Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Δεν τον θελει κανεις!


Η ομιλία Πρωθυπουργού, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

Μεγάλη στιγμή για την Κέρκυρα και τη Βουλευτή της, Άντζελα Γκερέκου, Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε η Κέρκυρα την είδηση για την Βουλευτή της, Άντζελα Γκερέκου.Ο Γιώργος Παπανδρέου όρισε την Άντζελα Γκερέκου Υφυπουργό στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
http://kerkyraikialepou.blogspot.com/

Το πρώτο ξεκίνημα

Γράφει ο Σκορπιός

Αγαπητέ καφετζή,
Μέσα από το φιλόξενο καφενείου σου έχω κάνει έντονη και πολλές φορές σκωπτική κριτική στον Παπανδρέου, τον από χθες πρωθυπουργό μας .Σήμερα παρακολούθησα με πολύ προσοχή και έντονο ενδιαφέρον την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο .Εντυπωσιάστηκα. Αν τα εννοούσε όλα αυτά που είπε και μπορέσει να κάνει έστω τα μισά θα μείνει στην Ιστορία όχι απλά σαν Γιώργος αλλά σαν Γιώργαρος. Μεταξύ 'αλλων ζήτησε από τους Υπουργούς του να μην είναι απολογητές της εξουσίας αλλά αντιεξουσιαστές. Δεν ξέρω αν το κατάλαβαν αυτοί, αλλά είναι μια επαναστατική προσέγγιση στο ρόλο του Υπουργού.Και μια σύμπτωση ίσως σημαδιακή. Χθες 6 Οκτωβρίου ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Παπανδρέου . Πριν 99 χρόνια στις 6 Οκτωβρίου 1909 ορκίστηκε η πρώτη Κυβέρνηση Βενιζέλου.
http://kafeneio-gr.blogspot.com

Αίρουν την ασυλία του Silvio Berlusconi

Σε δύο δίκες, στο ρόλο του υπόδικου, αναμένεται να κλιθεί μεσοπρόθεσμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού σήμερα το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε το νόμο ασυλίας που προστατεύει τον πρωθυπουργό της χώρας. Το νόμο εισήγαγε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι αφότου επέστρεψε στην εξουσία εδώ και έναν χρόνο. Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο νόμος του κ. Μπερλουσκόνι «παραβιάζει την συνταγματική αρχή που ισχύει στη χώρα ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Οι 15 δικαστές έκριναν ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί ένας συνταγματικός νόμος και όχι ο συνήθης νόμος, που θα δίνει ασυλία στα τέσσερα ανώτατα αξιώματα του ιταλικού κράτους, πρόεδρο, πρωθυπουργό, πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Γερουσίας. Έκριναν επίσης ότι ο νόμος Αλφάνο (από το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης που πέρασε το νόμο υπέρ του Μπερλουσκόνι τον Ιούλιο του 2008) παραβιάζει κατάφωρα την βασική συνταγματική αρχή της ισότητας όλων των πολιτών έναντι του νόμου. Η σημερινή δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για δύο δίκες κατά του κ. Μπερλουσκόνι μια για διαφθορά (υπόθεση Μιλς) και μία για την υπερτιμολόγηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικών εκπομπών από την τηλεόραση του ομίλου Μεντιασετ που του ανήκει. Σε δύο δίκες, στο ρόλο του υπόδικου, αναμένεται να κλιθεί μεσοπρόθεσμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού σήμερα το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε το νόμο ασυλίας που προστατεύει τον πρωθυπουργό της χώρας. Το νόμο εισήγαγε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι αφότου επέστρεψε στην εξουσία εδώ και έναν χρόνο. Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο νόμος του κ. Μπερλουσκόνι «παραβιάζει την συνταγματική αρχή που ισχύει στη χώρα ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Οι 15 δικαστές έκριναν ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί ένας συνταγματικός νόμος και όχι ο συνήθης νόμος, που θα δίνει ασυλία στα τέσσερα ανώτατα αξιώματα του ιταλικού κράτους, πρόεδρο, πρωθυπουργό, πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Γερουσίας. Έκριναν επίσης ότι ο νόμος Αλφάνο (από το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης που πέρασε το νόμο υπέρ του Μπερλουσκόνι τον Ιούλιο του 2008) παραβιάζει κατάφωρα την βασική συνταγματική αρχή της ισότητας όλων των πολιτών έναντι του νόμου. Η σημερινή δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για δύο δίκες κατά του κ. Μπερλουσκόνι μια για διαφθορά (υπόθεση Μιλς) και μία για την υπερτιμολόγηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικών εκπομπών από την τηλεόραση του ομίλου Μεντιασετ που του ανήκει.Σε δύο δίκες, στο ρόλο του υπόδικου, αναμένεται να κλιθεί μεσοπρόθεσμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού σήμερα το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε το νόμο ασυλίας που προστατεύει τον πρωθυπουργό της χώρας.
Το νόμο εισήγαγε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι αφότου επέστρεψε στην εξουσία εδώ και έναν χρόνο. Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο νόμος του κ. Μπερλουσκόνι «παραβιάζει την συνταγματική αρχή που ισχύει στη χώρα ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Οι 15 δικαστές έκριναν ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί ένας συνταγματικός νόμος και όχι ο συνήθης νόμος, που θα δίνει ασυλία στα τέσσερα ανώτατα αξιώματα του ιταλικού κράτους, πρόεδρο, πρωθυπουργό, πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Γερουσίας. Έκριναν επίσης ότι ο νόμος Αλφάνο (από το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης που πέρασε το νόμο υπέρ του Μπερλουσκόνι τον Ιούλιο του 2008) παραβιάζει κατάφωρα την βασική συνταγματική αρχή της ισότητας όλων των πολιτών έναντι του νόμου. Η σημερινή δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για δύο δίκες κατά του κ. Μπερλουσκόνι μια για διαφθορά (υπόθεση Μιλς) και μία για την υπερτιμολόγηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικών εκπομπών από την τηλεόραση του ομίλου Μεντιασετ που του ανήκει. Σε δύο δίκες, στο ρόλο του υπόδικου, αναμένεται να κλιθεί μεσοπρόθεσμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού σήμερα το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε το νόμο ασυλίας που προστατεύει τον πρωθυπουργό της χώρας.
Το νόμο εισήγαγε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι αφότου επέστρεψε στην εξουσία εδώ και έναν χρόνο. Σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο νόμος του κ. Μπερλουσκόνι «παραβιάζει την συνταγματική αρχή που ισχύει στη χώρα ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Οι 15 δικαστές έκριναν ότι είναι αναγκαίο να ψηφιστεί ένας συνταγματικός νόμος και όχι ο συνήθης νόμος, που θα δίνει ασυλία στα τέσσερα ανώτατα αξιώματα του ιταλικού κράτους, πρόεδρο, πρωθυπουργό, πρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της Γερουσίας. Έκριναν επίσης ότι ο νόμος Αλφάνο (από το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης που πέρασε το νόμο υπέρ του Μπερλουσκόνι τον Ιούλιο του 2008) παραβιάζει κατάφωρα την βασική συνταγματική αρχή της ισότητας όλων των πολιτών έναντι του νόμου. Η σημερινή δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για δύο δίκες κατά του κ. Μπερλουσκόνι μια για διαφθορά (υπόθεση Μιλς) και μία για την υπερτιμολόγηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικών εκπομπών από την τηλεόραση του ομίλου Μεντιασετ που του ανήκει.
http://www.tanea.gr

Ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με ομόφωνη απόφασή της, θα προτείνει τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά την πρώτη της συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή. Τον κ. Τσίπρα έχει προτείνει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και κατά συνέπεια η εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιη.

Με σφραγίδα Γιώργου

Κυβέρνηση - κομάντο συγκρότησε ο Γιώργος Παπανδρέου, με ευρύτατη εκπροσώπηση των γυναικών, πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα με μακρά θητεία σε κυβερνητικά καθήκοντα επί Κ. Σημίτη και Α. Παπανδρέου. Το αποτέλεσμα αυτής της ώσμωσης είναι κάτι παραπάνω από θετικό, καθώς, όπως φάνηκε από τη σύνθεσή της, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανανέωσε την επετηρίδα του Κινήματος με βαθιές τομές, φέρνοντας στο προσκήνιο πολλά νέα πρόσωπα και αποστρατεύοντας ουσιαστικά αριθμό άλλων. Είκοσι επτά από τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν για πρώτη φορά καθήκοντα υπουργού ή υφυπουργού, ενώ ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα («μέχρι να βγει η χώρα από τα δύσκολα») το υπουργείο των Εξωτερικών. Πέντε υπουργεία της νέας κυβέρνησης ανατέθηκαν σε γυναίκες, ενώ τέσσερις ακόμη αναλαμβάνουν καθήκοντα υφυπουργών. Πρόσωπο- έκπληξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο Θόδωρος Πάγκαλος που ορίστηκε αντιπρόεδρος (έπειτα από πρόταση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος του τηλεφώνησε προχθές το βράδυ), ενώ από τη σύνθεσή της αναδεικνύονται ως πανίσχυροι υπουργοί τρία πρόσωπα:
● Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, γραμματέας έως τώρα του ΠΑΣΟΚ και από τους στενότερους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου. Καλείται να υλοποιήσει τις επιλογές του Πρωθυπουργού για τον εκσυγχρονισμό και την πάταξη της διαφθοράς στην κρατική μηχανή, το πέρασμα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την εφαρμογή του Καποδίστρια- 2 στην τοπική αυτοδιοίκηση.
● Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέχρι χθες εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, αναλαμβάνει το δεύτερο τη τάξει υπουργείο. Χρεώνεται το βάρος για τη περιστολή της σπατάλης, τη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος. Σύμφωνα με τα καθήκοντα που θα ανατεθούν στον κ. Παπακωνσταντίνου, θα έχει την ευθύνη για τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την Κομισιόν και τους διεθνείς οργανισμούς για όσα αφορούν τον περιορισμό του ελλείμματος και τη διαχείριση του διεθνούς δανεισμού της χώρας. Αντιθέτως δεν έχει διευκρινιστεί αν στο υπουργείο θα ανατεθεί η εποπτεία των τραπεζών και της αγοράς.
● Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης , συνεργάτης επί σειρά ετών του Πρωθυπουργού, με αρμοδιότητες συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Παμπούκης έκανε πρεμιέρα χθες, τηλεφωνώντας κατ΄ εντολήν του Πρωθυπουργού σε υπό υπουργοποίηση ή υφυπουργοποίηση μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
http://www.tanea.gr

Ορκίστηκε σήμερα η νέα κυβέρνηση

Ορκίστηκε σήμερα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία του Γ. Παπανδρέου, η νέα κυβέρνηση. Για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση παίρνουν κυβερνητική θέση εννιά γυναίκες.Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Σημειώνεται ότι μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς-υφυπουργούς ορκίστηκε και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών. Η τελετή της ορκωμοσίας, πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, λίγα λεπτά μετά τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης. Το πρωτόκολλο ορκωμοσίας υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου -και ως υπουργός Εξωτερικών. Πρώτος από τα μέλη της νέας κυβέρνησης υπέγραψε -όρθιος- ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος και ακολούθησαν ο πρώτος τη τάξει υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι υπουργοί και υφυπουργοί.

Στις 7 Νοεμβρίου το Έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Στις 7 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα διεξαχθεί το Έκτακτο Συνέδριο για την εκλογή Πρόεδρου του Κόμματος της Ν.Δ. μετά από απόφαση του Κώστα Καραμανλή. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις καθώς ο κ.Καραμανλής είχε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε υποβολιμαία τα σενάρια που τον φέρουν να θέτει υποψηφιότητα και στη συνέχεια να την αποσύρει, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήρισε την ήττα της ΝΔ «δυνατό σοκ». Εν τω μεταξύ, ο πρώην βουλευτής Καβάλας Γιώργος Καλαντζής σε δηλώσεις του πρότεινε να τοποθετηθεί πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, ο πρώην υπουργός Άμυνας και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, γιατί όπως είπε ο κ. Καλαντζής είναι εξασφαλισμένη η ουδετερότητά του.