλιβερή εποχή του Καραμανλισμού. Δεν τους αξίζει πια ούτε η οργή μας...
parapolitiki 

«Γράμμα σ' ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ»

 

της Μαρίας Χούκλη
Μικρέ μου ή μικρή μου( τι ήσουν άραγε;) θα ερχόσουν στον κόσμο κάπου εκεί το φθινόπωρο, ένα σκληρό -όπως προβλέπεται- φθινόπωρο για την Ελλάδα.
(Ποιο καταραμένο άθροισμα στιγμών, συγκυριών και συμπτώσεων σου στέρησε τη ζωή; Πόσα χρόνια και από τι χτιζόταν το μίσος που σε αφάνισε; Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί που καίνε ανθρώπους; Νόμιζα ότι με τα κρεματόρια είχαμε τελειώσει.) Μικρέ μου ή μικρή μου, θα ήθελα να σου πω για ο,τι δεν θα γνωρίσεις, δεν σε άφησαν να γνωρίσεις...

Έχουμε μπει σε μια σκοτεινή στενωπό χωρίς κανείς να είναι ακόμη σε θέση να “δει” τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Κινούμενη άμμος η χώρα, κινούμενη άμμος και όσα συμβαίνουν έξω από αυτήν. Αν ερχόσουν στον κόσμο θα μάθαινες τι είναι τα συναισθήματα, τι κάνει τους ανθρώπους να είναι άνθρωποι. Θα μάθαινες τι είναι ο φόβος -πόσο φοβήθηκε άραγε η μανούλα σου παλεύοντας με τον καπνό και τη φωτιά;- Θα μάθαινες τι είναι αγωνία , τι είναι η αγανάκτηση, η οργή και ο θυμός , πώς νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα όλοι εκείνοι που φώναζαν το δίκιο τους ανεβαίνοντας αργά και συντεταγμένα το δρόμο που απέκτησε τελικά τη δική του ιστορία, τη δική σου ιστορία.

Η πραγματικότητα μας έχει ξεπεράσει. Τώρα βλέπουμε καθαρά ότι «ο Βασιλιάς είναι γυμνός». Αν ζούσατε εσύ και η μανούλα σου, θα σου διάβαζε το παραμύθι και θα γελούσες όπως όλα τα παιδιά όταν το πρωτακούν. Εμείς τώρα το συνειδητοποιήσαμε αλλά δεν μπορούμε να γελάσουμε, γιατί δεν είμαστε πια παιδιά. Η κοινωνία μας ωριμάζει απότομα, άγρια, βίαια και αυτό δύσκολα μπορεί κανείς να το αντέξει. Αν ερχόσουν στον κόσμο, θα μάθαινες και για την πολιτική. Όλοι είπαν λόγια συμπάθειας για ο,τι σας συνέβη -είμαι βέβαιη ότι ήταν ειλικρινή- αλλά γρήγορα ξαναμίλησαν τη γλώσσα που ξέρουν: «εσύ φταις, όχι εσύ φταις...» Δεν έχουν καταλάβει ότι η πραγματικότητα μας υπερβαίνει; Υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις. Δεν χωρούν πολιτικαντισμοί τύπου « χρειάζονταν τα μέτρα αλλά θα καταψηφίσω τα μέτρα τα οποία όμως δεσμεύομαι να τηρήσω». Ναι , μικρέ μου ή μικρή μου, έτσι μιλούν οι πολιτικοί στην Ελλάδα.

Θα μάθαινες ακόμη ότι υπάρχουν και αριστερές δυνάμεις που σαν να πέτρωσε η καρδιά τους: το μόνο που βρήκαν να πουν για τη μολότοφ που σε χάλασε ήταν κάτι ψελλίσματα περί οδυνηρού συμβάντος για να ασχοληθούν αμέσως με την προστασία της τιμής και της υπόληψης του κόμματός τους. Αλλά και ο κύριος στον οποίον ανήκει η τράπεζα που έγινε τάφος σας, μιάμιση γραμμή αφιέρωσε σε σας, ίσα ίσα να βγει από την υποχρέωση. Μετά είπε τον δικό του καημό.
Μικρέ μου ή μικρή μου, όλα είναι μπερδεμένα, καθένας νομίζει ότι κραδαίνει την αλήθεια του και αυτή αρκεί. Αν ερχόσουν στον κόσμο, θα αποκτούσες και εσύ τη δική σου αλήθεια αλλά μπορεί και μακάρι να μεγάλωνες σε μια Ελλάδα που θα πίστευε και θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη συλλογικότητα. Οι πολιτικοί για τους πολίτες και οι πολίτες για την κοινωνία.
Ήθελα πάντως να σου πω ότι ξέρω πολύ κόσμο που λυπήθηκε αληθινά για ο,τι σου συνέβη, για ο,τι συνέβη στη μανούλα σου και στους συναδέλφους της. Τώρα είναι Άνοιξη, μια εποχή που δεν θα γνωρίσεις. Κρίμα! Γιατί ακόμη και στην καμένη από τις μολότοφ και τα χημικά Αθήνα όλο και κάποια νεραντζιά αφήνει το άρωμά της....Έτσι μυρίζει η ζωή, μικρό μου και αυτή πάντα θα νικάει. Ελπίζω...
protagon

"Όχι στην σωτηρία της Χώρας"

"6 χρόνια την κατέστρεφα. Τώρα θα την σώσω;"

Η φωτό από το σημερινό "ΕΘΝΟΣ" 

Όλοι μαζί το ποίημα: "Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και κάποιος να μπει στη φυλακή"

999
Kαι σήμερα μην ξεχαστεί κανείς και δεν πει το ποίημα: "Φέρτε πίσω τα κλεμμένα και κάποιος να μπει στη φυλακή".
Το ακούω παντού, όπου σταθώ και όπου βρεθώ, ψιθυριστά και φωναχτά, το διαβάζω στα μάτια ή στις γκριμάτσες, το καταλαβαίνω από τον τρόπο που περπατάς ρε μαλάκα. Ποια κλεμμένα; Σπαταλημένα είναι. Πόσες φορές θα σου το πω; Ποια φυλακή; Πολιτικές είναι κατά κόρον οι ευθύνες & ήδη αποδώθηκαν...
 Όσο για τα λιγοστά κλεμμένα και τις ποινικές ευθύνες...στη δημοκρατία αποφασίζει η δικαιοσύνη. Ανεξάρτητη είναι, remember??? Στη χούντα είναι όπως τη θες. Στη δημοκρατία ο πολιτικός δεν είναι εισαγγελέας ούτε ο δικαστής Ντρεντ να βγαίνει μια σβούρα και να καταδικάζει κατ᾽ επιλογή. Στη δημοκρατία ο πολιτικός δύναται να προτείνει εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές. Δόξα τω θεώ, 5 εξεταστικές τρέχουν. Όλη η Ελλάδα ένα δικαστήριο. Αν δε σου φτάνουν, να σου πάρω δώρο στα γενέθλια σου ένα δικόσφυρο.
Το κατάλαβες; Πιο λιανά δε γίνεται, λέμε...Γκε γκε; Ή θα συνεχίσεις το ποίημα; Και αν ναι, να οργανωθούμε ρε παιδιά. Να το λέμε όλοι μαζί δυνατά κάθε στρογγυλή ώρα...πλην μεσημεριού...διότι κοιμάται ο έλληνας....βαθιά και αξύπνητα!
Αν πάλι αλλάξεις γνώμη, ξεκίνα από σένα μπας και φτάσεις σε μένα, στους γύρω, στους άλλους και σιγά σιγά στην Ελλάδα...μήπως περισώσουμε κάτι!
epikairo 

Euroleague: Τζάμπολ στο Final-4 του Παρισιού

http://www.gazzetta.gr/images_archive/basket/basket_2009/final4_paris_logo.jpgΗ ώρα για το Final-4 του Παρισιού έφτασε. Ο Ολυμπιακός καλείται απόψε κόντρα στην Παρτιζάν (22:00, ΣΚΑΪ) να αποδείξει πως βάσιμα θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Ευρωλίγκας ξεπερνώντας το εμπόδιο της νεανικής των Σέρβων, ώστε να βρεθεί στον μεγάλο τελικό της Κυριακής.
Οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους την Πέμπτη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και ο μόνος απών από το πρόγραμμα της ομάδας ήταν ο νεαρός Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος ταλαιπωρείται τις τελευταίες μέρες από στομαχικές διαταραχές. Κατά τ' άλλα οι παίκτες του Ολυμπιακού δηλώνουν έτοιμοι για την μεγάλη πρόκληση που αποτελεί γι' αυτούς η συμμετοχή τους για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Final-4 και ελπίζουν πως αυτή τη φορά θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τέλους.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Λιθουανού φόργουορντ των Πειραιωτών Λίνας Κλέιζα: «Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε. Το Παρίσι είναι όμορφη πόλη, είμαστε ήρεμοι, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πρέπει απλά να εκτελέσουμε όσα έχουμε σχεδιάζει. Όλοι είμαστε συγκεντρωμένοι, πολλοί συμπαίκτες μου και πέρυσι ήταν στο Final-4 και είναι φυσιολογικό να υπάρχει ηρεμία. Δεν είναι υπεραισιοδοξία, ή υπεροψία αυτό. Απλά ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε».
Με τον Ολυμπιακό να είναι η πρώτη ομάδα στην Ευρωλίγκα σε μέσω όρο πόντων (82) και την Παρτιζάν να τον ξεπερνάει στην στατιστική μόνο στον αριμό των ριμπάουντ (37 ανά παιχνίδι έναντι 33 των ερυθρολεύκων) το παιχνίδι αναμένεται να κριθεί σε υψηλό σκορ και εν τέλει κερδισμένη να βγει η ομάδα που θα καταφέρει να πάει σε πολλές επιθέσεις. Γι' αυτό και ο σέντερ των Πειραιωτών Γιάννης Μπουρούσης στάθηκε στο συγκεκριμένο στοιχείο.
«Ο έλεγχος των ριμπάουντ είναι σημαντικός, για να μη τους δώσουμε δεύτερες ευκαιρίες στην επίθεση», τόνισε.
Την άποψή του συμμερίστηκε και ο Κλέιζα.«Θα πρέπει να παίξουμε σκληρά σε άμυνα κι επίθεση και παράλληλα να προσέξουμε τα επιθετικά ριμπάουντ της Παρτιζάν, τομέας ο οποίος αποτελεί βασικό 'όπλο' του παιχνιδιού της», σημείωσε.
Βέβαια, εκτός του καθαρά αγωνιστικού μέρους, ο Ολυμπιακός θα έχει το πλεονέκτημα να αγωνίζεται σε ένα γήπεδο, που θα είναι συντριπτικά «βαμμένο» στα ερυθρόλευκα, αφού τουλάχιστον 4.000 φίλοι της ομάδας έχουν προμηθευτεί εισιτήρια και θα βρίσκονται το βράδυ στο Παλέ ντε Μπερσί, ενώ την ίδια ώρα πολλοί λιγότεροι σε αριθμό είναι οι οπαδοί των υπολοίπων τριών ομάδων.
Την αναμέτρηση ορίσθηκε να διευθύνουν ο Ισπανός Ντάνιελ Ιερεζουέλο, ο Ιταλός Φάμπιο Φακίνι και ο Ισραηλινός Σάμουελ Μπαχάρ.
Νωρίτερα (19:00, ΣΚΑΪ) στο άλλο ζευγάρι των ημιτελικών Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Οι δυο ομάδες είχαν έρθει αντίπαλες και πάλι στην ίδια φάση πέρσι στο Final-4 του Βερολίνου με νικητές τότε τους Ρώσους, οι οποίοι στη συνέχεια ηττήθηκαν στον τελικό από τον Παναθηναϊκό. 
http://www.naftemporiki.gr

ΔυΝαΤές δονήσεις και περικοπή... βουλευτών


Από σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό συνοδεύτηκε η υπερψήφιση από τη Βουλή (172 ψήφοι υπέρ έναντι 121 κατά) της συμφωνίας της κυβέρνησης με την «τρόικα» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα.
Από πλευράς εντυπώσεων, κυριάρχησαν οι διαγραφές τεσσάρων βουλευτών (τρεις του ΠΑΣΟΚ και η Ντόρα Μπακογιάννη). Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές- Γ. Δημαράς και Σοφία Σακοράφα της Β΄ Αθηνών και Βασ. Οικονόμου του Νομού Αττικής- διαγράφτηκαν επειδή δήλωσαν «παρών» κατά την ψηφοφορία, ενώ η κ. Μπακογιάννη γιατί υπερψήφισε τα μέτρα, παρά τις προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια απόφαση.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κλήθηκαν να παραιτηθούν των βουλευτικών εδρών ώστε να τις καταλάβουν οι αναπληρωτές τους αρνήθηκαν και εκ των πραγμάτων καθίστανται ανεξάρτητοι.
Η διαγραφή των τριών βουλευτών από τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ήταν προσωπική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου- ενισχυτική ασφαλώς του ηγετικού προφίλ του- ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά στους διαδρόμους της Βουλής απάντησε με τη φράση «στον πόλεμο υπάρχουν και απώλειες». Οι τρεις διαγράφτηκαν ακαριαία, με το τέλος της ψηφοφορίας, καθώς ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές- η κ. Σακοράφα και ο κ. Δημαράς- δεν θα ψήφιζαν υπέρ των μέτρων, εφόσον οι σχετικές διαβουλεύσεις που είχαν με τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρ. Βάρτζελη δεν είχαν αποδώσει. Η έκπληξη ήρθε από τον κ. Οικονόμου, ο οποίος δεν αναμενόταν ότι θα κρατούσε αυτή τη στάση.
ΤΑ ΝΕΑ

«Πληρώσατε με τη ζωή σας τις αμαρτίες άλλων»


Τα οχήματα στη Σταδίου, στο ύψος της Κλαυθμώνος, κινούνται πιο αργά. Οι διαβάτες στα δύο πεζοδρόμια κοντοστέκονται, πολλοί κρατούν δύο τριαντάφυλλα, ένα μπουκέτο λουλούδια, μερικά γαρίφαλα. Η οσμή του καμένου και της στάχτης κυριεύει τα ρουθούνια. Μπροστά από την κατεστραμμένη βιτρίνα της Μarfin, στον τόπο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, τα λουλούδια και οι ανθοδέσμες καλύπτουν το περβάζι και τα μάρμαρα της εισόδου. Ανάμεσα σε εκείνους που αφήνουν λίγα λουλούδια, και ο 57χρονος αρχιτέκτονας κ. Κώστας Κωνσταντινίδης . «Η θλίψη για τον άδικο χαμό νέων ανθρώπων και εργαζόμενων με έφερε εδώ. Είναι το ελάχιστο στη μνήμη τους» λέει. Ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτηρίζει «ανοσιούργημα» την πράξη εμπρησμού. «Η διαμαρτυρία είναι νόμιμη. Καμία όμως εγκληματική πράξη δεν νομιμοποιείται από κανέναν νόμο» λέει και αποχωρεί με δάκρυα στα μάτια.
Στον παραστάτη της κεντρικής εισόδου, κάποιο συγγενικό χέρι έχει κολλήσει την αναγγελία της κηδείας της Παρασκευής Ζούλια. Ανάμεσα στα λουλούδια και στις ανθοδέσμες που έχουν εναποθέσει οι περαστικοί, άλλοι έχουν αφήσει μικρά σημειώματα. «Πληρώσατε,με τη ζωή σας, τις αμαρτίες άλλων. Πληρώσατε την ατιμωρησία» και
«θα μας μείνετε αξέχαστοι, συνάδελφοι. Η μέρα είναι ηλιόλουστη και όμορφη, αλλά δεν τη βλέπετε» είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Η κυρία Σοφία Δαμασκηνοπούλου, ιδιωτική υπάλληλος η οποία ως πρόσφατα εργαζόταν σε γραφεία στη στοά απέναντι από τη Μarfin, κουνά, με φανερή τη θλίψη της, το κεφάλι.
Στον τοίχο της στοάς του Ιανού, ο κ. Μάικλ Κιουράν, Ιρλανδός ο οποίος ζει από το 1987 στην Ελλάδα, σταθμεύει το ποδήλατό του και αναζητεί ανθοπωλείο για να αγοράσει μερικά λουλούδια. «Το κρίσιμο στοιχείο είναι να αποκαλυφθεί ποια συμφέροντα και ποιους κύκλους εξυπηρέτησαν η κατάσταση χάους που επικράτησε στην Αθήνα και ο τραγικός θάνατος των τριών αυτών ανθρώπων» σημειώνει.
tovima.gr

Παραιτήθηκε η Αλεξανδρίδου

Την παραίτησή της υπέβαλλε σήμερα το πρωί στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση η Περιφερειάρχης Βάσω Αλεξανδρίδου, σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο, το Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης, κάτι που καθυστερεί λόγω της έκτακτης κατάστασης που αντιμετωπίζει και έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση στην Αθήνα μετά το θάνατο των τριών ανθρώπων στη Marfin στην οδό Σταδίου.
alt
Πάντως, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει περί του ποιος θα εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στη συνεδρίαση των Επιτροπών Παρακολούθησης η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο το πρωί στο Υπουργείο Οικονομίας. Εκεί, οι Περιφερειάρχες ως επικεφαλής των διαχειριστικών αρχών των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, θα συνυπογράψουν τις αναθεωρήσεις των προγραμμάτων τους, κάτι που για τα Επτάνησα έχουν μεν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε υπηρεσιακό επίπεδο, ωστόσο, εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου, η κα Αλεξανδρίδου δεν είχε ακόμα δώσει το πολιτικό “πράσινο φως” και έτσι το πρόγραμμα της περιφέρειάς μας εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να προκριθεί η λύση είτε της υπογραφής του από αρμόδιο Υπουργό ή της υπογραφής από υπηρεσιακό παράγοντα με εντολή Υπουργού.
http://www.corfupress.com