Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ε, όχι!

Δεύτερη φορά το κάνει. Τι να σχολιάσεις τώρα;
Από τις εκλογές του 2009 και μετά, έχουν ξεπατικώσει κάθε διαδικασία του ΠΑΣΟΚ και χωρίς ντροπή βγαίνει και λέει τέτοιο πράγμα;
Τόσο γκαφατζής;
Ποιοι τον συμβουλεύουν αυτόν τον άνθρωπο;
Δεν ζούσαν στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια;
antikrogias

Ο Δ. Δρούτσας καλεί τον Ρ. Ερντογάν να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο και να επιστρέψει τα Βαρώσια.

                          ΦώτοΔρούτσας – Νταβούτογλου

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", καλεί τον κ. Ερντογάν να αποσύρει πλήρως τον κατοχικό στρατό από την Κύπρο και να επιστρέψει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου (Βαρώσια) στους ελληνοκυπρίους, νόμιμους κατοίκους της.
Επίσης, καλεί την 'Αγκυρα να εγκαταλείψει τη "διπλή πολιτική", που ακολουθεί.
Δηλαδή, τις επικοινωνιακές δηλώσεις επιθυμίας για λύση και παράλληλα την προώθηση διχοτομικών πολιτικών.
Ο κ. Δρούτσας, δηλώνει πως κινήσεις όπως αυτή με το στρατό ("και δεν μιλάω για ημίμετρα, αλλά για μία καθαρή απόφαση για απόσυρση") όπως και με την Αμμόχωστο, "συνιστούν πράξεις τις οποίες ο κ. Ερντογάν μπορεί να κάνει, αποδεικνύοντας ότι είναι ηγέτης που πραγματικά αλλάζει το πρόσωπο της χώρας του".
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον αρχισυντάκτη του "Φιλελευθέρου" Κώστα Βενιζέλο, τονίζει ότι η Αθήνα δεν προσφέρει λευκή επιταγή ούτε παρέχει τυφλή στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, στέλνει μήνυμα σε εκείνους που προωθούν μια ειδική σχέση με την 'Αγκυρα και εν πολλοίς, όπως ανέφερε, υπονομεύουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Τουρκίας.
Και πρόσθεσε πως εάν προωθήσουν διχοτομικές πολιτικές, που απομακρύνουν τη λύση στο Κυπριακό, δεν θα υπάρχει σχέση με την Τουρκία για την οποία να συζητάμε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ο κ. Δρούτσας εξηγεί την Ελληνική θέση ως εξής: "Μια διεθνής διάσκεψη θα είχε νόημα, εφόσον θα είχαμε φτάσει σε τέτοιες συγκλίσεις στη διαπραγματευτική διαδικασία που να επιτρέπουν πλέον ουσιαστική πρόοδο στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.
Η διεθνής διάσκεψη, στην οποία, και αυτό αποτελεί απαράβατο όρο, πρέπει να συμμετάσχει και η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την ανάγκη επίτευξης "κυπριακής λύσης", αλλά και "ευρωπαϊκής λύσης".
Όταν οι συνθήκες είναι ώριμες, μία διεθνής διάσκεψη για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού θα είναι χρήσιμη.
Είμαστε και σε αυτό το θέμα σε απόλυτο συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση.
Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά δίπλα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό, με πράξεις και όχι με λόγια.
Και το έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή".- 
eglimatikotita

Βαλβέρδε: Ερχομαι μόνο στον Ολυμπιακό

Το όνομα του Ερνέστο Βαλβέρδε εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των υποψήφιων προπονητών για τον πάγκο του Ολυμπιακού. Τον ισπανό προπονητή πλησίασαν κάποιοι μάνατζερ λέγοντάς του ότι ενεργούν για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, αλλά ο Βαλβέρδε ξακαθάρισε ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα μόνο για τον Ολυμπιακό.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw9AcVvvzGFzrcxmhliXjodvPkfbcqDSedFfZtjzyl5hEVmuC3O8qx8NzM_JRsmiVDFLojE4WqfLiPnMd-ooEqWKiRIKCLn40ghkT-9ykW_3BcZgPGxhzhlDNRKASgvtabfayu-iKlukIa/s400/%CE%95%CF%81%CE%BD%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%BF+%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%B5.jpgΠάντως το θέμα του τεχνικού αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία αυτήν την εβδομάδα, καθώς αναμένεται ίσως και αύριο (31/5) να συναντηθεί ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ, Γιάννης Χρυσικόπουλος, με τον Σωκράτη Κόκκαλη για να συζητήσουν για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Χρυσικόπουλος δεν έχει κρύψει ότι είναι υπέρ της επιστροφής του Βαλβέρδε και περιμένει να του δώσει το πράσινο φως ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ώστε να ταξιδέψει στην Ισπανία και να κλείσει το θέμα.
Ο Βαλβέρδε λέει το ναι με ένα ποσό της τάξεως των 800.000 ευρώ περίπου, χωρίς φυσικά σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα λεφτά για το γυμναστή ή τον βοηθό του. Ολα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση Κόκκαλη - Χρυσικόπουλου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ενδιαφέρον Φενέρ για Ντιόγκο
Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για ενδιαφέρον της Φενέρμπαχτσε για τον Ντιόγο. Ο μάνατζερ που έχει προτείνει τον βραζιλιάνο επιθετικό στους τούρκους είναι ο Χουάν Φίχερ, που θέλει να φέρει στο Λιμάνι τον Πελεγκρίνι, για τη θέση του προπονητή. Οι διοικούντες της Φενέρ ψάχνουν για επιθετικό και γι' αυτόν τον λόγο εξετάζουν την περίπτωση του Ντιόγκο. Φυσικά εφόσον η πρόταση είναι ικανοποιητική οι ερυθρόλευκοι δε θα διστάσουν να πουν το ναι για την αποχώρηση του Ντιόγκο, καθώς η προσφορά του στον Ολυμπιακό είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του.
sport.gr

World Cup 2010 - Οι 32 Αφισες Του ESPN

Ο επικίνδυνος πολύχρωμος λαϊκισμός

Γράφει ο Γιάννης Λούλης
http://www.serfarisma.gr/wp-content/uploads/2009/04/toulipes-pattern.jpgOι μεγάλες οικονομικές κρίσεις διαμορφώνουν νέες πραγματικότητες. Tο πιο σημαντικό νέο δεδομένο είναι η υποχώρηση των ιδεολογιών και η αναζήτηση μέτρων που υπακούουν αποκλειστικά, ή κυρίαρχα, στον πραγματισμό. Tούτο συνέβη στην ίδια τη μητρόπολη του καπιταλισμού, την Aμερική, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές, όταν απειλήθηκε με κατάρρευση όλο το τραπεζικό σύστημα.
Tότε, ο υπέρμαχος της ασύδοτης ελεύθερης αγοράς Mπους έδωσε το «πράσινο φως» στον υπουργό Oικονομικών Πόλσον ώστε το κράτος να επέμβει οικονομικά για τη διάσωση των τραπεζών, καταργώντας την οικονομία της αγοράς στη «γνήσια» μορφή της. Eπίσης, άλλες χώρες της Δύσης έφθασαν μέχρι και την κρατικοποίηση τραπεζών -προσωρινά έστω.
H χώρα μας μπορεί να μην κλυδωνίσθηκε από την κρίση του τραπεζικού συστήματος, όμως, αργότερα, παρασύρθηκε στη δίνη ενός καταστροφικού συνδυασμού: Ένα τεράστιο έλλειμμα, συν ένα χρέος που ξέφευγε κάθε έλεγχο. Σ' αυτό προστέθηκε η διαχρονική και εντεινόμενη αναξιοπιστία της χώρας στην E.E. Aποτέλεσμα όλων ήταν η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού.
Aπό εκεί και πέρα, η «ελληνική κρίση» έγινε και ευρωπαϊκή κρίση, καθώς η E.E. καθυστέρησε τραγικά στο να προλάβει τη διάχυση του προβλήματος. Πάντως, η χώρα μας απέφυγε τη χρεοκοπία και την πιθανότατη αποβολή της από το ευρώ, χάρη σε ένα ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης που περιέχει (μετά από επιμονή της Γερμανίας) την παρουσία του ΔNT. H ενίσχυση αυτή δεν μας «προσφέρθηκε» στο πιάτο. Kερδήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου (μετά από άστοχες αρχικές καθυστερήσεις), που προχώρησε σε αναγκαία και ιδιαίτερα επίπονα μέτρα.
Tα μέτρα αυτά δεν υπακούουν ούτε σε «σοσιαλιστικές», ούτε σε «φιλελεύθερες» αντιλήψεις. Eίναι απλώς αναγκαία. Oύτε ο Mπους έγινε «σοσιαλιστής» την ώρα της κρίσης στη χώρα του, ούτε η E.E. προσυπέγραψε «νεοφιλελεύθερες» συνταγές στηρίζοντας την Eλλάδα, για να διασώσει το ευρώ. Άρα, αυτά τα αναγκαία μέτρα όφειλαν απερίφραστα να τα στηρίξουν στη χώρα μας τουλάχιστον τα δύο κόμματα εξουσίας. Tο ΠAΣOK φυσικά τα εφαρμόζει αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος.
Όμως, και η N.Δ. δεν θα είχε άλλη επιλογή αν βρίσκονταν στην εξουσία. Παρ' όλα αυτά, η N.Δ. είπε ένα κραυγαλέα λαϊκίστικο και ανεύθυνο «όχι» στη Bουλή. Λίγο πιο πριν, δήλωνε ότι το «όχι» στην εμπλοκή του ΔNT είναι «εθνικά αδιαπραγμάτευτο» -και άρα προφανώς η ίδια θα αρνείτο το πλαίσιο σωτηρίας!
Προκαλεί θλίψη και απογοήτευση ότι η Δεξιά και η Aριστερά έχουν προσχωρήσει σε έναν ακραίο λαϊκισμό, τον οποίο ντύνουν με ξεπερασμένα «λαϊκά» και «εθνικοπατριωτικά» ιδεολογήματα. Δεν προσφέρουν ουσιαστικά καμία εναλλακτική λύση, πέραν της στείρας άρνησης. Eπιμέρους σχολιαστές οι οποίοι εκφράζουν αυτό τον αριστερό - δεξιό λαϊκισμό προτείνουν «λύσεις» που περιλαμβάνουν την αποδοχή της χρεοκοπίας και τη στάση πληρωμών.
Tέτοιες εξωφρενικές συνταγές θα οδηγούσαν σε πλήρη κατάρρευση την οικονομία, η Eλλάδα θα βρίσκονταν μόνη εκτός E.E., ενώ το δραματικά υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα καταβρόχθιζε τις οικονομίες των πολιτών. Tα επιτόκια δανεισμού θα ήσαν απαγορευτικά. Θα υπήρχε στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις.
Πάντα στη χώρα μας όλες οι αντιπολιτεύσεις έρεπαν προς τον λαϊκισμό. Όμως, τότε, οι καιροί ήσαν διαφορετικοί. H χώρα δεν κινδύνευε να χρεοκοπήσει. Σήμερα, ο αριστερο-δεξιός λαϊκισμός που βιώνουμε δεν αποτελεί απλώς επικίνδυνη πολυτέλεια. Aλλά πολιτική αφροσύνη. 
imerisia

Keep Jumping Amigo! Ποιος είναι ο μάγκας που εισέβαλε … στην πίστα της Eurovision!


http://www.fulmicotone.com/files/2008/06/jimmy-jump.jpgΚάποιοι το χαρακτηρίζουν γραφικό, άλλοι σόουμαν ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι απλά ο τρελός του... χωριού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το όνομά του είναι Χάουμε Μάρκετ και είναι «βέρος» Καταλανός. Η αγάπη του για την Μπαρτσελόνα είναι γνωστή και την έχει εκφράσει πολλές φορές. Ζει σαν κάθε άλλος φυσιολογικός άνθρωπος και εργάζεται σε ένα μαγαζί με αναμνηστικά στην Βαρκελώνη.
Το μαγαζί με τ’ αναμνηστικά που δουλεύει είναι αδύνατο να του προσφέρει τους πόρους που απαιτούνται για τα…χτυπήματά του. Ο Jimmy δεν έχει χορηγούς και αυτό είναι η περίτρανη απόδειξη του αλτρουισμού του. Προκειμένου να εξασφαλίσει τα έξοδά του πουλάει τα γνωστά πλέον μπλουζάκια του Jimmy Jump για 20 ευρώ στην Ισπανία και 25 για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Jimmy διοργανώνει πολύ συχνά πάρτι και φροντίζει να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα ταξίδια του έχει γνωρίσει αθλητές αλλά και διάφορες εξέχουσες προσωπικότητες αλλά έως τώρα δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην τσέπη του.



Ο Jimmy είναι πλέον πασίγνωστος σε ολόκληρο τον κόσμο. Τι είναι όμως αυτό που τον κάνει τόσο αγαπητό; Η απάντηση είναι απλή και ας μην την παραδέχονται πολλοί. Ο Jimmy συμβολίζει την χαμένη αθωότητα και το δικό του πήδημα εκφράζει το…πήδημα που δεν τόλμησε ποτέ κανένας μας να κάνει και που όλοι μας το έχουμε μετανιώσει!!! KEEP JUMPING JIMMY JUMP!!! piazzadelpopolo 

Καζαμπλάνκα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSQOf_5HPXoWyThBnb44wqlQ-IR0heyg64D3Y-wV9jVsFdH6LGpD2-uVLoA4clEnaMnCP2OkH5hhucA4RG5yUoHAO6mbPh-kFr2FTllknRIXiRWLThgdyU-Jc8rRUbdo6QhPkBVWT6O-E/s320/casablanca.jpg

Tου Αλεξη Παπαχελα
Δεν ξέρω αν έχετε δει την «Καζαμπλάνκα», την περίφημη ταινία με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Σε μία απο τις πολλές φημισμένες σκηνές της, ο Μπόγκαρτ διαμαρτύρεται στον Γάλλο αστυνομικό διοικητή επειδή του κλείνει το καφέ. Ο αστυνομικός απαντά «είμαι σοκαρισμένος, πραγματικά σοκαρισμένος που έχετε παράνομα τυχερά παιχνίδια εδώ μέσα», ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα τον πλησιάζει ο μετρ και του προσφέρει τα κέρδη του από τη ρουλέτα. Η σκηνή μού ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για την ομολογία Μαντέλη. Είμαι βέβαιος πως ο κ. Σημίτης δεν είχε κέρδη «από τη ρουλέτα», αλλά αναρωτιέμαι πόσο σοκαρισμένος μπορεί να είναι από τις αποκαλύψεις για τις «χορηγίες» που παρέλαβαν δύο στενοί του συνεργάτες.
Ο κ. Σημίτης είναι φανερό πως έκανε λάθη στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αποφάσισε κάποια στιγμή πως με την ανοχή του θα μπορούσε να καλύψει τα νώτα του απέναντι σε δύο ισχυρούς πόλους, το παλιό διεφθαρμένο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και το ισχυρό σύστημα που ήλεγχε μέσα ενημέρωσης και κρατικές μπίζνες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Σημίτης δεν θεωρήθηκε ποτέ κομμάτι του πραγματικού ΠΑΣΟΚ και πως, για λίγες ψήφους, πρωθυπουργός το 1996 θα είχε γίνει ο Ακης Τσοχατζόπουλος... Ενδεχομένως ο κ. Σημίτης να πίστευε μάλιστα πως γνωρίζων τις αμαρτωλές συναλλαγές των αντιπάλων του δεν θα είχε ποτέ σοβαρή εσωτερική αντιπολίτευση. Στο τέλος όμως η οσμή των συναλλαγών που είχαν φτάσει μέχρι το μικρό τοπικό επίπεδο έπνιξε και τον ιδιο πολιτικά.
Ενα δεύτερο λάθος ήταν η δυσπιστία απέναντι στις ενδείξεις ενοχής, που δυστυχώς επιδεικνύουν όλοι οι ένοικοι του Μαξίμου. Κάποιος τους λεει «μα ξέρεις, ο Χ ζει σε πολλή χλιδή που δεν δικαιολογείται» και εκείνοι απαντούν «φέρε μου απτά στοιχεία». Αυτή τη δουλειά, να πάει καποιος σε υποθηκοφυλακεία και να ξεσκεπάσει οφσόρ, δεν την κάνει κανείς θεσμικά σε αυτήν τη χώρα, ενώ θα έπρεπε να ελέγχεται προληπτικά όποιος αναλαμβάνει μια θέση-κλειδί στο Μαξίμου, στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται οι ανεξακρίβωτες καταγγελίες, να «διευρύνεται η συνείδηση» του κ. Σημίτη ή του όποιου πρωθυπουργού. Συχνά ακολουθεί και η άρνηση, που πρακτικά σημαίνει πως «πάω με τους φίλους μου που είναι υπεράνω πάσης υποψίας και τρώω, συζητώ περί όπερας και αγνοώ τι γίνεται στα υπόγεια...». Είμαι εξ άλλου βέβαιος πως ο κ. Σημίτης θα υποστήριζε ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί χωρίς «ανθρώπους για τις βρώμικες δουλειές», γιατί είναι τόσο βουτηγμένη στη βρώμα (αν όχι σε κάτι άλλο) που ο Νίκος Θέμελης ή κάποιος αντίστοιχος μόνος στο Μαξίμου θα τρωγόταν για μπρέκφαστ από διάφορα συμφέροντα.
Εν πάση περιπτώσει, η τραγωδία είναι πως σε αυτήν τη χώρα δεν μπορούμε να πετύχουμε μία φορά τον συνδυασμό επάρκειας και σχετικής εντιμότητας. Το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε εμείς και οι πολιτικοί μας να μάθουμε τίποτα από την εποχή Σημίτη. Κατά τη γνώμη μου, τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα:
1. Κανένα ντιλ και καμία συμφωνία με συμφέροντα που ζουν από το κράτος δεν παρέχει πολιτική κάλυψη διαρκείας. Αντιθέτως, η πίεση αυξάνεται μετά το πρώτο ντιλ, ενώ και η κοινή γνώμη είναι πια αρκετά «ψαγμένη» για να μην τιμωρεί τον συμβιβασθέντα πολιτικό.
2. Οσο απαραίτητοι και αν είναι οι «ανθρωποι για τις βρώμικες δουλειές» και τα σχετικά τους τρικ, δεν υπάρχει περίπτωση στο τέλος να μη λερωθείς και εσύ ο ίδιος από τη βρώμα τους, όσο σφικτό και αν είναι το χαλινάρι.
3. Ενας πρωθυπουργός σε μια χώρα σαν την Ελλάδα πρέπει να έχει έναν εκπληκτικό μηχανισμό ελέγχου συμβούλων, συνεργατών κ.ά. στο άμεσο περιβάλλον του, γιατί οι πειρασμοί και οι σειρήνες της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι άκρως επικίνδυνοι, καθώς μάλιστα πολλοί έχουν βουτηχτεί στην αρρωστημένη αντίληψη πως «έλα μωρέ, όλοι έτσι έκαναν». Και ως γνωστόν, δεν υπάρχει πιο επικίνδυνη περίοδος για φαινόμενα παρακμής και διαφθοράς από την ιστορική ώρα που μια ελίτ κοιτάει την αυτοκρατορία να χάνεται και αποφασίζει να περάσει και αυτή λίγο καλά, αφού ούτως ή άλλως...
http://news.kathimerini.gr

Η ΟΡΓΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΣΑΜΑΡΑ...

Σας είπαμε από το πρωί ότι στο "Καραμανλιστάν" επικρατεί αναστάτωση μετά τις τελευταίες κινήσεις Σαμαρά και τις δηλώσεις σαμαρικών. Η ουσιαστική διαγραφή Ρουσόπουλου, με τρόπο που τον καθιστούσε οιονεί υπεύθυνο για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, εξόργισε τον Καραμανλή καθώς θεώρησε ότι ο Σαμαράς "δείχνει" και τον ίδιο. Φρόντισε, λοιπόν, και το διεμήνυσε...
στον αρχηγό της ΝΔ. Αποτέλεσμα: εκείνος έδωσε εντολή στον τομεάρχη Δικαιοσύνης, Ν. Δένδια, να κάνει δήλωση, στην οποία διευκρινίζει ότι η απόφαση Σαμαρά αφορά την πολιτική συμπεριφορά του Ρουσόπουλου και μόνο. Δεν συσχετίζεται, δηλαδή, με το Βατοπέδι για το οποίο κανείς υπουργός δεν θα κατηγορηθεί από τη ΝΔ! Δι' αυτού του τρόπου ο Σαμαράς "καθάρισε" κάθε έμμεση ευθύνη Καραμανλή από το σκάνδαλο. Διότι αν η επίσημη ΝΔ καταλόγιζε στον Ρουσόπουλο ευθύνη, προφανώς θα την καταλόγιζε εμμέσως και στον Καραμανλή, του οποίου ήταν ο πιό στενός συνεργάτης. 
Στοιχειώδες...
veto300 
veto300

Θα μπορούσε να λέει...


-Πώς είπατε; Όχι, κύριε, ουδεμία σχέση με τον Μαντέλη έχω εγώ. Λιάπης λέγομαι...

Δια την αντιγραφήν
Ο Ταχυδρόμος

Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Πάντζας!

http://www.neolaia.gr/wordpress/wp-content/uploads/2009/09/alekos_alavanos.jpg
 Tου Στεφανου Kασιματη
Οτι η Αριστερά περνάει δύσκολες ώρες, καθώς την αγνοούν οι απογοητευμένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα ψηφοφόροι, δεν είναι κάτι καινούργιο: το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Αυτό που συμβαίνει γύρω μας, δηλαδή η κατάρρευση της ελληνικής εκδοχής του σοβιετικού μοντέλου οικονομίας, είναι κάτι το οποίο η Αριστερά αδυνατεί να το συλλάβει διανοητικά. Το ερμηνεύει ως πρόβλημα του καπιταλισμού και προτείνει αυθεντικότερες μορφές του σοβιετικού μοντέλου, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην την παίρνει στα σοβαρά. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι φυσικό η ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι πολιτικοί της Αριστεράς να είναι τεράστια και, δυστυχώς, όχι χωρίς κόστος για την υγεία τους.
Τούτων λεχθέντων, για την πληρέστερη κατανόηση του πλαισίου εντός του οποίου εκτυλίσσεται η τραγωδία, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πληροφορήσω ότι ο Αλέκος Αλαβάνος δεν είναι πλέον μαζί μας. Θέλω να πω ότι, βεβαίως, μπορείτε να τον συναντήσετε στον δρόμο, μπορείτε να τον χαιρετήσετε και να του μιλήσετε. Πνευματικά, όμως, δεν μοιράζεται πλέον τον ίδιο κόσμο με εμάς. Σαν τον καουμπόι της παλιάς διαφήμισης, που ταξιδεύει μόνος στη χώρα του Μάλμπορο, έτσι και ο Αλέκος κήρυξε τον ανένδοτο αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού -ει δυνατόν παγκοσμίως- και περιπλανάται πια ελεύθερος στον κόσμο του ονειρικού σοσιαλισμού.
Στην ομιλία που έκανε την περασμένη Πέμπτη στο Σπόρτινγκ, ενώπιον κοινού μερικών εκατοντάδων φίλων του, ο άλλοτε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, διότι, παρά τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στην ελληνική οικονομία, θα επέφερε -κατά την αντίληψή του- το τέλος του ευρώ. Με τον γνωστό λυρισμό του, ανέπτυξε στους φίλους το όραμά του για την οχλοκρατία και το ονόμασε «νέο ΕΑΜ»: «Ενα νέο ΕΑΜ που θα αναδειχθεί μέσα από τους αγώνες, που θα αποδέχεται την αυτοοργάνωση, θα νομοθετεί στους δρόμους και θα εξελίσσεται σε ένα μεγάλο ειρηνικό Αντάρτικο Πόλεων». Εδειξε, επίσης, τον δρόμο του μέλλοντος για την Ελλάδα: «Να γίνουμε Βολιβία του Μοράλες, Νικαράγουα του Ορτέγκα, Ισημερινός, Βενεζουέλα και Κούβα του Κάστρο».
Το επιστέγασμα όμως ήταν η έκκλησή του για μια «μάχη της Αθήνας», την καθοριστική σημασία της οποίας, για την έκβαση του πολέμου κατά του παγκόσμιου καπιταλισμού, παραλλήλισε με τη μάχη του Στάλινγκραντ. Τεκμηρίωσε μάλιστα τον πρωτότυπο ισχυρισμό του, υποστηρίζοντας ότι... η απεργία της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα προκάλεσε την πτώση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. «Ας προκαλέσουμε την αναμέτρηση» κάλεσε τους ακροατές του και τους βεβαίωσε ότι «το CNN, το BBC, το ZDF, το NBC θα είναι εδώ» - για να καλύψουν τη μάχη, προφανώς. Αν νικήσουν, υποστήριξε, το πείραμα του ΔΝΤ θα έχει αποτύχει, τα μέτρα δεν θα περάσουν και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα ξαναπέσει.
Πόσο σοβαρά είναι αυτά αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το πνεύμα του Αλέκου συναντήθηκε με εκείνο ενός άλλου σπουδαίου αγωνιστή της Αριστεράς, διότι ο Αλέκος δεν ήταν ο πρώτος που έκανε έκκληση για «νέο ΕΑΜ». Είχε προηγηθεί, κατά μία εβδομάδα τουλάχιστον, ο παλιός κωμικός και στέλεχος του ΔΗΚΚΙ Γιώργος Πάντζας, με άρθρο του σε ημερήσια εφημερίδα, που έφερε τον τίτλο: «Νέο ΕΑΜ: Η Ιστορία να επαναληφθεί τώρα». Φυσικά, ως φάρσα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, από αυτές στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Γ. Πάντζας...
http://news.kathimerini.gr/

Ωπα ρε παιδιά !!!

Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Αντώνη, μην το παρακάνεις» !

«Μην το παρακάνεις» είναι η οργισμένη αντίδραση πολλών βουλευτών της ΝΔ που συνομιλούν τακτικά με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί από τον κ. Σαμαρά για την απόφασή του να αναφερθεί δημόσια με απαξιωτικό τρόπο για τον κ. Ρουσόπουλο. Η κίνηση αυτή θεωρείται από ακραιφνείς «καραμανλικούς» «κήρυξη πολέμου» και επεσήμαιναν με έμφαση ότι από τον κ. Καραμανλή δεν «λείπει η σωφροσύνη».

Με αυτή την αναφορά η «καραμανλική» πτέρυγα έδειξε σαφώς πως δεν επικροτεί την επιλογή του κ. Σαμαρά, αφού θεωρεί ότι είναι «αυτοκαταστροφική». «Δεν μπορεί την ώρα που το ΠαΣοΚ βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, μετά την κατάθεση Μαντέλη, εμείς να γυρίζουμε ξανά στην εσωστρέφεια με μια ανεξήγητη κίνηση» σημείωναν χαρακτηριστικά. Παράλληλα ορισμένα στελέχη που συνάντησαν πρόσφατα τον κ. Καραμανλή έλεγαν ότι «παρά την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ, η ισχυρότερη ομάδα είναι αυτή των “καραμανλικών” και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν στη Ρηγίλλης» .

Οργανώνει την άμυνά του
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση, παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας και σιωπηλός το «κίνημα» των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ να βάλλουν σχεδόν καθημερινά εναντίον του για τη στάση που τηρεί. Παρά το γεγονός ότι και ο κ. Σαμαράς του έχει στείλει έμμεσα μηνύματα, μέσω των δημόσιων τοποθετήσεών του, να βγει και να μιλήσει, επιμένει στην εκκωφαντική σιωπή, που αποτελεί- κατά ομολογία κορυφαίων κομματικών παραγόντων- «τροχοπέδη» για την ανάκαμψη του κόμματος.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τον κ. Καραμανλή, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες αρχίζει να οργανώνει πλέον σιγά σιγά την άμυνά του στις επιθέσεις που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο από επικριτές του κυρίως εντός της ΝΔ. Η κραυγή απόγνωσης των νεοδημοκρατών «βγες να μιλήσεις και να υπερασπιστείς το έργο σου» αντηχεί σε όλο το νεοδημοκρατικό σύστημα, ενώ κυριαρχεί η κατηγορία πολλών βουλευτών της ΝΔ ότι ο τέως πρωθυπουργός «κρύβεται» και αποφεύγει να «απολογηθεί» για τα πεπραγμένα της περιόδου 2004-2009.

Η πρόσφατη ονομαστική γιορτή του κ. Καραμανλή ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ίδιο να μετρήσει τους φίλους του, αφού δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα και συναντήθηκε με αρκετούς «τολμηρούς» που πέρασαν την είσοδο του πολιτικού του γραφείου. Ολοι σχεδόν του επεσήμαναν την ανάγκη να βγει και να μιλήσει δημόσια και να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταμαρτυρούν.

Ακουσε τους πάντες με προσοχή, αλλά δεν τους απάντησε ευθέως τι θα κάνει και κυρίως πώς θα το κάνει. Από τη γενικότερη συζήτηση όμως κατάλαβαν ότι ο τέως πρωθυπουργός έχει αναθεωρήσει τη στάση του και, όπως κατάλαβαν, πλέον είναι «μονόδρομος» για τον ίδιο να τοποθετηθεί, απλώς αναζητείται το κατάλληλο χρονικό σημείο, αν και όλα μπορεί να αλλάξουν και πάλι μετά την προχθεσινή κίνηση του κ. Σαμαρά.

Η συσπείρωση των καραμανλικών
Ηημέρα της γιορτής του κ. Καραμανλή ανέδειξε και μια άλλη πτυχή που δεν είχε διαγνωστεί το τελευταίο διάστημα: τη συσπείρωση των «καραμανλικών».

Το υπόμνημα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι η προϊσταμένη της Διευθύνσεως Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη ενέπλεξε τους πρώην υπουργούς κκ. Ευ. Μπασιάκο , Αλ. Κοντό και Θ. Ρουσόπουλο, αλλά και τον τότε διευθυντή του τέως πρωθυπουργού κ. Ι. Αγγέλου. Αυτό προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση των καταγγελλομένων και έδειξε την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του «καραμανλικού» συστήματος.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα στο γραφείο του κ. Καραμανλή, καθώς αρκετοί πρώην υπουργοί τον επισκέπτονται και συνομιλούν επί ώρα μαζί του, ενώ σταθερά κοντά του καθημερινά είναι ο επί χρόνια φίλος του κ. Αγγέλου και ο βουλευτής και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος, ο οποίος τον ενημερώνει καθημερινά για το τι γίνεται στη Βουλή και στα ΜΜΕ.

Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο κ. Καραμανλής είναι να τοποθετηθεί σε θεσμικό επίπεδο, είτε στη Βουλή, είτε στο ανώτατο κομματικό όργανο που είναι το συνέδριο της ΝΔ στο τέλος Ιουνίου. Η πρώτη απορρίφθηκε υπό τον φόβο μήπως υπάρξει ομάδα βουλευτών που κατά τη διάρκεια που θα μιλάει ο κ. Καραμανλής επιχειρήσει να δημιουργήσει εντυπώσεις με φωνές και αποδοκιμασίες. Η δεύτερη περίπτωση, αν και ακόμη εξετάζεται, «τρομάζει» τη Ρηγίλλης καθώς, όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα στρέψει τα φώτα στον κ. Καραμανλή και θα χαλάσει τη «φιέστα» της ανανέωσης που σχεδιάζει η ηγεσία.

Ετοιμάζεται να μιλήσει
Ο. κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κλίνει προς την επιλογή να παραχωρήσει μια εφ΄ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη για να προετοιμάσει την άμυνά του εν όψει της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, στην οποία είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να καταθέσει.

Η επιλογή της συνέντευξης θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη λύση από πολλούς συνομιλητές του, αφού θα δώσει την ευκαιρία μιας ελεύθερης συζήτησης με τον δημοσιογράφο και θα υπάρχει η ευκαιρία διευκρινίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συζήτηση στο περιβάλλον του κ. Καραμανλή για το περιεχόμενο της τοποθέτησής του, αλλά τονίζεται ότι με τη συνέντευξη θα επιχειρηθεί να αλλάξει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη για τον ίδιο και την πολιτική του. «Πλέον το θέμα είναι το πότε θα γίνει η παρέμβαση, πού θα γίνει και πώς, και κυρίως τι θα πει» έλεγε στενός συνεργάτης του και για να πείσει ότι δεν έχει γίνει καμία προεργασία για το τι θα πει ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξή του τόνιζε: «Δεν έχει γράψει γραμμή έως τώρα».

Οι «πιστοί» συνομιλητές του τέως
Το κατώφλι του γραφείου του κ.Καραμανλή πέρασε πριν από περίπου 10 ημέρες ο κ.Ρουσόπουλος,ενώ από τους πιο τακτικούς συνομιλητές του το τελευταίο διάστημα είναι και ο κ.Αρ.Σπηλιωτόπουλος , ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον τέως πρωθυπουργό και συζήτησαν εφ΄ όλης της ύλης.Με θέρμη υποδέχθηκε ο κ.Καραμανλής και τον επί πέντε χρόνια «τσάρο» της οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφηκαι είχαν διεξοδική συζήτηση για την οικονομία και για την κριτική που ασκείται στη ΝΔ.Σταθερή επικοινωνία έχει με τον τέως υπουργό Εξωτερικών κ.Π.Μολυβιάτη,ο οποίος είναι από αυτούς που συμφωνούν με τη στάση του κ.Καραμανλή να παραμείνει σιωπηλός.Επίσης τακτικά τον επισκέπτονται και συνομιλούν οι άλλοτε «διόσκουροι» του «καραμανλισμού», οι κκ. Δ. Σιούφας και Πρ. Παυλόπουλος, με τον δεύτερο να του έχει εισηγηθεί να μιλήσει στο συνέδριο.

Με τον τέως υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά
συνομιλεί τακτικά και πρόσφατα γευμάτισαν μαζί και συζήτησαν επί αρκετή ώρα για τις εξελίξεις.Επίσης,σταθερά επικοινωνούν μαζί του και τον υπερασπίζονται καραμανλικά στελέχη, όπως οι κκ.Ευρ.Στυλιανίδης,Χρ.Ζώης, Γ.Βλάχος,Ι.Ανδριανός, ενώ δεν έχουν διακόψει επικοινωνία ο κ.Ελ.Ζαγορίτης, ο διευθυντής του κόμματος κ.Μ.Δασκαλάκης κ.ά.Αυτό που κυριαρχεί στο περιβάλλον του είναι ο εκνευρισμός για το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στα ΜΜΕ εναντίον του,ενώ οι περισσότεροι συνομιλητές του εμφανίζονται οργισμένοι από τα «συγγνώμη» του κ.Σαμαρά και προτάσσουν το επιχείρημα ότι η απαξίωση της πρόσφατης ιστορίας της παράταξης θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για τη νέα ηγεσία.

Εκπληξη για το «κρέμασμα»
Ο τέως πρωθυπουργός πληροφορήθηκε έκπληκτος την είδηση ότι ο κ.Σαμαράς «διέγραψε» πολιτικά τους κκ.Ρουσόπουλοκαι Γ.Βουλγαράκη, με τη φράση«δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου». Ο κ.Καραμανλής δεν πίστευε ότι ο κ.Σαμαράς επέλεξε να «κρεμάσει» πολιτικά τον κ.Ρουσόπουλο,επί πέντε χρόνια πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας και ουσιαστικά «αντιπρόεδρο» της κυβέρνησής του,και αρκετοί συνομιλητές του έλεγαν ότι πρόκειται για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Στο περιβάλλον του κ.Καραμανλή εξέφραζαν την απορία τους και για την απόφαση της Ρηγίλλης να ζητήσει την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού κ.Κ. Σημίτηστην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens.«Μήπως εξυπηρετείτε κάποιο σχέδιο;»διερωτήθηκε ένας εκ των «καραμανλικών» βουλευτών και άλλος εάν υπάρχει στόχος πλήρους απαξίωσης του κ.Καραμανλή.«Δεν εξηγείται η στάση Σαμαρά.Εκτός αν είναι σικέ το παιχνίδι» έλεγε και αιτιολογούσε:«Η κλήτευση Σημίτη θα σημάνει και κλήτευση Καραμανλή στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι. Εκτός αν αυτό επιθυμεί η Ρηγίλλης».