Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σχέδιο ανάπτυξης πράσινης ενέργειας από την Νορβηγία


Η Νορβηγία θέλει να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, με βάση ένα σύστημα για την προστασία των τροπικών δασών, στο οποίο το Όσλο είναι ο μεγαλύτερος χορηγός, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η Νορβηγία ζητά από τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο που αποκαλεί Energy + για την προώθηση της πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή ή την αιολική ενέργεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η “Energy + είναι μια πρωτοβουλία για την προώθηση της πρόσβασης στην ανάπτυξη της ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα» στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με το Reuters.
Οι αναπτυγμένες χώρες υποσχέθηκαν το 2009 να αυξήσουν το ποσό προς τη κλιματική τη βοήθεια σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από το 2020, για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στις επιπτώσεις, όπως οι ξηρασίες πλημμύρες,, καύσωνες και η άνοδος των θαλασσών.
Λίγες πλούσιες χώρες έχουν τα σχέδια για το πώς θα αυξήσουν τη βοήθεια μέχρι το 2020, καθώς οι περικοπές του προϋπολογισμού σε πολλά έθνη, οι βραχυπρόθεσμες εσωτερικές ανησυχίες για θέσεις εργασίας και η αυξανόμενη δανειοληψία αποτελούν τροχοπέδη και προκαλούν ανησυχίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το 2007, η Νορβηγία υποσχέθηκε 3 δισεκατομμύρια κορώνες ($ 537,300,000) το χρόνο για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην καθυστέρηση της αποψίλωσης των δασών, καθώς και σχέδια αξίας 1 δισ. δολαρίων ο καθένας για τη Βραζιλία και την Ινδονησία.
agrinioart.gr

Δείτε το χάρτη με των "Αγανακτισμένων" σε όλη την Ελλάδα.

aganakti
Δείτε το χάρτη με των "Αγανακτισμένων" σε όλη την Ελλάδα. Κλικ για λεπτομέρειες.
news.935radio.gr

ΑΣ ΜΗΝ ΣΒΗΣΕΙ ΠΟΤΕ Η ΕΛΠΙΔΑ ΛΟΙΠΟΝ !!!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYEo6D3LulaG2Y22F18lmCSNwFxGyHMzzhCOjrTUiIiWk__IqXYIWS8ssHxjAJRxvkoDp8yj2GGoDrr3LjNAg92oNMl1vGRQHbFJ6pu1r86MlxS7fjopTrrCfg_3azvI5PZHKEOFOy4Aw/s1600/4+KERIA.jpg
Τα τέσσερα κεριά, έλιωναν, αργά αργά…
Ο χώρος ήταν τόσο ήσυχος, που μπορούσε να ακουστεί η συζήτησή τους…

Το πρώτο είπε: «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ» Μα οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να με διατηρήσουν: πιστεύω ότι δεν μου μένει άλλο από το να συνεχίσω να σβήνω!” …κι έτσι αφέθηκε σιγά σιγά να σβήσει ολοκληρωτικά…

Το δεύτερο είπε: «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΠΙΣΤΗ» Δυστυχώς δεν χρειάζομαι πουθενά. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν για μένα, κι έτσι δεν έχει νόημα να παραμένω αναμμένο.” …μόλις ολοκλήρωσε τα λόγια του, ένα ελαφρύ αεράκι φύσηξε πάνω του και το έσβησε…

Πολύ λυπημένο το τρίτο κερί, με τη σειρά του είπε: «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Η ΑΓΑΠΗ» Δεν έχω τη δύναμη να συνεχίσω να παραμένω αναμμένο. Οι άνθρωποι δεν μου δίνουν σημασία και δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικό είμαι. Αυτοί μισούν ακόμα και αυτούς που τους αγαπούν περισσότερο… ..και χωρίς να περιμένει άλλο, το κερί αφέθηκε να σβήσει…

Ξαφνικά… …ένα μωρό μπήκε στο δωμάτιο και είδε τα τρία κεριά σβηστά! Φοβισμένο από το μισοσκόταδο, είπε: «ΜΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ, ΕΓΩ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ !!!» …και ξέσπασε σε δάκρυα…

Τότε το τέταρτο κερί είπε με συμπόνια : “ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΚΑΛΟ ΜΟΥ, ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ: ΟΣΟ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΑΝΑΜΜΕΝΟ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΞΑΝΑΝΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΚΕΡΙΑ… Εγώ είμαι Η ΕΛΠΙΔΑ»

με μάτια λαμπερά και γεμάτα δάκρυα, το μωρό πήρε το κερί της ελπίδας, και ξανάναψε όλα τα άλλα…

ΑΣ ΜΗΝ ΣΒΗΣΕΙ ΠΟΤΕ Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΕΣ’ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ…

και καθένας από μας ας θυμάται (σαν εκείνο το μωρό), να ανάβει ξανά με την Ελπίδα, την Πίστη, την Ειρήνη και την Αγάπη…

Guardian: Είναι πραγματικά «πολιτική αυτοκτονία» η χρεοκοπία;

Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύθηκε χθες ένα άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Guardian, με θέμα την κρίση στις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες της Ευρώπης, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, όπου υποστηρίζεται ότι μία ελληνική χρεοκοπία αν και βραχυχρόνια θα έχει δυσάρεστες συνέπειες, μακροχρόνια θα αποδειχθεί λυτρωτική για την οικονομία της χώρας.  
Η λέξη χρεοκοπία είναι απαγορευμένη για τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που προειδοποιούν καθημερινά την Αθήνα ότι πρέπει να συνεχίσει με το πρόγραμμά της και να αποπληρώσει πλήρως και στην ώρα τους όλα τα δάνεια, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες:
«Οι επενδυτές δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν ποτέ ξανά την Ελλάδα και οι ξένες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να επενδύσουν στη χώρα», επισημαίνουν. Πάντως, ακόμα και όσοι μπορούν να καταλάβουν ότι αυτή η απαίτηση είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου με την αδύναμη και διχασμένη κυβέρνησή του και με «ναυαγισμένη» ελληνική οικονομία, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη χρεοκοπία αλλά κάνουν λόγο για «αναδιάταξη ή αναδιάρθρωση».
Το να παραδεχθεί μία κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της είναι μία βιώσιμη επιλογή για μία χώρα που έχει ξεμείνει πλέον από άλλες εναλλακτικές, όπως δείχνει η μελέτη των Borensztein και Panizza του ΔΝΤ οι οποίοι ερεύνησαν το σύνολο των χωρών που χρεοκόπησαν από το 1824 μέχρι το 2004 επικεντρώνοντας..
κυρίως στις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες συνέπειες που είχαν οι χρεοκοπίες για τις οικονομίες τους.
Το συμπέρασμά τους είναι πως: «Το οικονομικό κόστος (ενν. της χρεοκοπίας) είναι σημαντικό αλλά με σύντομη διάρκεια...ενώ σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας δεν ήταν ανιχνεύσιμες μετά από ένα με δύο χρόνια».
Η Αθήνα βρίσκεται λοιπόν σε αυτό το σημείο, όπου υπό το βάρος των ιστορικών περικοπών των δαπανών η οικονομία της έχει διαλυθεί ενώ οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να την χρηματοδοτήσουν με επιτόκιο γύρω στο 17%. Επομένως, γιατί η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες και δεν χρεοκοπεί;
Το κύριο αίτιο έχει να κάνει με τις τράπεζες και τις επιπτώσεις που θα είχε η ελληνική χρεοκοπία κυρίως στο γερμανικό, γαλλικό και ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι κατά πολύ εκτεθειμένο στο ελληνικό χρέος. Αλλά η λύση θα ήταν να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες, είτε με το να τους δοθούν περισσότερα χρήματα, είτε απλά παίρνοντας τον έλεγχό τους – από το να σταυρωθεί η οικονομία.

Για τον Κώστα Λαβαπίτσα, έναν οικονομολόγο στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών που μόλις γύρισε από την Αθήνα, η κατάσταση αντιπροσωπεύει μοναχά ένα πράγμα. «Είναι ο θρίαμβος των τραπεζών» λέει. «Οι δανειστές εντός και εκτός Ελλάδας λαμβάνουν την προνομιακή μεταχείριση αντί για τον ελληνικό λαό».
tvxs

Φανατικοί gadget-άκηδες οι Αυστραλοί

alt

Οι Αυστραλοί λατρεύουν την τεχνολογία και αυτό αποδεικνύεται και από τους αριθμούς, αφού το 2010 ξοδεύτηκαν $6,8 δισεκατομμύρια σε ψηφιακές συσκευές.
Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, iPods, τηλεοράσεις με γιγαντοοθόνες καθώς και κονσόλες παιχνιδιών βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ενώ οι εκτυπωτές φάνηκαν λιγότερο δημοφιλείς από τους καταναλωτές.
Οι τιμές για τα τεχνολογικά προϊόντα έπεσαν κατά 13% μέσο όρο, το τελευταίο εξάμηνο του 2010. Τηλεοράσεις με γιγαντοοθόνες , κομπιούτερ και TV recorders δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πτώση του δολαρίου, ενώ το κόστος για κονσόλες παιχνιδιών μειώθηκε κατά 21% το τελευταίο διάστημα.
Η πτώση της τιμής ενθάρρυνε πολλούς καταναλωτές να επενδύσουν στην τεχνολογία μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο αναβαθμίσεων των gadgets.
Η έκθεση που ετοιμάστηκε ύστερα από έρευνα της εταιρείας GfK Retail and Technology Australia, βρήκε ότι η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του μέσου Αυστραλού και έχει γίνει μέρος της κουλτούρας του, καθώς το 80% χρησιμοποιεί ψηφιακές κάμερες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
spnews.gr

«Κάντε την Ελλάδα ασπίδα προστασίας της Ευρώπης»

Οι Financial Times προτείνουν διαγραφή του χρέους
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της σε μία αποφασιστική διαγραφή χρέους της Ελλάδας, τονίζει σε σημερινό άρθρο (Lex) της η εφημερίδα Financial Times, θεωρώντας ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση και για την Ευρώπη.
Το άρθρο, που έχει τίτλο: «Κάντε την Ελλάδα ασπίδα προστασίας της Ευρώπης», αναφέρεται στην άρνηση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, να συζητήσει ακόμη και την πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η ΕΚΤ πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να «καεί», αντί να προσπαθεί μάταια να τη σώσει. Η αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο, θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την Ευρώπη, αν συνοδευθεί από ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και εξηγηθεί στις αγορές ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από τις περιπτώσεις των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα της Ισπανίας.
Αυτό, προσθέτει το άρθρο, θα αποτελούσε μικρότερο κίνδυνο να υπάρξει έναν ντόμινο επιπτώσεων σε σχέση με την εναλλακτική λύση των συνεχόμενων πακέτων στήριξης. Η εφημερίδα θεωρεί ως πιο πιθανό κίνητρο της άρνησης του κ. Τρισέ να δεχθεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ότι φοβάται τον κίνδυνο ντόμινο σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Ενδέχεται, υποστηρίζει το άρθρο, ο κ. Τρισέ να φοβάται και τα προβλήματα στον ισολογισμό της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει ελληνικά ομόλογα ύψους 40-50 δισ. ευρώ, από μία διαγραφή του ελληνικού χρέους που μπορεί να κυμαίνεται από το 35% έως το 70%.
omogeneia.gr