Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Σε μια εβδομάδα ο Καλλικράτης – Ανάβουν τα σενάρια υποψηφιοτήτων

altΣε μία εβδομάδα, μετά την Κυριακή του Θωμά αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου «Καλλικράτης», που προβλέπει τη νέα «αρχιτεκτονική» των δήμων στην Ελλάδα. Ήδη άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα για ονόματα και υποψηφιότητες από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά θα παρουσιαστεί η χωροταξική διαίρεση της χώρας σύμφωνα με το νέο σχέδιο Καλλικράτης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Γιάννης Ραγκούσης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Σενάρια για τον αριθμό των δήμων
Καθώς σύμφωνα με το δελτίο τύπου του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας Μάκη Μπούκα, η πρόταση που κατατέθηκε από την τοπική οργάνωση ήταν για 3 ή 4 δήμους στο νησί συν τους Παξούς, ενώ κατατέθηκε και η πρόταση της ΤΕΔΚ που μιλά για 5 δήμους στο νησί συν τους Παξούς.
Υπάρχει πάντως και έντονη φημολογία για έναν δήμο σε όλο το νησί, σενάριο που μιλά για ένα δήμο σε όλα τα νησιά εκτός από την Εύβοια και την Κρήτη. Σε αυτή την περίπτωση πάντως κινδυνεύουν τα Ιόνια Νησιά να αποτελούν μια Περιφέρεια με 5 – 6 μόλις δήμους, κάτι που θα δυσκολέψει εξαιρετικά την λειτουργία της, ως νησιωτικής περιοχής.
Τα ονόματα και οι φήμες
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί μεταξύ Κέρκυρας και Λευκάδας. Αναλυτικά: «Στα Επτάνησα το ΠΑΣΟΚ καταγράφει αρκετές πρωτιές όχι μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχει όμως και την εξής... ιδιαιτερότητα: δεν λείπουν οι εσωκομματικές συγκρούσεις και δη στο μεγαλύτερο νησί, την Κέρκυρα. Εκεί έχει διαφανεί το ενδιαφέρον να διεκδικήσει το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Καλούδης, νυν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής. Ωστόσο οι γνωρίζοντες λένε ότι η ανοιχτή κόντρα με την υφυπουργό Αντζελα Γκερέκου ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να φτάσει... λίγο πριν το χρίσμα.
Ενδιαφέρεται και ο Κερκυραίος Ανδρέας Παγκράτης, ενώ αναζητούνται και άλλες υποψηφιότητες. Στους ενδιαφερόμενους, ο κ. Παναγιώτης Σκληρός. Είναι διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Τουρισμού Ιονίων Νήσων, πρώην δήμαρχος Λευκάδας, επιχειρηματίας και γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στα Ιόνια. Ακόμη ο κ. Μάκης Φόρτες, πρώην δήμαρχος Αργοστολίου Κεφαλονιάς».
Από το δημοσίευμα του Έθνους απουσιάζει το όνομα του πρώην δήμαρχου Κερκυραίων Χρύσανθου Σαρλή, που έντονη φημολογία τις τελευταίες ημέρες τον θέλει να είναι ο «εκλεκτός», εκτός απροόπτου του ΠΑΣΟΚ για τα Ιόνια, φήμες που πάντως παρότι προέρχονται από πολλά και διαφορετικά κέντρα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Υπενθυμίζουμε ότι σε παλαιότερο δημοσίευμα αθηναϊκών εφημερίδων τα ονόματα από την ΝΔ για το χρίσμα των Ιονίων είναι οι κ.κ .Σπύρος Σπύρου, Στέφανος Γκίκας και παρά τη δήλωσή του για επιθυμία του να παραμείνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για χρίσμα στην Περιφέρεια στον νομάρχη Στέφανο Πουλημένο.
Κι ένας παλιός γνώριμος…
Σύμφωνα τέλος με δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σωτήρη Βόσδου, ως εκλεκτού της ΝΔ. Πάντως ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ακόμη 4 – 5 στελέχη της ΝΔ οπότε η μάχη για το γαλάζιο χρίσμα αναμένεται να είναι μεγάλη.
Επί ποδός πολέμου στη ΝΔ
Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις στοιχεία κεντρικής πολιτικής μάχης θα αποκτήσουν οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη των πρώτων αιρετών περιφερειαρχών.
Για τη Νέα Δημοκρατία θα αποτελέσουν και το πρώτο εκλογικό τεστ για τον νέο της πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά με το ενδιαφέρον όλων να στρέφεται στο χρώμα που θα αποκτήσει ο διοικητικός χάρτης της χώρας. Οι συσκέψεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ μετά το Πάσχα και αφού πρώτα παρουσιαστεί η τελική κυβερνητική πρόταση για τον “Καλλικράτη” θα αρχίσουν και οι δημοσκοπήσεις που θα μετρήσουν τη δημοτικότητα και την απήχηση προσώπων. Ήδη πάντως ουκ ολίγα γαλάζια στελέχη κυρίως πρώην υπουργοί και βουλευτές όπως και εν ενεργεία νομάρχες δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους.
Κρας τεστ στο ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ τώρα έχει αρχίσει σύμφωνα με το Έθνος εμφύλια σύρραξη, για τα μάτια του «Καλλικράτη», και εν μέσω κρίσης δεν αποκλείεται να είναι σκληρότερη από κάθε άλλη φορά. Ο «Καλλικράτης», που θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο, προβλέπει μεγαλύτερους και ισχυρότερους δήμους, με τους τοπικούς άρχοντες εξαιρετικά αναβαθμισμένους, αλλά και περιφέρειες που επί της ουσίας οι νέοι αιρετοί περιφερειάρχες θα είναι «μικροί πρωθυπουργοί».
Στο Μαξίμου επιθυμούν να υπάρξει μια γερή δόση ανανέωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση και να βγουν μπροστά νέα στελέχη και κυρίως στελέχη που θα μπορούν να διαχειριστούν και το χωροταξικό εύρος των νέων δήμων, χωρίς πολλά «τοπικιστικά κριτήρια», αλλά και να ανταποκριθούν στις νέες αρμοδιότητες και εξουσίες. Ο Γ. Παπανδρέου θέλει από τώρα να μειώσει την ένταση των τοπικών εμφυλίων και να δώσει ταυτόχρονα επαρκή χρόνο σε όσους επιλεγούν ως υποψήφιοι για να διοργανώσουν την καμπάνια τους, καθώς θεωρεί πως έχει πολιτική σημασία η αναμέτρηση του Νοεμβρίου και επειδή κρίνεται το σχέδιο «Καλλικράτης», αλλά κυρίως γιατί θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Εχει δώσει εντολή να γίνουν προσεκτικές επιλογές κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στις κρίσιμες μεγάλες περιφέρειες.
Στη Βουλή τον Μάιο
Το δύσκολο έργο του συντονισμού όλης αυτής της προσπάθειας ανέλαβε ένας παλιός γνώριμος του πρωθυπουργού, ο Θανάσης Τσούρας. Μαζί του και ο γραμματέας του Κινήματος, Σωκράτης Ξυνίδης, η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Λ. Μίχος, και ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρης Στεφάνου.
Έως τις 15 Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ο «Καλλικράτης», που ήδη προκαλεί αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.
http://www.corfupress.com