Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Δέσμευση Παπανδρέου για επιτάχυνση των αναπτυξιακών μέτρων


Τη δέσμευσή του για επιτάχυνση των αναπτυξιακών μέτρων εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι «πρέπει να πατήσουμε γκάζι στην εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων, διαφορετικά, το κόστος και οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι ακόμη μεγαλύτερες». 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός απέρριψε την εισήγηση για πάγωμα των συντάξεων, ενώ χαρακτήρισε σταθερή πυξίδα της κυβέρνησης τη διάσωση της οικονομίας και τη μείωση του χρέους, "επιδιώκοντας τις πιο δίκαιες λύσεις, τις λύσεις που προστατεύουν στο μέτρο του δυνατού τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη".
Αναφερόμενος στα δύσκολα μέτρα που είναι αναγκασμένη να λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι αποτελούν έναν πρόσθετο λόγο για την επιτάχυνση του συνόλου των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, και κυρίως αυτών που έχουν θεσμική υπόσταση, δεν έχουν μεγάλο κόστος και οδηγούν σε ανακούφιση του πολίτη, σε καλύτερες υπηρεσίες από το κράτος, σε καλυτέρευση των συνθηκών ζωής. "Οι μεγάλες αλλαγές, οι μεγάλες αποφάσεις πρέπει να προχωρήσουν τώρα, με μεγαλύτερη τόλμη και φαντασία, με μεγαλύτερη ταχύτητα, με επίκεντρο πάντα τον πολίτη, το συμφέρον του, την καλύτερη εξυπηρέτησή του", είπε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι η κρίση χτύπησε την Ελλάδα "λόγω δικών μας λαθών και κακοδιαχείρισης", κατηγορώντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για εγκληματικέ πολιτικές  που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα "είναι θύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων από τις πανίσχυρες διεθνείς αγορές που αφέθηκαν ασύδοτες παρά τη ζημιά που προκάλεσαν πριν μόλις 1,5 χρόνο με την πρόκληση της διεθνούς κρίσης και που έπρεπε να έχει οδηγήσει στη λήψη μέτρων για τον έλεγχό τους και τον περιορισμό της ισχύος τους".

Τζ. Στίγκλιτς: «Δώστε ένα γερό μάθημα στους κερδοσκόπους»

Σε πρόσφατη δήλωση του στη διάρκεια της χθεσινής εκπομπής του Τζεφ Ράνταλ στο «Sky News», ο Τζόζεφ Στίγκλιτς αρνήθηκε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «διάσωση» και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να «δώσουν ένα γερό μάθημα στους κερδοσκόπους».
Σύμφωνα με άρθρο της Telegraph, ο νομπελίστας οικονομολόγος υπογράμμισε ότι «οι κερδοσκόποι ψάχνουν πάντα για τον πιο αδύναμο κρίκο», παραλληλίζοντας την περίπτωση της χώρας μας με τη χρηματοοικονομική κρίση της Ασίας τα έτη 1997-8.
«Αυτό που έκανε το Χονγκ Κονγκ [για να ανταπεξέλθει στην κρίση] ήταν να αυξήσει τα επιτόκια και να παρέμβει στο χρηματιστήριο, “καίγοντας” τους κερδοσκόπους –αυτό πρέπει να κάνει και η Ευρώπη», τόνισε ο κ. Στίγκλιτς.
Η Ελλάδα, μαζί με την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, βρίσκονται στο επίκεντρο διευρυμένης ρευστοποίησης τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών ότι οι χώρες της περιφερειακής Ευρώπης δεν θα καταφέρουν να βγουν μόνες τους από την κρίση, επισημαίνει η βρετανική Telegraph.
Η άνοδος του spread των ελληνικών ομολόγων υποδεικνύει ότι οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από το γεγονός ότι οι ηγέτες τόσο του G7 όσο και της ευρωζώνης απέφυγαν να παρουσιάσουν κάποιο ολοκληρωμένο πακέτο «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ταυτόχρονα, ενισχύεται η υποψία ότι η κρίση στην Ελλάδα έδωσε στους κερδοσκόπους της αγοράς συναλλάγματος την ευκαιρία που περίμεναν για μια συντονισμένη επίθεση στο ευρώ, δεδομένου ότι τα στοιχήματα κατά του ευρώ βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κυκλοφορίας του.
Η ανησυχία για το ενιαίο νόμισμα εντείνεται καθώς τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Παραγώγων του Σικάγο υποδεικνύουν ότι τα hedge funds αρχίζουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο ευρώ, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.
http://www.naftemporiki.gr

Τον «κρέμασαν».. (Radio Arvyla)

http://sofoscrete.blogspot.com