Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ληστεία και... προσευχή! Δείτε το απίστευτο βίντεο!!!

Μια από τις πιο παράξενες ληστείες σημειώθηκε στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ.
Επίδοξος ληστής εισέβαλε σε κατάστημα και με την απειλή περιστρόφου ζήτησε από την υπάλληλο να ανοίξει το ταμείο. Φοβισμένη η υπάλληλος άρχισε να κλαίει με λυγμούς,. Η αντίδραση της λύγισε τον επίδοξο ληστή ο οποίος την αγκάλιασε σφιχτά.
"Δεν μου αρέσει αυτό που κάνω αλλά είναι δύσκολη καιροί και δεν έχω άλλη επιλογή" της είπε, εμφανώς συγκινημένος... Τότε η ταμίας άδραξε την ευκαιρία και προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη λέγοντας ότι δεν είναι αναγκαίο να διαπράξει τη ληστεία και δεν ήταν αργά για να μετανοήσει. Ο ληστής έβγαλε από τη θαλάμη του όπλου τη μοναδική σφαίρα που είχε μέσα, την τοποθέτησε σε ένα γραφείο και ακολούθως γονάτισε μπροστά στην υπάλληλο και της ζήτησε να προσευχηθούν μαζί στο Θεό.





Ωστόσο, η μεταμέλεια του διήρκεσε μόλις 10 λεπτά καθώς θυμήθηκε ότι εκτός από τον εαυτό του είχε και ένα γιο που έπρεπε να φροντίσει. Ζήτησε από την υπάλληλο το κινητό της τηλέφωνο, την παρακάλεσε να πάει σε εσωτερικό δωμάτιο του καταστήματος και την προειδοποίησε να μην καλέσει την αστυνομία για τα επόμενα 20 λεπτά. Πριν τραπεί σε φυγή την αγκάλιασε και την ευχαρίστησε. Ο νεαρός ληστής τελικά έφυγε παίρνοντας από το ταμείο μόνο 4 χαρτονομίσματα των 5 δολαρίων και το κινητό τηλέφωνο της υπαλλήλου.

http://epikairo.gr

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΘΑΜΕ!!!

Το μυστήριο, εν τέλει, έφθασε στο τέλος του. Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούσαμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του δημόσιου ελλείμματος της χώρας μας… Συνεχώς δήλωνε μεταβολές κι όχι σταθερότητα στην τιμή του…
Το 2008, ανάλογη χρονική περίοδο, έχοντας ήδη ξεκινήσει η προδιαγραφεί πλαισίου για τον κρατικό προϋπολογισμό 2009, είχε τεθεί στόχος να περιορισθεί στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π.), δηλαδή στα 5 δισ. ευρώ περίπου. Με την αποπομπή του κ. Γ. Αλογοσκούφη, τον Ιανουάριο ο στόχος αναθεωρήθηκε στο 3,7% του Α.Ε.Π.. Λίγες ημέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, αναθεωρήθηκε πάλι, αυτή τη φορά στο 6% του Α.Ε.Π.. Παράλληλα, άρχισε να ψιθυρίζεται ημιεπισήμως ότι ίσως το έλλειμμα φτάσει το 8% του Α.Ε.Π.. ώστε να δοθεί καταληκτικός αριθμός που τείνει να αγγίξει το 12,5% του Α.Ε.Π.
Απαισιόδοξο και άκρως επιφυλακτικό το κλίμα που το οποίο αντίκρισε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως ότι το έλλειμμα έκλεισε στο 7,8% του Α.Ε.Π. το 2008 και ότι θα ανέλθει στο 12,5% του Α.Ε.Π. για το τρέχον έτος.
Τα αναθεωρημένα αυτά στοιχεία για το έλλειμμα, τα οποία διαβιβάστηκαν στις 21-10-2009 από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφισβητήθηκαν από το Γενικό Γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (Ε.Σ.Υ.Ε.) ο οποίος έχει υποβάλει την παραίτησή του… Τυχαίο;;;
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε με έμφαση ότι δεν θα βρεθεί ξανά στη θέση να απολογείται για στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπενθύμισε ότι η Ε.Σ.Υ.Ε. θα γίνει ανεξάρτητη Αρχή με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί να ελέγχει τα στοιχεία που συγκεντρώνει από το υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτήρισε την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος «μαραθώνια» και πρόσθεσε ότι το 2010 θα είναι δύσκολο έτος, διότι μεταξύ όλων των άλλων θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος σε μονοψήφιο αριθμό.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ενισχύσει την ανάκαμψη και χαρακτήρισε τη στήριξη των ασθενέστερων τάξεων αδιαπραγμάτευτη. Βοηθάς, είπε χαρακτηριστικά, όσους έχουν μεγάλη ανάγκη, τους νέους, να βρουν εργασία, αλλά και να δώσεις μια νέα αναπτυξιακή δυναμική μέσω νέων επενδύσεων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η κυβέρνηση θα μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό το έλλειμμα, ξεκινώντας από το 2010, ώστε τελικά έπειτα από τρία-τέσσερα χρόνια να περιοριστεί κάτω του 3% και αυτό θα αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες. Τέλος, ανέφερε, ότι οι Βρυξέλλες δίνουν περισσότερο βάρος στον περιορισμό των δαπανών παρά σε φοροεισπρακτικά μέσα.
Τίποτε δεν ήταν τυχαίο… Τα τελευταία 6 χρόνια το μέγεθος ασυνεννοησίας εντός του τέως κυβερνητικού σχήματος όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα, ή πιο σωστά η πλήρης συνεννόηση, ακολουθούσε συγκεκριμένη δομή ώστε να επιτυγχάνεται κοινοποίηση της «ορθής», για εκείνους, και συμφέρουσας τιμής…
ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ Τ.Α.Β. Ι.Π.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
nkoutras1@yahoo.gr

Ελαφρυ προβαδισμα η Ντορα…


ΠΑΟ - ΠΑΟΚ: 2 - 1

Xαρακτήρα μεγάλης ομάδας έδειξε ο Παναθηναϊκός και με δύο γκολ του Κώστα Κατσουράνη έφτασε στη νίκη με σκορ 2-1 επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, παραμένοντας στην κορυφή του πρωταθλήματος. Ο «Κατσούρ» έβγαλε από το αδιέξοδο τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και τον Χενκ Τεν Κάτε, ο οποίος στο 66΄ (1-1 το σκορ) απέσυρε έναν από τους δύο καλύτερούς του ποδοσφαιριστές μέχρι τότε, τον Σωτήρη Νίνη, με αποτέλεσμα να δεχτεί έντονες αποδοκιμασίες από τον κόσμο.

Στέργιος Σιούτης: Δείξε μου τον δρόμο

Ο Στέργιος Σιούτης μεγάλωσε μετρώντας αντίστροφα. Ήξερε ότι κάποτε θα έχανε την όρασή του. Μέχρι τα 18 ρουφούσε εικόνες. Έπειτα έβλεπε μόνο σκιές. Μια σπάνια πάθηση τον οδήγησε στην τύφλωση, αλλά δεν τον απομάκρυνε από την αγάπη του: το τρέξιμο. Απλά τώρα χρειαζόταν κάποιον να του δείξει τον δρόμο.
Τα προβλήματα όρασης άρχισαν όταν ο Στέργιος Σιούτης ήταν δύο ετών. Αρχικά δεν έβλεπε στο σκοτάδι. Αργότερα δυσκολευόταν να ξεχωρίσει τα γράμματα στο σχολείο ή να παίξει μπάλα με τα άλλα παιδιά. Στα 18 του τυφλώθηκε από μια πάθηση που το όνομά της μοιάζει με γλωσσοδέτη: μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σήμερα η όρασή του είναι μικρότερη από 1%. Μπορεί να ξεχωρίσει μια ηλιόλουστη μέρα. Αλλά ό,τι είναι για τους άλλους πολύχρωμες εικόνες, γι΄ αυτόν είναι μονάχα σκιές. Ένας μαύρος, άγνωστος κόσμος. Ο κ. Σιούτης όμως ήθελε να δημιουργήσει το δικό του σύμπαν. Έναν κόσμο χτισμένο στη φαντασία του. Το κατάφερε αρχικά στον διάδρομο ενός γυμναστηρίου και αργότερα μετέχοντας σε δεκάδες μαραθωνίους. Ο κ. Σιούτης άρχισε τον αθλητισμό το 1980, λίγα χρόνια μετά τη μετακόμισή του στην Αθήνα από το Νεοχωράκι Μαγνησίας. Στην αρχή τα βήματά του ήταν τόσο αργά που δεν ξεκολλούσαν από το έδαφος. Χρειάστηκε λίγος καιρός μέχρι να ξεπεράσει τον φόβο και την ανασφάλεια. Τον πρώτο του μαραθώνιο τον έτρεξε το 1995 στην κλασική διαδρομή. Σήμερα έχει φτάσει τους 19. Συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και σε πολλές διεθνείς συναντήσεις. Ποτέ δεν ήταν μόνος. Κάθε φορά έτρεχε πλάι του ένας άλλος άντρας. Ο Γιώργος Δούσης είναι ένας από τους βασικούς συνοδούς του τα τελευταία χρόνια. Τα «μάτια» του κ. Σιούτη σε κάθε κούρσα. Ο συνοδός και ο τυφλός αθλητής κρατούν ένα σκοινί και τρέχουν μαζί. Είναι μια σχέση που βασίζεται στον σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Οι συνοδοί πρέπει να είναι καλύτεροι δρομείς για να αντέξουν στον ρυθμό του αθλητή. Απαγορεύεται να τους «σέρνουν» και πρέπει να προσέχουν διπλά και να προειδοποιούν για εμπόδια. Με τον κ. Σιούτη γνωρίστηκε πριν από οκτώ χρόνια. Τον ανέλαβε ως προπονητής του και τον συνόδευσε σχεδόν σε όλους τους αγώνες από το 2004 έως και σήμερα.
ΤΑ ΝΕΑ

Ολυμπιακός-Εργοτέλης 2-1

Με εντυπωσιακό γκολ του "λυτρωτή" Ντουντού κυριολεκτικά στο παρά πέντε (85') ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή και πήρε την πιο αγχωτική του νίκη στο πρωτάθλημα επικρατώντας με 2-1 του σκληρού Εργοτέλη και ανέβηκε ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας. Μακριά από το καλό του πρόσωπο και τις θεαματικές εμφανίσεις των τελευταίων παιχνιδιών, οι νταμπλούχοι Ελλάδας τα βρήκαν σκούρα κόντρα στον Εργοτέλη, όμως με ανατροπή αλά Σταντάρ Λιέγης πήραν ένα σημαντικό τρίποντο νικώντας όχι μόνο τους Κρητικούς αλλά και την κούραση. Οι παίκτες του Ζίκο βρέθηκαν πίσω στο σκορ όμως με δύο γκολ στο τέλος των δύο ημιχρόνων απέφυγαν μια γκέλα που έμοιαζε μέχρι το 85' πάρα πολύ πιθανή και σκαρφάλωσαν και πάλι στην κορυφή της βαθμολογίας.
http://sport24.gr

Οικογενειακός γιατρός όλο το 24ωρο και ιατρικές μονάδες σε κάθε δήμο

Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες με την ίδρυση, σε διαδοχικές φάσεις, Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα είναι η μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης που δρομολογεί για την Υγεία. Oι Μονάδες αυτές, όπως αποκαλύπτει η νέα υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προβλέπεται να είναι κατά την πλήρη ανάπτυξή τους 24ωρης λειτουργίας με όλες τις βασικές ειδικότητες, ενώ καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, η επιλογή των οποίων θα είναι ελεύθερη. Η πρόσβαση στη Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής και στον οικογενειακό γιατρό, όπως και σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες, θα γίνεται με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας που θεσμοθετείται. «Στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός βασικού πακέτου παροχών υγείας για όλους» και προτεραιότητες, δεσμεύεται η υπουργός, «η πρόληψη και η στήριξη της οικογένειας».

22χρονος πούλησε το Blog του $12.4 εκατομμύρια!!!

Ένας 22χρονος, ο John Wu, πούλησε το “ηλικίας” 2 ετών blog του bancaholic.com έναντι 12.4 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρία Bankrate. Το Blog έχει τεράστια επισκεψιμότητα και αν συνεχίσει με τους ρυθμούς αυτούς και τους επόμενους 12 μήνες, ο νεαρός businessman θα εισπράξει επιπλέον $2.5 εκ. !! Η πώληση επιβεβαιώθηκε με επίσημο Δελτίο Τύπου από την Bankrate Inc. και θα βρείτε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του 22χρονου blogger εδώ! (WebProNews). Και ξαφνικά εκατομμυριούχος! Αν δουλέψει σκληρά λοιπόν και έχει και λίγο τύχη φαντάζομαι, ένας Blogger μπορεί να ανταμειφθεί!
Πως είπαμε το blog σας?

http://www.techtalk.gr

Οι προσδοκίες, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της κυβέρνησης

Μια χώρα που είναι ξεχαρβαλωμένη από τα έργα και τις ημέρες της Ν.Δ.προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά..Μια χαρά τα πάει η κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής έχει απολύσει καμιά δεκαπενταριά προεκλογικά ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας, έναν αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και δυο- τρεις χιλιάδες μέλη επιτροπών-μαϊμού. Παράλληλα, έχει κράξει δημοσίως μερικά (προκλητικά) γκόλντεν μπόις, έχει εξαγγείλει την καθήλωση περίπου πενήντα χιλιάδων κρατικών αυτοκινήτων, ψάχνει χλιδές στα υπουργικά γραφεία, λαμογιές παντού και κόβει και τα κινητά. Και είναι μόνο η αρχή. Να δούμε και τη συνέχεια. Επί της ουσίας, όμως. Τι εννοώ; Να, καλά είναι αυτά, όπως είπα προηγουμένως, και συμβατά με την προσπάθειά της να περιορίσει τις σπατάλες, αλλά μήπως πρέπει να πάρουν και κανένα μέτρο για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα; Διότι με τα έως τώρα βελτίωση, αυτοί τουλάχιστον, δεν βλέπουν. Ναι, το ξέρω, είναι μόλις 18 ημερών κυβέρνηση, τα μέλη της ακόμη αγνοούν μερικά βασικά, όπως το πόσες πόρτες έχει το υπουργείο τους, αλλά...

Ο Γιώργος δεν έχει μαγικό ραβδί
Με γκρίνια μοιάζουν όλα αυτά, αλλά πώς αλλιώς να περιγραφεί η αδημονία που έχει κατακυριεύσει τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης για το τι θα κάνει η κυβέρνηση; Όπου σταθείς κι όπου βρεθείς όλοι κάτι περιμένουν. Λες και ο Γιώργος έχει το μαγικό ραβδί να κάνει ένα τσακ και να τα αλλάξει όλα. Ο Γιώργος βέβαια το έχει πάρει πολύ σοβαρά το πράγμα και είναι αποφασισμένος αυτά που σκέφτεται, και τόσα χρόνια (και όχι μόνο προεκλογικά, όπως πολλοί πιστεύουν) έλεγε, να τα υλοποιήσει. Αν όχι όλα, τουλάχιστον τα περισσότερα. Αλλά όχι από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτή η χώρα μέσα σε μια νύχτα. Ο Θεός ο ίδιος να ΄τανε δεν θα τα κατάφερνε. Ξεχνάει κανείς ότι ο Πανάγαθος χρειάστηκε εφτά ολόκληρες μέρες για να δημιουργήσει τον κόσμο; Θα μου πεις ότι Εκείνος είχε και περισσότερη δουλειά να κάνει (του ΄φαγε ας πούμε μια ολόκληρη μέρα, την 7η, να φτιάξει τον άνθρωπο), αλλά τέλος πάντων. Σημασία έχει ότι μια χώρα που είναι ξεχαρβαλωμένη προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα...

Το 83% των πολιτών τη βλέπουν θετικά
Αν ακούγονται περίεργα όλα αυτά, υπάρχει επιχειρηματολογία και μάλιστα σοβαρή. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται αυτή την ώρα όπως μια γυναίκα που μπαίνει σπίτι της και το βρίσκει όπως το άφησε φεύγοντας ο άνθρωπός της: νερά από το μπάνιο παντού, ρούχα πεταμένα εδώ κι εκεί, αποτσίγαρα στα τασάκια και στα έπιπλα σκόνη να γράφεις το όνομά σου. Στέκεται στη μέση του σαλονιού, βάζει τα χέρια στη μέση και αναρωτιέται με απελπισία «από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει». Κι έχει και σίδερο επίσης, και παιδιά ενδεχομένως, και φαγητό να φτιάξει για τον άρχονταμια τρέλα. Ε, η κυβέρνηση είναι σ΄ αυτήν ακριβώς την κατάσταση: στο από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Θα τα καταφέρει; Όλοι ελπίζουν ότι θα τα καταφέρει- αλλιώς γιατί το 83% των πολιτών να τη βλέπουν θετικά; Αν πίστευαν κάτι διαφορετικό, προφανώς θα το δήλωναν. Περιμένουν, λοιπόν. Περιμένουν και ελπίζουν. Και είναι αυτή η ελπίδα ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Γιώργου και της κυβέρνησής του. Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΚΚΕ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο Καρατζαφέρης; Η ελπίδα. Μόνο αυτή.

Μας κοροϊδεύουν (ακόμα) μπροστά στα μάτια μας
Εμένα πες μου ό,τι θες. Θα το σεβαστώ, γιατί στη ζωή μου έχω μάθει να ακούω τον άλλον κι επειδή θεωρώ ότι το να ακούς είναι εξίσου σημαντικό με το να μιλάς και να υποστηρίζεις τη θέση σου. Ένα μη μου κάνεις: μην προσπαθήσεις να με κοροϊδέψεις. Αυτό, όλα κι όλα, δεν το δέχομαι. Διότι αν εγώ σέβομαι τη θέση σου, εσύ επιχειρώντας να με παραπλανήσεις δείχνεις ότι δεν με σέβεσαι. Θεωρείς ότι μπορείς να με «δουλέψεις», να με «επεξεργαστείς». Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Θα μιλήσω με παραδείγματα: βγήκε τις προάλλες ο τέως υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και ισχυρίστηκε ότι «τεχνηέντως» η κυβέρνηση διογκώνει το έλλειμμα για να λάβει σκληρά μέτρα. Δηλαδή ο άνθρωπος που έφτασε (από κοινού με τον Αλογοσκούφη) την οικονομία στο μη περαιτέρω και το έλλειμμα στο 12,5% καταγγέλλει τώρα την κυβέρνηση ότι κάνει παιχνίδια. Άλλο παράδειγμα: Ντόρα, Σαμαράς, αλλά και Ψωμιάδης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για την απόφασή της να τελειώνει με τα stage, την πιο χυδαία μορφή εκμετάλλευσης της αγωνίας των νέων να βρουν δουλειά, έργο αποκλειστικά της Νέας Δημοκρατίας. Συγγνώμη, αλλά γιατί μας κοροϊδεύουν τόσο χοντρά μπροστά στα μάτια μας; Και τι πετυχαίνουν μ΄ αυτό;

Δεν βρήκε να πει ούτε μία συγγνώμη
Βασικά τίποτε. Απλώς, όπως έκαναν και όταν ήταν στην κυβέρνηση, προσπαθούν να χαϊδέψουν αυτιά. Να πιάσουν τον άλλο φιλικά από τον ώμο και να του πουν στ΄ αυτί ότι «αυτοί είναι οι κακοί, εμείς είμαστε οι δικοί σου». Μόνο που αυτά μικρή πέραση έχουν πια. Δύσκολα μπορούν να παραπλανηθούν, ακόμη κι αυτοί που πρόσκαιρα τους πίστεψαν. Βγήκε ο Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά περιορίστηκε να αναλάβει την ευθύνη μόνο για την ήττα. Για όσα έκανε εις βάρος της χώρας, για το ότι την οδήγησε εκεί που την οδήγησε, δεν είπε λέξη! Όχι συγγνώμη. Ούτε λέξη. Αντιθέτως, είχε το θράσος, γιατί περί θράσους πρόκειται, να μας πει ότι περιμένει κιόλας να... δικαιωθεί για τις επιλογές του! Ποιες επιλογές, άραγε; Ότι η χώρα έχει βουλιάξει μέχρι τον λαιμό; Ότι κανείς δεν μας υπολήπτεται; Ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι απ΄ ό,τι πριν αναλάβει εκείνος; Ότι τίποτε δεν λειτουργεί; Ότι κατάκλεψαν το κράτος; Ότι θεοποίησαν τη λαμογιά, την ανομία και την αναξιοκρατία; Έλεος πια, δεν μπορώ. Μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Ρε κύριε, τα έκανες όπως τα έκανες, πρέπει δηλαδή και να προκαλείς τον κόσμο;
ΤΑ ΝΕΑ

Η Αριστερά βγαίνει στο κλαρί

ΣΤΙΣ 11.30 το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1981 ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης τηλεφώνησε στον ιδρυτή του ΠαΣοΚ και νικητή των εκλογών Ανδρέα Παπανδρέου για να τον συγχαρεί για τη μεγάλη νίκη του. «Ηταν μια καθαρή νίκη» του είπε. Εκείνος τον ευχαρίστησε λέγοντάς του: «Μη χαθείς, Χαρίλαε. Αύριο θα σε φωνάξω να αποφασίσουμε για την κυβέρνηση»! «Κι ακόμη περιμένω...» έλεγε ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ ύστερα από πολλά χρόνια δίχως να κρύβει την αποστροφή του για τον ρόλο που διαδραμάτισε μεταπολιτευτικά το ΠαΣοΚ. Λίγους μήνες αργότερα ο Χαρίλαος Φλωράκης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους: «Εσείς δεν τη βλέπετε την Αλλαγή;» και εκείνος απάντησε: «Αλλαγές, φυσικά, βλέπω. Αλλαγή
όμως όχι! Αν μάλιστα θέλετε να σας το κάνω λιανά αυτό που λέω, ευχαρίστως...». Τη δήλωση αυτή ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν την προσπέρασε. Ετσι σε κάποια δεξίωση ξένης πρεσβείας όπου συναντήθηκαν, δεν δίστασε να του ζητήσει εξηγήσεις:
«Ωστε έτσι, Χαρίλαε! Δεν βλέπεις Αλλαγή!». «Είναι μικροαλλαγές...» του απάντησε εκείνος ευθέως. Εκτοτε οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα κινούνταν μεταξύ
σφύρας και άκμονος και όσο ο καιρός περνούσε τόσο οι δρόμοι τους χωρίζονταν, με αποκορύφωμα το αποκαλούμενο «βρώμικο ΄89», όταν με τη συναίνεση του τότε ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, στον οποίο κεντρικό πολιτικό ρόλο διαδραμάτιζαν το ΚΚΕ από κοινού με την τότε ΕΑΡ του κ. Λ. Κύρκου, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο.

Για το ΚΚΕ τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το σοσιαλδημοκρατικό ΠαΣοΚ ήταν χρόνια δοκιμασίας, τόσο στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο όσο και στο εσωτερικό του, διχάζοντας κάποιες φορές τα μέλη και τα στελέχη του ως προς το τι στάση έπρεπε να τηρήσει έναντι ενός κόμματος το οποίο ήλθε με πρωτοφανή δυναμική στα πράγματα το 1981, χρησιμοποιώντας θέσεις και συνθήματα της Αριστεράς (από το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» ως το «Εξω οι βάσεις του θανάτου»). Παρά τις παλινωδίες, η στάση του ήταν σκληρή με αποκορύφωμα την περίοδο Σημίτη.

Παρόμοια εικόνα σχηματίζεται και τώρα, παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου βρίσκεται στην εξουσία μόλις τρεις εβδομάδες, κάτι που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του ΠαΣοΚ. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Πρωθυπουργού κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή με την ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του και αφού το κόμμα του είχε ακούσει τα εξ αμάξης από τους βουλευτές του ΚΚΕ καθ΄ όλη τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε αξιοπερίεργη τη στάση του Περισσού, ο οποίος, όπως ανέφερε, «εξήγγειλε με το “καλημέρα” όσες κινητοποιήσεις δεν έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια». Είχε προηγηθεί η δηκτική δήλωση της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, ότι «δυστυχώς ή ευτυχώς- όπως το πάρει κανείς - εμείς δεν μπορούμε να δηλώσουμε στην κυβέρνηση ότι θα ασκήσουμε πίεση ούτως ώστε να πραγματοποιήσει τα θετικά που υπόσχεται, γιατί δεν βρίσκουμε καμία θετική ουσιαστική υπόσχεση προς τον λαό». Για την ίδια άλλωστε είναι ξεκάθαρο: «Διαφωνούμε ριζικά με όλη την προγραμματική κατεύθυνση της κυβέρνησης». Οπως επισήμανε μάλιστα «η νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δεν είναι εντελώς καινούργια, ούτε προήλθε από παρθενογένεση, αλλά είναι συνέχεια των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ που γνωρίσαμε και, αν θέλετε, συνέχεια και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

? «Τι ΠαΣοΚ, τι Δεξιά»
Το ΚΚΕτόσο με τις πρώτες κινητοποιήσεις που εξήγγειλε όσο και με τις διακηρύξεις του για το τι προτίθεται να πράξει, αλλά και με την κριτική που ήδη ασκεί στη νέα κυβέρνηση, δείχνει ότι θα κινηθεί σε ρότα ταύτισης της πολιτικής του ΠαΣοΚ με αυτή της ΝΔ. Το παλαιότερο «τι ΠαΣοΚ, τι Δεξιά» είναι ο άξονας του Περισσού, ο οποίος στις βολές που δέχεται για επίδειξη πρωτοφανούς αντιπολιτευτικής διάθεσης έναντι του κυβερνώντος κόμματος σε αντίθεση με όσα έπραξε επί ΝΔ, απαντά ότι «εμείς θα σας παλέψουμε, όπως παλέψαμε κι εκείνους». Η κυρία Παπαρήγα μάλιστα κατηγορεί το ΠαΣοΚ ότι κάνει «εμπόριο φόβου και ελπίδων», γνωρίζοντας ότι «ο λαός εδώ και χρόνια έχει αποκτήσει μειωμένες απαιτήσεις απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση» .

Για τον Περισσό η πολιτική του ΠαΣοΚ κινείται σε «αντιλαϊκή κατεύθυνση στη βάση των ευρωατλαντικών επιταγών», προβάλλοντας ένα «φιλολαϊκό πρόσωπο-βιτρίνα για να περάσει πολιτικές υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου». Μετά το μειωμένο εκλογικό ποσοστό που έλαβε το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, έχει έναν επιπλέον λόγο να προετοιμάζεται για έναν ανηλεή «πόλεμο» κατά του ΠαΣοΚ, καθώς ιστορικά έχει πληρώσει ακριβά τη «συνύπαρξη» μαζί του στην πολιτική σκακιέρα (από την εποχή του αλήστου μνήμης «ΠαΣοΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις»).

Σε ιδεολογικό επίπεδο δε, για το ΚΚΕ η σοσιαλδημοκρατία συνιστά τροχοπέδη έναντι της ριζοσπαστικοποίησης του λαϊκού κινήματος, καθώς θεωρεί ότι «με το φιλολαϊκό προσωπείο που επιδεικνύει μπορεί πιο εύκολα να καλλιεργήσει αυταπάτες στους εργαζομένους και να εγκλωβίσει συνειδήσεις».

? Οι «ανοιχτοί λογαριασμοί»
Υπάρχουν εξάλλου και οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την ηγεσία του ΠαΣοΚ η οποία διά του κ. Θ. Πάγκαλου έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό επίθεση κατά του Περισσού όσον αφορά τα οικονομικά του. Μάλιστα την επομένη κιόλας ημέρα μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ξέσπασε (στο Μega) καβγάς ανάμεσα στον κ. Πάγκαλο και τη βουλευτή του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη, δίνοντας ένα ακόμη δείγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει ανάμεσα στα δύο κόμματα. Με αφορμή τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης περί πλήρους διαφάνειας για τα οικονομικά των κομμάτων τα οποία θα ελέγχονται από επιθεωρητές, η κυρία Κανέλλη του είπε: «Αν εκλαμβάνετε ότι εμείς εκλάβαμε ως απειλή αυτό, είσαστε γελασμένος» προσθέτοντας ότι «τη διαφάνεια που έχει στα οικονομικά του το ΚΚΕ δεν θα τη βρείτε στα μπακαλόχαρτα της πρώην Χαριλάου Τρικούπη και νυν Ιπποκράτους». «Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσετε την εξαφάνισή μου, πράγμα το οποίο είναι λίγο δύσκολο βέβαια» της απάντησε ο κ. Πάγκαλος, ενώ η θορυβώδης βουλευτής συνέχισε: «Για να εξαφανιστείτε πρέπει να σας πάρει ο αέρας σαν τη σημαία στα Ιμια».

? Οι τριγωνικές σχέσεις
Ωστόσο οι σχέσεις του ΚΚΕ με το ΠαΣοΚ αποκτούν ένα τριγωνικό σχήμα, καθώς ανάμεσά τους «παρεισφρύει» και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κινείται σε άλλο μήκος κύματος. Μάλιστα έδωσε με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την αίσθηση ότι υπάρχει μια περίοδος χάριτος για το ΠαΣοΚ.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά στην παρθενική ομιλία του ότι «θα είμαστε εδώ για να ελέγχουμε το κυβερνητικό έργο από θέση αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης» , κάτι που συγκράτησε ο κ. Παπανδρέου υπενθυμίζοντας στη δευτερολογία του «την πάγια θέση μας για προγραμματικές συγκλίσεις» . Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό του είπε ότι «έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξετε ότι είστε ειλικρινείς όταν λέτε, όταν λέγατε, ότι είστε διατεθειμένοι για μεγάλες ρήξεις και τομές προκειμένου να προασπίσετε το δημόσιο συμφέρον». «Κάντε το και θα έχετε μαζί σας την πλειοψηφία των πολιτών και της κοινωνίας να το υποστηρίζει και πρώτα εμείς θα το χαιρετίσουμε» κατέληξε δίνοντας το στίγμα των- καταρχήν- προθέσεών του. Για το ΚΚΕ η στάση αυτή συνιστά «πλήρη ευθυγράμμιση με τη σοσιαλδημοκρατική στρατηγική» και ως εκ τούτου η αντιπαράθεσή του με την «αντίπερα όχθη» του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται εφεξής να σφραγιστεί από τη στάση του έναντι του ΠαΣοΚ.
http://www.tovima.gr

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.