Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Π.Ι.Ν: Μαριλίζα ή Άντζελα;;;

Διαβάζω στη στήλη του Γιώργου Παπαχρήστου στα ΝΕΑ ότι το ΠΑΣΟΚ διχάζεται μεταξύ Μαριλίζας και Άντζελας για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Αν και προσωπικά θα προτιμούσα Μάκη Κουρή ή Γεράσιμο Γιακουμάτο, τάσσομαι υπέρ της Μαριλίζας, αρκεί να αναλάβει κάποιος αντιπεριφερειάρχης τα θέματα Υγείας.

Το αστείο με την Γκερέκου κράτησε πολύ. Αν επιλεχθεί πάντως η όμορφη Κερκυραία, ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση. Είναι χαμηλότερα τα όρια "ηθικής" για τα πανίσχυρα αξιώματα του Καλλικράτη;
parapolitiki 

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει


Μπορεί η «νέα μεταπολίτευση» να αργεί αλλά το πολιτικό σκηνικό αλλάζει ραγδαία τους τελευταίους μήνες. Ας επιχειρήσουμε μια συνοπτική περιγραφή.
Η ΝΔ έχει ήδη διασπαστεί σε τρία κομμάτια. Ο κορμός του κόμματος, που ηγείται ο κ. Σαμαράς, έχει συρρικνωθεί, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, κάτω από το 20%. Το ποσοστό που θα αποσπάσει η κ. Μπακογιάννη είναι ακόμα άγνωστο αλλά προφανώς, αν αναφερθούμε στο ποσοστό που είχε στις ενδοκομματικές αναμετρήσεις, δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Ο κ. Καρατζαφέρης συνεχίζει να «ροκανίζει» την πολυκατοικία διαπραγματευόμενος ανοικτά με ένοικους διαμερισμάτων όπως οι κκ. Κακλαμάνης και Κοντογιάννη αλλά και με πολλούς άλλους πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας. Το επιτελείο του κ. Σαμαρά επιχειρεί να επιδείξει μια εικόνα ανανέωσης, προσπάθεια που αντιστοιχεί στον τετραγωνισμό του κύκλου εφόσον αδυνατεί αφενός να προβεί σε μια ουσιαστική αυτοκριτική της καταστροφικής διακυβέρνησης της ΝΔ και, αφετέρου, συνεχίζουν να στελεχώνουν το κόμμα του, πλην μερικών εξαιρέσεων, τα ίδια άτομα. Η κατάσταση αυτή ωθεί την ΝΔ σε πλειοδοσία λαϊκισμού και σε εκμηδενιστική ρητορική για την πορεία της χώρας, που προφανώς δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Το ΚΚΕ παραμένει χωρίς πραγματική επιρροή στην εξέλιξη των γεγονότων, παρά τον έντονο ακτιβισμό του, διότι δεν επιδιώκει ουσιαστικό πολιτικό διάλογο παρά μόνο με συνομιλητές που εξαρχής αποδέχονται τα πολιτικά του δόγματα. Πέρα απ’ αυτούς καλεί να το ψηφίσουν και όσοι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του, ως πράξη διαμαρτυρίας. Η πολιτική αυτή είναι ταυτόχρονα η δύναμη και η αδυναμία του ΚΚΕ. Συσπειρώνει ένα περιορισμένο αριθμό υποστηρικτών, αλλά κόβει κάθε δυνατότητα επέκτασης της επιρροής του, εγκλωβισμένο αυτοβούλως σε έναν ιδιότυπο πολιτικό αυτισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να ενισχυθεί στην παρούσα κατάσταση, οδηγήθηκε και αυτό σε διάσπαση. Η αιτία είναι η αδυναμία του να ολοκληρώσει την υπόσχεση της ηγεσία του, να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και πιστευτή πρόταση διακυβέρνησης. Αν, εκ πρώτης όψης, το ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει προβλήματα οργανωτικά, με την διαμάχη πολυάριθμων συνιστωσών, η ουσία της κρίσης του εντοπίζεται σε ένα βασικό πολιτικό δίλλημα, στο οποίο αδυνατεί να απαντήσει αλλά ακόμα και να το θέσει ξεκάθαρα ως πολιτικό διακύβευμα. Το θέμα είναι αν θα υιοθετήσει μια στάση παραπλήσια με εκείνη του ΚΚΕ, που θα μπορούσε να συνοψιστεί με το σύνθημα «ή σοσιαλισμός τώρα ή αντίσταση και αναμονή», ή αν θα προχωρήσει σε ευρύτερες συμμαχίες με ενδιάμεσους στόχους. Η δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς ενδέχεται να επιταχύνει την ανασύνταξη της ιστορικής αριστεράς σε δυο πόλους. Ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμαχήσει τελικά με το ΚΚΕ, εφόσον βέβαια αποδεχτεί τον ηγεμονικό του ρόλο, στην δημιουργία ενός «μετώπου της διαμαρτυρίας». Η Δημοκρατική Αριστερά, απαλλαγμένη από το σύμπλεγμα της «καθαρόαιμης γραμμής» θα επιδιώξει με ρεαλισμό να ανατρέψει προοδευτικά την πορεία του νεοφιλελευθερισμού, και με προγραμματικές συμφωνίες να βάλει στα σκαριά τις δημοκρατικές και κοινωνικές τομές, που οραματίζεται κάθε αριστερός πολίτης.
Το οικολογικό κίνημα, με αργά βήματα, επιβάλλεται στην κεντρική πολιτική σκηνή και είναι λογικό να αποκτήσει στο μέλλον και κοινοβουλευτική παρουσία. Η ύπαρξή του, όσο περιορισμένη και αν είναι ποσοτικά, θα αποτελέσει πιθανώς ένα ποιοτικό στοιχείο που θα επηρεάσει όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Και τίθεται βέβαια το ερώτημα, ποια πορεία θα ακολουθήσει το Πασοκ σε αυτό το νέο, υπό διαμόρφωση, πολιτικό τοπίο. Το γεγονός είναι ότι το Πασοκ κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές του 2009, υπό συνθήκες όμως που, όπως περιγράψαμε, έχουν πλέον αλλάξει σημαντικά. Οι στόχοι του κοινωνικού κράτους, της πράσινης οικονομίας, της αναδιανομής του πλούτου, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και της καταπολέμησης της πελατειακής μάστιγας, πρέπει να αναζητηθούν σε πλαίσιο έντονης δημοσιονομικής κρίσης. Ο στόχος δεν αλλάζει, απλώς τώρα είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί. Αν ο στόχος είναι πιο δύσκολος, συμπεραίνω ότι πρέπει να επιδιώξουμε να γίνει μεγαλύτερη και η δύναμη με την οποία θα τον επιδιώξουμε.
Ιστορικά, οι καταστάσεις κρίσης επιταχύνουν τις εξελίξεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, την κακή ή την καλή. Παραδείγματος χάρη, η οικονομική κρίση του ’30, ανέδειξε τον Χίτλερ στην Γερμανία και το Λαϊκό Μέτωπο στην Γαλλία. Η ίδια κρίση έφερε τον φασισμό όταν οι δημοκρατικές δυνάμεις διασπάστηκαν, και την κοινωνική πρόοδο όταν αυτές οι δυνάμεις συμμάχησαν. Όσο και να είναι διαφορετικές οι συνθήκες, αυτός ο κανόνας παραμένει απαράλλακτος. Πιστεύω βαθιά πως το Πασοκ πρέπει να επιδιώξει διεύρυνση και συμμαχίες, και ως κόμμα και ως κυβέρνηση. Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχουν συνθήκες κομματικών συμμαχιών. Το έδαφος όμως μπορεί από τώρα να καλλιεργηθεί. Δεν μιλάω προφανώς για συμμαχίες δήθεν «εθνικής σωτηρίας», παρά-φύση συνεργασίες που θα αποσκοπούσαν αποκλειστικά στο μοίρασμα της εξουσιαστικής πίττας. Εννοώ προγραμματικές συμμαχίες με κοινούς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους.
Αν σήμερα τέτοιες κομματικές συμμαχίες δεν είναι ακόμα στην ημερήσια διάταξη, μπορεί εντούτοις να γίνουν τώρα σημαντικά βήματα. Η κοινωνική εκπροσώπηση υφίσταται και πέρα από την πολιτική τάξη. Η πολιτική έκφραση της κοινωνίας δεν περνάει αποκλειστικά μέσα από τα κόμματα. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή και μη επαγγελματίες πολιτικοί. Άνθρωποι που έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στον επιστημονικό, τον επαγγελματικό, τον κοινωνικό χώρο και σε κάθε πεδίο της οργανωμένης κοινωνίας. Αυτή η διεύρυνση, η ανανέωση, θα είναι και η πρόσθετη δύναμη για να υλοποιήσουμε το όραμα για το οποίο οι πολίτες εμπιστεύτηκαν το Πασοκ του Γιώργου Παπανδρέου.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ !...

Καθένας με τον πόνο του κι ορισμένοι με τις προσωπικές τους στρατηγικές, να νομίζουν, πως το σήμερα, είναι το ίδιο με το αύριο ή ότι μπορεί να του μοιάσει.
Ο λόγος για κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι, μάλλον, δεν έχουν καταλάβει σε τι συμμετέχουν και σε τι έχουν …μπλέξει και θεωρούν εαυτούς σε θέση, να έχουν δικαίωμα επιλογής σε κομβικά ζητήματα για το κόμμα και την κυβέρνηση, με σημείο αναφοράς το προσωπικό τους συμφέρον !.

Οι προσωπικές στρατηγικές και πολιτικές, άκμασαν τις προηγούμενες δεκαετίες και δεν είναι καθόλου αμελητέα η επίδραση τους, ως φαινομένου, στη φθορά και την απαξίωση του πολιτικού λειτουργήματος. Ο εξοβελισμός τους θάταν επιβεβλημένος σε κάθε περίπτωση, πόσο μάλλον, τώρα, υπ΄ αυτήν τη συγκυρία και με τις υπάρχουσες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν καίρια σημασία και η έκβασή τους θα σηματοδοτήσει εκτιμήσεις και συμπεράσματα για τη μέχρι τώρα πορεία, ενώ θα διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις για τη συνέχεια. Όταν, λοιπόν, το κυβερνητικό και το κομματικό επιτελείο σχεδιάζουν και καταλήγουν σε κάποιες επιλογές, είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε (με κυβερνητική ή όχι θέση), να αρνείται τη συμμετοχή του, επειδή εκτιμά και λογαριάζει, πως αντίκειται στις προσωπικές του επιδιώξεις ;
Μπορεί να γίνουν αποδεκτές, σήμερα, τέτοιες συμπεριφορές, προϊόντα
προσωπικών, εγωκεντρικών ή παρεϊστικων υπολογισμών ;


Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί στο χώρο του σημερινού ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορούν να καταλάβουν και να εμπεδώσουν την ειλικρίνεια και την αποφασιστικότητα του Γ. Παπανδρέου, σε όλα τα ζητήματα, αλλά, κυρίως σ΄ εκείνο του μη υπολογισμού του λεγόμενου «πολιτικού κόστους» και, ακόμα περισσότερο, του προσωπικού του. ΄Εχουν πάρει αψήφιστα το λεχθέν, κατ΄ επανάληψη, πως μπροστά στην διεκπεραίωση μιας κρίσιμης και εθνικά ωφέλιμης αποστολής, κάθε άλλος σχεδιασμός, κάθε άλλος υπολογισμός, παρέλκει κι έρχεται σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα.

Όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει η παραμονή του στην πρωθυπουργία και το πολιτικό του μέλλον, αλλά η έξοδος της οικονομίας και της χώρας από την κρίση και πορεύεται όπως πορεύεται, είναι δυνατόν, κάποιος υπουργός να πιστέψει, πως θα υπολογιστεί το ατομικό του συμφέρον και το δικό του μέλλον ;

Παρ΄ όλο, που, όπως και οι «Λογοπλοκίες» έχουν γράψει, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμιά πρόθεση για τη διενέργεια ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, δεν είναι καθόλου απίθανο, κάτι τέτοιο να προκύψει ως αντίδραση του Γ. Παπανδρέου σε στάσεις και συμπεριφορές, σαν κι αυτές που περιγράφονται παραπάνω…

Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση. «Δεν θα διαπραγματευτώ» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός για τους υποψηφίους στις εκλογές του Νοεμβρίου

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, από την επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ, η ανάλυση των δημοσκοπήσεων που έγιναν τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Την ίδια, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι «δεν πρόκειται ούτε να πιέσει ούτε να διαπραγματευτεί» με κανέναν, υπουργό ή μη, την κάθοδό του στις εκλογές του Νοεμβρίου και, άρα, κάθε υποψηφιότητα μέλους της κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται ανοιχτό ενδεχόμενο, ακόμη και για όσους έχουν σπεύσει να δηλώσουν ότι δεν ενδιαφέρονται.
Σύμφωνα με το Βήμα, στην Αθήνα παρουσιάζεται εμπλοκή για την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη και φαίνεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο της κοινής στήριξής του από ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, αν και την τελική απόφαση θα την πάρει ο κ. Παπανδρέου. Με αυτό το ενδεχόμενο σε εκκρεμότητα, η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά παραμένει πιθανή, όπως και η υποψηφιότητα κάποιου άλλου υπουργού.

Στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει αποκλειστεί εντελώς η στήριξη προς τον κ. Ι. Μπουτάρη, αν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένουν σε κάποια κομματική υποψηφιότητα.

Την Παρασκευή, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έδωσε το στίγμα για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα πρέπει να επιλεγούν οι υποψήφιοι που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι όσοι επιλεγούν θα πρέπει να έχουν στηρίξει το εγχείρημα του «Καλλικράτη», «να πιστεύουν στις αρχές και στις αξίες ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και οικονομικής διαχείρισης των δήμων».

Απαντώντας, δε, στο ερώτημα εάν υπάρχει πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Ραγκούσης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Το γεγονός ότι ο κύριος Τατούλης έχει εκφραστεί θετικά (για τον «Καλλικράτη»), για εμένα αυτό είναι κάτι το οποίο σαφώς και αποτελεί μία πάρα πολύ θετική σήμανση της παρουσίας του στον αγώνα που εκείνος θα δώσει, ανεξαρτήτως ποιος θα τον στηρίξει και ποιος όχι» είπε.
http://news.in.gr 
kerkyraikialepou 

Απο 1η Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά


Την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στα φωτοβολταϊκά οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί μετά την αποστολή της εγκυκλίου του ΥΠΕΚΑ και της σχετικής ανακοίνωσης από τα κεντρικά της ΔΕΗ, προς τις περιφερειακές υπηρεσίες της. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι αιτήσεις των αγροτών θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής τους.
πηγή
xrysakis

Σας ομιλεί ο πιλότος: "Πρόκειται να συντριβούμε"

Η αεροπορική εταιρία British Airways απολογήθηκε στους επιβάτες πτήσης της για ένα επείγον μήνυμα που ανέφερε ότι πρόκειται να συντριβούν στη θάλασσα και μεταδόθηκε κατά λάθος.

Περίπου 275 επιβάτες επέβαιναν την Τρίτη στην πτήση από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στο Χονγκ Κονγκ, όταν ακούστηκε το αυτοματοποιημένο μήνυμα.
Το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα εκείνη τη στιγμή.
Το πλήρωμα συνειδητοποίησε το λάθος γρήγορα και έσπευσε να καθησυχάσει τους έντρομους επιβάτες.
Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρίας δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ανθρώπινο σφάλμα ή μηχανική βλάβη...
astrofegia
 

Η γελοιογραφία της ημέρας...


...από τα "Νέα"
press-gr

Θα μπορούσε να λέει...


-Κι αν, φίλε μου Γιώργο και παλιέ μου συνεταίρε, βρεθεί παγόβουνο στη Σαχάρα
ύστερα από όσα είπα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens, τι κάνω;

Δια την αντιγραφήν
Ο Ταχυδρόμος

Το 0.9… πάει εξουσία!

Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και πιστοποιήθηκε η απόλυτη ισοπέδωση της εκπαίδευσης στην ανώτατη και ανώτερη έκφρασή της, το ‘0.9′, δηλαδή ο βαθμός εισαγωγής υποψηφίου, έγινε το brand name της νεώτερης Ελλάδας.

Όπως τουλάχιστον βιώνουμε την εξέλιξη της χώρας, στα χρόνια του Μνημονίου.

Για την ποιότητα, το περιεχόμενο, τις προοπτικές που προσφέρει, και τους διαδρόμους στη γνώση που ανοίγει η σύγχρονη παιδεία, θα κουραστεί να γράφει κανείς. Και να μελαγχολεί, διαπιστώνοντας την έκταση της αποδόμησης και του εκφυλισμού, του άλλοτε συγκριτικού, εθνικού πλεονεκτήματος, για τη χώρα που γέννησε τη γνώση, στα αρχαία χρόνια.
Υπάρχει ωστόσο μια πρόσθετη διάσταση, που προέκυψε από την εγκύκλιο περί ‘Καλλικράτη’, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών: Εκεί, καταγράφεται μια σοβαρή αλλαγή, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί ‘η φαντασία στην εξουσία’. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, η Κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα...
εκλογής ως δημοτικών συμβούλων, σε παιδιά-πολίτες 18 ετών. Ενώ μέχρι πρότινος, το κατώτατο ηλικιακό όριο για την εκλογή κάποιου ήταν τα 21 χρόνια.
Κάτω από άλλες συνθήκες, θα ήταν απολύτως ενθαρρυντική η ‘βουτιά’ προς τις απαρχές του μέλλοντος. Τι πιο συναρπαστικό, από μια κεντρική εξουσία που ιντριγκάρει τους νέους ανθρώπους, δηλαδή τους κομιστές της νέας πραγματικότητας και των καινούριων ιδεών, να ωριμάσουν γρηγορότερα. Να εμπλακούν άμεσα και ευθέως, με τα κοινά που πρέπει να αλλάξουν.
Μισό λεπτό όμως. Οι 18χρονοι που θα εκλεγούν στα δημοτικά συμβούλια, δηλαδή θα έχουν λόγο, ρόλο και δυνατότητα να  ασκήσουν εξουσία στα της περιοχής τους, θα μπορούν πολύ εύκολα να είναι κάποιοι από εκείνους  που μπήκαν στα ΤΕΙ με 0.9. Ή, με βαθμό λίγο παραπάνω από τη μονάδα.
Αυτή είναι η ‘επόμενη Ελλάδα’ που θέλουμε; Αυτή είναι η τραγική εξέλιξη του ‘πάμε πλατεία’, που έκανε σλόγκαν ο Λάκης Λαζόπουλος μέσα από τους ‘Δέκα Μικρούς Μήτσους’; Από το ‘πάμε πλατεία’ στο… ‘πάμε εξουσία’, και ας ξέρουμε να γράφουμε σωστά μονάχα το όνομά μας; Ας είμαστε σοβαροί…
Ο Εμμανουήλ Ζερβός είναι κοινωνιολόγος, και πολιτικός αναλυτής.

statesmen
listonplace

Ο Λουίς Γκαρσία στον Παναθηναϊκό!...


Της Αστρινής-Σοφίας Μαυρέα
Πολύ καλή κλήρωση χτες για τον Παναθηναϊκό που κατάφερε τελευταία στιγμή να βρεθεί στο δευτερο γκρουπ δυναμικότητας το γκρουπ δηλαδή των ισχυρών της Ευρώπης και μεταγραφή σήμερα αφού μόλις ανακοινώθηκε πως ο Λουίς Γκαρσία συμφώνησε πριν απο λίγο στην Ελληνική Ομάδα!
Μετά τις Μπαρτσελόνα Ατλετικο Μανδρίτης και Λίβερπουλ, ο Ισπανός είπε τελικά το ναι ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες ακόμα μια μεταγραφή έκπληξη απο...
το ''στρατόπεδο'' των Πρασίνων!
ΑΕΚ με ισοπαλία και Αρης με νίκη πέρασαν χτες απο τα δύσκολα ματς που είχαν ενώ ο Παοκ μας έκανε υπερήφανους νικώντας άξια μέσα στη Τουρκία!
press-gr