Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Οι "νταβατζήδες" του Σαμαρά


Τι κι αν το Έθνος και το Πρώτο Θέμα έδωσαν μάχη χαρακωμάτων για να βγει ο Σαμαράς...

Τι κι αν ο παγκοσμίως άγνωστος Γιάννης Μιχελάκης έγινε γνωστός από τις συνεχείς παρουσίες του στα τηλεοπτικά παράθυρα του Καρατζαφέρη και του Χατζηνικολάου...

Τι κι αν ένας δημοσιογράφος δεν έχει κάτσει να σχολιάσει στα σοβαρά τα κατορθώματα του σαμαρικού τσίρκου...

Ο Μιχελάκης σήμερα διαμαρτυρήθηκε για τη στάση των ΜΜΕ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία_

Περιμένω το επαναστατικό κείμενο Φαήλου με τίτλο "Τρέμει το σύστημα τον φλογερό Πατριώτη"...
parapolitiki.com

«Κυβερνητικοί αναρχοαυτόνομοι αντεξουσιαστές» !

Κλασαν μεντες!!!

 
Κλικ στην εικονα

ΓΑΙΟΣΕ: Θέλει να κάνει ποδηλατόρδομους τις καταργούμενες σιδηροδρομικές γραμμές

Η ΓΑΙΟΣΕ φιλοδοξεί να προχωρήσει στη μετατροπή καταργούμενων σιδηροδρομικών γραμμών σε ποδηλατοδρόμους.

Το σενάριο αυτό, ωστόσο, συναντά τις έντονες αντιδράσεις των φίλων του σιδηροδρόμου.

Ήδη, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το πρώτο πιλοτικό μοντέλο είναι έτοιμο. Το σχέδιο, όπως σημειώνουν πηγές της εταιρίας, αφορά τις παλιές γραμμές του σιδηροδρόμου, όπως αυτή του Πλαταμώνα ή τη μετρική γραμμή του άξονα της Πελοποννήσου.

Το σχέδιο συνοδεύεται από παράλληλη επενδυτική αξιοποίηση των παλιών σταθμών με την μετατροπή τους σε εγκαταστάσεις τουριστικού χαρακτήρα (π.χ. παραδοσιακά καφενεία) και με τη συμμετοχή τους σε σχετικές τοπικές δράσεις.

Σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού Υποδομών, Σπ.Βούγια σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας, Ν.Νικολόπουλου, ως πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα έχει επιλεγεί η χρήση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής υποδομής στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», ενώ έχουν διερευνηθεί εννέα πιθανές περιοχές, όπως οι παλιές γραμμές Μεγάρων – Κινέτας, Τεμπών – Πλαταμώνα – Λιτοχώρου και Κορίνθου – Κιάτου.

Ωστόσο, οι εν λόγω γραμμές δεν θεωρούνται ακόμη καταργημένες και άρα δεν μπορούν να μετατραπούν σήμερα σε ποδηλατοδρόμους.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι ο ποδηλατικός τουρισμός προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 20 δις. ευρώ στα επόμενα 20 χρόνια στην ΕΕ.

Ήδη, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την μετατροπή του σε ξενοδοχείο, ενώ συζητείται η μετατροπή της παλιάς γραμμής σε παραλιακό αυτοκινητόδρομο. Η παλιά γραμμή του Πλαταμώνα έχει υποστεί δολιοφθορές και καταστροφές, για τις οποίες έχει επέμβει εδώ και δύο χρόνια η αρμόδια εισαγγελία, χωρίς, ωστόσο, κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
ΤΑ ΝΕΑ

EEAG: Παρερμηνεύθηκε η έκθεσή της για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή

http://www.daypress.gr/UserFiles/image/OIKONOMIA/draxmi-eyro.jpgΗ έκθεση των οικονομολόγων του European Economic Advisory Group, η οποία προβλήθηκε στα ΜΜΕ ως προτροπή για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και προκάλεσε αίσθηση, λένε τώρα ότι η ανάλυσή τους παρερμηνεύθηκε. Η ετήσια έκθεση του EEAG υπογράφεται από 7 ακαδημαϊκούς προερχόμενους από 7 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες: μεταξύ των οποίων είναι ο Χανς Βέρνερ Σιν, του Ινστιτούτου Ifo για την Οικονομική Έρευνα του Μονάχου από τη Γερμανία και ο Τζιανκάρλο Κορσέτι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ από την Ιταλία.

«Αυτό που λέμε στην πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές δυνατότητες για να επιλυθεί το πρόβλημα, μία από αυτές είναι και η έξοδος από το ευρώ. Λέμε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς μία από αυτές. Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Συνήθως αυτό γίνεται είτε με εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων, είτε με εξωγενή υποτίμηση, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση με την επιστροφή στη δραχμή», διευκρινίζει ο καθηγητής μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων που πρόσκεται στο Ifo, Γιαν Έγκμπερτ Στουρμ.
Πάντως, ακόμα και αν η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι προτεινόμενο ή πιθανό σενάριο, ο καθηγητής Στουρμ είναι απαισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle.
«Η σημερινή λύση προφανώς θα έχει αποτέλεσμα μέχρι το 2013, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά. Σύμφωνα με τα οικονομικά μοντέλα που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι πιθανό να χρειαστεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια μετά το 2013. Βλέπουμε ότι τα σημερινά μέτρα δεν αρκούν για να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Χωρίς ανάπτυξη η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Εκτός αν ελπίζουμε σε θαύμα, δηλαδή να απογειωθεί η διεθνής οικονομία και να επωφεληθεί από αυτό και η Ελλάδα. Σήμερα όμως έχουμε τον χρόνο και πρέπει να σκεφτούμε τί θα γίνει αν δεν γίνει αυτό το θαύμα».
Τα θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη έρχονται κυρίως από την Ασία και όχι από την Ευρώπη. Σύμφωνα με ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο σενάριο η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας κυμαίνεται φέτος γύρω στο 1,5% και αυτό δεν αρκεί για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση, επισημαίνει ο καθηγητής Στουρμ.
Τί θα γινόταν όμως στην υποθετική περίπτωση που η Ελλάδα όντως αποχωρούσε από το ευρώ; Δεν θα έπρεπε να φοβούνται τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αλυσιδωτές αντιδράσεις στη δική τους οικονομία;
«Πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ελληνικό πρόβλημα ως μεμονωμένη περίπτωση. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι κίνδυνοι αφορούν κυρίως τον τραπεζικό τομέα. Και βέβαια οι τράπεζες στην Ισπανία ή στην Πορτογαλία δεν είναι εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα, αυτό συμβαίνει κυρίως στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ αντί να έλυνε θα διόγκωνε το πρόβλημα του χρέος, καθώς θα έπρεπε να πληρωθεί σε ευρώ που θα αντιστοιχούσε σε περισσότερες υποτιμημένες δραχμές, ο καθηγητής λέει:
«Σωστά. Για τους Έλληνες τα χρέη δεν θα εξαλείφονταν, το αντίθετο θα συνέβαινε, γιατί τα χρέη έχουν συμφωνηθεί σε ευρώ. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση η οικονομία θα γινόταν συνολικά πιο ανταγωνιστική σε όρους τιμών σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είναι μία πολιτική λύση, η οποία δεν λύνει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει ακόμα ο εμπειρογνώμων του Ινστιτούτου Ifo.
Βλέπει όμως θετικά μία άλλη λύση: τον μηχανισμό στήριξης με βάση τις προτάσεις του Γερμανού, Κλάους Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του ταμείου ευρω-στήριξης:
«Δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα αναδιάρθρωσης. Στην έκθεσή μας αφιερώνουμε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στον μηχανισμό στήριξης. Δεν είναι ακριβώς η ίδια πρόταση με εκείνη του Κλάους Ρέγκλινγκ, η δική μας παραλλαγή ευνοεί και το "κούρεμα" των ομολόγων, που σημαίνει ότι μέρος των χρεών δεν θα αποπληρωθούν, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο λεπτομερούς διακανονισμού».
sofokleous10.gr

Eurobank: Πανίσχυρη, με 14,5 δις. από το Δημόσιο!

eurobank2Την εικόνα μιας πανίσχυρης τράπεζας πρόβαλε χθες η Eurobank, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2010. Το μόνο που παρέλειψαν να αναφέρουν τα κορυφαία στελέχη της, ενημερώνοντας τους αναλυτές στο conference call, είναι πότε σκοπεύει η τράπεζα που ανήκει στον όμιλο του πλουσιότερου Έλληνα να επιστρέψει στο Δημόσιο τις ενισχύσεις κεφαλαίου που έχει λάβει, όπως απέφυγαν, όλως τυχαίως, να αναφέρουν το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ρευστότητας που έλαβε το 2010 η Eurobank από το Δημόσιο…
Με τις χθεσινές ανακοινώσεις για τα πεπραγμένα του 2010, που περιορίσθηκαν σε ένα δελτίο τύπου και στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, αφού οι πλήρεις οικονομικές καταστάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 22 Μαρτίου, η Eurobank έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, ότι κατάφερε στη δυσκολότερη χρονιά για τις τράπεζες να παρουσιάσει ικανοποιητικές αποδόσεις (κέρδη 113 εκατ. ευρώ προ της έκτακτης εισφοράς), ενώ η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια έφθασε το εξαιρετικά «άνετο» ποσοστό του 13,1%.
Αυτό που έλειπε από τις ανακοινώσεις της τράπεζας, όμως, παρά τον «άνετο» δείκτη επάρκειας κεφαλαίων, ήταν ένα χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κεφαλαιακών ενισχύσεων που έλαβε η Eurobank από το Δημόσιο και ήταν οι υψηλότερες, με μικρή διαφορά από αυτές της Alpha, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φθάνοντας τα 950 εκατ. ευρώ.
Την ώρα που τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να φοβούνται κρατικοποίηση, όπως η Εθνική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις κεφαλαιακές ενισχύσεις, παραδόξως η διοίκηση της Eurobank δεν δείχνει να βιάζεται να απελευθερωθεί από τα δεσμά του κρατικού ελέγχου, ώστε να έχουν και οι μέτοχοί της τη δυνατότητα να απολαύσουν μερίσματα σε μετρητά (ως γνωστόν, ο νόμος για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών επιτρέπει μόνο τη διανομή μετοχών, σε όσες τράπεζες έχουν λάβει κεφάλαια από το Δημόσιο).
Παραδόξως, η μοναδική τράπεζα με ισχυρή παρουσία (44%) ενός πανίσχυρου βασικού μετόχου στη μετοχική της σύνθεση (όμιλος Λάτση) προτιμά να παραμένει σε… συνεταιρική σχέση με τους δοκιμαζόμενους από τη λιτότητα Έλληνες φορολογούμενους, παρότι μετά την πώληση μεγάλου μέρους της συμμετοχής της σε θυγατρική στην Πολωνία και τη συγχώνευση με τη θυγατρική εταιρεία επενδύσεων ΔΙΑΣ έχει έναν από τους υγιέστερους δείκτες επάρκειας κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα αυτή την περίοδο.
Το ερώτημα, λοιπόν, που έμεινε και χθες αναπάντητο στους περισσότερους μικρομετόχους της τράπεζας είναι πότε ακριβώς σκοπεύει η διοίκηση Νανόπουλου να προχωρήσει στον πλήρη «απογαλακτισμό» από το Δημόσιο, όπως κάνουν άλλες τράπεζες με «κοντινούς» δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Άλλωστε, ακόμη και σε περίπτωση κάποιου έκτακτου δυσμενούς γεγονότος, ένας μικρομέτοχος της Eurobank εύλογα θα περίμενε, ότι ο πανίσχυρος μεγαλομέτοχος της τράπεζας θα ήταν έτοιμος να την ενισχύσει όσο χρειάζεται με νέα κεφάλαια, για να αντιπαρέλθει οποιαδήποτε πίεση.
Πέραν αυτού του ερωτήματος, που έμεινε χθες αναπάντητο, η διοίκηση της Eurobank απέφυγε να δώσει ακριβή απολογιστικά στοιχεία για το βαθμό εξάρτησής της από ενισχύσεις ρευστότητας από το Δημόσιο. Με βάση τα στοιχεία 9μήνου, η τράπεζα είχε αξιοποιήσει 7,77 δις. ευρώ κρατικών εγγυήσεων για το δανεισμό της από την ΕΚΤ, ενώ είχε λάβει και ειδικά ομόλογα του Δημοσίου, αξίας 1,737 δις. ευρώ, για να προχωρήσει σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πλέον αυτών των ενισχύσεων, για την τράπεζα εγκρίθηκαν στο τέλος του 2010 πρόσθετες εγγυήσεις δανεισμού ύψους 4 δις. ευρώ, από το νέο «πακέτο» των 25 δις. ευρώ. Ο κ. Ν. Καραμούζης διευκρίνισε χθες, ότι δεν έχει αξιοποιηθεί προς το παρόν το σύνολο αυτών των εγγυήσεων, χωρίς να αποκαλύψει πόσες έχουν ήδη αξιοποιηθεί. Με βάση τα ποσά του πρώτου 9μήνου 2010 και το ποσό εγγυήσεων που δικαιούται η Eurobank από το «πακέτο» των 25 δις. ευρώ, πάντως, οι συνολικές ενισχύσεις κεφαλαίων και ρευστότητας που έχει λάβει ή δικαιούται μέχρι στιγμής να πάρει η τράπεζα ξεπερνά τα 14,5 δις. ευρώ (πάνω από 6% του ΑΕΠ, για να έχουμε μια αίσθηση αναλογιών…).
Για το επόμενο «πακέτο» των 30 δις. ευρώ, που ήδη ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι η Eurobank θα αντλήσει το ποσό που της αναλογεί (5-6 δις. ευρώ) μόνο αν υπάρξει δυσμενής εξέλιξη στις αγορές (βλ. υποβάθμιση από οίκους αξιολόγησης, νέα «θύελλα» στην αγορά ομολόγων κ.ο.κ.).
Πάντως, χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τις κρατικές εγγυήσεις, που ήδη έχουν φθάσει σε πολύ υψηλό ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων, δεν δόθηκε χθες από τη διοίκηση της Eurobank. Εξίσου ασαφές, όπως άλλωστε για όλες τις ελληνικές τράπεζες, παραμένει το χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από το δανεισμό της ΕΚΤ (19 δις. ευρώ). Το μόνο βέβαιο είναι, ότι πολύ μεγάλο ποσοστό αυτής της χρηματοδότησης έχει καλυφθεί με κρατικές εγγυήσεις.
Έτσι, φαίνεται ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα έχουν τη χαρά να παραμείνουν σε συνεταιρική σχέση αρκετά ακόμη με τον πλουσιότερο Έλληνα μεγιστάνα, στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια της κρίσης, η έδρα της μητρικής της Eurobank μεταφέρθηκε από την Ελβετία στο Λουξεμβούργο, δηλαδή εντός ευρωπαϊκού εδάφους, ακριβώς για να διευκολυνθεί αυτή η… συνεταιρική σχέση, χωρίς ανησυχίες για «γκρίνιες» της Κομισιόν, ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει ενισχύσεις σε έναν τραπεζικό όμιλο με έδρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
sofokleous10.gr