Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Στο -10% η κάμψη της κίνησης και στην Κέρκυρα


alt
Τις  κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα περιμμένουν για μια ακόμη σεζόν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό,  αφού το ξεκίνημα της σεζόν, δε αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του  Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Γιώργο Τσακίρη η μείωση των τουριστικών αφίξεων που  καταγράφεται αυτή την περίοδο στο σύνολο της φτάνει το 10%, ποσοστό που αντιστοιχεί και για την Κέρκυρα.
Από την πλευρά του ο γενικός έφορος της ΗΑΤΤΑ Βασ. Κοντός, μιλά για υστέρηση της Κέρκυρας σε σχέση με τις ενέργειες προώθησης του τουριστικού προιόντος, σε αντίθεση με άλλους εγχώριους προορισμούς.(Ρόδος, Χαλκιδική, Ρέθυμνο).
Σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν φαίνεται να αλλάζει είναι η πορεία των εσόδων, που αναμένεται να κλείσει με αρνητικό πρόσημο.

« Να ξυπνήσουμε»

«Η πιάτσα  λέει ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Το all inclusive έχει αρχίσει και λειτουργεί με έναν αρνητικό τρόπο και τώρα είναι η στιγμή και η μεγάλη ευκαιρία να δούμε την αλλαγή πλεύσης της Κέρκυρας. Πρέπει όλοι οι φορείς να προβληματιστούν από  αυτήν την κατεύθυνση που οδηγείται  ο τουρισμός μας.Πρέπει να ποντάρουμε πάνω στη δική μας πολιτιστική  κληρονομιά και πάνω σ’ αυτό το μοντέλο να δουλέψουμε. Πρέπει επιτέλους να προωθήσουμε το θέμα της UNESCO  προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τον πολιτισμό μας», δηλώνει ο κ. Κοντός.
Ο γεν. Έφορος της HATTA εκτιμά ότι κάποια στιγμή θα πρέπει και η Κέρκυρα να «ξυπνήσει», τουριστικά, αφού είναι ξεκάθαρο ότι ενώ  γεωγραφικά είναι σε πολύ καλύτερη θέση από τις άλλες ανταγωνιστικές περιοχές, δεν  έχει αναδείξει αυτό που έχει.
Από την άλλη, υστέρηση υπάρχει στον τομέα της διαφήμισης και της  ευρηματικότητας, αφού, όπως εκτιμάται,η  Ρόδος και  άλλοι προορισμοί έχουν δουλέψει πολύ αυτό το σύστημα και είναι  πολύ μπροστά μας. Η Χαλκιδική προβάλλεται επίσης μέσα στο κέντρο της Αθήνας. 

Ελλειψη φορέα

Στα μείον είναι και η απουσία εκείνου  του φορέα που θα μπορούσε άμεσα  να πάρει αποφάσεις και να προωθήσει  τον τουρισμό μας, όχι μόνο στο  εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.
«Οι αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο έτσι όπως εξελίσσονται και μέσα από τον Καλλικράτη και τον συγκεντρωτισμό που προωθεί στη Κέρκυρα, ίσως και στο θέμα του τουρισμού, να επιφέρει σημαντικές αλλαγές προκειμένου ένας και μοναδικός φορέας θα προωθήσει τον τουρισμό της Κέρκυρας», καταλήγει ο κ. Κοντός.

Πρόβλημα με τη Ρωσική αγορά

Αρνητική εξέλιξη καταγράφεται προς το παρόν, με την Ρωσική Αγορά, αφού π η καθυστέρηση που έχει ακόμα και σήμερα η διαδικασία της έκδοσης βίζας, έχει αναγκάσει πολλούς να ακυρώνουν πτήσεις.
Αποτέλεσμα, να μην έχουν ακόμη ξεκινήσει οι απευθείας πτήσεις τσάρτερ από τη Μόσχα προς την Κέρκυρα.

 Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο

Σύμφωνα με τον πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Γιώργο Τσακίρη  ενδεικτικά, σε ότι  αφορά την κίνηση και τη μέση πληρότητα, στην Κω παρατηρείται μείωση 5%, στην Κέρκυρα και στη Θεσσαλονίκη 10%, στη Ζάκυνθο και στη Χαλκιδική 15%.
Στη Ρόδο, η μείωση είναι της τάξεως του 18%, ενώ στο Ρέθυμνο είναι 20%. Ίδια με πέρυσι καταγράφεται μέχρι στιγμής η κίνηση στα Χανιά και στην Κεφαλλονιά, ενώ μικρή αύξηση (+5%) καταγράφεται στη Μαγνησία.
Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι γενικά μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τις περυσινές, γεγονός που δείχνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά προχώρησαν σε περαιτέρω βελτίωση της τιμολογιακής τους πολιτικής επ' ωφελεία των πελατών τους, στοχεύοντας στη διατήρηση του μεριδίου της αγοράς τους.

Let's Go To Prison !!!

Greek Arresting Τales !!!

ΚΑΙ λαϊκιστής ΚΑΙ άσχετος!

http://www.spindoc.gr/wp-content/uploads/2010/02/samaras-3-thumb-large.jpg


Ούτε καν τον είχαν διαβάσει τον "Καλλικράτη"...
Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και τίποτε άλλο.
Υπάρχει πάτος στην ξεφτίλα;

H Ελλάδα δεν παράγει πλέον ούτε …αγγούρια!

Μάλιστα κύριε, όπως έλεγε και ο Ζαμπέτας, το έγραψαν κι΄αυτό οι Γερμανοί, ότι η Ελλάδα δεν παράγει πλέον "καμάκια" αλλά ούτε ντομάτες κι΄αγγούρια!
Το μόνο πλέον που συνδέει τους σημερινούς κατοίκους της Ελλάδας με τους αρχαίους που ζούσαν στα ίδια μέρη, είναι το κλίμα, που έχει φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι. Και με την εποχή των διακοπών σκηνογραφημένη απο τον Δημιουργό -από αρχαιοτάτων χρόνων- με τον ήλιο να σεργιανάει στο καταγάλανο ουρανό, τρεχούμενα νερά, σκιερά δέντρα, πρασινάδες και λουλούδια, χρυσαφένιες αμμουδιές και θάλασσα να δροσίζει τα κορμιά... Όλα αυτά έσπευδαν να απολαύσουν κατά εκατομμύρια οι τουρίστες κάνοντας ηλιοθεραπεία, βουτιές στη θάλασσα, τρώγοντας σουβλάκι, αγγουροντοματοσαλάτα, πίνοντας ούζο και...
 χορεύοντας συρτάκι ντανς...
Παράδεισος δηλαδή καλοκαιρινών διακοπών και αμέριμνης ζωής, που προσέλκυε λιμασμένες βόρειες ξανθές υπάρξεις που ερχόντουσαν στο νότο να γνωρίσουν μελαχροινούς νεαρούς, "ντου γιου λάικ μις δι γκρις" και τα τοιαύτα...
Να όμως που η εποχή του συρτάκι ντανς -λένε κάποιοι- ανήκει στο παρελθόν, γιατί με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα (ακόμη και με τα κρουαζιερόπλοια να εμποδίζονται να προσεγγίζουν στο λιμάνι) οι ξένοι εξακολουθούν να μας περιγελούν και να μας διασύρουν στα ΜΜΕ, όπως και με το "όπα-όπα" της Ευροβιζιόνας, που το χαρακτηρίζουν αποχαιρετηστήριο άσμα ενός λαού ανέμελου που ξαφνικά απόχτησε έγνοιες επιβίωσης...
κλικ εδώ: περί καμακιών και αγγουριών...
press-gr 

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΤΟΝ κ. ΣΑΜΑΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ...ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΟΥΣ;


Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, κ. Σαμαρά, στη Βουλή, για το σχέδιο «Καλλικράτης» αποτελεί μνημείο για το πώς δεν μπορεί να τοποθετείται αρχηγός κόμματος, για ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει ριζικά το χάρτη και τη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Η ομιλία του κ. Σαμαρά, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που τονίζουμε εδώ και μέρες. Ότι η μόνη του επαφή με το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι η ανάγνωση των ομιλιών που του γράφουν για το νομοσχέδιο, αυτοί που τον θέλουν μονίμως εκτεθειμένο.
 Ιδού μερικά  σπαρταριστά μαργαριτάρια από  τη σημερινή ομιλία του κ.  Σαμαρά...
- Τι είπε: «Δεν πήραν σοβαρά ούτε και το βασικό κριτήριο της πληθυσμιακής βάσης των 25 χιλιάδων κατοίκων. Αλλού το τήρησαν, αλλού όχι. Όπως για παράδειγμα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Όπου μόλις ο τοπικός δήμος διαμαρτυρήθηκε για τη συνένωσή του, ενώ τηρούσε το κριτήριο αυτό, και επικαλέστηκε το παράδειγμα της γειτονικής Νεαπόλεως, προχώρησαν σε περαιτέρω συνένωσή του και με τη Νεάπολη».
Τι  προβλέπει ο Καλλικράτης: Η Νεάπολη συνενώνεται όχι με τους Αμπελοκήπους, αλλά με το Δήμο Συκεών!
- Τι είπε: «Το Κερατσίνι και η Νίκαια, ενώ και οι δύο έχουν πληθυσμό πάνω από 50 χιλιάδες κατοίκους, οδηγούνται σε αναγκαστική συνένωση. Με ποια λογική;»
Τι  προβλέπει ο Καλλικράτης: «Δεν συνενώνεται το Κερατσίνι με τη Νίκαια. Το Κερατσίνι συνενώνεται με τη Δραπετσώνα και η Νίκαια με τον Άγ. Γιάννη Ρέντη!
 Και ρωτάμε: Πώς περιμένουν να τους πάρει στα σοβαρά ο κόσμος; Είναι δυνατόν; Και έχουν το θράσος να καταψηφίζουν κάτι που ούτε καν το έχουν διαβάσει με την δέουσα προσοχή;
4. Είπε, ακόμη,  ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Σαμαράς:
- «Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε την διοικητική μεταρρύθμιση γενικότερα και τη συνένωση των δήμων πιο συγκεκριμένα. Είχε μάλιστα επεξεργαστεί και ένα σχέδιο τέτοιας συνολικής μεταρρύθμισης». Μπα, και που είναι; Ποιος το επεξεργάστηκε; Γιατί αυτό το συνολικό σχέδιο δεν παρουσιάστηκε ποτέ; Και με ποιόν έκαναν διάλογο για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου;
- «Όταν όμως, προέκυψε η διεθνής κρίση - στα τέλη του 2008 - ανέστειλε την προώθηση αυτού του σχεδίου. Ακριβώς γιατί αναγνώρισε ότι χωρίς χρήματα δεν γίνονται τέτοιες φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις». Ναι, αλλά η κρίση εμφανίστηκε το 2008 και η ΝΔ κυβερνούσε από το 2004. Γιατί μέσα σε 4 χρόνια το κόμμα που επαγγελλόταν την επανίδρυση του κράτους, δεν έκανε αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση, μέσα σε εφτά μόλις μήνες; Και γιατί εξακολουθεί η Ν.Δ. να αγνοεί το γεγονός ότι με τον Καλλικράτη ακόμη και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει οικονομίες της τάξης του 1,2 δις ευρώ;
pelasgia 

Παραιτήσεις στελεχών της ΝΔ και στα Γιάννενα!!!!

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παραιτήσεις στελεχών και μελών της Νέας Δημοκρατίας, που διαφωνούν με τις πρακτικές, αλλά και την πολιτική που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Σήμερα, έγινε γνωστή η παραίτηση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ κ. Νίκου Δάλλα.Ο κ. Δάλλας,κατάγεται από την Μηλιά Μετσόβου και είναι το μοναδικό στέλεχος της "γαλάζιας" νεολάιας,που εκπροσωπέι τον Νομό Ιωαννίνων στην Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ.Στην επιστολή παραίτησής του,προς τον πρόερδο του κόμματος και τον γραμματέα της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, κατήγγειλε μια σειρά από παρατυπίες,αλλά και την διαφωνία του με την ακολουθούμενη πολιτική.Συγκεκριμένα, έκανε λόγω για μεθοδεύσεις που παραπέμπουν στο παρελθόν.Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες,σήμερα παραιτήθηκε και το γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων κ. Άκης Μπάφας και έπεται συνέχεια...Παρά το ότι, στο σύνολο τους τα στελέχη που παραιτήθηκαν επιχειρούν να πείσουν πως οι παραιτήσεις τους δεν έχουν καμία εμπλοκή με άνωθεν εντολές από την Ντόρα Μπακογιάννη, τα γεγονότα φαίνονται να τους διαψεύδουν. Κι αυτό γιατί, ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν της τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Ελλάδα. 
epirusgate 

«Αδειάζει» Παυλίδη, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο ο Αντώνης Σαμαράς


«Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνοντας επισήμως την Επιτροπή Αξιολόγησης υποψηφίων του κόμματος.
«Αν δεν το έχετε καταλάβει, εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια καινούργια Νέα Δημοκρατία. Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου» δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Όποιος -το ξεκαθαρίζω- έχει βλάψει την παράταξη, δεν θα είναι μαζί μας. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα. Τίποτε άλλο» πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Πέρασε ο «Καλλικράτης»


Ψηφίστηκε επί της αρχής σε ονομαστική ψηφοφορία χθες το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας («Καλλικράτης»). Υπέρ ψήφισαν όλοι- και οι τρεις βουλευτές που διεγράφησαν πρόσφατα- οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά 124, ενώ «παρούσα» από πλευράς Ν.Δ. ψήφισε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Πάντως με 156 «ναι», 112 «όχι» (μεταξύ των οποίων και η κ. Μπακογιάννη, η οποία επί της αρχής ψήφισε «παρούσα») υπερψηφίστηκε και το άρθρο 1 (για τα χωροταξικά) του «Καλλικράτη» στη... δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε χθες η Νέα Δημοκρατία μετά την επί της αρχής συζήτηση. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι τρεις διαγραφέντες (Ι. Δημαράς, Σ. Σακοράφα, Β. Οικονόμου) και η Αντζελα Γκερέκου.
Στο μεταξύ αποστάσεις από τις προχθεσινές τοποθετήσεις του προέδρου της Βουλής πήρε η κυβέρνηση- ο κ. Πετσάλνικος είχε ταχθεί υπέρ τού να διατηρηθεί ως δημοτική οντότητα ο Δήμος Μακεδνών της ιδιαίτερης εκλογικής του περιφέρειας- ενώ επίθεση στον κ. Ραγκούση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς.
Ο Γιώργος Πεταλωτής αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της απάντησής του κατά το μπρίφινγκ για να εγκωμιάσει τη δουλειά που έκανε ο κ. Γ. Ραγκούσης, οι υφυπουργοί και οι συνεργάτες του«μία εξαιρετική δουλειά και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις», όπως είπε- ενώ για την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής αρκέστηκε να πει ότι «ακόμη και σήμερα ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι ο “Καλλικράτης” είναι ένα άλμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τα εμπρός». Οπως υπογράμμισε μάλιστα ο κ. Πεταλωτής, «δεν θα βρει κανείς διαφωνίες επί του “Καλλικράτη” και επί της τεράστιας σημασίας που έχει». Και είπε με νόημα πως «εάν σε κάποιες περιοχές υπάρχουν αμφισβητήσεις- και είναι επόμενο να υπάρχουν ως προς τη χωροθέτηση και την ονομασία κάποιων δήμων, την έδρα κάποιων δήμων- αυτά είναι θεμιτά και είναι στο πλαίσιο του ρόλου του βουλευτή, ο οποίος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα στην εκλογική του περιφέρεια».
Λάδι στη φωτιά
Την ώρα που στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «υποβάθμιζε» την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής σε ρόλο «απλού βουλευτή», στην Ολομέλεια της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριχνε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης. Αφού ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια διοικητική μεταρρύθμιση», είπε: «Οργίασε η κομματική κοπτοραπτική, όπως είπε και ο πρόεδρος της Βουλής».
Η επίμαχη φράση έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της Βουλής να πάρει τον λόγο και να διαβάσει εκ νέου φράσεις από την προχθεσινή ομιλία του, αλλά στη συνέχεια επιχείρησε να ρίξει τους τόνους επαναλαμβάνοντας ότι ο «Καλλικράτης» είναι άλμα προς τα εμπρός, ότι είναι δύσκολο εγχείρημα και δεν αμφιβάλλει καθόλου ότι η ηγεσία του υπουργείου «συνέλεξε απόψεις».
«Ξεβολεύει πολλούς»
Αμέσως μετά κι ενώ ήδη είχε προηγηθεί μια ολομέτωπη επίθεση του Αντώνη Σαμαρά κατά της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», πήρε τον λόγο ο υπ. Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος με μια φράση «διπλής ανάγνωσης», αφού τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει μέσα στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου, όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, άρα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην εκτίθενται», αναφέρθηκε στα παραδείγματα που έδωσε ο κ. Σαμαράς εξηγώντας για ποιο λόγο έγιναν συγκεκριμένες συνενώσεις, ενώ μίλησε για «ανακρίβειες» του προέδρου της Ν.Δ. Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ακόμα με νόημα πως για να γίνει μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση, που σίγουρα ξεβολεύει πολλούς και ταράζει τους «μη μου τους κύκλους τάραττε» τοπικών κοινωνιών και τοπικών συμφερόντων, χρειάζεται την αμέριστη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά πάνω απ΄ όλα την πολιτική βούληση του ίδιου του Πρωθυπουργού. 

Ο Παμπούκης σκαλίζει τα οικονομικά των υπουργών...

Δύο κρούσματα για την κυβέρνηση σε μία εβδομάδα ήταν πολλά, πάρα πολλά, αναγνώστη μου. Αναφέρομαι, φυσικά, στη φοροδιαφυγή του βάρδου Τόλη Βοσκόπουλου, που κόστισε τη θέση της Άντζελας Γκερέκου, αλλά και τους αθρόους διορισμούς στο αρχαιολογικού μουσείου Πέλλας, που... θα κοστίσουν τη θέση της Θοδώρας Τζάκρη στον πρώτο ανασχηματισμό. Μαθαίνω ότι, έως προχθές, στο Μαξίμου επικρατούσε ένα κλίμα τύπου “δεν ξέρουμε από πού θα μας έρθει το επόμενο κρούσμα” και γι' αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε το όπλο του. Και ανέθεσε στο Χάρη Παμπούκη το ρόλο του “ΣΔΟΕ” για υπουργούς, υφυπουργούς και τους συγγενείς τους.
Μου λένε ότι ο υπουργός Επικρατείας, ευθύς αμέσως, συναντήθηκε μυστικά (προχθές, για την ακρίβεια) με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο γραφείο του τελευταίου, στην οδό Νίκης και αποφάσισαν να συνεργαστούν, με τη συνδρομή των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να δουν την οικονομική κατάσταση όλων των μελών της κυβέρνησης, αλλά και των συζύγων τους. Πηγή μου στο Μαξίμου παραδέχεται ότι “δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν άλλα κρούσματα, όταν έχουμε κηρύξει πόλεμο στη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα” και μου υπόσχεται ότι, αν υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις, “θα πέσουν κεφάλια”. Η έρευνα δεν εστιάζεται μόνο στα περιουσιακά στοιχεία υπουργών και υφυπουργών, αλλά και στο αν οι συγγενείς τους (σύζυγοι κυρίως...) έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με το Δημόσιο. Πάντως, ως τώρα, μαθαίνω ότι ιδιαίτερα ευρήματα δεν έχουν προκύψει. Όμως, η έρευνα έχει μέλλον. Πολύ μέλλον...

"Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώνουμε με τη διαφθορά"

Τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «για να βγούμε από τη σήψη και να τελειώνουμε με τη διαφθορά όπου και αν βρίσκεται», εξέφρασε από την Κομοτηνή, την οποία επισκέπτεται, ο πρωθυπουργός. «Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια. Η κυβέρνηση αυτή δεν μένει στα προσχήματα. Οι πολίτες το καταλαβαίνουν αυτό ακόμα και αν κάποιοι το αμφισβητούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και υπογράμμισε: «Όλοι έχουμε ευθύνες για πρακτικές του παρελθόντος, αλλά σήμερα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές».

Επιτέθηκε στην ΝΔ σημειώνοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας να πατάξουμε τα φαινόμενα διαφθοράς. Το πολιτικό σύστημα, αλλά και το κράτος θα είχαν ευεργετηθεί. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση προτίμησε τη συγκάλυψη, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας διεθνώς. Αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός».

«Χτυπάμε νοοτροπίες που είχαν καθιερωθεί και κατεστημένα που αντιδρούν, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω» είπε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να κατηγορηθεί ολόκληρο τμήμα της κοινωνίας, γιατί όλοι έχουν τις ευθύνες τους, επειδή ήταν αποδεκτή η φοροδιαφυγή, τα φακελάκια.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του κόσμου, είπε: «Η οργή είναι δικαιολογημένη», ωστόσο «η οργή και η διαμαρτυρία από μόνα τους δεν θα μας πάνε πουθενά. Πρέπει να γίνει δύναμη λύτρωσης και αλλαγής νοοτροπιών».

Στη Ροδόπη

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ροδόπης (ΟΚΕ), ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης την εγγύηση του Δημοσίου στο κοινοπρακτικό, από πέντε τράπεζες, δάνειο, ύψους 61 δισ. ευρώ προς την "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία", ώστε να αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και να προχωρήσει σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, έριξε ιδιαίτερο βάρος στη σύνδεση των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ με την Περιφέρεια, ώστε αυτά να συνδεθούν με το αναπτυξιακό πρότυπο και ζήτησε από την ΟΚΕ τη διατύπωση προτάσεων για το πώς αυτή θα έχει περισσότερο λόγο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα, τη χρηματοδότηση, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης κάποιου σε αυτά πέραν των διαδικασιών του εξεταστικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό.

Τόνισε, επίσης ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, λέγοντας πως αν δεν επενδύσουμε σε αυτό, πάλι σε λίγα χρόνια, θα έλθουν και θα μας πουν μειώστε μισθούς για να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Κατάρτισης και Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία..