Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Για μια εθνική πολιτική τού συν-

http://xeimwniatikhliakada.files.wordpress.com/2010/04/cf83cf80ceb1cf83cebcceb5cebdcebf-cf84ceb7cebbceb5cf86cf89cebdcebf.jpgΔεν είμαι πολιτικός αναλυτής. Ενας απλός πολίτης είμαι. Πολιτικά ευαίσθητος και λογικά- με τον κοινό νου- σκεπτόμενος. Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα εντός και εκτός Ελλάδος. Διαβάζω, ακούω, ενημερώνομαι, μιλώ με συμπολίτες- μη πολιτικούς επίσης. Κι αισθάνομαι- με τον Σεφέρη- ότι «είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια,γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά». Κι αυτή τη φορά είναι η χώρα μας που «κάνει πανιά», έτοιμη- αν δεν ορθοφρονήσουμε- να εξοκείλει στην πρώτη ξέρα...

Σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα πολιτικοί και πολίτες, κόμματα και άτομα, Ελληνες όλοι, δεν μπορούμε- έστω και τώρα, έστω για μία φορά, τώρα που βρισκόμαστε κοντά στο χείλος τού οικονομικού γκρεμού και τής επαπειλουμένης εξαθλίωσης - να ενστερνιστούμε την «εθνική ιδεολογία τού συν»; Να περάσουμε σε συν-εννόηση, συν-αίνεση, συν-ευθύνη . Πάνω απ΄ όλα σε συν-αντίληψη . Που θα πει να συν-αγωνιστούμε (κυριολεκτικά) για την αντιμετώπιση τής κρίσης. Ο λαός έχει εκλέξει δημοκρατικά μια κυβέρνηση και εξίσου δημοκρατικά έχει εκλέξει μιαν αντιπολίτευση από περισσότερα κόμματα. Το νιώθουμε πια όλοι ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση, διαχρονικά και συγχρονικά, περισσότερο ή λιγότερο, άμεσα ή έμμεσα, οι άνθρωποι που εμείς εκλέξαμε δεν είναι άμοιροι ευθυνών για τις αποφάσεις που πήραν, όπως άμοιροι ευθυνών δεν είμαστε κι όλοι εμείς οι πολίτες που με την ψήφο μας τους αναθέσαμε αυτή την ευθύνη. Εμείς οι πολίτες, που εξακολουθούμε να κρατούμε στα χέρια μας τις τύχες μας, να κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις με την ψήφο μας, να υψώνουμε τη φωνή μας, για την οποία ισχύει πάντα η ρήση «φωνή λαού, οργή θεού» με ό,τι αυτό μπορεί πολιτικά να σημαίνει.

Τι είναι αυτό που ζούμε σε πολιτικό επίπεδο σήμερα; Μάς εγκατέλειψε- πολιτικούς και πολίτες- η σύν-εση που εξασφαλίζει ο κοινός νους ιδίως σε τέτοιες ώρες; Δεν έχουμε συν-αίσθηση πού οδηγούμεθα με την αλαζονεία, το πείσμα και τις μικροφιλοδοξίες; Δεν αισθανόμαστε το μερίδιο ευθύνης- μεγαλύτερης ή μικρότερης, αλλά υπαρκτής για όλους μας- για κόμματα και πολίτες; Δεν αισθανόμαστε ως πολίτες συν-ενοχή με πράξεις ή παραλείψεις, που συντήρησαν την ανευθυνότητα, ανέχθηκαν τη διαφθορά, υποβάθμισαν την παιδεία, υπέθαλψαν την αναξιοκρατία, υπηρέτησαν μεγάλα ή μικρά συμφέροντα, υιοθέτησαν το βόλεμα, βυθίστηκαν στην υπερκατανάλωση, θεσμοποίησαν το ατομικό συμφέρον; Χάσαμε την ψυχή μας; Δεν υπάρχει συλλογική συνείδηση ; Αίσθηση συν-υπευθυνότητας και διάθεση συν-εργασίας για να βρούμε λύσεις και διεξόδους από την πρωτοφανή αυτή κρίση δεν υπάρχουν;

Μπροστά στη συν-τριβή που απειλεί τη χώρα, την υπόστασή μας και, κυρίως, το μέλλον των νέων και των παιδιών, το οποίο πάμε να υπονομεύσουμε για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, δεν μπορούμε να συνενωθούμε σε μια εθνική συν-έγερση , σ΄ έναν συν-αγερμό συνειδήσεων και προσπαθειών, σε μια σύν-θεση δυνάμεων και απόψεων με τη συν-δρομή όλων και μια πανεθνική συ-στράστευση;

Μιλώ για μια πολιτική τού συν-, για μια καθολική συ-σπείρωση, έναν εθνικό συν-ασπισμό όλων των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται μέσα και έξω από τη Βουλή, με αξιοποίηση και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων με ειδικές γνώσεις και ικανότητες. Αγνοώντας ή καταχρώμενοι κάθε έννοια τού συν- ( συνάντηση, συμ-φωνία, συγ-κατάβαση, συν-ύπαρξη ) στήσαμε ένα οικοδόμημα όπου επικρατεί πλήρης σύγχυση , ένα συν-ονθύλευμα απερισκεψίας και μωροφιλοδοξιών, έναν συν-εταιρισμόσυμ-φερόντων, έναν αποπροσανατολισμένο και αποπροσανατολιστικό συν-δικαλισμό με στρεβλώσεις, έναν συν-ωστισμό αρχολίπαρων με όραμα τη συν-αλλαγή . Προδώσαμε τη συν-τροφικότητα και πληρώνουμε με μοναξιά. Η συν-έργεια και η συν-ζήτηση τής ουσίας τής ζωής εκφυλίστηκαν σε ταπεινωτικές συν-ευρέσεις και προκλητικές συν-ουσίες αρχών, κανόνων και αξιών.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ήρθε η συντέλεια τού κόσμου ούτε αποδέχομαι διάφορα σενάρια συν-ωμοσίας. Πολλές φορές αυτή η χώρα στάθηκε στα πόδια της, όρθωσε το ανάστημά της και βγήκε μπροστά. Αυτό επιβάλλεται να γίνει και τώρα. Γιατί καραδοκούν διάφοροι αυτόκλητοι σωτήρες... Αν η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα- πράγμα που έχει αποδειχθεί ότι ισχύει- τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος για όσους έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους την τύχη τής χώρας από μια έντιμη, ισότιμη, δημιουργική συν-εργασία, συν-ένωση και συν-αντίληψη. Υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για ουσιαστική και τίμια πολιτική συνεννόηση όλων των εκλεγμένων κομμάτων με λογικούς όρους και, πάνω απ΄ όλα, με συν-αίσθηση και συνείδηση τού τι χρωστάνε σ΄ αυτή την πατρίδα και στους απλούς ανθρώπους που τους εμπιστεύτηκαν τη δική τους ζωή και το μέλλον των παιδιών τους.

Κι ένα τελευταίο: Ας μην υποτιμά κανείς τη σύν-αξη στο Σύν-ταγμα και τον πρωτόγνωρο και εκκωφαντικό συμ-βολισμό της, που αν κατανοηθεί και αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να συν-αποτελέσει καίρια συμβολή στην επίλυση τού εθνικού μας προβλήματος.

Ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης είναι καθηγητής της Γλωσσολογίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

tovima.gr

Μουντζα - χεντίν

GAP-SAMARAS

ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ…

http://www.opinionpost.gr/news/wp-content/uploads/2011/04/MPOYKAS-1.jpg


του Χ.Μπούκα
"Κάθε βράδυ στις οχτώ μας χορηγούν την “εθνική δόση της κατάθλιψης”
Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει.
Αναρωτιέμαι, αν είναι αδύνατο να ξεχρεώσουμε το χρέος των 380-400 δισεκατομμυρίων που λένε ότι οφείλουμε, πώς είναι δυνατόν να μας.. ξαναδανείζουν επί πλέον 60-70 ή και 100 άλλα δις; Από πού θα προκύψει η δυνατότητα αποπληρωμής του μεγαλύτερου χρέους;
Αρχίζει να γίνεται στο μυαλό μου όλο και πιο ξεκάθαρο ότι μας δανείζουν για να εισπράξουν οι ίδιοι τα τοκοχρεολύσια από την μία και από την άλλη να μας αρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο αντί πινακίου φακής.
ΟΤΕ (ήδη τον έχουμε χαιρετήσει), ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, λιμάνια, αεροδρόμια, ΕΥΔΑΠ, εθνικές οδοί (Εγνατία)..
Όλοι μας θα γίνουμε φτηνό εργατικό δυναμικό των αφεντικών της Ευρώπης, όσοι από μας δηλαδή θα μπορούν να βρουν δουλειά με τους όρους που τα αφεντικά μας θα ορίζουν.
Φυσικά όλα τα παραπάνω (και πολύ περισσότερα που δεν τα γνωρίζουμε ή δεν μας πάει ο νους) είναι το ορεκτικό. Το κυρίως πιάτο θα σερβιριστεί με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που κρύβουμε στο σεντούκι μας.
Οικονομολόγος δεν είμαι. Δηλώνω απλός πολίτης. Κοιτάζω όμως με περιέργεια άλλα κράτη με αντίστοιχα ή μεγαλύτερα χρέη των δικών μας, αλλά οι πολίτες τους ευημερούν.
Υποπτεύομαι λοιπόν ότι για αυτό που μας προπονούν είναι ότι χανόμαστε, άρα πρέπει να ξεπουλήσουμε μήπως και ορθοποδήσουμε.
Αλλά και θα ξεπουλήσουμε και δεν θα ορθοποδήσουμε!
Μέχρι εδώ, άλλοι το υποψιάζονται, άλλοι το λένε, άλλοι το διαδηλώνουν. Είναι η φωνή των αγανακτισμένων.
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; “Γιαυτό σας ψηφίσαμε να βρείτε λύσεις” ο αντίλαλος.
Επαναλαμβάνω ότι οι οικονομικές μου γνώσεις φθάνουν μέχρι την διαχείριση του οικογενειακού μου προγραμματισμού. Απλές σκέψεις καταγράφω.
Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε κάποια ελπίδα προοπτικής, πρέπει κάτι να παράγουμε. Το κλειδί της λύσης λοιπόν στην γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, στην (όποια έμεινε) βιομηχανία και στην καινοτομία.
Τα Υπουργεία που έπρεπε, από ένα και πλέον χρόνο τώρα, να είναι στην πρώτη γραμμή για να υπάρξουν προσδοκίες να ξεπεράσουμε την δύσκολη αυτή συγκυρία, είναι τα Υπουργεία Γεωργίας, Εμπορίου-Βιομηχανίας και Παιδείας.
Ταυτόχρονα, οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και να ακολουθεί το εισπρακτικό μέρος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Είναι εύκολο, και στην αρχή αποδοτικό, να κόβονται μεροκάματα, μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, αλλά και αυτά τα έσοδα κάποτε εξαντλούνται και όλη η πρακτική φαίνεται απολύτως αναποτελεσματική. Τακτική ατελέσφορη, επώδυνη και αδιέξοδη που το μόνο αποτέλεσμα έχει την εξαθλίωση του Λαού.
Παραγωγή-καινοτομία- εμπόριο και βιομηχανία είναι η προοπτική μας.
Όσο.. σάλιο μας έχει απομείνει να το διαθέσουμε σε αυτές τις προτεραιότητες.
Έφθασε λοιπόν η ώρα του διαλόγου με θετικές προσεγγίσεις. Γιατί, καλή(;) η μούντζα των αγανακτισμένων, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να φθάσουμε και στο “δια ταύτα”.
Υ.Γ. Κύριε Πάγκαλε, αν σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση για τους Έλληνες πολίτες, στόχευες με την αθυροστομία του λόγου σου, τις άθλιες ειρωνείες ευρωπαϊκών φυλλάδων και γραφικών εταίρων μας, που μας αγανακτούν και ισοπεδώνουν την αξιοπρέπειά μας, τότε ίσως φαινόσουν κατ’ ελάχιστον χρήσιμος.

Έτσι θα φύγουν … με ελικόπτερα … πρώτα οι υπουργοί!

«Ο Σαμαράς ποντάρει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, κυνηγώντας το χαρτί του λαϊκισμού»

«Ο Σαμαράς ποντάρει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, κυνηγώντας το χαρτί του λαϊκισμού»Κριτική στη στάση του κόμματος της ΝΔ και του προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά, απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ασκεί σε άρθρο της η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βιττόριο Ντα Ρολντ, «ο Σαμαράς ποντάρει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, κυνηγώντας το χαρτί του λαϊκισμού. Αντιτάχθηκε στο σχέδιο λιτότητας που θέλησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε να μειωθούν οι φόροι, σε μια φάση κατά την οποία η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και να πουλήσει την πολυτιμότερη περιουσία της, για να προσπαθήσει να αποπληρώσει ένα δημόσιο χρέος που βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ. Μια ανεύθυνη πρόταση», σημειώνει ο δημοσιογράφος...


Η εφημερίδα του Μιλάνου, αναφέρει επίσης ότι «ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, σε μια σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσαν τον Σαμαρά να στηρίξει το σχέδιο λιτότητας 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011, και άλλων 22 δισεκατομμυρίων για το 2015, για να αποφύγει η χώρα, μεγαλύτερα δεινά. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές από το Παρίσι, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα την περασμένη Τετάρτη, ο Σαμαράς εκμυστηρεύτηκε στον Φιγιόν ότι ζητά τη μείωση των φόρων μόνο λόγω εκλογικών βλέψεων, αλλά, παράλληλα, ότι μπορούν να μείνουν ήσυχοι πως όταν ανέλθει στην εξουσία δεν πρόκειται να προβεί, όντως, σε μια τέτοια κίνηση». 

Η Sole 24 Ore (ιδιοκτησίας της Ένωσης Ιταλών βιομηχάνων) καταλήγει το άρθρο της σημειώνοντας: «Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά ο Σαμαράς, πολιτικός κληρονόμος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας με εκατόν εξήντα δισεκατομμύρια ευρώ χρέη και την παρέδωσε, με χρέη τριακοσίων δισεκατομμυρίων, ίσως δεν κατάλαβε ακόμη ότι θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Αθήνας και του ευρώ. Είναι πράξη ανευθυνότητας να παίζει, κανείς, με την (ελληνική) φωτιά σε μια φάση κατά την οποία, για να κερδηθεί μια εύκολη υποστήριξη γίνεται χρήση του λαϊκισμού, με την κρυφή πρόθεση να μπει σε δύσκολη θέση η σημερινή κυβέρνηση που αντιμετωπίζει την σοβαρότερη κρίση μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Αυτή την στιγμή, ο Σαμαράς- εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης- θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο με τον Γιώργο Παπανδρέου και όταν ξεπερασθεί η φάση εκτάκτου ανάγκης και -μόνον τότε- να προσπαθήσει να διαδεχθεί τον σοσιαλιστή ηγέτη. Διαφορετικά, κινδυνεύει να αναγκασθεί να διαχειριστεί τα συντρίμμια μιας κατεστραμμένης χώρας».

kafeneio-gr

Η Κομισιόν προωθεί σχέδιο για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους


Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας σε ένα νέο πακέτο στήριξης της χώρας, μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Κομισιόν προωθεί σχέδιο για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν, επισήμανε ότι η λύση για την ελληνική κρίση χρέους ίσως δεν είναι τόσο μακριά όσο κάποιοι νομίζουν.

«Ετοιμάζουμε μία συμφωνία στη βάση της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης", όπου οι τράπεζες διακρατούν εθελοντικά τα [ελληνικά] ομόλογα για περισσότερο χρονικό διάστημα», είπε αναφερόμενος στη διαδικασία κατά την οποία οι τράπεζες θα αγοράσουν νέα ομόλογα όταν λήξουν αυτά που έχουν σήμερα στην κατοχή τους.

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τη γερμανική θέση, άλλοι όχι», προσέθεσε.

«Ετοιμαζόμαστε να βρούμε μία λύση, η οποία βασίζεται στην εθελοντική επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων και κάτω υπό προϋποθέσεις που δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο», προσέθεσε.

Ο επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι εξαντλούνται τα περιθώρια για την πολιτική συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα στο πρόγραμμα προσαρμογής.

«Οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το πρόγραμμα», λέει ο κ. Ρεν.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξήγησαν στους Έλληνες, πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, συνέβη στην Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα;», λέει ο κ. Ρεν, ο οποίος θεωρεί «ουσιαστικό» στοιχείο την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης.

«Αναμένω, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει την αντιπολίτευση στο καράβι, ότι θα ενώσει τη χώρα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιακές αποφάσεις για μια χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Ρεν.

Ορισμένα κράτη όπως η Γερμανία, έχουν προτείνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων. Αλλά κατά την άποψη των περισσοτέρων παρατηρητών, ένα τέτοιο μέτρο θα κινδύνευε να ερμηνευθεί ως «πιστωτικό γεγονός» από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευνοεί περισσότερο την επιλογή του «rollover», ενός μηχανισμού μετακύλισης του ελληνικού χρέους, που θα καλούσε τους πιστωτές της Ελλάδας να αντικαταστήσουν σε εθελοντική βάση τα παλαιά ομόλογα, αφού λήξουν, με νέα.

Η περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα θα απαιτεί «σημαντική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών, ανέφερε την Δευτέρα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερr, σε επιστολή του προς τη βουλή της χώρας.

Ο Ολλανδός υπουργός είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επιθυμεί να παρατείνει τη λήξη των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εθελοντικά, καθώς ενδεχόμενη αναγκαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα κοστίσει στην ΕΚΤ, σε τράπεζες και σε ασφαλιστικά ταμεία και θα φέρει σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας την τριετία 2012 - 2014 θα βρεθεί σήμερα, Τρίτη, στο επίκεντρο των άτυπων Συμβουλίων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin) στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να ενημερώνει τους ομολόγους του για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2011-2015.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εν μέσω του κλίματος που δημιουργεί η νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard and Poor's, θα εξετάσουν τις τεχνικές λύσεις που έχουν συντάξει τα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων και θα εστιάσουν στο τι μέλλει γενέσθαι με την συμμετοχή των ιδιωτών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδος.
Οι αποφάσεις που θα λάβουν αναμένεται να επικυρωθούν στην συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Ιουνίου, οπότε εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τον νέο μηχανισμό διασώσεως της Ελλάδος.
Το Eurogroup σχεδιάζει να εκδώσει μετά την συνεδρίασή του ανακοίνωση στήριξης της Ελλάδας, στην οποία όλα τα κράτη μέλη θα δεσμεύονται ότι θα πράξουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του ευρώ.
tanea.gr