Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Δουλειά και στροφή στην ανάπτυξη

Υπό το βάρος των χθεσινών φημολογιών περί ‘επαναδιαπραγμάτευσης της ευρωπαϊκής συμφωνίας’, που οδήγησαν σε εκτόξευση των spread, συνεδρίασε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με θέματα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους ημιυπαίθριους και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στην εισήγησή του μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει τέλος στις φημολογίες, ζητώντας από τους υπουργούς του πολλή δουλειά και πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΠΣΑΑ).
«Να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση που, ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες, γύρω από φημολογίες και να μπούμε συνεχώς όλο και περισσότερο στα προβλήματα του τόπου που ζητούν διόρθωση, αλλαγές, από τους θεσμούς, μέχρι τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Προσπαθώντας να βάλει τέλος σε τυχόν παρερμηνείες όσων έχουν ειπωθεί σε προηγούμενη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και σε φημολογίες περί επαναδιαπραγμάτευσης της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε ‘ορόσημο’ τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην ΕΕ για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και τη στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση που αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
«Υπάρχουν και νέες προτάσεις που μελλοντικά, επαναλαμβάνω μελλοντικά, όχι άμεσα, θα συζητηθούν, για μια πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων. Και θα καταθέσουμε τις απόψεις μας και στην ομάδα του Χέρμαν Βαν Ρομπάι για αυτό το θέμα», είπε ο κ.Παπανδρέου, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση που πιθανώς είχε παρεξηγήσει όσα είχε πει ο ίδιος σε προηγούμενη άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τις προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Η διευκρίνιση του πρωθυπουργού αποκτά ενδιαφέρον, δεδομένου ότι στις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου νωρίτερα, εισερχόμενος στη Βουλή σχετικά με το πού μπορεί να οφείλονται οι χθεσινές δηλώσεις, εφόσον έγιναν, συμπεριέλαβε ως μία πιθανότητα την παρερμηνεία όσων είχαν ειπωθεί περί ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού, που θα καθιστούσε θεσμική αλλαγή στην ΕΕ και θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο μέλλον, προστατεύοντας χώρες της ευρωζώνης που θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Άλλες ερμηνείες, είναι είτε ότι κάποιος έκανε πράγματι μία δήλωση που παρερμηνεύθηκε από τον δημοσιογράφο, είτε ότι πρόκειται για κάποιες κατασκευασμένες δηλώσεις, προκειμένου να απομονωθεί το ΔΝΤ. Πιο προωθημένη άποψη, ήταν αυτή στενών συνεργατών του πρωθυπουργού που, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα στις εκτιμήσεις τους, δεν άφηναν απέξω το ενδεχόμενο τέτοιου είδους φημολογίες σαν τις χθεσινές να έγιναν και από ανθρώπους που εμπορεύονται ελληνικά ομόλογα, με σκοπό το κέρδος.
Ο πρωθυπουργός πάντως, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕ, έκανε λόγο για ‘μεγάλη επιτυχία’ τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ. «Δημιουργήσαμε και εξασφαλίσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, αλλά και για κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. «Δώσαμε ανάσα, κερδίσαμε χρόνο, κερδίσαμε σε παρουσία και σε αξιοπιστία. Και επειδή πολλά γράφονται, είμαστε πια σε ένα πεδίο που σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ενδεχόμενο, είναι πια ένα πεδίο διαχειρίσιμο με αυτό το δίχτυ ασφαλείας», συνέχισε, κάνοντας λόγο για ένα ήδη διαμορφωμένο ‘ισχυρό έδαφος’ πάνω στο οποίο πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να μπει στη νέα φάση της δουλειάς της.
«Ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε, είναι να πατήσουμε σε αυτή την αφετηρία και να διαμορφώσουμε μια σταθερή αξιοπιστία σε βάθος χρόνου», είπε, σημειώνοντας ότι ως μία κυβέρνηση με νέα αντίληψη, που δεν φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, την άμεση αξιοπιστία την έχει ήδη κατακτήσει. «Αλλά η αξιοπιστία μας, είτε στην ΕΕ είτε στις αγορές, θα κριθεί τελικά από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Να αλλάζουμε και όλοι μαζί να αλλάζουμε την Ελλάδα», είπε με νόημα, κάνοντας λόγο για μια βιώσιμη χώρα, που βάζει τάξη στα του οίκου της και αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα και τις δυνατότητές της.
http://www.newstime.gr