Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

"Πράσινα" σπίτια: 100.000 δάνεια με επιτόκιο 4%


«Πράσινα» δάνεια σε νοικοκυριά που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους θα χρηματοδοτεί από τον Ιούνιο η Εθνική Τράπεζα, καθώς συμμετέχει στο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», αξιοποιώντας έτσι τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται από την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, τονώνοντας παράλληλα την εγχώρια αγορά.

«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής όλων μας, μειώνουν το κόστος διαβίωσης και, ταυτόχρονα, δημιουργούν τη βάση για ένα νέο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Απόστολος Ταμβακάκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΤΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, εκτιμώντας ότι περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά πρόκειται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, προσκεκλημένη του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ στην εκδήλωση, τόνισε ότι «το πρόγραμμα της Εθνικής εστιάζει περισσότερο στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, τα οποία δαπανούν περισσότερα χρήματα για ενέργεια». Η ίδια δήλωσε ότι οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προχωρούν προκειμένου το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» να μπορεί να εφαρμοστεί τον Ιούνιο και προανήγγειλε και την εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια και στα νοσοκομεία της χώρας.

«Η Εθνική θα συνεχίσει σταθερά να ενθαρρύνει και να στηρίζει προνομιακά κάθε πρωτοβουλία στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης, προσθέτοντας ότι για να αξιοποιούνται τέτοιες ευκαιρίε, «διαμορφώνουμε το πεδίο της πρακτικής εφαρμογής τους με επιχειρηματικούς όρους». Επίσης, στο πλαίσιο στρατηγικής της ΕΤΕ για την πράσινη οικονομία και την πράσινη ενέργεια ειδικότερα εντάσσονται μια σειρά δράσεις οι οποίες διενεργούνται από κοινού με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Ρυθμίσεις
Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ συμμετέχει στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων όπως θα καταρτιστεί στις λεπτομέρειές του από το αρμόδιο υπουργείο. Όταν διατυπωθεί η τελική μορφή των σχετικών ρυθμίσεων, θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕ όσα νοικοκυριά θελήσουν να αξιοποιήσουν τα προνόμια του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους καθώς και όσοι μηχανικοί χρειαστούν κεφάλαια κινήσεως για την απαιτούμενη ρευστότητα της επιχείρησής κατά τη φάση υλοποίησης των έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης των μηχανικών θα γίνει σε συνεργασία και με το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο, μάλιστα, επεξεργάζεται μεθοδολογία ώστε να μπορεί να εκδίδει εγγυήσεις για αυτά τα ιδιωτικά έργα. Η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί ήδη μεγάλες επενδύσεις συνολικής αξίας 1,44 δισ. ευρώ σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες βιοαερίου και βιομάζας, με δανειοδότηση συνολικού ύψους 855 εκατ. ευρώ. Λειτουργούν ήδη, επενδύσεις αξίας 668 εκατ. ευρώ και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια περίπου 460 MW. Παράλληλα, σήμερα κατασκευάζονται νέες μονάδες συνολικής αξίας 770 εκατ. ευρώ οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα παράγουν επιπλέον 407 MW ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τι προβλέπει το «Ενεργειακή Εθνοστέγη»

Στο πρόγραμμα «Ενεργειακή Εθνοστέγη» μπορεί να συμμετάσχει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, χωρίς προϋποθέσεις ηλικίας κτηρίου ή ύψους εισοδήματος των ιδιοκτητών του, με ευνοϊκούς όρους. Ειδικότερα, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από 4% και θα παρέχεται δυνατότητα για 12μηνη περίοδο χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου.

Θα χρηματοδοτείται έως και το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Η διάρκειά του θα είναι έως 5 έτη με εμπράγματες εξασφαλίσεις και το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο καταναλωτικών δανείων της ΕΤΕ κατά 3%. Για τα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις η διάρκεια φτάνει έως και 15 έτη, με επιτόκιο βασισμένο στο Euribor και μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο των επισκευαστικών δανείων της ΕΤΕ κατά 100 μονάδες βάσης.

Η προϋπόθεση για την τελική εκταμίευση των σχετικών δανείων θα είναι η ολοκλήρωση αλλά και η πιστοποίηση αυτών των έργων από τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η ενδιάμεση χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς - μέλη του ΤΕΕ που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).
http://www.imerisia.gr

Ταλέντα και μυαλά...

Τα δύσκολα δεν τελείωσαν. Τα δύσκολα και πιο σπουδαία τώρα αρχίζουν για την ελληνική κυβέρνηση. Γιατί μπορεί αυτή τη στιγμή η εξασφάλιση της ρευστότητας να είναι το φιλί της ζωής σε μία χώρα πνιγμένη στα χρέη, όμως το χρέος είναι εδώ μεγάλο και απειλητικό.
Το πρώτο καθήκον πλέον είναι η αναστήλωση του ηθικού των πολιτών. Ο φοβισμένος πολίτης, ο τρομοκρατημένος καταναλωτής και επενδυτής είναι η μεγαλύτερη παγίδα για την ανάκαμψη.
Η παραγωγική αναδιάρθρωση είναι το μεγάλο εθνικό στοίχημα της οικονομικής πολιτικής την επόμενη τετραετία. Γιατί χωρίς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς του πρόσφατου παρελθόντος, θα είναι στην πραγματικότητα μάταιη κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης δυναμικής του δημοσίου χρέους.
Τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε;
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι όσες χώρες χαρακτηρίζονται από «δίδυμα» ελλείμματα και χρέη αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδος από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης. Γι΄ αυτό επείγει η εφαρμογή ενός συγκροτημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου, βασικός άξονας του οποίου πρέπει να είναι: «φρένο στα ελλείμματα- επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Η παραγωγική αναδιάρθρωση χωρίς αγκυλώσεις θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Αλλιώς κανένα δάνειο όσο μεγάλο κι΄ αν είναι δεν μας σώζει από τη στιγμή που το χρέος έχει πάρει τη σημερινή επικίνδυνη δυναμική.
Ο κόσμος φοβόταν τη χρεοκοπία κι αυτό εκφράστηκε στην πτώση της κατανάλωσης και στη φυγή καταθέσεων. Η συμφωνία είναι ένα δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα αποκαταστήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη και θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο για την απόδοση των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Δύο είναι, κατά την άποψή μου, τα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το ερχόμενο έτος. Το πρώτο από αυτά έχει να κάνει με την αύξηση της ανεργίας. Αυτό ισοδυναμεί με περαιτέρω κάμψη της αγοραστικής δύναμης και μείωση της ζήτησης.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η περαιτέρω μείωση της ρευστότητας. Ήδη για το 2009 το ποσό από τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασε τα 3 δισ. ευρώ, με τις προοπτικές να δείχνουν δυσοίωνες, αφού και ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης ακολουθεί σταθερά φθίνουσα πορεία.
Με αυτά τα δεδομένα η αβεβαιότητα θα εξακολουθήσει να συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής δραστηριότητας και για το 2010. Εάν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη την απουσία ή την πλημμελή λειτουργία αναδιανεμητικών μηχανισμών, η αβεβαιότητα αυτή θα κάνει την εμφάνισή της με ακόμα πιο έντονο τρόπο
Επομένως είναι προφανής ή ανάγκη νέας αναπτυξιακής πολιτικής, που θα αποσκοπεί κυρίως στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας ώστε να τονωθούν οι εξαγωγές, περιορίζοντας αφενός τη δυσβάσταχτη πλέον εξάρτηση από τον ξένο δανεισμό και αφετέρου βελτιώνοντας την καθαρή θέση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η χώρα μας αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να ξεπεράσει την παρακμή: ταλέντα και μυαλά

O λαός θέλει τιμωρία των ενόχων...

Από τον Νίκο Χατζίδη
Πρέπει να το καταλάβουμε η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Απορώ με τους οικονομολόγους-μπακάληδες αυτής της χώρας που δεν βγαίνουν να μιλήσουν καθαρά γιʼαυτήν την πραγματικότητα. Τα 300 δις. ευρώ δημόσιο χρέος θα βαίνει αυξανόμενο τα επόμενα χρόνια και μας έχει ήδη πάρει από κάτω . Που μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ανατάξουμε αφού είμαστε μια κατεστραμμένη χώρα, μια χώρα δημοσίων υπαλλήλων χωρίς καμιά παραγωγή. Δεν είναι δυνατόν να καλείται η φτωχολογιά να πληρώσει για την χρεοκοπία της χώρας που έφεραν οι πολιτικοί.
Ο λαός θέλει...

να δεί:
1) Να τιμωρούνται οι ένοχοι που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή.
2)Να αλλάζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικής ασυλίας και να δικάζονται και οι πολιτικοί όπως όλος ο κοσμάκης από την δικαιοσύνη.
3)Να κληθούν από τις ανακριτικές αρχές της χώρας οι πρωθυπουργοί και όλοι οι πολιτικοί που πέρασαν από τα οικονομικά υπουργεία από το 1996 μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα οι: Σημίτης- Καραμανλής- Παπαντωνίου- Αλ.Παπαδόπουλος- Πάχτας-Μπετενιώτης- Δρύς- Ανωμερίτης- Μπαλτάς- Χριστοδουλάκης- Ζαφειρόπουλος- Φωτιάδης-Φλωρίδης- Φαρμάκης- Αλογοσκούφης- Δούκας- Φώλιας- Ρεγκούζας- Μπέζας- Παπαθανασίου-Λέγκας- Μπούρας.
Δεν μπορεί η χώρα να έχει χρεοκοπήσει και να μην ευθύνεται κανείς!!!
press-gr 

13χρονη συνήλθε από το κώμα και μιλούσε άλλη γλώσσα!

Τα χέρια ψηλά έχει σηκώσει η επιστήμη με την περίπτωση ενός 13χρονου κοριτσιού από την Κροατία το οποίο έπεσε σε κώμα για 24 ώρες και μόλις συνήλθε άρχισε να μιλάει άπταιστα γερμανικά. Φυσικά οι γιατροί και οι γονείς τα έχασαν αφού η μικρή δεν μιλούσε καθόλου τα γερμανικά και επιπλέον μετά την περιπέτεια της υγείας της δεν ήταν σε θέση να μιλήσει τη μητρική της γλώσσα. Πάντως οι ψυχίατροι αναφέρουν ότι παρόμοιο περιστατικό έχει συμβεί και άλλες φορές με περιπτώσεις ανθρώπων που «ξύπνησαν» από κώμα και άρχισαν να μιλάνε άγνωστες γι’ αυτούς γλώσσες ή ακόμα και γλώσσες που δεν υπάρχουν πια. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο. 
apolitistosteki

ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΥΜΑΤΩΝ !

Και στον τομέα τον αγροτικό, με την χορήγηση των επιδοτήσεων, έχουν γίνει όργια, κατ΄ επανάληψη και ανεξαρτήτως κυβερνητικής θητείας.
Παλαιότερα με τα ορεινά, δεν υπήρχαν χωριά και χωράφια πεδινά, στην Ελλάδα... Με την κατά στρέμμα επιδότηση, η καλλιεργούμενη έκταση της χώρας, κόντευε – στα χαρτιά – να φτάσει την έκταση της Κίνας, ενώ στην επιδότηση των μοσχαριών, ο δηλούμενος πληθυσμός τους, μας είχε καταστήσει κεντροευρωπαϊκή χώρα, προ πολλού !

Λόγω της ελευθεριότητας των διαδικασιών οι επιδοτήσεις της ΕΟΚ για τους έλληνες αγρότες, κατάληγαν και σε επαγγελματίες, υπαλλήλους, δικηγόρους, γιατρούς κ.ο.κ.
Το αντίδοτο στις απαράδεκτες αυτές καταστάσεις, βρέθηκε στο σύνθημα : «Να γίνει μητρώο αγροτών !...». Κύλησαν 2 και πάνω δεκαετίες, σε ομφαλοσκοπήσεις των όρων και των προϋποθέσεων, με βάση τις οποίες θα έπρεπε να γίνει (το μητρώο...) κι ακόμα τίποτα !...
Η Μπατζελή, επιχειρεί μια νέα προσπάθεια, με νέες προσεγγίσεις και δεδομένα, έτσι, όμως, όπως έχει εξελιχθεί το όλο ζήτημα, μάλλον θα πρέπει να ελαστικοποιηθεί το περιεχόμενο και να δοθεί το βάρος στη διαδικασία και στην όσο το δυνατόν γρήγορη θεσμοθέτηση, επί τέλους, του, περιβόητου, μητρώου.
Επειδή τα παθήματα, οφείλουν, κάποτε να γίνουν μαθήματα κι επειδή η νέα υπουργός έζησε, σχετικά νωρίς, την εμπειρία των αγροτικών κινητοποιήσεων και πέρασε τη δοκιμασία, με το «καλημέρα» στη θέση της, μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος, που μπορεί να οδηγήσει σε διεκπεραίωσή του...
logoplokies

Κατάθεση-«φωτιά» για Μπασιάκο και Μαξίμου

http://www.opam.gr/files/798972_b.jpgΟ Νομικός Σύμβουλος του Κράτους «καίει» για το Βατοπαίδι τον πρώην υπουργό, εμπλέκοντας τους κκ. Ρουσόπουλο και Αγγέλου. Τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκο και το Μέγαρο Μαξίμου «καίει» ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους κ. Χρ. Μπότσιος με την απολογία του ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας εφέτου κυρίας Ειρήνης Καλού, η οποία δόθηκε την περασμένη Δευτέρα και διαβιβάστηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.
Ο κ. Μπότσιος, ο οποίος βαρύνεται με τις κατηγορίες της απλής συνέργειας σε απιστία σχετική με την υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθέμιτου οφέλους σε βάρος του Δημοσίου, υποστηρίζει ότι οι «ιερές ανταλλαγές» ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου ήταν «προειλημμένη πολιτική απόφαση» , ενώ εκτός από τον κ. Μπασιάκο εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα τα οποία «ήταν ιεραρχικά πάνω από τον υπουργό ή που έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τον υπουργό και ας μην είναι ιεραρχικά ανώτεροί του», «φωτογραφίζοντας» το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά δίχως να τους κατονομάσει.

Μάλιστα καταθέτει ότι ο κ. Μπασιάκος δεχόταν «άνωθεν πιέσεις» από τους ανωτέρους του «ιδίως εν όψει και του χαρακτήρα του, που δύσκολα αποφάσιζε και σκεφτόταν πολλές φορές πριν αποφασίσει για κάποιο θέμα».
Ωστόσο, ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, από τον οποίο εζητήθη την επίμαχη περίοδο από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης γνωμοδότηση ώστε εκείνος «να βεβαιωθεί ότι τον καλύπτουν οι αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και οι εγκριτικές αυτών υπουργικές αποφάσεις» για τις ανταλλαγές εκτάσεων στην περιοχή της Λίμνης Βιστωνίδας, δεν αποφεύγει έστω και διά μέσου άλλων να κατονομάσει τον τότε υπουργό Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλο και τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Ι. Αγγέλου. Ο κ. Μπότσιος καταθέτει ότι «όπως μου ανέφερε ο υπουργός είχε αποφασιστεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο να γίνει η ανταλλαγή, χωρίς να μου αναφέρει συγκεκριμένα από ποια πρόσωπα,για να φύγει η Μονή Βατοπαιδίου από την περιοχή της Βιστωνίδας γιατί υπήρχαν προβλήματα με τους κατοίκους».
Και επισημαίνει ότι «από τη συζήτηση με τον υπουργό δεν έμενε καμία αμφιβολία ότι η ανταλλαγή ήταν προειλημμένη πολιτική απόφαση».