Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΣΙΓΟΥΡΟ ΤΟ ΚΡΑΧ...



18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ

18 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα που συγκλόνισε την Ελλάδα.Ήταν μαθηματικός και εκπαιδευτικός αριστερών πεποιθήσεων, στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ).Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλειου Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν άλλοι τέσσερις στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ.Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης).Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα.Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα.Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Βγήκε 3 χρόνια μετά την φυλάκισή του.Το 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ - METRON ANALYSIS (7/1/2009)

Χαμηλές προσδοκίες από τον ανασχηματισμό φαίνεται ότι έχουν οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΑΝΤ1.

Στην ερώτηση «πώς βλέπουν το νέο κυβερνητικό σχήμα συγκριτικά με το προηγούμενο», καλύτερο απάντησε το 27%, χειρότερο το 19% και ίδιο το 34%.

Πιο αποτελεσματική θεωρεί τη νέα κυβέρνηση το 31% των ερωτηθέντων, λιγότερο αποτελεσματική το 24% και το ίδιο αποτελεσματική το 35%.

ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΧΑΟΣ


ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008


Ο χάρτης είναι το αποτέλεσμα των συνηθισμένων ερευνών του blog Δημοσκοπία και στηρίζονται στην μηνιαία εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος για τον μήνα Δεκέμβριο.

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΙΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

Σκηνικό Ιμίων φαίνεται ότι επιχειρούν να στήσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο.
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ελληνικό ελικόπτερο που εκτελούσε επιχείρηση έρευνας-διάσωσης λαθρομεταναστών και στη συνέχεια πέταξαν πολύ χαμηλά πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Σταθερή η κατάσταση του Διαμαντή





ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ήταν τα αποτελέσματα των βιοχημικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις όποιες υποβλήθηκε χθες ο 21χρονος αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης. Παρ΄ όλα αυτά, η κατάσταση της υγείας του εξακολουθεί να θεωρείται κρίσιμη.

Διχασμός στο Ισραήλ για τη συνέχεια των επιθέσεων στη Γάζα

Διχασμένοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι όσον αφορά τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι διχασμένοι όσον αφορά τη συνέχιση και την πιθανή διεύρυνση της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 700 Παλαιστινίων σε διάστημα 13 ημερών, σύμφωνα με πολιτικές πηγές και μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ.
Οι αποκλίσεις αυτές διατυπώθηκαν σε συνεδρίαση χθες, Τετάρτη του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε τη συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων διατηρώντας την πιθανότητα διεύρυνσής τους περνώντας στην τρίτη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων.
Το συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε επίσης την αποστολή απεσταλμένων στην Αίγυπτο για συνομιλίες με στόχο μια διαρκή εκεχειρία. Σε περίπτωση αποτυχίας των διπλωματικών προσπαθειών, το συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει τη διεύρυνση της εκστρατείας, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο.
«Συμφωνήσαμε για τη διερεύνηση μιας διπλωματικής επιλογής, συνεχίζοντας ωστόσο την επιχείρηση», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομικών Ρόνι Μπαρ Ον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ.
Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν έκανε λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του συμβουλίου ασφαλείας όσον αφορά την εκεχειρία. «Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Εχούντ Μπαράκ (υπουργός Άμυνας) τάχθηκε υπέρ μιας νέας εκεχειρίας (με τη Χαμάς) ενώ άλλοι υπουργοί μεταξύ τους και εγώ διαφωνήσαμε», δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 10.
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού, ο υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ της εκεχειρίας, ενώ ο πρωθυπουργός διαφώνησε.


http://www.kathimerini.gr/

"Εφυγε" η Μαρία Δημητριάδη‏




Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη, η ερμηνεύτρια που συνέδεσε τη φωνή της με τα έργα των Θεοδωράκη, Μικρούτσικου και Μαρκόπουλου.

Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία





Δείτε πως είναι σήμερα, ένα μήνα μετά τη στυγερή δολοφονία στις 6 Δεκέμβρίου 2008, ο δρόμος που άφησε την τελευταία του πνοή ο Αλέξης Γρηγορόπουλος…Να υπενθυμίσουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής πήραν την πρωτοβουλία να μετονομάσουν την οδό από “Τζαβέλα” σε “Αλέξη Γρηγορόπουλου” προς τιμήν του…

Η ΣΦΑΓΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ-ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ

Η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εξαγγελθείσα απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση του τέλους παρεπιδημούντων - από 2% σε 0,5% - είναι το αντικείμενο συζήτησης κατά την αυριανή συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ με τους προέδρους των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας, τους δημάρχους πρωτευουσών νομών, τα μέλη του Δικτύου Τουριστικών Δήμων και του Συνδέσμου Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων.Στην αυριανή συνάντηση θα πάρει μέρος και ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ, ο οποίος σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι η Τ.Α. βρίσκεται επι ποδός καθώς η κυβέρνηση απροειδοποίητα προχώρησε στη μείωση των τελών παρεπιδημούντων.“Οι τουριστικοί Δήμοι θα πληρώσουν ουσιαστικά το μάρμαρο γιατί θα περιοριστεί ένα σημαντικό έσοδο που έχουν για να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, εποχιακού χαρακτήρα κυρίως.Ο Δήμαρχος εκτίμησε ότι το 2% δεν αφορά τους εμπόρους, ούτε και είναι ανταποδοτικό, “όπως κάποιοι σκόπιμα διαρρέουν”.Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το πιθανότερο είναι οι Δήμαρχοι να αποφασίσουν ακόμα και κλείσιμο των δημοτικών καταστημάτων.

Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ο Νίκος Δένδιας με απόφαση του Κώστα Καραμανλή, αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης και είναι ο πρώτος βουλευτής Κερκύρας της Ν.Δ. που υπουργοποιείται από ιδρύσεως του κόμματος το 1974.

«Μία από τα ίδια»

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε.Αντώναρος. Εκτός κυβέρνησης Γ.Αλογοσκούφης και Λιάπης. Παραμένουν Μπακογιάννη, Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης, Πετραλιά, Σουφλιάς, Αβραμόπουλος. Είσοδος Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση.

* Υπουργός Εξωτερικών: Ντόρα Μπακογιάννη-Υφυπουργοί: Γιάννης Βαληνάκης, Θεόδωρος Κασσίμης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
* Υπουργός Εσωτερικών: Προκόπης Παυλόπουλος-Αναπλ. Υπουργός Δημ. Τάξης: Χρήστος Μαρκογιαννάκης-Υφυπουργοί: Χρήστος Ζώης, Αθανάσιος Νάκος, Κώστας Γκιουλέκας (ΜΜΕ)
* Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ευ.Μεϊμαράκης-Υφυπουργοί: Κώστας Τασούλας και Ιωάννης Πλακιωτάκης
* Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Φάνη Πάλλη/Πετραλιά-Υφυπουργοί: Σοφία Καλαντζάκου, Γιώργος Κοντογιάννης
* Υπουργός Οικονομίας: Γ.Παπαθανασίου-Υφυπουργοί: Αντώνης Μπέζας, Νίκος Λέγκας, Αθ.Μπούρας


* Υπουργός Ανάπτυξης: Κ.Χατζηδάκης-Υφυπουργοί: Γιώργος Βλάχος, Ιω.Μπούγας
* Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Σ.Χατζηγάκης-Υφυπουργοί: Μ.Παπαδόπουλος, Κ.Κιλτίδης
* Υπουργός Δικαιοσύνης: Ν.Δένδιας
* Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Αναστάσης Παπαληγούρας-Υφυπουργός: Πάνος Καμμένος
* Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών: Ευρ.Στυλιανίδης-Υφυπουργός: Μ.Μπεκίρης
* Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αρης Σπηλιωτόπουλος-Υφυπουργοί: Σπύρος Ταλιαδούρος, Ανδρέας Λυκουρέντζος
* Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: Γιώργος Σουφλιάς-Υφυπουργοί: Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Σταύρος Καλογιάννης
* Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Σταύρος Καλαφάτης


* Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Δημήτρης Αβραμόπουλος-Υφυπουργοί: Γιώργος Παπαγεωργίου, Μάριος Σαλμάς
* Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης: Κώστας Μαρκόπουλος
* Υπουργός Πολιτισμού: Αντώνης Σαμαράς-Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ιωαννίδης
Κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει ο Ευάγγελος Αντώναρος.
Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει την Πέμπτη στις 11 το πρωί.

Α.ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Ο Πρωθυπουργός, μέσα από κινήσεις πανικού προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο».

Με αφορμή την ανακοίνωση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Καραμανλής, κάνοντας κινήσεις πανικού, στην προσπάθεια του να κερδίσει πολιτικό χρόνο, τελικά προχώρησε σε μερικό ανασχηματισμό της υπό κατάρρευση Κυβέρνησης του.Ωστόσο, κανένας Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα αλλάξει η Κυβερνητική πολιτική, ούτε βέβαια ότι ο ανασχηματισμός θα λειτουργήσει ως μέσω παραγραφής των σκανδάλων ή των πολιτικών αδιεξόδων στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες.Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ήθελα να συγχαρώ τον συνάδελφο βουλευτή Κέρκυρας, κ. Δένδια για την τοποθέτηση του ως Υπουργού Δικαιοσύνης και να εκφράσω την ευχή και την ελπίδα, ως ο πλέον αρμόδιος Υπουργός να φροντίσει για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων αρμοδιότητας του, που αφορούν στην Κέρκυρα.Αναφέρομαι βέβαια στην εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του Δικαστικού Μεγάρου, στην άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των πολλών κενών οργανικών θέσεων από τις Δικαστικές Υπηρεσίες της Κέρκυρας, και βέβαια στο συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών για την δρομολόγηση κατασκευής των νέων φυλακών.Θέλω να πιστεύω πως μέσα από το νέο του ρόλο, θα επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και συνέπεια από τους προκατόχους του για αυτά τα ζητήματα, ενώ ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, θα προωθήσει αποτελεσματικότερα τα Κερκυραϊκά ζητήματα.»