Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ορίστηκαν οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι στην περιφέρεια Ι.Ν

1420008-thumb-largeΣτον ορισμό του αριθμού των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου και της εφαρμογής του «Καλλικράτη».
Σημειώνεται ότι η διοικητική μεταρρύθμιση προβλέπει τη διατήρηση των σημερινών δήμων και κοινοτήτων ως εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων προκειμένου να υπάρχει πλήρης και ουσιαστική αντιπροσώπευση όλων των δημοτικών ενοτήτων ανάλογα με τον πληθυσμό τους.


Στις μεγάλες πόλεις ορίζονται ως εκλογικές περιφέρειες τα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία μετονομάζονται από 1 Ιανουαρίου 2011 σε δημοτικές κοινότητες με αυξημένες αρμοδιότητες.
Όσον αφορά στους περιφερειακούς συμβούλους, κατά κανόνα ορίζονται ως εκλογικές περιφέρειες οι σημερινοί νομοί, με εξαίρεση την Νομαρχία Αθηνών, η οποία οργανώνεται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες και τις Νομαρχίες Πειραιώς, Μαγνησίας, Κεφαλληνίας και Καβάλας, των οποίων οι νησιωτικές περιοχές οργανώνονται σε ξεχωριστές περιφερειακές ενότητες.
Οι άμεσα αιρετοί αντιπεριφερειάρχες ορίζονται σε επίπεδο νομού, με εξαίρεση την Αττική που ορίζονται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
Αναλυτικά ο Δήμος Κέρκυρας προβλέπει 49 συμβούλους και ο Δήμος Παξών 17.


ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 4.958 - 2
ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ 10.319-  5
ΕΡΕΙΚΟΥΣΣΗΣ 698 -1
ΕΣΠΕΡΙΩΝ 8.136- 4
ΘΙΝΑΛΙΟΥ 5.512- 3
ΚΑΣΣΩΠΑΙΩΝ 2.787 -1
ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ 39.487- 15
ΚΟΡΙΣΣΙΩΝ 5.206- 2
ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ 6.704- 3
ΜΑΘΡΑΚΙΟΥ 297 - 1
ΜΕΛΙΤΕΙΕΩΝ 6.690- 3
ΟΘΩΝΩΝ 663 -1
ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΩΝ 4.395- 2
ΠΑΡΕΛΙΩΝ 7.197 - 3
ΦΑΙΑΚΩΝ 6.488- 3
ΣΥΝΟΛΟ 109.537 49


ΔΗΜΟΣ ΠΑΞΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΠΑΞΩΝ 2.438 17
ΣΥΝΟΛΟ 2.438 17

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Στο σύνολο της ΠΙΝ προβλέπονται 41 περιφ. Σύμβουλοι (22 από την Κέρκυρα).
Αναλυτικά:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 111.975   22
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 22.506   4
ΙΘΑΚΗΣ 3.084          1
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 36.404     7
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 39.015         7
ΣΥΝΟΛΟ 212.984               41

Με πληροφορίες από enet.gr
corfutime

Στον αστερισμό της ύφεσης

Χρειάστηκαν μόλις 2 ημέρες για να αλλάξει δραματικά η πολιτική ατζέντα και να πέσει στο τραπέζι το θέμα της ύφεσης.

Το ΒΗΜΑ (εδώ), η Καθημερινή (εδώ), η Ελευθεροτυπία(εδώ) αλλά και το Associated Press ανακάλυψαν μέσα σε 3 μέρες ότι η κατάσταση στην πραγματική Οικονομία είναι τραγική κι ότι δεν αρκούν απλά τα εισπρακτικά μέτρα για να ξεπεραστεί η κρίση.

Όλοι πλέον παραδέχονται ότι η πρώτη χρονιά της κυβέρνησης Παπανδρέου συνοδεύτηκε από τολμηρές επιλογές που είχε ανάγκη η χώρα. Για να μην πάνε χαμένες όμως οι θυσίες του απλού κόσμου, η κυβέρνηση οφείλει να ξεπεράσει τον εαυτό της σε παραγωγικότητα. Αν θεωρούν ότι χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ας βιαστούν. Αρκετή "δημόσια διαβούλευση" έγινε μέσα από τις εφημερίδες.

Ο χειμώνας θα είναι βαρύς.

Οι γκάφες, τα ψέματα και... οι τούμπες της τρόικας

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiu60FHw8DNoMNMC7LmG1muZ_HNl9lt1aSOM8FQ-0RPvfUEvSy4grqRBED1lFIRAz9ses8Y55J3VeKIMEZA_pnfKFhI9WX5Ku10vyhQjMQnvPeg2mqF32tb9Xiu-LSPevX0iiRdMY6Vih39/s1600/%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%91.jpgΤΑ ΜΕΛΗ του ευρωατλαντικού κλιμακίου (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) συγκεντρώνουν πλέον τα πυρά ελλήνων και ξένων αναλυτών όχι μόνο για τη σκληρότητα των μέτρων που επέβαλαν, αλλά και για τεχνοκρατικές αστοχίες στις οικονομικές τους προβλέψεις, στο πεδίο δηλαδή όπου θεωρούνται ειδικοί. Επίσης, ελέγχονται
για τις ανεδαφικές συστάσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έκαναν «έξω φρενών» στελέχη της κυβέρνησης με ανειλικρινείς δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.
Τα στελέχη της τρόικας πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Αθήνα στα μέσα Απριλίου. Μάλιστα έφθασαν με μικρή καθυστέρηση λόγω των προβλημάτων
που είχε δημιουργήσει στις αερομεταφορές η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία. Αμέσως άρχισαν τις γκάφες, τα ψέματα και τις... τούμπες. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα, δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους, «άδειασαν» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ολόκληρη την κυβέρνηση δηλώνοντας (ψευδώς, όπως αποδείχθηκε
εκ των υστέρων) ότι δεν ζήτησαν να περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Συνεργάτες του υπουργού έστελναν non papers την επομένη με ντοκουμέντα που αποδείκνυαν ότι ζητήθηκε επανειλημμένα.
Νωρίτερα τα στελέχη της τρόικας είχαν υποστηρίξει ότι οι συνταξιούχοι
«περνούν καλά στην Ελλάδα με 700 ευρώ τον μήνα». Μήνες αργότερα ανα
γκάστηκαν να πάρουν πίσω εκείνη την προκλητική φράση δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι «οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη». Τον Μάιο προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί το 2010 με ρυθμό 1,9%. Ωστόσο τον Ιούλιο έφθασε στο 5,5% και συνεχίζει ανοδικά...
Εγραψαν στο μνημόνιο ότι η ύφεση θα είναι 4% το 2010· τον Ιούνιο είπαν
«μάλλον θα είναι μικρότερη» και τον Αύγουστο... επέστρεψαν στην αρχική τους εκτίμηση. Συνέχισαν με ανεδαφικές συστάσεις: στο τέλος Ιουλίου ζήτησαν για πωληθεί «εδώ και τώρα» το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και απαίτησαν χιλιάδες απολύσεις στις ΔΕΚΟ, την ώρα που δήλωναν ότι ανησυχούν για την ανεργία...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατά την πάγια τακτική του, προτείνει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σκληρά μέτρα, όπως π.χ. απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά διαψεύδει ότι απαίτησε κάτι συγκεκριμένο. Στην Ελλάδα τα άλλα δύο μέλη της τρόικας (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) υιοθέτησαν αμέσως τους «τρόπους» του ΔΝΤ: οι προτάσεις
για μέτρα διαψεύδονται δημοσίως και παρουσιάζονται συνήθως ως «ελεύθερη» επιλογή της κυβέρνησης. Πίσω όμως από τις προτάσεις υπάρχει το στοιχείο του καταναγκασμού, καθώς η μη αποδοχή μιας πρότασης από την κυβέρνηση στην οποία υποβάλλεται μπορεί να ισοδυναμεί με πάγωμα της επόμενης δόσης του δανείου και απειλή χρεοκοπίας.

1 «Δεν ζητήσαμε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα»
Ενα από τα πρώτα ζητήματα που έθεσαν μετ΄ επιτάσεως στο υπουργείο Οικονομικών ήταν η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση αντέκρουσε την αξίωση με το επιχείρημα της απώλειας εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ολέθριες επιπτώσεις που θα είχε η συγκεκριμένη κίνηση για την ύφεση στην πραγματική οικονομία.

Την Κυριακή 2 Μαΐου, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου, τα στελέχη της τρόικας έδωσαν την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου επί ελληνικού εδάφους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κατά τη διάρκειά της δήλωσαν ότι δεν ζήτησαν περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα!

Το υπουργείο Οικονομικών θεώρησε ότι η στάση και τα λεγόμενα των επιτηρητών της χώρας άφηναν εκτεθειμένη την κυβέρνηση, εφόσον διέψευσαν την επίσημη θέση ότι «δόθηκε μάχη για να σωθούν οι μισθοί». «Ζήτησαν με απόλυτο τρόπο κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα» έλεγαν οργισμένοι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου. Η κοινή πρόταση των τριών μερών ήταν να μειωθούν οι μισθοί κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα, για να μειωθεί το κόστος εργασίας, οι τιμές και ο πληθωρισμός, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, έλεγαν οι συνεργάτες του. Την επομένη της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν έσπευσε να κατευνάσει την οργή της κυβέρνησης και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παραδεχόμενος σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «συζητήθηκε το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα».
2 «Καλοπερασάκηδες» συνταξιούχοι

Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κλάους Μαζούχ υποστήριξε σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας κ. Α.Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ.Κουτρουμάνη ότι «με 720 ευρώ τον μήνα ο συνταξιούχος δεν περνάει άσχημα στην Ελλάδα», υπονοώντας προφανώς ότι πρέπει να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις! Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της τρόικας στις 17 Ιουνίου, αμέσως μετά την ενδιάμεση αξιολόγηση για τη δεύτερη δόση, «Το Βήμα» ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Μαζούχ για εκείνη τη φράση. Απάντησε ότι τα λεγόμενά του παρεξηγήθηκαν, εφόσον δεν εννοούσε το σύνολο των συνταξιούχων στην Ελλάδα, αλλά μόνο όσους συνταξιοδοτούνται έπειτα από 15 έτη εργασίας. «Σε άλλες χώρες οι συντάξεις είναι πιο χαμηλές έπειτα από 15 χρόνια δουλειάς» είπε.

Στις αρχές Αυγούστου, και ενώ είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται η περικοπή των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα»: «Δεν μπορείς να εφαρμόζεις ένα πρόγραμμα τόσο μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής και να ρίχνεις όλο το βάρος στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς». Η διαφορά στον τόνο και στην επιλογή των εκφράσεων αποτυπώνει ξεκάθαρα τη μεταστροφή των δανειστών μας.

3 Μνημόνιο - πληθωρισμός 0-1
Τα στελέχη της τρόικας περίμεναν πληθωρισμό 1,9% για το 2010. Η αρχική τους πρόβλεψη στο μνημόνιο για πληθωρισμό 1,9% ανατράπηκε πολύ γρήγορα από τα δεδομένα και έμελλε να οδηγήσει στην πρώτη αναθεώρηση των στόχων που περιγράφονται στο μνημόνιο. Στις 5 Αυγούστου «έστειλαν» τον πληθωρισμό για το 2010 στο 4,75%.

«Αφού υπάρχει ύφεση στην αγορά γιατί οι τιμές ανεβαίνουν;» ρώτησαν στο τέλος Ιουλίου την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. «Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις. Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα έξοδά τους και να μην απολύσουν προσωπικό ανεβάζουν τις τιμές ώστε να “βγάλουν” τον μήνα και να γλιτώσουν το λουκέτο» τους απάντησε η υπουργός, εξηγώντας επίσης ότι το υψηλό εξωγενές κόστος λειτουργίας (δημοτικά τέλη, ηλεκτρικό) εμποδίζει σε πολλές περιπτώσεις τη μείωση των τιμών.

«Το ΔΝΤ έπεσε δραματικά έξω στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εφέτος,ωστόσο δεν έχει και τόση σημασία, μια και ούτως ή άλλως ο πληθωρισμός θα πέσει και κάτω του 1% του χρόνου» υποστηρίζει ο διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Αlpha Βank κ. Μ. Μασουράκης . «Δεν έχειεπίσηςκαι τόση σημασία αν το ΑΕΠ εφέτος μειωθεί κατά 4% ή κατά 3%, αν και το 3% είναι το πιθανότερο αν υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων ως έχει» σημειώνει διαφωνώντας με μία ακόμη πρόβλεψη της τρόικας, που εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι 4%.

4 «Απολύστε χιλιάδες υπαλλήλους των ΔΕΚΟ»
Την ώρα που οι κκ. Τόμσεν και Μαζούχ, μαζί με τον Σερβάς Ντερούζ (ΕΕ), έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της ανεργίας, «κατώτερα» στελέχη της τρόικας χτυπούσαν το χέρι στο τραπέζι στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕστην οδό Καρόλου Ντηλ ζητώντας χιλιάδες απολύσεις προσωπικού. Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν και σε «τεχνικού χαρακτήρα» συναντήσεις με στελέχη του οικονομικού επιτελείου. «Δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν κάνουμε απολύσεις» τόνιζε μιλώντας στο «Βήμα» ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτές τις συναντήσεις από την ελληνική πλευρά.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τούς... θύμισε ότι «σε συνθήκες ύφεσης, όταν ήδη καταγράφεται αύξηση της ανεργίας από τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα επιδεινώσουν το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας». Λίγες ημέρες αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν απάντησε κατηγορηματικά «όχι» σε ερώτημα του «Βήματος» για το αν ζητήθηκαν ή θα ζητηθούν απολύσεις από την κυβέρνηση.

«Εχουν άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» γνωστός πανεπιστημιακός, σχολιάζοντας τις παραινέσεις της τρόικας. «Βρήκαν ένα σώμα δηλητηριασμένο από τον νεοφιλελευθερισμό και προσπαθούν να το θεραπεύσουν δίνοντάς του μεγαλύτερη δόση από το δηλητήριο». 5 «Θα είναι... δεν θα είναι... θα είναι» 4% η ύφεση
Στο μνημόνιο (2 Μαΐου) η τρόικα προέβλεψε ύφεση 4% για το 2010. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Αθήνα στις 17 Ιουνίου ανέφεραν ότι «η ύφεση το 2010 ίσως να είναι μικρότερη από 4%» και προανήγγειλαν αναθεώρηση των προβλέψεών τους μετά την ολοκλήρωση του επίσημου ελέγχου προόδου τον Αύγουστο. Ωστόσο στις 5 Αυγούστου ανακοίνωσαν ότι εμμένουν στην πρόβλεψη για ύφεση 4%.

Διαφορετικές εκτιμήσεις έκαναν την ίδια ημέρα έλληνες και ξένοι τραπεζικοί αναλυτές.

«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική για το υπόλοιπο του έτους, με μέση συρρίκνωση περίπου 3,5% το 2010» ανέφερε η Τζιάντα Τζιάνι της Citigroup ενώ ο Ντιέγκο Ισκάρο της εταιρείας αναλύσεων Ιhs Global Ιnsight σημείωσε «ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί λιγότερο από 4% το 2010». Ωστόσο το πρόβλημα της ύφεσης στην πραγματική οικονομία προκαλεί ανησυχία. «Οταν η οικονομία συρρικνώνεται,το κλίμα εμπιστοσύνης πάσχει:οι τράπεζες δεν διακινδυνεύουν πιστώσεις, οι επενδυτές επιφυλάσσονται,η αγορά αποδυναμώνεται,οι επιχειρήσεις αποσταθεροποιούνται, η ανεργία διογκώνεται,τα έσοδα συρρικνώνονται,τα ελλείμματα επεκτείνονται» λέει ο κ. Κ. Βεργόπουλος , καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Ρaris VΙΙΙ. Για «ύφεση που ξαφνιάζει» κάνει λόγο ο κ. Μασουράκης, η οποία προήλθε κατά τη γνώμη του τόσο από «την επίδραση της δημοσιονομικής κρίσης» όσο και από «τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της». «Επειτα από επτά συνεχή αρνητικά τρίμηνα, το ΑΕΠ έχει ήδη μειωθεί κατά 5,5% περίπου, με το πρώτο θετικό τρίμηνο να μην αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011» συμπληρώνει.

6 «Οχι» στην κατανάλωση, «ναι» στην ανάπτυξη
Η πιο χτυπητή αντίφαση. Η τρόικα επιθυμεί για τους Ελληνες συγκράτηση μισθών για πιο ανταγωνιστική οικονομία, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με έμφαση στις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση. Ωστόσο προ ολίγων ημερών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απεφάνθη στη μηνιαία έκθεσή της ότι είναι καιρός να αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση! «Η διατηρησιμότητα της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και της ζώνης του ευρώ θα εξαρτηθεί κυρίως από την περαιτέρω ενδυνάμωση της καταναλωτικής ζήτησης» αναφέρεται στην έκθεση. Ευλόγως θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν να αυξήσει τις δαπάνες του ο έλληνας καταναλωτής, με την ακρίβεια να καλπάζει στην εγχώρια αγορά και τις αποδοχές του να μειώνονται. Διότι, ως γνωστόν, η ΕΚΤ μετέχει στην τρόικα που επιβάλλει τη μείωση των εισοδημάτων των ελλήνων μισθωτών και συνταξιούχων, άρα και την περικοπή της αγοραστικής τους δύναμης. Η απάντηση της ΕΚΤ ίσως να είναι ότι η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και πρέπει να «θυσιαστεί» για την πτώση του κόστους του παραγόμενου προϊόντος και των υπηρεσιών.

«Το ΔΝΤ θεωρεί την ύφεση αναγκαίο μηχανισμό για τον αποπληθωρισμό,δηλαδή την τελική πτώση τιμών προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητος.Αν όμως οι τιμές μειωθούν, αυτό θα σημαίνει διόγκωση της αξίας του νομίσματος και συνεπώς πρόσθετη επιβάρυνση του χρέους ως προς το εθνικό εισόδημα» σημειώνει ο κ. Βεργόπουλος. «Με πλώρη στον αποπληθωρισμό, η οικονομία αποδιαρθρώνεται, η ανεργία αποβαίνει εκρηκτική,τα ελλείμματα βαθαίνουν, τα χρέη αποβαίνουν μη εξυπηρετήσιμα, εφόσον απορροφούν αυξανόμενο μερίδιο του εισοδήματος. Το εγχείρημα του ΔΝΤ στερείται ορατότητας, αφού μετά την τριετία τα αρχικά προβλήματα αναμένονται περισσότερο δυσεπίλυτα από ό,τι πριν. Το κρίσιμο ζήτημα της ανάκαμψης και των αυξητικών ρυθμών της οικονομίας όχι μόνον αγνοείται από την τρόικα και την κυβέρνηση, αλλά και αντιμετωπίζεται αρνητικά, καθ΄ όσον θεωρείται ότι θα εξουδετέρωνε τις “εξυγιαντικές” συνέπειες της σημερινής υφεσιακής αγωγής. Ωστόσο για όλες τις θυσίες του ΔΝΤ υπάρχει το όριο:να μην υποχωρεί το εθνικό εισόδημα. Πρέπει το εισόδημα να αυξάνεται, για να αποπληρώνονται τα χρέη.Αν αυτό συρρικνώνεται,τότε ούτε τα χρέη είναι εξυπηρετήσιμα» υποστηρίζει ο έλληνας οικονομολόγος.

7 «Πουλήστε τώρα τις υποδομές της ΔΕΗ»
Στις αρχές Αυγούστου στελέχη της τρόικας ζήτησαν με «αξιοθαύμαστη» ελαφρότητα την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ! Μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε στην κυβέρνηση και τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της Επιχείρησης που απείλησαν ότι «θα χυθεί αίμα», οι επικεφαλής των τριών αποστολών πήραν πίσω το αρχικό αίτημα. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που ανακοινώθηκε την Παρασκευή η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει αναλυτικά σχέδια για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το άνοιγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο την περασμένη Πέμπτη συμφωνήθηκε ότι η πρόταση για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ είναι εντελώς ανεδαφική με βάση τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

«Ολα τα μεγάλα, βιώσιμα, μεταρρυθμιστικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν με επιτυχία ανά τον κόσμο σχεδιάστηκαν από τις κυβερνήσεις των χωρών και με βάση τις ανάγκες των κοινωνιών (bottom-up)» σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ Στιβ Χάνκε και σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο. «Το ΔΝΤ έχει κάνει αισθητή την απουσία του από όλα τα μεγάλα, αξιόλογα και βιώσιμα προγράμματα οικονομικών μεταρρυθμίσεων ανά τον κόσμο. Ερχεται απέξω και προσφέρει συμβουλές α λα καρτ, δίχως να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες». 

Ενδεδειγμένος πρωθυπουργός ο «Γιωργάκης»

http://1.bp.blogspot.com/_sJL-YU48gc8/SlNsfO2PRQI/AAAAAAAAAsI/xyJr0JTiyqA/s400/GAP.jpg

Tου Σταμου Zουλα
Είναι φυσικό, ανθρώπινο και προπαντός υγιές αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε όλοι μας, να αναζητούμε εναγωνίως κάποια αναλαμπή ελπίδας από την πολιτική κατάσταση, η οποία μας οδήγησε στη σημερινή κατάντια. Ε, λοιπόν, αυτή η ελπίδα υπάρχει. Οσο και αν διαφωνείτε ή αγανακτείτε πολλοί που μου κάνετε την τιμή να διαβάζετε τα κείμενά μου στην «Κ», η ελπίδα αυτή εκπορεύεται από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Τον Γιωργάκη, αν προτιμάτε, όπως τον αποκαλούσαν μάλλον υποτιμητικά μέχρι πρότινος, αρκετοί και γνωστότατοι «σύντροφοί» του, οι οποίοι σήμερα (υποκριτικά ή υποχρεωτικά) εκθειάζουν τα ηγετικά του προσόντα. Αλήθεια, τι καλείται να διορθώσει σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου, το οποίο –ανεξαρτήτως πολιτικής ικανότητος– θα ήταν αδύνατον να επιτύχει ο κ. Αντ. Σαμαράς; Η απάντηση είναι απλή. Ολες εκείνες τις καταστάσεις, που το «πατρικό» του κόμμα δημιούργησε και εξέθρεψε τα τελευταία 30 χρόνια. Δηλαδή, είναι ο μόνος ενδεδειγμένος και υπεύθυνος να εκκαθαρίσει τα του οίκου του.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να κάνει τολμηρά (και πειστικά για την τρόικα) βήματα για την απελευθέρωση των αγορών, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τη μισθολογική (προς τα κάτω) ισοτιμία στο Δημόσιο, κ.λπ. Αντίπαλοί του είναι κυρίως οι «φίλιες» συντεχνίες. Αυτές που ξεπήδησαν από τις γνωστές «κλαδικές», που αποτέλεσαν επί χρόνια την αιχμή του δόρατος του ΠΑΣΟΚ. Και αφού ισχυροποιήθηκαν, άρχισαν να αυτονομούνται, με κίνητρο την νομή του κρατικού κορβανά. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού γρήγορα αντιλήφθηκε την ισχύ και την ιδιοτέλεια αυτών των συντεχνιών, τις οποίες αποκάλεσε ρετιρέ. Ομως, δεν τις έθιξε και εξακολούθησε να στηρίζεται σ’ αυτές. Ηταν οι Ιακωβίνοι του ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο, οι οποίοι ανέλαβαν την αποστολή της εκκαθάρισής του από την «Δεξιά» και τη διαιώνιση της πολιτικής –και κυρίως κομματωφέλιμης– μισαλλοδοξίας. Προσπάθησε, απλώς όσο και ματαίως, να θέσει κάποια «όρια» στις διώξεις των «αντιφρονούντων» και στην συνακόλουθη διαφθορά των πράσινων Ιακωβίνων. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένες οι δύο αντίστοιχες παραινέσεις του: «Μη φθάσουμε στο σημείο να στρεφόμαστε κατά του υπαλληλάκου και του κλητήρα». (Δηλαδή, όλη η άνωθεν ιεραρχία του Δημοσίου ήταν εκτός του «ορίου»). Και στην περίπτωση δωροληψίας (μίζας) κομματικού στελέχους της ΔΕΗ, συμπλήρωσε: «Είπαμε να παίρνουμε κάποιο δωράκι. Οχι, όμως και 500 εκατομμύρια δραχμές» (Δηλαδή το «όριο» τέθηκε κάτω από το ποσόν αυτό...).
Το πόσο βαθιά ριζωμένες, έστω και υποσυνείδητα, είναι οι αντιλήψεις αυτές στο κυβερνών κόμμα δεν προκύπτει μόνον από τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», εναντίον της πολιτικής του κ. Παπανδρέου. Εξακολουθούν να ανασαλεύουν και σήμερα από «εκσυγχρονισμένα» στελέχη του. Αν θυμάμαι καλά, σε προεκλογική συνέντευξή του ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, αδερφοποιτός με τον πρωθυπουργό, είχε, με περισσή μεγαλοφροσύνη, αποφανθεί ότι μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (περίπου τρία εκατ.) υπάρχουν και έντιμοι Ελληνες (!). Επίσης ο κ. Παπανδρέου οφείλει να εκριζώσει το σύνθημα περί «προνομιούχων και μη προνομιούχων Ελλήνων». Διότι, εν ονόματι του συνθήματος αυτού, εκατοντάδες χιλιάδες συνέλληνες προστέθηκαν υπεράριθμα στο Δημόσιο, συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα ως «ανάπηροι» ή παρανόμως ως «αντιστασιακοί» έλαβαν προκλητικά επιδόματα, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το ύψος του μισθού τους, κ.ο.κ. Ολοι αυτοί οι συμπατριώτες μας θεωρούν τα συγκεκριμένα προνόμια κεκτημένα δικαιώματα και, φυσικά, θα δώσουν λυσσαλέα μάχη για να τα διατηρήσουν. Οι κυβερνήσεις της «επάρατης Δεξιάς» δεν μπορούσαν ούτε τόλμησαν να τα θίξουν. Θα συναντούσαν την αντίδραση όχι μόνον των «θιγομένων», αλλά σύσσωμου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα κατήγγελλε την επέμβαση, ως κοινωνικά ανάλγητη και θα την αντιμετώπιζε ως κομματικό διωγμό.
Ιδού, λοιπόν, γιατί ο σημερινός πρωθυπουργός οφείλει και εν τη πράξει να αποβάλει το υποκοριστικό και μάλλον απαξιωτικό «Γιωργάκης». Πρέπει να μείνει στην Ιστορία ως Γιώργος Παπανδρέου. (Αποφεύγοντας ακόμη και το... Γεώργιος). Με αυτές τις προδιαγραφές είναι, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, ο πλέον ενδεδειγμένος πρωθυπουργός. Ομως, οι ίδιες προδιαγραφές καθορίζουν και την ενδεδειγμένη, έως τις επόμενες εκλογές, στάση και της Ν.Δ. Διότι η σημερινή τακτική της θυμίζει την περιγραφή ενός πυγμαχικού αγώνα μεταξύ ενός ψηλόλιγνου και ενός κοντόχοντρου πυγμάχου, σε ευθυμογράφημα του απαράμιλλου Δημήτρη Ψαθά. «Ο ψηλός χοροπηδά, χτυπάει και φεύγει. Ο χοντρός τις τρώει, κοιτάζει και περιμένει». (Προφανώς μέχρι να κουρασθεί ο ψηλός για να δώσει αυτός το τελειωτικό χτύπημα.) Καίτοι ομοιόσωμοι οι κ. Σαμαράς και Παπανδρέου, ο ρόλος του ψηλού ταιριάζει στον πρώτο και του χοντρού στον δεύτερο. Ο αρχηγός της Ν.Δ. δεν έχει κανένα λόγο να χτυπάει συνεχώς και επιπόλαια τον πρωθυπουργό. Αντίθετα έχει κάθε συμφέρον να «κοιτάζει και να περιμένει». Αλλωστε, ο κ. Παπανδρέου, όπως προαναφέραμε, θα δεχθεί από αλλού τα σκληρά και οδυνηρά χτυπήματα. Και με αυτά θα κριθεί ο αγώνας του. Αν νικήσει, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ωφεληθεί το κόμμα του, αλλά πρωτίστως ο τόπος.
Με άλλους λόγους, και ο κ. Σαμαράς έχει έναντι της Ιστορίας εκκρεμότητα ονόματος. Βεβαίως, δεν του ζητάει κανείς να αναβαθμισθεί σε Αντώναρο. Ομως, προς Θεού για τον ίδιο και τον τόπο, να μην καταγραφεί ως Αντωνάκης...

Στο καφενείο του χωριού.

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTlqYbYcJOXQ2GKkT6ajhb_7-Ow53I99gV1UmCEcPkY7SGwQsY&t=1&usg=__eOZukqtgCGsl-DyaejxA8jsACj4=Οι διακοπές στην Ελληνική επαρχία και η ανθρώπινη επαφή με τους αγρότες εκτός από ξεκούραση και ηρεμία μου πρόσφερε και γνώση.
Προσδιορίζω τον εαυτό μου σαν μέσο άνθρωπο με μέση λογική και σχετικά περιορισμένες γνώσεις. Το κουσούρι μου είναι ότι σκέφτομαι, ερευνώ και συζητώ με όλους  χωρίς να κάνω τον έξυπνο και τον παντογνώστη. Το κέντρο των συζητήσεων στο χωριό είναι το καφενείο, χωρίς την περιττή πολυτέλεια των Αθηναϊκών cafe. Ο ξένος για τους αγρότες είναι ιερός  και γίνεται αμέσως το επίκεντρο της παρέας και της συζήτησης και ποτέ δεν τον αφήνουν να πληρώσει. 

Τα όσα άκουσα και έμαθα με κατέπληξαν και αναρωτήθηκα αν κάποιος υπεύθυνος της Ελληνικής πολιτείας έχει βρεθεί σε επαρχιακό καφενείο και έχει συζητήσει με τους αγρότες. 
Η Ελληνική επαρχία είναι σήμερα αποκομμένη και εγκαταλειμμένη απ’ την πολιτεία. Οι αγρότες μένουν ανημέρωτοι, αβοήθητοι και απροστάτευτοι. 
Το υπουργείο γεωργίας καρφωμένο στην πρωτεύουσα δεν προσφέρει ούτε τα ουσιώδη στον αγροτικό πληθυσμό. 
Το τι θα καλλιεργήσει ο αγρότης έχει αφεθεί τύχη, ενημέρωση και καθοδήγηση δεν υπάρχει με συνέπεια η απόφαση να παίρνεται από τον αγρότη που δεν γνωρίζει ούτε τι ζητάνε οι αγορές ούτε τις νέες καλλιέργειες και να πέφτει θύμα των επιτήδειων. 
Το συνηθέστερο είναι αν πχ πέρυσι το καρπούζι είχε καλή τιμή φέτος όλοι θα καλλιεργήσουν καρπούζι και η τιμή λόγω υπερπαραγωγής να είναι εξευτελιστική ενώ αν ένα προϊόν πέρυσι είχε μικρή τιμή δεν το φυτεύει κανένας. 
Οι γεωπόνοι έχουν μετατραπεί σε εμπόρους φυτοφαρμάκων, σπόρων και λιπασμάτων οδηγώντας τους αγρότες σε καλλιέργειες σύμφωνα με τα εμπορικά τους κέρδη. Προτείνεται συνήθως η υπερχρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.  
Οι έμποροι λειτουργώντας με λογικές ολιγοπωλίων συνεννοούνται μεταξύ τους και καθηλώνουν τις τιμές μη δίνοντας περιθώρια επιλογής στους αγρότες. 
Οι αγροτικές ενώσεις καθυστερώντας τις πληρωμές και λειτουργώντας γραφειοκρατικά οδηγούν τους αγρότες στους εμπόρους . 
Η σωστή διαχείριση του νερού είναι άγνωστη στους καλλιεργητές.
Οι ανακοινώσεις που τοποθετούνται στα τοπικά δημοτικά γραφεία λειτουργούν σαν εκπρόσωποι της εκάστοτε κυβέρνησης και του υπουργού. Περιορίζονται σε πομπώδεις αναγγελίες των πεπραγμένων του υπουργού και πληροφόρηση για το πότε θα πάρουν κάποια επιστροφή χρημάτων ή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων από καταστροφές.
Οι γεωπονικές σχολές απουσιάζουν κολλημένες στα αστικά κέντρα. Τα αποτελέσματα των όποιων ερευνών δεν φτάνουν ποτέ στους αγρότες, οι νέες τεχνολογίες είναι άγνωστες και οι έμποροι των γεωργικών μηχανημάτων τους ενημερώνουν μόνο για όσα μηχανήματα εμπορεύονται.
Φυσικά ούτε λόγος για διαδίκτυο, τα μόνα που γνωρίζουν κάτι είναι τα παιδιά που παίζουν παιχνίδια στο internet cafe.
Το 2013 οι επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ θα σταματήσουν και τα δικαιολογημένα ερωτήματα των αγροτών για το τι θα γίνει μετά  παραμένουν αναπάντητα. Οι αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών αν γίνουν, θα γίνουν στα τυφλά χωρίς ενημέρωση και καθοδήγηση των αγροτών, μετά οι τεχνοκράτες θα μιλούν για έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ποιότητας κτλ.
Οι συνεταιρισμοί τέλος με το βεβαρημένο παρελθόν τους φοβίζουν τους αγρότες με συνέπεια καθένας να προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του.
Μεγάλο ερώτημα επίσης πως γίνεται όλοι οι αγρότες να είναι πολλά πολλά χρόνια χρεωμένοι στην Αγροτική τράπεζα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αγροτική δεν λειτουργεί προς όφελος της Ελληνικής γεωργίας τουλάχιστον όπως θα έπρεπε και με τις δυνατότητες που έχει.
Κα. Υπουργέ μια επίσκεψη σε ένα χωριάτικο καφενείο χωρίς κουστωδία και κουστουμαρισμένα κομματόσκυλα θα σας έκανε πολύ σοφότερη.
ideopigi