Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Ν.Μπακογιάννη: Φοβάται τη ρετσινιά της αποστασίας

http://paganeli.files.wordpress.com/2010/11/tempmplanko_ntora.jpg
Με «νέο αίμα» κατά 80%, αλλά και με «παλαιά, δοκιμασμένα και άφθαρτα πρόσωπα» κατά το υπόλοιπο 20% υπόσχεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ότι θα είναι το κόμμα της, την ίδρυση του οποίου θα ανακοινώσει πανηγυρικώς την προσεχή Κυριακή. Οι πυρετώδεις ετοιμασίες κορυφώνονται, ενώ η προσοχή της Ρηγίλλης είναι στραμμένη σε ενδεχόμενες «αποσκιρτήσεις» βουλευτών της προς το νέο πολιτικό μόρφωμα. Υπό αυτό το πρίσμα η αισθητή παρουσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή με την ευκαιρία της κρίσιμης μυστικής ψηφοφορίας για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και κυρίως οι επαφές, οι συζητήσεις και τα σχόλιά της στα πηγαδάκια, πολιτικά και δημοσιογραφικά, στα οποία συμμετείχε τράβηξαν την προσοχή πολλών.

Κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό την ονομασία του νέου κόμματος, η κυρία Μπακογιάννη τηρεί προσεκτική στάση ως προς το θέμα τυχόν προσχωρήσεων «γαλάζιων» βουλευτών στο κόμμα της, καθώς δεν θέλει να χρεωθεί κάποια «ρετσινιά» για μια (νέα) αποστασία, η οποία θα παραπέμπει συνειρμικά στο πολυτάραχο 1965 και στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πατέρας της κ. Κ. Μητσοτάκης στην αποστασία των βουλευτών της Ενωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Σε κάποια από τις συζητήσεις της άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια έχει δώσει «γραμμή» να μην παρουσιαστεί κάποιος βουλευτής στην ιδρυτική εκδήλωση.

Η κυρία Μπακογιάννη βρισκόταν από νωρίς στο γραφείο που διατηρεί στη Βουλή ως πρώην πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης και συναντήθηκε με την κυρία Ελσα Παπαδημητρίου και τον κ. Αθ. Γιαννόπουλο. Διαχυτική και ευδιάθετη, η ανεξάρτητη βουλευτής συνομίλησε στους διαδρόμους και στο καφενείο της Βουλής με διάφορους βουλευτές της ΝΔ, καθώς και με κάποιους εκ των εγκαλουμένων πρώην υπουργών, όπως ο κ. Γ. Βουλγαράκης κ.ά. Ακούστηκε μάλιστα να λέει σε ορισμένους από αυτούς μετά τις ομιλίες τους: «Σε άκουσα, ήσουν δυνατός» . Η κυρία Μπακογιάννη δεν αποχώρησε από την ψηφοφορία, όπως έπραξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά παρέμεινε και ψήφισε.

Σε κουβέντα της με δημοσιογράφους σχετικά με το υπό αναγγελία κόμμα της είπε ότι «υπάρχει μεγάλη κρίση αντιπροσώπευσης» και ότι ο νέος πολιτικός σχηματισμός «έρχεται να “αξιοποιήσει” το φθαρμένο πολιτικό σύστημα». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι και η ίδια προέρχεται από αυτό, λέγοντας: «Εγώ θέλω να είμαι ρεαλίστρια και συγκεκριμένη. Θα κάνω την αυτοκριτική μου». Τόνισε άλλωστε: «Εχω να πω πολλές νέες προτάσεις στην κοινωνία». «Οι πολιτικοί συνήθως αρέσκονται να βλέπουν τα πράγματα μέσα από μεγεθυντικούς φακούς. Τους τελευταίους έξι μήνες που βγήκα από τον “γυάλινο πύργο” ξαναβρήκα τη βουλευτή Ευρυτανίας, ξαναμπήκα στο καφενείο, “ξανάνοιξε η αυλαία για μένα”, όπως λέει και ο Καζαντζάκης στην “Ασκητική” του» εκμυστηρεύτηκε στους συνομιλητές της.

Η πρώην υπουργός δεν απέφυγε τις αιχμές για τις θέσεις του κ. Αντ. Σαμαρά σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος, σχολιάζοντας ότι οι προτάσεις του συνεπάγονται νέα μέτρα, ενώ αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος που άφησε «κληρονομιά» στη χώρα η διακυβέρνηση Καραμανλή υποστήριξε ότι ούτε η ίδια ούτε άλλο μέλος της τότε κυβέρνησης γνώριζε την πραγματικότητα. «Ξέραμε όλοι ότι είναι 6,5% και ότι ενδεχομένως να έφθανε στο 8,5%» είπε, συμπληρώνοντας πως «δεν γνωρίζει καν αν το ήξερε και ο ίδιος ο Καραμανλής»
tovima.gr