Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

Λεφτά υπάρχουν αλλά....μεταναστεύουν


Λεπτομέρειες (πώς και γιατί) δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αλλά πάντως οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν και τον Μάιο...
Κάποιοι λένε ότι όσοι έχουν χρήματα πού να αξίζουν τον κόπο (50.000 και άνω) τα βγάζουν "έξω" για κάθε ενδεχόμενο (ποτέ δεν ξέρει κανείς με τόσα πού ακούγονται) αλλά όλο αυτό παραμένει μια μη επιβεβαιωμένη φήμη...
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι πραγματικές καταθέσεις των Ελλήνων μειώθηκαν...
Διαβάζουμε στην Ναυτεμπορική :
Σε πτώση και το Μάιο οι καταθέσεις
Μείωση για πέμπτο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν τον Μάιο οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το συνολικό αριθμό των απωλειών να ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Οι καταθέσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά διαμορφώθηκαν στα 220 δισ. ευρώ τον Μάιο από 222,1 δισ. τον Απρίλιο.
Βάσει των στοιχείων του Ιουνίου, οι καταθέσεις υποχώρησαν κατά 18 δις. ευρώ ή 7,6% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.
pelasgia 

"Παραδίδει" το κόμμα στους καραμανλικούς ο Σαμαράς...

Με τον τ. πρωθυπουργό είχε συνάντηση ο Α. Λυκουρέντζος την περασμένη εβδομάδα. Με τη μεσολάβηση Μολυβιάτη υποχρεώθηκε σε "συμφωνία" ο πρόεδρος της ΝΔ για να αποφύγει νέες εσωκομματικές αναταράξεις. Ετσι "άδειασε" τον Κ. Μαρκόπουλο

Από τον Γιάννη Δαίδαλο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Από την περασμένη εβδομάδα -και πριν ακόμα αρχίσει το συνέδριο της ΝΔ- είχε "κλειδώσει" η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λυκουρέντζου για τη θέση του νέου γραμματέα της ΝΔ.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες οι οποίες λένε ακόμη ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Λυκουρέντζος είχε συνάντηση και με τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στην κυβέρνηση του οποίου διετέλεσε υφυπουργός.
Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς υποχρεώθηκε -με τη μεσολάβηση "βαρόνων" όπως ο Π. Μολυβιάτης- σε έρθει σε συμφωνία με...
 την "καραμανλική" πτέρυγα για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών και για να αποφύγει νέους εσωτερικούς κραδασμούς στη ΝΔ.
Για το λόγο αυτό "άδειασε" τον ακραιφνή σαμαρικό Κ. Μαρκόπουλο και "παρέδωσε" τη θέση του Γραμματέα σε έναν επίσης "καραμανλικό", όπως είναι και ο απερχόμενος Λ. Ζαγορίτης. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, εξελέγησαν στη νέα Κεντρική Επιτροπή και πολλά "καραμανλικά" στελέχη (ανάμεσά τους πρώτη και καλύτερη η Φ. Πατριανάκου, όπως και ο Θ. Δρόσος) που αποτελούν πλέον την ομάδα με τον ρυθμιστικό ρόλο μέσα στο κόμμα!... 
press-gr 

Ρύθμιση-ανάσα για τα «κόκκινα» δάνεια

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους υπερχρεωμένους πολίτες που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να ρυθμίσουν την εξόφληση ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα χρόνια, και εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.

Με το σχέδιο νόμου, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η Κυβέρνηση υλοποιεί μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις, δίνοντας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της υπερχρέωσης μία δεύτερη ευκαιρία.


Προσθέτει δε ότι ''στις κρίσιμες συνθήκες που βρισκόμαστε η Πολιτεία έχει μεγαλύτερο ακόμη χρέος να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας, να τους διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να προάγει την επανένταξη και συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Και σε αυτό το χρέος ανταποκρίνεται με το παραπάνω σχέδιο νόμου''.
Ειδικότερα :....


- Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

- Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά) καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

- Ο οφειλέτης, του οποίου οι οφειλές ρυθμίζονται, αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ποσόν που θα καταβάλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.

Το μέρος του χρέους που θα εξοφλήσει ο οφειλέτης εξαρτάται λοιπόν από το εισόδημα που διαθέτει και τις πραγματικές του δυνατότητες. Δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου κάποιο ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να ξοφλήσει. Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την κατάσταση μετά από έξι περίπου μήνες.


- Η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο οφειλέτης έχει όμως τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας.

Κατ' αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας του υπερχρεωμένου, δίχως να θίγονται τα συμφέροντα των πιστωτών, και ιδίως των τραπεζών από τα εξασφαλισμένα με υποθήκη στεγαστικά δάνεια.


- Αρμόδιο Δικαστήριο ορίζεται το Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων. Δεν είναι συνεπώς απαραίτητη η παράστασή του με δικηγόρο. Η διαδικασία έχει σχεδιασθεί κατά τρόπο που οι δαπάνες στις οποίες θα υποβληθεί ο οφειλέτης να είναι οι ελάχιστες δυνατές. Θα εκδοθούν σχετικά έντυπα από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να διευκολύνεται ο οφειλέτης στη συμπλήρωση και υποβολής της αίτησης ρύθμισης.

- Το Ειρηνοδικείο δικάζει την υπόθεση μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης. Η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης. Για να ανταποκριθεί η Δικαιοσύνη στον όγκο των υποθέσεων που θα προστεθούν σε εφαρμογή του νόμου δημιουργούνται ογδόντα νέες θέσεις ειρηνοδικών.

- Σε περίπτωση που μετά την κατάθεση στο δικαστήριο της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών ξεκινήσει ή συνεχιστεί οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του, το δικαστήριο, μετά από αίτημα του οφειλέτη που δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάζει να σταματήσει η αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον εκτιμά ότι ο οφειλέτης θα υπαχθεί σε ρύθμιση.

Για την περίπτωση των στεγαστικών δανείων θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται όμως να εξοφλήσει τις τυχόν μέχρι τότε ληξιπρόθεσμες δόσεις.


- Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) να επιδιώξουν μία συμβιβαστική λύση, τόσο πριν την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο όσο και μετά από αυτή.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός


Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.


Δικαστικός συμβιβασμός


Ο συμβιβασμός ενώπιον του Δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών.


Το δικαστήριο μπορεί να υποκαταστήσει τη συναίνεση των αντιτιθεμένων εφόσον κρίνει ότι ο συμβιβασμός δεν επιδεινώνει τη θέση τους και εξασφαλίζεται η σύμμετρη ικανοποίησή τους. Για το συμβιβασμό θα πρέπει πάντως να συμφωνούν οι ενυπόθηκοι δανειστές.


Το σχέδιο νόμου δίνει για πρώτη φορά διαπραγματευτική δύναμη στους υπερχρεωμένους απέναντι στους πιστωτές του και δημιουργεί κίνητρα και στις δύο πλευρές για μία συμβιβαστική διευθέτηση των οφειλών.


Το σχέδιο νόμου λαμβάνει με πλήθος διατάξεων ιδιαίτερη μέριμνα για την αποτροπή καταχρήσεων σε βάρος των πιστωτών. Ενδεικτικά: Η διαδικασία εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις της μη δόλιας αδυναμία πληρωμής, ενώ η απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη μπορεί να γίνει μόνο μία φορά στη ζωή του.


Προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις και συνέπειες σε περίπτωση ανειλικρινούς δήλωσης των περιουσιακών του στοιχείων και εισοδημάτων, ακόμη και η ανάκληση της απαλλαγής από τα χρέη, εφόσον διαπιστωθεί εκ των υστέρων η ψευδής δήλωση ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.


Η υποχρέωση ειλικρίνειας υφίσταται τόσο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης όσο και κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Ο οφειλέτης οφείλει να δηλώνει στο δικαστήριο κάθε σημαντική βελτίωση του εισοδήματός του. Ο άνεργος οφειλέτης οφείλει να καταβάλλει τουλάχιστον προσπάθεια για την ανεύρεση εργασίας. Καθυστέρηση καταβολής της μηνιαίας δόσης που ορίζεται για το χρονικό διάστημα της τετραετίας πέραν του διμήνου συνεπάγεται την έκπτωση από τη διαδικασία.


Οι πιστωτές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του οφειλέτη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στον εργοδότη. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά από δύο έτη. Η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όπου και μένει μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.    
    
Nooz.gr   

Aντιεξουσιαστικά

http://www.musiclover.gr/blog/wp-content/uploads/2008/12/outlook.jpg 
Ρευστότητα
Το ξεκίνημα της καριέρας του, όταν εργαζόταν στο λογιστήριο και μάθαινε την τραπεζική στην πράξη, θυμήθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Βank κ. Δ. Μαντζούνης μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας με θέμα «Ελληνική οικονομία, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις».

* * * «Κάθε πρωί», ανέφερε, «ετοιμάζαμε ένα σημείωμα για τον Σπύρο Κωστόπουλο, πατέρα του προέδρου κ. Γ. Κωστόπουλου, με τα διαθέσιμα της τράπεζας. Ηταν το πρώτο πράγμα που τον ενδιέφερε να μάθει. Ηθελε να γνωρίζει κάθε ημέρα τι είχε το ταμείου του μαγαζιού, δηλαδή τη ρευστότητα της τράπεζας».

* * * Αλλά, όπως είπε, «με τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία οι προτεραιότητες άλλαξαν και οι αναλυτές μάς χαρακτήριζαν συντηρητικούς επειδή είχαμε πολλά κεφάλαια. Τη ρευστότητα την ανακαλύψαμε αργότερα» επισήμανε, αφήνοντας υπονοούμενα για τις εποπτικές αρχές που ενδιαφέρονταν για την κεφαλαιακή επάρκεια και μόνο, εφαρμόζοντας αυστηρά τη Συνθήκη της Βασιλείας. Κρίση
Στην ίδια εκδήλωση ο διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης της Αlpha Βank κ. Δ. Μαρούλης υποστήριξε ότι δεν μπορεί κανείς να λέει ότι δεν γνώριζε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας . Οπως επισήμανε, «οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της ΕΕ τον Αύγουστο του 2009 ήταν άσχημες και ίδιες με αυτές με βάση τις οποίες έγινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

* * * Από την πλευρά του, ο ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών κ. Μ. Μασουράκης ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει γρηγορότερα και ευκολότερα και είπε ότι η οικονομία μας θα ανακάμψει ταχύτερα από ό,τι αναμένεται, τονίζοντας ότι «η κρίση έπρεπε να είχε εφευρεθεί αν δεν είχε συμβεί» για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Ταυτότητα
Η ταυτότητα «ελληνικό προϊόν», έπειτα από αρκετά χρόνια «made in ΕU» και μεσούσης της οικονομικής κρίσης, επανακάμπτει. Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη (σκίτσο) και οι επιτελείς του υπουργείου θεωρούν ότι σε αυτές τις τραγικές οικονομικές συνθήκες η με κάθε τρόπο στήριξη της εγχώριας παραγωγής αποτελεί στοιχείο «εκ των ων ουκ άνευ» για μια αισιόδοξη προοπτική.

* * * Ηδη οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί και η ελληνική ταυτότητα θα προσδιορίζεται με σήμα το οποίο θα απεικονίζει είτε την ελληνική σημαία είτε τον ελληνικό χάρτη. Και, όπως λένε χαρακτηριστικά, στόχος είναι οι έλληνες καταναλωτές να στηρίξουν με την επιλογή τους τα ελληνικά προϊόντα έναντι των αντίστοιχων εισαγομένων.

Παρατράγουδα
Από τα δεκάδες «παρατράγουδα» του ΟΣΕ είναι και οι συμβάσεις που διατηρούσε με πράκτορες για να μεταφέρει προϊόντα με τα εμπορικά τρένα. Ο ΟΣΕ αντί να κερδίζει, έμπαινε μέσα τον χρόνο και 70 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αντί, όπως οι ξένοι σιδηρόδρομοι, να χρεώνει και όγκο και βάρος για να μεταφέρει προϊόντα, χρέωνε μόνο το βάρος. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μισθώνονται ολόκληρες αμαξοστοιχίες με ελαφρά προϊόντα όπως πλαστικά παιχνίδια, πάνες, χαρτιά υγείας κ.ά., χωρίς να βγαίνουν ούτε τα καύσιμα των τρένων.