Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Αναστέλλονται οι κρατικές επιχορηγήσεις για τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών

Αναστέλλονται για το τρέχον έτος οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα Ιδρύματα των πρώην Πρωθυπουργών της χώρας, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννας Διαμαντοπούλου.
Όπως τονίζει στη σχετική απόφαση το υπουργείο, «σήμερα, ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε σκληρές οικονομικές θυσίες» και η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει αποδεκτή «όχι μόνον ως αναγκαία, αλλά και ως συμβατή προς τους σκοπούς των Ιδρυμάτων σας, ενέργεια».
Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η δραματική περικοπή των συγκεκριμένων επιχορηγήσεων... 
parapolitiki

Μήνυση κατά της Google για τα πνευματικά δικαιώματα

Ένα ακόμη εμπόδιο καλείται να υπερβεί η Google αναφορικά με το φιλόδοξο σχέδιό της για κατάρτιση ψηφιακής βιβλιοθήκης. Η αμερικανική ένωση φωτογράφων, το συνδικάτο εικονογράφων, το αμερικανικό συμβούλιο αρχειακών φωτογραφιών, η βορειοαμερικανική ένωση φωτογράφων φυσικών τοπίων και οι επαγγελματίες φωτογράφοι της Αμερικής, είναι ορισμένες από τις οργανώσεις που κατέθεσαν αγωγή και μήνυση κατά της Google για καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων τους κατά την ψηφιοποίηση βιβλίων. Οι ενώσεις κάνουν λόγο για ένα ζήτημα δικαιοσύνης και απαιτούν αποζημίωση για τη χρήση των εικόνων που περιλαμβάνονται στα βιβλία που διαθέτει ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός. Τον Οκτώβριο του 2008, η Google κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να λυθεί εξωδίκως η διαφορά της με την ένωση συγγραφέων και την εταιρία αμερικανών εκδοτών που είχαν ήδη, από το 2005, μηνύσει την εταιρεία για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.

Πηγή: [link]
psaxtiria

ΑΠΤΟΗΤΟΣ !...

logoplokies

Aλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο.Δεν θα ισχύσει η παρακράτηση του 8%

Νέες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνουν κατάργηση τελικά της παρακράτησης φόρου 8% στα τιμολόγια των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσίων,κατέθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Περιλαμβάνονται ακόμη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των ναυτικών από 9% και 6% σε 6% και 3% αντίστοιχα, και βελτιωτικές ρυθμίσεις για τον κλάδο των μηχανικών και άλλα ελευθέρια επαγγέλματα.
Όπως είπε ο υπουργός, με τις αναδιατυπώσεις αυτές επέρχονται βελτιώσεις στις διατάξεις χωρίς να θίγονται οι βασικές αρχές φορολογικής πολιτικής που αποτελούν το θεμέλιο για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου.
Αναλυτικά, με τις αναδιατυπώσεις επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:
1. Αυξάνεται το ποσό της μείωσης του φόρου στα 3.000€ για τους διαζευγμένους και εν διαστάσει που καταβάλλουν διατροφή.
2. Αυξάνεται η έκπτωση από τον φόρο για όσους έχουν συνάψει ιδιωτική ασφάλιση από 1.000€ σε 1.200€ για τον άγαμο και σε 2.400€ για οικογένεια.
3. Βελτιώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για την κύρια κατοικία έτσι ώστε το πρώτο κλιμάκιο μέχρι τα 80 πρώτα τ.μ. να είναι 30€ αντί 60€. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή επιβάρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων από το τεκμήριο της κατοικίας. Αντίστοιχα προστίθεται κλιμάκιο για πάνω από τα 300τ.μ. κατοικίας (300€ ανά τ.μ.) προκειμένου η εφαρμογή των κριτηρίων προκειμένου τα τεκμήρια να προσεγγίζουν το πραγματικό εισόδημα όσων κατέχουν τέτοια κατοικία.
4. Αυξάνεται η αντικειμενική δαπάνη για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα με την προσθήκη κλιμακίων (για πάνω από 2.000 κυβικά και μέχρι 3.000 προστίθενται 500€ ανά 100κ.ε. και για πάνω από 3.000 κ.ε. 700€ ανά 100κ.ε.)
5. Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από τη φοίτηση τέκνων στην α’θμια και β’θμια εκπαίδευση προσδιορίζεται στο ποσό που πραγματικά καταβάλλει ο φορολογούμενος όπως προκύπτει από τη σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
6. Αποσυνδέεται από την αντικειμενική δαπάνη η χρήση μιας οικιακής βοηθού προκειμένου να μην αποτελέσει η ρύθμιση κίνητρο για μαύρη εργασία και προκειμένου να μην δημιουργεί δυσλειτουργία στην πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει στον τομέα αυτό το Υπουργείο Εργασίας.
7. Εξορθολογίζονται και γίνονται πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για την αντικειμενική δαπάνη σκαφών αναψυχής και αεροπλάνων. Λαμβάνεται ιδιαίτερη πρόνοια για τα ιστιοφόρα και για τα σκάφη παραδοσιακής ναυπηγικής.
8. Προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, οι αντικειμενικές δαπάνες εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.
9. Μειώνονται οι συντελεστές φορολόγησης των ναυτικών από 9% και 6% σε 6% και 3%.
10. Βελτιώνεται η ρύθμιση για τη φορολόγησης των ομορρύθμων εταιρειών προκειμένου να εμποδιστεί η καταστρατήγησή της με την αποφυγή φορολόγησης του ποσοστού των εταίρων στην κλίμακα.
11. Ορίζεται ότι και για τους μηχανικούς καθώς και για τα άλλα ελευθέρια επαγγέλματα που μπαίνουν στο λογιστικό προσδιορισμό οι ζημιές μπορούν να μεταφέρονται και σε επόμενες χρήσεις όταν προκύπτει αρνητικό εισόδημα (μέσα στα επόμενα 5 χρόνια).
12. Βελτιώνεται και ρυθμίζεται με κλίμακα η φορολόγηση των μπόνους στελεχών των τραπεζών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν χαμηλόβαθμα και μεσαία στελέχη υπέρμετρα.
13. Προσδιορίζεται σε ποσοστό επί της εργοστασιακής αξίας το εισόδημα που προστίθεται στα στελέχη εταιρειών από τη χρήση αυτοκινήτου που τους παραχωρεί η εταιρεία. Το ποσοστό αρχίζει από 15% για τα χαμηλότερης αξίας και φθάνει το 30% για τα ακριβά αυτοκίνητα.
14. Ορίζεται ότι δεν θίγονται οι διατάξεις για τις πολιτιστικές χορηγίες του ν.3525/2007, τροποποιείται ωστόσο η σχετική διάταξη ώστε το ποσοστό του εισοδήματος που τυγχάνει απαλλαγής να μην υπερβαίνει το 10%.
15. Βελτιώνονται και αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των άρθρων 39 και 39 Α του ΚΦΕ.
16. Οι βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των κερδών των οποίων επιβάλλεται φορολόγηση ορίζεται από 3 μήνες στους 12 μήνες.
17. Βελτιώνεται νομοτεχνικά η διάταξη για τον ειδικό φόρο επί των πλοίων αναψυχής.
18. Προστίθενται διατάξεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επιβολή προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστώνονται προφανείς παραβάσεις (π.χ. μη’ έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών ή απόδειξης) οι οποίες παραβάσεις λόγω της φύσης τους προκύπτουν από αντικειμενικά δεδομένα η ακρόαση του φορολογούμενου δεν είναι απαραίτητη και το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι δεδομένο ως προς το ύψος του. Οι διατάξεις αυτές πιστεύουμε θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην φοροαποφυγή λόγω της δυνατότητας άμεσης επιβολής προστίμου.
19. Ορίζεται ότι το ποσοστό του φόρου που καταβάλλεται όταν ασκείται προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια ανέρχεται σε 25% (από 10% που είναι σήμερα). Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος ενόψει της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
20. Τέλος, εξαιρούνται από το φόρο πολυτελείας τα χρυσά κοσμήματα αξίας κάτω από 1.000€ ανά τεμάχιο προκειμένου να διευκολυνθεί η εγχώρια βιοτεχνία στο χώρο αυτό.
21. Δεν θα γίνεται παρακράτηση 8% στις επιχειρήσεις.
22. Δεν γίνεται παρακράτηση 20% σε ελεύθερους επαγγελματίες για συναλλαγές ως 300 ευρώ.
23. Δεν θα φορολογείται η αποζημίωση για ηθική βλάβη.  
pelasgia

''Bάζει τάξη... ''

Φρένο στον παρασκηνιακό πόλεμο ευθυνών
Ο  πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έβαλε τέλος στον παρασκηνιακό πόλεμο ευθυνών που ξέσπασε μετά την ανώνυμη δήλωση για τη συμφωνία των Βρυξελλών.
«Να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση, που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες, γύρω από φημολογίες και να μπούμε συνεχώς και όλο και περισσότερο στα προβλήματα του τόπου που ζητούν διόρθωση, αλλαγές, από τους θεσμούς μέχρι τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες».
Με αυτή τη φράση, στην αρχή της τοποθέτησής του στο υπουργικό συμβούλιο, ο
κ.Γ. Παπανδρέου έβαλε ένα τέλος στους ανταγωνισμούς των υπουργών και στον παρασκηνιακό πόλεμο ευθυνών που ξέσπασε με αφορμή το δημοσίευμα πως η Ελλάδα θα επιδιώξει την αλλαγή της συμφωνίας των Βρυξελλών.
Μίλησε για «συντεταγμένη και γρήγορη, όσο γίνεται πιο γρήγορη, προώθηση των μεγάλων αλλαγών» και ζήτησε από όλους να λάβουν μέριμνα για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών.
«Μια χώρα που βάζει τάξη στα του οίκου της και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα, μπορεί να αναπτύσσεται συνεχώς», τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου.
nafplios2009

Έξαλλη η Σάσα Μπάστα ...


Έξαλλη έχει γίνει η Σάσα Μπάστα, αφού έχει αναρτηθεί μέσω group που έχει δημιουργηθεί στο Facebook, ότι θα γυρίσει και αυτή ροζ dvd
Η ίδια έχει κάνει μήνυση σε αυτούς που έχουν φτιάξει την ιστοσελίδα, αλλά έχει ενημερώσει και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και όπως δηλώνει, δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λέγονται για το ροζ dvd. 

Tο θολωμένο μου μυαλό...

Kι αν εκείνος έπασχε απο γεροντική άνια, ετούτη εδώ, νεαρό κορίτσι και καλογυμνασμένο, μοιάζει να χάνει το στόχο της 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Σε μια χώρα που οι άθλιες κυβερνήσεις εξευτελίζουν κάθε έννοια του νόμου και της διαχρονικότητάς του, έρχεται η κα Μπιρμπίλη να υποστηρίξει πως όποιος μαλάκας Ελληνας δηλώσει την παρανομία του ημιυπαίθριου-παρανομία στην οποία έχει συμβάλλει το κράτος με τις διεφθαρμένες Πολεοδομίες του, θυμηθείτε την υπάλληλο της Πολεοδομίας Μαρκοπούλου που βούτηξε στα βράχια-θα είναι πλέον νόμιμος και για 40 χρόνια δεν θα κινδυνεύει να το γκρεμίσει η Πολιτεία.
Τι μας λες βρε Τινάρα μας; Μόνο ένας νταβατζής της παραλιακής θα μπορούσε να πει κάτι παρόμοιο: Πλήρωσέ με κι εγώ δεν θα σου βάλω βόμβα στο μαγαζί για 40 χρόνια!
Αντι κορίτσι μου να ξεκινήσεις με εφόδους στις διεφθαρμένες Πολεοδομίες στρογγυλοκάθησες στην ασφάλεια του γραφείου σου και όπως όλοι οι αριστεροί που κοιμούνται με την εξουσία αλληθωρίζουν, έτσι κι εσύ.
Τι παπαρονομοσχέδιο είναι αυτό που μας τσαμπουνάς; Σε ποια νομική βάση το στηρίζεις; Πως θα τιμωρηθούν οι Πολεοδομίες, οι Αρχιτέκτονες, οι Πολιτικοί Μηχανικοί, οι Εργολάβοι, οι Συμβολαιογράφοι και οι Εφορίες που τόσα χρόνια τα παίρνουν κανονικά απο τους ημιυπαίθριους;
Τι σόι παπαρονομοσχέδιο είναι αυτό που καλούνται να την πληρώσουν πάλι οι πολίτες με έωλες διαβεβαιώσεις απο τη πλευρά της Πολιτείας;
Αυτό το Νομοσχέδιο προκαλεί τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας και υπονομεύει την μακροημέρευση της κυβέρνησής σου. Ζήτημα να καβατζάρετε δύο χρόνια στην εξουσία μ αυτά τα μυαλά...

Γερουλάνος: Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις αφίξεις τουριστών το 2010

Οι επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες αναμένεται να δώσουν σαφή εικόνα για το πως θα κινηθεί ο τουρισμός για το 2010, όπως εκτίμησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους τονίζοντας ταυτόχρονα τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν από τις αγορές της Ρωσίας της Ουκρανίας αλλά και της Αμερικής.
Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τον τουρισμό ο κ. Γερουλάνος στάθηκε στα χρέη του ΕΟΤ που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση με αποτέλεσμα, όπως είπε την αργοπορημένη προώθηση της διαφημιστικής καμπάνιας της χώρας μας στο εξωτερικό, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η παρούσα ηγεσία επαναδιαπραγματεύεται τα τεράστια χρέη προς όφελος της χώρας.
Το μεγάλο στοίχημα του ενωθέντος υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι η αναπτυξιακή λογική που θέλει να εμφυσήσει η πολιτική του ηγεσία και όπως τόνισε ο υπουργός σύντομα θα φανεί η δουλειά που λαμβάνει χώρα. Το πείραμα της συνένωσης των δυο υπουργείων δεν έχει αποδειχθεί ακόμα εάν είναι αποτυχημένη, δήλωσε με έμφαση ο υπουργός απαντώντας έτσι στη θέση του ΣΕΤΕ που ζητά την ύπαρξη ενός αυτοδύναμου υπουργείου Τουρισμού, ικανού να επιλύει προβλήματα και συνέχισε ότι το αυτόνομο υπουργείου Τουρισμού της τελευταίας πενταετίας δεν έλυσε κανένα πρόβλημα.
Ο κ. Γερουλάνος στάθηκε και στο ζήτημα των χρεών των ξενοδοχείων τονίζοντας ότι δεν θα δοθεί εγγύηση δημοσίου για ξενοδοχεία που έχουν δημιουργήσει χρέη και πριν από την κρίση. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε την κρίση για να σώσουμε ξενοδοχεία του 1950 και να κάνουμε τουρισμό το 2010, υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι συζητάτε η απόσυρση ξενοδοχείων με χρήματα από το πράσινο ταμείο.
Σε ερώτηση για τη λειτουργία της ΕΤΑ υπογραμμίστηκε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει η συγχώνευση των Ολυμπιακών Ακινήτων με την εταιρία που διαχειρίζεται την περιουσία του ΕΟΤ και αργότερα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης με ΚΕΔ.
http://www.nooz.gr/

Καταθέσεις 10 δις. ευρώ «έφυγαν» από τις ελληνικές Τράπεζες στο εξωτερικό

Ποσό 10 δις. ευρώ «έφυγαν» από τις ελληνικές Τράπζες προς άλλες του εξωτερικού τους δύο πρώτους μήνες του 2010 γράφουν οι Financial Times. Πάντως, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η συγκεκριμένη είδηση, καθώς το όλο θέμα. ήταν γνωστό ως απότοκος τόσο της γενικότερης εικόνας της ελληνικής οικονομίας, όσο και των περίφημων αρχικών κυβερνητικών δηλώσεων για φορολογία των καταθέσεων, των τόκων, για εφαρμογή «πόθεν έσχες» στις καταθέσεις, και γενικά όλων αυτών των ανακοινώσεων που είχαν δημιουργήσει κλίμα φυγής κεφαλαίων.
http://www.newsblog.gr/

Ντέρμπι τηλεοράσεων ενόψει του Μουντιάλ

Σκληρό ντέρμπι ενόψει και του Μουντιάλ έχει αρχίσει στην αγορά των τηλεοράσεων, καθώς αλυσίδες λιανικής και εταιρείες κατασκευής ποντάρουν στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση προκειμένου να βάλουν... γκολ στα κέρδη.

Νέες τεχνολογίες, με αιχμή του δόρατος την τρισδιάστατη τηλεόραση, αλλά και πακέτα προσφορών που περιλαμβάνουν ακόμα και εισιτήρια για την παρακολούθηση των αγώνων της Εθνικής Ελλάδας στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής είναι μερικά από τα «όπλα». Στόχος των εταιρειών είναι αφενός να καλύψουν το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών, όταν οι πωλήσεις τηλεοράσεων κατέγραψαν μείωση τουλάχιστον 10% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, και αφετέρου να ωθήσουν τους καταναλωτές στις νέες τεχνολογίες.

Ποδόσφαιρο τριών διαστάσεων
Το νέο «γήπεδο» στο οποίο εστιάζεται ο ανταγωνισμός δεν είναι άλλο από τις τρισδιάστατες τηλεοράσεις. Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμες και στα ελληνικά καταστήματα οι πρώτες συσκευές από τις εταιρείες LG, Samsung και Ρanasonic. Οι τιμές αρχίζουν από περίπου 1.800 ευρώ για το μοντέλο της LG με διαγώνιο 42 ιντσών και ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να μπει δυναμικά στο παιχνίδι και η Sony, ενώ ζήτημα χρόνου είναι να φτάσουν στα καταστήματα τα μοντέλα της Ρhilips.

Ο χρόνος του λανσαρίσματος δεν είναι τυχαίος- λίγο πριν από το Μουντιάλ- καθώς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, 25 αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα βιντεοσκοπηθούν με ειδικές κάμερες τρισδιάστατων λήψεων, προσφέροντας 3D εμπειρία στους ποδοσφαιρόφιλους. Εξάλλου, η FΙFΑ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της απευθείας αναμετάδοσης των αγώνων αυτών τρισδιάστατα, ενώ σε 7 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο (Λονδίνο, Μεξικό, Παρίσι, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βερολίνο, Ρώμη και Σίδνεϊ) θα γίνονται προβολές των αγώνων σε 3D, μαζί με στιγμιότυπα και ειδήσεις από το Μουντιάλ.

Παράλληλα, η ιαπωνική Sharp συμμετέχοντας στον ανταγωνισμό διαθέτει στην αγορά τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας, οι οποίες μπορούν να απεικονίσουν μέχρι και ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικά χρώματα, χίλιες φορές περισσότερα από αυτά που υποστηρίζουν οι τηλεοράσεις σήμερα.

Και μπαράζ προσφορών
Εκτός από τα μοντέλα «αιχμής» οι αλυσίδες ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών και πληροφορικής ετοιμάζουν πακέτα προσφορών στις τηλεοράσεις. Ηδη οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα και πλέον στα καταστήματα με περίπου 500 ευρώ μπορεί κάποιο ς να αποκτήσει μοντέλα τεχνολογία Ρlasma στις 42 ίντσες και τηλεοράσεις LCD με διαγώνιο 37 ή και 40 ίντσες.
ta nea

Ο Ρομπέν των Γερμανών

EPA
O λαϊκός ήρωας των Αγγλων, ο Ρομπέν των Δασών, μεγαλούργησε στο δάσος του Σέργουντ στο Νότιγχαμ. Ο λαϊκός ήρωας των Βαυαρών έχει παρόμοιο όνομα, Ρόμπεν, και τα κατορθώματά του έλαβαν χώρα χθες στο «Ολντ Τράφορντ». Με γκολ απ΄ αυτά που ούτε ο Γερμανός φωτογράφος και εκ των συνιδρυτών της Μπάγερν Φραντζ Τζον δεν θα προλάβαινε να αποτυπώσει στο φιλμ, ο Ρόμπεν έστειλε την Μπάγερν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και τους «κόκκινους διαβόλους» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κόλαση από τον παράδεισο στον οποίον βρίσκονταν για 74 λεπτά. Σ΄ αυτό συνετέλεσε και ο ανώριμος Ράφαελ που αποβλήθηκε αφήνοντας την αγγλική ομάδα να παλεύει με δέκα παίκτες για σαράντα λεπτά. Στα ημιτελικά (20 και 28 Απριλίου οι αγώνες) οι Βαυαροί θα αντιμετωπίσουν τη Λυών. Ούτε ο «Ελ Σιντ» Γουέιν Ρούνι ούτε το προβάδισμα με 3-0 στο 41΄ αποδείχτηκαν αρκετά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πάρει την πρόκριση και περιορίστηκε στη δεύτερη μόλις νίκη της επί της Μπάγερν (3-2) στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Δουλειά και στροφή στην ανάπτυξη

Υπό το βάρος των χθεσινών φημολογιών περί ‘επαναδιαπραγμάτευσης της ευρωπαϊκής συμφωνίας’, που οδήγησαν σε εκτόξευση των spread, συνεδρίασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με θέματα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους ημιυπαίθριους και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στην εισήγησή του μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει τέλος στις φημολογίες, ζητώντας από τους υπουργούς του πολλή δουλειά και πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΠΣΑΑ).
«Να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση που, ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες, γύρω από φημολογίες και να μπούμε συνεχώς όλο και περισσότερο στα προβλήματα του τόπου που ζητούν διόρθωση, αλλαγές, από τους θεσμούς, μέχρι τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Προσπαθώντας να βάλει τέλος σε τυχόν παρερμηνείες όσων έχουν ειπωθεί σε προηγούμενη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και σε φημολογίες περί επαναδιαπραγμάτευσης της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε ‘ορόσημο’ τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ΕΕ για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και τη στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση που αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
«Υπάρχουν και νέες προτάσεις που μελλοντικά, επαναλαμβάνω μελλοντικά, όχι άμεσα, θα συζητηθούν, για μια πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων. Και θα καταθέσουμε τις απόψεις μας και στην ομάδα του Χέρμαν Βαν Ρομπάι για αυτό το θέμα», είπε ο κ.Παπανδρέου, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση που πιθανώς είχε παρεξηγήσει όσα είχε πει ο ίδιος σε προηγούμενη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τις προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Η διευκρίνιση του πρωθυπουργού αποκτά ενδιαφέρον, δεδομένου ότι στις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου νωρίτερα, εισερχόμενος στη Βουλή σχετικά με το πού μπορεί να οφείλονται οι χθεσινές δηλώσεις, εφόσον έγιναν, συμπεριέλαβε ως μία πιθανότητα την παρερμηνεία όσων είχαν ειπωθεί περί ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, που θα καθιστούσε θεσμική αλλαγή στην ΕΕ και θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο μέλλον, προστατεύοντας χώρες της ευρωζώνης που θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Άλλες ερμηνείες, είναι είτε ότι κάποιος έκανε πράγματι μία δήλωση που παρερμηνεύθηκε από τον δημοσιογράφο, είτε ότι πρόκειται για κάποιες κατασκευασμένες δηλώσεις, προκειμένου να απομονωθεί το ΔΝΤ. Πιο προωθημένη άποψη, ήταν αυτή στενών συνεργατών του πρωθυπουργού που, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα στις εκτιμήσεις τους, δεν άφηναν απέξω το ενδεχόμενο τέτοιου είδους φημολογίες σαν τις χθεσινές να έγιναν και από ανθρώπους που εμπορεύονται ελληνικά ομόλογα, με σκοπό το κέρδος.
Ο πρωθυπουργός πάντως, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕ, έκανε λόγο για ‘μεγάλη επιτυχία’ τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ. «Δημιουργήσαμε και εξασφαλίσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, αλλά και για κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. «Δώσαμε ανάσα, κερδίσαμε χρόνο, κερδίσαμε σε παρουσία και σε αξιοπιστία. Και επειδή πολλά γράφονται, είμαστε πια σε ένα πεδίο που σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ενδεχόμενο, είναι πια ένα πεδίο διαχειρίσιμο με αυτό το δίχτυ ασφαλείας», συνέχισε, κάνοντας λόγο για ένα ήδη διαμορφωμένο ‘ισχυρό έδαφος’ πάνω στο οποίο πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να μπει στη νέα φάση της δουλειάς της.
«Ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε, είναι να πατήσουμε σε αυτή την αφετηρία και να διαμορφώσουμε μια σταθερή αξιοπιστία σε βάθος χρόνου», είπε, σημειώνοντας ότι ως μία κυβέρνηση με νέα αντίληψη, που δεν φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, την άμεση αξιοπιστία την έχει ήδη κατακτήσει. «Αλλά η αξιοπιστία μας, είτε στην ΕΕ είτε στις αγορές, θα κριθεί τελικά από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Να αλλάζουμε και όλοι μαζί να αλλάζουμε την Ελλάδα», είπε με νόημα, κάνοντας λόγο για μια βιώσιμη χώρα, που βάζει τάξη στα του οίκου της και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα και τις δυνατότητές της.
http://www.newstime.gr