Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ο Γιαννάκης έφυγε, έρχονται Μεσίνα ή Ίβκοβιτς;

Ο Γιαννάκης έφυγε, έρχονται Μεσίνα ή Ίβκοβιτς;Ένα... διαζύγιο αναμενόμενο αν μη τι άλλο, μετά την απώλεια του πρωταθλήματος αλλά και την επιθυμία του Έλληνα προπονητή να αποχωρήσει από τον πάγκο των "ερυθρολεύκων". 
Το κλίμα ήταν βαρύ για τον Νικαιώτη τεχνικό, ο οποίος γνώρισε την αμφισβήτηση στον υπέρτατο βαθμό, παρά το γεγονός ότι επί των ημερών του ο Ολυμπιακός επέστρεψε στους τίτλους με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. 
Επίσης, μετά από απουσία δέκα ετών, οι "ερυθρόλευκοι" επέστρεψαν με τον Γιαννάκη στον πάγκο τους, στο Final Four της Ευρωλίγκα και μάλιστα δύο φορές (2009, 2010). 
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΑΕ: "Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. ευχαριστεί θερμά τον κ. Παναγιώτη Γιαννάκη για τα δυόμισι χρόνια συνεργασίαs μαζί του, ως προπονητή της ομάδας μας.  
Κατά την περίοδο της θητείας του, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος της αγωνιστικής περιόδου 2009-2010, έλαβε μέρος μετά από απουσία 10 ετών σε δύο συνεχόμενα φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα και μάλιστα φέτος, μετά από 13 χρόνια, συμμετείχε στον τελικό της εν λόγω διοργάνωσης.  
Ευχόμαστε ολόψυχα στον κ. Παναγιώτη Γιαννάκη κάθε επιτυχία στη συνέχεια της καταξιωμένης πορείας του στο χώρο του μπάσκετ".

Τα ρεκόρ, οι επιτυχίες και οι ήττες

Ο Γιαννάκης έμεινε 2.5 χρόνια στον Ολυμπιακό, αντικατέστησε τον Πίνι Γκέρσον και επί των ημερών του, ο Ολυμπιακός, κατάφερε να κατακτήσει ένα τίτλο μετά από οκτώ χρόνια (το Κύπελλο Ελλάδος της φετινής σεζόν) να επιστρέψει στην ελίτ της Ευρωλίγκας παίζοντας σε φάιναλ-φορ μετά από μια δεκαετία. 
Στον αντίποδα, έχασε τρεις φορές τον τίτλο του πρωταθλητή από τον Παναθηναϊκό (3-2 τον πρώτο χρόνο και 3-1, πέρσι και φέτος). Συνολικά ο "δράκος" είχε ρεκόρ 111-33 (75-16 στην Ελλάδα και 36-17 στην Ευρωλίγκα) που τον καθιστά έναν από τους πιο "πετυχημένος" προπονητές στην σύγχρονη ιστορία των "ερυθρολεύκων". Ουσιαστικά τον πιο επιτυχημένο, μετά τους Γιάννη Ιωαννίδη και Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Μίλησαν την Δευτέρα

Ο Γιαννάκης συναντήθηκε την Δευτέρα με τους αδερφούς Αγγελόπουλους, σε ένα τετ-α-τετ που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα αλλά και επιβεβαιώθηκε πως είχε φτάσει το οριστικό τέλος της συνεργασίας τους. Η επίσημη ανακοίνωση, βγήκε τέσσερις μέρες αργότερα, μάλλον για διαδικαστικούς λόγους. 
Σημειώνουμε ότι εκτός του Γιαννάκη, τελείωσαν και τα συμβόλαια των συνεργατών του (Μάνος Μανουσέλης, Μίλαν Τόμιτς, Χρήστος Μαρμαρινός και Ανδρέας Γκατζούλης) με τους οποίους δούλεψε όλα αυτά τα δυόμισι χρόνια. 
Ο Γιαννάκης δεν ξέρει ακόμη αν θα κοουτσάρει ομάδα την επόμενη σεζόν. Έχει, πάντως, προτάσεις και από εθνικές ομάδες, αλλά και από κλαμπ που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Μεσίνα ή Ίβκοβιτς

Η ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας με τον Παναγιώτη Γιαννάκη αναζωπύρωσε την φιλολογία για τον διάδοχο του Γιαννάκη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η περίπτωση Πέσιτς "παγώνει" κι ο Ολυμπιακός μοιάζει να βρίσκεται ανάμεσα σε δυο επιλογές. 
Η μία είναι του Έτορε Μεσίνα, ο οποίος έστω κι αν έχει συμβόλαιο με την Ρεάλ Μαδρίτης είναι διαθέσιμος. Μπορεί, δηλαδή, να αποχωρήσει από τη "βασίλισσα" και να συνεχίσει (με τους ίδιους οικονομικούς όρους) στον Ολυμπιακό. 
Κι η άλλη εκείνη του Ντούσαν Ίβκοβιτς, η περίπτωση του οποίου συσχετίζεται άμεσα με την υπόθεση Σπανούλη, καθώς διαθέτουν κοινό μάνατζερ. Ο "Ντούντα" έχει υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα της Σερβίας, αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα δημοσιογράφων από το Βελιγράδι τον τελευταίο καιρό εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά του για αρκετές ενέργειες της ομοσπονδίας. Και κάποιοι, μάλιστα, ανακαλύπτουν "πρόσχημα του Ντούντα" να επιστρέψει στην Ελλάδα. 
Και οι δυο σπουδαίοι προπονητές είναι ικανοί να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό, εκεί που δεν μπόρεσε ο Γιαννάκης. Στην κορυφή του πρωταθλήματος και στην "πτώση" του Παναθηναϊκού. Αμφότεροι έχουν αποδείξει τι μπορούν να πετύχουν (ο Ίβκοβιτς με τον Ολυμπιακό κατέκτησε το τριπλ-κράουν του 97) και μάλιστα ο Ιταλός διαδέχτηκε τον Σέρβο στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ουσιαστικά, μιλάμε για τους δυο δημιουργούς της "αυτοκρατορίας" της ρωσικής ομάδας...
Όπως έλεγαν, πάντως, στον Πειραιά οι εξελίξεις για την υπόθεση προπονητή θα αρχίσουν να υλοποιούνται την ερχόμενη εβδομάδα... 
http://www.sport24.gr

ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΑΡΑΓΕ;

T                                                         
Άραγε θα μάθουμε ποτέ, τι έχει συμβεί με την Οικονομία; Πως και γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ποιος φταίει και πόσο φταίει για την κατάντια μας; Μας έλεγαν άραγε κατά καιρούς την αλήθεια ή απλώς μας δούλευαν ψιλό γαζί, γιατί έτσι τους βόλευε;

Μέχρι πριν δεκαέξι μήνες η οικονομία μας σύμφωνα με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (τον θυμάστε άραγε;), ήταν κραταιά και ρωμαλέα! Όπως μας έλεγε, ήταν «θωρακισμένη απέναντι στην παγκόσμια κρίση και τους εξωτερικούς κινδύνους» και ότι περίπου προκαλούσαμε τον παγκόσμιο φθόνο, με την συνεχιζόμενη ανάπτυξη της χώρας εν μέσω κρίσης!

Δέκα μήνες πριν, πάλι από επίσημα χείλη, πήραμε την διαβεβαίωση πως η οικονομία δεν έχει σοβαρό πρόβλημα, ή και αν έχει είναι από αυτά που διορθώνονται. Θα θυμάστε τον νυν πρωθυπουργό να λέει και να ξανάλεει, πως «λεφτά υπάρχουν»! Και μάλιστα φτάνουν και περισσεύουν για να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, «ώστε να κινηθεί η αγορά», όπως επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία!

Έξη μήνες πριν....

διαπιστώθηκε πως υπάρχει μεν ένα πρόβλημα στην οικονομία, αλλά αντιμετωπίζεται χωρίς πανικό, «με ήπια προσαρμογή». Ανακοινώνεται το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα κλπ, ενώ από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μέτρα, όπως π.χ. το κλείσιμο 5-6 γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό , την αντικατάσταση με υβριδικά των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν υπουργοί και γενικοί γραμματείς. Κυρίως όμως θα εγγυηθεί* «την στήριξη της κυβέρνησης στους χαμηλόμισθους και τη μεσαία τάξη».

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Νέα μέτρα ανακοινώνονται τον Φεβρουάριο, ενώ ακόμη πιο νέα, σε δραματικούς τόνους πλέον, τον Μάρτιο. Τότε πρωτακούγεται από το στόμα του πρωθυπουργού η λέξη καταστροφή: "Αν η χώρα μας δεν καταφέρει να δανειστεί με όρους όπως οι άλλες χώρες, τότε θα έρθει η καταστροφή. Μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό είναι όμως η αλήθεια", λέει ο κύριος Παπανδρέου.

Και κάπου εκεί αρχίζει ο κατήφορος και η ολοκληρωτική απώλεια του ελέγχου της κατάστασης, με συνεχόμενα ανάλγητα δημοσιονομικά μέτρα. Η τελευταία πράξη του έργου ήταν και η περισσότερο επώδυνη, καθώς σε αντίθεση με όσα προηγήθηκαν, έχει την διάσταση της μονιμότητας! Το ασφαλιστικό δείχνει τον δρόμο που δεν έχει επιστροφή. Γιατί δυνητικά όλα τα άλλα μπορεί να ξαναφτιάξουν, όχι όμως το ασφαλιστικό, που αποτελεί το δείκτης του μέλλοντός μας! Δείχνει τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, δια παντός!

Δεν μπορεί παρά κάποιοι να φέρουν την ευθύνη για ότι έχει συμβεί και για ότι πρόκειται να συμβεί. Είναι προφανές πως αυτουργοί της χρεοκοπίας μας, δεν είναι ούτε τα hedge funds, ούτε οι διεθνείς κερδοσκόποι. Αυτοί έκαναν τη δουλειά τους. Οπότε αλλού πρέπει να αναζητήσουμε τους υπαίτιους. Ωστόσο, ο κόσμος έχει διαμορφώσει άποψη και δεν μπορεί να κάνει λάθος. Όπως δεν έκανε λάθος και στις εκλογές που τιμώρησε τη ΝΔ.

* εγγύηση. οποιασδήποτε μορφής εξασφάλιση, την οποία παρέχει κάποιος σε κάποιον άλλο, ότι θα τηρήσει μια υπόσχεση ή τους όρους μιας συμφωνίας, σύμβασης!  
Αδιανόητο   

Η ομάδα ... πετάει!!!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Γ.Παπανδρέου « Δεν θα καθήσω να με εκβιάζουν. Θα πάω σε εκλογές…»

Σε μια δραματική σύσκεψη στο Μαξίμου πριν αναχωρήσει για την Ν.Υόρκη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου βλέποντας οτι «δεν περνάει το ασφαλιστικό» και οτι θα πρέπει να διαγράψει και άλλους...βουλευτές εξερράγη: «Δεν μπορώ να κυβερνήσω με 153-154 βουλευτές.

Δεν θα καθήσω να με εκβιάζουν. Θα πάω σε εκλογές μαζί με τις περιφερειακές τον Νοέμβριο». Μια αποστροφή που...έφερε σε απόγνωση τους συνεργάτες και αρκετούς υπουργούς που το πληροφορήθηκαν γιατί δεν θέλουν με...τίποτα να χάσουν θέσεις, καρέκλες, πολύ χρήμα και εξουσία. Αυτές οι εκλογές θα έχουν «ούτως ή άλλως πολιτικό περιεχόμενο» τους είπε ο Γ.Παπανδρέου και πρόσθεσε οτι ο ίδιος θα ήθελε να επιβεβαιώσει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησής του, ακριβώς επειδή αναγκάστηκε να πάρει αποφάσεις και μέτρα για τα οποία δεν προετοίμασε τους πολίτες προεκλογικά (το αντίθετο ακριβώς έκανε... λέγοντας «λεφτά υπάρχουν...» και τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια»).
«Το ΠΑΣΟΚ θα σπάσει....δεν αντέχει...η κοινοβουλευτική ομάδα διαλύεται...πολλοί υπουργοί θέλουν να...αποδράσουν» ήταν το συμπέρασμα ενός εκ των συμμετεχόντων στην σύσεψη απο όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που είχαν. Για να...απαλύνουν τον προβληματισμό του Γ.Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες οι υποστηρικτές της συνέχισης της σημερινής κυβέρνησης του λένε ότι τα οικονομικά μέτρα ήταν μονόδρομος και ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην οικονομία το περασμένο φθινόπωρο (κάτι που βέβαια ΔΕΝ ισχύει, είναι ψέμμα ολκής κι αν τυχόν επιμείνουν ΠΑΣΟΚ και Κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ψέμμα και στη συνέχεια ή σε μια ενδεχόμενη προεκλογική περίδο, τότε «θα καταστραφούμε» έλεγαν στο i-R κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος).
Ορισμένοι άλλοι είπαν στον Πρωθυπουργό ότι το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών το Νοέμβριο (ή και νωρίτερα – άλλοι μίλησαν και για Σεπτέμβριο) μπορεί να λειτουργήσει ανάποδα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τελικά να αναγκαστεί η κυβέρνηση να στήσει κάλπες χωρίς ουσιαστικά να το επιθυμεί. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού διέρρεαν στη συνέχεια της σύσκεψης οτι την ημέρα που ψηφίστηκε το μνημόνιο στη Βουλή, τον Μάιο δηλαδή, πριν μερικές ημέρες, έφθασε ο Γιώργος Παπανδρέου «στο παρά πέντε» από το να πάρει την απόφαση να πάμε «τωρα σε εκλογές, μέσα στον Ιούνιο». Οπως πρόσθεταν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού «ήταν οργισμένος με τη στάση της Ν.Δ. και απογοητευμένος από την αντίδραση των τριών βουλευτών που τελικά διέγραψε». Η κίνηση του Α.Σαμαρά να μην ψηφίσει το μνημόνιο ήταν η...πιο ευφυής τελικά πολιτική κίνηση του μεσσήνιου πολιτικού, αφού τον έβγαλε έξω απο το κάδρο της κατάργησης του συντάγματος και της βουλής και δεν χρεώνεται το παραμικρό απο όσα συμβαίνουν σήμερα. Οπως προσθέτουν τώρα οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού «είχε αποφασίσει να πει από το βήμα της βουλής, ψηφίζουμε για το καλό της χώρας και πάμε σε εκλογές» κάτι που βέβαια δεν έγινε ποτέ, δεν ειπώθηκε ποτέ. Αντίθετα ειπώθηκαν άλλα, έγιναν διαγραφές και συνεχίζει η κυβέρνηση στην υλοποίηση της σύμβασης του μνημονίου...
Ο Γ.Παπανδρέου και το Μαξίμου γνωρίζουν οτι μέχρι τον Ιούλιο η κυβέρνηση θα πρέπει να πατήσει κι άλλο γκάζι για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο με την τρόικα. Σε πρώτη φάση πρέπει να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη και το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η παρουσίαση του σχεδίου εξυγίανσης του ΟΣΕ. Να δημιουργηθεί Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα χρηματοδοτεί κατά περίπτωση τις τράπεζες με το συνολικό ποσό των 10 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ του δανεισμού. Να τροποποιηθεί ο τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού και να γίνεται δημοσίευση των στοιχείων του σε μηνιαία βάση. Θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανάρτηση των υπογραφών των υπουργών στο Διαδίκτυο του υπουργείου Εσωτερικών. Μετά...είναι οι διακοπές του Αυγούστου και στη συνέχεια ο επόμενος δύσκολος μήνας για την κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ο Σεπτέμβριος. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου αποτελεί παραδοσιακά βαρόμετρο για κάθε κυβέρνηση αφού συμπίπτει με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Φέτος η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της επετείου για την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη και την 4η Οκτωβρίου, δηλαδή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει βαρύγδουπες εξαγγελίες στη φετινή ΔΕΘ και θα φροντίσει να μη «σηκώσει» την εμφάνιση του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ (να περάσει...σχεδόν απαρατηρητος θέλουν). Και προσθέτουν οτι ο Πρωθυπουργός θα εστιάσει κυρίως σε εναν χλιαρό απολογισμό των πεπραγμένων και σε εναν γενικό προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά!
Μεχρι τότε θα πρέπει να έχει αρχίσει η εφαρμογή:
* Του κανόνα της εξόδου με αναλογία 1/5 προσλήψεις από το Δημόσιο.
*Της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.
*Της απελευθέρωσης των τυχερών παιχνιδιών.
*Του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων παράλληλα με τη νομοθεσία για τις οδικές μεταφορές φορτίων, που θα άρει τους περιορισμούς σε σχέση με την είσοδο στο επάγγελμα.
*Της λειτουργίας ενιαίας αρχής στο Δημόσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Αν όλα αυτα γίνουν και δεν υπάρξουν...διαγραφές και «κινδυνος» άμεσης προσφυγής στις κάλπες και μόλις οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες για μεγάλους δήμους και περιφέρειες (που θέλουν να «κατέβουν» υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές) τότε «δεν αποκλείεται κάπου εκει στις αρχές Σεπτεμβρίου, να υπάρξει ανασχηματισμός» αλλά χωρίς να αποκλείετε αυτό να γίνει και μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Νοέμβριο – εαν φυσικά δεν έχουημε και εθνικές εκλογές ταυτόχρονα (που είναι πλέον κάτι περισσότερο απο πιθανό). Λογικά λοιπόν ο Γ.Παπανδρέου θα πάει σε ενα εκλογικό κυβερνητικό σχήμα μόλις «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες δημάρχων και περιφερειαρχών.
Αν και οι...συμβουλές και οι εισηγήσεις προς τον Γ.Παπανδρέου για να μην πάει σε εκλογές είναι να προχωρήσει σε ενα νέο κυβερνητικό σχήμα με ελάχιστους πολιτικούς-βουλευτές που θα ξέρουν τη «δουλειά» και θα υλοποιήσουν τάχιστα τις μεταρρυθισεις χωρις να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.

Εννέα μικροί νέγροι και ένας αδελφός

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfxWVfMupauoNiWJhU24dahEtUjiR_OhNKLgTaxy2k3mNPDBj8yColTDk1DDNGKZ8e0HuMYgEmrOnQMvwxygA53EYai3mrTUB_G_99Jb554NnG6C21ISkDbOODZlzIu2YaSEn_lyTF_ns/s320/ten.jpgΤο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι «Δέκα μικροί νέγροι» ξαναδιαβάζουν αυτές τις ημέρες στη ΝΔ. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος φαίνεται ότι οι σταδιακές αποχωρήσεις θα συνεχιστούν τους προσεχείς μήνες καθώς είναι πλέον μάλλον βέβαιον ότι στον δρόμο που άνοιξε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ακολούθησε στη συνέχεια ο κ. Κ. Κιλτίδης θα υπάρξουν και άλλοι συνοδοιπόροι που θα αποχωρούν και θα εξαφανίζονται διαδοχικά από τη Ρηγίλλης, όπως ακριβώς και στο μυθιστόρημα. Υπάρχουν όμως και δύο βασικές διαφορές. Οι δέκα μικροί νέγροι είχαν δώσει ραντεβού στις 8 Αυγούστου, ενώ στη ΝΔ θα το δώσουν λίγο αργότερα. Και δεν είναι δέκα οι νέγροι στη Ρηγίλλης.

Είναι εννέα... και ένας αδελφός! Μετά την προ ημερών ανεξαρτητοποίηση του κ. Κιλτίδη, επί σειρά ετών βουλευτή της ΝΔ και στενού φίλου της κυρίας Μπακογιάννη, αλλά και το πολιτικό «φλερτ» του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη με μερικούς βουλευτές, άρχισαν οι συζητήσεις και τα σενάρια για το πόσοι θα τον ακολουθήσουν και θα συνταχθούν με την πρώην υπουργό. Στη Ρηγίλλης θεωρούν βέβαιον ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει για τον ακριβή αριθμό, αν και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για δυο-τρεις βουλευτές, ενώ θεωρείται σίγουρη και η αποχώρηση του ευρωβουλευτή κ. Θ. Σκυλακάκη. Στο κομματικό «μικροσκόπιο» και υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται περίπου μια ομάδα 10 βουλευτών, αφού στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ δεν αποκλείουν να υπάρξει εντός των επομένων εικοσιτετραώρων και νέα αποχώρηση μέλους της ΚΟ με εμφανή στόχο να επισκιάσει και τις εργασίες του 8ου συνεδρίου που αρχίζει την Παρασκευή και να εμφανιστεί ως «χτύπημα» στον κ. Σαμαρά. Οι «ύποπτοι» φυγής που στήριξαν την κυρία Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές σπεύδουν με κάθε ευκαιρία να στείλουν μηνύματα κομματικής νομιμοφροσύνης και επιχειρούν να αποσυνδέσουν τις όποιες κινήσεις τους από την αποχώρηση του κ. Κιλτίδη.
ΟΙ 4 ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ...
Χρ.Μαρκογιαννάκης
Ο βουλευτής Χανίων είναι αρκετά κοντά με την οικογένεια Μητσοτάκη, με την οποία παλαιότερα ήταν σε σύγκρουση. Οι κινήσεις του παρακολουθούνται με πολλή προσοχή, ενώ τον συνάντησε και ο διευθυντής του κ. Σαμαρά, ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, για να διαγνώσει προθέσεις. Προ ημερών άφησε αιχμές κατά του κ. Σαμαρά λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία που ανήκει στον χώρο της Κεντροδεξιάς γυρίζει την πλάτη στη ΝΔ. «Καθημερινά με ρωτούν αν θα πάω με την Ντόρα. Αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μου είναι να είμαι στη ΝΔ».

Αθ.Γιαννόπουλος
Ο πρώην υφυπουργός Υγείας στον νομό που εκλέγεται έχει αντίπαλό του τον «εκλεκτό» τού κ. Σαμαρά, τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ.Σταϊκούρα. Ο ίδιος κατά καιρούς έχει προκαλέσει τη Ρηγίλλης με τις δηλώσεις που κάνει αλλά και με τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος. Θεωρεί ότι η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει διατάξεις του Ασφαλιστικού και δεν διστάζει να ζητεί στήριξη της κυβέρνησης. Προ ημερών προκάλεσε αίσθηση με τη φράση του πως «θα υπάρξουν τέτοιες πολιτικές εξελίξεις σε όλους τους χώρους που δεν μπορεί κανείς να τις μαντέψει».

Γ. Κοντογιάννης
Ο βουλευτής Ηλείας είναι από τους ελαχίστους που έχουν τακτική επικοινωνία με την κυρία Μπακογιάννη και το περιβάλλον της. Είναι εκτός σχεδίων Ρηγίλλης και δεν αξιοποιήθηκε, ενώ ενδιαφέρεται και για περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας. Δεν αποκλείεται να το κάνει αλλά διατηρώντας τη βουλευτική του έδρα. Στον νομό του έχει βασικό αντίπαλο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Κ.Τζαβάρα, τον οποίο πριμοδοτεί η Ρηγίλλης. Είναι από τα πρόσωπα που βρίσκονται στη ζώνη «υψηλού κινδύνου» αφού προβλέπεται πως θα είναι από τους βουλευτές που θα αποχωρήσουν.

Ελσα Παπαδημητρίου
Η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής έχει πολυετή φιλία με την κυρία Μπακογιάννη και τη στήριξε σκληρά στην εσωκομματική αναμέτρηση. Θεωρείται βέβαιον ότι θα αποχωρήσει από την ΚΟ της ΝΔ το επόμενο διάστημα. Στην Αργολίδα όπου εκλέγεται έχει απέναντί της τον «προεδρικό» γραμματέα Συνδικαλισμού κ. Ι. Μανώλη.

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ...

Κυρ. Μητσοτάκης
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται δεδομένο, παρά τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα και τις διαψεύσεις, ότι θα ακολουθήσει την αδελφή του στο νέο κόμμα. Θα κινηθεί με βάση τον δικό του σχεδιασμό και θα συνεχίσει να λέει ελεύθερα τις απόψεις του, όσο και αν αυτές προκαλούν τη Ρηγίλλης. Προ ημερών έστρεψε τα πυρά του κατά των συνδικαλιστών της ΝΔ, τους οποίους και χαρακτήρισε «βαρίδια», ενώ δεν θα διστάσει να αντιταχθεί στην κομματική γραμμή αν θεωρήσει ότι κινείται σε λαϊκίστικη γραμμή. Υπερασπίζεται τις φιλελεύθερες απόψεις και είναι από τους βουλευτές που θεωρούν ότι η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει υπέρ πολλών διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού.

ΚΑΙ... ΟΙ 5 ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ
Σ.Κεδίκογλου
Ο βουλευτής Εύβοιας διέψευσε προ ημερών ότι θα φύγει από τη ΝΔ αλλά προκάλεσε μεγάλη συζήτηση η φράση «προς το παρόν» που είπε. «Εγώ δεν έχω καμία διάθεση να αποχωρήσω από το κόμμα μου... Τώρα, αν κάποια στιγμή μου ξέφυγε ένα “προς το παρόν”, η έννοια των λόγων μου ήταν σαφέστατη» σημείωσε μετά τον θόρυβο. Βασικός αντίπαλός του στον νομό είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος, το όνομα του οποίου «παίζει» για Γραμματέας της ΝΔ. Διατηρεί καλές σχέσεις με την κυρία Μπακογιάννη, την οποία στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές.

Μ.Μπεκίρης
Ο νεαρός βουλευτής Αχαΐας και πρώην υφυπουργός Μεταφορών είχε προκαλέσει την οργή της Ρηγίλλης παλαιότερα, όταν είχε αρθρογραφήσει σε τοπική εφημερίδα για την ανάγκη συγκυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υιοθετώντας την προτροπή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη. Προέρχεται από γνωστή πολιτική οικογένεια της Πάτρας, είναι κουμπάρος του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ανήκει στην ομάδα των φιλελευθέρων και ως εκ τούτου δυσφορεί υπό τη νέα ηγεσία. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει δικαιώματα στη Ρηγίλλης αλλά στο παρασκήνιο εκφράζει έντονες ενστάσεις για την πορεία του κόμματος.

Κ.Καραγκούνης
Από τους νέους βουλευτές με αξιόλογες σπουδές, χαμηλό προφίλ και καλή παρουσία στη Βουλή, είχε στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές. Ο πατέρας του, ο κ. Α.Καραγκούνης, επί σειρά ετών βουλευτής (διετέλεσε και υφυπουργός), διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην υπουργό κ. Γ. Σουφλιά. Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εκλέγεται έχει πλέον μαζί του τους Ευρυτάνες που ψηφίζουν στην περιοχή. Απέναντί του έχει στον νομό τους «σαμαρικούς» κ. Μ. Σαλμά, Δ. Σταμάτη και τον αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Σπ. Λιβανό.

Ελ.Αυγενάκης
Ο βουλευτής Ηρακλείου διατηρεί καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και είναι από τα πρόσωπα που εκτιμά ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Προ ημερών διέψευσε ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη ΝΔ και ξεκαθάρισε πως ανήκει στο κόμμα από μικρό παιδί, ενώ είχε στείλει και μήνυμα στη Ρηγίλλης ότι δεν πρόκειται άκριτα να στηρίζει την κομματική γραμμή. Στον νομό έχει απέναντί του τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη. Δεν αρνείται ότι συνομιλεί με την κυρία Μπακογιάννη- τη στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές- και με τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας συνέχεια ότι «έχει μια στάση συνέπειας και δεν κάνει κωλοτούμπες».

Σπ.Γαληνός
Ο νεοεκλεγείς βουλευτής Λέσβου είχε στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές. Στο νησί έχει απέναντί του τα στελέχη που ανήκουν στους υποστηρικτές του κ. Σαμαρά. Κατά καιρούς έχει πει ότι ανήκει στον φιλελεύθερο χώρο της παράταξης, που πρέπει να έχει, όπως υποστηρίζει, χρησιμοποιώντας μια φράση της κυρίας Μπακογιάννη, στόχο τη διατήρηση της ενότητας και του εύρους της. Ο πατέρας του ήταν βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου και είχε στενές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη.
tovima.gr

H προηγούμενη και η νέα Ελλάδα

Οι συζητήσεις είναι πολλές, τα σενάρια που ορισμένοι αποτολμούν να διατυπώσουν σαφώς λιγότερα. Η ραστώνη του καλοκαιριού που ξεκίνησε, αυτή τη φορά είναι ισχνή. Η ανησυχία των πολιτών πρόδηλη. Κανείς δεν έχει διάθεση για πολλά. Πόσα θα αντέξει η τσέπη μας; Ξηλωμένη, ήδη, των περισσότερων, ξεχυλωμένη επίσης, από τους λογαριασμούς που στριμώχνουν για να μην τους βλέπουν. Οι διακοπές μπροστά μας και πίσω μας. Κυρίως ψυχολογικά, γιατί το στρίμωγμα στον Έλληνα λειτουργεί αντίθετα. Η αυτοσυντήρηση τον οδηγεί στη διαφυγή, πάσης φύσεως. Γι΄αυτό, οι έχοντες και κατέχοντες (σπίτι στο χωριό) είναι εντάξει. Ήδη ετοιμάζονται, γιατί η Αθήνα δεν τους χωράει πια. Στενάχωρα τα πράγματα. Μουδιασμένοι και οι προϊστάμενοι, οι εργοδότες ήδη κοιτούν περίεργα, έχοντας υποσχεθεί – όσο μπόρεσαν – μόνο την επιβίωση της εργασιακής θέσης, οι υπουργοί ιδρωκοπούν με τους ΔΝΤίτες, ο Γιώργος, όταν μπορεί, δραπετεύει στη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Τα χωριά θα στενάξουν φέτος. Οι συζητήσεις επίσης. Για τον Σαμαρά με αυτήν την περίεργη ομάδα συμβούλων και γραφιάδων, που τελικά τί είπαν στο Συνέδριο; Κανείς δεν θυμάται. Για τον Γιώργο, που τελικώς προσπαθεί ο καημένος (λές να τα καταφέρει;), για τον Καραμανλή που δεν γουστάρει την πίεση και το ύφος του όταν τον κυνηγούν οι παπαράτσι στις παραλίες, τη Ντόρα που τόλμησε αλλά τώρα τί; Πολύ το παιδεύει. Α, είναι κι ο Αβραμόπουλος που έκανε το Συνέδριο. Τί φιλοξενία ήταν αυτή! Τέλειος τελετάρχης (και παρουσίασε και θέσεις), σωστός MC έλεγαν οι μυημένοι.
Και ο καιρός κυλάει. Έχουμε, λέει, εξασφαλίσει και την τρίτη δόση. Τελικά θα το σώσουμε το πατρικό. Τη χώρα εννοώ. Αρκεί να μην γίνουν εκλογές. Γι’ αυτό εκείνοι που αρέσκονται στα δύο σενάρια της (κεντροδεξιάς) απελπισίας (πτώχευση, διπλές εκλογές), ας σταματήσουν τη μπούρδα, ας πάρουν απόφαση ότι οι επερχόμενες δημοτικές θα είναι ίδια ή και μεγαλύτερη πανωλεθρία από τις εθνικές του Οκτωβρίου και ας δουλέψουν να επανασυστήσουν τους άξονες που κάνουν πράξη τις ιδεολογικές αρχές, τον πολιτικό σχεδιασμό (στο …μάξιμουμ), τις νέες ιδέες και, επιτέλους, την ψηφιακή οργάνωση και το διαδικτυακό περιεχόμενο.
Για αρκετό καιρό δεν είχα διάθεση να γράψω εδώ, ούτε καν με όπλο τη δημοσιογραφική γκρίνια που πολλοί από εμάς απολαμβάνουν κάθε φορά που τούς έρχεται μία ιδέα και βρίσκουν τα λόγια να την επενδύσουν. Τελευταίως όμως, κάτι αλλάζει και κινητοποιεί τη σκέψη. Πολιτικά, η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη κι ας μην ασχολούνται οι πολίτες, τουλάχιστον φανερά. Την περίοδο αυτή τελειώνει η προηγούμενη Ελλάδα (αφήστε τη νέα Μεταπολίτευση της ΝΝΔ, είναι σάχλα) και ξεκινά η νέα Ελλάδα. Σχηματίζονται οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης δεκαετίας, όχι στα πολιτικά γραφεία, αλλά στη σκέψη των Ελλήνων. Και όποιος προλάβει να τοποθετηθεί εγκαίρως και με πολιτικό λόγο δανεισμένο από τον κοινό νου, που …μιλάει στους πολίτες, τότε θα έχει προβάδισμα. Από τα υλικά που βλέπω γύρω μου, δύο είναι τα επιτελεία που θα έχουν την ευκαιρία να εδραιωθούν: εκείνης κι εκείνου. Η πρώτη έχει την άνεση του νηφάλιου σχεδιασμού, αλλά με την ευκαιρία να συρρικνούται χρονικά κάθε ημέρα που περνά, ο δεύτερος έχει την ευκαιρία να δοξαστεί, αν πιεζόμενος από τα μεγάλα προβλήματα εντέλει αποδειχθεί ανώτερος των περιστάσεων και του εαυτού του.
Προς το παρόν, οι πολίτες δεν θέλουν να ακούν να μιλούν οι πολιτικοί. Γιατί ακόμη, η γλώσσα τους είναι βουτηγμένη σε εκείνα που τούς πλήγωσαν και λένε τις ίδιες τρίχες, με τον ίδιο τρόπο, στα ίδια τηλεοπτικά παράθυρα.
Η ανάπαυλα από την πολιτική συζήτηση είναι για να συνέλθει η ψυχολογία και να εξασφαλισθεί και πάλι ο επιούσιος. Η σκέψη του Έλληνα όμως, τρέχει. Προς το παρόν κουνάει το κεφάλι με πολλαπλές ερμηνείες: κούνια που σας κούναγε… μα, τόσο άχρηστοι!… πάλι οι μισθωτοί θα την πληρώσουν … τέτοια ξεφτίλα … αν ξαναψηφίσω να με φτύσεις… λαμόγια!
Και κάτι άλλο: Επειδή μάλλον αυτό το καλοκαίρι οι διακοπές όλων θα είναι μικρότερης διάρκειας και η πόλη θα παραμείνει γεμάτη, προτείνω μία εθνική δοκιμασία: να κάνουμε Εξεταστικές Επιτροπές Πολιτών στο Ζάππειο ή στον Εθνικό Κήπο. Ο Νικήτας άλλο που δεν θέλει, να στήνει ικριώματα, κάθε τρεις και λίγο. Αντικείμενο συζήτησης θα είναι εκείνοι που απολαμβάνουν την ξεφτίλα της ασυλίας και της παραγραφής. Θέμα των συζητήσεων το φαίνεσθαι, το ηθικό και το νόμιμο. Θα προσφέρονται και ομοιώματα υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων για γιαουρτοπόλεμο και μικρές γκιλοτίνες όπου ο καθένας θα αποκεφαλίζει συμβολικά τον πολιτικό της αρεσκείας του. Η τηλεοπτική εικόνα που θα παραχθεί θα είναι εξαιρετική. Και θα ισιώσει τα πράγματα, τουλάχιστον στην πολιτική καθημερινότητα.

«ΜΠΑΓΑΣΑ ΓΙΩΡΓΟ, ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΗ ΒΓΑΖΕΙΣ !...».

Να κάνουμε ένα διάλλειμα στην – δικαιολογημένη – κριτική, κατά της κυβερνητικής πολιτικής της πρωτοφανούς λιτότητας κι ας θέσουμε στο τραπέζι ένα φαινόμενο, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και προκαλεί πάμπολλα ερωτηματικά.

Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, εφαρμόζοντας στην Οικονομία, μια πολιτική, εντελώς άλλη απ΄ εκείνη, που διακήρυξε προεκλογικά και με χαρακτηριστικά πρωτοφανούς σκληρότητας, περνάει ζόρια και στο λαό και στο εσωτερικό του.
Στις δημοσκοπήσεις πέφτει, (γυροφέρνει, πια, στο 30% και κάτω !...), στην εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των πολιτών χάνει, στο εσωτερικό μέτωπο φουντώνουν οι γκρίνιες, οι κριτικές, οι αντιπαραθέσεις. Τρεις βουλευτές του, ήδη, είναι εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας !...

Κι όμως, η πιο λογική αντίδραση σ΄ όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι η επισήμανση : Ε, και ; Φυσιολογικά δεν φαίνονται όσα γίνονται ; Μήπως, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις και λίγα (αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ) συμβαίνουν ;

Πρόκειται για επισήμανση απόλυτα σωστή, καθώς την ίδια, ακριβώς, συγκυρία, που εξελίσσεται αυτό το σκηνικό γύρω από το ΠΑΣΟΚ, στα υπόλοιπα κόμματα συμβαίνουν πολύ χειρότερα πράγματα.


Η …νέα Νέα Δημοκρατία, με τη …φιλολαϊκή της αντιπολιτευτική πολιτική (όψιμα τη θυμήθηκε) παλεύει να κρατηθεί – δημοσκοπικά – γύρω από το 20%, ενώ ο νέος αρχηγός της έχει ριζώσει στη δεύτερη θέση, δεκάδες μονάδες πίσω από τον πρωθυπουργό, που εφαρμόζει την πιο αντιλαϊκή πολιτική στα χρονικά της σύγχρονης Ελλάδας ! Αυτός που δεν εφαρμόζει τίποτα, αλλά μόνο λέει, γιατί τόσο ζόρι ;
Στο εσωτερικό της Ν.Δ. γίνεται της πουτάνας, οι διαγραφές πέφτουν σύννεφο, οι αποχωρήσεις το ίδιο, αλλά και οι δημόσιοι καυγάδες μεταξύ στελεχών – σκιωδών υπουργών και άλλων τομέων του κόμματος είναι στην ημερήσια διάταξη και διανθίζουν την πολιτική επικαιρότητα με γαργαλιστικές εκφράσεις και ανακοινώσεις αντιπαράθεσης. Η κοινοβουλευτική της ομάδα όλο και μικραίνει, ενώ είναι, σχεδόν, σίγουρο, πως εκεί κατά το φθινόπωρο, θα μείνει η μισή !...

Στο ΣΥΡΙΖΑ και το Συνασπισμό, γίνεται της …αριστερής πουτάνας, την ώρα, που διαμορφώνεται το πιο θετικό, για το χώρο, σκηνικό : ένα σοσιαλιστικό κόμμα γίνεται κυβέρνηση και αθετεί όλες τις προοδευτικές του εξαγγελίες για τα οικονομικά, εφαρμόζοντας μια καραμπινάτη νεοφιλελεύθερη πολιτική ! Τι άλλο να χρειάζεται ένας πολιτικός σχηματισμός της αδογμάτιστης αριστεράς για να πάρει τα πάνω του ;
Κι όμως, αυτή πήραν τον κατήφορο !...
Η πρόταση για μιαν άλλη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, συγκινεί περί το 3,5%, των πολιτών, ο αρχηγός, παρά τις ατάκες του, βρίσκεται καθηλωμένος στις θέσεις των ουραγών και στο εσωτερικό ; Μιλάμε για το σώσε !... Διάσπαση, αποχωρήσεις, αλληλοκαταγγελίες, δημιουργία νέων σχημάτων, μετώπων και άλλων διακοσμητικών μηχανισμών κορυφής, χωρίς καμιά ανταπόκριση στη βάση, στο λαό.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, δίκιο δεν είχε, ο παλαίμαχος πολιτικός, ο οποίος συνέστησε, πρόσφατα, στον πρωθυπουργό, να μην παραπονείται καθόλου ; Η ατάκα «μπαγάσα Γιώργο, μια χαρά τη βγάζεις !...», που ακούστηκε να λέει, δεν αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση ; Τουλάχιστον, μέχρι τώρα !...