Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Η Ελλάδα "ξεκίνησε δυναμικά"

BBC_copyΘετικά είναι τα σχόλια των ξένων ΜΜΕ για την πορεία της ελληνική οικονομίας μετά την έθεση της τρόικας για το το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής που παρουσιάσθηκε σήμερα. Η Ελλάδα "ξεκινά δυναμικά" στην προσπάθεια για την μείωση του χρέους, γράφει το BBC. Οι εκπρόσωποι της τρόικας "χαιρέτησαν" την προσπάθεια της Ελλάδας αν και ζήτησαν πιο θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το Reuters.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του λέγωντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει "τεράστια πρόοδο".
Ο Πολ Τόμσεν σημείωσε ότι οι εξελίξεις μέχρι τώρα είναι καλές καθώς το πρόγραμμα προσαρμογής "ξεκίνησε πολύ εντυπωσιακά". Η κυβέρνηση έθεσε "φιλόδοξους στόχους από την αρχή και τους πέτυχε", σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος προέρχεται από τις υπέρογκες δαπάνες σε ορισμένους τομείς, όπως την υγεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επισήμανε επίσης, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι όλοι οι πολίτες σηκώνουν το βάρος της προσαρμογής που τους αναλογεί. Είπε χαρακτηριστικά, ότι μέχρι τώρα αυτοί που κυρίς έκαναν τις θυσίες είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. "Θα πρέπει να βελτιωθούν οι φορολογικοί μηχανισμοί για τους πλουσιότερους", τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης για το 2010 θα επιτευχθούν.  
Καταλήγοντας "έπλεξε το εγκώμιο" των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό. Είπε χαρακτηριστικά ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν έγιαν τόσο μεγάλες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Εισαγγελέας: «ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο Κορκονέας»

Η δίκη ξεκίνησε ουσιαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο και κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν περίπου 60 μάρτυρεςΤην ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και του Βασίλη Σαραλιώτη για συνέργια στη πράξη του συναδέλφου του πρότεινε στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο Άμφισσας, ο εισαγγελέας έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ζήτησε μάλιστα να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή από το δικαστήριο η προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.
Όπως είπε ο κ. Λακαφώσης, το δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τους ισχυρισμούς του Κορκονέα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος, ούτε του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορουμένου, αλλά και επίσης να μη δεχθεί τους ισχυρισμούς του περί ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι ο Β. Κορκονέας επιχείρησε μετά την πράξη του, ενώπιον των αρχών, να συσκοτίσει τα πραγματικά περιστατικά, ενώ επανέλαβε ότι είπε ψέματα ως προς την ένταση των γεγονότων που προηγήθηκαν των πυροβολισμών του.
«Η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό στα δικαιώματα και στην διαφορετικότητα των πολιτών», επεσήμανε ο εισαγγελέας.
Για τον Βασίλη Σαραλιώτη, ο κ. Λακαφώσης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τελούσε σε πλήρη γνώση της άδικης πράξης την οποία προέβαινε ο συνάδελφός του και μάλιστα ότι είχε βούληση να συμβάλλει σε αυτήν, καθώς, όπως είπε, «ενθάρρυνε τον Κορκονέα βρισκόμενος συνεχώς δίπλα του».
Ο Κορκονέας βρισκόταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» όταν πυροβόλησε δύο φορές το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, είπε ο εισαγγελέας.

«Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές», ανέφερε ο κ. Λακαφώσης, χαρακτηρίζοντας «αναληθείς» βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορούμενων.

Αφού ανέπτυξε το νομικό σκέλος της υπόθεσης με την έναρξη της αγόρευσής του, προχώρησε στην ανάλυση, μέσω συγκριτικής αξιολόγησης, μαρτυρικών καταθέσεων του συμβάντος στις 6 Δεκεμβρίου 2008, που είχε ως μοιραία κατάληξη το θάνατο του μαθητή.

Ο εισαγγελέας, επικαλούμενος πολλές καταθέσεις, θαμώνων καφετεριών, αστυνομικών φρουρών και μελών της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκονταν επιτόπου για φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως και οι δύο κατηγορούμενοι σκόπιμα ψευδόμενοι «αναβάθμισαν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό», προκειμένου να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους θέση.

Τόνισε, μάλιστα, ότι και οι δύο κατηγορούμενοι έχουν ταυτόσημη λεκτική αποτύπωση της επίμαχης επίθεσης στις απολογίες τους.

Ο κ. Λακαφώσης χαρακτήρισε «ασύμμετρη και επιχειρησιακά επικίνδυνη» την απόφαση, που όπως τόνισε, έλαβαν από κοινού οι Κορκονέας και Σαραλιώτης να επιστρέψουν πεζή στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλλα επιδεικνύοντας «παρορμητική αντίδραση». Χαρακτήρισε, δε, την απόφασή τους αυτή ως εξομοίωση της συμπεριφοράς τους με αυτήν των ατόμων, που τους επιτέθηκαν.
ΤΑ ΝΕΑ

Δηλώσεις για γέλια

http://www.anexartitos.gr/images/stories/politikoi/gioulekas_9_2_09.jpgΕίναι γνωστό πως είναι συχνές και πολλές οι διακηρύξεις πολιτικών που προσβάλλουν τη νοημοσύνη κάθε στοιχειωδώς νοήμονα πολίτη. Και δεν εννοώ εκείνες που αναφέρονται σε υποσχέσεις και εξαγγελίες που είναι περίπου βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει πάντα η δικαιολογία πως ο υποψήφιος ήταν αποφασισμένος να τηρήσει όσα υποσχέθηκε, αλλά η κατάσταση την οποία βρήκε και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν δεν του επέτρεψαν να φανεί όσο συνεπής ήθελε.
Εννοώ διακηρύξεις που είναι αυταπόδεικτα βλακώδεις, αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολιτικοί που τις επιστρατεύουν, ή επειδή δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτογελοιοποιούνται ή επειδή θεωρούν ότι το ακροατήριό τους διατρέφεται με κουτόχορτο και άρα έχουν επιλέξει τον καταλληλότερο τρόπο για την προσέγγισή του. Κλασικότερη, ειδικά για δημοτικές εκλογές, είναι αυτή που επέλεξε ο υποψήφιος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Γκιουλέκας. Οτι «η υποψηφιότητά του είναι υπερκομματική».

Πώς και γιατί μπορεί να είναι υπερκομματική η υποψηφιότητα ενός ανθρώπου που αποτελεί εν ενεργεία υψηλόβαθμο στέλεχος ενός κόμματος με τη σημαία του οποίου έχει εκλεγεί επανειλημμένα βουλευτής και έχει διατελέσει και υπουργός, νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να το υποστηρίξει βάσιμα. Και πάντως όχι ο συγκεκριμένος υποψήφιος, ο οποίος όταν δέχτηκε, με τα προεκτεθέντα επιχειρήματα, την επίθεση του αντιπάλου του, Γιάννη Μπουτάρη, προέβαλε το αντεπιχείρημα πως και για εκείνον (τον Μπουτάρη) ισχύει το ίδιο κι αν θέλει να εμφανίζεται ως ανεξάρτητος «θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί κι αυτός και να παραιτηθεί από επιχειρηματίας».
Θέλω να πιστεύω ότι για τον υποψήφιο της ΝΔ το συγκεκριμένο επιχείρημα ήταν μια ατυχής στιγμή και, φυσικά, δεν πιστεύει ότι η ιδιότητα του επιχειρηματία στερεί από κάποιον την ιδιότητα του υπερκομματικού, όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος άνθρωπος επιμένει χρόνια τώρα να μην εντάσσεται σε πολιτικό χώρο, αλλά φιλοδοξεί να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις.
Προσωπικά θα συνιστούσα στον προερχόμενο από τη δημοσιογραφία Κ. Γκιουλέκα να εκμεταλλευτεί την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί και ν’ ανασκευάσει την, επιεικώς, ατυχέστατη δήλωσή του, έτσι ώστε να μην τη βρίσκει συνεχώς μπροστά του. Θα του θυμίσω κάτι που ξέρουμε καλά οι δημοσιογράφοι. Πως «η γελοιότητα σκοτώνει».

ethnos.gr

Ο Δήμος Αθηναίων προωθεί νέα αναχρηματοδότηση δανείου

http://www.avgi.gr/images/photoarchive/2009/2/12/bitblt-458xNone-9cab1a451fca9957cc387a565a6b11110d2e4f86/EV_SYNENTEYXH_TYPOY_KAKLAMANHS_DHMARXOS_23_high.jpgΟ δανεισμός καλά κρατεί στον Δήμο Αθηναίων, καθώς τα συνεχή δάνεια και οι δυσκολίες στην αποπληρωμή τους οδήγησαν στην αναχρηματοδότηση ενός παλαιότερου δανείου ύψους 30 εκατ. ευρώ και στην αίτηση για χορήγηση ενός νέου, ύψους 20 εκατ. ευρώ και επιτόκιο γύρω στο 7%. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα συνάντησε τις αντιδράσεις της μειοψηφίας και ιδιαίτερα της «Ανοιχτής Πόλης», η οποία υποστηρίζει ότι «δόθηκε εν λευκώ εξουσιοδότηση στον δήμαρχο να διαπραγματευθεί με νέους πιθανόν επαχθέστερους όρους τη σύναψη δανείου».


Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νικ. Βαφειάδης εξηγεί ότι ήδη από τον Ιούνιο ξεκίνησε η διαδικασία σύναψης νέου δανείου 20 εκατ. ευρώ χωρίς μέχρι στιγμής την εγγύηση του Δημοσίου. Μετά τον σχετικό διαγωνισμό, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε να χορηγήσει αυτό το δάνειο στον δήμο, αλλά το ποσό δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα, καθώς η σύναψη θα περάσει πρώτα από το Ελεγκτικό Σύνεδριο. «Χρειαζόμαστε αυτό το δάνειο προκειμένου να αποπληρώσουμε τοκοχρεολυτικές δόσεις προηγούμενου δανείου, αλλά και για να καλύψουμε υποχρεώσεις προς προμηθευτές», λέει στην «Κ» ο κ. Βαφειάδης.

Οσον αφορά στο προηγούμενο δάνειο που είχε συναφθεί το 2003 (δημοτική αρχή Μπακογιάννη) με την Αγροτική Τράπεζα και ήταν ύψους 30 εκατ. ευρώ, έπρεπε να αποπληρωθεί μέχρι τέλους Αυγούστου και είχε εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα, λοιπόν, η Αγροτική ζητάει τα χρήματα από το κράτος, το οποίο δυσκολεύεται να τα πληρώσει ως εγγυητής. «Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε αναχρηματοδότηση με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερες δόσεις», αναφέρει ο κ. Βαφειάδης. Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο αναχρηματοδοτούμενο δάνειο θεωρείται από τον δήμο σχεδόν σίγουρη. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι το επιτόκιο δανεισμού.

Στις αρχές του 2007

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2007 το συνολικό χρέος δανεισμού του Δήμου Αθηναίων ήταν 182 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν πληρωθεί 54 εκατ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια. Από το περιβάλλον της τέως δημάρχου διευκρινίζεται ότι τα 120 από τα 182 εκατ. ευρώ αφορούσαν το ολυμπιακό πρόγραμμα, ενώ τα υπόλοιπα 62 εκατ. δανείου χορηγήθηκαν για την αποπληρωμή και είχαν αρχικό επιτόκιο 6,5%, το οποίο έπειτα από αναχρηματοδότηση έπεσε περίπου στο 4%. «Ο Δήμος της Αθήνας δεν πρόκειται να πτωχεύσει, αλλά θα θεωρηθεί αιτία πολέμου η απόλυση υπαλλήλων», δήλωσε ο δήμαρχος της Αθήνας Νικ. Κακλαμάνης.
kathimerini.gr

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ !

ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ...

http://www.kerkyralive.net/images/stories/agora1.jpg