Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Οφείλει να το πάρει πάνω του

Κάθε μέρα που περνάει αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο αισθητές οι αρρυθμίες στη λειτουργία της κυβέρνησης και του νέου υπουργικού σχήματος.
Είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αρχίσει να αποδίδει η νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου η οποία είναι εντελώς διαφορετική από τις περισσότερες κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Ο Παπανδρέου επέλεξε ένα σχήμα αρκετά προσωποκεντρικό που τώρα βιώνει τους "κραδασμούς" της μακροχρόνιας απουσίας του στο εξωτερικό.
Κανείς δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του πρωθυπουργού και την διάθεση του να εξασφαλίσει για τη χώρα την καλύτερη δυνατή λύση αλλά ήρθε η ώρα να ασχοληθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σοβαρά με την παραγωγή του έργου των Υπουργείων.
Πιο πολύ κι από το νέο υπουργικό σχήμα, αυτό που δεν λειτουργεί είναι το σύστημα διαχείρισης των κρίσεων. Παρά τις συχνές του παρεμβάσεις, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν δείχνει ικανός να κινητοποιήσει τους υπουργούς οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικοί στις φωνές του από όσο θα περίμενε κανείς. Παράλληλα, ο εξαιρετικός Παμπούκης δεν είναι και ο πλέον δημοφιλής συνεργάτης του πρωθυπουργού καθώς πολλά υπουργικά παιδιά του κομματικού σωλήνα αντιδρούν στην ταχεία ανέλιξη του. Ο Παπανδρέου οφείλει λοιπόν να κινητοποιήσει μόνος του τον μηχανισμό που ο ίδιος επέλεξε. 
Το ΠΑΣΟΚ συμπληρώνει αισίως 6 μήνες στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι έχει στο μυαλό του συγκεκριμένα πράγματα που υπηρετούν κάποιο κεντρικό όραμα. Δεν μπορεί όμως η μάχη με τα spreads να κρατά μια ολόκληρη χώρα στάσιμη...