Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Με όλα της αστέρια η Ντεπορτίβο

Με όλα της αστέρια η ΝτεπορτίβοΝα μην έχει την τύχη της Ρόμα θέλει η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό την Τετάρτη (21:00, RedPlanet.gr, ET1) με μεγάλη σοβαρότητα και σχεδόν όλους τους βασικούς παίκτες στην σύνθεση της.
Οι Ισπανοί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να... γίνουν σάκος του μποξ, όπως οι Ιταλοί την περασμένη Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό ο προπονητής Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα έχει προϊδεάσει τους παίκτες για το τι τους περιμένει την Τετάρτη. Η αποστολή της Ντεπορτίβο φτάνει στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα και θα αποτελείται από τους ακόλουθους ποδοσφαιριστές: Φελίπε Ράμος, Μανουέλ Πάμπλο, Ζε Κάστρο, Λόπο, Λάουρε, Κολότο, Αϊθάμι, Σεοάνε, Πάμπλο Άλβαρεθ, Ρούμπεν Πέρεθ, Χουάν Ροντρίγκεθ, Χουάν Ντομίνγκεθ, Γιούκα, Σαούλ, Αντόνιο Τομάς, Ντέσμαρετς, Γουαρδάδο, Μίτσελ, Βαλερόν, Ρίκι και Αντριάν. Στην Ισπανία θα μείνουν οι τραυματίες Ραούλ Γκαρθία, Ουρέτα, Λασάντ και Αρανθούμπια. 

Τον κούτιανε μάλλον ο Ήλιος τον Προκόπη...

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=15527911&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=310&h= 

Συγκινητική η από τηλεοράσεως προσπάθεια του κ. Πρ. Παυλόπουλου να υπερασπιστεί το ίνδαλμά του, πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, χρεώνοντας το οικονομικό ναυάγιο της χώρας αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω τον φίλτατο Πάκη: Εννοεί πράγματι όλα αυτά που είπε- «ο Καραμανλής πληρώνει μεγάλες ιστορικές αποφάσεις», «είναι ένας ηγέτης που υπηρέτησε τον τόπο του αλλά δεν ήταν αρεστός», «όλο κι όλο αυτό για το οποίο κατηγορείται είναι ότι δεν ήξερε το ακριβές μέγεθος του ελλείμματος»- ή κάθησε πολλή ώρα στον καυτό ήλιο του Αυγούστου αγνοώντας τις υποδείξεις μου, δηλαδή χωρίς να φοράει καπέλο;

Σαμαράς ο Έλλην

Όπως διαβάζουμε στο in.gr:

«Θέλω να πω στον κ. Παπανδρέου ότι αν είχαμε μυαλό εδώ και 30 χρόνια, δεν θα διώχναμε στο εξωτερικό το πολύ πλούσιο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων και δεν θα τους στέλναμε στο εξωτερικό».

Απέδωσε την κύρια ευθύνη για αυτό στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι στόχευση του προγράμματος της ΝΔ είναι ο επαναπατρισμός των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Να δείτε που ο Σαμαράς θα πείσει μέχρι και τον Παπασταθόπουλο να φύγει από τη Μίλαν και να επιστρέψει στην ΑΕΚ...

Ελλάς-Ελλάς-Αντώνης Σαμαράς

Χρίσματα και...επιχρίσματα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZFMScv0nGhTWPJxHyL7aQQwfE_lIAZyHWHB12AnWrGUqqvMkUYlMmu1UqTR9heOTx_-NrpVCC9BTnjuE0AXpRhXJVkmqoDod-8YeKJkXB5hmUPdEjWC8t3JkYO40JgomaAwIWQpl-GXmn/s1600/xrismata.JPG

Υποψήφια περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ η Α. Γκερέκου;

Την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ως πιθανή υποψήφια περιφερειάρχη δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου. Οπως αναφέρουν, έχει γίνει και σχετική δημοσκόπηση η οποία δείχνει ότι η κ. Γκερέκου πηγαίνει πολύ καλά. Η ίδια τηρεί στάση αναμονής και σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, αναμένει τον Γ. Παπανδρέου να της ανάψει το πράσινο φως. Ωστόσο άλλες εφημερίδες αναφέρουν....
ότι η κ. Γκερέκου δεν ενδιαφέρεται για τη θέση. Η ίδια πάντως δεν αποκλείει να υπάρξουν "ευχάριστες" εξελίξεις, χωρίς να προσδιορίζει αν εννοεί τον επικείμενο ανασχηματισμό ή τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
http://kerkhora.blogspot.com

Ο φόβος







Πραγματικά διερωτόμαστε  τι περισσότερο θα έπρεπε να έχει συμβεί στο λαό μας έτσι ώστε να σταθεί στο ύψος του, με αυτό που διδάχθηκε πάντα να κάνει…δηλαδή…ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.


Φαίνεται πως αποχαυνώθηκε  πλήρως μπροστά από την τηλεόραση-ψησταριά, από την οποία απολαμβάνει και γεύεται κάθε προϊόν μασημένης τροφής που του σερβίρουν. 
  
Φαίνεται πως φοβάται να αντιμετωπίσει την σκληρή πραγματικότητα.
Φαίνεται πως ακόμη πιστεύει στα πολιτικά συστήματα που τον διοικούν
Φαίνεται πως φοβάται…να φέρει αντίρρηση σε αυτό που αδίκως του επιβάλλουν να κάνει.
Φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να βροντοφωνάξει τον Εθνικό Ύμνο και να νιώσει περήφανος για το περιεχόμενό του.
Φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη χρονιά διεπράχθη ένα έγκλημα εις βάρος του κι αυτή είναι μόνο η αρχή


Φαίνεται επίσης ότι δεν έχει σκεφθεί τις ατομικές του ευθύνες, διότι έχει ατομικές ευθύνες και έχουμε αναφερθεί για το συγκεκριμένο γεγονός κατά το παρελθόν με προηγούμενα δημοσιεύματά μας. Άλλο η ευθύνη που φέρουν οι «ληστές του δημοσίου χρήματος»  και άλλο η ευθύνη που φέρουμε όλοι μας διότι πάντοτε λειτουργούσαμε ατομιστικά  και με τεράστια δόση αδιαφορίας για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, με βασικό κανόνα το «βόλεμα». Δεν φάνηκε έως και σήμερα ότι αγαπάμε και ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας πραγματικά. 


Αυτό που φάνηκε είναι το γεγονός ότι όλοι πίστεψαν κατά περιόδους τους διάφορους «Γκόρτσους» με τις φαμφαρολογίες τους, σκοπός των οποίων ήταν τελικά να εξαπατήσουν τους πολίτες αυτού του τόπου,  υποσχόμενοι στις «βδέλλες»…. λαγούς με πετραχήλια επί δεκαετίες. Φαινομενικά τα κατάφεραν… η συνέχεια θα μας δείξει εάν και εφόσον τα κατάφεραν πραγματικά…  Κι αυτό το λέμε διότι πάντοτε στη ζωή υπάρχουν και ανατροπές. Όπως λέει και μια παλιά παροιμία… «όσο εμείς κάνουμε σχέδια, ο Θεός μας βλέπει και γελάει»


Φαίνεται πως δεν κατάλαβε ο Έλληνας ότι σιγά – σιγά του ροκάνισαν τα πάντα - κάθε αξία, κάθε ιδανικό κάθε ελπίδα για μία καλύτερη πορεία ως έθνος. 


Μάλλον δεν κατάλαβε ότι τον κρατάνε όμηρο υπό το κράτος φόβου, έτσι ώστε να τον χειρίζονται και να τον χειραγωγούν όπως θέλουν. Έτσι φαίνεται  τουλάχιστον…
Ειλικρινά σας εξομολογούμαι ότι τα έχουμε χάσει! 


Μήπως λοιπόν αφέθηκε πλήρως στην «τύχη» του?  Ή μήπως συνειδητοποιεί πραγματικά το τι έχει συμβεί και … αυτή τη στιγμή  ετοιμάζει το δικό του «μνημόνιο» προς τους κυβερνώντες του?


«ΞΥΠΝΑ ΕΛΛΗΝΑ – ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ»


Με την ίδια δύναμη που έβγαινες στο δρόμο πιστεύοντας στη σημαιούλα που σου πούλαγαν, με την ίδια δύναμη βγες και δείξε την δύναμή σου…χωρίς τη σημαιούλα τους. 


ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ...
ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΑΝ «ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ» 
aoratos-ippotis

ΤΑ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ ΤΗΣ ΡΗΓΙΛΛΗΣ !...

-Αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασιλική Τζότζολα… Ακριβώς, έτσι : Τζό-τζο-λα !... Ενέσκηψε από το πουθενά κι άρχισε να δίνει τη γυναικεία χροιά στη σαμαρική επικοινωνιακή πολιτική.
Μπορούσε ν΄ αποφύγει τα δυο κύρια χαρακτηριστικά της δραστηριότητας της Ρηγίλλης ; Όχι δεν μπορούσε, ούτε τη μπουρδολογία να προσπεράσει, ούτε την «πατάτα» ν΄ αποφύγει…

Μιλώντας για τον «πρωθυπουργό του Μνημονίου», (μπούρδα, πρώτη…), διερωτάται «γιατί μαζεύει γύρω του, ξένους συμβούλους… κι όχι ΄Ελληνες ;», κι απαιτεί απάντηση για το «πόσο κοστίζουν αυτές, οι απ΄ ευθείας αναθέσεις ;…». (Η δεύτερη μπούρδα, ολκής, μιας κι υπονοεί πως για την πρόσληψη συμβούλου του, ο Παπανδρέου θάπρεπε να κάνει …διαγωνισμό ! ). Ακριβώς έτσι,
η Τζό-τζο-λα !...
Ο …παλιός Πεταλωτής, βρίσκει την ευκαιρία να δείξει σκληρότητα και τα ρίχνει άγρια :
«Η Ν.Δ. οδήγησε την Ελλάδα στην επιτήρηση, στο χείλος της χρεοκοπίας, στην ανάγκη "μνημονίου". Η κυβέρνηση σώζει τη χώρα, την αλλάζει, ώστε να μη χρειαστούμε ξανά "μνημόνια". Η Ν.Δ. που μείωσε την εθνική μας κυριαρχία διαλύοντας την οικονομία και λεηλατώντας τον εθνικό μας πλούτο, θα λάβει αρμοδίως την οικονομικής φύσεως απάντηση. Μακάρι όμως να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για το δημόσιο χρήμα και ως κυβέρνηση».Και η «πατάτα» της Τζό-τζο-λα : «Ο κ. Πεταλωτής μιλάει για το χθες, εμείς ρωτάμε για το σήμερα και αγωνιούμε για το αύριο», δηλαδή, σε απλά ελληνικά, αυτά που είπε ο Πεταλωτής έγιναν χθες, (δεν αντικρούονται… ), τάκανε η Ν.Δ. (δεν αμφισβητείται… ), απλώς, εμείς οι του Σαμαρά, αντιπαρερχόμαστε το χθες ( ό,τι έγινε, έγινε…), και ρωτάμε για το σήμερα, το …ξεκομμένο από το χθες !

- Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Ν.Δ., βουλευτής, Χρήστος Σταϊκούρας - ναι, ο γιόκας του διαχρονικού διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Καραμανλή – συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η Τζό-τζο-λα, (δηλαδή, τη μπουρδολογία και τις «πατάτες»), σχολίασε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θριαμβολογίες που αποδείχθηκαν ψεύτικες, έωλες και βραχύβιες».

Τι ανακάλυψε ο ..αυτόφωτος, αυτός, αστέρας ; Μα πως «τον Ιούλιο του 2010 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον ίδιο μήνα, δηλαδή αυξήθηκε κατά περίπου 70%...». Μιλάμε για άπαιχτη μπούρδα, μιας κι από ένα ολόκληρο επτάμηνο, (που το έλλειμμα πέφτει κατά 40%), απομονώθηκε ένας μήνας, ο Ιούλιος, που κατά τύχη, ήταν χειρότερος από τον περσινό και να η μπούρδα Νο 2 : «η δήθεν λογιστική υπέρβαση των στόχων, πολύ γρήγορα έγινε υστέρηση».
Και σαν να μην έφτανε αυτό, δηλαδή μόνο οι μπούρδες, νάτη, κολλητά, και η «πατάτα» :
«και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση της τρόικας από τη χώρα μας. Τυχαίο; Δεν νομίζω».Νομίζει δε νομίζει ο αναπληρωτής Σταϊκούρας, την ώρα που το κόμμα του, ο αρχηγός του κι όλος ο μηχανισμός του, μιλάνε για διακυβέρνηση της τρόικας, η οποία λύνει και δένει, ο ίδιος παρουσιάζει τους ελεγκτές αδιάβαστους, που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, όπως π.χ. δεν γνωρίζουν την πορεία των μεγεθών του μήνα Ιουλίου, που μόλις έλεγξαν και την κυβέρνηση να τους δουλεύει και να τους παραπλανά !
Και σαν το …πατατάκι στην τούρτα, να, καπάκι κι ένα νέο άδειασμα του Προβόπουλου, σαφές και επίσημο, μιας κι είναι η Τράπεζα της Ελλάδος αυτή που παρακολουθεί, μαζεύει κι ανακοινώνει τα στοιχεία για το έλλειμμα !

Τα τσουτσέκια της Ρηγίλλης σε πλήρη και διασκεδαστική δράση !...

Τελικά ...είμαστε αχάριστοι!

Από τον Γιάννη Πρεβενιό

Ο Πρωθυπουργός σε διακοπές , οι περισσότεροι υπουργοί άφαντοι … συγνώμη, συγνώμη ξέχασα ότι πριν λίγες μέρες τους είπε να πάνε να ξεκουραστούν και να γυρίσουν δριμύτεροι να συνεχίσουν το εποικοδομητικό τους έργο!!!
Αλί και τρις Αλί για όλους μας αχ τι μας περιμένει όταν γυρίσουν ξεκούραστοι και μαυρισμένοι α… τώρα που είπα μαυρισμένοι θυμήθηκα και τις Δημοτικές εκλογές, καλά έχουν μεγάλη πλάκα, κάποιοι υποψήφιοι γνωρίζοντας την οργή του κόσμου απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα (και αυτή την περίοδο ιδίως στο ΠΑΣΟΚ) φοβούμενοι ότι θα...
 φάνε μαύρο το παίζουν (σε συνεννόηση πάντα με το κόμμα) λίγο ΑΝΤΑΡΤΕΣ για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, για να του αρπάξουν την ψήφο. Αν βγουν θα τους δείτε πάλι να προσκολλώνται στο κομματικό άρμα!!! Μη τσιμπάτε λοιπόν και μαυρίστε τους με την ψήφο σας για να συνεχίσουν τις διακοπές τους και για τα επόμενα 4 χρόνια!!!! Εντάξει θα μου πείτε τώρα πως θα τους καταλάβουμε Πρεβενιέ; Ε καλά είναι απλό όπου δείτε μεγάλη κόντρα με δηλώσεις και αντιδηλώσεις εκατέρωθεν, ψάξτε το καλύτερα!!!
Συνεχίζω λοιπόν, όλοι άφαντοι και εγώ ο μαζοχιστής να αισθάνομαι βασιλιάς που κατεβαίνω την άδεια Πανεπιστημίου με την μοτοσυκλέτα μου με 40 βαθμούς αλλά χωρίς μποτιλιάρισμα!!!! Τόσο πολύ μ' αρέσει που ανεβαίνω την Σταδίου και ξανακατεβαίνω για να ευχαριστηθώ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για μένα.
Ας είναι καλά οι της κυβέρνησης που φρόντισαν να έχω όπως οι περισσότεροι από εσάς οικονομική δυσπραγία οπότε θα δούμε την Αθήνα για πρώτη φορά έρημη πόλη!!! Πρότεινα μάλιστα μεταξύ σοβαρού και αστείου σε ένα φίλο την ημέρα της Παναγίας να καλέσει όλοι την παλιοπαρέα να πάμε να παίξουμε ένα διπλό (ποδόσφαιρο) μπροστά στην Βουλή για να θυμηθούμε τα παλιά. Ε δεν θα το πιστέψετε αυτός το πήρε σοβαρά και τους τηλεφώνησε και όλοι δήλωσαν συμμετοχή … όλοι είναι εδώ!!!! Ορίστε .. που γκρινιάζετε ότι δεν έχουμε λεφτά, ότι κάποιοι μας έκλεψαν και για να καλύψουν την τρυπάρα του ελλείμματος μας πετσόκοψαν τους μισθούς, τις συντάξεις και τα δώρα …. βρε αν είχαμε λεφτά και φεύγαμε για καμιά βδομάδα πως θα ξαναέβλεπα εγώ τους παλιούς μου φίλους; Πως; Αχάριστοι, ε αχάριστοι!!!! 
press-gr 
 

Η γελοιογραφία της ημέρας...

από τα "Νέα"
press-gr

Ρε ΔΝΤούδες … Εμείς θα την βρούμε την άκρη θ΄ αντέξουμε …

Γεια σου ρε … ΕΛΛΗΝΑΡΑ...

repoupame 

listonplace 

Υβρίδια λιονταριού και τίγρης γεννήθηκαν σε ζωολογικό κήπο της Ταϊβάν

Ταϊπέι, Ταϊβάν
Τρία εξαιρετικά σπάνια αιλουροειδή, που προέκυψαν από διασταύρωση αρσενικού λιονταριού και θηλυκής τίγρης, γεννήθηκαν σε ζωολογικό κήπο της Ταϊβάν, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα πρόστιμο για παράβαση της νομοθεσίας περί εκτροφής άγριων ζώων.

Υβρίδια αυτού του είδους (ονομάζονται liger, από συνδυασμό των λέξεων lion και tiger) δεν υπάρχουν στη φύση, καθώς τα λιοντάρια (Panthera leo) και οι τίγρεις (Panthera tigris) δεν απαντώνται στις ίδιες περιοχές.

Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, όμως, έχουν αναφερθεί αρκετά ανάλογα περιστατικά, παρόλο που για λόγους δεοντολογίας τα δύο είδη αιλουροειδών πρέπει να ζουν ξεχωριστά.

«Η εγκυμοσύνη της τίγρης με έπιασε εντελώς απροετοίμαστο» δήλωσε στο AFP o Χαν Κουό-ναν, ιδιοκτήτης της «Παγκόσμιας Εκπαιδευτικής Φάρμας του Βασιλιά των Φιδιών», h οποία βρίσκεται στα νότια της Ταϊβάν. «Το λιοντάρι και η τίγρη βρίσκονταν στο ίδιο κλουβί από τότε που ήταν κουτάβια, εδώ και πάνω από έξι χρόνια, και τίποτα δεν είχε συμβεί» πρόσθεσε.

Οι δικαιολογίες του Χουάνγκ φαίνεται ότι δεν έπεισαν τις τοπικές αρχές, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι το πρόστιμο για εκτροφή άγριων ζώων χωρίς άδεια μπορεί να φτάσει τα 50.000 δολάρια Ταϊβάν (1.600 δολάρια ΗΠΑ).

Σύμφωνα με την ταϊβανέζικη εφημερίδα Apple Daily, περίπου 10 τέτοια υβρίδια υπάρχουν σήμερα σε ζωολογικούς κήπους όλου του κόσμου.

Τα υβρίδια από τη διασταύρωση αρσενικού λιονταριού και θηλυκής τίγρης συχνά είναι υγιή και μάλιστα ξεπερνούν σε μέγεθος οποιοδήποτε άλλο αιλουροειδές.

Πάντως ενα από τα τρία μικρά που γεννήθηκαν στην Ταϊβάν πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του την Κυριακή.

Ένα υβρίδιο με διαφορετικά χαρακτηριστικά και πιο ευαίσθητη υγεία έχει αναφερθεί να προκύπτει από διασταύρωση αρσενικής τίγρης και λέαινας (και ονομάζεται tiglon).
http://news.in.gr 
kerkyraikialepou 

"Θα μπει κανείς φυλακή;"

του Σταύρου Θεοδωράκη
«Θα μπει κανείς φυλακή;». Και μετά : «Θα σωθούμε;».
Αυτά είναι τα 2 ερωτήματα που άκουγα την εβδομάδα των διακοπών μου. Και συνήθως με αυτή τη σειρά. Οι περισσότεροι ξεκινούσαν με μια θετική παραίνεση: «Σαν δημοσιογράφος κάτι παραπάνω θα ξέρεις…». Άλλοι, δεν έκρυβαν εξαρχής την καχυποψία τους: «Αν και δημοσιογράφος εσύ τι πιστεύεις;». Που πάει να πει :«Δεν έχουμε και πολύ εμπιστοσύνη στη φάρα σου, αλλά μια που σε βρήκαμε μπροστά μας, πες μας και εσύ τη γνώμη σου». Μερικοί ρωτούσαν δυνατά , άλλοι πάλι υπέβαλλαν τα ερωτήματα ψιθυριστά λες και ήταν ένα μυστικό που έπρεπε να το μοιραστούμε οι δυο μας μόνο. Ας πω λοιπόν δημοσίως τις δικές μου σκέψεις στα δημοφιλή ερωτήματα του καλοκαιριού.

«Θα μπει κανείς φυλακή;». Θα μπει! Αν το σύστημα εξουσίας (πολιτικοί, δικαστικοί, συνδικαλιστές, ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι – τρομάρα μας) δεν θέλει να χαθεί αύτανδρο, κάποιοι θα πρέπει επιτέλους να τιμωρηθούν. Και δεν εννοώ απαραιτήτως κάγκελα – αν και για κάποιους είναι απαραίτητα – αλλά όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τιμωρήσεις κάποιον που πλούτισε παρανόμως. Καθαίρεση από τα αξιώματα, δημόσια διαπόμπευση και δήμευση περιουσιών, αρχίζοντας από τους πολιτικούς που μας έκλεψαν (ανεξαρτήτως αν οι υποθέσεις τους έχουν παραγραφεί). Ήδη έχουμε κάποιους στη φυλακή από τις υποθέσεις των «κουμπάρων», της Ζίμενς, των «δομημένων ομολόγων» δεν μπορούν όμως να μένουν ατιμώρητοι οι πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων που από την μια μέρα στην άλλη έγιναν εκατομμυριούχοι, ούτε να διαφεύγουν τα μεγάλα κεφάλια του σκανδάλου της Ζίμενς. Στο Βατοπέδι πρέπει τάχιστα να ξεκαθαριστεί το τοπίο όχι μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα αλλά και για τους … μοναχούς που δημιούργησαν το σκάνδαλο. Δεν μπορούν να δίνουν συνεντεύξεις, να κάνουν δημόσιες σχέσεις με ακριβές εκδόσεις και μόλις τους φωνάζει ο εισαγγελέας να δηλώνουν … Αγιορείτες.

Έπειτα έχουμε όλους αυτούς τους υπουργούς που διαχειρίστηκαν τεράστια κονδύλια (στην Εθνική Οικονομία, στην Άμυνα, την Υγεία και το Μεταφορών συνήθως). Οι περιουσίες που έχουν αποκτήσει (αυτοί, οι γυναίκες τους, τα αδέλφια τους, οι γαμπροί τους και τα παιδιά τους) και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, πρέπει να περάσουν στο κράτος. Ας αρχίσουμε τους έλεγχους από αυτούς τους συγκεκριμένους πολιτικούς - της τελευταίας 10 ετίας ας πούμε - και μερικούς άλλους που έχουν κατηγορηθεί πλειστάκις για μίζες (για να μην ξεχάσουμε και τις Άγονες Γραμμές του Παυλίδη, μέρες που είναι) θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ελέγχου. Ένα μήνα – δύο μήνες… όχι πάντως δύο και πέντε χρόνια γιατί η κατάσταση που περνάει η χώρα είναι έκτακτη και δεν δικαιολογούνται εσαεί εκκρεμότητες.

Ένας ξένος αναλυτής έκανε τον χειμώνα μια πρόταση που πέρασε μάλλον απαρατήρητη. Είπε ότι πρέπει να δώσουμε φορολογική αμνηστία σε όλους αυτούς που πλούτισαν λάθρα τα τελευταία χρόνια. Με μια προϋπόθεση όμως: ότι οι περιουσίες τους – τα κλεμμένα δηλαδή - θα δηλωθούν από τους ίδιους! Και μετά θα έρθει το κράτος και θα επιβάλει πρόστιμα από 50% έως 90%. Όλοι οι άλλοι που έκλεψαν, πλούτισαν και δεν θα το δηλώσουν – πρότεινε ο ξένος αναλυτής - να οδηγηθούν στη φυλακή. Η πρόταση του, μπορεί να ηχεί κάπως μπακαλίστικη αλλά εγώ την βρίσκω ενδιαφέρουσα για την βαλκανική μας νοοτροπία. Την συζήτησα μάλιστα με δύο υπουργούς οι οποίοι περίπου μου είπαν το εξής: «ωραία ακούγεται αλλά άντε να βρεις όλους αυτούς που έκλεψαν».

Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι πιο απλό από όσο μας το παρουσιάζουν. Κοιτάξτε γύρω σας και δείτε πόσοι άνθρωποι ζουν πάνω από το όριο που τους επιτρέπουν τα εισοδήματα τους. Ο ένας γιατρός ζει σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών και ο άλλος έχει βίλλα, εξοχικό, δυο Φιλιππινέζες, τζιπ το πρωί, κάμπριο το βράδυ και τα παιδιά του σκορπάνε κάθε μέρα στο ψιλικατζίδικο όσα θέλει μια οικογένεια για να τραφεί. Και δεν είναι μόνο οι γιατροί και όλοι όσοι εμπλέκονται στο Σύστημα Υγείας, είναι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών, του Δημοσίων Έργων, τα στελέχη των αναπτυξιακών επιχειρήσεων των Δήμων, οι προμηθευτές και οι εργολάβοι του δημοσίου. Χάος; Δεν νομίζω. Αρκεί να πάρει κανείς την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του πολίτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο.

Εφορίες, Τοπική αυτοδιοίκηση, προμηθευτές του δημοσίου και όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται με την έκδοση κάθε είδους άδειας (από πολεοδομικές μέχρι άδειες οδήγησης και κάρτες καυσαερίων). Αυτοί είναι οι πρωταθλητές στην διαφθορά. Τα ίδια λέει και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης. Ας πει λοιπόν η κυβέρνηση ότι δίνει διορία 10 ημερών σε αυτές και αυτές τις κατηγορίες υπαλλήλων να δηλώσουν όλα τα άδηλα εισοδήματα τους. Με το τέλος της προθεσμίας και σε ένα μήνα το ΣΔΟΕ θα ελέγξει -δειγματοληπτικά έστω - την συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων και όσες περιουσίες εντοπίζονται αδήλωτες θα κατάσχονται και οι επίορκοι θα μπαίνουν φυλακή.

Ναι, το ξέρω χρειάζονται καινούργιοι νόμοι και νέες υπηρεσίες (ας πούμε ΣΔΟΕ μαζί με την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας – που έχει πιάσει αρκετούς διεφθαρμένους μπάτσους), ο άλλος δρόμος όμως της γραμμικής εξέλιξης των πραγμάτων που έχει επιλέξει η κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά. Και τέλος πάντων αντί η κυβέρνηση να σπαταλά φαιά ουσία προβληματιζόμενη τόσους μήνες, ποιο είναι τo χρηματικό όριο πάνω από το οποίο ένα δώρο προς έναν πολιτικό θεωρείται εξαγορά, ας επεξεργαστεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την απόδοση δικαιοσύνης. Ξεκινώντας με αυτούς που έκλεβαν τόσα χρόνια το δημόσιο χρήμα. Αυτό άλλωστε πρωτίστως μας λείπει και μας εμποδίζει να δώσουμε μια απάντηση στο άλλο δημοφιλές ερώτημα του καλοκαιριού : «Θα σωθούμε ή όχι;».