Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Εκλογές στις 4 Οκτωβρίου;

@ Θα ανοίξει η Βουλή στις 5 Οκτωβρίου; @ Ή θα γίνουν εκλογές στις 4 Οκτωβρίου;
@ Όπως γράψαμε και χθες το θέμα των εκλογών έρχεται μετά επιτάσεως.
@ Τα αδιέξοδα του Καραμανλή είναι τεράστια.
@ Η οικονομία έχει μπει σε ύφεση και οι προβλέψεις λένε ότι θα πάει από το κακό στο χειρότερο.
@ Περιθώρια για να προχωρήσει ο Καραμανλής σε ένα ουσιαστικό ανασχηματισμό δεν υπάρχουν, γιατί η Ν.Δ. δεν έχει «πάγκο».
@ Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. «βράζει» και ορισμένοι θα δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στην κυβέρνηση από τις 5 Οκτωβρίου και μετά που ξεκινούν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής.
@ Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης, έτσι ή αλλιώς, είναι περιορισμένος γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να προκαλέσει εκλογές το Φεβρουάριο με αφορμή την προεδρική εκλογή.
@ Η χώρα ουσιαστικά έχει ήδη μπει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο που δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση να βελτιώσει την εικόνα της.
@ Με όλα αυτά εμείς απορούμε γιατί ο Καραμανλής ακόμα το σκέφτεται (εάν το σκέφτεται).
@ Οι εκλογές είναι μονόδρομος.
@ Εάν ο Καραμανλής κάνει τώρα εκλογές έχει πιθανότητες να υποστεί μία αξιοπρεπή ήττα που θα μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα.
@ Πιθανόν μπορεί να εμποδίσει και την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ@ Εάν οι εκλογές γίνουν το Μάρτιο η Ν.Δ κινδυνεύει να υποστεί μία συντριπτική ήττα και ο Καραμανλής να διασυρθεί.
@ Αυτός έχει το μαχαίρι και το πεπόνι.
@ Και οι επόμενες 15 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες
@ Βέβαια κανείς δεν αποφασίζει εύκολα να παραδώσει την εξουσία.
@ Η απόφαση να προκηρύξεις εκλογές είναι πραγματικά πολύ επώδυνη.
@ Και μέχρι την τελευταία ώρα κάτι μπορεί να αλλάξει…

http://e-politico-gr.blogspot.com/

ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ Ν.Δ.


Caster Semenya: Αμφιβολίες για το φύλο της

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου ζήτησε επίσημα από την Ομοσπονδία στίβου της Ν. Αφρικής να υποβληθεί σε γενετικό τεστ η Κάστερ Σεμένια, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 800μ. του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Βερολίνο, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το φύλο της. Η IAAF είχε ζητήσει το συγκεκριμένο τεστ πριν από τρεις εβδομάδες όταν η 18άχρονη αθλήτρια είχε βελτιώσει με μεγάλη διαφορά τα προσωπικά της ρεκόρ σε 800 μ. και 1.500 μ. Οι εξετάσεις απαιτούν τις εκτιμήσεις γιατρών από διάφορες ειδικότητες, όπως γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο, ψυχολόγο, εξειδικευμένο παθολόγο και γενετιστή.Οι εξετάσεις απαιτούν τις εκτιμήσεις γιατρών από διάφορες ειδικότητες, όπως γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο, ψυχολόγο, εξειδικευμένο παθολόγο και γενετιστή. Η 18χρονη Σεμένια πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος και τερμάτισε άνετα πρώτη σε 1.55.45, που είναι και η κορυφαία επίδοση της χρονιάς. Παράλληλα πλησίασε και το «στοιχειωμένο» παγκόσμιο ρεκόρ της εξίσου αμφιλεγόμενης Κρατοτσβίλοβα (1.53.28) που κρατάει από το 1983.

Αυξήσεις στο ρεύμα μέσω Βρυξελλών

Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έπειτα από προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε τον Ιούνιο η Κομισιόν στην Ελλάδα, καλώντας την να απελευθερώσει τις τιμές του εμπορικού ρεύματος. Στην επιστολή της η Κομισιόν (26/6/2009) ζητεί να μάθει από την ελληνική κυβέρνηση γιατί συνεχίζει να καθορίζει εκείνη τις εκάστοτε αυξήσεις στα τιμολόγια των εμπορικών καταναλωτών (καταστήματα, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες) όταν άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν το κάνουν πια, αλλά αφήνουν τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού να αποφασίζουν μόνες τους για την εμπορική πολιτική τους. Και της ζητεί να προχωρήσει σε απελευθέρωση των εμπορικών τιμολογίων, αφού κάτι τέτοιο εμποδίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Όμως, τυχόν απόφαση που θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να καθορίζει στο εξής μόνη της τα εμπορικά της τιμολόγια θα ανάψει το πράσινο φως για μειώσεις στην κατηγορία αυτή, καθώς όσο θα διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα θα επιτρέπουν στις ανταγωνίστριες εταιρείες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη λιανική (π.χ. η αυστριακή Verbund) να της αποσπούν σημαντικούς πελάτες όπως μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα τιμολόγια των εμπορικών πελατών ήταν επί χρόνια τα πιο υψηλά της ΔΕΗ και με τα έσοδα που έμπαιναν στα ταμεία της, στην ουσία η επιχείρηση «επιδοτούσε» τα τιμολόγια των άλλων κατηγοριών (οικιακό, αγροτικό, πολυτέκνων) που αναγκαζόταν να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Έτσι, τυχόν μειώσεις στα εμπορικά, ναι μεν θα συγκρατήσουν τους πελάτες της στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά θα δημιουργήσουν μαύρη τρύπα στα έσοδά της, την οποία η επιχείρηση θα πρέπει να καλύψει από αλλού μέσω αυξήσεων, εν προκειμένω στα οικιακά.

«Πούλησα το νεφρό μου για 20.000 δολάρια»

Η ιστορία και το βίντεο ενός Ισραηλινού που πούλησε το νεφρό του σε Αμερικανό ασθενή έρχονται να ρίξουν νέο φως στο διεθνές λαθρεμπόριο οργάνων, το οποίο όπως φαίνεται ανθεί καθώς δεν υπάρχουν νόμοι επαρκείς να το σταματήσουν. Το 2005 ο Νικ Ρόζεν βρέθηκε από το Τελ Αβίβ στη Νέα Υόρκη για να δώσει το νεφρό του σε έναν Αμερικανό επιχειρηματία έναντι 20.000 δολαρίων. Μια τέτοια πληρωμή είναι παράνομη. Όμως ο Ρόζεν λέει ότι δεν τον νοιάζει: «Καπνίζω μαριχουάνα. Κι αυτό παράνομο είναι». Ο 39χρονος Ισραηλινός πιστεύει ότι έκανε μια καλή πράξη και ότι οι δότες οργάνων όπως αυτός θα πρέπει να αποζημιώνονται. Η ιστορία του, την οποία κατέγραψε σε ένα 11λεπτο βίντεο που ανήρτησε στο Ίντερνετ, επιβεβαιώνεται από τη δημοσιογραφική έρευνα και ενισχύει όσους υποστηρίζουν ότι η μαύρη αγορά οργάνων ανθεί σε όλο τον κόσμο.

Αλλαγές ή κάλπη το δίλημμα Καραμανλή

Αλλαγές ή εκλογές είναι πλέον το δίλημμα που θέτουν πιεστικά στο Μαξίμου τα περισσότερα γαλάζια στελέχη, ενώ τον ίδιο γρίφο εμφανίζεται ότι επιχειρεί να λύσει ακόμη και σήμερα ο Πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, οι οριστικές απαντήσεις θα έχουν δοθεί πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η θολή εικόνα που επικρατεί ακόμη και μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. σχετικά με την κατεύθυνση που ετοιμάζεται να πάρει ο κ. Καραμανλής, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Επιτελικά κομματικά στελέχη, μάλιστα, εκτιμούσαν ότι αυτή τη φορά σχεδόν όλοι οι κεντρικοί υπουργοί «κινούνται στο σκοτάδι», επειδή ο Πρωθυπουργός έχει πάνω στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο ενός ριζικού ανασχηματισμού που θα διαταράξει και τις εσωκομματικές ισορροπίες. Μια τέτοια κίνηση, όπως έλεγαν, μεταθέτει αναγκαστικά και τον χρόνο των εκλογών στην άνοιξη του 2010, με την προσδοκία ότι στους έξι μήνες που μεσολαβούν η κυβέρνηση θα βρει την ευκαιρία να ανακάμψει.

Ισραήλ προς Ελλάδα: «Δεν είχαμε κακή πρόθεση»

«Το Ισραήλ δεν αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και οι προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να παρουσιάσουν το Ισράηλ ότι δήθεν ενεργεί κατά της Ελλάδας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και αδικούν τόσο τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Ελλάδα, όσο και τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις». Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του Ισραήλ σε άσκηση έρευνας και διάσωσης, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του για την εν λόγω άσκηση το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, εντός των διεθνών χωρικών υδάτων και του FIR Αθηνών, ανήκει σε ζώνη ευθύνης της Τουρκίας. Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ να προβαίνει σε διάβημα στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας. Παράλληλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί ως παρατηρητής στην τελική φάση της άσκησης. Τελικά, το Τελ Αβίβ αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας τις επίμαχες αναφορές. «Το Ισραήλ δεν αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και θεωρεί και τις δυο χώρες σημαντικούς εταίρους και συμμάχους για την προώθηση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Όσον αφορά στην άσκηση έρευνας και διάσωσης και την αναφορά σε αυτή στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε τις ελληνικές αρχές ότι δεν είχε καμιά κακή πρόθεση και αφαιρέθηκαν οι επίμαχες φράσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας.
http://www.tanea.gr/

ΣΥΡΙΖΑ: Δείχνουν την έξοδο στον Κοροβέση

Την πόρτα της εξόδου στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση δείχνει η Κουμουνδούρου. Με δημόσιες τοποθετήσεις τους, στελέχη του Συνασπισμού τον καλούν ευθέως να παραιτηθεί για τις δηλώσεις περί χρηματισμού του ενιαίου Συνασπισμού από τη Ζίμενς, όταν το κόμμα συμμετείχε στην οικουμενική κυβέρνηση το ΄90. Την επόμενη Τρίτη, μάλιστα, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικό θέμα τα όσα είπε ο βουλευτής. Την αποδοκιμασία για τις δηλώσεις Κοροβέση, που ξύπνησαν μνήμες ΄89 στον χώρο της Αριστεράς, φαίνεται πως συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρες πηγές επικοινώνησε με τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνά και τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας Δημήτρη Βίτσα και στη συνέχεια εξεδόθη ανακοίνωση η οποία έκανε λόγο για προσωπικές απόψεις του βουλευτή. Πολλά στελέχη του Συνασπισμού, και από τις δύο τάσεις, χαρακτήριζαν ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του βουλευτή Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ (προέρχεται από την ανένταχτη Αριστερά) και θεωρούν δεδομένο πως έπειτα από αυτές η θέση του είναι πολύ δύσκολη στα έδρανα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Hττήθηκε με 3-2 ο Παναθηναϊκός από την Ατλέτικο Μαδρίτης

Οι ελπίδες πρόκρισης του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Champions League μειώθηκαν μετά την ήττα του με 3-2 από την Ατλέτικο στο ΟΑΚΑ. Έτσι, οι «πράσινοι» θα παλέψουν για το θαύμα την Τρίτη 25 Αυγούστου στη ρεβάνς του «Βιθέντε Καλντερόν». Για τους νικητές σκόραραν οι Μάξι Ροντρίγκες (36'), Ντιέγκο Φορλάν (63') και Κουν Αγουέρο (70'), ενώ για τον Παναθηναϊκό ο Σαλπιγγίδης ισοφάρισε προσωρινά σε 1-1 στο 47' και ο Σεμπάστιαν Λέτο διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 74'.