Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Στο μικροσκόπιο της Βουλής το «πλυντήριο» της Siemen

http://www.liako.gr/news/images/stories/giannis/siemens_logo.jpg
Τον μίτο του «μαύρου χρήματος» της Siemens προσπαθεί να ξετυλίξει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση, ζητώντας να ελεγχθεί η κίνηση των λογαριασμών χρηματιστών, επιχειρηματιών και εταιρειών για τους οποίους διατυπώνονται υποψίες ότι εμπλέκονται είτε ως «λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού» είτε ως «παραλήπτες ποσών για λογαριασμό τρίτων». Το παραπάνω αίτημα σε συνδυασμό με τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη ενώπιον των μελών της ότι «τα κόμματα δωροδοκούνταν» από τη Siemens «άναψε φωτιές» στη συνεδρίαση. Είναι ενδεικτική του κλίματος η σύγχυση που προκλήθηκε μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών-μελών της Επιτροπής καθώς ενώ το αίτημα του κ. Βαλυράκη σχετικά με το άνοιγμα των παραπάνω λογαριασμών υιοθετήθηκε ομοφώνως με τη σύμφωνη γνώμη των παρισταμένων βουλευτών της ΝΔ κκ. Αν. Νεράντζη, Π. Καμμένου και της κυρίας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ο συνάδελφός τους κ. Κ.Τζαβάρας, ο οποίος απουσίαζε όταν αναγνώστηκε το σχετικό έγγραφο, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Επιτροπής ότι αυθαιρετεί δίνοντας στη δημοσιότητα ονόματα.
Το αίτημα ελέγχου της κίνησης των λογαριασμών που υπεβλήθη προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη , τον πρόεδρο της Επιτροπής για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος κ. Στ. Γκρόζο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Γαβριηλίδη αφορά 25 φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία είναι: οι κκ. Γεώργιος Καλδής και Αλέξανδρος Λέτσας που ήδη κατηγορούνται διότι είχαν ιδρύσει τις εταιρείες Ρlacid Βlue και Fairways Εstates μέσω των οποίων διεκινείτο «μαύρο χρήμα» της Siemens, ο χρηματιστής κ. Σάββας Γιαννακάκης, ο επιχειρηματίας κ. Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης, ο δικηγόρος και χρηματιστής κ. Γρηγόριος Κυριτσάκας, ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Societe Generale κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος καθώς και η σύζυγός του, ο χρηματιστής κ. Νικόλαος Δεβλέτογλου , ο χρηματιστής κ. Αθανάσιος Ράμμος, ο επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Κορωνιάς, ο επιχειρηματίας κ. Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης , όπως και οι επιχειρηματίες κκ. Δημήτριος και Ιωάννης Δαμκαλίδης , Κωνσταντίνος Κορμάς, Μάριος Κάτσικας, Βασίλειος Τυρογαλάς , Χρήστος Μαρκόπουλος, Αντώνιος Περίσσιος, το πρώην στέλεχος του υπουργείου Αμύνης Αντώνιος Καντάς, οι εφοριακοί Μάριος Νικολιδάκης, Παναγιώτης Κουκουλομάτης , ο γερμανός υπήκοος που διαμένει στην Ελλάδα κ. Η. Κienest και οι εταιρείες ΚΡΜG, Ρrince Ρacific Ltd. και ΒΑLΙSΕΑ.
Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο «σε σχέση με τα παραπάνω πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων εμβάστηκαν ποσά από τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιοι εξ αυτών, ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι εν τοιαύτη περιπτώσει έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας» . Αυτό που ενδιαφέρει την Εξεταστική Επιτροπή είναι να ερευνηθεί «πιθανή διαδρομή χρήματος και συναφώς οι εκροές από τους λογαριασμούς των παραληπτών προς πολιτικά πρόσωπα ή υπαλλήλους του Ελληνικού Δημοσίου ή υπαλλήλους εταιρειών του ευρύτερουδημόσιου τομέα».
Διαπιστώνεται εξάλλου ότι οι διακινητές των «μαύρων ταμείων» της Siemens εκμεταλλεύτηκαν μια «υποδομή» που υπήρχε στη χώρα μας με χρηματιστές και τραπεζικούς «που διενεργούσαν παράνομα εργασίες μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό» , όπως κατέθεσε ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, στέλεχος σήμερα της Αlpha Βank. Ετσι, αξιοποιώντας αυτή την «υποδομή» έστησαν έναν μηχανισμό ανάληψης χρημάτων στην Ελλάδα με σκοπό τον χρηματισμό χωρίς να αφήνουν ίχνη ως προς τους τελικούς παραλήπτες των «μιζών». Κεντρικό ρόλο διαδραμάτιζε το τραπεζικό στέλεχος της Dresdner Βank της Ελβετίας Jan Claude Οswald, ο οποίος επισκεπτόταν συχνά τη χώρα μας και καθ΄ υπόδειξη χρηματιστών και τραπεζικών στελεχών ερχόταν σε επαφή με ανθρώπους που είτε ήθελαν να εξάγουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού είτε ενεργούσαν για λογαριασμό άλλων. Ο προφανέστερος λόγος του ενδιαφέροντός τους ήταν να αποφύγουν τους προβλεπόμενους ελέγχους όσον αφορά το λεγόμενο «βρώμικο χρήμα», ενώ άλλο κίνητρό τους ήταν η αγορά μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο δίχως να φαίνεται ο πραγματικός αγοραστής αλλά μια εξωχώρια εταιρεία.
Τα ποσά πήγαιναν στον Οswald σε μετρητό στην Ελλάδα και αυτός τα παρέδιδε σε στελέχη της Siemens για να πάρουν τον παράνομο δρόμο τους. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Βαλυράκη «οι “εισπράξεις” που ελάμβαναν χώρα κατά τον παραπάνω τρόπο στην Ελλάδα “ εξοφλούνταν” από τον Οswald ως τραπεζικό διαχειριστή των λογαριασμών των εταιρειών που ήλεγχαν οι (κατηγορούμενοι σήμερα) Μαυρίδης, Λέτσας,Καλδής, Χριστοφοράκος, με τραπεζικά εμβάσματα στους λογαριασμούς που διατηρούσαν στο εξωτερικό οι διάφοροι έλληνες “ενδιαφερόμενοι” που συνεργάστηκαν» .
Χθες, εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Π. Καμμένος ζήτησε να κληθεί στην Επιτροπή ο «γαλάζιος» πρώην υπουργός κ. Ι. Παπαθανασίου , ο οποίος, όπως ανέφερε, συμμετείχε στις 3 Απριλίου 2006 (όταν ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης) σε δείπνο που παρέθεσε ο Μ. Χριστοφοράκος στο σπίτι του με τη συμμετοχή του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα και του τότε μέλους του ΔΣ του ΟΣΕ κ. Φ. Σπυρόπουλου . Επίσης ο κ. Καμμένος πρότεινε και έγινε αποδεκτό όταν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις μαρτύρων να υπάρξει ειδική συνεδρίαση στην οποία θα εξεταστεί αν προέκυψαν στοιχεία που να συνηγορούν υπέρ της κλήτευσης των πρώην πρωθυπουργών κκ. Κ.Μητσοτάκη , Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή .
tovima