Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Αγαπητή κυρία Μέρκελ...


Η κυβέρνησή σας μας είπε δια του υπουργού Οικονομικών σας ότι δεν δικαιούμαστε να ομιλούμε. Είμαστε σφόδρα ενοχλημένοι. Όχι με εσάς. Εσείς τη δουλειά σας κάνετε. Με τον εαυτό μας τα έχουμε που φέραμε την πατρίδα μας σε αυτό το χάλι και δεν μπορούμε να σας πούμε να πάτε στο διάολο. Ξέρετε, οι Έλληνες είμαστε περήφανος λαός. Ωστόσο, οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε! Με την στάση σας μας αφυπνίζετε. Ας συζητήσουμε, όμως, για το  ποιος δικαιούται να ομιλεί...

Μιλάτε εσείς; Μιλάτε για πρόβλημα διαφθοράς στην Ελλάδα; Ναι, υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Ο Έλληνας πολιτικός που λαδώθηκε είναι προδότης για την πατρίδα του και θα έπρεπε ήδη να σαπίζει στην φυλακή, αφού η θανατική ποινή έχει καταργηθεί. Εκείνοι, όμως, που λάδωσαν, που θα έπρεπε να βρίσκονται; Ο κ. Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ή όχι ελεύθερος στη δική σας χώρα; Κυρία Μέρκελ, οι δικές εταιρείες πλήρωσαν τους Έλληνες πολιτικούς για να πάρουν δουλειές στην Ελλάδα. Και φυσικά το τίμημα το πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι και όχι οι Γερμανοί...

Μιλάτε εσείς για «πολιτικές συμφωνίες» και μας εγκαλείτε για το γεγονός ότι εισήλθαμε έτσι στη ζώνη του ευρώ; Ξεχνάτε ότι με την ενοποίηση των δύο Γερμανιών υπήρξε μία πολιτική απόφαση και για την δική σας περίπτωση.

Μιλάτε εσείς για λογιστικά τερτίπια; Ξεχάσατε ότι για να εισέλθετε στη ζώνη του ευρώ βγάλατε τα νοσοκομεία σας από τον ισολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης για να πετύχετε στο έλλειμμα; Ξεχάσατε ότι το 2004 το έλλειμμα σας είχε ξεφύγει από το 3%, έχοντας γράψει το  Σύμφωνο Σταθερότητας στα παλιά σας τα παπούτσια;

Μιλάτε εσείς για «υποχρεώσεις»; Ξεχνάτε ότι οφείλετε ακόμη σε αυτή τη χώρα που προσβάλετε διαρκώς τις πολεμικές αποζημιώσεις. Χρωστάτε λεφτά κυρία Μέρκελ. Αν θέλετε μπορούμε να «πατσίσουμε» με τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές τράπεζες. Δεν ξέρουμε αν φτάνουν, αλλά έχετε καλούς λογιστές και μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια το ποσό.

Μιλάτε εσείς για την Ευρώπη; Για τι πράγμα ακριβώς θα πρέπει να σας ευχαριστεί η Ευρώπη;

Μιλάτε εσείς ότι βοηθήσατε την Ελλάδα, όταν κάθε βοήθεια «συνοδευότανε» με ένα πανάκριβο συμβόλαιο αγοράς οπλικών συστημάτων; Έτσι την εννοείται εσείς τη «βοήθεια» προς τους «φίλους και συνεταίρους» σας;

Εντάξει, το καταλάβαμε, το εμπεδώσαμε. Θέλετε μία άλλη Ευρώπη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας. Δεν μπορούμε να σας αδικήσουμε γι΄ αυτό. Είναι δικαίωμά σας να χαράξετε το δικό σας μέλλον. Να κάνετε τις δικές επιλογές. Μόνο που γι΄αυτές θα μετανιώσετε και πάλι στο μέλλον. Όπως κάνατε και στο παρελθόν. Επειδή πάντοτε οι επιλογές σας ήταν κοντόφθαλμες. Αυτό που δεν ξέρουμε, όμως, είναι αν εμείς είμαστε διατεθειμένοι να σας συγχωρέσουμε άλλη μία φορά...

Θανάσης Μαυρίδης

Ν.Μπακογιάννη: Φοβάται τη ρετσινιά της αποστασίας

http://paganeli.files.wordpress.com/2010/11/tempmplanko_ntora.jpg
Με «νέο αίμα» κατά 80%, αλλά και με «παλαιά, δοκιμασμένα και άφθαρτα πρόσωπα» κατά το υπόλοιπο 20% υπόσχεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ότι θα είναι το κόμμα της, την ίδρυση του οποίου θα ανακοινώσει πανηγυρικώς την προσεχή Κυριακή. Οι πυρετώδεις ετοιμασίες κορυφώνονται, ενώ η προσοχή της Ρηγίλλης είναι στραμμένη σε ενδεχόμενες «αποσκιρτήσεις» βουλευτών της προς το νέο πολιτικό μόρφωμα. Υπό αυτό το πρίσμα η αισθητή παρουσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή με την ευκαιρία της κρίσιμης μυστικής ψηφοφορίας για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και κυρίως οι επαφές, οι συζητήσεις και τα σχόλιά της στα πηγαδάκια, πολιτικά και δημοσιογραφικά, στα οποία συμμετείχε τράβηξαν την προσοχή πολλών.

Κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό την ονομασία του νέου κόμματος, η κυρία Μπακογιάννη τηρεί προσεκτική στάση ως προς το θέμα τυχόν προσχωρήσεων «γαλάζιων» βουλευτών στο κόμμα της, καθώς δεν θέλει να χρεωθεί κάποια «ρετσινιά» για μια (νέα) αποστασία, η οποία θα παραπέμπει συνειρμικά στο πολυτάραχο 1965 και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πατέρας της κ. Κ. Μητσοτάκης στην αποστασία των βουλευτών της Ενωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Σε κάποια από τις συζητήσεις της άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια έχει δώσει «γραμμή» να μην παρουσιαστεί κάποιος βουλευτής στην ιδρυτική εκδήλωση.

Η κυρία Μπακογιάννη βρισκόταν από νωρίς στο γραφείο που διατηρεί στη Βουλή ως πρώην πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης και συναντήθηκε με την κυρία Ελσα Παπαδημητρίου και τον κ. Αθ. Γιαννόπουλο. Διαχυτική και ευδιάθετη, η ανεξάρτητη βουλευτής συνομίλησε στους διαδρόμους και στο καφενείο της Βουλής με διάφορους βουλευτές της ΝΔ, καθώς και με κάποιους εκ των εγκαλουμένων πρώην υπουργών, όπως ο κ. Γ. Βουλγαράκης κ.ά. Ακούστηκε μάλιστα να λέει σε ορισμένους από αυτούς μετά τις ομιλίες τους: «Σε άκουσα, ήσουν δυνατός» . Η κυρία Μπακογιάννη δεν αποχώρησε από την ψηφοφορία, όπως έπραξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά παρέμεινε και ψήφισε.

Σε κουβέντα της με δημοσιογράφους σχετικά με το υπό αναγγελία κόμμα της είπε ότι «υπάρχει μεγάλη κρίση αντιπροσώπευσης» και ότι ο νέος πολιτικός σχηματισμός «έρχεται να “αξιοποιήσει” το φθαρμένο πολιτικό σύστημα». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι και η ίδια προέρχεται από αυτό, λέγοντας: «Εγώ θέλω να είμαι ρεαλίστρια και συγκεκριμένη. Θα κάνω την αυτοκριτική μου». Τόνισε άλλωστε: «Εχω να πω πολλές νέες προτάσεις στην κοινωνία». «Οι πολιτικοί συνήθως αρέσκονται να βλέπουν τα πράγματα μέσα από μεγεθυντικούς φακούς. Τους τελευταίους έξι μήνες που βγήκα από τον “γυάλινο πύργο” ξαναβρήκα τη βουλευτή Ευρυτανίας, ξαναμπήκα στο καφενείο, “ξανάνοιξε η αυλαία για μένα”, όπως λέει και ο Καζαντζάκης στην “Ασκητική” του» εκμυστηρεύτηκε στους συνομιλητές της.

Η πρώην υπουργός δεν απέφυγε τις αιχμές για τις θέσεις του κ. Αντ. Σαμαρά σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος, σχολιάζοντας ότι οι προτάσεις του συνεπάγονται νέα μέτρα, ενώ αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος που άφησε «κληρονομιά» στη χώρα η διακυβέρνηση Καραμανλή υποστήριξε ότι ούτε η ίδια ούτε άλλο μέλος της τότε κυβέρνησης γνώριζε την πραγματικότητα. «Ξέραμε όλοι ότι είναι 6,5% και ότι ενδεχομένως να έφθανε στο 8,5%» είπε, συμπληρώνοντας πως «δεν γνωρίζει καν αν το ήξερε και ο ίδιος ο Καραμανλής»
tovima.gr

Η Μέρκελ και οι γερμανικές τράπεζες σκοντάφτουν στο "ιρλανδικό" ντόμινο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaW1V-1AYvJ6xGnm20fggTEgQgmt0bRjlDTiRU5JH7y9NvP4XtYSqXmmFFjHpy6B_9amsJyPBPU5vsajnE7IYWLMt7a-70uSW3hKs36q408j1H46wID7MZ1hw3b4i3TTYV0jLjf166mJgS/s1600/angela_merkel_512815.jpg
Του Γιάννη Αγγέλη

Οι Γερμανοί τραπεζίτες άρχισαν να σηκώνουν την φωνή τους απέναντι στην μέχρι σήμερα εκλεκτή τους κα Μέρκελ.

Ακόμα και ο κ. Άκερμαν ο επικεφαλής της πανίσχυρης Deutshce Bank υποχρεώθηκε να "διαμαρτυρηθεί" για τον τρόπο που κάνει πολιτική η γερμανίδα καγκελάριος. Και αυτό όχι γιατί η επίμονη θέση της "να συμμετάσχουν τα ιδιωτικά κεφάλαια στη διαχείριση του κόστους της κρίσης του χρέους" έχει προκαλέσει ένα ντόμινο μετά την Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στη συνέχεια σ΄  ολόκληρη την περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλά γιατί βάζει σε κίνδυνο πλέον και το γερμανικό τραπεζικό σύστημα το οποίο -μαζί με τις βρετανικές τράπεζες- είναι "φορτωμένο" με περισσότερα από 240 δισ. ευρώ ιρλανδικά ομόλογα. 

Ο κίνδυνος ντόμινο με την Ιρλανδία είναι πραγματικά μεγάλος, αλλά αυτό δεν αφορά μόνο το πορτογαλικό κρατικό χρέος όσο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και κυρίως τις γερμανικές, γαλλικές, βρετανικές και ολλανδικές τράπεζες που κουβαλάνε στα χαρτοφυλάκιά τους "τόνους" κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας... Τί θα γίνει με όλα αυτά τα "χαρτιά" αν η πολιτική της κας Μέρκελ σπρώξει τις χώρες αυτές σε χρεοστάσιο ή οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του χρέους τους;

Η κα Μέρκελ και η ομάδα των στελεχών που την στηρίζει -ανάμεσά τους μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν και ο κ. Άκερμαν- στηριγμένη στην ισχυρή σε σύγκριση με την κατάσταση της υπόλοιπης Ευρώπης ανάπτυξή της είχε εκτιμήσει ότι έχει έρθει η ώρα των μεγάλων αλλαγών στην Ευρωζώνη με μία εκ βάθρων αναθεώρηση της γραμμής Κολ και την πολιτική αυτή άρχισε να "πουλάει" στο πολιτικό της ακροατήριο. Σύμφωνα με αυτή, η Ευρωζώνη "έχει ανοίξει" πολύ και θα πρέπει να περιορισθεί σε ένα στενότερο κύκλο "ανταγωνιστικών οικονομιών" από τον οποίο περισσεύει ο ευρωπαϊκός νότος.

Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν η αρχή. Η συνέχεια θα δινόταν με την εφαρμογή του "Μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων" που πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ο "Μηχανισμός" αυτός, τα στοιχεία του οποίου παρουσίασε το περασμένο Σάββατο το "Κεφάλαιο", προβλέπει δύο επίπεδα "βοήθειας".

Το ένα αφορά τις οικονομίες που θα έχουν προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας και το οποίο θα αντιμετωπίζεται με επιμήκυνση του δανειακού τους προγράμματος.

Το δεύτερο αφορά τις χώρες που έχουν πρόβλημα δυνατότητας εξυπηρέτησης του χρέους τους και αυτό θα αντιμετωπίζεται με αναδιάρθρωση χρέους και ελεγχόμενη πτώχευση με την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και στην πραγματικότητα είναι ένας μηχανισμός εξοστρακισμού από την ευρωζώνη...

Κάπου εκεί ήταν τα πράγματα όταν "έσκασε" η περίπτωση της Ιρλανδίας η οποία δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους της, αλλά το τραπεζικό της σύστημα χρειάζεται κάπου 100 δισ. ευρώ μόνο για να επιβιώσει και κυρίως να μη συμπαρασύρει μαζί του το κεντρικό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Οι γερμανοί τραπεζίτες γνωρίζουν ότι σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται οι τράπεζες στην Ισπανία, ενώ στην Ιταλία το τραπεζικό της σύστημα είναι "υπερφορτωμένο" με κρατικά ομόλογα σε σημείο που να μη μπορεί να ανταποκριθεί σε νέες ανάγκες.

Με άλλα λόγια η περίπτωση της Ιρλανδίας -που σήμερα αρχίζει να συζητάει και επισήμως με την τρόικα για "βοήθεια"- φαίνεται πως θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση τους σχεδιασμούς της κας Μέρκελ για την συρρίκνωση της ευρωζώνης.

Θα συνεχίσει η γερμανίδα καγκελάριος στην ίδια γραμμή και τις επόμενες εβδομάδες ή η κρίση του χρέους και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος θα την υποχρεώσει σε αναδίπλωση; Η απάντηση στο ερώτημα από ό,τι φαίνεται δεν θα αργήσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες.   
capital.gr
corfuonair

Ψάχνοντας τον Καραμανλή στο internet

thumb
Της Βάλιας Μπαζού
Εάν βάλετε στο Google το όνομα Κώστας Καραμανλής, το έκτο αποτέλεσμα της αναζήτησης θα σας βγάλει στη Φρικηπαίδεια και στη σελίδα της με τίτλο Κωνσταντίνος Καραμανλής Β' ο Σεμνός και Ταπεινός, σελίδα στην οποία φιγουράρει η πειραγμένη φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού (την κοπιάραμε αμέσως) που σύμφωνα με τη νέα διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια κοσμεί το Λούβρο!
Η Φρικηπαίδεια έχει αναλυτικό βιογραφικό για τον Κώστα Καραμανλή με πλείστες ενότητες.  Επέλεξα να σας μεταφέρω αυτούσιες τις πληροφορίες από δύο ενότητες:
-Μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία
Ο Κωστάκης σε συνεργασία με τον Αλογογκούφυ έκανε διαρθρωτικές αλλαγές με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να σφύζει από λίπος και ανεργία. Πλέον, ο κλάδος της ταχυφαγίας αποτελεί τη βαριά και ασήκωτη βιοτεχνία της Ελληνικής οικονομίας με τη κατανάλωση κοτογύρου και τη χοληστερίνη να έχουν αυξηθεί σημαντικά.
-Η ζωή μετά την πολιτική
Είναι ο μοναδικός εν ζωή πρώην πρωθυπουργός που δεν έχει άποψη για τα τεκταινόμενα της χώρας και που δεν είχε ποτέ ακόμα και όταν ήταν στο τιμόνι της χώρας.
Παρόλα αυτά του αρέσει που και που να επισκέπτεται την Βουλή των Ελλήνων, και κάθεται πάντα στο τελευταίο θρανίο. Πρόσφατα τιμήθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον σχεδιασμό και την εξέλιξη του παιχνιδιού για πλεηστέισιον 1,2,3 (και προσεχώς 4) Minister Manager 2010, το οποίο παίζει ανελλιπώς από τον Οκτώβριο του 2009.
Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο υπάρχουν και άλλες ενότητες όπως:
Παιδικά-Νεανικά Χρόνια
Πολιτική καριέρα
Πολιτικό έργο
Αθλητικές δραστηριότητες
Λίστα Βραβείων
Ελεύθερος χρόνος
Διατροφή
(και άλλες που δεν μεταφέρονται)
Υ.Γ
Η Φρηκιπαίδεια αυτοσυστήνεται ως «μία εγκυκλοπαίδεια γεμάτη λανθασμένες πληροφορίες και ψέματα. Κάτι σαν την πολιτική, μόνο που είναι γραμμένη με χιούμορ. Αυτή είναι ίσως η μοναδική σελίδα που περιέχει χρήσιμες πληροφορίες, χωμένες μέσα σε ένα κυκεώνα ασυναρτησίας και απόλυτης σύγχυσης».
topontiki

Ο Ζιντάν και οι φίλοι του… κόντρα στον Ολυμπιακό!

Αποκλειστικό
Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές  όλων των εποχών ο Ζινεντίν Ζιντάν θα βρεθεί στις 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα για ένα μεγάλο φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς! Οι αποκλειστικές πληροφορίες του «Τhe Player» κάνουν λόγο για συμφωνία η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ επίσημα θα ανακοινωθεί από την Πειραϊκή ΠΑΕ  πολύ σύντομα! Είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο ποδοσφαιρικό φιλανθρωπικό γεγονός λαμβάνει χώρα στην Αθήνα και μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τον ερχομό στην Ελλάδα, όλων των μεγάλων ποδοσφαιριστών που μετέχουν στην συγκεκριμένη ομάδα και που ουσιαστικά είναι οι «φίλοι του Ζιντάν». Θυμίζουμε ότι στην συγκεκριμένη ομάδα μετέχουν και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές παγκοσμίου επιπέδου και μάλιστα είναι πολύ πιθανόν ο Ζιντάν να απευθύνει πρόσκληση και στον Τζιμπρίλ  Σισέ για να δώσει το παρών στο συγκεκριμένο φιλικό-φιλανθρωπικό παιχνίδι. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι συμμετοχές, αλλά και  τα υπόλοιπα διαδικαστικά. Αυτά αφορούν τις τιμές εισιτηρίων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, καθώς και τους χορηγούς της συγκεκριμένης εκδήλωσης! Το «The Player» θα σας κρατά ενήμερους για το φιλανθρωπικό γεγονός της χρονιάς! 
theplayer.gr

H Ευρωπαική Ένωση μέσα απο μια φωτογραφία!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIIRukkW8Ows8ZXK96KnFxiz1Afe0qzSRxS4sOm2_qkMspaLG9IK-QynEQ_oryRMhIazemzbbSD3ZHA6_HbYfQb9_8ou2S-0HsVzTBqkdGJa9yZcVAFbjsbJPC5wSYdkwewYu0OUsnXQs/s1600/EUROPEAN.JPG
tro-ma-ktiko

Ισπανοί και Πορτογάλοι σοσιαλιστές συναινούν σε πολιτικές συνεργασίες για να αντιμετωπίσουν την οικονομία...

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα κάνει το ίδιο;

Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου
ellinas-xoris-ellada

Τα κουκιά είναι μετρημένα. Η ελληνική οικονομία βουλιάζει αν δεν γίνουν αμέσως κι άλλες αιματηρές περικοπές σ΄ όλα και σ΄ όλους. Για να μη βρεθούμε μπροστά σε χειρότερα, με την κοινωνία στα όρια της αγανάκτησης έτοιμη να αντιδράσει μπροστά στην απελπισία. Το γιατί βρεθήκαμε εδώ που είμαστε μας το εξήγησε αναλυτικά ο πρωθυπουργός πριν από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, με κερασάκι το δίλημμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λες και το...
 πρόβλημα ήταν εκεί. Το τελικό αποτέλεσμα, έστω και των μισών που ψήφισαν, λύνει τα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου να τολμήσει λύσεις με ευρύτερη πολιτική συναίνεση.
Μπροστά στο αδιέξοδο το ίδιο έκαναν οι δύο άλλες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ενωμένης Ευρώπης, στην Ισπανία και Πορτογαλία. Αν και τα αίτια της οικονομικής τους κατρακύλας δεν είναι ακριβώς τα ίδια με τα δικά μας, στην Ισπανία το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα ζήτησε και έλαβε την στήριξη δύο άλλων μικρότερων εθνικιστικών κομμάτων για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2011 και να μη πέσει η κυβέρνηση από τα σκληρά μέτρα που πήρε για την καταρρέουσα οικονομία της. Στην Πορτογαλία επίσης, οι κυβερνώντες σοσιαλιστές ζήτησαν από την συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση να προχωρήσουν μαζί, διαφορετικά απείλησαν να αποχαιρετήσει η χώρα το ευρώ.
Στην Ελλάδα, τρίτο “πυλώνα” του μεσογειακού σοσιαλισμού των 27 της Ευρώπης, με πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τον πρωθυπουργό της, το “Μαζί τα φάγαμε” επιβάλλεται να οδηγήσει σ' ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής συνεννόησης με την αντιπολίτευση για να σηκώσουμε κεφάλι. Η Ν.Δ. ήδη αφήνει να εννοηθεί πως κάτι μπορεί να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, με αντάλλαγμα την μη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάλισμα του ...ποιοι τα φάγανε. Είναι παρήγορο ότι σοβαροί αρθρογράφοι (δεν χρειάζεται να τους ονοματίσω) προτείνουν επίμονα τον τελευταίο καιρό σαν μοναδική λύση μια ευρύτερη κυβέρνηση συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων, ακόμα και προσωπικοτήτων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου το βλέπει ξεκάθαρα. Έχει μπροστά του ολόκληρη τριετία να το τολμήσει ξεπερνώντας το λεγόμενο “βαθύ” ΠΑΣΟΚ. Είχε τα κότσια να πει πολλές αλήθειες και να επιμεριστεί τις δικές του ευθύνες στο παρελθόν. Να ομολογήσει ότι είμαστε διεφθαρμένο κράτος, με πελατειακή εξάρτηση των πολιτών από δαύτο που δεν είναι ικανό να εγγυηθεί ότι όλοι πληρώνουν φόρους. Να γίνουμε ευνομούμενη χώρα, από ευνοούμενη των εκάστοτε “δικών μας παιδιών”. Βλέπει ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια και συνεπώς άλλη επιλογή. Οι συναντήσεις των επόμενων ημερών με τους πολιτικούς αρχηγούς και προσωπικότητες θα δείξουν. 
press-gr 

ΠΙΝ: Οι σύγχρονοι Εφιάλτες...

του Γ.Καρύδη
Μέρες του 2002 και του 2006 θύμισε η εκλογική αναμέτρηση του Νοέμβρη 2010 για την ανάδειξη της πρώτης αιρετής Περιφερειακής Αρχής στα Ιόνια Νησιά.
Οι μνήμες έφεραν στο νου τις διασπάσεις στο χώρο της δημοκρατικής Παράταξης που είχαν ως αποτέλεσμα δήμοι και Νομαρχία να καταλήξουν στα χέρια της συντηρητικής Παράταξης.
Ο συνδυασμός για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ που στηρίχτηκε από το ΠΑ. ΣΟ. Κ., κατέβηκε στον εκλογικό στίβο  με επικεφαλής τον Ηλία Μπεριάτο, ένα γνωστό επτανήσιο  πολιτικό και καταξιωμένο επιστήμονα. Μας  εντυπωσίασε το ήθος, η ευγένεια και ο πολιτικός πολιτισμός του. Ο συνδυασμός κατέθεσε μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση για την ανάπτυξη, το περιβάλλον και το πολιτισμό τόσο για τα ιόνια νησιά όσο και για την Κέρκυρα. Κατάρτισε ένα αξιόλογο και αξιόμαχο ψηφοδέλτιο από άτομα με  κοινωνική καταξίωση, εντιμότητα και διάθεση για προσφορά, που σε μεγάλο βαθμό σηματοδοτούσαν την ανανέωση και την προοπτική για τον τόπο.
Το ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που ταυτόχρονα δεν είχε εξαρτήσεις και υποχρεώσεις σε κανένα, ανησύχησε το ντόπιο πολιτικό, οικονομικό και στρατευμένο μιντιακό κατεστημένο. Οι παράγοντες που θέλουν το τόπο καθηλωμένο στη μιζέρια και την απραξία προκειμένου  να εξυπηρετούν τα στενά πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα αντιλήφθηκαν ότι η κυριαρχία τους κινδυνεύει.  Γι’ αυτό φρόντισαν να εκμεταλλευτούν την  προσωπική ματαιοδοξία και εμπάθεια κάποιων  βαθύνοντας το χάσμα στους κόλπους της δημοκρατικής παράταξης .
Έτσι στον κρίσιμο δεύτερο γύρο των αυτοδιοκητικών εκλογών για την Π. Ι. Ν. οι σύγχρονοι Εφιάλτες έδειξαν το στενό πέρασμα για την ήττα των μαχητών του Ιονίου Αρχιπελάγους.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μεγάλη πολιτική , κοινωνική  και προοδευτική πλειοψηφία που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο των εκλογών στη συνέχεια ν’ ακυρωθεί.
Ενώ ο επτανησιακός λαός στο πρώτο γύρο των εκλογών άνοιξε διάπλατα την πόρτα στο ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ να είναι ο τελικός νικητής εκφράζοντας το μεγάλο δημοκρατικό αυτοδιοικητικό πλειοψηφικό  ρεύμα απέναντι στο συγκεντρωτισμό, τη συντήρηση και τη πελατειακή αντίληψη διοίκησης, το μέτωπο έσπασε.
Η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αφέθηκε σε χέρια εκπροσώπων της παράταξης  που δεν την πιστεύει,  την πολέμησε και απειλεί να την καταργήσει.
Οι συνέπειες για την Κέρκυρα και τα υπόλοιπα ιόνια νησιά θα φανούν τα επόμενα χρόνια.
Καλούμε όλες τις πολιτικές και  αυτοδιοικητικές δυνάμεις που έλαβαν μέρος στην εκλογική διαδικασία να ερμηνεύσουν σωστά την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και να λάβουν έγκαιρα κρίσιμες αποφάσεις για να μη εμφανιστούν τα ίδια φαινόμενα στο μέλλον.
Εμείς σεβόμενοι απόλυτα την τελική ετυμηγορία του επτανησιακού λαού δηλώνουμε ότι από την θέση που μας κατέταξε θα είμαστε θεματοφύλακες για τα συμφέροντα του τόπου.
Το ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ θα είναι παρόν για την ανάδειξη του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, για την ενίσχυση της συνοχής της Π. Ι. Ν. για να πάει ο τόπος μπροστά.  Η νέα περιφερειακή αρχή θα μας έχει κοντά της  σε  πρωτοβουλίες για το καλό του τόπου και θα μας βρει απέναντί της σ’ ό, τι  θεωρήσουμε ότι τον βλάπτει.
Διαβεβαιώνουμε τον κερκυραϊκό και επτανησιακό λαό ότι θ΄ ανταποκριθούμε στα νέα μας καθήκοντα με συνέπεια, δουλειά και πολιτικό πολιτισμό.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Σεμινάρια Διαχείρισης Ήττας.

Ο γνωστός για τις κατά καιρούς "εμπρηστικές" δηλώσεις του, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κεφαλονιάς και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το Ιόνιο Αρχιπέλαγος
των κυρίων Μπεριάτου-Γεωργάτου προέβη σε μια εκ βαθέων ανάλυση του εκλογικού ναυαγίου του Αρχιπελάγους μέσα από το kefaloniapress.





KEFALONIAPRESS 17-10-2010


Τι μας είπε λοιπόν;
Ο κύριος Φόρτες εξέλεξε τον κύριο Παρίση στο Δήμο και το κύριο Σπύρου στην περιφέρεια!
Μωρέ μπράβο δύναμη ο Φόρτες!  
Για το πάπλωμα ουδείς λόγος! Πως δηλαδή γίνεται το ΠΑΣΟΚ Κεφαλονιάς να ήρθε πρώτο σε επίπεδο νομού στις εκλογές για την περιφέρεια έναντι του δεξιού κυρίου Σπύρου ενώ ήρθε δεύτερο για το Δήμο έναντι του επίσης δεξιού κυρίου Παρίση;
Που πήγαν οι ψήφοι οέο; Ο Φόρτες τις ταξίδεψε απέναντι;
Δηλαδή ο Φόρτες ήθελε να εκλεγεί η παρέα της Νομαρχίας και έδωσε γραμμή υπέρ τους (μεταξύ των ευνοημένων και ο κύριος Βαλιανάτος), ενώ έδωσε επίσης γραμμή να καταψηφιστεί το Δημοτικό ψηφοδέλτιο; Πολύ Ρεαλιστικό σενάριο! Ο Φόρτες ευνόησε τους διώκτες του και αυτοί των διώκουν για αυτό...
Συγνώμη πρόεδρε αλλά μάλλον για "Μακάκες" μας περνάς. 
Φαίνεται πως στον Πρόεδρο έχει γίνει συνήθεια μετά από κάθε ήττα να αναζητά φαντάσματα και εξιλαστήρια θύματα. Τα ίδια έλεγε και το 2002 όταν ο εκλεκτός του έχανε τη Νομαρχία.
Τότε δεν έφταιγε ο Φόρτες αλλά η οικογένεια Σπαθή.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ" 23-10-2002


Περί αυτοκριτικής, πόσο μάλλον συνταξιοδότησης, ουδείς λόγος.
politika-mezedakia