Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Όταν το 22% θεωρείται πρόκριμα (!) εκλογικής νίκης...

http://inkleuren.org/categories/clown/clown09.gif

Toυ Σταμου Zουλα
Ο κ. Αντ. Σαμαράς οφείλει να προβληματιστεί για το εξής: Γιατί οι θέσεις του έναντι του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου, που είναι αρεστές σχεδόν στο σύνολο του ελληνικού λαού, δεν έχουν...
αντίστοιχη ψηφοθηρική απήχηση; Το μικρό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, αφού το κόμμα του παραμένει στην πρωτοφανή για την ιστορία του συρρίκνωση του 22%. Προφανώς, λοιπόν, η πλειονότητα του λαού δεν τον βλέπει ως απελευθερωτή από τα δεσμά της τρόικας, ούτε ως ήρωα, που ανθίσταται σθεναρά στις ασφυκτικές πιέσεις όλων των Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να... υποκύψει στη συναίνεση. Σαφώς πρόκειται για μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας. Η Ν.Δ., υπό την ηγεσία του, δεν έχει κατορθώσει να ανανήψει από τη δεινή ήττα που υπέστη στις εκλογές και την ομόθυμη αποδοκιμασία των πεπραγμένων της τελευταίας κυβερνήσεώς της, στην οποία μετείχε και ο ίδιος. Τούτο, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από τη μέχρι τώρα πορεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Το κόμμα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, καίτοι ακολουθεί σήμερα εντελώς διαφορετική πολιτική έναντι της Ν.Δ., η απήχησή του, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, παραμένει κάτω του 3%.

Το πρόβλημα, όμως, της αναξιοπιστίας εντοπίζεται κυρίως στη Ν.Δ., η οποία, ως κόμμα εξουσίας, δεν ανταποκρίνεται στην αγωνία ενός πολύπαθου -και γι’ αυτό πιο ώριμου- εκλογικού σώματος, αλλά προσπαθεί να το προσελκύσει με παλαιοκομματικές προδιαγραφές. Το ερώτημα που απηύθυνε στον κ. Σαμαρά ο Φινλανδός κ. Κατάινεν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «εσύ τι θα κάνεις αν αύριο γίνεις πρωθυπουργός» δεν είναι... φινλανδικό. Είναι κατ’ εξοχήν ελληνικό. Και η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και ότι «θα περάσω από το πλάνο Α στο πλάνο Β», που προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια των συνομιλητών του, είναι εξίσου ανεδαφική για τους τροϊκοπαθείς Ελληνες, οι οποίοι γνωρίζουν το πολύ απλό: Οτι για να διαπραγματευθείς με οποιονδήποτε και μάλιστα ισχυρό, πρέπει να διαθέτεις κάποιο -έστω μικρό- πλεονέκτημα. Και βεβαίως δεν αποτελεί πλεονέκτημα η απειλή «εγώ θα πνιγώ, αλλά θα συμπαρασύρω μαζί μου και το ευρώ». Διότι η αναμενόμενη αντίδραση των απειλουμένων ισχυρών προς τον υποψήφιο αυτόχειρα είναι το «άντε πνίξου». Επιπλέον η απειλή αυτοχειρίας δεν αφορά μόνον τον κ. Σαμαρά. Συμπεριλαμβάνει όλους μας, χωρίς ο αρχηγός της Ν.Δ. να έχει μια τέτοια λαϊκή εξουσιοδότηση. Ιδού, λοιπόν, το καίριο ερώτημα για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, το οποίο, φυσικά, πρέπει να προτείνει ο ίδιος...

Δυστυχώς, όλη η παραπάνω «επιχειρηματολογία» είναι κατ’ ανάγκην προσαρμοσμένη στη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής, που ακολουθεί η Ν.Δ. Το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο οποίο η χώρα μας οφείλει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατέληξε (όχι μόνον κατά το Spiegel) να είναι σήμερα «ο μπαμπούλας της Ευρώπης»· και υπό την ηγεσία του κ. Σαμαρά δυνάμει να συμβάλει σε μια -έστω περιστασιακή- μεταστροφή του φιλοευρωπαϊκού φρονήματος της πλειονότητας του ελληνικού λαού, σε αντιευρωπαϊκό. (Προς μεγίστη ικανοποίηση της κ. Παπαρήγα, των ομοϊδεατών της και κάποιων ιδιοτελέστατα «νοσταλγών» της δραχμής). Προτού, λοιπόν, ο σημερινός αρχηγός της Ν. Δ. αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να επανεξετάσει την πορεία του κόμματός «του», οφείλει να διερωτηθεί σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεται...
Καθημερινή

Εκτός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος η ΝΔ;

Σκέψεις για την επιβολή κυρώσεων στη Νέα Δημοκρατία εξαιτίας της άρνησης του Αντ. Σαμαρά να συναινέσει στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, υπάρχουν στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρεται, «στο 'ΕΛΚ' γίνονται χαμηλόφωνα σκέψεις είτε να...
πετάξουν έξω το κόμμα του Σαμαρά ή το λιγότερο να του κόψουν την επιχορήγηση. Η Νέα Δημοκρατία, όπως λέγεται, είναι σε τελευταία ανάλυση τουλάχιστον το ίδιο χρεοκοπημένη όσο η χώρα, την αναπότρεπτη αναμόρφωση της οποίας αρνείται».

Η Suddeutsche Zeitung εκτιμά ότι στο ΕΛΚ «κάθε άλλο παρά σίγουροι είναι, ότι θα μπορέσουν να πείσουν τον κομματικό τους φίλο Αντώνη Σαμαρά να εγκαταλείψει την καταστροφική του πολιτική».

Σημειώνει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θέλει να παραδεχθεί «πως η επιχείρηση 'Ελλάδα' μπορεί να ναυαγήσει εξαιτίας ενός πολιτικού τυχοδιώκτη που έχει στους κόλπους του».

Αναφερόμενη σε λεπτομέρειες της συνεδρίασης του ΕΛΚ η εφημερίδα αναφέρει ότι «λογικά επιχειρήματα έσκαγαν σαν σαπουνόφουσκες στην άρνηση Σαμαρά».

Αίσθηση προκάλεσε, κατά την εφημερίδα, η τοποθέτηση του αρχηγού της κυπριακής αντιπολίτευσης Νίκου Αναστασιάδη. «Το γεγονός ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με τον μεγάλο αδελφό από την Αθήνα ήταν μια πρεμιέρα στο 'ΕΛΚ'», σημειώνει, κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα «δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας που επικρατεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και στον κίνδυνο να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της κυπριακής οικονομίας στο γκρεμό».

«Ακόμα και αυτή η ανησυχία δεν συγκίνησε τον Σαμαρά», καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ