Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Το αυτονόητο απέναντι στον παραγοντισμό και τον ελιτισμό

altΟι λεπτομέρειες του Σχεδίου Διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, του σχεδίου «Καλλικράτης» αναφέρονται πλήρως στο προσχέδιο νόμου που έχει προωθηθεί στους θεσμικούς φορείς του τόπου. Είναι πολύ σημαντικό ότι το σύνολο των αυτοδιοικητικών βλέπουν με θετικό μάτι την αλλαγή και ως αλλαγή και κατ’ ουσίαν τις μεταβολές που επιφέρει.
Ο διάλογος πλέον περνάει στην επόμενη φάση. Την χωροταξική διαίρεση της χώρας. Τι δήμους θέλουμε. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν. Ποιους στόχους θα εξυπηρετούν οι δήμοι και γενικότερα το όλο εγχείρημα.
Και το πλαίσιο και τους στόχους της μεταρρύθμισης καλώς ή κακώς, καλώς στις δημοκρατίες, τους βάζει ο υπουργός της νόμιμα (και πρόσφατα) εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.
Με βάση αυτό το πλαίσιο το όποιο προ πολλών εβδομάδων έθεσε ο υπουργός καλέστηκαν όλοι να συμμετάσχουν στο διάλογο και για τον αριθμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα προκύψουν για να εφαρμόσουν το νέο Αυτοδιοικητικό μοντέλο.
Αρκετοί συμμετείχαν σε αυτό το διάλογο (τοπικό ΠΑΣΟΚ, ΤΕΔΚ κ.α.) με σαφή θέση.
Μακάρι όλοι και κυρίως όλα τα κόμματα να είχαν πει στην κερκυραϊκή κοινωνία την άποψή τους για αυτό το θεμελιώδες θέμα.
Η προσωπική μου άποψη, που είναι και πλειοψηφούσα άποψη και πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ (και προήλθε μέσα από πρότυπες διαδικασίες χωρίς μάχες χαρακωμάτων, γραμμών και γραμμιτζήδων), είναι αυτή που στην κερκυραϊκή κοινωνία φαντάζει ως αυτονόητη.
Το νησί της Κέρκυρας γεωγραφικά, πολιτισμικά, αναπτυξιακά αλλά και συγκοινωνιακά πάντοτε το θυμόμαστε σε όλες τις δραστηριότητές του να χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Το Βορά, το Νότο και την Μέση Κέρκυρα.
Σε μία μεταρρύθμιση, μια διοικητική αναδιάρθρωση με τους όρους που τέθηκαν για λίγους και ισχυρούς δήμους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των δήμων στο 1/3 περίπου, δε μπορεί παρά η λύση των τριών δήμων στο νησί της Κέρκυρας (επτά ΟΤΑ συνολικά στο Νομό μαζί με Δήμο Παξών και τις τρεις κοινότητες των Διαποντίων) να είναι η πλέον ρεαλιστική και αναπτυξιακή λύση.
Θα ήταν, θεωρώ, πολύ θετική μεταβολή να δημιουργηθούν δύο διοικητικά κέντρα στο Νομό εκτός της πόλης της Κέρκυρας για την αποσυμφόρηση του κέντρου. Κέντρα- μοχλοί ανάπτυξης των τριών ενοτήτων που θα προκύψουν.
Προτάσεις του τύπου πέντε ή επτά ή παραπάνω δήμοι, αφενός είναι εκτός του πλαισίου και των στόχων του υπουργείου Εσωτερικών, αφετέρου έχουν ένα άρωμα προσωπικών υπερφιλοδοξιών, καρεκλολαγνείας και παραγοντισμού. Στοιχείων που έχουν φέρει πολύ πίσω την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Υπάρχει η αίσθηση ότι η τακτοποίηση του πολιτικού προσωπικού του Νομού έχει μετατραπεί σε αυτοσκοπό και εμμονή για ορισμένους.
Από την άλλη πλευρά η ελιτίστικη άποψη ορισμένων, που διαρρέεται και από κύκλους του υπουργείου κατά τρόπο οπού θεωρώ ότι προσβάλει το δημοκρατικό διάλογο, για ένα δήμο ανά νησί, ακόμα και για νησιά του πληθυσμού της Κέρκυρας, παρουσιάζει πολλά σημεία όπου η έννοια της αυτοδιοίκησης δείχνει να απέχει πολύ.
Μεγάλος κίνδυνος από την πρόκριση μιας τέτοιας λύσης είναι ο υπερσυγκεντρωτισμός των πάντων στην πόλη της Κέρκυρας, το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον θεμελιώδη στόχο της αποκέντρωσης και την αρχή της εγγύτητας. Και στην τελική δε μπορώ να κατανοήσω τι αναπτυξιακή προοπτική έχει μια μεταρρύθμιση που απλά μετατρέπει τη Νομαρχία σε Δήμο και θα επαναφέρει σταδιακά το διοικητικό χάρτη του νησιού στην προ σχεδίου Καποδίστρια εποχή των κοινοτήτων.
Εν κατακλείδι λοιπόν γυρνώ στη αναγκαιότητα πλέον η Κέρκυρα να ταχθεί και να παλέψει συντεταγμένα για τη μόνη ρεαλιστική και αναπτυξιακή λύση των τριών δήμων.
Να παλέψει για ακόμα μια φορά για το αυτονόητο.

Καρατζήμος Αλέξανδρος
Ναυπηγός Τεχνολόγος Μηχανικός
Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας
karatzimos_alex@hotmail.com

Ποιοι θα είναι οι νέοι δήμοι του σχεδίου «Καλλικράτης» σε όλη την Ελλάδα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiu7QphDxg5iZPaxRnCEy2OoZc8iDzu5hc6wmjTM0dg1RSXxioZVZXxpyvpC1R0pMszUhqcDfvcr83iAZF13GQgFhauVwpie3jUCzUQuS3rqGZm21LqFxFm_fNRffEyDKv68Ow1u45mSXA/s400/%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%82.jpgΜε «πόλεμο χαρακωμάτων» απειλούν οι δήμαρχοι τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, αν δεν γίνουν αποδεκτές οι βασικές προτάσεις τους, τις οποίες του απέστειλαν την Παρασκευή, ανατρέποντας σημείο προς σημείο τις διατάξεις του προσχεδίου για τον «Καλλικράτη».
Έτσι δεν αποκλείεται οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μεταβληθούν από αρχικοί υποστηρικτές του σχεδίου σε πολεμίους του.
Ήδη σε όλη τη χώρα, πολλοί δήμοι παίρνουν αυτές τις μέρες αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις, περιμένοντας τη δημοσιοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Τρίτη 20 Απριλίου.
Δήμαρχοι καταγγέλλουν, μέσω του τοπικού Τύπου, παρεμβάσεις βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για «μαγειρέματα» διοικητικών ορίων των νέων δήμων και ορισμού της ιδιαίτερης πατρίδας τους ως έδρας του νέου δήμου, σε παράβαση των κριτηρίων που έθεσε το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως στην επαρχία, σε κομματικές συσκέψεις εκφράζουν την άποψη ότι μια διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, άρα και αναπτυξιακή προοπτική, το μόνο που θα κάνει είναι να συνενώσει τη μιζέρια και τα προβλήματα των μικρών δήμων σε ένα εκρηκτικό μείγμα, και τελικά τη «νύφη» θα την πληρώσουν οι δημότες-κάτοικοι.
Οι νέοι δήμοι, σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, που ενδέχεται να αλλάξει τις επόμενες ώρες, με παρεμβάσεις βουλευτών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι οι εξής:

Β Αθήνας
1) Νέα Ερυθραία με την Κοινότητα Εκάλης
2) Κηφισιάς
3) Μελίσσια με Κοινότητες Νέας Πεντέλης και Πεντέλης
4) Βριλήσσια
5) Πεύκη και Λυκόβρυση
6) Μεταμόρφωση
7) Ηράκλειο
Μαρούσι
9) Χαλάνδρι
10) Φιλοθέη, Ψυχικό και Ν. Ψυχικό
11) Χολαργός και Παπάγου
12) Ζωγράφου
13) Βύρωνα
14) Καισαριανής
15) Ηλιούπολης
16) Αργυρούπολη, Ελληνικό
17) Γλυφάδα
18) Άλιμος
19) Π. Φάληρο
20) Ν. Σμύρνη
21) Αγ. Δημήτριος
22) Δάφνη και Υμηττός
23) Καλλιθέα
24) Μοσχάτο, Ταύρος
25) Αιγάλεω
26) Αγ. Βαρβάρα
27) Περιστέρι
28) Χαϊδάρι
29) Πετρούπολη
30) Ίλιον
31) Άγιοι Ανάργυροι
32) Καματερό
33) Ν. Φιλαδέλφεια και Ν. Χαλκηδόνα
34) Ν. Ιωνία
35) Γαλάτσι

Στο Νομό Αττικής οι νέοι δήμοι θα είναι 17 από 58 που είναι σήμερα.- Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική θα λειτουργήσουν μόνο 13 νέοι δήμοι: 1. Συκάμινος, Αυλώνας, Ωρωπός, Σκάλα Ωρωπού, Νέα Παλάτια, Μαλακάσα, Μαρκόπουλο 2. Θρακομακεδόνες, Αχαρνές, Δροσιά, Σταμάτα, Κρυονέρι, Άγιος Στέφανος, Ροδόπολη, Διόνυσος, Άνοιξη 3. Παιανία, Γέρακας, Γλυκά Νερά 4. Κάλαμος, Αφίδνες, Καπανδρίτη, Βαρνάβας, Πολυδένδρι 5. Μαραθώνας, Γραμματικό, Νέα Μάκρη 6. Παλλήνη, Ανθούσα 7. Πικέρμι, Ραφήνα, Κορωπί, 8. Μαρκόπουλο, Σπάτα 9. Αρτέμιδα, Κουβαράς, Καλύβια, Κερατέα 10. Βάρη, Βουλιαγμένη, Βούλα 11. Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, 12. Παλαιά Φώκαια 13. Λαύριο, Άγιος Κωνσταντίνος και στη Δυτική Αττική σε 4. 1. Μέγαρα, Νέα Πέραμος 2. Ερυθρές, Οινόη, Βίλια, Μαγούλα 3. Μάνδρα Ελευσίνα 4. Ασπρόπυργος, Φυλή, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι.

Στη Θεσσαλονίκη
Στην Α΄ Περιφέρεια δημιουργούνται 5 δήμοι από 14: 1.Θεσσαλονίκη, Τριανδρία 2. Καλαμαριά 3. Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Πολίχνη 4. Άγιος Παύλος, Συκιές, Πεύκα, Νεάπολη 5. Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμος και Ελευθέριο Κορδελιό.

Στην Β΄ Περιφέρεια θα δημιουργηθούν 10 από 31: 1. Χορτιάτης, Πυλαία, Πανόραμα 2. Θέρμη, Μίκρα, Βασιλικά 3.Θερμαϊκός, Επανομή, Μηχανιώνα 4. Εχέδωρου, Αξιός, Χαλάστρα 5. Άγιος Αθανάσιος, Χαλκηδόνα, Κουφάλια 6.Ωραιόκαστρο, Καλλιθέα, Μυγδονία 7.Λαγκαδάς, Βερτίσκο, Λαχανάς, Άσσηρος 8. Άγιος Γεώργιος, Ρεντίνα, Μάδυτος 9.Κορώνεια, Καλλινδοίων, Απολλωνία 10. Σοχός, Αρέθουσα Εγνατία.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:

Ν. Αιτωλοακαρνανίας: 7 από 24

Δήμος 1: Αποδοτίας, Πλατάνου Πυλλήνης Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Χάλκειας.
Δήμος 2: Αρακύνθου, Αιτωλικού, Οινιάδων και Αγγελοκάστρου.
Δήμος 3: Αστακός, Αλυζία, Μεδεώνας.
Δήμος 4: Αγρινίου, Θεσπιέων, Παραβόλας, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων, Νεάπολης και Στράτου.
Δήμος 5: Αμφιλοχίας, Μενιδίου και Ινάχου.
Δήμος 6: Θέρμου και Μακρυνείας.
Δήμος 7: Ανακτωρίου και Κεκρωπίας.

Ν. Αργολίδας: 5 από 16

Δήμος 1: Λυρκείας, Αλέας, Κουτσοποδίου και Μυκηναίων.
Δήμος 2 : Άργους, Νέας Κίου, Λέρνας και Αχλαδοκάμπου.
Δήμος 3 : Ναυπλίου, Νέας Τίρυνθας, Μιδεάς και Ασίνης.
Δήμος 4 : Ασκληπιείου και Επιδαύρου.
Δήμος 5 : Κρανιδίου και Ερμιόνης.

Νομός Αρκαδίας: 6 από 23

Δήμος 1: Λαγκαδίων, Τροπαίων, Κοντοβαζαίνης, Ηραίας, Δημητσάνας και Τρικολώνων.
Δήμος 2: Κλείτορος, Βυτίνας, Λεβιδίου και Φαλάνθου.
Δήμος 3: Γόρτυνος, Μεγαλόπολης και Φαλαισίας.
Δήμος 4: Τρίπολης, Μαντεινίας, Κορυθίου, Τεγέας, Βαλτετσίου και Σκυρίτιδας.
Δήμος 5 από τη Βόρεια Κυνουρία.
Δήμος 6 από τους ΟΤΑ: Τυρού, Λεωνιδίου και Κοσμά.

Ν. Άρτας: 3 από 16

Δήμος 1: Ξηροβουνίου, Βλαχέρνας, Πέτα, Φιλοθέης, Αρταίων, Αμβρακικού, Αράχθου, Κομμένου και Κομποτίου.
Δήμος 2: Γεωργίου Καραϊσκάκη, Ηρακλείας και Τετραφυλλίας.
Δήμος 3: Μελισσουργών, Αγνάντων, Θεοδωριάνων και Αθαμανίας.

Ν. Αχαΐας: 5 από 23

Δήμος 1: Πατρέων, Παραλίας, Βραχναίικων, Μεσσάτιδος, Ρίου και Λεοντίου.
Δήμος 2: Φαρρών, Ολενίας, Δύμης, Μόβρης και Λαρισσού.
Δήμος 3: Καλετζίου και Τριταίας.
Δήμος 4 Αιγίου, Συμπολιτείας, Ερινεού.
Δήμος 5: Καλαβρύτων, Αροανίας, Κλειτορίας και Παΐων.

Ν. Βοιωτίας: 5 από 20

Δήμος 1: Δερβενοχωρίων, Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Τανάγρας.
Δήμος 2: Θηβαίων, Πλαταιών, Βαγίων και Θίσβης.
Δήμος 3: Θεσπιέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Ακραιφνίας.
Δήμος 4: Κορώνειας, Λεβαδέων, Χερωνείας και Κυριακίου.
Δήμος 5: Αραχώβης, Δάβλιας, Διστόμου και Αντικύρας.

Ν. Γρεβενών: 3 από 15

Δήμος 1: Δεσκάτης και Χασίων.
Δήμος 2: Γρεβενών, Γόργιανης, Βενζίου, Ηρακλεωτών και Κοσμά του Αιτωλού.
Δήμος 3: Θεόδωρου Ζιάκα, Περιβολίου, Αβδέλλας, Σμύξης, Φιλιππαίων, Μεσολουρίου, Δοτσικού και Σαμαρίνης.

Ν. Δράμας: 3 από 9

Δήμος 1: Κάτω Νευροκοπίου και Προσοτσάνης.
Δήμος 2: Σιδηρονέρου, Δράμας και Σιταγρών.
Δήμος 3: Παρανεστίου, Νικηφόρου, Δοξάτου και Καλαμπακίου.

Στο Νομό Δωδεκανήσων: 17 από 27

Δήμος 1: Υαλισού, Καλλιθέας, Πεταλουδών και Ροδίων
Δήμος 2: Αρχαγγέλου, Αφάντου, Καμείρου και Λινδίων.
Δήμος 3: Αταβύρου και Νότιας Ρόδου.
Δήμος 4: Δικαίου, Ηρακλειδών και Κω.
Δήμος 5: Νισύρου.
Δήμος 6: Πάτμος.
Δήμος 7: Καλυμνίων.
Δήμος 8: Λειψών.
Δήμος 9: Καρπάθου και κοιν. Ολύμπου.
Δήμος 10: Λέρου.
Δήμος 11: Αγαθονησίου.
Δήμος 12: Κάσου.
Δήμος 13: Μεγίστης.
Δήμος 14: Σύμης.
Δήμος 15: Τήλου.
Δήμος 16: Χάλκης.
Δήμος 17: Αστυπάλαιας.

Ν. Έβρου: 5 από 13

Δήμος 1: Αλεξανδρούπολης, Τραινούπολης και Φερρών.
Δήμος 2: Σουφλίου και Τυχερού.
Δήμος 3: Ορφέα, Μεταξάδων και Διδυμοτείχου.
Δήμος 4: Ορεστιάδος, Βύσσας, Κυπρίνου και Τρώνου.
Δήμος 5: Σαμοθράκης.

Ν. Εύβοιας: 8 από 27

Δήμος 1: Χαλκιδαίων, Ληλαντίων, Αυλίδος και Ανθηδώνος.
Δήμος 2: Ερέτριας και Αμαρυνθίων.
Δήμος 3: Δυστίων, Ταμυνέων, Αυλώνος, Κονοιστρών και Κύμης.
Δήμος 4: Στυραίων, Μαρμαρίου, Καφηρέος και Καρύστου.
Δήμος 5: Διρφύων και Μεσσαπίων.
Δήμος 6: Ελυνίων, Νηλέως και Κηρέως.
Δήμος 7: Αρτεμησίου, Ωρεών, Αιδιψού και Λιχάδος.
Δήμος 8: Σκυραίων.

Ν. Ευρυτανίας: 4 από 11

Δήμος 1: Δομνίστας, Ποταμιάς, Προυσσού και Καρπενησίου.
Δήμος 2: Κτημενίων και Φουρνά.
Δήμος 3: Φραγκίστας, Βίνιανης και Αγράφων.
Δήμος 4: Απεραντίων και Ασπροποτάμου.

Ν. Ζακύνθου: 2 από 6

Δήμος 1: Ζακυνθίων, Λαγανά και Αρτεμησίων.
Δήμος 2: Αρκαδίων, Αλυκών και Ελατίων.

Ν. Ηλείας: 7 από 22

Δήμος 1: Ανδραβίδας, Τραγανού, Λεχαινών, και Βουπρασίας.
Δήμος 2: Αμαλιάδος και Πηνείας.
Δήμος 3: Πύργου, Ιάρδανου και Βώλακος.
Δημος 4. Γαστούνης, Βαρθολομιού, Κάστρου-Κυλήνης.
Δήμος 5: Αρχαίας Ολυμπίας Ωλένης, Φολόης, Λαμπείας και Λασιώνος.
Δήμος 6: Σκυλλούντος, Αλιφείρας, Ανδριτσαίνης.
Δήμος 7: Ζαχάρως και Φιγαλείας.

Ν. Ημαθίας: 3 από 12

Δήμος 1: Πλατέος, Μελίκης, Αντιγονιδών, Αλεξάνδριας.
Δήμος 2: Βέροιας, Δοβρά, Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας και Μακεδονίδος.
Δήμος 3: Ναούσης, Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.

Ν. Ηρακλείου: 8 από 26

Δήμος 1: Ηρακλείου, Νέας Αλικαρνασσού, Τεμένους και Παλιανής.
Δήμος 2: Γαζίου, Γοργολαίνη, Κρούσωνα και Τυλισού.
Δήμος 3: Αγίας Βαρβάρας, Ζαρού και Ρουβά.
Δήμος 4: Αρχανών και Νίκου Καζαντζάκη.
Δήμος 5: Αρκαλοχωρίου, Βιάννου, Θραψάνου και Καστελλίου.
Δήμος 6: Αστερουσίων και Κοφιά.
Δήμος 7: Γουβών, Επισκοπής, Μαλλίων και Χερσονήσου.
Δήμος 8: Γόρτυνας, Μοιρών και Τυμπακίου.

Ν. Θεσπρωτίας: 3 από 10

Δήμος 1: Ηγουμενίτσης, Συβότων, Μαργαριτίου και κοιν. Πέρδικας.
Δήμος 2: Παραποτάμου, Σαγιάδας και Φιλιατών.
Δήμος 3: Αχέροντα, Παραμυθιάς και κοιν. Σουλίου.

Ν. Ιωαννίνων: 8 από 28

Δήμος 1: Κόνιτσας, Μαστοροχωρίων, κοιν. Αετομηλίτσας, Διστράτου και Φούρκας.
Δήμος 2: Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Καλπακίου, Λάβδανης και Πωγωνιανής.
Δήμος 3: Αν. Ζαγορίου, Κεντρικού Ζαγορίου, Τύμφης, κοιν. Βοβούσης και Πάπιγκου.
Δήμος 4: Εγνατίας, Μετσόβου και Κοιν. Μηλέας.
Δήμος 5: Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Μολοσσών και Πασσαρώνος.
Δήμος 6: Ιωαννιτών, Περάματος και κοιν. νήσου Ιωαννίνων Ανατολής, Μπιζανίου και Παμβώτιδος.
Δήμος 7: Αγ. Δημητρίου, Δερβίζιανας, Δωδώνης και Σελλών.
Δήμος 8: Κατσανοχωρίων, Πραμάντων, Τζουμέρκων και κοιν. Βαθύπεδου, Καλαρυτών, Ματσουκίου και Συρράκου.

Ν. Καβάλας: 4 από 11

Δήμος 1: Κεραμωτής, Ορεινού και Χρυσούπολης.
Δήμος 2: Θάσου.
Δήμος 3: Καβάλας και Φιλίππων.
Δήμος 4: Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Ορφανού, Παγγαίου και Πιερέων.

Ν. Καρδίτσας: 5 από 21

Δήμος 1: Νευρόπολης και Πλαστήρα.
Δήμος 2: Αργιθέας, Αχελώου, Ιθώμης, Μουζακίου, Παμίσου και κοιν. Ανατ. Αργιθέας.
Δήμος 3: Ιτάμου, Καλλιφωνίου, Κάμπου, Καρδίτσας και Μητρόπολης.
Δήμος 4: Μενελαΐδος, Ρεντίνας, Σοφάδων και Ταμασίου.
Δήμος 5: Άρνης, Παλαμά, Σελλάνων και Φύλου.

Ν. Καστοριάς: 3 από 15

Δήμος 1: Ακριτών, Αλιάκμονα, Νεστορίου και κοιν. Αρρένων, Γράμμου και Καστρακίου.
Δήμος 2: Αγ. Αναργύρων, Βιτσίου, Καστοριάς, Κλεισούρας, Κορεστείων και Μακεδνών.
Δήμος 3: Αγ. Τριάδος, Ίωνος Δραγούμη και Ορέστιδος.

Ν. Κερκύρας: 4 από 16

Δήμος 1: Αχιλλείων, Κερκυραίων, Παρελίων και Φαιάκων.
Δήμος 2: Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων.
Δήμος 3: Αγ. Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου, Κασσωπαίων, Παλαιοκαστριτών και κοιν. Ερεικούσας, Μαθρακίου και Οθωνών.
Δήμος 4: Παξών.

Ν. Κεφαλληνίας-Ιθάκης: 4 από 9

Δήμος 1: Αργοστολίου, Ελειού-Πρόνων, Λειβαθούς και κοιν. Ομαλών.
Δήμος 2: Ερισσού, Πυλαρέων και Σάμης.
Δήμος 3: Παλλικής.
Δήμος 4: Ιθάκης.

Ν. Κιλκίς: 3 από 12

Δήμος 1: Γαλλικού, Κιλκίς και Πικρολίμνης.
Δήμος 2: Δοϊράνης, Κρουσσών, Μουριών και Χέρσου.
Δήμος 3: Αξιούπολης, Γουμένισσας, Ευρωπού, Πολυκάστρου και κοιν. Λιβαδίων.

Ν. Κοζάνης: 4 από 19

Δήμος 1: Ασκίου, Νεάπολης, Σιάτιστας, Τσοτυλίου και κοιν. Πενταλόφου.
Δήμος 2: Βελβεντού, Καμβουνίων, Σερβίων και κοιν. Λιβαδερού.
Δήμος 3: Αγ. Παρασκευής, Βερμίου, Μουρικίου, Πτολεμαΐδας και κοιν. Βλάστης.
Δήμος 4: Αιανής, Δημητρίου Υψηλάντη, Ελιμείας, Ελλησπόντου και Κοζάνης.

Ν. Κορινθίας: 6 από 15

Δήμος 1: Άσσου-Λεχαίου, Κορινθίων, Σαρωνικού και Σολυγείας.
Δήμος 2: Βέλου, Βόχας και Σικυωνίων.
Δήμος 3: Ευρωστίνης και Ξυλοκάστρου.
Δήμος 4: Στυμφαλίας και Φενεού.
Δήμος 5: Νεμέας και Τενέας.
Δήμος 6: Αγ. Θεοδώρων και Λουτρακίου-Περαχώρας.

Ν. Κυκλάδων: 23 από 31

Δήμος 1: Αμοργού.
Δήμος 2: Άνδρου, Κορθίου και Υδρούσας.
Δήμος 3: Άνω Σύρου, Ερμούπολης και Ποσειδωνίας.
Δήμος 4: Δρυμαλίας και Νάξου.
Δήμος 5: Εξωμβούργου, Τήνου και κοιν. Πανόρμου.
Δήμος 6: Θήρας και κοιν. Οίας.
Δήμος 7: Ιητών.
Δήμος 8: Κέας.
Δήμος 9: Κύθνου.
Δήμος 10: Μήλου.
Δήμος 11: Μυκόνου.
Δήμος 12: Πάρου.
Δήμος 13: Σερίφου.
Δήμος 14: Σικίνου.
Δήμος 15: Σίφνου.
Δήμος 16: Ανάφης.
Δήμος 17: Αντιπάρου.
Δήμος 18: Δονούσας.
Δήμος 19: Ηρακλειάς.
Δήμος 20: Κιμώλου.
Δήμος 21: Κουφονήσια.
Δήμος 22: Σχοινούσας.
Δήμος 23: Φολεγάνδρου.

Τα πολύ μικρά νησιά ενδέχεται να συνενωθούν με το πλησιέστερο μεγαλύτερο, εάν αυτό γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία και υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση.
Οι νησιωτικοί δήμοι θα έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τους ηπειρωτικούς δήμους, καθώς υπολογίζεται ότι θα αναλάβουν και αρμοδιότητες που στην υπόλοιπη Ελλάδα ανήκουν στις περιφέρειες.

Αντίστοιχα, τα τοπικά συμβούλια που θα λειτουργούν σε μεγάλους νησιωτικούς δήμους θα αποκτήσουν αρμοδιότητες αντίστοιχες των διαμερισματικών συμβουλίων των μεγάλων ηπειρωτικών δήμων.

Ν. Λακωνίας: 5 από 22

Δήμος 1: Θεραπνών, Μυστρά, Οινούντος, Πελλάνας, Σπάρτης, Φαρίδος και Καρυών.
Δήμος 2: Ανατ. Μάνης, Γυθείου, Οιτύλου και Σμύνους.
Δήμος 3: Γερονθρών, Έλους, Κροκέων και Σκάλας.
Δήμος 4: Ασωπού, Ζάρακα, Μολάων και Νιάτων.
Δήμος 5: Βοιών, Μονεμβασίας και κοιν. Ελαφονήσου.

Ν. Λάρισας: 7 από 32

Δήμος 1: Γιαννούλης, Κοιλάδας, Κραννώνος, Λάρισας και Νικαίας.
Δήμος 2: Αντιχασίων, Ελασσόνας, Λιβαδίου, Ολύμπου, Ποταμιάς, Σαραντάπορου και κοιν. Βερδικούσας και Καρυάς.
Δήμος 3: Ενιππέα, Ναρθακίου, Πολυδάμαντα και Φαρσάλων.
Δήμος 4: Αγιάς, Λακερείας και Μελίβοιας.
Δήμος 5: Αρμενίου, Κιλελέρ και Πλατύκαμπου.
Δήμος 6: Γόννων, Ευρυμενών, Κάτω Ολύμπου, Μακρυχωρίου, Νέσσωνος και κοιν. Αμπελακίων.
Δήμος 7: Αμπελώνα και Τυρνάβου.

Ν. Λασιθίου: 3 από 8

Δήμος 1: Αγ. Νικολάου, Νεάπολης και Οροπεδίου Λασιθίου.
Δήμος 2: Ιτάνου, Λεύκης, Μακρύ Γιαλού και Σητείας.
Δήμος 3: Ιεράπετρας

Ν. Λέσβου: 7 από 18

Δήμος 1: Ευεργετούλα, Θέρμης και Μυτιλήνης.
Δήμος 2: Αγ. Παρασκευής και Μανταμάδου.
Δήμος 3: Γέρας και Πλωμαρίου.
Δήμος 4: Ερεσού-Αντίσσης, Καλλονής, Μήθυμνας και Πέτρας.
Δήμος 5: Αγιάσου και Πολιχνίτου.
Δήμος 6: Αγ. Ευστρατίου.
Δήμος 7: Ατσίκης, Μούδρου, Μύρινας και Κουτάλης.

Ν. Λευκάδας: 3 από 8

Δήμος 1: Καρυάς, Λευκάδος και Σφακιωτών.
Δήμος 2: Απολλωνίων και Ελλομένου.
Δήμος 3: Μεγανησίου, Καλάμου και κοιν. Κάστρου.

Ν. Μαγνησίας: 9 από 26

Δήμος 1: Αγριάς, Αισωνίας, Βόλου, Ιωλκού, Ν. Ιωνίας, Πορταριάς και κοιν. Μακρινίτσας.
Δήμος 2: Κάρλας, Φερών και κοιν. Κεραμιδίου.
Δήμος 3: Ζαγοράς και Μουρεσίου.
Δήμος 4: Αλμυρού, Ν. Αγχιάλου, Πτελεού, Σούρπης και Ανάβρας.
Δήμος 5: Αρτέμιδας, Αφετών και Μηλεών.
Δήμος 6: Αργαλαστής, Σηπιάδος και κοιν. Τρικερίου.
Δήμος 7: Αλοννήσου.
Δήμος 8: Σκιάθου.
Δήμος 9: Σκοπέλου.

Ν. Μεσσηνίας: 6 από 31

Δήμος 1: Αβίας, Άριος, Αρφαρών, Θουρίας, Καλαμάτας, Λεύκτρου.
Δήμος 2: Ανδρούσας, Αριστομένους, Βουφράδων, Ιθώμης, Μεσσήνης, Πεταλιδίου και κοιν. Τρικόρφου.
Δήμος 3: Αίπειας, Κορώνης, Μεθώνης, Πήλου και Χιλιοχωρίων.
Δήμος 4: Γαργαλιάνων, Νέστορος, Παπαφλέσσα και Φιλιατρών.
Δήμος 5: Αετού, Αυλώνα, Κυπαρισσίας και κοιν. Τριπύλας.
Δήμος 6: Ανδανίας, Δωρίου, Είρας, Μελιγαλά και Οιχαλίας.

Ν. Ξάνθης: 4 από 10

Δήμος 1: Ξάνθης και κοιν. Σατρών.
Δήμος 2: Αβδήρων, Βιστωνίδας Τοπείρου και κοιν. Σελέρου.
Δήμος 3: Μύκης και κοιν. Θερμών και Κοτύλης.
Δήμος 4: Σταυρούπολης.

Ν. Πέλλης: 3 από 11

Δήμος 1: Αριδαίας και Εξαπλατάνου.
Δήμος 2: Βεγορίτιδας, Έδεσσας, Μενηίδος και Σκύδρας.
Δήμος 3: Γιαννιτσών, Κρύας Βρύσης, Κύρρου, Μ. Αλεξάνδρου και Πέλλας.

Ν. Πιερίας: 3 από 13

Δήμος 1: Αν. Ολύμπου, Δίου και Λιτοχώρου.
Δήμος 2: Ελαφίνας, Κατερίνης, Κορίνου, Παραλίας, Πέτρας και Πιερίων.
Δήμος 3: Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης και Πύδνας.

Ν. Πρέβεζας: 3 από 9

Δήμος 1: Πάργας και Φαναρίου.
Δήμος 2: Ζαλόγγου και Πρέβεζας.
Δήμος 3: Ανωγείου, Θεσπρωτικού, Λούρου, Φιλιππιάδος και κοιν. Κρανέας.

Ν. Ρεθύμνου: 4 από 12

Δήμος 1: Ανωγείων, Γεροποτάμου και Κουλούκωνα.
Δήμος 2: Κουρητών και Συβρίτου.
Δήμος 3: Λάμπης και Φοίνικα.
Δήμος 4: Αρκαδίου, Λαππαίων, Ν. Φωκά και Ρεθύμνης.

Ν. Ροδόπης: 3 από 12

Δήμος 1: Κομοτηνής, Μαρώνειας και Ν. Σιδηροχωρίου.
Δήμος 2: Αρριανών, Σαπών, Φιλύρας και κοιν. Κέχρου και Οργάνης.
Δήμος 3: Αιγείρου, Ιάσμου, Σώστου και κοιν. Αμαξάδων.

Ν. Σάμου: 4 από 8

Δήμος 1: Φούρνων Κορσεών.
Δήμος 2: Βαθέος και Πυθαγορείου.
Δήμος 3: Καρλοβασίων και Μαραθοκάμπου.
Δήμος 4: Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών.

Ν. Σερρών: 5 από 27

Δήμος 1: Ηράκλειας, Κερκίνης και Πετριτσίου.
Δήμος 2: Αμφίπολης, Αχίνου, Βισαλτίας, Νιγρίτας και Τραγίλου.
Δήμος 3: Εμμ. Παππά, Μητρουσίου, Λευκώνα, Σερρών, Σκοτούσης, Σκουτάρεως, Στρυμώνα, Στρυμωνικού και κοιν. Ανω Βροντούς και Ορεινής.
Δήμος 4: Αλιστράτης, Κορμίστας, Ν. Ζίχνης, Πρώτης και Ροδολίβους.
Δήμος 5: Σιδηροκάστρου και κοιν. Αγκίστρου, Αχλαδοχωρίου και Προμαχώνος.

Ν. Τρικάλων: 6 από 26

Δήμος 1: Εστιαιώτιδας, Καλλιδένδρου, Κόζιακα, Μ. Καλυβίων, Τρικκαίων και Φαλώρειας.
Δήμος 2: Καλαμπάκας, Καστανιάς, Κλεινόβου, Μαλακασίου και Χασίων.
Δήμος 3: Γόμφων, Πιαλείων, Πινδέων, Πύλης και κοιν. Μυρόφυλλου και Νεράιδας.
Δήμος 4: Αιθήκων και κοιν. Ασπροποτάμου.
Δήμος 5: Οιχαλίας, Πελινναίων και Φαρκαδόνας.
Δήμος 6: Βασιλικής, Παληοκάστρου, Παραληθαίων και Τυμφαίων.

Ν. Φθιώτιδας: 6 από 25

Δήμος 1: Γοργοποτάμου, Εχιναίων, Λαμιέων, Λειανοκλαδίου, Πελασγίας, Στυλίδος και κοιν. Παύλιανης.
Δήμος 2: Αμφίκλειας, Ελάτειας και Τιθορέας.
Δήμος 3: Αταλάντης, Δαφνουσίων, Μαλεσίνας και Οπουντίων.
Δήμος 4: Δομοκού, Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδος.
Δήμος 5: Αγ. Γεωργίου, Μακρακώμης, Σπερχειάδας, Υπάτης και Τυμφρηστού.
Δήμος 6: Αγ. Κωνσταντίνου, Καμ. Βούρλων και Μόλου.

Ν. Φλωρίνης: 2 από 12

Δήμος 1: Κάτω Κλεινών, Μελίτης, Περάσματος, Πρεσπών, Φλώρινας και κοιν. Κρυσταλλοπηγής.
Δήμος 2: Αετού, Αμυνταίου, Φιλώτα και κοιν. Βαρίκου, Λεχόβου και Νυμφαίου.

Ν. Φωκίδας: 5 από 12

Δήμος 1: Γραβιάς και Παρνασσού.
Δήμος 2: Άμφισσας και Δελφών.
Δήμος 3: Βαρδουσίων, Καλλιέων και Λιδορικίου.
Δήμος 4: Ευπαλίου και Τολοφώνος.
Δήμος 5: Γαλαξιδίου, Δεσφίνας και Ιτέας.

Ν. Χαλκιδικής: 5 από 14

Δήμος 1: Ανθεμούντα, Ορμυλίας, Πολυγύρου.
Δήμος 2: Σιθωνίας και Τορώνης.
Δήμος 3: Κασσάνδρας, Μουδανιών και Παλλήνης.
Δήμος 4: Καλλικράτειας και Τρίγλιας.
Δήμος 5: Αρναίας, Ζερβοχωρίου, Παναγίας και Σταγείρων- Ακάνθου.

Ν. Χανίων: 7 από 25

Δήμος 1: Ινναχωρίου, Κισσάμου, Μυθήμνης.
Δήμος 2: Αν. Σελίνου, Καντάνου και Πελεκάνου.
Δήμος 3: Βουκολίων, Κολυμβαρίου, Μουσούρων, Ν. Κυδωνίας και Πλατανιά.
Δήμος 4: Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου, Κεραμίων, Σούδας και Χανίων.
Δήμος 5: Αρμένων, Βάμου, Γεωργιουπόλεως, Κρυονερίδας και Φρε.
Δήμος 6: Σφακίων και Ασή Γωνιάς.
Δήμος 7: κοιν. Γαύδου.

Ν. Χίου: 4 από 10

Δήμος 1: Αγ. Μηνά, Ιωνίας, Καμποχώρων, Μαστιχοχωρίων και Χίου.
Δήμος 2: Αμανής, Καρδαμήλων και Ομηρούπολης.
Δήμος 3: Οινουσσών.
Δήμος 4: Ψαρών.
http://www.alfavita.gr

Νέα Ουγγαρία εν όψει...

Έγινε και αυτό στη χώρα μας… Δημιουργήθηκε στις αρχές Μαρτίου λογαριασμός αλληλεγγύης (παρακαλώ…) για την απόσβεση του δημόσιου χρέους. Αν είναι ποτέ δυνατόν… Πολιτικό θράσος τεραστίων διαστάσεων… Ειλικρινά, το πίστεψε ο κ. Πετσάλνικος…;
Τα «πήρε» η κυβέρνηση, όπως συνηθίζουν να κάνουν όλες οι κυβερνήσεις μετά τη δικτατορία, από τους μικρομεσαίους και χαμηλόμισθους πολίτες αλλά παρόλα αυτά άνοιξε και λογαριασμό για να αποσβεσθούν τα όσα έχουν «φάει» και κακοδιαχειρισθεί εδώ και τόσα χρόνια προηγούμενες.
Ακούσθηκε ότι τα μέτρα τα οποία ισχύουν στο δημόσιο τομέα θα υιοθετηθούν και στον ιδιωτικό. Συμπέρασμα: ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΤΡΙΔΑ»… Πότε θα τα πάρετε από τους «μεγαλοκαρχαρίες»…;;; Πότε θα χτυπήσετε το κεφάλαιο…;;; Πότε θα «αφαιμάξετε» τους γνωστούς-αγνώστους του χρήματος…;;;
Έσοδα τζίφος!!! Σκληρή γλώσσα σε 23 Εφόρους που δεν απέστειλαν στοιχεία για τις εισπράξεις του Α΄ τριμήνου απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Έπειτα και από περαιτέρω δηλώσεις του μάθαμε ότι μόνο 3 από τις 67 Εφορίες της Αθήνας καλύπτουν τους στόχους της αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού, ενώ καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις που υπερβαίνουν το 10% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 20%.
Ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε το φαινόμενο αυτό «απαράδεκτο» και κάλεσε τους διευθυντές των Εφοριών να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». Τέλος ζήτησε από τους επικεφαλής των ΔΟΥ να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην αγορά και στις επιχειρήσεις για την είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.
Θα έχετε καταλάβει, κκ της κυβέρνησης ότι παρά το ότι «χτυπάτε» αλύπητα μικρομεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, οι «εγκάθετοι» δικών σας αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων σε εφορίες, πολεοδομίες και άλλες πολλές δημόσιες υπηρεσίες (βλ. Δ. Ε. Κ. Ο.) συνεχίζουν να κάνουν, συστηματικά, τις γνωστές «παρακρατήσεις ιδίου οφέλους», με απλά λόγια να τραμπουκώνονται, να λαμβάνουν τη «μίζα» τους…
Κατά τη διάρκεια προηγούμενης και όχι μακρινής χρονικής περιόδου, όλοι μαζί αναφέρατε ότι το Δ. Ν. Τ. θα αποτελέσει έσχατη λύση κι ότι θα καταφέρνατε να πείσετε τις αγορές ότι είτε μπορούμε και μόνοι μας, είτε θα μας δάνειζε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός… Τι έγινε τώρα;;; Θέσατε σε «λυτούς» και «δεμένους», στα Μ. Μ. Ε.., νέες αλλαγμένες πληροφορίες ώστε να «ζυμώσουν» τους ανωτέρω, αυτούς που με τα μέτρα σας χιλιοκοπανάτε!!! Προσέξτε, διότι φοβάμαι ότι δεν είναι και τόσο μακριά η Ουγγαρία…

ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
Απόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης
Μεταπτυχιακός Τ.Α.Β. Ιονίου Πανεπιστημίου
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου

Αργοσβήνει ο Τουρισμός - Ξεπουλιούνται σιγά σιγά όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες!

Το "καρκίνωμα" στον Ελληνικό Τουρισμό έχει όνομα Αll-Inclusive

Μόνο στην Αττική
, πενήντα τρία ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα περισσότερα 4 και 5 αστέρων με επιδιωκόμενο τίμημα άνω των 10 εκατ. ευρώ ανά μονάδα διατίθενται προς πώληση μέσω διαδικτυακών τόπων τοπικών και μεγάλων μεσιτικών γραφείων, όπως έχουν καταγραφεί το τελευταίο πεντάμηνο.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, έχουν εντοπιστεί 406 ξενοδοχειακές μονάδες που διατίθενται προς πώληση το εν λόγω διάστημα έναντι επιδιωκόμενου τιμήματος 2,44 δισ. ευρώ.

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδος στα χέρια των αδηφάγων τουριστικών πρακτόρων (tour operators).

Τίποτα πια δεν έχει απομείνει Ελληνικό στη τουριστική βιομηχανία της χώρας αφού χρόνια τώρα ουδέποτε υπήρξε σχεδιασμός να απεγκλωβιστεί η χώρα απο τους αλλοδαπούς "νταβατζήδες" του τουρισμού μας.

Ένα κράτος ανάξιο και μια τοπική αυτοδιοίκηση κηφήνων δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις διαχείρισης του Ελληνικού τουρισμού από Ελληνικά συμφέροντα.

Το καθεστώς Αll Inclusive που επέβαλαν μονοπωλιακά η ξένη τουριστικοί πράκτορες αποτελεί το "καρκίνωμα" στον Ελληνικό Τουρισμό και καθιστά την χώρα μας να ανταγωνίζεται πλέον χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτές της Τουρκίας και των Βόρειο Αφρικανικών χωρών.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ώθησε τους ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων να αποφασίσουν την πώληση τους ρευστοποιώντας και μεταφέροντας τα κεφάλαιά τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν ακόμη τουριστικό επίπεδο.

Το καθεστώς Αll Inclusive θέτει πλέον εκτός συναγωνισμού κάθε ποιοτικό κριτήριο στον Ελληνικό Τουρισμό αφού απευθύνεται αποκλειστικά στο κατώτατο οικονομικό επίπεδο τουρισμού.

Ένα πακέτο διακοπών που περιλαμβάνει διαμονή αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής δωρεάν φαγητό αναψυκτικά και ποτά χωρίς περιορισμού στην ποσότητα.

Προκλητικές παροχές που απευθύνονται αποκλειστικά στο κατώτατο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο τουριστών οι οποίοι προσελκύονται απο τη φτηνή τιμή να αγοράσουν αυτά τα πακέτα διακοπών που τους προτείνουν οι "νταβατζήδες" του τουρισμού ή αλλιώς οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες.

Οι τουριστικοί πράκτορες αδιαφορούν για την ποιότητα των παροχών και υπηρεσιών προς τους πελάτες τους ενώ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο πως θα γεμίσουν τη διαφημιστική μπροσούρα (φυλλάδιο) του προϊόντος με φανταχτερές προσφορές.

Στη συνέχεια οι τουριστικοί πράκτορες κλείνουν σε εξευτελιστικές τιμές τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας που μη έχοντας άλλη επιλογή θα ενδώσουν στις απαιτήσεις τους προκειμένου να γεμίσουν μαζικά τα άδεια κρεβάτια τους.

Όλα αυτά βέβαια σημαίνουν οτι αυτομάτως οι ξενοδόχοι είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στους πελάτες τους την κατώτατη ποιότητα αγαθών και παροχών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα όλων αυτών των παροχών με το ελάχιστο βέβαια αντίτιμο, όχι βέβαια απο τους πελάτες αλλά απο τους διανομείς τους.

Τους νταβατζήδες δηλαδή ή αλλιώς τουριστικούς πράκτορες (tour operators) οι οποίοι βέβαια θησαυρίζουν αποδίδοντας τα ελάχιστα στους ξενοδόχους για την κάλυψη των εξόδων τους ενώ οι ίδοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη πουλώντας στους πελάτες τους τις προκλητικές προσφορές των φούλ πακέτων διακοπών.

Ήδη, εκτιμήσεις εκπροσώπων της ξενοδοχειακής αγοράς κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο αριθμό μονάδων που διατίθενται προς πώληση, αλλά δεν γίνεται γνωστή η πρόθεση των ιδιοκτητών καθώς έχει ζητηθεί «διακριτικότητα» από τα μεσιτικά γραφεία στα οποία έχουν αναθέσει τη σχετική διαδικασία.

Παρά τον μεγάλο προς πώληση αριθμό μονάδων, δεν παρατηρούνται και αντίστοιχοι ρυθμοί αγοραπωλησιών.

Γνώστες της αγοράς κάνουν λόγο για τρεις κυρίως αιτίες που συμβαίνει αυτό.

Η πρώτη αιτία είναι ότι υπάρχει διστακτικότητα από τους επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού να προχωρήσουν σε επενδυτικά ανοίγματα υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία αφού περιμένουν οτι αργότερα θα πέσουν περισσότερο οι τιμές.

Η δεύτερη είναι ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα των δανείων, ενώ οι ξένοι tour operators έχουν πλέον περιορίσει στο ελάχιστο τις προκαταβολές επί των συμφωνηθέντων συμβολαίων γεγονός που καθιστά ασύμφορη κάθε μορφή επένδυσης.

Η τρίτη αιτία αφορά την πολιτική των ολίγων εν δυνάμει αγοραστών που διαθέτουν ρευστότητα, (επίσης αλλοδαπών συμφερόντων) οι οποίοι κρίνουν ότι οι τιμές των ξενοδοχείων που πωλούνται είναι, ακόμη, υψηλές. Θεωρούν ότι θα μπορέσουν σε εύθετο χρόνο να αγοράσουν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, ειδικά περιπτώσεις ξενοδοχείων που οι ιδιοκτήτες τους έχουν δανειακές υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν.
tiresias-press 

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών για πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, νικητής αναδείχθηκε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, με ποσοστό 55,91% έναντι 44.05% του Κώστα Χατζή. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, από το σύνολο των 43.221 ψηφοδελτίων, τα 42.293 ήταν έγκυρα, ενώ τα 928 άκυρα ή λευκά.  Ο κ. Παπαμιμίκος έλαβε 23.655 ψήφους ή σε ποσοστό 55,91%, ο κ. Χατζής 18.638 ψήφους ή σε ποσοστό 44,05%. Ο Κώστας Χατζής αμφισβήτησε τη διαδικασία σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, ωστόσο δήλωσε ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. 

Αποκλειστικο! Διαβαστε πρωτοι το γραμμα που εστειλε η Τζουλια στον πρωθυπουργο!



ΠΟΙΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ. ΑΝΤΩΝΑΚΗ ;

25-2-2010. Βρυξέλλες. ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ : «Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου την ηγεσία είχαμε τη χαρά να δούμε, ουσιαστικά διοικεί στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη. Είναι το κόμμα, το οποίο διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας για μία χώρα. Επειδή, λοιπόν, σήμερα αδικείται η Ελλάδα από την εικόνα της στο εξωτερικό, ήταν υποχρέωσή μου να έρθω να συζητήσω με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ήρθα για να αναλύσουμε τα οικονομικά της Ευρώπης και της Ελλάδος και να μπορέσουμε να δώσουμε τη διάσταση εκείνη που απαιτείται σήμερα..».
25-3-2010. Βρυξέλλες. ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ (Μετά τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) : «Ως πολιτικός τους είπα ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα σκληρά μέτρα. Ως οικονομολόγος τους είπα ότι είμαστε σε ένα φαύλο κύκλο της ύφεσης. Πάντα θα χρειάζονται νέα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους.
Ως ευρωπαίος τους είπα ξεκάθαρα ότι είμαι κατά της λύσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο ότι η πλειοψηφία των ηγετών του ΕΛΚ ήταν υπέρ της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου…».

ΠΟΙΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ. ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Σ΄ ΑΥΤΟ, ΑΝΤΩΝΑΚΗ ;  

Μειώθηκαν οι δαπάνες για τα κρατικά αυτοκίνητα

alt
Μειώθηκαν οι δαπάνες για τα κρατικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το Μάρτιο αλλά και για το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2009 - Μαρτίου 2010.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι:
Η κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε από 157.139 λίτρα τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι σε 50.616 λίτρα, ποσοστό μείωσης 68%.
Οι δαπάνες για ανταλλακτικά και επισκευές για τους ίδιους μήνες μειώθηκαν από 292.932,94 ευρώ σε 83.594,99 ευρώ, ποσοστό μείωσης 71,5%. 
Πηγή: naftemporiki.gr