Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τέλος εποχής


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfGn-BV5vXmRa29TdSAkXX8gtDSbva0x3RWaPcgg4y3CL2HIZMsixBOMiSZJAYM7EHmoOsdqRPA8XL8UbVp6iLM7ZyOtgLS6IZY2VvIMjA13RcFQDDqJnn_dzaRZcRh5-oxXXPj3BQJNI/s1600/affiliate_marketing.jpgΗ οικονομία αυτές τις μέρες μοιάζει με κινούμενη άμμο. Οι νεοφιλελεύθερες βεβαιότητες διαψεύδονται μπροστά στο επαπειλούμενο νέο κύμα παγκόσμιας ύφεσης. Οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με τα επίχειρα της αδίστακτης κερδοσκοπίας τους. Οι πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι επί τόσα χρόνια είχαν αποδεχθεί την πρωτοκαθεδρία των αγορών, αποδεικνύονται ανίκανοι να συλλάβουν ένα σχέδιο παράκαμψης των αγορών και ανάπτυξης με επίκεντρο την απασχόληση.


Η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία έχει φτάσει στο τέλος της. Παράγοντες του συστήματος, ακόμη και ο Αμερικανός κροίσος Μπάφετ, ζητούν να επιβληθούν φόροι στους πλουσίους. Η λύση του ευρωομόλογου βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί να προσπαθούν να το εντάξουν σε σχέδιο για την επιβολή σκληρής λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Υπάρχουν στιγμές στην Ιστορία που το κεφάλαιο είναι αναγκασμένο να αναζητήσει νέες μορφές κυριαρχίας και να λάβει υπόψη του το ενδεχόμενο συνολικής καταστροφής. Το κεφάλαιο είναι σχέση. Δεν υπάρχει ερήμην των εργαζομένων. Είναι αναγκασμένο να συναινέσει σε νέες μορφές διευρυμένης αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, που απειλείται σήμερα από την παρατεταμένη ανεργία. Ο νεοφιλελευθερισμός καταστρέφει την εργασία. Από ένα σημείο και πέρα, που τώρα είναι ορατό, συμπαρασύρει σε ανισορροπία ακόμη και αυτό το σύστημα.

Οι ρωγμές είναι μεγάλες και το παιχνίδι ξανανοίγει. Σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πεδίο, όχι με παλινδρομήσεις σε εθνικές περιχαρακώσεις. Παρά τις ιδιομορφίες του, το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Εκεί μπορούν να αναζητηθούν λύσεις. Τώρα μάλιστα έξω από τον μονόδρομο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση μοιρολατρικά συντάχθηκε με τους ισχυρούς τού χθες. Ακόμη και τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί χαιρέτισε ο κ. Βενιζέλος! Τώρα ο σχεδιασμός να εξαιρεθεί η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή λύση, με το νέο δάνειο και το Μεσοπρόθεσμο, είναι στον “αέρα”. Αναγκάζονται να αναθεωρήσουν την πρόβλεψη για ύφεση φέτος, από 2,8% σε τουλάχιστον 4,5% του ΑΕΠ. Δεν διανοούνται να διεκδικήσουν άλλες πολιτικές. Ορκίζονται στο Μνημόνιο!

Ομογάλακτοι της Μέρκελ και του Σαρκοζί, εκστασιασμένοι από την αποκάλυψη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, επιμένουν να αναζητούν σωτηρία στην αγκαλιά του γερμανικού κεφαλαίου, μακράν των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Με αντιπαροχή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Το ρήγμα ενισχύει τις δυνατότητες της κοινωνίας να μετατρέψει την αγανάκτησή της σε κίνημα με αποτελεσματικότητα και να προκαλέσει πολιτικές ανατροπές. Η ύφεση, που σκορπίζει πόνο, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια νέα εποχή με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία. Το παιχνίδι ξαναπαίζεται, γιατί ανοίγει παντού! Έτσι φαίνεται.
avgi.gr

Tα... πέντε «καλά» της μοίρας του!

http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/imagecache/multimedia_normal/article/2011_08/mod.jpgΆκρως θετικά ήταν τα μηνύματα που άφησε η απόδοση του Ολυμπιακού στο φιλικό με την Ίντερ και το gazzetta.gr επιχειρεί να αναλύσει τα «ερυθρόλευκα» στοιχεία που μπορούν να κάνουν Μαρινάκη, Βαλβέρδε και κόσμο ακόμα πιο αισιόδοξους ενόψει της νέας σεζόν.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζει από το ποδόσφαιρο λέει πως τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας αποτελούν δείγμα ανάλυσης για τους προπονητές των εκάστοτε ομάδων. Είναι ματς για να πειραματιστεί ο τεχνικός ενός συλλόγου, να διακρίνει πράγματα που του άρεσαν στο παιχνίδι, να διορθώσει άλλα μέσω της προπόνησης, ώστε να παρουσιαστεί το σύνολο καλύτερο στις επίσημες υποχρεώσεις του κλαμπ.

Το φιλικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ίντερ λοιπόν αποτελεί παρελθόν και σίγουρα ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχει πολλά πράγματα να κρατήσει από το συγκεκριμένο ματς, το σημαντικό για τον ίδιο; Πράγματα θετικά. Μια εβδομάδα πριν το ματς της πρεμιέρας με την Καβάλα, οι Πειραιώτες έδειξαν πως αρχίζουν να βρίσκουν την ταυτότητα τους ως ομάδα, να «λύνονται» τα πόδια των ποδοσφαιριστών τους. Το gazzetta.gr επιχειρεί να βρει τα θετικά στοιχεία του Ολυμπιακού κόντρα στην Ίντερ...

1) Γέστε να τον... πιείς στο ποτήρι!

Ο Ισπανός άσος μπορεί να αγωνίστηκε πέρυσι στο πρωτάθλημα του Ντουμπάι, ωστόσο με την παρουσία του στην μεσαία γραμμή των πρωταθλητών έδειξε πως είναι ποδοσφαιριστής εξαιρετικής «πάστας».
Ο Ισπανός μέσος, ειδικά από την στιγμή που ανέλαβε πιο ελεύθερο ρόλο μέσα στο γήπεδο έδειξε ένα ιδιαίτερα τεχνικό στυλ, αέρινο με πολύ καλές μεταβιβάσεις. Ο Ισπανός βλέπει γήπεδο, κάνει καλές κινήσεις μέσα στο γήπεδο, ενώ έχει και πολύ καλό αριστερό πόδι, πράγμα που φάνηκε στην εκτέλεση του φάουλ που βρήκε... συστημένο τον Φέισα στο πρώτο γκολ των Πειραιωτών. Βέβαια... οκ! Πρώτο παιχνίδι (πολύ καλό) ήταν για τον Βάσκο χαφ αυτό, κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνάει πως από την εμπειρία και την κλάση του Γέστε που αποκτήθηκε ελεύθερος, ο Ολυμπιακός μόνο να κερδίσει έχει.

2) Εξαιρετικός ο Φέισα...

Τελικά, παιχνίδι με παιχνίδι αποδεικνύεται πως ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς δεν ήταν... παράλογος που έβαζε το χέρι του στην φωτιά για τον Σέρβο νεαρό μέσο, ο οποίος μπορεί να έμεινει περίπου ένα χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης, δείχνει όμως και στους πιο δύσπιστους πως σταδιακά ξεπερνά το πρόβλημα του και επανέρχεται στην απαραίτητη από πλευράς φυσικής κατάστασης. 'Οσον αφορά το ματς κόντρα στην Ίντερ;
Δεν πρόκειται να σταθούμε τόσο στο γκολ, αλλά στην γενικότερη παρουσία του Φέισα στο γήπεδο από την στιγμή ειδικά που αποβλήθηκε ο Μέλμπεργκ. Κράτησε μπάλα ο Σέρβος, μοίρασε σωστά και έδινε ρυθμό στους Πειραιώτες. Επίσης σημαντικό για την ψυχολογία του Φέισα, ήταν και το γεγονός ότι δεν φοβήθηκε να μπει «δυνατά» σε κάποιες μονομαχίες, δείχνοντας πως είναι μαχητής.

3) Ήταν πρόβα Champions League...

Κανείς δεν αντιλέγει ότι η Ίντερ με τις προσθήκες παικτών όπως οι Στάνκοβιτς, Σνάιντερ, Μαικόν, Λούσιο ίσως είναι εντελώς διαφορετική ομάδα. Ακόμη και αυτή η Ίντερ των αρκετών αλλαγών όμως που αντιμετώπισε χθες ο Ολυμπιακός έχει παίκτες αξίας και ταλέντου. Ας σκεφτεί μόνο κάποιος, πιθανές... αντιδράσεις σε περίπτωση «βαριάς», φιλικής μεν αλλά βαριάς ήττας των Πειραιωτών. Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» τα πήγαν περίφημα κόντρα σε έναν σύλλογο - μεγαθήριο και έδειξαν να έχουν ένα σταθερό πλάνο παιχνιδιού.
Το σημαντικότερο ήταν πως διαχειρίστηκαν το γεγονός ότι έπαιζαν από πολύ νωρίς με 10 παίκτες, έβγαλαν σωστές αντεπιθέσεις και αγωνίστηκαν σε συνθήκες... εκτός έδρας ματς του Champions League. Έδειξαν χαρακτήρα οι «ερυθρόλευκοι», πάθος και ορθολογικό τρόπο ανάπτυξης.

4) «Ανεβασμένοι» Μοδεστό, Μαρκάνο

Είναι γεγονός πως ο Φρανσουά Μοδεστό ως δεξί μπακ αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, στην επανάληψη όμως ο Γάλλος έμπειρος μέσος αγωνίστηκε ως αμυντικό χαφ και η απόδοσή του ανέβηκε «κατακόρυφα», αφού με τον Φέισα τα πήγε περίφημα στο κέντρο του Ολυμπιακού. Ο Κορσικανός πάντως αποδεικνύεται εξαιρετικός επαγγελματίας, γνήσιος εργάτης και δείχνει ότι μπορεί να λύσει τα χέρια του Βαλβέρδε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εξαιρετική λύση ο Γάλλος.

Όσον αφορά τον Ιβάν Μαρκάνο για τον οποίο ήδη είχαν βγάλει οι πρώτοι... βιαστικοί τα συμπερασματά τους, ο Ισπανός αγωνίστηκε ως μπακ και τα πήγε αρκετά καλά κόντρα στον Ολλανδό, Καστάνιος (αγωνίστηκε στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα). Τήρησε τα αμυντικά του καθήκοντα, στο τέλος ήθελε να κάνει κάποιες κούρσες, ωστόσο είχε κουραστεί. Ο Ισπανός πάντως δείχνει πως είναι καλός αμυντικά και δεν αφήνει τη θέση του.

5) Χαφ για να έρθουν τα... καλύτερα

Ίσως μερικοί να... απορούν με τον μεσότιτλο, ωστόσο είναι θετικό το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έδειξε πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο στο ματς με την Ίντερ και θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο θετικό από την στιγμή που η διοίκηση των Πειραιωτών φέρει στο Λιμάνι ένα αμυντικό μέσο, ο οποίος θα «δαγκώνει»! Αυτό το ματς, αν και φιλικό, πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» για τον πρόεδρο των «ερυθρόλευκων» για την μεταγραφή ενός «σκύλου» που θα δίνει άλλη ώθηση στο σύνολο του Βαλβέρδε με τον Ζαν Μακούν (κατά την ταπεινή μας άποψη) να αποτελεί τον παίκτη που λείπει από την φαρέτρα του Βάσκου τεχνικού, ώστε ο Ολυμπιακός να διατηρήσει τα σκήπτρα στην Ελλάδα αλλά και να κάνει την υπέρβαση στο Champions League.
gazzetta.gr

Los Fagame Together !!

PAGALOS_ROCK
epikairo.gr

«Δεν θα ανεχθούμε μαϊμού ιδιοκτησίες»

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τη συμμετοχή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα ομάδων των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν καταδικαστεί (ή διώκονται) από την αθλητική Δικαιοσύνη αλλά συνεχίζουν να κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, στέλνει μέσω της «Ομάδας» ο υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Παύλος Γερουλάνος.
«Δεν μπορεί η αθλητική Δικαιοσύνη να τιμωρεί κι εμείς να αποδεχόμαστε οι ίδιες ιδιοκτησίες να διοικούν τις ομάδες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ιδιοκτησίες-μαϊμούδες», ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο κ. Γερουλάνος. Και με τη φράση αυτή «φωτογραφίζονται» χωρίς να κατονομάζονται οι ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα.
Για τις δύο ΠΑΕ εκκρεμεί η εξασφάλιση πιστοποιητικού για τη συμμετοχή τους στο νέο πρωτάθλημα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Και το θέμα τους θα συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση της ΕΕΑ (μαζί με τις υποθέσεις άλλων πέντε ΠΑΕ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Κέρκυρα, ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ).
Βασικό ζητούμενο για Βόλο και Καβάλα αποτελεί το αν έχει αλλάξει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς μετά την καταδίκη του Αχιλλέα Μπέου - από την αθλητική Δικαιοσύνη - και την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του Μάκη Ψωμιάδη. Στην περίπτωση λοιπόν που οι συγκεκριμένες ΠΑΕ δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τους πέρασε σε άλλα χέρια, τότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη η αποβολή τους από τη Superleague.
Στο μεταξύ, αύριο συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, με βασικό θέμα συζήτησης τη διακοπή των χορηγικών συμβάσεων με τις Αρχές του ποδοσφαίρου.
Οι συμβάσεις του Οργανισμού με τη Superleague και την Ενωση Β' - Γ' Εθνικής έχουν λήξει και η διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ φέρεται αποφασισμένη να μην προχωρήσει στην ανανέωσή τους μέχρι νεωτέρας. Οσον αφορά τη χορηγία στις φανέλες, αυτή, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, θα συνεχιστεί. Δεδομένου πως η Πολιτεία έχει ζητήσει να θεσπιστούν αυστηρότατες ρήτρες βίας, οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με τη χορηγία στις φανέλες.
Η ΕΠΟ συνεδριάζει και αυτή με τη σειρά της αύριο, προκειμένου να περάσει τον νέο αυστηροποιημένο Πειθαρχικό Κώδικα. Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν βέβαιο ότι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου θα πιέσουν με στόχο να μετριάσουν το ύψος των ποινών. Ομως θεωρούν πως το πιο σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι αν ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας θα εφαρμοστεί ή θα συμβεί ό,τι και με τις εφέσεις των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας. Αφού οι ποινές (αφαίρεση βαθμών) που επιβλήθηκαν χαρακτηρίζονται «εφεύρημα».
«Η διαδικασία της έφεσης δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο η ΕΠΟ προτίθεται να σεβαστεί το Πειθαρχικό Δίκαιο», είπε ο κ. Γερουλάνος και πρόσθεσε με νόημα: «Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να μη χρηματοδοτούμε διοργανώτριες Αρχές μέχρι να δούμε ότι είναι αποφασισμένες να τηρήσουν τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα».
Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ξεκαθαριστεί σε όλα τα επίπεδα ότι ούτε ένα ευρώ από τον ΟΠΑΠ δεν πρόκειται να πάει στις ΠΑΕ που έχουν τιμωρηθεί για τα στημένα. Κάτι που σημαίνει πως ο Οργανισμός προσανατολίζεται στην καταγγελία των συμβάσεων που έχει με Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα για τη χορηγία της φανέλας. Απόφαση την οποία ενδεχομένως να πάρει αύριο.
ΤΑ ΝΕΑ

Συζητά τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ η τρόικα

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSfx30RrP2OZT2NK0ysslZ73SSXchwL_UKm_W6ISBvcxgtw5rbBTQΟι διορθωτικές κινήσεις στον ΦΠΑ αλλά και τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα αποτελέσουν ειδικό κεφάλαιο συζητήσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την τρόικα, τεχνικό κλιμάκιο της οποίας βρίσκεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και ενώ τα κορυφαία στελέχη της αναμένονται εντός των ημερών. Η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την προοπτική μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ που επιδιώκει η κυβέρνηση προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές υπό την προϋπόθεση ότι θα εξευρεθούν μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Στην ίδια αρχή άλλωστε θα πρέπει να υπακούει κάθε μέτρο μείωσης της φορολογίας που εξετάζει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η μείωση των φόρων μεταβίβασης στα ακίνητα, η κατάργηση του φόρου πολυτελείας και οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. με την καθιέρωση οικογενειακών κριτηρίων και κριτηρίων παλαιότητας.
Οι στοχευμένες μειώσεις φόρων που επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται πως θα γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές μετά τις νεώτερες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Η αρχική εκτίμηση της τρόικας και της κυβέρνησης για ύφεση 3,5% φέτος αναθεωρήθηκε πρόσφατα στο 3,8% και πλέον οι νεώτερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση μεταξύ 4,5% και 5,2%.
tanea.gr