Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Με τις πετρες!!!

Δεν μας πειθεις Αλεξη….

Δεξιοί εµφύλιοι

http://kirkhamsebooks.com/MartialArts/ninja.jpgΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ άλλη φορά από τη Μεταπολίτευση να υπήρξε τέτοιος κατακερµατισµός της ελληνικής Δεξιάς. Ηδη µετράµε: τη Ν.Δ. υπό τον Α. Σαµαρά, η οποία στη νέα εκδοχή της δεν φιλοδοξεί να καλύψει άλλο χώρο από τον δεξιό. Οι «µεσαίοι χώροι», τέλος τον ΛΑΟΣ υπό τον Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος αποδεικνύεται διαρκέστερο και ευρύτερο φαινόµενο απ' όσο υποστήριζαν ορισµένοι το υπό εκκόλαψη «κόµµα Ντόρας», το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει τον χώρο που αφήνει ακάλυπτο η Ν.Δ. του Σαµαρά και ο οποίος δεν ενδιαφέρει τον Καρατζαφέρη. ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά χωρίς να µετράµε τους καραµανλικούς, οι οποίοι (εξ όσων αντιλαµβάνοµαι...) σε καµία περίπτωση δεν θεωρούν ότι έχουν εκχωρήσει τη Ν.Δ. στον Σαµαρά περισσότερα, προσεχώς... ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; Μύλος!  ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ µιλήσουν για την αποκατάσταση µιας φυσιολογικής κατάστασης. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα µας έως το 2004 ήταν µάλλον αφύσικη: πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα κόµµα για να καλύπτει όλες τις εκδοχές της Δεξιάς. Κι υπό αυτήν την έννοια, η ελληνική Δεξιά αρχίζει πλέον να µοιάζει µε τις άλλες. ΑΥΤΟ, ΒΕΒΑΙΩΣ, δεν λύνει τα προβλήµατα. Διότι το θεµελιώδες στρατηγικό ερώτηµα που τίθεται σε όλους όσοι την αποτελούν είναι ένα και απλό: θα συγκρουστούν ή θα συνυπάρξουν σε µια κοινή στρατηγική για την επιστροφή στην εξουσία; Θα λειτουργήσουν πρωτίστως ως σηµερινοί ανταγωνιστές ή ως αυριανοί συνέταιροι;

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ξεκινήσουν από το πρώτο. Ηδη, ο Καρατζαφέρης κάνει ό,τι µπορεί για να στραπατσάρει τον Σαµαρά και τον Καραµανλή ενώ τις ίδιες διαθέσεις δείχνουν µεταξύ τους και ο Σαµαράς µε την Ντόρα. Προς το παρόν, δηλαδή, δεν έχουµε παρά µια σκυταλοδροµία προσωπικών συγκρούσεων, που προκύπτει από µια εκκαθάριση προσωπικών λογαριασµών. ΠΟΣΟ, ΟΜΩΣ, µπορεί να κρατήσει αυτό; Και έως πότε µπορεί το µαλλιοτράβηγµα να υποκαταστήσει την πολιτική; Αργά ή γρήγορα, οι σηµερινοί καβγατζήδες θα χρειαστεί να ξαναδούν το ρεπερτόριό τους. Οχι επειδή θα αγαπήσουν αιφνιδίως αλλήλους. Αλλά επειδή από µόνος του, κανείς τους δεν διαθέτει σήµερα ορατή προοπτική εξουσίας. ΕΚΤΟΣ... ΕΚΤΟΣ και αν τον κατακερµατισµό της Δεξιάς και τον διαφαινόµενο κατακερµατισµό της άκρας Αριστεράς, ακολουθήσει ο κατακερµατισµός και της άλλης µεγάλης παράταξης. Τότε τα πράγµατα µπαίνουν σε εντελώς άλλη διάσταση και το παιχνίδι αποκτά πολλές εκδοχές. ΚΑΙ ΘΕΛΩ απλώς να θυµίσω στους αναγνώστες ότι όπου και αν έβαλε πόδι το ΔΝΤ, το πολιτικό σύστηµα ανατράπηκε πλήρως ή, έστω, άλλαξε ριζικά. Αποµένει να δούµε αν η Ελλάδα θα επιβεβαιώσει τον κανόνα, έστω και ως σχετική εξαίρεση.  

"Αν δεν ήταν ο Βγενόπουλος, δεν θα γινόταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου!..."


Δήλωση - βόμβα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής Δημ. Τσιρώνη. Παίρνει διαστάσεις η αποκάλυψη του Press-gr για την εμπλοκή της Marfin στις χρηματοδοτήσεις του Εφραίμ...

Aπό τον Δημήτρη Πολυχρονίου

Παίρνει διαστάσεις το θέμα που αποκάλυψε το Press-gr από χθες (διαβάστε εδώ) για την εμπλοκή της Τράπεζας Marfin στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Όπως αποκαλύψαμε, στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2008, για τις συναλλαγές της Μονής Βατοπεδίου (διαβάστε την ολόκληρη εδώ) υπάρχει και ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στα πρόσωπα της Torcaso, της off shore που συνδέεται με ακίνητο Τσοχατχόπουλου στην Διον. Αρεοπαγίτου, αλλά διαβάζουμε και κάτι άλλο σημαντικό. Η Τράπεζα Marfin είχε χρηματοδοτήσει εκτός των άλλων με 6.000.000 ευρώ τη Μονή Βατοπεδίου για να γοράσει ένα ακίνητο στην Κηφισίας από την Torcaso. "Tι αγοραπωλησίες άραγε ήταν αυτές;" ρωτούσαμε.
Η αποκάλυψη αυτή απασχόλησε και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ενώ ταυτόχρονα τροφοδότησε μεγάλο ρεπορτάζ που...
 μεταδόθηκε από τα κανάλια και αναλυτικότερα από το Mega (δείτε εδώ). 
Mέλη της επιτροπής ζητούν, πιο συγκεκριμένα, να διερευνηθούν οι σχέσεις της Μονής Βατοπαιδίου με την τράπεζα Marfin, καθώς όπως αναφέρθηκε "ερωτήματα έχουν διατυπωθεί για την αγορά από τη Μονή ακινήτου επί της οδού Κηφισίας από τη γνωστή και από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου οff shore εταιρεία Τorcaso, με γενναία και ασυνήθιστη για την τρέχουσα πρακτική χρηματοδότηση από τη Μarfin".

Επίσης, "ερωτήματα έχει δημιουργήσει και το υπέρογκο δάνειο των 80 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από την τράπεζα Marfin στη Μονή και χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG, ενώ ποσό 30 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ και πιστώθηκε στην off shore Rassadel".
Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι για το θέμα έκανε δημόσιες δηλώσεις-φωτιά ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης (φωτογραφία) ο οποίος χωρίς περιστροφές είπε ότι "ο κ. Βγενόπουλος και η Τράπεζα του ήταν ο βασικός χρηματοδότης της Μονής χορηγώντας αμύθητα ποσά 160 εκ. προκειμένου να υλοποιήσει η Μονή τα αμαρτωλά της σχέδια. Αν δεν υπήχε αυτός ο χρηματοδότης ενδεχομένως το σκάνδαλο να μην είχε λάβει αυτή την έκταση".
Κατά τον βουλευτή "ο κ. Βγενόπουλος έχει τι δική του θέση στο κάδρο του σκανδάλου γιατί με την Τράπεζά του δυστυχώς  οδήγησε τη Μονή σε αυτές τις επιχειρηματικές δράσεις που δεν ταιριάζουν σε ένα Μοναστήρι..."
press-gr 

Γι' αυτούς που δεν τρώνε τη φόλα

Τις τελευταίες μέρες γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για τη πρωτοβουλία «Ενα Καράβι για τη Γάζα» και τους στόχους της για άρση του αποκλεισμού της Γάζας.
Γράφτηκαν από ορισμένους υπονοούμενα σε σχέση με τον ρόλο των διεθνών ακτιβιστών και τον ρόλο της Τουρκίας και των «ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών». Οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας έβλεπαν, άκουγαν και διάβαζαν όλα όσα δήλωναν και διέπρατταν τα κράτη που κατείχαν στα χέρια τους το δικαίωμα απόπλου του Στολίσκου της Λευτεριάς. Προχωρούσαν σε τεντωμένο σκοινί. Δεν πτοήθηκαν όταν ο ισλαμιστής Ερντογάν, τρεις μέρες πριν σαλπάρουν τα πλοία, κατέβασε τους βουλευτές του από το τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara». Ούτε υποχώρησαν όταν ο Κύπριος κομμουνιστής Χριστόφιας εμπόδισε ευρωβουλευτές και βουλευτές να επιβιβαστούν στον στολίσκο από ελληνοκυπριακό λιμάνι και τους ωθούσε εμμέσως προς την κατεχόμενη Κύπρο. Ούτε τρόμαξαν, όταν ο σοσιαλδημοκράτης Παπανδρέου άλλαζε τις ημερομηνίες των κοινών ελληνοϊσραηλινών αεροπορικών ασκήσεων, κάθε φορά που άλλαζαν οι ακτιβιστές τις ημερομηνίες απόπλου. Αυτοί οι ακτιβιστές δεν υπέκυψαν σε διεθνείς πιέσεις να αλλάξουν ρότα... να επιλέξουν ανάμεσα στο να πάνε στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ ή στο αιγυπτιακό Αλ-Αρίς. Γιατί στόχο έχουν να ανοίξει το λιμάνι της Γάζας στον κόσμο και όχι να υποκατασταθεί με άλλο. Αυτοί οι ακτιβιστές δεν δέχτηκαν να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά πλοία το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Οι ακτιβιστές της αποκλεισμένης Γάζας δεν φάγανε τη φόλα. Ο Χριστόφιας και οι «αρχές» του τη φάγανε.
Η πρωτοβουλία των ακτιβιστών για σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας ανήκει σε όλους αυτούς που την οργάνωσαν και αποφάσισαν για κάθε της λεπτομέρεια. Υπήρχαν προσπάθειες ορισμένων να την καπελώσουν και άλλων να την υποτάξουν σε κρατικά ή περιφερειακά ή κομματικά συμφέροντα. Ολες απέτυχαν. Γιατί η πολυμορφία και εύθραυστη σύνθεση της πρωτοβουλίας απέτρεψε την κυριαρχία του ενός. Η πρωτοβουλία έχει στόχο μόνο και μόνο το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας και όχι την εξυπηρέτηση κανενός κράτους, κόμματος ή ομάδας. Ανήκει στον κάθε Νικόλαο, Γιώργο, Βαγγέλη, Τάνια, Πέτρο, Μιχάλη, Σταύρο, Αννα, Κατερίνα, Δήμητρα, Μάρω, Κώστα, Αγγελο, Μάνια, Μάρκο, Δημήτρη, Φώτη, Αφροδίτη, Γιάννη, Μανώλη, Σπύρο, Νεκτάριο και Ζαχάρη, Ναΐμ, Χουσεΐν, Μοχάμεντ, Ελένη, Ρούλα, Χάλεντ, Λένα, Αντζελα, Πολυάνθη, Ibrahim, Ali, Cevdet, Χρύστα, Fahri, Cengiz, Ζήση, Furkan, Ισματ, Μάργκαρετ, Μαίρη, Πένη, Σανάα, Χρήστο, Λουκά, Αντριάνα, Ιωάννα, Φάισαλ, Θοδωρή, Αλεν, Αρη και Φέιλερ. Αυτοί βρήκαν τα καράβια. Αυτοί εξόρμησαν για να τα αγοράσουν. Αυτοί γούρλωναν τα μάτια όταν αντίκρισαν στην «Ελεύθερη Μεσόγειο» στο λιμάνι του Κερατσινίου, τη σκουριά που είχε απλωθεί παντού. Αυτοί το καθάρισαν από άκρη σε άκρη, το έβαψαν και τακτοποίησαν τα έγγραφά του. Λιμενεργάτες, ακτιβιστές και μετανάστες το φόρτωναν ολονυχτίς. Αυτοί άνοιξαν τα πανιά του στη Μεσόγειο. Αυτοί είδαν τους Ισραηλινούς να εισβάλλουν στα καράβια. Αυτοί αντιστάθηκαν. Αυτοί είδαν μερικούς από τους συντρόφους τους να σκοτώνονται και να τραυματίζονται. Αυτοί παρανόμως συνελήφθησαν, κακοποιήθηκαν, φυλακίστηκαν και στο τέλος απελάθηκαν παρανόμως.
Οι φίλοι τους έξω, αυτοί που δεν ήταν στα καράβια, ξενύχτησαν παρακολουθώντας όλη την πορεία των έξι καραβιών να πλησιάζουν τη Γάζα. Αυτοί, όταν άρχισαν οι Ισραηλινοί να πυροβολούν και να σκοτώνουν τους συντρόφους τους στα διεθνή ύδατα, σήκωσαν τα τηλέφωνα, έστελναν τα νέα τους σε ιστοσελίδες, έγραψαν σχόλια και παρεμβάσεις. Εστειλαν σε πολλούς γνωστούς και αγνώστους e-mail και χτύπησαν πόρτες υπηρεσιών, συνδικάτων και κομμάτων. Αυτοί ξεσήκωσαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Αυτοί άφησαν πίσω τους να τρέχουν με χίλια τα ισραηλινά και αραβικά ΜΜΕ, με εξαίρεση το «Αλ-Τζαζίρα», που από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι αυτό είναι γεγονός και θα γίνει διεθνής είδηση και θα προκαλέσει ανατροπές στον γεωγραφικό χάρτη της περιοχής. Γιατί είδε ότι πίσω από τη δράση αυτή των ακτιβιστών βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο, που έρχονται από διαφορετικές κοινωνικές και ιδεολογικές και πολιτισμικές τάσεις. Σήμερα όλα τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο τρέχουν πίσω από το «Αλ-Τζαζίρα».
Αυτοί έφεραν το Ισραήλ σε απομόνωση. Αυτοί ξεσήκωσαν τον κόσμο και κατέβηκε στους δρόμους. Το αίμα είναι δικό τους και η πληγή επίσης είναι δική τους. Το κατόρθωμα είναι δικό τους και κανενός άλλου.
Πάψτε, λοιπόν, να τους μετράτε με τη δική σας μεζούρα και να τους χώνετε στα δικά σας συρτάρια. Σταματήστε να μιλάτε γι' αυτούς χωρίς αυτούς. Πάψτε να τους ταυτίζετε με αυτούς που μισείτε. Αυτοί έγραψαν το έπος της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, όχι εσείς. 
enet

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις άδειες των «Κολεγίων»

Την υπουργική απόφαση σχετικά με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας στα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, γνωστά και ως «Κολέγια», υπέγραψε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. 

 
Σύμφωνα με την απόφαση, η αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας θα πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη και εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας με ορίζοντα τριετίας, στην οποία θα καταγράφονται μεταξύ άλλων, για κάθε διδακτικό έτος, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία παρέχονται οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, το πρόγραμμα και η γλώσσα των σπουδών, ο εκτιμώμενος αριθμός σπουδαστών, το διδακτικό προσωπικό και η ακριβής σύνθεση και κατανομή του, κατά ειδικότητα, ο αριθμός των θέσεων και οι ειδικότητες του διοικητικού, τεχνικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, η κινητή και ακίνητη περιουσία, οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις, οι εκτιμώμενες λειτουργικές δαπάνες και ο τρόπος κάλυψης τους.
Ακόμη, για τη χορήγηση της σχετικής άδειας θα είναι απαραίτητη η καταβολή εγγυητικής επιστολής, ύψους 500.000 ευρώ στο υπουργείο Παιδείας.
Όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, οι άδειες λειτουργίας θα χορηγούνται στα "Κολέγια" κατόπιν ελέγχων από ειδική υπηρεσία του Υπουργείου. 

Στο μικροσκόπιο της Βουλής το «πλυντήριο» της Siemen

http://www.liako.gr/news/images/stories/giannis/siemens_logo.jpg
Τον μίτο του «μαύρου χρήματος» της Siemens προσπαθεί να ξετυλίξει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση, ζητώντας να ελεγχθεί η κίνηση των λογαριασμών χρηματιστών, επιχειρηματιών και εταιρειών για τους οποίους διατυπώνονται υποψίες ότι εμπλέκονται είτε ως «λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού» είτε ως «παραλήπτες ποσών για λογαριασμό τρίτων». Το παραπάνω αίτημα σε συνδυασμό με τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη ενώπιον των μελών της ότι «τα κόμματα δωροδοκούνταν» από τη Siemens «άναψε φωτιές» στη συνεδρίαση. Είναι ενδεικτική του κλίματος η σύγχυση που προκλήθηκε μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών-μελών της Επιτροπής καθώς ενώ το αίτημα του κ. Βαλυράκη σχετικά με το άνοιγμα των παραπάνω λογαριασμών υιοθετήθηκε ομοφώνως με τη σύμφωνη γνώμη των παρισταμένων βουλευτών της ΝΔ κκ. Αν. Νεράντζη, Π. Καμμένου και της κυρίας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ο συνάδελφός τους κ. Κ.Τζαβάρας, ο οποίος απουσίαζε όταν αναγνώστηκε το σχετικό έγγραφο, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Επιτροπής ότι αυθαιρετεί δίνοντας στη δημοσιότητα ονόματα.
Το αίτημα ελέγχου της κίνησης των λογαριασμών που υπεβλήθη προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη , τον πρόεδρο της Επιτροπής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος κ. Στ. Γκρόζο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Γαβριηλίδη αφορά 25 φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία είναι: οι κκ. Γεώργιος Καλδής και Αλέξανδρος Λέτσας που ήδη κατηγορούνται διότι είχαν ιδρύσει τις εταιρείες Ρlacid Βlue και Fairways Εstates μέσω των οποίων διεκινείτο «μαύρο χρήμα» της Siemens, ο χρηματιστής κ. Σάββας Γιαννακάκης, ο επιχειρηματίας κ. Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, ο δικηγόρος και χρηματιστής κ. Γρηγόριος Κυριτσάκας, ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Societe Generale κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος καθώς και η σύζυγός του, ο χρηματιστής κ. Νικόλαος Δεβλέτογλου , ο χρηματιστής κ. Αθανάσιος Ράμμος, ο επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Κορωνιάς, ο επιχειρηματίας κ. Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης , όπως και οι επιχειρηματίες κκ. Δημήτριος και Ιωάννης Δαμκαλίδης , Κωνσταντίνος Κορμάς, Μάριος Κάτσικας, Βασίλειος Τυρογαλάς , Χρήστος Μαρκόπουλος, Αντώνιος Περίσσιος, το πρώην στέλεχος του υπουργείου Αμύνης Αντώνιος Καντάς, οι εφοριακοί Μάριος Νικολιδάκης, Παναγιώτης Κουκουλομάτης , ο γερμανός υπήκοος που διαμένει στην Ελλάδα κ. Η. Κienest και οι εταιρείες ΚΡΜG, Ρrince Ρacific Ltd. και ΒΑLΙSΕΑ.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο «σε σχέση με τα παραπάνω πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων εμβάστηκαν ποσά από τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιοι εξ αυτών, ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι εν τοιαύτη περιπτώσει έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας» . Αυτό που ενδιαφέρει την Εξεταστική Επιτροπή είναι να ερευνηθεί «πιθανή διαδρομή χρήματος και συναφώς οι εκροές από τους λογαριασμούς των παραληπτών προς πολιτικά πρόσωπα ή υπαλλήλους του Ελληνικού Δημοσίου ή υπαλλήλους εταιρειών του ευρύτερουδημόσιου τομέα».
Διαπιστώνεται εξάλλου ότι οι διακινητές των «μαύρων ταμείων» της Siemens εκμεταλλεύτηκαν μια «υποδομή» που υπήρχε στη χώρα μας με χρηματιστές και τραπεζικούς «που διενεργούσαν παράνομα εργασίες μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό» , όπως κατέθεσε ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, στέλεχος σήμερα της Αlpha Βank. Ετσι, αξιοποιώντας αυτή την «υποδομή» έστησαν έναν μηχανισμό ανάληψης χρημάτων στην Ελλάδα με σκοπό τον χρηματισμό χωρίς να αφήνουν ίχνη ως προς τους τελικούς παραλήπτες των «μιζών». Κεντρικό ρόλο διαδραμάτιζε το τραπεζικό στέλεχος της Dresdner Βank της Ελβετίας Jan Claude Οswald, ο οποίος επισκεπτόταν συχνά τη χώρα μας και καθ΄ υπόδειξη χρηματιστών και τραπεζικών στελεχών ερχόταν σε επαφή με ανθρώπους που είτε ήθελαν να εξάγουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού είτε ενεργούσαν για λογαριασμό άλλων. Ο προφανέστερος λόγος του ενδιαφέροντός τους ήταν να αποφύγουν τους προβλεπόμενους ελέγχους όσον αφορά το λεγόμενο «βρώμικο χρήμα», ενώ άλλο κίνητρό τους ήταν η αγορά μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο δίχως να φαίνεται ο πραγματικός αγοραστής αλλά μια εξωχώρια εταιρεία.
Τα ποσά πήγαιναν στον Οswald σε μετρητό στην Ελλάδα και αυτός τα παρέδιδε σε στελέχη της Siemens για να πάρουν τον παράνομο δρόμο τους. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Βαλυράκη «οι “εισπράξεις” που ελάμβαναν χώρα κατά τον παραπάνω τρόπο στην Ελλάδα “ εξοφλούνταν” από τον Οswald ως τραπεζικό διαχειριστή των λογαριασμών των εταιρειών που ήλεγχαν οι (κατηγορούμενοι σήμερα) Μαυρίδης, Λέτσας,Καλδής, Χριστοφοράκος, με τραπεζικά εμβάσματα στους λογαριασμούς που διατηρούσαν στο εξωτερικό οι διάφοροι έλληνες “ενδιαφερόμενοι” που συνεργάστηκαν» .
Χθες, εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Π. Καμμένος ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή ο «γαλάζιος» πρώην υπουργός κ. Ι. Παπαθανασίου , ο οποίος, όπως ανέφερε, συμμετείχε στις 3 Απριλίου 2006 (όταν ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης) σε δείπνο που παρέθεσε ο Μ. Χριστοφοράκος στο σπίτι του με τη συμμετοχή του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα και του τότε μέλους του ΔΣ του ΟΣΕ κ. Φ. Σπυρόπουλου . Επίσης ο κ. Καμμένος πρότεινε και έγινε αποδεκτό όταν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις μαρτύρων να υπάρξει ειδική συνεδρίαση στην οποία θα εξεταστεί αν προέκυψαν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της κλήτευσης των πρώην πρωθυπουργών κκ. Κ.Μητσοτάκη , Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή .
tovima

«Κλέφτες, κλέφτες», ως εδώ



«Έχουν αντιληφθεί όσοι διαδηλώνουν κατά των μέτρων του πακέτου διάσωσης πόσο παράλογα είναι τα αιτήματά τους; Οι εναλλακτικές είναι ακόμη χειρότερες: αναδιάρθρωση χρέους, χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ», είπα στον Χρήστο, υπάλληλο λογιστηρίου. «Το προσεγγίζεις πολύ λογικά κύριε καθηγητά», μου απάντησε ελαφρώς περιπαικτικά. «Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να διαδηλώσει κανείς». «Όπως;», ρώτησα με περιέργεια. «Κοίτα... Δεν μπόρεσα να πάω στο πρόσφατο συλλαλητήριο το Μάη, αλλά θα ήθελα να είμαι εκεί», είπε. «Ξέρεις γιατί; Για να φωνάξω με όση δύναμη έχω: «Κλέφτες, κλέφτες». Η πενιχρή σύνταξη του πατέρα μου έχει περικοπεί, είναι θέμα χρόνου πότε θα μειωθεί κι ο δικός μου μισθός, οι φόροι αυξάνονται, οι τιμές ανεβαίνουν, σύνταξη δεν ξέρω αν θα πάρω, η οικονομία καταρρέει, το στεγαστικό δάνειο με αγχώνει, ανησυχώ για τη δουλειά μου. Είμαι 35, έχω τρία παιδιά να θρέψω, πως θα τα βγάλω πέρα; Κι όλα αυτά γιατί; Διότι αυτοί που για χρόνια μας κυβερνούν νοιάζονται μόνο για τη «μάσα»: να κάνουν τα ρουσφέτια τους, να πάρουν τις μίζες τους, να διορίσουν τα παιδιά τους, να χτίσουν τα αυθαίρετά τους, να καταπατήσουν δημόσια γη…Έχουν ασυλία, δεν διώκονται για τίποτε, ζουν στη χλιδή. Τους έχω σιχαθεί…Γι αυτό θα διαδήλωνα - να εκφράσω την αηδία μου...»

Όσο μιλούσε άναβε. Ήταν εμφανώς οργισμένος. Δεν είναι φυσικά ο μόνος. Αρκετοί βετεράνοι πολιτικοί αποδοκιμάζονται σε δημόσιους χώρους, η Βουλή λοιδωρείται ανενδοίαστα, ο λαϊκός θυμός ξεχειλίζει. Οι πολιτικοί πυγμαίοι, ωστόσο, επιμένουν να μας κουνάνε το δάχτυλο με το χαρακτηριστικό θράσος ανθρώπων μειωμένης αυτεπίγνωσης. Ο Παπουτσής κι ο Πετσάλνικος, ο Κοντός κι ο Παναγιωτόπουλος, και πλείστοι άλλοι όμοιοί τους καταγγέλλουν - ναι, μη γελάτε -, την «απαξίωση του πολιτικού συστήματος»! Είναι τόσο πιστευτοί όσο οι μαφιόζοι των Ζωνιανών που κατήγγειλαν την αστυνομία για «παρενόχληση»! Στο βάθος, οι πολιτικάντηδες ξέρουν καλά ότι στη συνείδηση του κόσμου θεωρούνται ανάξιοι, φαύλοι, «κλέφτες, κλέφτες».

Αφοριστικό το σύνθημα, αναμφίβολα. Μήπως όμως όλα τα συνθήματα που συμπυκνώνουν λαϊκή οργή δεν είναι αφοριστικά; Οπως η κραυγή «δολοφόνοι» στο ξέσπασμα του Δεκέμβρη 2008, μετά το φόνο του ανυποψίαστου εφήβου Αλέξη Γρηγορόπουλου, έτσι το σύνθημα «κλέφτες» δεν συνιστά εμπειρικά ελέγξιμη υπόθεση αλλά, πρωτίστως, συναισθηματική έκφραση - θυμού. Δηλώνει οργή, αηδία, αποστροφή για την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού που κυβερνά τη χώρα επί δεκαετίες· αναδεικνύει – δηλαδή καθιστά δημοσίως εμφανές - ένα σημαντικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος (την κλεπτοκρατία), το οποίο θέτει στο δημόσιο λόγο.

Ο χαρακτηρισμός «κλέφτες» απολυτοποιεί ένα γνώρισμα του συστήματος, αλλά δεν το κάνει τόσο για να αποτυπώσει στατιστικά μια κατάσταση, όσο για να κινητοποιήσει συγκινησιακά τους πολίτες να απαλλαγούν από αυτή (όχι στους κλέφτες). Το άρρητο μέρος του συνθήματος (η κάθαρση από τους κλέφτες) είναι η αιχμή του. Αρθρώνοντας αυτό που μας δυσαρεστεί, δηλώνουμε συγχρόνως την την επιθυμία μας να απαλλαγούμε από αυτό. Οπως λέει ο Βιτγκενστάϊν, όταν ονοματίζουμε το «παιχνίδι» που παίζεται, οι συμμέτοχοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν ανυποψίαστοι. 

Γιατί δεν εκφράζεται η δυσαρέσκεια νηφάλια; Γιατί δεν ζητούμε απλώς την εφαρμογή των νόμων; Γιατί πρέπει να βιώσουμε το συναίσθημα της οργής προκειμένου να γνωστοποιήσουμε τις επιθυμίες μας; Διότι «τα πάθη θεσμίζουν τις πόλεις», γράφει ο Κορνήλιος Καστοριάδης στην υπέροχη ανάλυση της «Αντιγόνης». Σκεφτόμαστε συνήθως τους νόμους και τους θεσμούς ως απολύτως αντίθετους με τα πάθη, τις Σοφόκλειες «αστυνόμους οργάς», ενώ το αντίθετο ισχύει. «Στη ρίζα του πρωταρχικού θεσμού υπάρχει μια προ-λογική «βούληση» και πρόθεση, [...] οι θεσμοί δεν μπορούν να διατηρηθούν χωρίς πάθος», παρατηρεί ο Καστοριάδης.

Οταν οργιζόμαστε κατά των «κλεφτών» δηλώνουμε τη συγκινησιακή μας ταύτιση σε μια οργανωμένη συλλογικότητα που επιθυμεί να ζήσει χωρίς διαφθορά, χωρίς κλοπή δημόσιου πλούτου, χωρίς φαυλότητα. Η επιθυμία μας αυτή δεν είναι προϊόν ορθολογικού υπολογισμού ή ηθικής διαβούλευσης, αλλά προ-λογική βούληση για το πως θέλουμε να ζούμε. Ολες οι σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις - από το φιλελεύθερο ιδεώδες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συναφή νομοθεσία, μέχρι την ισότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και τους συνακόλουθους θεσμούς διαχείρισης δημοσίων αγαθών -, προέκυψαν όχι τόσο γιατί σκεφτήκαμε, όσο γιατί θυμώσαμε, αγανακτήσαμε, είπαμε «δεν πάει άλλο». Εν αρχή ήν το πάθος, ο Λόγος έπεται.

Οταν βιώνουμε συγκεκριμένα συναισθήματα (π.χ. θυμό, ενοχή) δημιουργούμε τις συνθήκες για μια διαφορετική θέσμιση. Δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε στον εαυτό μας συλλογικά επωφελείς συμπεριφορές, τις οποίες πιθανόν να μην υιοθετούσαμε αν απλώς σκεφτόμασταν υπολογιστικά. Είναι προς το ατομικό μας συμφέρον να φοροκλέπτουμε,  αλλά έτσι φτωχαίνουμε όλοι. Αν αισθανόμαστε ενοχή για τη φοροκλοπή, θα αποφύγουμε να το κάνουμε, ακόμα κι όταν μας δίνεται η δυνατότητα. Φωνάζοντας θυμωμένα «κλέφτες, κλέφτες» δημιουργούμε, άθελά μας ίσως, το απαραίτητο συναισθηματικό υπόστρωμα για να εμπεδωθεί το συναίσθημα της ενοχής μεταξύ όλων όσοι ιδιοτελώς διαχειρίζονται δημόσιο πλούτο. Στιγματίζουμε για να αποτρέψουμε. Φωνάζουμε για να το ακούσουμε, να το θυμηθούμε, κι εμείς οι ίδιοι.     

Ο Χρήστος είχε, τελικά, δίκιο. Μπορεί οι αντιδράσεις κατά των μέτρων να μην είναι λογικές, αλλά είναι συναισθηματικά αναγκαίες. Οχι τόσο γιατί επιτρέπουν την εκτόνωση, όσο γιατί θέτουν την προ-λογική βάση για μια διαφορετική θέσμιση. Μόνο όταν γνωρίσουν την οργή μας, οι φαύλοι πολιτικάντηδες ενδέχεται να συγ-κινηθούν. Μόνο όταν θυμώσουμε αρκετά με τον εαυτό μας θα πούμε «ως εδώ».   
htsoukas