Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2010

Και τώρα; Τί θα κάνουμε χωρίς τους θεριακλήδες;


Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είμαι ο κλασσικός υστερικός αντικαπνιστής. Υπήρξα καπνιστής για δεκαπέντε χρόνια και απλά συνειδητά αποφάσισα να το κόψω πριν δύο. Πιστεύω ότι το τσιγάρο μπορεί πολλές φορές να είναι απόλαυση, αγχολυτικό, απλό σκότωμα ώρας ή και μία καλή συνοδεία στον καφέ ή το ποτό. Γι’ αυτούς τους λόγους άλλωστε κάπνιζα. Από τότε που το έχω κόψει, απολαμβάνω τα αντίστοιχα θετικά όπως, η γεύση, τα καθαρά ρούχα, το καθαρό σπίτι και πάνω απ’ όλα τη φυσική κατάσταση. Από τότε, ούτε μετέχω σε αντικαπνιστικές εκστρατείες, ούτε επικρίνω ή υποτιμώ κανέναν καπνιστή. Δεν αποκλείω μάλιστα την πιθανότητα κάποια στιγμή στο μέλλον να το ξαναρχίσω για οποιονδήποτε λόγο.

Επίσης είμαι θερμός υποστηρικτής των προσωπικών επιλογών. Γι’ αυτό είμαι υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών ουσιών αλλά και της ελευθερίας στη χρήση κράνους ή όχι κατά την οδήγηση μηχανής. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να θαυμάζουμε την διαδικασία της φυσικής επιλογής να λειτουργεί όπως κάνει εκατομμύρια χρόνια τώρα, και οι ηλίθιοι που δεν φοράνε κράνος να αυξάνουν καθημερινά τις πιθανότητες να μην αναπαράγουν το είδος τους. Ούτε βρίσκω κάτι μεμπτό στην επιλογή κάποιου να προτιμάει να ζει σε μία ευφορία εκτός πραγματικότητας και μία αυγουστιάτικη πανσέληνο να επιλέξει να αφήσει τούτο το μάταιο κόσμο καταναλώνοντας ένα σφηνοπότηρο LSD, 10 ecstasy και 20 γραμμούλες κόκας για την τελευταία απογείωση προς το διαγαλαξιακό υπερπέραν των δώδεκα διαστάσεων. Άλλωστε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι νόμιμο, ενώ πολλές ναρκωτικές ουσίες με μικρότερες επιδράσεις, είναι παράνομες. Οπότε ή τα απαγορεύεις όλα, ή τα νομιμοποιείς όλα. Προσωπικές επιλογές είπαμε. Σεβασμός!

Ωραία μέχρι εδώ. Δεν υπάρχει πιο άτοπο πράγμα όμως από κάποιον που προσπαθεί να συγκρίνει μία προσωπική απόλαυση με ένα κοινωνικό ζήτημα. Και το τσιγάρο, σε αντίθεση με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες έχει τη ιδιαιτερότητα ότι επηρεάζει άμεσα τον διπλανό. Μπορεί βέβαια η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ναρκωτικών ουσιών να επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικώς να γεμίζει την υπόλοιπη κοινωνία με κούκου άτομα , αλλά μόνο το κάπνισμα έχει αυτή την άμεση επίδραση στη δημόσια υγεία. Μάλιστα, το δικαίωμα στη δημόσια υγεία είναι κομμάτι της χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρα οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι θεμιτή θεσμικά.

Ο καπνιστής, που προφανώς έχει επιλέξει να αγνοήσει τις οποιεσδήποτε ιατρικές συμβουλές και πληροφορίες, έχει κάθε δικαίωμα να καπνίζει σε ανοιχτούς χώρους ή στον ιδιωτικό του χώρο. Όταν όμως καπνίζει σε δημόσιους χώρους, προσβάλει τους γύρω του με παθητικό κάπνισμα. Κάνει δηλαδή μία επιβολή σε κάθε κλειστό χώρο που βρίσκεται. Μέσα σε αυτό τον χώρο μπορεί να βρίσκονται ασθματικοί, καρδιακοί, άτομα με γενικότερα αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως άτομα που έχουν επιλέξει να μην καπνίζουν. Άρα εδώ υπάρχει μία σύγκρουση προσωπικών επιλογών στην οποία δεν χωράνε ημίμετρα. Εάν η δημόσια υγεία είναι θεσμικό ανθρώπινο δικαίωμα, τότε είναι ξεκάθαρο ποιανού η ανάγκη πρέπει να κάνει στην άκρη.

Ο λόγος που εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν ακούω καπνιστές να ωρύονται και να μιλάνε για φασισμό, προσωπική αδυναμία τήρησης του νόμου και άλλα τέτοια κουραφέξαλα είναι γιατί κατά κανόνα ξεκινάνε από μία προσωπική απόλαυση και καταλήγουν να επιχειρηματολογούν με όρους άκρου ατομικισμού και προκλητικού σταρχιδισμού προς την υπόλοιπη κοινωνία. (Μέχρι τώρα είχα κατά νου την «λεωφορειολωρίδα» μαζί με το all-time-classic «για ένα λεπτάκι πετάχτηκα στο περίπτερο» ως ύψιστο σύμβολο του νεοελληνικού σταρχιδισμού. Νομίζω ότι οι αντιδράσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, εκτοπίζουν μακράν αυτό το σύμβολο και παίρνουν την πρώτη θέση). Όσο αναλυτική, όσο σύνθετη και αν είναι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, δεν διαφέρει σε τίποτα από το επιχείρημα: «Θέλω να κυκλοφορώ στο δρόμο με ένα kalashnikov και να ρίχνω σφαίρες στον αέρα. Γιατί μου καταπιέζετε αυτή την ανάγκη; Ε; Γιατί;». Σαν εικόνα, δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα 10χρονο που συνεχίζει να θέλει πιπίλα, και όταν οι γονείς του αποφασίζουν να του την κόψουν, αυτό ωρύεται, βάζει τα κλάματα και φωνάζει πόσο τους μισεί.

Στην τελική, η αποδοχή ενός τέτοιου περιορισμού που περιλαμβάνει έναν βαθμό σεβασμού προς τον διπλανό, και γενικότερα προς την υπόλοιπη κοινωνία, δείχνει και μία ωριμότητα τόσο σε προσωπικό όσο σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Αν μη τι άλλο, απ’ όσο θυμάμαι, όταν ήμουν σε κάτι χώρες κουτοφράγκων, δεν πάθαμε και τίποτα επειδή αναγκαζόμασταν να βγούμε έξω για ένα τσιγάρο. Εκτός πια αν το γονίδιο ΕΛ είναι τόσο πολύ δεμένο με τη νικοτίνη που πιθανή καθυστέρηση 1-2 λεπτών στο άναμμα τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο και υστερία. Αν και, κρίνοντας από τους σταθμούς και τους συρμούς του Μετρό, όπου όλως περιέργως όλοι έχουν συμφωνήσει άτυπα να σέβονται την απαγόρευση καπνίσματος, δεν θυμάμαι να έχω δει κόσμο να παθαίνει υστερίες και απανωτά εγκεφαλικά. 

Βαρύ φορτίο

Δεν αλλάζει εύκολα ο άνθρωπος. Είναι οι συνθήκες που αλλάζουν και μας αναγκάζουν να προσαρμοζόμαστε στις νέες πραγματικότητες. Η πείρα του παρελθόντος απλώς βοηθάει σ’ αυτή την προσαρμογή

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και φαίνεται ότι επηρέασε καθοριστικά την απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να δεχθεί την πρόταση Σαμαρά και να αναλάβει την Προεδρία του Ινστιτούτο Καραμανλή.

Ο "Βαγγέλας" θα νιώσει ξανά παραγωγικός. Είναι εξάλλου γεννημένος για τα δύσκολα. Ένας άνθρωπος όμως που έχει εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνησης σε παρελάσεις, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Του ευχόμαστε καλή αρχή στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.
parapolitiki 

Ο αποχωρών, του αποχωρούντος...

Άλλον λέγαμε "αποχωρών", καινούργιος μας προέκυψε πάλι!
Να και ο "αποχωρών Σαμαράς".  "Μάνα" και αυτός στις αποχωρήσεις.
Αυτός δεν ήταν που έλεγε ότι η Ν.Ν.Δ. άλλαξε και δεν έχει καμιά σχέση με το παρελθόν;
Πάλι αποχώρησε η Ν.Δ.. Έχω χάσει τον λογαριασμό πλέον. Ποια είναι αυτή; Η τρίτη ή η Τέταρτη αποχώρηση για το θέμα του Βατοπεδίου;
Καλά λένε πως η ιστορία όταν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται ως φάρσα...
Και το ζήτημα του Βατοπεδίου, η Ν.Δ. κατάφερε να το μετατρέψει σε φάρσα. Εις βάρος της όμως.
Τι μανία είναι αυτή των Νεοδημοκρατών να αποχωρούν κάθε φορά που βρίσκουν τα ζόρια...; 
antikrogias 

Το πρόβλημα της δυσπιστίας

Του Πασχου Mανδραβελη
Είναι απίστευτο με πόση δυσπιστία αντιμετωπίζεται η ανακοίνωση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Ολοι κάτι βρίσκουν να χλευάσουν. Ενα μέτρο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Τουρκία, μοιάζει αδύνατον για τον Δυτικό γείτονά της. Η αξιοπιστία του ελληνικού κράτους να τηρήσει τους νόμους έχει πέσει στο ναδίρ. Αυτός ο κυνισμός έχει ρίζες και πρόσφατα παραδείγματα που τον νομιμοποιούν. Εχει εκατοντάδες νόμους που ψηφίστηκαν στο πόδι για να αναθεωρηθούν στην πράξη, επειδή ήταν ανεφάρμοστοι ή επειδή έλειπαν οι μηχανισμοί επιβολής τους. Ακόμη και το Σύνταγμα του 2000 αναθεωρήθηκε το 2006 επειδή κάποιες διατάξεις –προϊόν της λαϊκιστικής πίεσης των ΜΜΕ– έκαναν μεγαλύτερο κακό απ’ όσα θεράπευαν. Αλλοι νόμοι ψηφίστηκαν με παιάνες, εφαρμόστηκαν για δύο τέρμινα και μετά ατόνησαν. Το ελληνικό κράτος είναι συνεπές μόνο στις δαπάνες. Ολα τα υπόλοιπα είναι υπόθεση του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος.
Αυτός ο κυνισμός τροφοδοτείται όχι μόνο από τις πολλές παραλείψεις του κράτους, αλλά από τον αριστερό λαϊκισμό –που βλέπει σε κάθε μέτρο εκσυγχρονισμού μια επίθεση του κεφαλαίου κατά του λαού– και από τις ασπρόμαυρες θεωρήσεις της πραγματικότητας που κάνουν (κυρίως) τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Είναι στη φύση των τοκ-σόου ο λαϊκισμός.... Πρέπει να συμπυκνώσουν τη σύνθετη πραγματικότητα σε ένα απλοϊκό συμπέρασμα του μισού λεπτού. Απλώς, στις άλλες χώρες, τα δελτία ειδήσεων έχουν και... ειδήσεις. Στη χώρα μας κάναμε το καφενείο ενημερωτικό προϊόν. Η ελληνική τηλεόραση έγινε η ντουντούκα όσων διαμείβονται στις παρέες και κατά συνέπεια του κυνισμού τους. Μόνο που στην περίπτωση των πραγματικών καφενέδων, ο ατεκμηρίωτος κυνισμός είναι δικαιολογημένος και άδολος.
Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η δυσπιστία γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οταν όλοι είναι σίγουροι ότι ένας νόμος δεν θα εφαρμοστεί, κανένας δεν θα τον εφαρμόσει. Δημιουργείται ένα άτυπο κίνημα ανυπακοής το οποίο κανένας κρατικός μηχανισμός δεν προλαβαίνει να κάμψει. Ετσι, ο νόμος δεν εφαρμόζεται υπό την ανοχή του κράτους και ο φαύλος κύκλος τού κυνισμού βαθαίνει.
Λέγεται συχνά ότι το φθινόπωρο που έρχεται είναι εύφλεκτο. Η αλήθεια είναι ότι έχει συσσωρευτεί δυσθυμία από τα μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών. Αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποψία ότι αυτά δεν έχουν καθολική ισχύ και δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Οτι το κράτος κάπου θα κιοτέψει και το πολιτικό σύστημα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί όπως παλιά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αρχίσει η αυστηρή εφαρμογή των νόμων. Χωρίς παραθυράκια.
Το στοίχημα της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους δεν παίζεται μόνο στα διεθνή φόρα ή στις χρηματαγορές. Πρέπει να κερδηθεί και στο εσωτερικό. Να πιστέψουν οι πολίτες ότι κάτι διαφορετικό γίνεται και ότι οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες.        kathimerini.gr    
ostria-gr 

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ - Φωτογραφία του Καλοκαιριού 2010


Μόλις σας φανερώσαμε τη “Φωτογραφία του Καλοκαιριού 2010″.
(παύση για να συνειδητοποιήσετε ΑΚΡΙΒΩΣ τι συμβαίνει)
Ναι
Αυτό συμβαίνει
Κάτω από πετσέτα με ελληνική σημαία
σε πήχτρα από κόσμο παραλία
πάνω-κάτω, πάνω-κάτω,δάκρυα στα μάτια
pelekis 

Η γελοιογραφία της ημέρας...

.


ΤΑ ΝΕΑ

Θα μπορούσε να λέει...


-Τύφλα νάχει ο Αβραμόπουλος...
Δια την αντιγραφήν
Ο Ταχυδρόμος

ΜΠΟΥΚΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Σήμερα ενώπιον του Κερκυραϊκού Λαού, με βαθύ αίσθημα ευθύνης για τα συμφέροντά του και εκ βάθους ψυχής δηλώνουμε:
Αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά στον Κερκυραϊκό Λαό.
Αυτά που λέγαμε προεκλογικά, συνεχίζουμε να τα υποστηρίζουμε και σήμερα.
Είμαστε εραστές του Αλεξανδρινού ποιητή “κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως την θέλεις τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις”
 Για να είμαστε απολύτως σαφείς στην κοινωνία μας τονίζουμε ότι η Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας εκπόνησε προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο δόθηκε έγκαιρα στους υποψήφιους βουλευτές μας, για να κάνουν τις δικές τους παρατηρήσεις ή τις τυχόν συμπληρώσεις τους.
Σε νέα σύσκεψη Νομαρχιακής Επιτροπής και υποψηφίων (τότε) βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προστέθηκαν προγραμματικές θέσεις που συμπεριλήφθηκαν στο τελικό προεκλογικό πρόγραμμα και υπήρξε η απόλυτη δέσμευση από ΟΛΟΥΣ να αγωνιστούμε για την επίτευξη των στόχων ο καθένας από τη θέση του.
Η Νομαρχιακή αγωνιστικά στην κοινωνία και το Κόμμα και εκείνοι που θα εκλεγούν βουλευτές στο Κοινοβούλιο.
Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα τονίζαμε για άμεση στελέχωση του Νέου Νομαρχιακού Νοσοκομείου με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο κερκυραϊκός Λαός μας τίμησε με την ψήφο του.
Η διορισμένη πλειοψηφία του Δ.Σ. από το ΠΑΣΟΚ και ο Διοικητής του Νοσοκομείου έχουν δεσμευτεί ότι είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον ενενήντα τεσσάρων (-94-) ατόμων για την ελάχιστη δυνατή ασφάλεια της μετεγκατάστασης.
Πιστεύουμε ότι το Δ.Σ. εκπροσωπεί απολύτως τα συμφέροντα του Κερκυραϊκού Λαού και όχι άλλα συμφέροντα, γνωρίζοντας απολύτως τις ανάγκες της λειτουργίας και χρήσης υπηρεσιών υγείας του τόπου μας και σε αυτή τη θέση θα πορευθούν.
Εμείς με αξιοπρέπεια, για τα απόλυτα συμφέροντα του Κερκυραϊκού Λαού, συνεχίζουμε με συνέπεια να αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι άλλαξε μέχρι σήμερα και η βουλευτής μας κ. Γκερέκου άλλαξε θέση;
Ποιά αναγκαιότητα, πέραν των συμφερόντων του Κερκυραϊκού Λαού και των επισκεπτών του Νομού μας, την οδηγεί να λάβει ακριβώς την αντίθετη θέση;
Αντί για αγώνα, υιοθετεί επικίνδυνες θέσεις και απόψεις όσον αφορά στην μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου.
Πολλές φορές κλήθηκε η βουλευτής να συμμετέχει σε κρίσιμες συνεδριάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής να θέσει τις απόψεις της, να πείσει ή να πεισθεί ώστε το ΠΑΣΟΚ στον τόπο μας να έχει ενιαία φωνή και διεκδίκηση.
Ποτέ δεν ανταποκρίθηκε.
Γνωρίζω απόλυτα την βαρύτητα των σημερινών δηλώσεών μου ιδιαίτερα αυτή την πολιτικά ευαίσθητη περίοδο.
Όμως προσωπικά αλλά και ολόκληρη η Ν.Ε. έχουμε συνομιλητή την κοινωνία και όχι τις σκοπιμότητες.  
Καλούμε δημόσια την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γκερέκου να υπηρετήσει πιστά το πρόγραμμα που όλοι συνυπογράψαμε και υποσχεθήκαμε στον Κερκυραϊκό Λαό.
Καλούμε κάθε δημόσιο φορέα ή υποψήφιο στις ερχόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση να λάβει τώρα σαφή θέση για το πρόβλημα ώστε ο Λαός να πάρει θέση μπροστά στην κάλπη του Νοεμβρίου.
Καλούμε εν ολίγοις Παγκερκυραϊκό μέτωπο για τα αυτονόητα ώστε, να μην καταλήξουμε για μια ακόμα φορά στα τηλεοπτικά παράθυρα, στα μικρόφωνα των ραδιοφώνων και τις γραφίδες των εφημερίδων στις διαπιστώσεις “πόσο πάτο έπιασε αυτός ο τόπος”.

ΤΣΙΓΑΡΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ !...

http://4.bp.blogspot.com/_QAB2A7llVfE/TH1vSCJgqmI/AAAAAAAAD9M/kBo-WwLFGBM/s1600/tsigaro.jpg