Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ !...

Yπάρχει και το δημοψήφισμα!


Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση που έχει ανοίξει περι πρόωρων εκλογών και το αιτιολογικό με το οποίο αναμένεται αυτές να γίνουν. Ουσιαστικά υπάρχει συζήτηση για νέο Μνημόνιο που θα καλύπτει την  τριετία 2012-2015 και στο βάθος διαφαίνονται νέα εκβιαστικά διλήμματα....


Σύμφωνα με το wikipedia:
Δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία άμεσης ψηφοφορίας ολόκληρου του εκλογικού σώματος, προκειμένου να επικυρωθεί ή να απορριφθεί μια πρόταση που έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα κράτος.
Δημοψηφίσματα διοργανώνονται συνήθως για σημαντικά ζητήματα, όπως για την υιοθέτηση νέου Συντάγματος, την επικύρωση νέας Συνθήκης, κλπ.
Σε πολλές χώρες τα δημοψηφίσματα αποτελούν συνήθη πρακτική, διοργανώνονται εύκολα, με πρόταση βουλευτών ή συλλογή υπογραφών, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο.


Σε πολλές χώρες λοιπόν τα δημοψηφίσματα αποτελούν συνήθη πρακτική, σε αντίθεση με τη δική μας, στην οποία συνήθη πρακτική για οτιδήποτε αποτελούν οι εκλογές. Νιώθει η εκάστοτε κυβέρνηση οτι δεν έχει τη νομιμοποίηση για κάτι; Εκλογές! Νιώθει οτι τη συμφέρει να πάει σε εκλογές μετά από 1,5 χρόνο και όχι μετά απο 4ετια; Εκλογές! Δεν μπορεί να "μαντρώσει" τους βουλευτές της πλειοψηφίας; Εκλογές! Η εύκολη λύση.


Γιατί πολύ απλά, οι εκλογές συσπειρώνουν και είναι "ο τάδε απέναντι στον δείνα" και όχι "συμφωνώ ή διαφωνώ" με μία κρίσιμη επιλογή. Δηλαδή μπορεί εγώ να διαφωνώ με ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσε άνετα να γίνει δημοψήφισμα, αλλά μπορεί παράλληλα να στηρίζω την όποια κυβέρνηση.
Οπότε ενώ στο δημοψήφισμα θα ψήφιζα “όχι”, στις εκλογές που θα προέκυπταν με βάση το συγκεκριμένο δίλημμα, θα ψήφιζα εκβιαστικά “ναι”. 
Ουσιαστικά τα δημοψηφίσματα υπάρχουν για τα εκβιαστικά διλήμματα, γιατί είναι τα μόνα που σου παρέχουν τη δυνατότητα να απαντήσεις σε κάτι "Ναι ή Όχι".
Ενώ οι εκλογές σαν απαντήσεις στα εκβιαστικά διλήμματα σου δίνουν: “ΠΑΣΟΚ”, “ΝΔ”, “ΚΚΕ”, “ΣΥΡΙΖΑ”, “ΛΑΟΣ”, "αποχή", "άκυρο" κλπ...


Είμαι σίγουρη οτι αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα στηρίζουν, δεν επιθυμούν εκλογές, όχι επειδή έχουν συνειδητοποιήσει την "τελειότητα" (ας γελάσω) της παρούσας κυβέρνησης, αλλά γιατί κατανοούν οτι οι πρόωρες εκλογές, θα σήμαιναν καταστροφή. Εκεί που υποτίθεται παλεύαμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, θα βάλουμε τα χεράκια μας να βγάλουμε τα ματάκια μας! 


Για το όποιο κρίσιμο ζήτημα προκύψει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα δημοψηφίσματος, μόνο έτσι δεν φαλκιδεύεται η λαϊκή βούληση και δεν χάνεται μέσα στη μετάφραση, η πραγματική θέληση των πολιτών για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι καιρός η δημοκρατία μας να γίνει πιο συμμετοχική, πιο άμεση και να πάψει η άποψη των πολιτών να αποτυπώνεται και να ερμηνεύεται μέσα από αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπήσεις και βάσει αυτών να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Οι εκλογές δεν μπορεί να γίνονται κάθε 3 και λίγο και να πετάει ο ένας την καυτή πατάτα στα χέρια του άλλου. Αυτή η στάση που τηρούν χρόνια τώρα τα κόμματα εξουσίας, είναι η πλέον ανεύθυνη. Νομίζω οτι είναι καιρός να ωριμάσει λίγο το πολιτικό σύστημα και να δεχτεί να μπουν νέα δεδομένα στην άσκηση της πολιτικής.


Είναι ντροπή για μία δημοκρατική χώρα να συζητάει το αν θα γίνει δημοψήφισμα για το θρήσκευμα στις ταυτότητες και όχι για κρίσιμες επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον γενεών ολόκληρων. Φυσικά καταλαβαίνω οτι η διαχείριση της απάντησης "Όχι" είναι πολύ δύσκολη, αλλά αυτά έχει η δημοκρατία... 


Κλείνοντας, πιστεύω πως δεν πρέπει να δεχθούμε η χώρα να συρθεί σε εκλογές βάσει εκβιαστικών διλημμάτων, που το μόνο που θα φέρουν, θα είναι ΚΑΙ πολιτική αστάθεια. 
Αν ο Παπανδρέου οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα στην άσκηση πολιτικής (δηλαδή χωρίς να έχει χάσει την πλειοψηφία), θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει...  Για την αδύναμη κυβέρνηση, πολύ πιθανόν συνεργασίας, για τους εκβιασμούς και τις κόντρες για τα υπουργεία, για τον χρονοβόρο επανακαθορισμό των πολιτικών, για τις ασυμφωνίες, για τους συμβιβασμούς...


ΥΓ: Για να μην παρερμηνευθούν τα λεγόμενά μου, δεν λέω να πάμε σε δημοψήφισμα για το νέο Μνημόνιο, απλά υπενθυμίζω οτι ο κόσμος μπορεί να απαντήσει σε εκβιαστικά διλήμματα και μέσω δημοψηφισμάτων, χωρίς να μεσολαβήσει η περιπέτεια των εκλογών.
tsougdw 

Παπανδρέου: Δεν πωλείται η ακίνητη περιουσία της χώρας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει κατά της πώλησης ελληνικής γης επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόβλεψη αυτή θα περάσει και στο Σύνταγμα και έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση».
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΝΕΤ, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της τρόικας σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου φέρεται να υπογράμμισε πως πρόκειται για στρατηγική απόφαση να μπει στο τραπέζι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Από το βήμα της Βουλής, την Τετάρτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε χαρακτηρίσει το στόχο των 50 δισ. ρεαλιστικό και φιλόδοξο.
ΤΑ ΝΕΑ

Αίγυπτος: εξέγερση για μια χούντα;

http://www.aformi.gr/wp-content/uploads/2011/02/2.jpg 
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πέρα από την απομάκρυνση του τυράννου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, απολύτως τίποτα άλλο δεν έχει κριθεί στην Αίγυπτο. Το βέβαιο είναι ότι ο πρώτος γύρος της λαϊκής εξέγερσης έληξε, αλλά καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι δεν θα υπάρξουν και άλλοι γύροι αναμέτρησης του στρατιωτικού καθεστώτος με διαδηλωτές.

Αν πάντως τα πράγματα εξελιχθούν όπως δείχνουν αυτή τη στιγμή, τότε τα κέρδη της εξέγερσης -η ανατροπή του Μουμπάρακ- ενδέχεται να αποδειχθούν .... εντελώς αναντίστοιχα προς το εύρος, τον παλλαϊκό χαρακτήρα και το μεγαλείο της. Ας δούμε τα πράγματα ψυχρά. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της εξέγερσης είναι η απαλλαγή από τον Μουμπάρακ και η εγκαθίδρυση μιας... στρατιωτικής χούντας - και μάλιστα από το καθεστώς Μουμπάρακ χωρίς τον πρόεδρό του!
Ο αιγυπτιακός στρατός είχε την εξουσία πριν, ο αιγυπτιακός στρατός την έχει και τώρα - και μάλιστα σε ωμή μορφή, χωρίς κοινοβούλιο και χωρίς σύνταγμα. Υποτίθεται ότι το ίδιο καθεστώς που έχει στραγγαλίσει τη δημοκρατία στην Αίγυπτο τουλάχιστον επί σαράντα χρόνια, το ίδιο καθεστώς θα οδηγήσει τη χώρα στον... εκδημοκρατισμό! Το σχήμα είναι εμφανώς οξύμωρο. Είναι επίσης απολύτως βέβαιο ότι εντελώς άλλη είναι η αντίληψη περί δημοκρατίας των στρατηγών του δικτατορικού καθεστώτος και εκείνη του εξεγερμένου λαού. Αν λοιπόν η στρατιωτική χούντα αφεθεί ανενόχλητη να καθορίσει αυτή τη μορφή και το περιεχόμενο της νέας αιγυπτιακής δημοκρατίας, αυτό που θα προκύψει δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που ονειρεύτηκαν οι ηρωικοί διαδηλωτές. Η θυσία των εκατοντάδων νεκρών θα έχει πάει στράφι.

Ούτε για τα μάτια του κόσμου η στρατιωτική χούντα δεν έκρινε αναγκαίο να σχηματίσει μια έστω κατ’ όνομα κυβέρνηση εθνικής ενότητας απαρτιζόμενη από πολίτες, εκπροσώπους πρωτίστως των εξεγερμένων, κάποιων δυνάμεων και προσωπικοτήτων της υπαρκτής αντιπολίτευσης και εκπροσώπων του καθεστώτος Μουμπάρακ, που δεν βαρύνονταν προσωπικά με εγκλήματα κατά του αιγυπτιακού λαού. Είναι εξωφρενικό, αλλά αυτή τη στιγμή την Αίγυπτο την κυβερνά η κυβέρνηση που όρισε ο Μουμπάρακ πριν ανατραπεί, με δικτατορικές μάλιστα εξουσίες! Ο δικτάτορας της χώρας, στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, έχει κάνει είκοσι (!) ολόκληρα χρόνια υπουργός Αμυνας του καθεστώτος Μουμπάρακ, ο οποίος πριν τον κάνει υπουργό Αμυνας τον είχε αρχηγό των πραιτωριανών της προεδρικής φρουράς από το 1988 ως το 1991. Πρόκειται για άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις με τα καθ’ ημάς στην περίοδο της δικτατορίας, στην Αίγυπτο δεν έχουμε ακόμη σε καμιά περίπτωση εξέλιξη σαν τη μεταπολίτευση του Ιουλίου του 1974, που έφερε στην εξουσία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Για την ώρα βρισκόμαστε στις... «25 Νοεμβρίου του 1973» - όταν δηλαδή μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου απομακρύνθηκε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος και ανέλαβε ο δικτάτορας Ιωαννίδης! Η ζωή θα δείξει αν ο αιγυπτιακός στρατός θα επιδιώξει να διαιωνίσει την εξουσία του μέσω εκλογικής νομιμοποίησης κόμματος ή κομμάτων που θα έχει υπό τον έλεγχό του.

Η ζωή επίσης θα δείξει αν ο λαός της Αιγύπτου θα ανεχθεί μια τέτοια πορεία προς τις εκλογές υπό απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο ή αν θα απαιτήσει πολιτική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να διασφαλιστεί ένας βαθύτερος και ουσιαστικότερος εκδημοκρατισμός. Βέβαιο πάντως είναι ότι οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν δημιουργούν κανέναν κίνδυνο για τη συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής υποτέλειας της Αιγύπτου στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ. Από τη στιγμή που η εξουσία βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια του στρατιωτικού καθεστώτος, τίποτα δεν αλλάζει στον τομέα αυτόν. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα φυσικά πώς θα εξελιχθεί η πορεία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου, η οποία θα καθορίσει και τη δυνατότητα να υπάρξει θεωρητικά ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα εναρμονιστεί με τη θέληση του αιγυπτιακού λαού και θα αμφισβητήσει την επονείδιστη συνθήκη ειρήνης του Καΐρου με το Τελ Αβίβ. Ιδωμεν...
ΑΙΝΙΓΜΑ Πώς θα εκφραστούν οι εξεγερθέντες;
Αγνωστος και αποσταθεροποιητικός παράγοντας για κάθε σχεδιασμό επί χάρτου αναφορικά με τις αιγυπτιακές πολιτικές εξελίξεις είναι τελικά το πώς θα εκφραστούν πολιτικά και εκλογικά τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που εξεγέρθηκαν. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της εξέγερσης και η παντελής αδυναμία ανάδειξης κάποιου ηγεμονικού πολιτικού κέντρου, άφησε αναπάντητο το ερώτημα: Θα μπορέσει κάποιος ή κάποιοι να εκφράσουν πολιτικά τις διαθέσεις και τις προσδοκίες των οργισμένων Αιγυπτίων; Αν ναι, τότε στην Αίγυπτο και σε όλο τον αραβικό κόσμο θα γίνει πολιτικός σεισμός. Αν όχι, τότε ουσιαστικά δεν θα αλλάξει τίποτα, πέρα από κάποια επιφανειακά μέτρα εκδημοκρατισμού, αδιάφορα για τον υπόλοιπο κόσμο.
ethnos

Ταξιδεύοντας στο άγνωστο με τη σημαία του ΔΝΤ!

Παλαιό Νοσοκομείο: χωματερή αιτημάτων


mpoykasτου Χ.Μπούκα
Με την μετεγκατάσταση του παλαιού Νοσοκομείου στο νέο, το κτίσμα και ο περιβάλλων χώρος μέσα στον ιστό της πόλης παρέμειναν ορφανά.
Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων, όσο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, έχουν συζητήσει εκτενώς το θέμα και έλαβαν αποφάσεις.

Τελευταία γινόμαστε μάρτυρες θέσεων, τοποθετήσεων και προτάσεων από λογικές μέχρι απίθανες, αρκεί να καλυφθούν ανεπάρκειες σχεδιασμού και να δοθούν φρούδες ελπίδες σε εργαζόμενους διαφόρων υπηρεσιών.
Ακούστηκαν μέχρι τώρα, άλλες φορές με δημόσιες δηλώσεις, άλλες φορές σε συγκεντρώσεις να γίνει:

  • Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, Μονάδα Χρονίως Πασχόντων και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Σχολικό συγκρότημα.
  • Ογκολογικό Κέντρο.
  • Έδρα υπηρεσιών Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
  • Σταθμός Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (!!!).
  • Αστυνομικό Μέγαρο κ.λ.π.

Από σοβαρές και τεκμηριωμένες πολιτικές προτάσεις με σχεδιασμό για τα συμφέροντα της Κερκυραϊκής κοινωνίας, μέχρι προτάσεις εν κενώ με προφανή σκοπό να κολακεύσουν εργαζόμενους, αλλά που παραπέμπουν σε.. ομαδική αυτοκτονία!

Είμαι βέβαιος ότι, όσο περισσότερο σαν κοινωνία με τους πρόσφατα εκλεγμένους αντιπροσώπους μας αργούμε να συντάξουμε και να διεκδικήσουμε μία ρεαλιστική πρόταση που να πολλαπλασιάζει την κοινωνική και οικονομική υπεραξία του χώρου του παλαιού Νοσοκομείου, τόσο “πολιτικοί” θα βρίσκουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χώρο σαν χωματερή υποσχέσεων αιτημάτων.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κάποιες παραδοχές:

1ον Υπάρχει τεράστιος χώρος για εκμετάλλευση χρήσης υπόγειου χώρου στάθμευσης που θα δώσει λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην καρδιά του οικονομικού ιστού της πόλης. Φυσικά πρέπει να ληφθεί μέριμνα κυκλοφορίας οχημάτων σε μία σχετικά στενή οδό, όπως εκείνης της Ιουλίας Ανδρεάδη, όπως επίσης μέριμνα θέσεων στάθμευσης οχημάτων των κατοίκων της περιοχής.

2ον Το κτίσμα του παλαιού Νοσοκομείου πρέπει να κατεδαφιστεί εκ θεμελίων. Κανείς εχέφρων “αρμόδιος” δεν μπορεί να δώσει άδεια λειτουργίας οιασδήποτε χρήσης, σε ένα καταπονημένο κτίριο σαράντα-πέντε και πλέον ετών, χωρίς πουθενά να υπάρχουν στοιχεία (στατικά) αντοχής του. Τα ποσά που πρέπει να διατεθούν για την ανακατασκευή του κτιρίου, πιθανόν να είναι τεράστια. Και τέλος, η όποια μελλοντική χρήση σαφώς δεν θα είναι λειτουργική, διότι θα πρέπει να προσαρμοστεί η χρήση των όποιων υπηρεσιών στο κτίριο και όχι το αντίθετο όπως πρέπει και είναι λογικό.

3ον Τα οικονομικά μεγέθη που πρέπει να διατεθούν για την νέα χρήση του  χώρου είναι μεγάλα. Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία της πατρίδας μας, αλλά και του Δήμου αφενός και στα υπόλοιπα διαθέσιμα κονδύλια ΕΣΠΑ αφετέρου, είναι αδύνατο να εξευρεθούν. Έστω και η βέλτιστη προοπτική να υπάρξει με απόλυτη κοινωνική συναίνεση, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.
Θα δημιουργήσουμε ένα νέο φάντασμα-γιαπί στο κέντρο της πόλης, όπου κάθε αετονύχης εργολάβος θα κόβει και ένα κομμάτι από οικονομικό παντεσπάνι χωρίς ποτέ να θεωρείται υπεύθυνος για την “λακούβα” που θα δημιουργηθεί στην πόλη.

Προκύπτει ως εκ τούτου μία αναγκαία και ρεαλιστική πρόταση:
Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ιδιώτης δηλαδή που θα χρηματοδοτήσει το όλο έργο με μακροχρόνια οικονομική εκμετάλλευση του υπόγειου χώρου στάθμευσης, μετά από οικονομική μελέτη.
Εξυπακούεται φυσικά ότι ο πλήρης προγραμματισμός και έλεγχος της κατασκευής του έργου θα είναι του Κερκυραϊκού Λαού διά της δημοτικής του εκπροσώπησης.

4ον Αν ληφθεί –επιτέλους- η τελική πολιτική απόφαση της νέας χρήσης του χώρου, με μελέτες των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και την αυτονόητη αρωγή του Τεχνικού μας Επιμελητηρίου, πρέπει να συνταχθεί ουσιαστική πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας για παραχώρηση του χώρου στον φυσικό του κάτοχο: το Δήμο Κερκυραίων.

Με τις παραπάνω προϋποθέσεις οι νέο-εκλεγείσες πολιτικές αρχές πρέπει να τρέξουν, διότι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του παλαιού Νοσοκομείου πιθανόν να δοθεί σε άλλα Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας ή να αχρηστευθεί και να χαθεί πολύτιμο υλικό (εάν επιλεγεί η κοινωνική χρήση του χώρου), αλλά –το σπουδαιότερο- υπάρχει πιθανότητα το Υπουργείο Υγείας, κάτω από την υπάρχουσα οικονομική στενότητα, να αποφασίσει ερήμην του Κερκυραϊκού Λαού και εκ του μακρόθεν να διαθέσει το κτήμα σε χρήση που δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα κατά τον καλλίτερο δυνατό τρόπο της κοινωνίας μας. Αντιθέτως, μπορεί η χρήση του να αποτελέσει επιπρόσθετο βάρος της λειτουργίας της πόλης.

Σε τέτοιο ενδεχόμενο είναι βέβαιο ότι θα εκκολαφθούν νέες πολιτικές φιλοδοξίες κρυμμένες πίσω από ανεμίζουσες μαύρες ή πολύχρωμες σημαίες διαμαρτυρίας. Η ενεστώσα πολιτική ηγεσία όμως θα φέρει πλήρη ευθύνη.

Σε αυτή την περίπτωση ούτε.. η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί!

Γρηγορείτε!