Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Σε ένα ΘΑ ανεβασμένος...

press-gr

Παπακωνσταντίνου: «Οχι νέοι φόροι»

Νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες που θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Παραχωρώντας στο Λονδίνο συνέντευξη στο δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών, καθώς η οικονομία, και κυρίως οι επιχειρήσεις, βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντέξει νέους φόρους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως υπάρχουν σχέδια για νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ερωτηθείς για την αύξηση των spread των ελληνικών ομολόγων, απέδωσε την άνοδο του κόστους δανεισμού στην ανησυχία που προκάλεσαν οι εκλογές, προσθέτοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε χθες σε αποκλιμάκωση των spreads.

«Οι αγορές κοιτούν μεσοπρόθεσμα την δυναμική του ελληνικού χρέους η οποία είναι διατηρήσιμη και βιώσιμη όσο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρεί και επανέρχεται η ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό, κάτι που είπε πως θα επιτευχθεί μετά το 2012.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλό και υποστήριξε πως το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα είναι διατηρήσιμο.

Ερωτηθείς για την παρατεταμένη ύφεση και τα λουκέτα ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη» και πως η ύφεση συνεπάγεται λουκέτα και ανεργία.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν και πως ακόμη οι χορηγήσεις κινούνται αυξητικά. Σημείωσε δε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά.

«Οι πιστωτικές γραμμές είναι ανοικτές και θα υπάρξει άμεσα πρόσθετη ρευστότητα», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη το 2011 θα έχει καλύτερο ρυθμό από το 2010. «Πιστεύουμε ότι σε ένα τουλάχιστον τρίμηνο θα έχουμε θετική ανάπτυξη, αλλά αναμφίβολα η ύφεση θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος και θα κινηθεί στο 2,6% του ΑΕΠ από 4% του ΑΕΠ το 2010», τόνισε προς το CNN. 
ΤΑ ΝΕΑ

Αλλάζει η νομοθεσία για την «πειρατεία» στο Ίντερνετ

Σε εκ βάθρων αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία στο Ίντερνετ προτίθεται να προχωρήσει η Κομισιόν.

Οι αλλαγές που προωθούνται χαρακτηρίζονται «ιστορικές», καθώς για πρώτη φορά επανεξετάζονται έννοιες όπως η «πειρατεία» και το «κατέβασμα» μουσικής και ταινιών, και τίθεται υπό συζήτηση το τι είναι παράνομο και τι όχι.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να αντιμετωπιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με την υιοθέτηση κοινού ρυθμιστικού πλαισίου και για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα η κάθε χώρα έχει τους δικούς της -συχνά ξεπερασμένους- νόμους, που δεν λαμβάνουν υπόψη τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

Η Νέλι Κρους, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα, προσπαθεί να αλλάξει αυτό το καθεστώς. «Το ψηφιακό εξ ορισμού δεν έχει σύνορα κι έτσι ταιριάζει απόλυτα στην ενιαία αγορά», δηλώνει.

Τι αλλάζει στην «πειρατεία»
Η κ. Κρους φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Ίντερνετ και το καθεστώς με το οποίο εκατομμύρια πολίτες «κατεβάζουν» τραγούδια και ταινίες. Η «πειρατεία» είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του πενταετούς πλάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Ψηφιακή Ατζέντα».

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια ενιαία αγορά για το ‘’κατέβασμα’’ μουσικής και ταινιών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η αγορά είναι παράνομη», δήλωσε πρόσφατα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κ. Κρους σημείωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να παραβούν το νόμο, αλλά επί του παρόντος δεν είναι καθόλου εύκολο να «κατεβάσουν» ταινίες και μουσική νόμιμα, παραδεχόμενη εμμέσως ότι το ισχύον πλαίσιο που καθιστά παράνομους όσους «κατεβάζουν» υλικό από το Ίντερνετ είναι προβληματικό και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Όχι στην τιμωρία των «πειρατών»
Η Νέλι Κρους σημειώνει ότι η τιμωρία των «πειρατών» δεν είναι η ορθή προσέγγιση, διότι χρησιμεύει μόνο για να «δαιμονοποιήσει εκατομμύρια πολίτες». Αντ’ αυτού, υποστηρίζει ότι η μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία μπορούν να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε μια καλύτερη λύση σχετικά με τον τρόπο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει το ταχύτερο δυνατό, διότι δεν «καλύπτει» καμία πλευρά – ούτε τους δημιουργούς, ούτε τις εταιρείες, ούτε τους χρήστες.

Η προστασία της ιδιωτικότητας

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα σύστημα πνευματικής ιδιοκτησίας που δούλεψε για 200 χρόνια με αρκετή επιτυχία. Αλλά αυτό συνέβαινε όταν οι χώρες μάχονταν ξεχωριστά για το θέμα. Αν τώρα βρούμε μια λύση για τα πνευματικά δικαιώματα, τότε θα είναι ευκολότερο να επιτεθούμε στην πειρατεία. Κι αν λυθεί το πραγματικό πρόβλημα, τότε θα υπάρχει λιγότερη πειρατεία», σημείωσε η κ. Κρους, θέτοντας παράλληλα και το μείζον θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας:

«Η επιβολή πνευματικών δικαιωμάτων συχνά εμπλέκεται σε ευαίσθητα ζητήματα σχετικά με το απόρρητο, την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή ακόμα και την ουδετερότητα του δικτύου».

Δεν προστατεύουν επαρκώς οι νόμοι

Σύμφωνα με την κ. Κρους, η ισχύουσα νομοθεσία «ενοχλεί το κοινό, που συχνά δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα έργα των καλλιτεχνών. Αφήνει, δε, ένα κενό το οποίο καλύπτεται από το παράνομο περιεχόμενο, στερώντας από τους καλλιτέχνες τις αποδοχές που δικαιούνται».

Σήμερα είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύουν περισσότερο τους επιχειρηματικούς κολοσσούς και λιγότερο τους καλλιτέχνες, οι οποίοι σπανίως απολαμβάνουν τους -οικονομικούς- καρπούς του δημιουργικού τους κόπου.

Η Κρους τονίζει ότι οι νόμοι για την πνευματική ιδιοκτησία δεν πρέπει να προστατεύουν μόνο το συμφέρον των εταιρειών, αλλά να καλύπτουν και τις ανάγκες των καλλιτεχνών, παραμένοντας ταυτόχρονα δίκαιοι για τους χρήστες.

«Η θέση μου είναι ότι πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα εθνικά και συντεχνιακά συμφέροντα και να υιοθετήσουμε μια νέα προσέγγιση για τα πνευματικά δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μια δημόσια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υποστηρίζει.

Η λύση

Αυτό που επιδιώκει η επίτροπος είναι να δημιουργηθούν πανευρωπαϊκές ιστοσελίδες στις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να «κατεβάζουν» περιεχόμενο χωρίς να παραβιάζουν το νόμο. Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας υπηρεσίας πληρωμών των πνευματικών δικαιωμάτων για τους καλλιτέχνες σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Απαντώντας στους πολέμιους της ψηφιακής τεχνολογίας και σε όσους αντιμετωπίζουν το Ίντερνετ με σκεπτικισμό, τονίζει ότι το Διαδίκτυο περισσότερο υποστηρίζει, παρά «σκοτώνει» τα άλλα μέσα, καθώς ότι οι τακτικοί χρήστες του είναι πιο πιθανό να στραφούν και στα υπόλοιπα μέσα (τηλεόραση, κινηματογράφο κ.ά.), από ό,τι όσοι δεν χρησιμοποιούν το Ίντερνετ.

«Ακριβώς όπως ο κινηματογράφος δεν σκότωσε το θέατρο και η τηλεόραση δεν σκότωσε το ραδιόφωνο, έτσι και το Διαδίκτυο δεν θα σκοτώσει οποιοδήποτε άλλο μέσο. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί».

Πολιτική για τις online αγορές

Μια ακόμη προτεραιότητα της Κομισιόν είναι να καταστεί ευκολότερο για τους Ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τις αγορές τους online σε όλη την Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από το 90% των ανθρώπων που ψωνίζουν στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα e-shop της χώρας τους. Επιπλέον, περίπου το 60% των διασυνοριακών ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτυγχάνουν, λόγω νομικών ή τεχνικών κωλυμάτων.

Ένας από τους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν είναι ως το 2015 να ψωνίζουν
online οι μισοί κάτοικοι των χωρών της Ε.Ε.
ta nea