Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αυτοί τα κατάφεραν...

Η ζωή αρχίζει στα 80...

«Τα άκουσε» για το Ασφαλιστικό

Αλλαγές στο Ασφαλιστικό αξίωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας του κυβερνώντος κόμματος κυριάρχησαν αιτιάσεις οι οποίες έκαναν λόγο για «θολή εικόνα» αναφορικά με την εφαρμογή των επίμαχων ρυθμίσεων αλλά και απουσία κοινωνικών μέτρων – αντίβαρων. Στο μεταξύ, αφού δέχθηκε αποδοκιμασίες από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Σωκράτης Ξυνίδης, δήλωσε ότι στη σημερινή συγκυρία η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει θεωρητικά και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Διαβάστε επίσης: Πιέζει η τρόικα για ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.
«Αυξάνεις τα όρια του εργάσιμου βίου μητέρων. Τι βρεφονηπιακούς σταθμούς φτιάχνεις;», ανέφεραν χαρακτηριστικά μέλη του ΚΤΕ Οικονομίας ΠΑΣΟΚ, ασκώντας έντονη κριτική στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώθηκε η άποψη ότι ναι μεν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου με την τρόικα (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), αλλά πρέπει να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εφαρμόζεται η εκάστοτε ρύθμιση και ταυτόχρονα να προβλέπει κοινωνικά μέτρα - αντίβαρα για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες πλήττονται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν, παράλληλα, για «θολή εικόνα» ως προς τα μέτρα τα οποία επιβάλλονται από το Μνημόνιο, εκείνα τα οποία αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, και το βαθμό στον οποίο διαπραγματεύεται η Ελλάδα με την τρόικα. Οι ίδιοι διαπίστωσαν έλλειψη συντονισμού και δυσλειτουργία της κυβέρνησης.
«Αν προβλέπει ότι θα δίνουμε έξι συντάξεις το χρόνο, θα το ψηφίσουμε;», ρωτούσαν χαρακτηριστικά μέλη του ΚΤΕ, ζητώντας ενημέρωση πριν από την έγκριση του νομοσχεδίου. Κάποιοι, μάλιστα, αναφέρθηκαν σε απειλές και προτροπές τύπου: «να τα παρατήσετε και να επιστρέψετε στις περιφέρειες» τις οποίες δέχονται προσωπικά, με αφορμή τις ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης τέθηκαν και ζητήματα όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι αναπηρικές συντάξεις «μαϊμούδες» αλλά και οι πρόωρες, αν και σύννομες, συνταξιοδοτήσεις (π.χ. στρατιωτικοί). «Θα το δούμε», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτημα για τη 13η και 14η σύνταξη.
Από την κριτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν εξαιρέθηκαν η Τράπεζα της Ελλάδος (διατυπώθηκε η άποψη ότι «αποτελεί κράτος εν κράτει») ή ο πρόσφατος διορισμός 42 υποδιευθυντών, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται 15 έως 17 αντίστοιχες θέσεις. Επιπλέον, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν προβληματισμό για την ακρίβεια και ρώτησαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση για τον έλεγχο στην αγορά.
Επιμένει ο Παπακωνσταντίνου
Αργότερα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των αλλαγών, τονίζοντας πως «αν παραμείνει η σημερινή κατάσταση, το 2060 θα ξοδεύουμε το ένα στα τέσσερα ευρώ που παράγουμε για συντάξεις». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η χώρα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.
Αποδοκιμασία Ξυνίδη από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ
Σκληρή κριτική αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική δέχθηκε σε συνάντηση με συνδικαλιστές της ΔΕΗ και του ΟΣΕ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης. Ύστερα από τις πιέσεις τις οποίες δέχθηκε, στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε: «Από την ώρα που έχουμε πει πως η χώρα βρίσκεται σε μια εμπόλεμη κατάσταση, σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε και έκτακτα άμεσα μέτρα... Σε αυτή τη συγκυρία, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε θεωρητικά για κάποια πράγματα. Θα πρέπει να προχωρούμε σε επιλογές εφαρμοσμένης πολιτικής, οι οποίες έχουν άμεσο όφελος, είτε οικονομικό, είτε κοινωνικό στον πολίτη», προσθέτοντας: «Το μνημόνιο είναι μνημόνιο, οι υποχρεώσεις της χώρας είναι υποχρεώσεις της χώρας. Από εκεί και μετά, εκείνο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να μπορέσουμε, να οργανώσουμε ένα πλέγμα προστασίας απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, που αφορούν στον εργαζόμενο και στον απλό λαό, στην καθημερινότητά του».
Άφησε, μάλιστα, αιχμές για την υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη: «Υπάρχουν μεγάλα κενά και μεγάλα χάσματα στις πολιτικές μας, όπως για παράδειγμα στο αναπτυξιακό. Δεν μπορεί κανένας να πει ότι, σήμερα, έχει νιώσει ο μέσος πολίτης να έχουν φθάσει σε αυτόν οι όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες έχει λάβει το αρμόδιο υπουργείο. Θα πρέπει εδώ να εντείνουμε την προσπάθειά μας».

Ξέφραγο αμπέλι..


Με αφορμή την ένταση που δημιουργήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μέλη του οποίου εμπόδισαν τον απόπλου των πλοίων η Γ. Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Επειδή παρακολούθησα 2 - 3 κανάλια, υπήρχε κόσμος αγανακτισμένος, γιατί μέχρι σήμερα το πρωί οι εταιρείες τον διαβεβαίωναν ότι τα πλοία θα ξεκινήσουν, ενώ η απεργία ήταν γνωστή και ήταν γνωστή και η απόφαση των ναυτεργατών ότι δεν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση του δικαστηρίου.
Ποιοι ήταν αυτοί μέσα στα καράβια; Άνθρωποι που μπορεί αύριο να μείνουν άνεργοι, άνθρωποι που θα τους κοπεί το δώρο Χριστουγέννων και το δώρο Πάσχα.
Αυτοί που πήγαν με το πλοίο στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν άνθρωποι που είχαν κοινά συμφέροντα με τους ναυτεργάτες. Προσωπικά, από τα στιγμιότυπα που είδα, δεν διαπίστωσα ούτε έκρυθμη κατάσταση, ούτε διαμαρτυρία, ούτε προσπάθεια των επιβατών να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους ναυτεργάτες. Στεναχωρημένοι ήταν βεβαίως, γιατί την τελευταία στιγμή έμαθαν ότι δεν μπορούσαν να φύγουν, αλλά
αύριο τα καράβια θα λειτουργήσουν πάλι». 
Σχόλιο: Τώρα το ΚΚΕ άρχισε να ταλαιπωρεί και Έλληνες επιβάτες.
Συγχαρητήρια που αρχηγός κόμματος δηλώνει  ότι είναι κάτι φυσιολογικό να μη πειθαρχούν  σε δικαστική απόφαση.
Κύριοι της κυβέρνησης κατεβάστε κι άλλο τα παντελόνια ,αν δεν μπορείτε να εφαρμόστε τους νόμους , στο σπίτι σας γρήγορα. 
pelasgia 

Τέλος εποχής για Στολτίδη

Μετά από εφτά χρόνια, δέκα τίτλους, κρίσιμα γκολ και ...αμέτρητο τρέξιμο μέσα στο γήπεδο ο Ιεροκλής Στολτίδης αποτελεί «παρελθόν» και τυπικά από τον Ολυμπιακό, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» επισημοποίησαν το τέλος της συνεργασίας με τον 35χρονο μέσο.
Ένα κεφάλαιο «έκλεισε» πριν λίγη ώρα τόσο για τον Ολυμπιακό όσο και για τον Ιεροκλή Στολτίδη, αφού μετά από εφτά χρόνια ο έμπειρος μέσος αποτελεί «παρελθόν» από τον σύλλογο του Πειραιά, στην οποία προσέφερε με όλες του τις δυνάμεις ότι μπορούσε.
Παρακάτω ακολουθεί η λιτή ανακοίνωση που γνωστοποιεί το τέλος της συνεργασίας του Ολυμπιακού με τον «χαλκέντερο» μέσο:
«Η Διοίκηση της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ενημέρωσε σήμερα τον Ιεροκλή Στολτίδη, ότι δεν θα ανανεωθεί η συνεργασία του με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ευχαριστεί τον Ιεροκλή Στολτίδη για την προσφορά του στην ομάδα και του εύχεται κάθε επιτυχία στην συνέχεια της καριέρας του».
gazzetta.gr

Βγαίνει στο διαδίκτυο το απαγορευμένο της Έφης Σαρρή!

Αύριο θα βγει στο διαδίκτυο το απαγορευμένο της Έφης Σαρρή. Ναι, ναι καλά διαβάσατε! Η τραγουδίστρια ξεκινά ζωντανή εκπομπή στο δικό της blog. Θα λέγεται “Ακατάλληλο με την Έφη” και θα βγαίνει μέσα από το σπίτι της, ενίοτε και από την κρεβατοκάμαρά της! Τα θέματα της εκπομπής – που θα συζητάει τηλεφωνικά με το κοινό- είναι εμπνευσμένο από τους τίτλους των τραγουδιών της. “Πριν λίγες μέρες δημιούργησα το δικό μου δικτυακό τόπο και αρχίζω να εκπέμπω από την Πέμπτη. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα κάνω μια νυχτερινή εκπομπή, η οποία θα βασίζεται σε συζητήσεις με τους θαυμαστές μου αλλά και με οποιονδήποτε θέλει να μιλήσει μαζί μου” δήλωσε η Έφη Σαρρή.
Πηγή:Espresso 
e-freddo 

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

Απο τον Δημήτρη Ανδρικόπουλο
Αγαπημένε Οττο,
Το 2001 αποφάσισες να αναλάβεις την τεχνική ηγεσία της Εθνική Ελλάδος. Μέχρι τότε ήμασταν μια ομάδα που κανένας δεν μας υπολόγιζε. Ηταν λογικό, διότι τον σεβασμό τον κερδίζεις. Ομως η Ελλάδα ήταν μια από τις ομάδες που όλες ήθελαν να βρουν μπροστά τους, διότι ήξεραν πως πιθανότατα θα την κέρδιζαν. Κάναμε πού και πού κάτι αναλαμπές όπως το 1980 που προκριθήκαμε στο ευρωπαϊκό ή το 1994 όταν πήγαμε στο Μουντιάλ των Η.Π.Α. (καλύτερα να μην είχαμε προκριθεί ποτέ). Με λίγα λόγια είμασταν ο σάκος του... μποξ. Ακόμα και στο πρώτο σου παιχνίδι ως προπονητής της Εθνικής μας, δεχτήκαμε έξι γκολ από την Φινλανδία! Ομως όλα άλλαξαν....
Ησουν ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν. Η Ελλάδα σιγά – σιγά άρχισε να κερδίζει πολλά από τα ματς που έδινε κι όταν έχανε, έχανε με δυσκολία. Πετύχαμε μια απίστευτη νίκη στην Σαραγόσα επί της Ισπανίας με το γκολ του Γιαννακόπουλου και βρεθήκαμε στην κορυφή του ομίλου καθ’ οδόν για το ευρωπαϊκό της Πορτογαλίας. Πετάξαμε έξω τους Ουκρανούς και σε ματς θρίλερ κερδίσαμε με πέναλτι του Τσάρτα την Β. Ιρλανδία. Στην Πορτογαλία η Ελλάδα ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ. Μέχρι και με 200 απόδοση παιζόταν η κατάκτηση. Λέγαμε πως ακόμα και μια νίκη να κάνουμε θα είναι επιτυχία. Ωστόσο, κερδίσαμε δύο φορές τους Πορτογάλους. Και στην πρεμιέρα και στον τελικό.. Πετύχαμε την μεγαλύτερη έκπληξη ΟΛΗΣ της ανθρωπότητας, ΟΛΩΝ των εποχών. Μερικοί κακοπροαίρετοι προσπάθησαν να την συγκρίνουν με την επιτυχία της Δανίας που είχε πάει για διακοπές και την έφεραν πίσω στη θέση της Σερβίας, όμως δεν είχε καμία σχέση. Η Δανία είχε μεγάλη ιστορία στο χώρο και παιχταράδες στο ρόστερ της όπως οι αδερφοί Λάουντρουπ και ο Σμάιχελ. Εμείς είμασταν η μικρή Ελλαδίτσα με την ανύπαρκτη ποδοσφαιρική παιδεία και υπόβαθρο και το βρώμικο και στημένο πρωτάθλημα. Χωρίς καμία προϊστορία, χωρίς καμία υποδομή. Χάρισες έτσι χαρά και υπερηφάνεια σε 20 εκατομμύρια Ελληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2008 μας οδήγησες πάλι στο ευρωπαϊκό, αλλά εκεί δεν τα πήγαμε καλά. Βλέπεις, οι απαιτήσεις πλέον είχαν μεγαλώσει, αυτό χάρη σε σένα. Το 2010 πάλι έκανες το θαύμα σου και ήσουν ο μαέστρος της πρόκρισης στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Ευτυχώς τη φορά αυτή δεν ντραπήκαμε για την πρόκρισή μας, διότι η εμφάνιση της ομάδας και η νίκη επί της Νιγηρίας μας πλημμύρησαν με χαμόγελα. Στα εννέα αυτά χρόνια έκανες ελάχιστα λάθη, όπως οι εντολές που έδωσες στο ματς με την Σουηδία το 2008 να κάνουμε πασούλες πίσω από την σέντρα ή κόντρα στην Ν. Κορέα το 2010 όπου έβαλες ξανά στην ενδεκάδα τον Χαριστέα (τι εμμονή κι αυτή!), τον Σεϊταρίδη, αφήνοντας εκτός τον ογκόλιθο της άμυνας, Κυργιάκο. Η ήττα από τους Κορεάτες μας στοίχισε την πρόκριση, αλλά δεν πειράζει όλοι κάνουμε λάθη. Οι περισσότεροι κάνουμε λάθη χωρίς να έχουμε προσφέρει χαρές στους συνανθρώπους μας. Οι περισσότεροι κάνουμε λάθη χωρίς να μαθαίνουμε. Εσύ όμως μας έκανες στις 14 Ιουλίου 2004 τον πιο ευτυχισμένο λαό στον κόσμο και μάθαινες από τα όποια λάθη σου. Οταν αποχωρήσεις θα θυμόμαστε μόνο τις χαρές. Η Ελλάδα κοιτάει πλέον στα μάτια κάθε αντίπαλο. Κι αν στο μέλλον κερδίσουμε πάλι κάποια σπουδαία πρόκριση ή καταφέρουμε κάποιον άθλο, θα ξέρουμε ότι εσύ είχες θέσει τις βάσεις.
Είσαι ξένος, αλλά προσέφερες στην Ελλάδα όσα έχουν προσφέρει ελάχιστοι Ελληνες τα τελευταία 100 χρόνια.
Πολλοί Ελληνες είμαστε αχάριστοι και χαιρέκακοι. Στάζουμε χολή και περιμένουμε τις αποτυχίες για να κράξουμε επειδή ζούμε μια μίζερη ζωή γεμάτη φθόνο, κακία και μίσος. Ωστόσο, οι περισσότεροι θα σε ευγνωμονούμε πάντα και ευχόμαστε οι άχρηστοι πολιτικοί μας να χτίσουν σύντομα ένα άγαλμα προς τιμήν σου για να προλάβεις να το δεις και να πεις «Ναι, οι Ελληνες με αγάπησαν».

Με τιμή, Δ. Ανδρικόπουλος
100greekblogs

Ανδρέας Παπανδρέου: Αθάνατος...

(5 Φεβρουαρίου 1919
- 23 Ιουνίου 1996)
Ανδρέα ζεις, Εσύ Μας Οδηγείς!!
Η γέννηση: Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο. Ήταν γιος του "Γέρου της Δημοκρατίας", του Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέϊκο. Από μικρός κοινωνικοποιήθηκε σε ένα περιβάλλον βαθιά πνευματικό και πολιτικό. Μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής στη Λέσβο, όπου ο Γεώργιος Παπανδρέου εκλεγόταν βουλευτής, το 1923 η οικογένεια Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα.
Η δράση: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, μαθητής ακόμα συλλαμβάνεται για...
 πρώτη φορά το 1936, από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου για την αντιστασιακή του δράση. Επίσης συλλαμβάνεται και βασανίζεται από την Ασφάλεια το 1941 κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά, τριτοετής τότε της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Μόλις αποφυλακίζεται και με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του αναχωρεί για τις Η.Π.Α. όπου ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Η Αμερική: Ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε στην Αμερική για δύο δεκαετίες, όπου το 1943 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1947 επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, του UCLA της Καλιφόρνια και άλλων Πανεπιστημίων. Το 1951 ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται την Μαργαρίτα Τσαντ. Είναι ο δεύτερος γάμος του μετά από αυτόν που είχε συνάψει με την Χριστίνα Ρασιά. Από το γάμο του με την Μαργαρίτα αποκτά 4 παιδιά, τον Γιώργο, τη Σοφία, τον Νίκο και τον Ανδρίκο.
Η επιστροφή: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει το 1959, για ένα χρόνο στην Ελλάδα με υποτροφίες από το Γκούγκενχάιμ και το Φουλμπράιτ για την μια ερευνητική αναπτυξιακή οικονομική αποστολή. Το 1961 διορίζεται - μετά από πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή - Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, ενώ ταυτόχρονα διορίζεται Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας (1961-62).
Η πολιτική: Ο Ανδρέας Παπανδρέου αρχίζει την πολιτική του σταδιοδρομία το 1962 και εκλέγεται Βουλευτής Αχαΐας του Κόμματος της Ένωσης Κέντρου, με αρχηγό τον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου, στις εκλογές της 16.2.1964. Μετά τη νίκη της Ένωσης Κέντρου, διορίζεται αρχικά Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και τον ίδιο χρόνο, Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού (1964-65).
Η Δικτατορία: Τον Απρίλιο του 1967, συλλαμβάνεται από την χούντα, μπροστά στα μάτια του γιου του Γιώργου. Τον επόμενο χρόνο αποφυλακίζεται και φεύγει στο εξωτερικό, πρώτα στη Σουηδία και μετά στον Καναδά. Το 1968-69, είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και από το 1969 μέχρι το 1974, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο.
Το Π.Α.Κ.: Το 1968, ιδρύει το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), του οποίου γίνεται αρχηγός και το οποίο αναπτύσσει σημαντική δράση μέχρι την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, τον Ιούλιο του 1974. Μόλις αποκαθίσταται η Δημοκρατία στην Ελλάδα, επιστρέφει από την εξορία και ιδρύει, στις 3 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του οποίου γίνεται Πρόεδρος.
Το Πασοκ.: Στις πρώτες εκλογές μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που διενεργούνται τον Νοέμβριο του 1974, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκπροσωπεί με λίγους Βουλευτές (15 έδρες, 13,5% των ψήφων). Στις επόμενες εκλογές (Νοέμβριος 1977), το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει ένα σημαντικό άλμα, αφού διπλασιάζει τη δύναμη του (από 13,5% σε 25%) και γίνεται το πρώτο κόμμα της Αντιπολίτευσης, με 93 Βουλευτές και ο Πρόεδρος του, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Η αλλαγή, η πρώτη Κυβέρνηση: Στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, κατά τις οποίες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατεβαίνει με το σύνθημα της Αλλαγής, εκλέγεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 48% και εκλέγει 173 Βουλευτές. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ σχηματίζει Κυβέρνηση, η οποία ορκίζεται στις 21 Οκτωβρίου 1981. Στην Κυβέρνηση αυτή, ο Ανδρέας Παπανδρέου αναλαμβάνει, εκτός της θέσης του Πρωθυπουργού και το Υπουργείο της Εθνικής Άμυνας. Είναι η Κυβέρνηση αυτή που άλλαξε ριζικά όλη την σύγχρονη Ελλάδα. Το έργο της παρέμεινε ιστορικό.
Η δεύτερη κυβέρνηση: Στις εκλογές του 1985 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλέγεται και πάλι πρώτο κόμμα. Εκλέγει 161 Βουλευτές (45,2%). Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχηματίζει Κυβέρνηση (προσωρινή) στις 5 Ιουνίου 1985 και στις 25 Ιουλίου 1985. Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε εσπευσμένα, στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υπεβλήθη σε εγχείρηση καρδιάς. Το 1988 παντρεύεται τη Δήμητρα Λιάνη. Στις εκλογές του 1989 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 39,15% και 125 έδρες. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (Νοέμβριος 1989) το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται πάλι δεύτερο κόμμα με ποσοστό 40,67% και 128 έδρες. Στις εκλογές του 1990 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πάλι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 38,62% και 125 έδρες.
Η τρίτη κυβέρνηση: Τον Οκτώβριο του 1993, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές που ακολούθησαν με ποσοστό 46,82% και σχημάτισε την τρίτη του κυβέρνηση. Τον Νοέμβριο του 1995 μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον οδήγησαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 1996. Μετά τη βελτίωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του βγήκε από το νοσοκομείο τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου παθαίνει ανακοπή της καρδιάς και σβήνει. Ο Ελληνισμός θρηνεί τον Μεγάλο Ηγέτη που άλλαξε την ροή της Ελληνικής Ιστορίας.
Οι επιδράσεις: Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι η σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, με Ευρωπαϊκή και Διεθνή ακτινοβολία.
Οι απόψεις του οι ιδέες του και οι αξίες παραμένουν ακόμα επίκαιρες. Η επιβλητική του παρουσία και η ευγένειά του, ασκούσε μαγνητισμό στα πλήθη και ο λαός τον λάτρευε.
Ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον αναγνώριζαν.
Εμείς, σήμερα, πιστοί στις επιταγές του Μεγάλου Ηγέτη, μαζί με τον γιό του Γιώργο Παπανδρέου βαδίζουμε δυναμικά για την σωτηρία της Ελλάδας και τη νέα μεγάλη νίκη.
Ανδρέα Ζεις, Εσύ Μας Οδηγείς!!
Από τον  Αναστάσιο Κουτσούκο
press-gr

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά, δεμένα παραμένουν τα πλοία

Στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται από νωρίς σήμερα το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ με στόχο να εμποδίσουν τον απόπλου των πλοίων, σε ένδειξη συμπαράστασης στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η «Στέφενσον» και η οποία κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Στο λιμάνι επικρατεί ένταση, καθώς έχει συρρεύσει πλήθος ταξιδιωτών και τουριστών, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία, παρά το γεγονός ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες νωρίτερα είχαν ανακοινώσει ότι τα δρομολόγια των πλοίων τους θα εκτελεστούν κανονικά. Φραστικά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των ταξιδιωτών και των περίπου 100 μελών του ΠΑΜΕ που έχουν αποκλείσει από τις έξι το πρωί το λιμάνι. Σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις του Λιμενικού. Μέχρι αυτή την ώρα, επρόκειτο να αποπλεύσουν από τον Πειραιά πέντε ταχύπλοα για Κυκλάδες, τα οποία, ωστόσο, παραμένουν ακόμη δεμένα στο λιμάνι. Πρόκειται για το SuperJet, το Blue Star Naxos, το High Speed 5 και δύο SpeedRunner. Δεν αναχωρούν, επίσης, τα πλοία για Αργοσαρωνικό. Στις 11:00 είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν τα πλοία για Κρήτη, χωρίς ακόμη να είναι γνωστό εάν θα πραγματοποιηθεί ο απόπλους τους. Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Ραφήνα και Λαύριο. Τα μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στις 11:00 στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, αντιδρώντας στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
ΤΑ ΝΕΑ

Αλλαγές-ανάσες στα εργασιακά

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα  με όσα είπε στους συναδέλφους του, οι ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και του  Εργασιακού υλοποιούν τις προβλέψεις του μνημονίου
Σε τρεις και... μία αλλαγή προχώρησε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος στις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα ο αρμόδιος υπουργός, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν νέες διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις για το Εργασιακό στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στις αρχές Ιουλίου, έκανε γνωστό ότι αυξάνεται κατά δύο μήνες ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ώστε ο εργοδότης να καταβάλει στον απολυόμενο το 50% της αποζημίωσης. Μ΄ αυτή την αλλαγή η κυβέρνηση προτείνει να υπάρχει μάξιμουμ χρόνος προειδοποίησης έξι μηνών για όσους εργάζονται πάνω από 20 χρόνια- αντί των τεσσάρων που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμαενώ για τις προηγούμενες κατηγορίες εργαζομένων θα προβλέπεται η αντίστοιχη αύξηση.

Επιπλέον ο υπουργός μείωσε κατά δύο έτη- από τα 57 στα 55-τη διασφάλιση της εργασίας λέγοντας ότι από τη συγκεκριμένη ηλικία και άνω για όσους απολύονται οι εργοδότες αλλά και το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ θα τους καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μέχρι να συμπληρώσουν τα 65 έτη και να βγουν στη σύνταξη ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν «ανακυκλούμενες απολύσεις» διότι θα υπάρξουν σχετικές ρυθμίσεις για την αποτροπή τους καθώς θα εμποδίζονται οι εργοδότες να προσλαμβάνουν νέους σε ηλικία υπαλλήλους στη θέση των γηραιότερων απολυόμενων.

Ακόμη ο κ. Α. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι οι νεοεισερχόμενοι κάτω των 25 ετών στην εργασία δεν θα λαμβάνουν τα 590 ευρώ αλλά επιπλέον 15-20% του μισθού τους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του ΟΑΕΔ. Σημείωσε όμως ότι στις ρυθμίσεις θα παραμείνει η επίμαχη φράση πως «ο ΟΑΕΔ δύναται να καταβάλλει μέρος του μισθού των νέων έως 25 ετών» καθώς, όπως εξήγησε, εάν απαλειφθεί τότε δεν θα ισχύσει η έγκριση, που διασφάλισε η Ελλάδα, ποσού 200 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. για τη στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Η διαιτησία
Σε ό,τι αφορά την παραπομπή στη διαιτησία ο υπουργός κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε έναν ενιαίο κατάλογο διαιτητών και μεσολαβητών τους οποίους εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές, ειδάλλως προειδοποίησε ότι το σχετικό άρθρο θα μείνει ως έχει. Στην τοποθέτησή του ο κ. Α. Λοβέρδος επέκρινε τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς που ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να μην υπογράψει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου η κυβέρνηση να το καταθέσει στη Βουλή: «Δεν δέχομαι μομφές για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Σ΄ αυτό το θέμα δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου... Ανάμεσα στο ορθότερο που είναι το Προεδρικό Διάταγμα και το δημοκρατικότερο που είναι η Βουλή προτίμησα το δεύτερο», είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε στρέφοντας εμμέσως τα πυρά του κατά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα:

«Πρέπει να σκεφθούν πάρα πολύ εκείνοι που προσπαθούν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σ΄ αυτή την άγονη πολιτική αντιπαράθεση... Υπήρξε πολιτικός που κάλεσε τον Πρόεδρο να αναπέμψει στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα. Πρέπει να ξαναδεί την κατάρτισή του σε ό,τι αφορά το πολίτευμά μας...».

Οι αντιδράσεις
Στον αντίποδα, σκληρή κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο τομεάρχης Εργασιακών της Ν.Δ. κ. Γ. Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανατρέπει θεμελιακές σχέσεις εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και διευκολύνει τις απολύσεις. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι κατ΄ απαίτηση του ΣΕΒ και των εργοδοτών» ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης υποστήριξε ότι τα μέτρα θα μείνουν και μετά την κρίση και πως «το θέμα είναι καθαρά ταξικό».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε πως η κυβέρνηση «προσφέρει στην τρόικα περισσότερα απ΄ όσα ζητάει και διαλέγει τον μονόδρομο της πλήρους υποταγής» ενώ σκληρή κριτική άσκησε και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητη Σοφία Σακοράφα κάνοντας λόγο για «κοινωνικό κανιβαλισμό με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές»...


ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Διασφάλιση των ασφαλιστικών εισφορών των απολυομένων ηλικίας άνω των 55 προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις

Λοβέρδος: «Τα μέτρα αφορούν το 5% των εργαζομένων»

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκανε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε ερωτήσεις των συναδέλφων του που μετέχουν στο ΚΤΕ Εργασίας στη Βουλή. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος αρκετοί βουλευτές (Πρωτόπαπας, Κουσελάς, Κουτσούκος, Μιλένα Αποστολάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θανάσης Οικονόμου, Κώστας Καρτάλης, Τόνια Αντωνίου) αλλά δεν πρόλαβαν να μιλήσουν περισσότεροι από τέσσερις, καθώς ο κ. Λοβέρδος έπρεπε να μιλήσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο Γιώργος Φλωρίδης πάντως ζήτησε διευκρινίσεις για το πόσους αφορά η ρύθμιση για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις, για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού ότι αφορά το 5% των επιχειρήσεων και το 5% των εργαζομένων. Ο Δημήτρης Κουσελάς αξίωσε να υπάρξουν αλλαγές σε 5 καίρια θέματα (π.χ. διαιτησία, χρόνος ειδοποίησης), ενώ η Κατερίνα Περλεπέ είπε: «Ολη η Κοινοβουλευτική Ομάδα στήριξε και στηρίζει τα μέτρα. Θα στηρίξουμε το Ασφαλιστικό αλλά δεν μπορούμε να καταργούμε τις κατακτήσεις εργαζομένων χωρίς να λύνουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας». Ο κ. Λοβέρδος της απάντησε ότι «όλα προβλέπονται στο μνημόνιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε χθες ότι «σεβόμαστε την αυτονομία του βουλευτή», για να προσθέσει ότι μέχρι να έρθουν στη Βουλή θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διεργασίες ώστε να συμπεριληφθούν και όλες οι προτάσεις των βουλευτών μέσα στα πλαίσια που θέτει η κυβέρνηση. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε χθες στον Flash για το Προεδρικό Διάταγμα ότι ήταν μία κακή στιγμή τακτικής, διορθώθηκε και θα προχωρήσουμε σε μία από κοινού ψήφιση του νόμου επί των εργασιακών. Επίσης, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε στον Real πως «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα ανατραπεί κοινοβουλευτικά, δηλαδή ότι θα υπάρξουν κάποιοι βουλευτές που θα την ανατρέψουν επειδή δεν μας αρέσει η Α ή η Β διάταξη». 
ta nea