Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Eurobank: Πανίσχυρη, με 14,5 δις. από το Δημόσιο!

eurobank2Την εικόνα μιας πανίσχυρης τράπεζας πρόβαλε χθες η Eurobank, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2010. Το μόνο που παρέλειψαν να αναφέρουν τα κορυφαία στελέχη της, ενημερώνοντας τους αναλυτές στο conference call, είναι πότε σκοπεύει η τράπεζα που ανήκει στον όμιλο του πλουσιότερου Έλληνα να επιστρέψει στο Δημόσιο τις ενισχύσεις κεφαλαίου που έχει λάβει, όπως απέφυγαν, όλως τυχαίως, να αναφέρουν το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ρευστότητας που έλαβε το 2010 η Eurobank από το Δημόσιο…
Με τις χθεσινές ανακοινώσεις για τα πεπραγμένα του 2010, που περιορίσθηκαν σε ένα δελτίο τύπου και στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, αφού οι πλήρεις οικονομικές καταστάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 22 Μαρτίου, η Eurobank έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, ότι κατάφερε στη δυσκολότερη χρονιά για τις τράπεζες να παρουσιάσει ικανοποιητικές αποδόσεις (κέρδη 113 εκατ. ευρώ προ της έκτακτης εισφοράς), ενώ η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια έφθασε το εξαιρετικά «άνετο» ποσοστό του 13,1%.
Αυτό που έλειπε από τις ανακοινώσεις της τράπεζας, όμως, παρά τον «άνετο» δείκτη επάρκειας κεφαλαίων, ήταν ένα χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κεφαλαιακών ενισχύσεων που έλαβε η Eurobank από το Δημόσιο και ήταν οι υψηλότερες, με μικρή διαφορά από αυτές της Alpha, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φθάνοντας τα 950 εκατ. ευρώ.
Την ώρα που τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να φοβούνται κρατικοποίηση, όπως η Εθνική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις κεφαλαιακές ενισχύσεις, παραδόξως η διοίκηση της Eurobank δεν δείχνει να βιάζεται να απελευθερωθεί από τα δεσμά του κρατικού ελέγχου, ώστε να έχουν και οι μέτοχοί της τη δυνατότητα να απολαύσουν μερίσματα σε μετρητά (ως γνωστόν, ο νόμος για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών επιτρέπει μόνο τη διανομή μετοχών, σε όσες τράπεζες έχουν λάβει κεφάλαια από το Δημόσιο).
Παραδόξως, η μοναδική τράπεζα με ισχυρή παρουσία (44%) ενός πανίσχυρου βασικού μετόχου στη μετοχική της σύνθεση (όμιλος Λάτση) προτιμά να παραμένει σε… συνεταιρική σχέση με τους δοκιμαζόμενους από τη λιτότητα Έλληνες φορολογούμενους, παρότι μετά την πώληση μεγάλου μέρους της συμμετοχής της σε θυγατρική στην Πολωνία και τη συγχώνευση με τη θυγατρική εταιρεία επενδύσεων ΔΙΑΣ έχει έναν από τους υγιέστερους δείκτες επάρκειας κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα αυτή την περίοδο.
Το ερώτημα, λοιπόν, που έμεινε και χθες αναπάντητο στους περισσότερους μικρομετόχους της τράπεζας είναι πότε ακριβώς σκοπεύει η διοίκηση Νανόπουλου να προχωρήσει στον πλήρη «απογαλακτισμό» από το Δημόσιο, όπως κάνουν άλλες τράπεζες με «κοντινούς» δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Άλλωστε, ακόμη και σε περίπτωση κάποιου έκτακτου δυσμενούς γεγονότος, ένας μικρομέτοχος της Eurobank εύλογα θα περίμενε, ότι ο πανίσχυρος μεγαλομέτοχος της τράπεζας θα ήταν έτοιμος να την ενισχύσει όσο χρειάζεται με νέα κεφάλαια, για να αντιπαρέλθει οποιαδήποτε πίεση.
Πέραν αυτού του ερωτήματος, που έμεινε χθες αναπάντητο, η διοίκηση της Eurobank απέφυγε να δώσει ακριβή απολογιστικά στοιχεία για το βαθμό εξάρτησής της από ενισχύσεις ρευστότητας από το Δημόσιο. Με βάση τα στοιχεία 9μήνου, η τράπεζα είχε αξιοποιήσει 7,77 δις. ευρώ κρατικών εγγυήσεων για το δανεισμό της από την ΕΚΤ, ενώ είχε λάβει και ειδικά ομόλογα του Δημοσίου, αξίας 1,737 δις. ευρώ, για να προχωρήσει σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων και δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πλέον αυτών των ενισχύσεων, για την τράπεζα εγκρίθηκαν στο τέλος του 2010 πρόσθετες εγγυήσεις δανεισμού ύψους 4 δις. ευρώ, από το νέο «πακέτο» των 25 δις. ευρώ. Ο κ. Ν. Καραμούζης διευκρίνισε χθες, ότι δεν έχει αξιοποιηθεί προς το παρόν το σύνολο αυτών των εγγυήσεων, χωρίς να αποκαλύψει πόσες έχουν ήδη αξιοποιηθεί. Με βάση τα ποσά του πρώτου 9μήνου 2010 και το ποσό εγγυήσεων που δικαιούται η Eurobank από το «πακέτο» των 25 δις. ευρώ, πάντως, οι συνολικές ενισχύσεις κεφαλαίων και ρευστότητας που έχει λάβει ή δικαιούται μέχρι στιγμής να πάρει η τράπεζα ξεπερνά τα 14,5 δις. ευρώ (πάνω από 6% του ΑΕΠ, για να έχουμε μια αίσθηση αναλογιών…).
Για το επόμενο «πακέτο» των 30 δις. ευρώ, που ήδη ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι η Eurobank θα αντλήσει το ποσό που της αναλογεί (5-6 δις. ευρώ) μόνο αν υπάρξει δυσμενής εξέλιξη στις αγορές (βλ. υποβάθμιση από οίκους αξιολόγησης, νέα «θύελλα» στην αγορά ομολόγων κ.ο.κ.).
Πάντως, χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τις κρατικές εγγυήσεις, που ήδη έχουν φθάσει σε πολύ υψηλό ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων, δεν δόθηκε χθες από τη διοίκηση της Eurobank. Εξίσου ασαφές, όπως άλλωστε για όλες τις ελληνικές τράπεζες, παραμένει το χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από το δανεισμό της ΕΚΤ (19 δις. ευρώ). Το μόνο βέβαιο είναι, ότι πολύ μεγάλο ποσοστό αυτής της χρηματοδότησης έχει καλυφθεί με κρατικές εγγυήσεις.
Έτσι, φαίνεται ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα έχουν τη χαρά να παραμείνουν σε συνεταιρική σχέση αρκετά ακόμη με τον πλουσιότερο Έλληνα μεγιστάνα, στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια της κρίσης, η έδρα της μητρικής της Eurobank μεταφέρθηκε από την Ελβετία στο Λουξεμβούργο, δηλαδή εντός ευρωπαϊκού εδάφους, ακριβώς για να διευκολυνθεί αυτή η… συνεταιρική σχέση, χωρίς ανησυχίες για «γκρίνιες» της Κομισιόν, ότι το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει ενισχύσεις σε έναν τραπεζικό όμιλο με έδρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
sofokleous10.gr