Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Μ. Χριστοφοράκος δεν εκδίδεται στην Ελλάδα...

Ο Μ. Χριστοφοράκος δεν εκδίδεται στην Ελλάδα. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη έκανε δεκτή την προσφυγή του κατά της απόφασης του Εφετείου του Μονάχου που όριζε την έκδοσή του. Η απόφαση είχε ληφθεί βάσει του πρώτου εντάλματος σύλληψης για αδικήματα που σχετίζονται με τη σύμβαση της Siemens με τον ΟΤΕ. Oι δικαστές της Καρλσρούης αποδέχθηκαν την επιχειρηματολογία περί παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο κ. Χριστοφοράκος στη χώρα μας. Παράλληλα, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου για την έκδοσή του παρουσιάζει «ελλείψεις στην ακρίβεια και τη στάθμιση των αποφάσεων που επιτρέπουν την έκδοση». Θεωρεί δε ότι παραβιάζει τα δικαιώματα του κ. Χριστοφοράκου ως Γερμανού υπηκόου, τα οποία απορρέουν από το γερμανικό Σύνταγμα, που προστατεύει τους Γερμανούς πολίτες από την ποινική δίωξή τους σε άλλη χώρα. Η απόφαση της Καρλσρούης ήταν καταπέλτης για τη Γενική Εισαγγελία του Μονάχου, η οποία πολύ νωρίς είχε ασπασθεί την άποψη του εντάλματος σύλληψης που είχε συντάξει ο ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός ότι ανεστάλη η παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία διώκεται ο κ. Χριστοφοράκος και ως εκ τούτου θα πρέπει να εκδοθεί στην Ελλάδα. Αποτελεί επίσης κόλαφο και για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν οι ελληνικές ανακριτικές αρχές και θεμελίωσαν το σχετικό ένταλμα σύλληψης. Κατά την υπεράσπιση του Μ. Χριστοφοράκου, η ετυμηγορία των δικαστών της Καρλσρούης είναι ότι η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου για την έκδοσή του στην Ελλάδα κινείται «στα όρια της αυθαιρεσίας».
http://www.tanea.gr

Pole position για τον Valentino Rossi

Το Μιζάνο ήταν η μία από τις μόλις δύο πίστες των MotoGP, στις οποίες ο Βαλεντίνο Ρόσι δεν είχε κερδίσει ποτέ στην καριέρα του την pole position. Όχι πια, καθώς το Σάββατο ο Doctor έγραψε τον ταχύτερο χρόνο στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Σαν Μαρίνο, δείχνοντας ανεπηρέαστος από την απογοήτευση της εγκατάλειψής του στην Ιντιανάπολις. Ο αναβάτης της Yamaha βρέθηκε μπροστά περίπου 20 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του session, όταν έγινε ο πρώτος που κατέβηκε το 1'35''. Ο αγώνας της Κυριακής (6/9) στο Μιζάνο ξεκινάει στις 15:00 το απόγευμα και θα καλυφθεί απευθείας από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.Εκεί ο Ρόσι θα προσπαθήσει να επεκτείνει ξανά το προβάδισμα των 25 βαθμών που έχει έναντι του Λορένθο στην κορυφή του πρωταθλήματος, πέντε κούρσες πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν.

ΠΑΣΟΚ: «Χάρτα» για τους αγρότες

Την ένταξη των αγροτών στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, την έμφαση σε πιστοποιημένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης και την ίδρυση αγροτικών σχολών εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους νέους αγρότες και δεσμεύθηκε για φθηνή καθαρή ενέργεια στους αγρότες, ίδρυση αγροτικών σχολών και ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών. «Όταν είχαμε ηγεσίες που πίστεψαν στις δυνάμεις μας, όταν το κράτος ήταν στο πλευρό μας και όχι πάνω στις πλάτες μας, όταν υπήρχε σχέδιο για όλους και όχι προνόμια για λίγους, τότε κάναμε θαύματα. Μια τέτοια ηγεσία έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «στις 4 του Οκτώβρη ο λαός θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα με αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι».

Επιστρέφει και ο Τοροσίδης, πλησιάζει ο Φερναντίνιο

Μετά τους Ντάρμπισαϊρ και Στολτίδη, ακόμα ένας ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού επιστρέφει στις υποχρεώσεις της ομάδας, έπειτα από απουσία μεγάλου χρονικού διαστήματος. Ο λόγος για τον Βασίλη Τοροσίδη, ο οποίος μπορεί να μην ταξιδέψει στο Ηράκλειο για το φιλικό με τον Εργοτέλη, αλλά το Σάββατο το πρωί προπονήθηκε κανονικά και στο εξής θα βρίσκεται στην διάθεση του Τιμούρ Κετσπάγια. Το πρόγραμμα του Σαββάτου, από το οποίο απουσίαζαν οι διεθνείς, ήταν πρωινό (9:30). Οι Τοροσίδης και Ντάρμπισιρ ακολούθησαν το πρόγραμμα της ομάδας, ενώ ο Γ. Παπαδόπουλος ακολούθησε μέρος της προπόνησης της ομάδας, δείχνοντας πως η πλήρης επανένταξή του στο ομαδικό πρόγραμμα δεν απέχει πολύ. Οσον αφορά στον Γκαλέτι, ο Aργεντινός ακολούθησε πρόγραμμα ατομικής προπόνησης στο γυμναστήριο και στο γήπεδο.Η αποστολή του Ολυμπιακού θα αναχωρήσει το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το Ηράκλειο, όπου την Κυριακή (19:00) θα αντιμετωπίσει στο Παγκρήτιο σε φιλικό αγώνα τον Εργοτέλη, στο πλαίσιο των εορτασμών του κρητικού συλλόγου για τα 80 χρόνια ζωής του. Στην τελική της ευθεία έχει μπει η μεταγραφή του Φερναντίνιο στον Ολυμπιακό. Οι ιθύνοντες του πειραϊκού συλλόγου βρίσκονται σε διαρκή επαφή τόσο με την διοίκηση της Μπαρουέρι, όσο και με τον Χουάν Φίχερ και σύμφωνα με όσο έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Βραζιλιάνος βρίσκεται μία ανάσα από το Λιμάνι.Αυτό διεμήνυσε και ο Γιάννης Χρυσικόπουλος στον Τιμούρ Κετσπάγια την Παρασκευή. Ο Βραζιλιάνος Τύπος μάλιστα, προχωράει το θέμα ακόμα περισσότερο, τονίζοντας πως το μόνο που απομένει για την ολοκλήρωση της μεταγραφής είναι οι υπογραφές.

Εγκαίνια με προεκλογικό χρώμα στη ΔΕΘ

Τη διεθνή οικονομική κρίση επικαλέστηκε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας τη 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφασή του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές «εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον». «Τώρα και χωρίς καθυστερήσεις πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης... Τώρα πρέπει να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν. Να προχωρήσουμε σε μεγάλες και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τις διοικήσεις της HELEXPO ΑΕ και της ΔΕΘ ΑΕ. Πρόσθεσε πως οι τρεις κομβικές κατευθύνσεις του για μετά τις εκλογές είναι το νοικοκύρεμα του κράτους, η αποφασιστική καταπολέμηση της διαφθοράς και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Κοντά στο σχίσμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ένα βήμα πριν από τη διάλυση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ούτε και σήμερα βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ του Συνασπισμού και των συνιστωσών για το ποιος θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές. Το θέμα παραπέμπεται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, που συνεδριάζει αύριο για να επανεκτιμήσει την κατάσταση. Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να κατέβει ο Συνασπισμός στις εκλογές χωρίς τις υπόλοιπες συνιστώσες.Όλες οι τάσεις της Κουμουνδούρου -Ανανεωτικοί και Αριστερό Ρεύμα- έχουν συμφωνήσει ότι επικεφαλής του σχήματος πρέπει να είναι ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ενώ οι συνιστώσες επιμένουν στην πρόταση τους να δοθεί ο πρώτος ρόλος στον Αλέκο Αλαβάνο. Στη σημερινή συνεδρίαση, που έγινε απόντος του Αλέξη Τσίπρα, οι δύο πλευρές δεν βρήκαν σημεία προσέγγισης. Στο τραπέζι τέθηκε και η πρόταση να ηγηθεί του σχήματος τρίτο πρόσωπο, εκτός των Αλ. Αλαβάνου και Αλ. Τσίπρα, και το ηγετικό τοπίο να ξεκαθαρίσει μετά τις εκλογές. Κατόπιν τούτων, οριακό χαρακτήρα έχει η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Αν η Κουμουνδούρου εμμείνει στην απόφαση της να κατέλθει στις εκλογές με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί το «διαζύγιο» με τις συνιστώσες.