Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Δεύτερο πακέτο στήριξης 65 δισ. ευρώ σχεδιάζει η ΕΕ

Ένα δεύτερο πακέτο στήριξης για τη χώρα μας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους της Ένωσης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για ένα σχέδιο 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβάνει δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε πρόσθετα μέτρα,...



ενώ όπως γράφει το πρόγραμμα θα υπάρξει μια πρωτοφανής εξωτερική εποπτεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην χώρα μας.

“Το πακέτο αυτό θα απαιτήσει εγγυήσεις για νέα δάνεια και την τεχνική συνδρομή της ΕΕ, τη συμμετοχή της στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης”, είπε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ στο Ρόιτερς που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις της τρόικας

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, "σύντομα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας", προέβλεπαν στις Βρυξέλλες καλά ενημερωμένοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Oι ίδιοι παράγοντες χαρακτήριζαν «σπέκουλα» τα σενάρια περί "ξένης παρέμβασης" στην ελληνική οικονομία και πρώιμα τα περί πρόσθετου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, όπως δημοσιεύουν, σε σημερινό άρθρο τους, οι Financial Times.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το ενδεχόμενο, πρόσθετο, πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, πηγές της Επιτροπής σημείωναν ότι επισήμως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται βήμα-βήμα.

Εξέφρασαν, ωστόσο, την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το 2012 και μετά, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να κλείσει η «ξεκάθαρη» απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Εξ άλλου, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι υπάρχει απογοήτευση εκ μέρους της Επιτροπής, από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Σημείωναν, ωστόσο, ότι δεν αναμένουν από την αντιπολίτευση να στηρίξει όλο το πακέτο μέτρων, αλλά τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος προσαρμογής. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για μακροχρόνιες συζητήσεις», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ως προς την πορεία των πραγμάτων από δω και στο εξής, η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει δύο εκθέσεις: Η πρώτη θα αφορά, όπως κάθε τρίμηνο, την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής, ενώ η δεύτερη θα αφορά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Επί τη βάση αυτών των δύο εκθέσεων, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης προς την Ελλάδα ( 8,7 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης).

Τέλος, οι ίδιες πηγές, απέκλειαν το ενδεχόμενο η απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης να μετατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου.

apolitistosteki

Ας ειναι και Ι.Χ.!!!!

Δημοκρατικές ψευδαισθήσεις και σκληρή πραγματικότηταΣΛΙΔΕ

9 Δημοκρατικές ψευδαισθήσεις και σκληρή πραγματικότηταΤο διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο. Έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, πολιτευόμαστε, ακόμη και τον τρόπο που αλλάζουμε τους ηγέτες μας (κάποιες φορές).
Η ευκολία όμως με την οποία επικοινωνούμε σήμερα, η αποτελεσματικότητα την οποία θεωρούμε δεδομένη, μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι η αλλαγή είναι εύκολη. Όμως, παρά τη σπουδαιότητα των κοινωνικών δικτύων στη προετοιμασία μιας επανάστασης, ακόμη και στην εκδίωξη κάποιων ηγεσιών, η διακυβέρνηση του πραγματικού κόσμου δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο είναι το σερφάρισμα στο διαδίκτυο.
Αυτό συνειδητοποίησα πρόσφατα, ακούγοντας τη νέα «ψηφιακή» γενιά της Αιγύπτου να μιλάει με ενθουσιασμό για το μέλλον. Η άποψη είναι ότι τώρα που ο λαός γεύτηκε την ελευθερία, και  που ο αυταρχικός ηγέτης έφυγε, όλοι θα ζουν ελεύθερα και δημοκρατικά χωρίς την ανάγκη κάποιου κεντρικού ελέγχου. Μακάρι όμως η διαχείριση της χώρας τους να ήταν τόσο εύκολη υπόθεση όσο η διαχείριση μιας ομάδας του Facebook.
Σε γενικές γραμμές, το ίντερνετ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για όλους όσους έχουν λύσει τις βασικές τους ανάγκες. Τα μέλη των ανώτερων μεσαίων τάξεων, όχι μόνο στην Αίγυπτο, τείνουν να ξεχάσουν ότι για τον περισσότερο κόσμο η αξία του ίντερνετ δεν αρκεί για να τραφούν, να στεγαστούν, ή να ντυθούν οι οικογένειες τους.
Τους περασμένους αιώνες, οι επαναστάτες ήταν αγρότες, σιδεράδες, ή έμποροι. Σήμερα είναι στελέχη της Google και φίλοι στο Facebook. Το διαδίκτυο ενώνει τις ελίτ του κόσμου. Παράλληλα όμως αποκόπτει τους λαούς από το παρελθόν και την αίσθηση της ιστορίας. Όλα τα συγκλονιστικά που λαμβάνουν χώρα online, δεν είναι το ίδιο με όσα συνέβησαν offline σε χώρες όπως η Ρουμανία, το Κιργκιστάν , ή και τελευταία στη Λιβύη.
Οι λαοί μπορεί να θέλουν έναν κόσμο χωρίς διαφθορά, αλλά είναι δύσκολο να αντιληφθούν το πώς θα λειτουργούσε ένας τέτοιος κόσμος. Ο διεφθαρμένος γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος που θέλει το κατιτίς του για να προωθήσει μια υπόθεση δεν αισθάνεται διεφθαρμένος, παίζει με τους κανόνες που έμαθε από τότε που προσλήφθηκε.  Πολύς κόσμος σκέφτεται έτσι, και όλοι αλληλοεξαρτώνται, προκειμένου να λειτουργεί τελικά το διεφθαρμένο αυτό σύστημα. Για αυτούς δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Γνωρίζουν από τα ΜΜΕ και  το διαδίκτυο, για την ελευθερία και τη διαφάνεια, αλλά δεν μπορούν να καταλάβουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται.
Χωρίς να χρειάζεται υπερβολική απαισιοδοξία, καλά θα κάνουν οι λαοί της Μ. Ανατολής να προετοιμαστούν για τις αλλαγές που επιδίωξαν, και οι οποίες δεν θα είναι καθόλου εύκολες για αυτούς. Το διαδίκτυο έχει κάνει τη μετάβαση να φαίνεται εύκολη υπόθεση. Στις ψηφιακές κοινωνίες η συμμετοχή είναι εθελοντική, και σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να αποχωρήσει. Ή να εκδιωχθεί. Δεν υπάρχουν υποχρεώσεις ή νομοθεσίες. Παράλληλα, οι πόροι στο διαδίκτυο είναι άπειροι. Ο κόσμος δεν παλεύει για στέγη ή τροφή. Αντιθέτως γίνονται φίλοι, μοιράζονται πληροφορίες, και συγκεντρώνουν πόντους και εμπειρίες.
Στον πραγματικό όμως κόσμο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σε αντίθεση (για παράδειγμα) με το eBay που ξοδεύει πολλά χρήματα για να εντοπίσει και να αποκλείσει τους απατεώνες, ένα κράτος στον πραγματικό κόσμο πρέπει να μπορεί να φυλακίζει τους κακοποιούς του. Δεν αρκεί να ακυρώσει τους λογαριασμούς τους. Κάθε κράτος χρειάζεται μια αρχή που θα λογοδοτεί μεν, αλλά που θα μπορεί να επιβάλλει τους κανόνες δε. Αλλιώς οι κακοί θα κερδίσουν στο τέλος, εκμεταλλευόμενοι τους καλούς.
Όλα αυτά σημαίνουν πως οι πρόσφατα ελευθερωμένοι λαοί της Μ. Ανατολής πρέπει να αντικαταστήσουν ή να ενισχύσουν τον ρομαντικό ιδεαλισμό τους με  σκληρό πραγματισμό. Πρέπει να μάθουν να λειτουργούν μέσα σε υπάρχουσες δομές εξουσίας, όπως είναι ο στρατός ή και η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου. Δεν μπορούν να δρουν ως μια ταξιαρχία παιδιών των λουλουδιών. Πρέπει να επιλέξουν ηγεσίες που θα τους εκπροσωπούν. Μάλλον θα χρειαστούν και έναν φορέα όπως είναι τα κόμματα, αντί να εξαρτώνται από τη καλή θέληση και τη καλή συμπεριφορά του πλήθους, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα τους.
Αυτό δεν σημαίνει πως οι ακτιβιστές θα πρέπει να παρατήσουν τον αγώνα τους. Σημαίνει όμως πως η  δημοκρατία έχει απαράβατους κανόνες, που στη καλύτερη περίπτωση τους επιβάλλει η πλειοψηφία. Οι κανόνες όμως αυτοί δεν επιλέγονται άμεσα. Αποφασίζονται από εκπροσώπους, και αντανακλούν τη θέληση αυτών που τους επέλεξαν ως εκπροσώπους τους.
Ακούγεται σαν το παλιό σύστημα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι το ίδιο. Στο διαδίκτυο, αν δεν σου αρέσει κάτι, αποχωρείς. Στο πραγματικό κόσμο, πρέπει να παραμείνεις και να προσπαθήσεις να αλλάξεις τους κανόνες, για το καλό όλων.
antinews.gr

Αιφνίδιος ανασχηματισμός: σε ποιο υπουργείο ο Παπακωνσταντίνου;

Σε ποιο υπουργείο μετακινείται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ποιος ο νέος ΥΠΟΙΚ μετά τον ανασχηματισμό τεχνοκρατών;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος συμφώνησε με τον Παπανδρέου να μπει στην κυβέρνηση στον
επικείμενο ανασχηματισμό προσωπικοτήτων τις επόμενες μέρες-βδομάδες.
Ο Λουκάς Παπαδήμος φέρεται αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών στον ανασχηματισμό προσωπικοτήτων που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πιθανότατα θα αναλάβει υπουργός Αποκρατικοποιήσεων με την εντολή να ολοκληρώσει ένα ταχύτατο πρόγραμμα μέσα σε 3 μήνες.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε μυστικά στο «Πεντελικόν» με τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, Παπακωνσταντίνου και Γερουλάνος κουβέντιασαν το θέμα της εξ ολοκλήρου πώλησης του ΟΠΑΠ.
fimes

Πτωχευση σημαίνει 1€ = 511,125 δραχμές

Σε περίπτωση που επιστρέφαμε στη δραχμή, τότε, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", θα γυρίζαμε πενήντα χρόνια πίσω, με την Ελλάδα να καταδικάζεται σε υπανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων θα υπήρχε εκτίναξη του ήδη υπέρογκου δημοσίου χρέους, δραματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναµης των νοικοκυριών και του επιπέδου διαβίωσής τους, κατακόρυφη αύξηση των τιµών των εµπορευµάτων, άνοδος των επιτοκίων σε εφιαλτικά επίπεδα που επικρατούσαν στο παρελθόν και ουσιαστικά απαγόρευαν τον δανεισµό και φτώχεια.
Η επιστροφή στη δραχµή µε ταυτόχρονη υποτίµηση του νοµίσµατος (κατά 50%) θα σήμαινε ότι για την αγορά προϊόντος αξίας 1 ευρώ οι Ελληνες θα...
πρέπει να πληρώνουν 511,125 δραχµές αντί για 340,75 δραχµές που είναι η κλειδωµένη ισοτιµία µε την οποία η χώρα µπήκε στο ευρώ το 2001.
Η οικονομία είναι εξαρτημένη 70% από τις εισαγωγέςΑκόµη και το επιχείρηµα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που προβάλλεται δεν ευσταθεί ουσιαστικά για το ελληνικό µοντέλο, αφού η Ελλάδα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος όσων καταναλώνει.
Ενδεικτικό, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς, είναι το γεγονός ότι η λειτουργία της ελληνικής οικονομίας είναι εξαρτημένη κατά 70% από τις εισαγωγές.
Οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες και στον τραπεζικό τοµέα, καθώς η κεφαλαιακή δοµή των εγχώριων τραπεζών θα αντιµετώπιζε προβλήµατα, θα υπήρχαν σηµαντικές εκροές καταθέσεων, κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών από αδυναµία καταναλωτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, εσωστρέφεια και καµία αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές χρήµατος.
Επιπλέον η κατάσταση αυτή θα οδηγούσε σε παύση των χρηµατοδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.
Τι θα συνέβαινε με τις τραπεζικές καταθέσειςΤο τι θα συμβεί με τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες εξαρτάται από τον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει η µετάβαση. Σε περίπτωση που προηγηθεί στάση πληρωµών και χρεοκοπία τραπεζών, κανείς δεν µπορεί να προβλέψει τι θα γίνει µε τα χρήµατα που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασµούς.
Ακόµη όµως και στην περίπτωση συντεταγµένης µετάβασης είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει µια αρχική περίοδος "εµφράγµατος" στις συναλλαγές. Όσον αφορά τα δάνεια, µπορεί το κεφάλαιο να µετατραπεί από ευρώ σε δραχµές, τα χαµηλά όµως επιτόκια στα οποία έχουµε συνηθίσει θα αποτελέσουν παρελθόν.
Οφέλη, όπως σημειώνεται, θα υπήρχαν στον τουρισµό, σε µια όμως χώρα που θα θύµιζε έναν πολύ φθηνό προορισµό και όχι µία χώρα ευρωπαϊκού επιπέδου.

Θα μπορούσε να λέει....


-Δημήτρη μου και συνάδελφε αντιπρόεδρε, συμφωνώ απολύτως με τις πρωτοβουλίες που μαθαίνω ότι παίρνεις για να επιτευχθεί συναίνεση!
Δια την αντιγραφήν
Ο Ταχυδρόμος
press-gr

Πιθανό έκτακτο συνέδριο του Eurogroup

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/1/9/8/383198/Euro_Ar.jpgΥπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup στις 6 Ιουνίου, με αντικείμενο την εισήγηση της τρόικας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα επιπλέον μέτρα για τη διάσωση της οικονομίας μας
Δημοσιεύματα επαναφέρουν το σενάριο της πτώχευσης της Ελλάδας και της επιστροφής στη δραχμή.
Ωστόσο ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν σε συνέντευξη του στο περιοδικό Σπίγκελ που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, τονίζει ότι «δεν θα αποδεχθούμε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
Παράλογο και νομικά αδύνατο χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος.
www.kathimerini.gr

ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ... αν πάει σε δημοψήφισμα για να αλλάξει το Σύνταγμα!!!!!!

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, φαίνεται ότι βρήκε το «Ιερό Δισκοπότηρο» που εδώ και αρκετό καιρό αναζητούσαν οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, για να δημιουργήσουν ένα επικοινωνιακό και θεσμικό αντίβαρο στα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που υποχρεούται να πάρει η Κυβέρνηση, στη βάση των απαιτήσεων της τρόικας των δανειστών.
Το αντίβαρο αυτό λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θα είναι άλλο από τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όχι για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αλλά για την άμεση Αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.
Τη σχετική πρόταση έχει καταθέσει από τις 10 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χάρης Οικονομόπουλος, μόνο που εκείνος… πήγε πιο μακριά, και ζήτησε δημοψήφισμα για να αλλάξουν ακόμη και «Μη Αναθεωρητέες» διατάξεις του Συντάγματος.
Ο Γιώργος Παπανδρέου λοιπόν φέρεται να σχεδιάζει μια συνολική θεσμική παρέμβαση, η οποία θα παρουσιαστεί ως πακέτο αλλαγών που θα αφορούν από τη σύνθεση της Βουλής (μείωση του αριθμού των βουλευτών), μέχρι ποιοτικές αλλαγές ως προς τον ορισμό συγκεκριμένης θητείας για τα αξιώματα, καθώς και τον διαχωρισμό του υπουργού από τον βουλευτή.
Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και όσα δήλωσε ο Δημήτρης Δρούτσας ως «αγανακτισμένος πολίτης», που εκτιμάται ότι εκφράζουν τις απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου. Και αποκαλύπτουν τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου να παρουσιάσει τη θεσμική του παρέμβαση ως «πρωτοπόρα», και ανταποκρινόμενη στις διαμαρτυρίες των «αγανακτισμένων» πολιτών, στο Σύνταγμα και σε άλλες πλατείες της χώρας.
Οι σχετικές πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να εκδηλωθούν μετά το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα τέλη Ιουνίου, ώστε να έχει κλείσει η εκκρεμότητα της οικονομικής αστάθειας.
statesmen.gr