Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Νέες τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι‏...

Σχηματισμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από οκτώ F-16, εισήλθε στις 11:06 στο FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου.Στις 11:18 τέσσερα αεροσκάφη F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 1.500 ποδών.Παράλληλα, δύο F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 8.000 ποδών.Στις 11:19 τέσσερα F-16 του σχηματισμού έκαναν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 3.000 ποδών.Τέλος, στις 11:21 τέσσερα αεροσκάφη F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τους Φούρνους σε ύψος 3.000 ποδών.Ο σχηματισμός εξήλθε από το FIR Αθηνών βορείς της Σάμου στις 11:36.
http://www.naftemporiki.gr

Ολυμπιακός-Τσβόλε 3-0

Ο Κετσπάγια παρέταξε τον Ολυμπιακό με 4-5-1 με τον Όλοφ Μέλμπεργκ να κάνει ντεμπούτο με την κόκκινη φανέλα. Ο Γεωργιανός τεχνικός επέλεξε τους Κόβατς, Μέλμπεργκ, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Πάντο, Μπράβο, Λεντέσμα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Σοϊλέδη, Νικλητσιώτη, Όσκαρ και Μήτρογλου. Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν δυνατά δείχνοντας πως σιγά σιγά πως αφομοιώνουν τα "θέλω" του Κετσπάγια. Ο Κώστας Μήτρογλου συνέχισε τις καλές εμφανίσεις πετυχαίνοντας ακόμα ένα γκολ μετά από εξαιρετική κάθετη του Όσκαρ. Το 2-0 έκανε ο Ντουντού με σουτ έξω από την περιοχή ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Ντιόγκο με κεφαλιά.

Τρεις νεκροί απο σύγκρουση αυτοκινήτου με τρένο στην Ξάνθη

Τραγικό δυστύχημα με τρεις νεκρούς έγινε το πρωί, στην περιοχή Ισαλου Κομοτηνής, όταν μικρό ΙΧ φορτηγάκι με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας παραβίασε την ισόπεδη φυλασόμενη σιδηροδρομική διάβαση, ενώ η μπάρα ήταν κατεβασμένη, και συγκρούστηκε με διερχόμενο τρένο. Νεκροί είναι δύο γυναίκες κι ένας άνδρας που επέβαιναν στο φορτηγάκι.Το τρένο, (αμαξοστοιχία 613) που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ροδόπη - Βένα εκτροχιάστηκε μετά τη σύγκρουση, με αποτέλεσμα οι επιβάτες του, που είναι όλοι καλά στην υγεία τους, να συνεχίσουν το δρομολόγιο τους μέσω λεωφορείων. Εκτιμάται ότι το φορτηγάκι παραβίασε την ισόπεδη διάβαση, η οποία φέρει αυτόματο ηχοπροειδοποιητικό σύστημα.
http://www.tanea.gr

Πρεμιέρα του νέου Ευρωκοινοβούλιου

Αρχίζει σήμερα, πέντε εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, η πενταετής θητεία του νέου Ευρωκοινοβουλίου. Σήμερα όμωσ αποφάσισαν να διαδηλώσουν στο Στρασβούργο, Ευρωπαίοι γαλακτοπαραγωγοί που ζητούν από τους νέους Ευρωβουλευτές άμεση ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους. Και έχουν δύο διεκδικήσεις. Κατ΄ αρχήν, να αποφασιστεί γρήγορα μια μείωση των ευρωπαϊκών γαλακτοκομικών ποσοστώσεων. Μία μείωση της παραγωγής, λένε οι γαλακτοπαραγωγοί, θα επέτρεπε να αυξηθούν οι τιμές στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους- τιμές που βρίσκονται σήμερα στο ναδίρ- άρα και τα εισοδήματά τους. Μακροπρόθεσμα, όμως, και δεδομένου ότι προβλέπεται σταδιακή κατάργηση του συστήματος γαλακτοκομικών ποσοστώσεων έως το 2015, οι γαλακτοπαραγωγοί διεκδικούν τη διατήρηση ενός συστήματος ρύθμισης του τομέα- αν όχι τη διατήρηση των ίδιων των ποσοστώσεων, που ευνοούν τη σταθερότητα των τιμών.

«Σκάνδαλο Βατοπεδίου Νο2»

Για «Σκάνδαλο Βατοπεδίου Νο2» η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι δρομολόγησε την επιστροφή 41 εκατ. ευρώ στη μονή ως αντίτιμο για την πώληση του επίμαχου ακινήτου στο Ολυμπιακό Χωριό το οποίο αποτελεί δημόσια περιουσία. Με ερώτησή τους, που κατέθεσαν χθες εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επικρίνουν δριμύτατα την κυβέρνηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «επιχειρεί όχι μόνο να δώσει στη Μονή Βατοπεδίου 41 εκατ. ευρώ από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου που ανήκει πλέον στο Δημόσιο, αλλά και να δημιουργήσει ευμενέστερες συνθήκες για όσα πρώην κυβερνητικά στελέχη εμπλέκονται στην υπόθεση και να τα απαλλάξει από τη διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών».

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Eξαιρετικά επιτυχής ήταν η επίσκεψη στην Κέρκυρα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου με αφορμή την παρουσία και συμμετοχή του στο Διεθνές συνέδριο «Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Εκπαίδευση».
Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σε υπαίθριο χώρο. Εκεί είχε την ευκαιρία να ακούσει και να συνομιλήσει χαλαρά και φιλικά με τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δραστηριοποιούνται στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, στην αυτοδιοίκηση, τους θεσμικούς φορείς και οργανώσεις, σε συλλογικά όργανα. Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στα παριστάμενα μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ με μια σύντομη ομιλία του, δίνοντας μια εικόνα της σημερινής πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας, την ανάγκη πολιτικής αλλαγής με μια νέα διακυβέρνηση που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί, ενώ αναφερόμενος στην Κέρκυρα, τόνισε ότι αυτή έχει εγκαταλειφθεί κυριολεκτικά την τελευταία 5ετία της Κυβέρνησης της Ν.Δ. χωρίς να έχει υλοποιηθεί κανένα έργο στον Νομό. Η Κέρκυρα έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ώστε να γίνει πιλότος για την πράσινη ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού.
Να σημειωθεί ότι η Ν.Ε. προσέφερε στον Πρόεδρο του Κινήματος αντιπροσωπευτικά βιολογικά προιόντα της Κέρκυρας (λάδι, τσιτσιμπύρα, συκομαίδα, κλπ), δώρο που εντυπωσίασε τον κ. Παπανδρέου.
Την Παρασκευή το πρωί στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, ο κος Παπανδρέου μίλησε σε ακαδημαϊκούς, ερευνητές και εκπαιδευτικούς, με θέμα την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής στην εκπαίδευση και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας με διακεκριμένους επιστήμονες προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας για την επίτευξη του οράματος του Ανοικτού Σχολείου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής στην Ιόνιο Ακαδημία ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των φορέων της Κέρκυρας που εμπλέκονται στον τουριστικό τομέα, παρουσία της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για τον Τουρισμό και βουλευτού Κερκύρας Αντζελας Γκερέκου και του Γραμματέα του τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ και βουλευτού Δωδεκανήσου κ. Γιώργου Νικητιάδη, καθώς και του Γραμματέα και μελών της Ν.Ε. Κέρκυρας. Οι εκπρόσωποι των φορέων ανέπτυξαν επ’ολίγον ο καθένας τις απόψεις τους για τα προβλήματα του Κερκυραϊκού τουρισμού και τις προτάσεις τους για να επανέλθει η Κέρκυρα στην πρωτοπορία του τουρισμού της Ελλάδας. Κοινή συνισταμένη των απόψεων αυτών ήταν ότι η Κέρκυρα έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, οι υποδομές της είναι ελλιπέστατες, υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος για τον τουρισμό και έλλειψη συντονισμού των διαφόρων εμπλεκομένων. Επίσης μεταφέρθηκαν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από την Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου τα πολλά και οξυμμένα προβλήματα των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο.
Στα θέματα που έθεσαν οι Κερκυραίοι εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν τόσο ο κ. Νικητιάδης όσο και η κ. Γκερέκου, ενώ ο κ. Παπανδρέου κλείνοντας τη σύσκεψη ανέπτυξε τις προτεραιότητες του κόμματός του για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Δήλωσε ότι ως αυριανή Κυβέρνηση θα καταργήσει το Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, θα δώσει έμφαση στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης σε ανώτατο επίπεδο. Χρειάζεται σχεδιασμός και οργάνωση, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται Πολιτεία με χρηστή διοίκηση και αξιοκρατία, είπε ο κ. Παπανδρέου για να καταλήξει ότι η Ελλάδα, και βέβαια η Κέρκυρα, έχει τεράστιες δυνατότητες και δυνάμεις που πρέπει να «εκμεταλλευτεί» και να αναδείξει.
Η συνάντηση αυτή με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η οποία διήρκεσε 2,5 περίπου ώρες, άφησε θετικές εντυπώσεις στους παριστάμενους φορείς δεδομένου ότι διαπιστώθηκε το ειλικρινές ενδιαφέρον, οι ουσιαστικές θέσεις και η συνολική αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού τομέα της οικονομίας που είναι ο τουρισμός από το κόμμα που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ & ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Π

Δέκα μέρες μετά την πρώτη- ύστερα από πολλά χρόνια- επιτυχία της ΕΥΠ, «αποκεφαλίστηκε» ο διοικητής της. Δύο υπουργοί, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο Παναγιώτης Καμμένος, ζήτησαν και πέτυχαν την απομάκρυνσή του επειδή άφησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κακοποιών της συμμορίας Βλαστού στις οποίες αναφέρονταν τα ονόματά τους. Η αποκάλυψη των συνομιλιών δεν άφησε σκιές μόνο πάνω στα πολιτικά στελέχη αλλά δημιούργησε και πρόβλημα συνολικά στην κυβέρνηση, καθώς επί τέσσερις ημέρες τα ΜΜΕ είχαν επικεντρώσει τη θεματολογία τους στις ενδεχόμενες σχέσεις των γαλάζιων στελεχών με τη συμμορία. Γεγονός που ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της εξάρθρωσης μιας μεγάλης και επικίνδυνης συμμορίας κακοποιών που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου. Η κυβέρνηση διαψεύδει αυτήν την εκδοχή παρ΄ ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης βοά ενώ ο μέχρι χθες διοικητής πρέσβης κ. Ιωάννης Κοράντης εμφανίζεται να έχει πέσει από τα σύννεφα αφού του ζητήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του ύστερα από μια τόσο μεγάλη επιτυχία μιας υπηρεσίας που τα τελευταία χρόνια άθροιζε μόνο αποτυχίες. Αντίθετα, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ έγινε για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους.

Josh Childress: «Εχω κάποιες υποθέσεις να... τελειώσω στην Ελλάδα»

Ο Τζος Τσίλντρες ανακοίνωσε και δημόσια την απόφασή του να παραμείνει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Ο αμερικανός σταρ παραδέχθηκε σε εφημερίδα της Ατλάντα πως διερεύνησε την αγορά του ΝΒΑ, αλλά τελικά αποφάσισε να τιμήσει το συμβόλαιό του με τους ερυθρόλευκους τονίζοντας πως: «Εχω κάποιες υποθέσεις να... τελειώσω στην Ελλάδα». Ο Τσίλντρες παραδέχθηκε ότι η πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και πως από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός του έδειξε εμπιστοσύνη και του ζήτησε να παραμείνει στην ομάδα, αποφάσισε να μην επιστρέψει στο ΝΒΑ. Πάντως, ο Τσίλντρες δεν έκρυψε ότι κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ είχε επαφές με ομάδες του ΝΒΑ.

Η1Ν1: Στα 290 τα κρούσματα της γρίπης στην Ελλάδα

Τριάντα δύο νέα κρούσματα της γρίπης αναφέρθηκαν τη Δευτέρα (13/7), αυξάνοντας στα 290 τα περιστατικά στη χώρα μας, από τα οποία τα 128 έχουν ιαθεί πλήρως. Από τα τελευταία περιστατικά, 17 προέρχονται από χώρες του εξωτερικού με επιβεβαιωμένα κρούσματα, 6 ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ οι επαφές των υπολοίπων 9 διερευνώνται. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Το υπουργείο Υγείας καθησυχάζει ότι η "συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια" και προσθέτει ότι ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των περιστατικών από τον ιό της γρίπης. Eπίσης το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,ανακοίνωσε ότι ύστερα και από σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας και των Επιστημόνων η Ελλάδα θα καλυφθεί με τουλάχιστον 8.000.000 δόσεις πανδημικού εμβολίου.Η προμήθεια των εμβολίων αυτών, ύστερα από την οριστικοποίηση των παραγγελιών την προηγούμενη εβδομάδα, θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με συνεχή και σταθερή ροή, ώστε να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός της χώρας και ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Ελλάδα, με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της προμήθειας των εμβολίων, είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα παραλάβουν τα πανδημικά εμβόλια και θωρακίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στον ιό Η1Ν1, που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα.

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ: ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Την κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων σε ηλικία 60 ετών, εφόσον έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, με δυνατότητα παραμονής για ακόμη 3 χρόνια, καθώς και μεγαλύτερες ποινές για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση παράλληλα με την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από το 2013 για τις γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Το ασφαλιστικο πακέτο στο Δημόσιο θα συνοδευθεί με ανατροπή στα μισθολογικά κεκτημένα των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έρχεται το 2010 με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο με στόχο την εξομοίωση των συνολικών αμοιβών τους ανεξάρτητα από την υπηρεσία στην οποία εργάζονται. Αυτό σημαίνει ότι με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές των επιδομάτων που λαμβάνουν μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, ανάλογα με τον τομέα όπου απασχολούνται, και στα οποία οφείλονται οι διαφορές των αμοιβών που υπάρχουν σήμερα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Η φυσική καρδιά επανήλθε ύστερα από χρόνια

Μια καρδιά που είχε σταματήσει να χτυπά, άρχισε ύστερα από πέντε χρόνια, από μόνη της, να λειτουργεί! Οι ίδιοι οι γιατροί μιλούν για θαύμα. Ο διάσημος καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ δεν δίστασε ν’ αναγάγει στη σφαίρα της μαγείας το μοναδικό στα χρονικά περιστατικό. Η καρδιά της μικρής Χάνα Κλαρκ έχει αφήσει άφωνη την επιστημονική κοινότητα. Η περίπτωση της 16χρονης Βρετανίδας περιγράφεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet και θεωρείται η μοναδική στον κόσμο. Η ελαττωματική καρδιά ενός παιδιού αποκαθίσταται και λειτουργεί σε τέτοιο σημείο, που να κάνει δυνατή την αφαίρεση του μοσχεύματος. Η 16χρονη Χάνα είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς όταν ήταν ακόμη νήπιο αλλά πριν από τρία χρόνια απέρριψε το μόσχευμα. Σήμερα έχει αναρρώσει πλήρως και ζει με τη δική της καρδιά η οποία θεραπεύτηκε «ως εκ θαύματος». Τον Ιούλιο του 1995, όταν η Χάνα ήταν δύο χρονών, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση επειδή έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια. Κατ' εξαίρεση, οι γιατροί άφησαν τη δική της καρδιά στη θέση της, εκτιμώντας ότι υπήρχε μια πιθανότητα να γιατρευτεί. Λίγα χρόνια αργότερα, το κορίτσι προσβλήθηκε από καρκίνο, λόγω των φαρμάκων που της χορηγούσαν για να μην απορριφθεί το μόσχευμα. Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και άλλες μορφές θεραπείας ενώ ταυτόχρονα οι γιατροί αποφάσισαν να μειώσουν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Το 2005, όμως, διαπίστωσαν ότι η μεταμοσχευμένη καρδιά είχε πλέον υποστεί βλάβη και ο οργανισμός την απέρριπτε. Αυτό που κατέπληξε τους γιατρούς ήταν το γεγονός ότι η δική της καρδιά είχε αρχίσει να λειτουργεί ομαλά. Έτσι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια εντυπωσιακή επέμβαση και ν’ αφαιρέσουν στις 20 Φεβρουαρίου 2006 το ξένο όργανο. Σήμερα, το κορίτσι έχει θεραπευτεί από τον καρκίνο και η καρδιά της λειτουργεί κανονικά, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής στο Ιμπέριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, σερ Μαγκντί Γιακούμπ.

Desertec: Εκμετάλευση της Σαχάρας

Ο ήλιος της Σαχάρας και της Μέσης Ανατολής «συλλαμβάνεται» από χιλιάδες κοίλα κάτοπτρα, μετατρέπεται σε ενέργεια και με ένα δίκτυο καλωδίων υψηλής τάσης μεταφέρεται στην Ευρώπη. Οι βάσεις αυτού του φιλόδοξου σχεδίου με την ονομασία Desertec τέθηκαν χθες στο Μόναχο από μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν ενεργειακοί και οικονομικοί γίγαντες της Γηραιάς Ηπείρου. Στο σχέδιο συμμετέχουν δώδεκα εταιρείες- από τη γερμανική πολυεθνική Ζίμενς και τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού Εon και RWΕ μέχρι την Ντόιτσε Μπανκ και τον γερμανικό κολοσσό ασφαλίσεων Μιούνιχ Ρε- οι εκπρόσωποι των οποίων υπέγραψαν χθες στο Μόναχο ένα σχετικό μνημόνιο. Η ιδέα πρωτοδιατυπώθηκε από τον γερμανικό κλάδο του «Κλαμπ της Ρώμης», μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ειδικεύεται στην αειφόρο ανάπτυξη: Εάν στη μεγαλύτερη έρημο στον κόσμο δημιουργηθεί ένα «χαλί» από ηλιακά κάτοπτρα, η Ευρώπη θα μπορούσε να καλύψει έως το 2025 το 15% των ενεργειακών αναγκών της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα πρώτα αποθέματα ενέργειας αναμένεται να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ το κόστος θα φτάσει τα 400 δισ. ευρώ. Το σχέδιο έχει τύχει θερμής πολιτικής υποστήριξης, καθώς θετικά έχουν εκφραστεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αρκούσε το 0,3% του ηλιακού φωτός που πέφτει στην έρημο της Σαχάρας και της Μέσης Ανατολής για να ικανοποιηθούν εξολοκλήρου οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Η λύση που προτιμήθηκε για τη «σύλληψη» του ήλιου είναι τα κοίλα κάτοπτρα τα οποία θα συγκεντρώνουν το ηλιακό φως σε μια δεξαμενή. Το υγρό στο εσωτερικό της δεξαμενής θερμαίνεται και μετατρέπεται σε ατμό, ο οποίος κινεί μια τουρμπίνα που παράγει ενέργεια όπως ακριβώς οι συμβατικοί και οι πυρηνικοί σταθμοί. Η τεχνολογία αυτή δεν είναι καινούργια, καθώς έχει ήδη εφαρμοστεί στην Καλιφόρνια και την Ισπανία με πολύ καλά αποτελέσματα. Το κόστος της κιλοβατώρας δεν ξεπερνάει σήμερα τα δέκα λεπτά του ευρώ, ενώ οι υπεύθυνοι του Desertec φιλοδοξούν ότι με την ευρεία εφαρμογή του συστήματος το κόστος θα μειωθεί σε 3 με 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

SΜS: προσοχή στις πενταψήφιες απάτες

«Πενταψήφια» χαράτσια σε ανυποψίαστους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ερευνά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που το τελευταίο διάστημα δέχεται βροχή παραπόνων για ύποπτες χρεώσεις που φουσκώνουν τους λογαριασμούς των κινητών. Το σύνολο των συνδρομητών που προσέφυγαν στην ΕΕΤΤ κατήγγειλαν ότι ενώ έστειλαν ένα απλό μήνυμα (SΜS) μέσω του κινητού τους σε έναν από τους πενταψήφιους αριθμούς 54ΧΧΧ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κάποιον διαγωνισμό ή ψηφοφορία (π.χ. με έπαθλα αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, ταξίδια κ.λπ.), βρέθηκαν να χρεώνονται κάθε φορά που δέχονταν απαντητικά μηνύματα! Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ έχει λάβει τους τελευταίους μήνες πάνω από 400 καταγγελίες μόνο για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) που παρέχονται μέσω αποστολής και λήψης SΜS στους σύντομους κωδικούς της σειράς 54ΧΧΧ. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών είναι, μεταξύ άλλων, οι ψηφοφορίες, οι διαγωνισμοί, οι αγορές (downloading) ringtones, logos, videos και παιχνιδιών μέσω SΜS, όπως και οι συνομιλίες μέσω SΜS (chat).

Παραγγέλνουν 8 εκ. εμβόλια για να προλάβουν τη γρίπη

Με τουλάχιστον 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τη νέα γρίπη αναμένεται να καλυφθεί η χώρα μας, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην παραγγελία των νέων θεραπειών, αφού, πλέον, ο ρυθμός αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ανησυχητικός από τους επιστήμονες. Σε μόλις μία εβδομάδα τα κρούσματα από 100 ανήλθαν σε 200, ενώ περίπου 100 έχουν αθροιστεί στη λίστα μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες. Σήμερα επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 32 περιστατικά αυξάνοντας τον αριθμό των προσβεβλημένων από τον ιό Η1Ν1 στους 290. Σύμφωνα με το υπουργείο οι 128 από αυτούς έχουν ιαθεί πλήρως. Σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναφέρει ότι τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ευρώπη κοντεύουν τις 14.000, ενώ παγκοσμία τα περιστατικά που έχουν διαγνωστεί αγγίζουν τις 110.000.
http://www.tanea.gr

Συνάντηση Καραμανλή - Zapatero στη Μαδρίτη

Ένα ακόμα μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών έστειλε από τη Μαδρίτη ο Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η συμφωνία δεν τηρείται ικανοποιητικά από την Αγκυρα, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται όλες τις υποχρεώσεις της, ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ. Οι Χοσέ Θαπατέρο και Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, της κοινής ευρωπαϊκής δύναμης για τη φύλαξη των συνόρων, ενώ ο Θαπατέρο χαρακτήρισε τραγικό το πρόβλημα με τη λαθραία μετανάστευση. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.