Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Απόφαση σταθμός για τους συμβασιούχους του Δημοσίου – Μονιμοποιούνται όσοι εργάζονταν πριν το 2001

Οι συμβασιούχοι του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάστηκαν πριν από την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, μπορούν να μονιμοποιηθούν.

Αυτή την απόφαση «βόμβα», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, έλαβε κατά πλειοψηφία (26 υπέρ έναντι 20 κατά) η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Οι αρεοπαγίτες δεν έκαναν δεκτή τόσο την εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, όσο και του αρεοπαγίτη, Ανδρέα Δουλγεράκη, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της μη νομιμοποίησης των συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν από την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος (στις 17 Απριλίου 2001) δεν απαγορευόταν η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η μετατροπή αυτή των συμβάσεων, σύμφωνα με τους δικαστές, κρίνεται κάθε φορά από τα δικαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας σε συνδυασμό με τα άρθρα 281 και 671 του Αστικού Κώδικα και υπό το "πέπλο" του άρθρου 25 του Συντάγματος.

Δηλαδή, τα δικαστήρια αποφασίζουν εάν οι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχειρησιακής μονάδας του Δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα που εργάζονται. Και σε καταφατική περίπτωση μετατρέπουν τις συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Μάλιστα, η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι ο Ν. 2112/1920 παρέχει πληρέστερη προστασία και από τη μεταγενέστερη Κοινοτική Οδηγία 1197/70 (που κυρώθηκε με το Π.Δ. 81/2003) εφόσον πρόκειται για διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πραγματικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας που απασχολούνται.

Ερμηνεύοντας τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η Ολομέλεια δέχεται ότι το δικαστήριο β' βαθμού εφαρμόζει το νόμο που ίσχυε κατά το χρόνο δημοσίευσης της πρωτόδικης απόφασης, ενώ όταν εξετάζει την ουσία της υπόθεσης δεν εφαρμόζει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο παράλληλα άλλες νεότερες νομοθετικές διατάξεις που δεν έχουν αναδρομική ισχύ και που δεν καταλαμβάνουν χρονικά την επίδικη έννομη σχέση.

Την Ολομέλεια την απασχόλησε περίπτωση συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ, οι οποίες προσλήφθηκαν το '90 και '91 με ημερήσιες συμβάσεις και το '95-'97 όταν μειώθηκε το πενθήμερο ωράριο εργασίας τους σε τέσσερις και σε τρεις ημέρες υπέβαλαν αγωγή για αναγνώριση των συμβάσεών τους ως αορίστου χρόνου και για την καταβολή διαφορών επί των αποδοχών τους.

Οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν ότι "η αγωγή αυτή σε συνδυασμό με τα χρονικά όρια που εκτείνονται οι αξιώσεις των καθαριστριών (μέχρι 31.12.1997) είναι νόμιμη, κατά τους ισχύοντες, κατά το χρόνο δημοσίευσης (27.4.1998) της πρωτόδικης απόφασης του Ειρηνοδικείου, κανόνες δικαίου με βάση τους οποίους κρίνεται η ορθότητα ή μη αυτής, ήτοι του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν. 2112/1920 σε συνδυασμό με τα άρθρα 281 και 671 Αστικού Κώδικα και 25 παράγραφοι 1 και 3 του Συντάγματος".

Και αυτό, αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας, γιατί οι επίμαχες διαδοχικές σχέσεις (λόγω μη έγκυρης κατάρτισης συμβάσεως) εργασίας των καθαριστριών είχαν προσλάβει ήδη το χαρακτήρα σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, εφόσον από τη φύση τους κάλυπταν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες του ΟΠΑΠ.

Ο "καθορισμός της ημερήσιας διάρκειάς τους εξακολουθητικά δεν δικαιολογείται από τη φύση τους", συνεχίζουν οι αρεοπαγίτες, "αλλά τέθηκε προς καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους από τη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και κατά κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος του εναγομένου ΟΠΑΠ να ρυθμίζει τη διάρκεια εργασίας με βάση σχετικές ρυθμίσεις του Εσωτερικού του Κανονισμού (του Οργανισμού) και ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις της οδηγίας 1999/70 και του άρθρου 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος, οι οποίες δεν έχουν στην προκειμένη περίπτωση εφαρμογή, παρότι η σχέση εργασίας των καθαριστριών, όπως δεν αμφισβητείται από τον αναιρεσίβλητο οργανισμό, συνεχιζόταν ακόμη και ήταν ενεργός κατά την έναρξη ισχύος τους".

Υπενθυμίζεται ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Ακόμη, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων που εργάστηκαν μετά το 2001 και κατά συνέπεια δεν καλύπτονται από την απόφαση της Ολομέλειας.
newsit.gr

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φουλάρει για τον Κάταϊ

http://www.newsbeast.gr/files/temp/72BEE67061A5EEA33CA8A39B503D79E8.jpg

Δεν σταματά ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Ολυμπιακού
Η αγορά της Σερβίας αρέσει πολύ στον Ολυμπιακό ο οποίος είναι έτοιμος μετά τη μεταγραφή του Φέισα (έχει περάσει με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις και τα εργομετρικά τεστ) να προχωρήσει σε μία ακόμη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Αλεξάντερ Κάταϊ της Βοϊβοντίνα. Ο -μόλις 20 ετών- μέσος έκανε «παπάδες» τους τελευταίους έξι μήνες στο πρωτάθλημα Σερβίας με την ομάδα της Βοϊβοντίνα (τερμάτισε τρίτη πίσω από Παρτιζάν και Ερυθρό Αστέρα) και αυτός ήταν και ο λόγος που πριν από λίγες μέρες κλήθηκε και στην Εθνική Ελπίδων της Σερβίας με την οποία πριν από δέκα μέρες αγωνίστηκε στα δύο φιλικά παιχνίδι κόντρα στη Σουηδία και την Γαλλία.

Ο παίκτης προτάθηκε από τον μάνατζερ του Φέισα και του Πάντελιτς, αρέσει πολύ στον Ντάρκο και όπως όλα δείχνουν, ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να προχωρήσει στην απόκτησή του.

Να σημειωθεί ότι τον παίκτη είδε πρόσφατα και ο σούπερ σταρ της Γιούβε, Μίλος Κράσιτς, ο οποίος δήλωσε: «Είναι φοβερό ταλέντο θα προτείνω στη Γιουβέντους να τον πάρει αμέσως».

Ο Ολυμπιακός όμως φαίνεται ότι έχει ήδη προχωρήσει την περίπτωση του Κάταϊ και είναι στα χέρια του να κλείσει τον παίκτη αρκεί να το πάρει οριστικά απόφαση και να προχωρήσει. Ο Κάταϊ έπαιξε φέτος 23 ματς με τη φανέλα της Βοϊβοντίνα (τα οκτώ βασικός) και ακόμη δεν έχει κλείσει το 20ο έτος της ηλικίας του.

Παίζει πίσω από τους επιθετικούς σαν δεκάρι αλλά επειδή είναι γρήγορος χρησιμοποιείται με την ίδια ευκολία και στα δύο άκρα της επίθεσης. Φέτος σημείωσε τρία γκολ, ενώ τρία είχε πετύχει και πέρυσι όταν έπαιξε έξι ματς με τη φανέλα της Βοϊβοντίνα.

Στο μεταξύ φαίνεται πώς εκτός από τον Κάταϊ που έχει το προβάδισμα υπάρχουν άλλοι δύο παίκτες που απασχολούν σοβαρά τον Ολυμπιακό. Ο ένας είναι ο Γκρίμπιτς που αγωνίζεται στην Εθνική Βοσνίας και ο άλλος είναι ο Στίλιτς που είναι 22 ετών και έχει κάνει δύο καταπληκτικές χρονιές με τη Λεχ Πόζναν στην Πολωνία.
Για τον Στίλιτς ακούγονται εξαιρετικά λόγια και για αυτό και η τιμή του είναι αλμυρή παρά το γεγονός ότι του χρόνου μένει ελεύθερος. Οι Πολωνοί ζητούν τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ για να τον δώσουν.

Ηχηρά ονόματα στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες !

http://www.newsbeast.gr/files/temp/EB83CED5494DEDD5FD9C9702B9356B98.jpg

Τρεις ιδιοκτήτες ΠΑΕ έχουν ήδη συλληφθεί
Εννέα ηχηρά ονόματα που έχουν σχέση με ποδόσφαιρο, επιχειρήσεις και εμπλέκονται σε παράνομους αγώνες ποδοσφαίρου, εκβιάσεις, απάτες, παράνομα στοιχήματα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κρατούνται στην Ασφάλεια Αττικής, έπειτα από μεγάλη εξόρμηση της αστυνομίας στο λεκανοπέδιο με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι συλληφθέντες είναι οι: Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου), Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος ΠΑΕ Καβάλα), Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ηλιούπολη), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής), Νίκος Παντέλης (προπονητής), Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ Αγροτικού Αστέρα), Νίκος Χάλκος (πρόεδρος ΠΑΕ Ηλιούπολη), Ανδρέας Δημόπουλος, Βασίλης Καρακούλιας.

Πρόκειται για τεράστιο χτύπημα που ασχολείται κυρίως με παράνομα στοιχήματα που έχουν σχέση με ποδοσφαιρικούς αγώνες και το οποίο εξαρθρώθηκε έπειτα από πληροφορίες της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές της Ασφαλείας, το παράνομο κύκλωμα εισέπραξε τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία στη συνέχεια ξέπλενε επενδύοντάς τα κυρίως στις επιχειρήσεις που διέθεταν οι συλληφθέντες.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε στις 13:00 το μεσημέρι με εντολή της εισαγγελίας ενώ αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες και σε άλλα σημεία της Αθήνας.
newsbeast.gr