Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Χρέος - ρεκόρ 120% του ΑΕΠ

http://www.hint.gr/wp-content/uploads/national-debt-clock_071102.jpg
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί το 2010 το δημόσιο χρέος, το οποίο θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς, όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Πρόκειται για εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά το κόστος δανεισμού, το οποίο θα κινηθεί και του χρόνου σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Αρνητική ήταν άλλωστε και η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση του νέου προϋπολογισμού και των στοιχείων για το χρέος, καθώς τα spread, που αποτελούν τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των γερμανικών και ελληνικών τίτλων, στα δεκαετή ομόλογα εκτοξεύθηκαν χθες έως 1,78% από 1,72% μία ημέρα νωρίτερα. Όπως φαίνεται, τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός δεν κρίνονται επαρκή από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία. Η εξέλιξη αναμένεται να εντείνει την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για την πορεία του προγράμματος δανεισμού της επόμενης χρονιάς και τη στάση που θα τηρήσουν από εδώ και πέρα οι διεθνείς αγορές. Άλλωστε, από τις αρχές Οκτωβρίου του 2009 και μετά, το επιτόκιο δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο διευρύνεται συνεχώς, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, ως αποτέλεσμα της σημαντικής απόκλισης των δημοσιονομικών μεγεθών της φετινής χρονιάς από τους αρχικούς στόχους. Όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό, το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα εκτιναχθεί το 2010 στο 120,8% του ΑΕΠ από 113,4% φέτος και 99,2% πέρυσι. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει συμπεριλάβει προβλέψεις για τον περιορισμό της αύξησης του δημοσίου χρέους από έσοδα αποκρατικοποιήσεων καθώς, όπως αναφέρεται, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι υπό αναθεώρηση και θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.
ΤΑ ΝΕΑ

Πέτυχε το δοκάρι και έφυγε… εκατομμυριούχος! (video)

Μια από τις ελάχιστες, ίσως και η μοναδική, περίπτωση όπου ένα… δοκάρι πανηγυρίστηκε τόσο πολύ, σημειώθηκε σε αγώνα ράγκμπι που διεξήχθη στο «Γουέμπλεϊ». Ένας 24χρονος Άγγλος, ο Στούαρτ Τίνερ, απέδειξε την… εθνικότητα του στο ραντεβού με τη «θεά Τύχη» και, αφού κληρώθηκε αρχικά, ανάμεσα σε 46.000 οπαδούς, να συμμετάσχει στον καθιερωμένο διαγωνισμό του ημιχρόνου, πέτυχε με σουτ από τα 30 μέτρα το δοκάρι και έφυγε πλουσιότερος κατά 280.000 ευρώ από το γήπεδο. Ο Τίνερ -που είχε βγάλει, μάλιστα, τα παπούτσια του, ισχυριζόμενος πως έτσι θα ήταν πιο άνετος- είχε μια μόνο ευκαιρία να «σημαδέψει» την εστία, ωστόσο αυτή αποδείχθηκε αρκετή, ώστε να πετύχει το φαινομενικά ακατόρθωτο. Η μπάλα, μετά το δυνατό σουτ, «προσγειώθηκε» με ακρίβεια στη μπάρα, το κοινό στις εξέδρες ξέσπασε σε πανηγυρισμούς και ο 24χρονος -που χρειάστηκε κάποια δευτερόλεπτα για να «συλλάβει» τι πέτυχε- δεν θα μπορούσε να αναφερθεί πιο περιγραφικά στη χαρά του. «Πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω. Το συναίσθημα είναι μοναδικό. Είμαι ακόμα σε ντελίριο», σημείωσε και, αφού κάλεσε σε… δείπνο όλες τις τσιρλίντερς της ομάδας, κατέληξε: «Αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη ημέρα της ζωής μου, μετά από εκείνη στην οποία έχασα την παρθενιά μου».

Δείτε την... συνομωσία του σύμπαντος υπέρ του Τίνερ


http://paraxena-gr.blogspot.com

Σήματα τελών κυκλοφορίας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η διάθεση

Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 θα γίνεται η διάθεση των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών έτους 2010, από τις τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Α.Ε. και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. Στη συνέχεια, τα σήματα θα διατίθενται αποκλειστικά από τις ΔΟΥ, όπως άλλωστε σε όλες τις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται ειδοποιητήριο από τον κάτοχο του οχήματος ή έχει απολέσει αυτό ή λαμβάνει ειδοποιητήριο αλλά είναι λανθασμένος ο αριθμός κυκλοφορίας ή τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας ή αναγράφεται λανθασμένος ΑΦΜ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Αυτά προβλέπονται στην υπ' αριθμ. 1110011/1159/Τ.&Ε.Φ./5.11.2009 απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με την οποία επίσης ανατέθηκε η είσπραξη των εσόδων από τη διάθεση του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας, καθώς και του ειδικού φόρου επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης με μεγάλο κυλινδρισμό κινητήρα. Επισημαίνεται ότι το ποσό των τελών κυκλοφορίας και των κατά περίπτωση συνεισπραττόμενων με αυτό ποσών, δηλαδή του ειδικού φόρου οχημάτων με κυλινδρισμό κινητήρα από 1.929 κ.ε. και άνω και του τέλους περιβαλλοντικής επιβάρυνσης οχημάτων, θα εμφανίζονται τόσο συνολικά όσο και αναλυτικά.
naftemporiki.gr

Συνέντευξη στην Κουβανή μπλόγκερ Yoani Sánchez, έδωσε ο Obama

Ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία του λόγου αποτελεί η συνέντευξη που πήρε η Κουβανή μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, φυσικά μέσω e-mail στα αγγλικά και τα ισπανικά. Εκείνη του έστειλε 7 ερωτήσεις και εκείνος της απάντησε, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στο γνωστό μπλογκ της «Generation Υ» (Γενιά Υ), εξηγεί ότι χρειάστηκαν αρκετοί μήνες «προκειμένου να κατορθώσω να στείλω το ερωτηματολόγιο στον Ομπάμα με κάποια από τα θέματα που δεν με αφήνουν να κοιμηθώ τις νύχτες».
Η Γιοάνι με τις περιγραφές της για την καθημερινότητα στη χώρα της έχει μπει στο στόχαστρο των αρχών. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τη Σάντσες για το βραβείο Μαρία Μουρς Κάμποτ που κέρδισε φέτος για τη συμβολή της στην αλληλοκατανόηση των χωρών της αμερικανικής ηπείρου. «Το μπλογκ σου», της έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα, «αποτελεί ένα μοναδικό παράθυρο για την καθημερινή ζωή στην Κούβα. Αποδεικνύεται ότι το Ίντερνετ παρέχει σε εσένα και άλλους θαραλλέους Κουβανούς μπλόγκερ την ευκαιρία να εκφραστείτε μέσω της χρήσης της τεχνολογίας. Όλοι εμείς αναμένουμε την ημέρα που οι Κουβανοί θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα δημόσια χωρίς φόβο».
Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές συνέλαβαν τη Γιοάνι και την κράτησαν για λίγο την ώρα που πήγαινε στο κέντρο της Αβάνας προκειμένου να πάρει μέρος σε διαδήλωση εναντίον της βίας. Η Σάντσες περιέγραψε πως οι αστυνομικοί τής είπαν ότι «το έχει παρατραβήξει» με αυτά που γράφει για τα προβλήματα της χώρας και την προειδοποίησαν να περιοριστεί. Πάντως στις απαντήσεις του ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τη Γιοάνι ότι η χώρα του «δεν έχει καμία πρόθεση να πραγματοποιήσει εισβολή στην Κούβα».

H1N1: Τρεις επιπλέον στην εντατική με νέα γρίπη

Τρεις άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένας 40χρονος, ο οποίος ήταν παχύσαρκος και έπασχε από τη νέα γρίπη, πέθανε χθες. Μεταξύ των νέων κρουσμάτων είναι ένα 11χρονο κορίτσι ενώ τα άλλα δύο περιστατικά αφορούν έναν άνδρα, 59 ετών με υποκείμενο καρδιαγγειακό νόσημα, που εμφάνισε βαριά πνευμονία, καθώς και έναν άνδρα 42 ετών με υποκείμενη ηπατική ανεπάρκεια. Τη Δευτέρα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ την ίδια μέρα ξεκινά ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων πληθυσμού, ηλικίας άνω των 6 μηνών. Στις ομάδες αυτές ανήκουν τα άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρά νοσήματα και επιπλοκές, οι αιμοδότες καθώς και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία καθώς και στα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ, ενώ για τον εμβολιασμό των ειδικών ομάδων δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης. Από 1η Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός υγιών ομάδων πληθυσμού, με τα άτομα ηλικίας 4-49 ετών και τους υπηρετούντες σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα Κέντρα Υγείας, στα Εμβολιαστικά Κέντρα του ΙΚΑ, στα Εμβολιαστικά Κέντρα σε Νομαρχιακό και Δημοτικό επίπεδο. Ακολουθούν στις 7 Δεκεμβρίου οι εμβολιασμοί για τα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
ta nea